Familie Eringfeld-Schutte - 01-09-2014
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben als gezin (ouders, twee jongens van bijna 16 en bijna 18) gereisd en zijn dolenthousiast. Veel gezien, veel meegemaakt, prachtige mensen ontmoet en de opvang door onze chauffeur Fyan en Ajib was echt super. Een dikke 9 geven we de reis en we hebben Footprint Travel al vol overtuiging aangeraden aan vrienden en familie.
 
De accommodaties waren over het algemeen goed tot zeer goed. Positieve uitschieter was absoluut het hotel in Pemuteran: onze jongens waren helemaal super enthousiast over de entourage, de bediening - die ook echt super was - en locatie. Over de hotels in Yogyakarta, Solo, Sukuh, Kalibaru, Banyuwangi, Ubud en Sanur zijn we zeer te spreken. De accommodaties in Sukamade, Munduk en op Gili Meno vonden wij niet geweldig.
 
We hebben veel excursies gemaakt:
  • De wandeling bij Tawangmangu was heel erg mooi!
  • Het fietsen bij Solo was een feestje, echt heel bijzonder om zo kennis te maken met het dagelijks leven van mensen in de dorpjes.
  • De schildpadden excursie bij Sukamade was prachtig, heel bijzonder om getuige te zijn van de leg van zo’n grote schildpad.
  • Ijen bezoeken was fantastisch, ik zou andere mensen wel mee willen geven dat het best een klimmetje is, maar zeker de moeite waard.
  • De snorkelexcursie bij Menjangan eiland was superb, echt fantastisch en met een heel fijne gids. Hij legde me zelfs uit dat hij andere mensen die mee wilden, maar geen boeking hadden niet meenam omdat hij een afspraak met de reisorganisatie had.
  • Tip: in Sanur hebben we gezeild op een authentiek zeilbootje: is absolute aanrader om op te nemen in het programma!
 
We vonden de chauffeur op Java (Sofyan) en de gids in Solo (Ajib) echt supergoed. Door een defect aan het vliegtuig van Amsterdam naar Dubai kwamen we uiteindelijk op 19 juli vroeg in de ochtend aan in Yogyakarta in plaats van 18 juli avond. Na met Jacqueline gebeld te hebben (ons SMS-je aan haar had ze niet ontvangen) kwam Sofyan om ons van alle informatie te voorzien en tips te geven voor restaurants. Hij gaf ons meteen het gevoel dat we een team waren op Java! Ajib heeft de fietstocht in Solo met ons gedaan en ons daarna in zijn huis een zeer uitgebreide lunch aangeboden.
 
Alle andere chauffeurs en gidsen waren steeds keurig op tijd (geen jam karet voor toeristen zoals Sofyan meteen al zei). Iedereen was erg behulpzaam.
 
Toen de gids voor Ijen door motorpech te laat dreigde te komen had Sofyan al een oplossing klaar: hij zou ons gidsen.
 
Wat betreft de overtocht van Bali naar Gili Meno: we zijn niet echt heel erg onder de indruk van de boot Gili Cat 1: deze ligt erg onrustig op het water. Vraag is of Gili Cat 2 comfortabeler is. Wat deze firma zeker prima doet is het ophalen vanuit in ons geval Ubud en het verder vervoeren na terugkomst op Bali naar Sanur. Petje af daarvoor.
 
Onze belangrijkste tip:
Wat je niet mag missen is het beleven van het land: voel de warmte, neem de geuren in je op en kijk naar de mensen. Geniet van hun gastvrijheid en vriendelijkheid. Neem de kans waar om van de grote weg af te gaan en  soms letterlijk een kijkje te nemen in de keuken. 


Indonesië reizen - Op het strand van Sukamade ook ons uitgangspunt!Indonesië reizen - Zeilbootjes op het strand van SanurIndonesië reizen - Het relaxte strand van Gili Meno