Genoeg om te doen in Ubud (Excursies in Ubud)

 
Wandeling door de rijstvelden.
Vanuit het centrum van Ubud is het eenvoudig om prachtige (evt. begeleide) wandelingen door de rijstvelden te maken. Een aanrader is de Herbal walk. Deze begeleide wandeling duurt ongeveer drie tot vier uur met stops onderweg om van het landschap te genieten en foto’s te maken. Naast het ontdekken van de kruiden die langs de randen van de sawahs (rijstvelden) groeien, krijg je uitleg van de methoden die de boeren gebruiken om rijst te verbouwen. Zorg voor comfortabele schoenen met anti-slip zolen (het kan nat en modderig zijn), een hoed/cap, sunblock en natuurlijk je camera. Start iedere dag (van te voren opgeven), op de hoofdweg van Ubud aan de voorkant van het Puri Lukisan Museum om 8.30 uur en eindigt rond 12 uur. Kosten zijn inclusief verfrissende kruidenthee en Balinese cake of tropische vruchten. Wil je zelf op stap gaan dan vind je verschillende wandelroutes op de volgende website: http://www.actiefindetropen.nl/indonesia/walking_route
 
Fietsen
Je verwacht het misschien niet, maar rondom Ubud kun je heerlijk fietsen. Soms een beetje heuvelachtig maar goed te doen. Voor verschillende fietsroutes kijk op  http://www.actiefindetropen.nl/indonesia/bikingroute
Aangezien er op Bali niet zoals bij ons overal plaats- en straatnaamborden staan, zou je evt. de weg kwijt kunnen raken. Geen probleem. Vraag het gewoon aan de mensen. Ze helpen je graag. Zorg er wel voor dat je geen vraag stelt waarop ze ja of nee kunnen zeggen. Ook al weten ze het niet, ze zeggen meestal toch ja. Ze schamen zich om nee te moeten zeggen. Dus noem een straat of dorp en ze wijzen je de richting. 
 
Monkey Forest (apenbos) met dodentempel.
Het is een van de bekendste plekken in Ubud voor de toeristen. In dit heilige bos leven ongeveer 600 Balinese langstaart makaken. Maar pas op: het zijn vraatzuchtige apen, dus breng geen voedsel mee. Ze pakken werkelijk alles. Ze zijn experts in het stelen van bezittingen, zoals brillen, camera’s, zelfs handtassen en zelfs oorbellen uit je oren. Sommige apen zijn er op getraind dat wanneer ze iets afgepakt hebben, dat ze dat geven aan een local in ruil voor wat voedsel. Vervolgens komt de local het je teruggeven en verwacht dan geld van je. De jonge apen zijn erg leuk en speels. Sommigen rukken aan je shirt of klimmen zelfs op je schouders of het hoofd. De grotere mannetjes kunnen soms agressief zijn. Maak geen oogcontact of reik je hand naar ze uit. Ze kunnen dit zien als een uitdaging. Maakt niet uit hoe schattig ze eruit zien, voederen is meestal vragen om problemen. Mocht je gebeten zijn, ga dan zo snel mogelijk naar de eerste Hulp Kliniek in de buurt van de ingang aan de onderkant van Jalan Monkey Forest. Ondanks de soms opdringerige apen is een bezoek aan dit bos wel de moeite waard. Vooral als je naar de rivier beneden loopt. In het bos vindt je de Pura Dalem Agung (dodentempel) met kerkhof. Van de met groen mos bedekte tempel met soms ook nog een aapje erop, kun je prachtig foto’s maken.
 
Jamu workshop: Je eigen kruidendrank en/of bodyscrub/milk/masker maken.
Iedere dag gedurende een 2 uur durende workshop (van 10 tot 12 uur) kun je je eigen kruidendrank of bodyproduct maken met de vele kruiden die men in en om Ubud vindt.
 
De witte reigers van Petulu
Elke avond rond half zes verzamelen zich 15 tot 20 duizend koereigers in het plaatsje Petulu (tien minuten ten noorden van Ubud). Een heel spektakel als deze grote, elegante witte vogels (oranje tijdens broedtijd) in talloze groepen een zitplekje voor de nacht zoeken. Bij zonsopgang vliegen ze het eiland rond om voedsel te vinden. Sommige exemplaren broeden ook in Petulu, dus kun je hun nesten zien in de bermbomen. Om het spektakel te zien wordt door het dorp een kleine bijdrage (ongeveer 20.000 Rp) gevraagd.
 
Kookworkshop
In Ubud worden kookworkshops aangeboden. Hiervoor kun je je inschrijven bij restaurants in het centrum. De kookworkshop is ’s ochtends, waarna je de maaltijd kunt eten als lunch.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter