Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Prambanan

De bouw van de hindoeïstische tempel Prambanan is zo’n 70 jaar later gestart, dan die van de  Borobudur. Beide tempels staan op een uur rijden van elkaar in de omgeving van Yogyakarta en de vraag is of deze tempel gebouwd werd uit rivaliteit met de Borobudur of niet. Sommigen denken dat de Mataram-dynastie die opdracht voor de bouw heeft gegeven halverwege de 9e eeuw meer macht had dan de Sailendra. Aan de andere kant zijn er veel boeddhistische invloeden bij de tempel te zien die juist wijzen op een acceptatie en soms vermenging van elkanders geloof.
 
De architectuur van de Prambanan doet wel denken aan de bouw van de hindoeïstische tempels in India, met kleine stijle tempelvormen en een kleine ruimte in het centrum waar godenbeelden stonden.
 
 

Verwoesting

De tempel werd door een grote aardbeving in de 16e eeuw verwoest en veel stenen van de vroegere tempels werden gebruikt voor huizen, waterputten en dergelijke. Pas begin 20e eeuw is men begonnen met de restauratie en men restaureert een tempelgebouw pas als 75% van de oorspronkelijke stenen gevonden is.
De restauratiewerkzaamheden gaan nog steeds door en men moest er weer extra hard aan werken toen in 2006 de aardbeving (die ook in Yogyakarta veel verwoest heeft) de grote tempels weer bijna deed instorten.
 
 

Prambanan tempel en mythe

De belangrijkste bezienswaardigheid van het grote complex is de Prambanan-tempel zelf. De naam betekent of wel veel priesters of oppermachtig Brahman/priester. Een andere naam is  Loro Jonggrang. Deze naam komt van een mythische vertelling over een prins die de prachtige prinses Loro Jonggrang wilde trouwen. Zij wilde eigenlijk niet, maar gaf toe onder de onmogelijk gedachte voorwaarde dat hij 1000 tempels voor haar zou bouwen in één  nacht. Toen hij er tegen de ochtend 999 had gebouwd liet zij de ochtend eerder komen, zodat hij het toch niet redde. Uit woede veranderde hij de prinses in een standbeeld.
 
Dit complex bestond uit 244 tempels. In het centrum vind je de drie grote tempels. De middelste en hoogste was opgedragen aan de god Shiva, de vernietiger. De tempel ten zuiden ervan aan Brahma, de schepper en die ten noorden aan Vishnu, de beschermer. Tegenover deze drie tempels bevinden zich drie kleinere voor de vervoersmiddelen van de goden; voor Shiva is er de tempel van de Nandi, de stier, voor Brahma de wilde gans en voor Vishnu de adelaarsvogel Garuda.
 
De basreliefs rondom de tempels zijn erg mooi. Ze vertellen het verhaal van de Ramayana, de hindoeïstische vertellingen over de goden. Om het verhaal te volgen moet je met de klok mee lopen.
 

Sewu tempel

Om nog een mooie tempel op het complex te zien, moet je ongeveer 2 kilometer naar het noorden lopen naar de Sewu tempel. Dit is een boeddhistische tempel, die eerder gebouwd is dan de Pramabanan. Deze is gebouwd in opdracht van een Boeddhistische Mataram-heerser of in opdracht van Rakai Pikatan, een Mataram-heerser die getrouwd was met een Boeddhistische prinses van de Sailendra-dynastie. Opvallend is dat de architectuur gelijk is aan die van de Prambanan. De tempels zijn gerangschikt in een mandala-vorm.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter