Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Loekie van der Zee en Ad van Olst - 20-08-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We vonden het een hele bijzondere reis over Sulawesi. Het is allemaal zo anders, je hebt er van te voren helemaal geen beeld van. Het was heel goed geregeld. We hadden hele goede gidsen die heel veel wisten, maar ook goed keken naar wat wij leuk vonden. Ook de chauffeurs waren heel goed en prettig.
 
Wij zijn niet op zoek naar de toeristische dingen, maar willen graag onder de mensen zijn. Daar was deze reis perfect voor. De culinaire dag in Makassar was echt een beleving. Met een becak naar de vismarkt, iedereen reageerde enthousiast op ons. Daarna met de bentor naar de groentemarkt en met de bemo naar het huis om te koken. Dan heb je gelijk alle lokale vervoersmiddelen gehad! 
 
Met een bootje over het Tempmeer, geen van de andere reizigers die we onderweg tegenkwamen, had zo’n mooie tocht gehad! Ook aan het Posomeer was het zo leuk toen het bootje aan kwam pruttelen. Andere reizigers die we tegen kwamen wisten helemaal niet dat dat kon. We hadden dat zelf nooit zo kunnen regelen! De drie weken vakantie zijn volledig benut. Wij waren niet zoals sommige andere reizigers een dag bezig om een vlucht of onderdak te regelen. Wij waren blij dat we hier voor hadden gekozen.
 
De Bada vallei vonden we prachtig. Alleen al hoe je ernaar toe gaat per jeep, andere auto’s onderweg die uit de modder moeten worden getrokken, wat een belevenis. De megalieten zijn ook bijzonder, maar het gehele plaatje met de leuke gids en het kleine dorpje draagt bij aan de beleving.
 
In Tana Toraja was de afstand wandelen voor ons als sportieve vijftigers prima te doen. Het was wel glibberig door de regen. Terwijl wij ons best deden op die smalle paadjes door de rijstvelden, werden we op hoog tempo ingehaald door mannen die ook nog een varkentje tussen zich in droegen! In het dorp waar we sliepen was de voorbereiding voor een ceremonie aan de gang, dus dat maakten we ook mee.
 
Aan het Posomeer zaten we aan een prachtig plekje, fijn dat we hier een extra rustdag hadden ingepland. Daar keken we echt naar uit. We hebben de mountanbikes gepakt en hebben de omgeving verkend.
 
Op de Togian eilanden moesten we eerst wennen aan de rust, stilte en geen programma. Ter plekke hebben we een uitstapje gemaakt naar een eilandje met neushoornvogels. De reis terug naar Palu is behoorlijk pittig, eerst met de boot en dan een flink eind rijden, met file erbij waren we pas om half 11 op de hotelkamer. Tip voor andere reizigers: neem nog een dagje Makassar of Palu voor je internationale terugvlucht.
 


Indonesië reizen - Megaliet in de Bada vallei. Centraal Sulawesi, IndonesieIndonesië reizen - Wandeling bij Maros. Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Rijstvelden bij Maros. Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Kano bij Maros. Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Met jeep door de modder naar de Bada vallei. Centraal Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Het eten smaakt zoveel beter met zo'n stralende lach! Sulawesi.Indonesië reizen - Vismarkt. Culinaire dag Makassar, Sulawesi.Indonesië reizen - Varen over het Tempemeer. Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Restaurant op de Togian eilanden. Centraal Sulawesi.Indonesië reizen - Varkentje transport! Tana Toraja, Sulawesi.Indonesië reizen - Ceremonie in dorp in Tana Toraja. Sulawesi.Indonesië reizen - Waterval bij het Posomeer. Centraal Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Vrouw in Bada vallei. Centraal Sulawesi, IndonesieIndonesië reizen - Onderonsje in de Bada vallei. Centraal Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Redt de reus! Megaliet in de Bada vallei. Sulawesi.Indonesië reizen - Kalksteenrotsen bij Maros - Bantimurung, Sulawesi.