Jeannet Janssen - 07-12-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Doordat het geen hoogseizoen was en er weinig toeristen waren, hebben we heel veel contact gehad met de lokale bevolking en dat was een ontzettend mooie ervaring. Wij zouden niet meer anders willen.
 
Ook de excursies waren erg leuk; deels omdat het niet zo druk was: 
Het koken bij de mensen thuis en de purificatie-ceremonie waren echt de moeite waard. We hadden het geluk dat we beide dagen Wajan zelf hadden. Hij is een geweldige man en we hebben een hele leuke tijd gehad met hem. De orang-oetangs en de olifanten waren ook super om te beleven. De mountainbike tocht was erg mooi en de dolfijnen ook. Er waren nu al veel boten en in het hoogseizoen blijken het er meer als dubbele te zijn. Dan weet ik niet of ik het nog leuk gevonden zou hebben.

Het is een nieuwe ervaring om iedere twee dagen naar een ander hotel te gaan. Wij hadden dat nog nooit zo gedaan, maar het is ons prima bevallen. De locatie waar wij geweest zijn in Ubud zou ik absoluut eruit halen. Het was er niet schoon en het welkom was ook niet erg hartelijk.
In Tabanan was het erg geweldig, in Bukit Lawang en Tangkahan was het ook super. Ontzettend aardige en leuke mensen. In Tangkahan hebben we een super tijd gehad. Ze zijn bezig met wifi en er is de hele dag stroom. Dus het primitieve valt best wel mee. Dit hotel is aan te bevelen om meer mee te gaan doen.
De auto van Tankahan naar Medan was niet echt comfortabel. We werden echt door elkaar geschud en af en toe vlogen we bijna van de stoel af door het gehobbel. 

De planning van onze reis was super. De eerste week op Bali wat luxer (op het hotel in Ubud na, dat was slecht) dan op Sumatra, en wat ontspannende activiteiten, maar daardoor eerst even kunnen relaxen en daarna naar Sumatra om de jungle-avonturen mee te maken.
Het is geweldig om zoveel mogelijk van de Indonesische cultuur en het real life van daar mee te maken en wij hadden het geluk dat we twee dagen een hele goede begeleider hadden op Bali; met koken en met de ceremonie. Het is een geweldige man, organiseert leuke activiteiten en heeft leuke chauffeurs in dienst. 
Het hotel in Tabanan is super om de reis mee te beginnen.
Op Sumatra mag je de orang-oetangs en de olifanten wassen niet missen. Geweldig om mee te maken dat de die grote orang-oetangs van 3 meter afstand ziet. En de olifanten met hun dagelijkse ritueel zo braaf zijn en genieten van hun wasbeurt. Het hotel in Bukit Lawang, de ecolodge en in Tankahan zijn ook super. Het primitieve valt wel mee. In Bukit Lawang is perfecte wifi in het restaurant en het nieuwe restaurant wat over een maand klaar is, wordt echt geweldig. In het hotel in Tangkahan is men bezig met Wifi, en het iets moderniseren van de huisjes, maar daar is een geweldige sfeer. Ook is daar de hele dag stroom, geen airco of ventilator, maar een ventilator kun je vragen voor in je huisje.