Familie van vijf - 15-08-2018
Cijfer voor deze reis: 8 van 10We hebben veel verschillende accomodaties gehad en ze waren erg gevarieerd. Het resort in Pemuteran was erg luxueus met bloemetjes op het bed en een buitendouche terwijl het hotel in het Bromo-gebied eenvoudig was maar ook prima.
 
In Solo zaten we in het Heritage hotel. Een prachtig hotel maar we hadden een kamer dichtbij de weg die je voortdurend hoorde. Bij boekingen dus vragen om een kamer aan de andere kant van het gebouw. In Ubud zaten we in een hotel aan Monkeyforest road. Voor ons was dit een erg drukke plek en hadden we liever een hotel aan de rand van het centrum gehad met wat meer rust. 

We raden de culinaire tour op de brommers in Yogyakarta absoluut aan. Dit was een van de leukste dingen tijdens onze reis: achterop de brommer op weg naar eettentjes waar je anders zelf niet zo snel naar toe zou gaan geeft een heel andere kijk op de stad. Ook het kletsen met deze studenten was superleuk.
Ook het fietsen in Solo met de lunch bij de vrouw van Ajib was een groot succes! De gids was superleuk en het was een van de lekkerste maaltijden tijdens de vakantie.
 
De sunrise bij Borobudur was leuk maar we hadden bewolking. Een rondleiding met gids tijdens gewone openingstijden was net zo mooi geweest. De lokale gids was erg goed.
De sunrise bij de Bromo was prachtig maar het was veel te druk. Wij gingen op zaterdag met honderden jeeps naar het uitkijkpunt en zaten daar te wachten met duizenden mensen. Het was leuk dat dit ook voor de indonesiërs een bijzondere plek is maar als buitenlandse toerist kun je deze excursie dan beter niet in het weekeinde plannen. Het uitzicht was ondanks de drukte geweldig en ook een hoogtepunt, want het was het mooiste uitzichtspunt tijdens onze reis.
 
In Kalibaru hadden we geen officiele excursie maar zijn we naar een plantage geweest met weeskinderen (geregeld door onze gids Tom). Dit was ook superleuk en leerzaam.
Het snorkelen in Pemuteran was erg mooi. Helaas was er heel veel wind waardoor veel golven en het snorkelen lastiger was. Onze gids was wel enthousiast maar had wat meer aandacht kunnen geven aan uitleg over snorkelen (onze kinderen waren onervaren) en over wat er allemaal te zien is onder water. Nu werden we gewoon de zee in gestuurd.
De wandeling in Munduk was prachtig. Onze gids was de zoon van de hotel eigenaar en die heeft het super gedaan. Hij had veel kennis en kon uitgebreid vertellen over het land en landschap.

Alles was supergoed geregeld. Bij aankomst in het eerste hotel lag het pakket met informatie klaar. De planning klopte steeds precies en de chauffeurs en gidsen waren ook keurig op tijd. Wat ons betreft was de inhoudelijke informatie over Java en Bali erg gericht op religie en tempels terwijl het land (en onze vakantie) veel meer variatie heeft.