Gerdy, Edmund en Jamal - 15-07-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Dit was zeker een vakantie om nooit meer te vergeten: op de tweede dag breekt Edmund zijn voet in de jungle! Het liet gelijk de behulpzaamheid van de lokale mensen zien. De gidsen droegen hem omlaag. Met wat logisch nadenken en bellen vonden we al snel oplossingen. Wel fijn dat je dan in Indonesië een aanspreekpunt hebt om mee te overleggen. Nadat de voet in het ziekenhuis gezet was, hebben we besloten gewoon het beste van de reis te maken en dat is zeker gelukt! Hoe je met zo’n ongelukje ter plekke om gaat, ligt voor een groot deel aan je eigen instelling. Mensen waren hartelijk, lief en bereid om met je mee te denken. Op zo’n moment is het toch wel een voordeel dat je met zijn drietjes met je eigen auto bent, je maakt wat makkelijker aanpassingen.
 
Sumatra was voor mij als natuurmens het hoogtepunt, de jungle vind ik prachtig. Aan Sumatra heb ik echt mijn hart verloren. Aan het Tobameer hadden we een mooie locatie en dit was een fijn rustpunt. Weer volstrekt anders. We vonden het verrassende leuk, iedere dag zeiden we tegen elkaar: waar zouden we vandaag weer terecht komen? De ene keer was het primitief, de andere keer luxe. Die afwisseling was voor ons prima. De beschrijvingen waren goed, de werkelijkheid kwam goed overeen met de beelden die we ons gevormd hadden.
 
De hele reis was heel afwisselend. Op Java was meer cultuur met Borobodur en Prambanan. Met de Culinaire tocht kom je bij de leuke tentjes waar de locals zelf eten. De contacten met de mensen waren heel leuk en gezellig. Maar op Java troffen we ook natuur in de vorm van Bromovulkaan, waar het trouwens ’s nachts echt koud is! Ook de wandelingen bij Sukuh vonden we erg mooi.
 
Op Bali vonden we het snorkelen bij Menjangan eiland bij Pemuteran erg mooi: wat een prachtig koraal daar. Uiteraard is Bali veel meer ingesteld op toeristen, dan bijvoorbeeld Sumatra, de 3 eilanden zijn allemaal heel verschillend van karakter. We hebben ontzettend veel indrukken op gedaan. Zelf met het hele gebeuren met de voet:  we zouden het zó over willen doen!


Indonesië reizen - Prachtige offeringen. Indonesië reizen - Orang-oetan. Bukit Lawang, Sumatra.Indonesië reizen - Olifanten. Tangkahan, Sumatra.Indonesië reizen - Olifanten wassen. Tangkahan, Sumatra.Indonesië reizen - Olifanten wast zijn begeleider! Tangkahan, Sumatra.Indonesië reizen - Uitzicht over Tobameer. Sumatra, Indonesie. Indonesië reizen - Rubber aftappen van rubberboom. Sumatra, Indonesie. Indonesië reizen - Het paleis van de sultan in Medan. Eerste steen met Nederlandse tekst.Indonesië reizen - Zonsopkomst Borobodur. Java, Indonesie. Indonesië reizen - Mooie tempel entree. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Tempelcomplex Prambanan, Java, Indonesie. Indonesië reizen - Exotische planten, bloemen en bomen!Indonesië reizen - Man met kris. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Traditionele marskramer op de markt in Indonesië. Indonesië reizen - Oud affiche gespot. Java, Indonesie. Indonesië reizen - Plant.Java, Indonesie.Indonesië reizen - Waterval. Indonesië reizen - Toko Oen in Malang: al decennia lekkere hapjes!Indonesië reizen - Vlakte Bromo met grote rookpluim vulkaan.Indonesië reizen - Kleurige waterbloem in vijver. Bali.Indonesië reizen - Lotus vijver. Bali, Indonesie.