Tempels en waterpaleizen in het oosten van Bali

Bali vakantie - oost Bali - Gunung Agung - Gunung Batur - Pura Besakih - tempel - Puri Taman Ujung - Tirtagangga - Gowa Lawah

Besakih tempel
De naam Besakih is afkomstig van het woord Basuki uit het oude Sanskriet. In het Sanskriet betekent Basuki ‘felicitatie’. De Pura Besakih is de grootste tempel, in het midden van Bali, ook wel de Moedertempel genoemd. De hindoeïstische tempel ligt op de hellingen van de vulkaan Gunung Agung. Het heilige tempelcomplex is bereikbaar met een lange trap. Het dateert van de 14de eeuw, maar de bouw heeft plaats gevonden tot in de 18e eeuw. De tempel bestaat uit circa 200 bouwwerken verdeeld over 30 complexen. Ze zijn verdeeld over verschillende terrassen met meerdere Meru's en paviljoens. In de vierde maanmaand van de Balinese kalender (maart/april) vindt het belangrijkste feest plaats. Uit alle delen van het eiland komen gelovigen dan naar Besakih voor offers. Het is voor iedereen verplicht om een sarong te dragen zodat men bedekt genoeg gekleed is. Daarnaast wordt het dragen van een sjaal om je middel ook op prijs gesteld.
Vanaf de top van de tempel heb je een prachtig uitzicht over de wijde natuur tot aan de oceaan. Deze tempel wordt zeer druk bezocht, zowel door de Balinezen als toeristen.

 
Puri Taman Ujung (floating palace)
Puri Taman Ujung of Ujung Water Palace, ook wel Taman Soekasada genoemd, werd gebouwd in 1919 door wijlen I Gusti Bagus Jelantik, koning van Karagasem. In eerste instantie werd het gebouwd als een gracht (de gracht van Dirah) voor het straffen van mensen die beschuldigd werden van zwarte magie. Toen men het prachtige uitzicht zag en ontdekte dat de gracht bovendien werd gevoed door verschillende bronnen, besloot de koning de plaats te vergroten en te verfraaien. Dit paleis diende voor ontspanning en het verwelkomen van belangrijke gasten en koningen van andere landen.
Het is gelegen in het district Karangasem, ongeveer 85 km van de luchthaven en op 5 km van Amlapura. Het werd zwaar beschadigd door de uitbarsting van Mount Agung in 1963 en de Seririt aardbeving in 1976. Het werd gerestaureerd in 1998 en 2002.Vanaf het hoogste punt van het complex heb je een prachtig uitzicht op de zee, de weelderig groene bossen, Mount Agung en de terrasvormige rijstvelden.

 
Tirtagangga (Waterpaleis)
Tirta Gangga betekent letterlijk water uit de Ganges en is een eerbiedige plaats voor de Balinese Hindu. De naam verwijst naar het waterpaleis hier in 1948 gebouwd door de Radja van Karangasem. De plaats is een doolhof van zwembaden en fonteinen omringd door een weelderige tuin en stenen beelden en standbeelden. Het complex van 1 hectare werd gebouwd in 1946 door wijlen Koning van Karangsem maar bijna volledig verwoest door de uitbarsting van de nabijgelegen Mount Agung in 1963. Het is liefdevol herbouwd en gerestaureerd en heeft een sfeer van authentieke koninklijke pracht. Het middelpunt van het paleis is een elf etages-hoge fontein en er zijn vele mooie houtsnijwerken en beelden die de tuinen sieren. Tirta Gangga is een populair uitstapje vanuit de nabijgelegen badplaatsen van Ameden Candidasa. Dit is een geweldige plek om te ontspannen en het heeft de sfeer van het oude Bali. Je kunt zwemmen in de (koninklijke) zwembaden voor een kleine vergoeding. Het gebied rond Tirta Gangga heeft een aantal prachtige rijstveldterrassen.

 
Gowa Lawah
Goa Lawah betekent Vleermuisgrot.De meer dan 1000 jaar oude tempel is belangrijk voor tempelrituelen die horen bij het leven na de dood. Het belangrijkste deel van de tempel is een door tienduizenden vleermuizen bewoonde grot. Volgens de plaatselijke legende strekt de grot zich tot zo'n 30 km in de berg uit, tot Besakih en woont er een enorme draakachtige slang genaamd Basuki die zich met vleermuizen voedt. Er vinden ceremonies plaats die te maken hebben met de as na de crematie, die vervolgens in zee wordt uitgestrooid op het aan de overkant van de weg liggende strand.