Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Wilma De Graaff - 04-08-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben een geweldige Indonesië vakantie gehad. Een groot compliment over hoe goed alles is verlopen. Je beslist op basis van webpagina’s, je weet niet wat je kan / moet verwachten,  dan is het uiteindelijk fijn als je droomreis zonder problemen of teleurstellingen verloopt. Toen we jullie Indonesië reizen online vonden, spraken de website, de beschrijvingen en het contact met de localsons meteen aan. Vervolgens bleek dat jullie alles op maat voor ons konden regelen. Toen was onze keuze gemaakt! We vonden het prettig dat er steeds snel werd gereageerd en dat jullie heel toegankelijk waren. Eenmaal onderweg klopte het ook allemaal, dat zorgde voor een zeer plezierige ervaring. Dat er een lokale vertegenwoordiger in Indonesië is, waar je in geval van nood ook op terug kunt vallen, gaf een geruststellend gevoel. Van begin tot eind was alles zeer zorgvuldig geregeld.
 
Onze reis begon met het huwelijk van de zoon van mijn man Hans in Pekanbaru / Sumatra. Een trouwfeest in de Minangkabau traditie. Een onvergetelijke belevenis. Het was net alsof we in een film terecht waren gekomen. Er is in deze stad nauwelijks een Europeaan aanwezig, men is niet gericht op toerisme. Daarna zijn we doorgereisd naar Bali, een land met een geheel andere sfeer en cultuur. We kozen voor Bali vanwege: natuur (snorkelen,  birdwatching en plantengroei) cultuur (hindoeisme) en kunst (woodcarving, batik, painting en de erfenis van Walter Spies).
 
In Sidemen troffen we regen, maar we vonden een verplichte rustdag op zo’n mooie plek helemaal niet erg. Vanuit Lovina zijn we op zoek gegaan naar het graf van een oudoom van Hans in Singaradja. Dankzij de chauffeur, die de locals om raad vroeg, hebben we de begraafplaats gevonden. Een mooi moment! Het graf uit 1936 was er helaas niet meer.
 
We hadden ook een prima klik met onze chauffeur, Nyoman (naam voor het derde kind). Hij zei zelf dat hij geen gids was, maar zijn Engels was hartstikke goed en hij wist veel te vertellen. Hij drong zich nooit op, wel nodigden wij hem uit om met ons mee te lunchen, hetgeen hij erg waardeerde. Op het einde van de reis heeft hij ons zelfs meegenomen naar zijn huis waar we zijn familie hebben ontmoet. Hij heeft ons een rondleiding gegeven door de rijstvelden van zijn dorp.
 
Pemuteran, waar we 6 dagen zijn geweest, had een geweldige sfeer en de verzorging in het hotel Pondok Sari was perfect. We genoten van een fietsexcursie met de jonge, enthousiaste gids Putu (de eerstgeborene). Het was een geweldige ervaring om bij Menjangan eiland voor het eerst te snorkelen en te zien wat een koraalrif is. Je weet niet wat je ziet! Zelf hebben we een gids geregeld om vogels te kijken in het Nationaal Park. Als vogelliefhebber is dat zeker de moeite waard. Neem je verrekijker uit Nederland mee en koop vooraf een vogelgids van Indonesië. Ook in de prachtige hoteltuinen werden we steeds verrast door de mooiste tropische vogels en niet te vergeten prachtige bloemen.
 
In Munduk bleven we vier nachten. Vanuit hier zijn we naar de prachtige Bali Botanical Garden en de rijstterrassen van Jatiluwih (nominatie werelderfgoedlijst UNESCO) geweest. In de tempel Pura  Luhur Batukaru hebben we een indrukwekkende familie- offerceremonie bijgewoond.
 
In Ubud nam Nyoman ons mee naar verschillende kunstnijverheiddorpen waar o.a. schilderijen, houtsnijwerk en batik worden gemaakt en aangeboden. Hier hebben we een paar mooie kunstwerken gekocht. Afdingen is nodig en een sport op zich. Wij hebben in Ubud verschillende musea voor schilderkunst bekeken (Puri Lukisan en ARMA). Monkey Forest road zelf is druk, maar het hotel is rustig gelegen met een tuin ver naar achteren. Deze plek is een ideale uitvalsbasis waar vandaan je lopend veel kan bereiken (winkels, restaurants en de musea). Het was ook leuk en gezellig om weer meer en andere toeristen te zien. In het noorden van Bali viel ons het aantal toeristen erg mee.
 
Al met al hebben we een schitterende reis gehad, het is ons echt heel goed bevallen. We gaan zeker op jullie website naar de volgende reis te kijken, wordt dat Java of toch Namibië?