Arjan Goudriaan en Hester Jansen - 02-10-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben een hele leuke reis in Indonesië gehad en alles was hartstikke goed geregeld. Met de chauffeurs konden we goed afspraken maken, ze stonden altijd ruim op tijd voor ons klaar.

Hoogtepunt was toch wel schildpadden spotten in Sukamade. Na een paar uur in het donker stil op het strand wachten, hadden we geluk en kwamen er twee reuzenschildpadden hun eieren leggen op het strand: indrukwekkend!

Tijdens de culinaire tocht in Yogyakarta was het leuk met de gids kletsen. We hebben erg lekker gegeten, je hoeft van te voren niet te lunchen en diner hoef je ook niet meer! We vroegen ons eerst af of het eten allemaal betrouwbaar zou zijn, maar we hebben de hele reis nergens last van gehad. De toeristische hoogtepunten zijn ontzettend mooi en niet voor niets druk bezocht, maar de mix met dit soort lokaal ‘achter de schermen kijken’ en van alles proeven in tentjes waar je zelf niet snel komt, is juist wel erg leuk.

Dieng plateau was heel erg mooi. Achteraf de kaart wat beter bekijkend hadden we misschien beter voor de Ijen vulkaan kunnen kiezen, dat ligt wat meer op de route. Met een jeep door het lava stof rijden bij de Bromo was een hoogtepunt voor ons. Natuurlijk sta je daar niet als enige, maar het is er dan ook heel erg mooi.

Op Bali hadden we in Pemuteran een paar leuke dagen in een super mooi hotel. Het hotel verzorgde een dansvoorstelling van de lokale jongeren en het snorkelen bij Menjangen eiland was prachtig. Van Pemuteran naar Lovina maakten we een leuke omweg via Munduk en het Bratan meer. In Lovina hebben we veel dolfijnen gezien, maar het was er ook wel druk met bootjes, want iedereen komt hiervoor naar Lovina. Op een gegeven moment lagen de boten verder uit elkaar en had onze bootsman de motor uitgezet. Toen doken de dolfijnen weer op en maakten soms wel sprongen van 4 a 5 meter boven water. Schitterend natuurlijk!

Onderweg naar Ubud konden we met onze chauffeur afspreken wat we nog graag wilden zien en in Ubud maakten we een dagtocht in de omgeving. We hebben echt het idee dat we veel van Bali hebben gezien op deze manier. Ubud was wel wat aan de toeristische kant voor onze smaak. Er zijn veel eettentjes. Als je souvenirs wilt kopen kun je hier goed terecht. Als slot van onze Indonesië reis zijn we lekker relaxed aan het strand van Sanur geëindigd. Een niet te druk, maar wel gezellig plaatsje. Wij waren er anderhalf dag, hadden we meer tijd gehad, dan had ik er nog wel een nachtje willen blijven.

We kijken met een goed en tevreden gevoel terug op onze reis. Enerzijds hebben we veel gedaan, anderzijds was het goed geregeld en konden we lekker ontspannen op vakantie.


Indonesië reizen - Indonesië reizen -