Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
De belangrijkste bezienswaardigheid van Jakarta vormt het stadsdeel Kota. Dit is waar de stad Batavia zijn oorsprong vindt, daar waar de eerste kolonisten neerstreken. Dit gebied was in het verleden geheel ommuurd en ook een ringgracht vormde een bescherming. Nadat de smerige grachten veel ziektes overbrachten, is men begin 19e eeuw begonnen met de bouw van nieuwe wijken buiten dit stadsdeel.Een rondje in Kota levert je een goed beeld van het oude koloniale leven op; je vindt er prachtige oude,  koloniale gebouwen; sommige prachtig gerestaureerd en andere behoorlijk vervallen. Een wandeling vanaf het station tot aan de haven Sunda Kelapa is zeker de moeite waard.
Het centrum van Kota – wat in het Indonesisch gewoon ‘stad’ betekent, is het Fatahillah plein. Hierom heen bevinden zich een aantal interessante gebouwen. Het Stadhuis fungeerde in de koloniale tijd als gemeentehuis, rechtbank en gevangenis. Nu vind je er het Jakarta Museum. Tegenover het stadhuis staat de Si Jagur,  een oud Portugees kanon, buit gemaakt op de Portugezen in de 17e eeuw in Malaka en als trofee daar geplaatst. Sommige Indonesische vrouwen zien het echter als symbool van de vruchtbaarheid en er wordt geloofd dat je sneller zwanger wordt, als je op het kanon gaat zitten.
 
Ook het Wayangmuseum ligt op het Fatahillah plein. Buiten een mooie collectie Indonesische  leren wayang kulit- en houten wayang golek-poppen vind je er ook vele poppen en maskers uit andere landen. Tenslotte ligt ook het Kunst en Keramiek Museum aan dit plein.
 
Als je vanaf het plein naar het noorden loopt, kom je al snel bij Kali Besar, het grote kanaal. Daaraan liggen nog veel oude pak- en handelshuizen. Het kanaal wordt overspannen door de Hoenderpasarbrug, de 200-jaar oude ophaalbrug.Nog een paar minuten doorlopen en je komt bij Fort Culemborg en de uitkijktoren. Deze kun je beklimmen voor een mooi uitzicht op de haven van Sunda Kelapa.  In een van de oude VOC-warenhuizen is nu maritiem museseum Bahari gevestigd.
 
Tenslotte kom je bij Sunda Kelapa. Dit is de oude haven, al van ver voor de VOC-tijd en de haven is nog steeds in vol bedrijf. Er liggen nog steeds een stuk of tachtig Buginese schoeners. Deze boten werden van oorsprong door de Buginezen van Sulawesi gemaakt en nog steeds is de fabricage van nieuwe boten handwerk.  Ook zijn deze boten nu nog  verantwoordelijk voor een deel van  het transport tussen de eilanden. Kranen om de schepen te bevoorraden zie je hier niet; alles gaat nog steeds met mankracht. Het is leuk om je te laten verleiden tot een boottochtje in de haven; je hebt mooi zicht op de boten en de haven vanaf het water. Spreek vooraf duidelijk een prijs af.
 
Bij de haven staan nog restanten van Kasteel Batavia, het eerst fort wat in Batavia door J.P. Coen gebouwd werd. De haven is op z’n mooist in de vroege ochtend en avond. En als je in de ochtend gaat, kun je meteen de pasar ikan, de vismarkt, bezoeken; deze is alleen vol bedrijf in de ochtend en ligt bij de haven.
 
 
Het Merdeka plein
 
Dit plein is in het begin van de 19e eeuw aangelegd en behoort tot het nieuwe Jakarta. Tijdens de koloniale tijd heette het plein het Koningsplein en werden hier militaire oefeningen gehouden. Soekarno hield hier zijn nationalistische speeches en gaf het plein zijn huidige naam: ‘Merdeka’. Dit betekent onafhankelijkheid, dus het onafhankelijkheidsplein.
 
Op het midden van het plein zie je het Nationale Monument, Monas (afgekorting van Monumen Nasional) genoemd door de Indonesiërs. Het is een 137 meter hoge zuil met een met goud bedekte vlam in de top. Soekarno liet het monument bouwen als symbool van de standvastige strijd voor de vrijheid van Indonesië.Op  de begane grond is een historisch museum gevestigd, wat informatie geeft over de koloniale tijd vanuit Indonesische ogen. Je kunt ook met de lift naar boven tot vlak onder de vlam. Vandaar kun je bij helder weer een goede indruk krijgen van de oppervlakte van de stad Jakarta.
 
Rondom het plein zijn meerdere bezienswaardigheden. Aan de westzijde van het plein vind je het Nationaal Museum van Indonesië. Dit museum herbergt archeologische artefacten en een etnologische en geografische expositie. Het is één van de grootste musea uit zuidoost Azië en na bezoek heb je een goede indruk van vele facetten van Indonesië, van vroeger tot nu. Voor het gebouw staat een groot standbeeld van een olifant, deze is in de 19e eeuw geschonken door de koning van Siam. Vandaar dat het ook vaak Gedung Gajah genoemd wordt; het olifantsgebouw.
 
Aan de noordkant van het plein vind je het Istana Merdeka, het vrijheidspaleis. Een gebouw in de stijl van het neo-classisme. Dit was in de koloniale tijd het huis van de Nederlandse gouverneur-generaal. Nu is het de residentie van de president van Indonesië en dus helaas niet voor toeristen toegankelijk.
 
Ten oosten van het plein staat de grote Istiqlal moskee. Dit is de grootste moskee van zuidoost Azië en hij is gebouwd tussen 1961 en 1972. De naam komt uit het Arabisch en betekent ‘onafhankelijkheids-moskee’. De architect was een christen uit Sumatra. De architectuur past in het Indonesië karakter van de islam. Hoewel het gebouw groot is (vooral vanuit nationalistische motieven) is het gebouw niet protserig. (Dit is anders dan de huidige nieuwe moskeeën in Indonesië, die gebouwd worden met geld uit Saoedi Arabië; deze zijn buitenproportioneel groot en poenig.) Het gebruik van de grote koepels was echter niet gewoon in Indonesië, maar geïnspireerd op moskeeën in de Arabische landen; de meeste traditionele moskeeën hebben een driepuntig groen dak. De plaats is gekozen bij het belangrijke plein van de stad, naast de Jakarta Kathedraal en de Immanuel Kerk, om religieuze tolerantie te tonen. Hij biedt plaats aan 120.000 gelovigen. Buiten de gebedstijden kun je de moskee onder leiding van een gids bezoeken.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter