West Bali: Tabanan

Bali vakantie - West Bali - Tabanan - Subak - Pura Taman Ayun - Mengwi - Taman Kupu-Kupu - Batukaru

Tabanan

Tabanan is een regentschap met delen in Centraal Bali en andere delen in West Bali. De hoofdstad van deze regentschap is Tabanan. Dit gebied wordt ook wel de rijstschuur van Bali genoemd. Het is de grootste rijstproducent van het eiland.
 
Niet vreemd dus dat je hier het Subak museum vindt. Een subak is een irrigatiecoöperatie. Nadat de jonge rijstplantjes zijn uitgepoot op een ondergelopen sawa moet van tijd tot tijd de bevloeiing worden geregeld. Die bevloeiing gaat volgens een gigantisch ingewikkeld systeem van kanalen, dammen en waterbronnen. Hiervoor is natuurlijk samenwerking nodig tussen de verschillende dorpen. Reeds sinds de elfde eeuw zijn de dorpen hiervoor verenigd in irrigatiecoöperaties, subaks dus. Deze subaks coördineren niet alleen de bevloeiing van de velden maar ook het zaaien en uitpoten van de rijst, rituele offers en de festivals in de subaktempel.
 


 • Pura Taman Ayun

  Pura Taman Ayun

  Bali vakantie - West Bali - Tabanan - Subak - Pura Taman Ayun - Tempel - Mengwi - Meru


  Deze tempel is tijdens de Mengwi periode in 1634 gebouwd door de toenmalige raja Gusti Agung Putu als familietempel. Het was de hoofdtempel van het koninkrijk met een gracht, lotusvijver en park. Eerst werd de tempel Taman Ahyun genoemd: “tempel omringd door water”. Een toepasselijke naam want de tempel is inderdaad omringd.
  Verder lezen
 • Taman Kupu-Kupu Bali

  Taman Kupu-Kupu Bali

  Bali vakantie - West Bali - Tabanan - Subak - Taman Kupu-Kupu - Vlindertuin


  Een centrum voor onderzoek en onderwijs in vlinders, waaronder een aantal zeer spectaculaire soorten. De ene vlinder nog groter en kleuriger dan de andere. De “kraamkamer” waar de poppen keurig aan gekleurde wasknijpers hangen is ook interessant om te bezoeken.
  Verder lezen
 • Natuurreservaat Batukaru

  Natuurreservaat Batukaru

  Bali vakantie - West Bali - Tabanan - Batukaru - Natuurreservaat


  Dit natuurreservaat ligt in Centaal Bali in drie gedeeltes rond de 2275 meter hoge Gunung Batukaru en is één van de laatste ongerepte tropische regenwouden van Bali. Hier vind je immens hoge bomen waar klimplanten omheen slingeren
  Verder lezen

Deze reisgids hoort bij de volgende Indonesië reizen: