Myanmar reizen: Gouden stad Yangon

Myanmar vakantie–Yangon– Shwedagon Pagode - Lokale persoonlijkheid - Gouden Rots

Je Myanmar reis begint in de bruisende hoofdstad Yangon. De Sule Pagode en de Shwedagon Pagode met hun gouden daken zijn oogverblindend en de trots van het land. Yangon heeft een nostalgisch koloniaal centrum. Tegelijkertijd zijn in de bruisende hoofdstad veel hippe eettentjes en boetiekjes te vinden. Verrassend Yangon is een goede start van je Myanmar vakantie!

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Shwedagon Pagoda
  • Bruisend Yangon
  • Sule Pagoda met gouden dak
  • Lokale eetstalletjes
  • Gouden Rots: optionele extensie
Reisschema
Dag 1: Aankomst Yangon, transfer hotel
Dag 2: Yangon, privé-excursie Shwedagon (½ day, transport, guide & lunch) & ontmoeting local personality
Dag 3: Yangon, transfer airport
Dag tot dag

Dag 1: Aankomst Yangon, begin van je Myanmar reis!

Aankomst Yangon, begin van je Myanmar reis!
Bij aankomst in de hoofdstad van Myanmar wacht onze contactpersoon op je en brengt je naar je stadshotel. Kom je in de ochtend aan dan heb je tijd om op eigen gelegenheid de stad te bezichtigen. Aanraders zijn Kandawgyi Park met zijn prachtige groene open ruimte en de Kyaukhtatgyi Pagode waar een indrukwekkende 70-meter grote liggende Buddha te zien is. Het oude, koloniale centrum is ook erg sfeervol. Doordat er jaren niets aan onderhoud gedaan is zijn er nog heel veel prachtige koloniale gevels te bewonderen, in verschillende stadia van verval. Slimme jonge ondernemers zijn in veel van deze panden hippe koffieshops of boetieks begonnen en sommige straten zijn echt trendy geworden. Maar het is natuurlijk ook hartstikke leuk om juist in zo’n traditioneel eethuisje, waar de tijd stilgestaan lijkt te hebben, een noedelsoep te slurpen.
 

Dag 2: Spirituele Shwedagon Pagode & ontmoet een lokale persoonlijkheid

Spirituele Shwedagon Pagode & ontmoet een lokale persoonlijkheid
Vandaag ga je je onderdompelen in de historie van de Shwedagon pagode en ontmoet je de mensen die rond de pagode wonen. Zo krijg je een inkijkje in de lokale boeddhistische gebruiken die gemengd zijn met de oudere animistische geloofsovertuigingen. Je start aan de voet van de heuvel waar de Shwedagon pagode staat, het is hier een drukte van belang met allemaal straatstalletjes en kraampjes waar je de meest fascinerende boeddhistische artefacts kan kopen. Je begint de dag met een Birmees ontbijt, brengt een offer aan de monniken en pagode en neemt een kijkje bij een toekomstvoorspeller. Tijd om rond de enorme goudkleurige Shwedagon pagode te wandelen, deze pagode  heeft een rondgang van meer dan een kilometer waar je uren kunt rondkijken. De ochtend wordt afgesloten met een lokale Myanmarese lunch. Aansluitend (of in de middag) ontmoet je een speciale inwoner van Myanmar met een bijzonder verhaal, een 'Yangon personality'. Dat kan een lid van de koninklijke familie zijn, een professor, een kunstenaar of iemand met een bijzonder verleden, ieder heeft een eigen verhaal te vertellen. Als je voorkeur hebt horen we het graag, anders word je verrast!
De rest van de middag ben je vrij. Je zou in de namiddag zelf weer kunnen terugkeren naar de pagode om 'm ook nog in het licht van de ondergaande zon te zien. De ondergaande zon kleurt de enorme pagode eerst in alle kleuren rood en daarna wordt hij prachtig verlicht. Wil je direct een hele dag op pad om meer van Yangon te ontdekken? Dat kan! Je kan de excursie uitbreiden naar een volle dag met naast de Shwedagon een uitgebreide city tour.
 

Dag 3: Vertrek uit Yangon

Vertrek uit Yangon
Na het ontbijt word je naar de luchthaven gebracht voor een vlucht naar je volgende bestemming in Myanmar. We raden je aan eerst naar Mandalay en daarna naar Bagan te gaan. Als je kiest voor de extensie 'Samen met pelgrims de Gouden Rots op' word je opgehaald in je hotel.

Hotel & Vervoer

Accommodatie Myanmar

Wij zijn altijd op zoek naar de beste locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging en de reisafstand tussen 2 plaatsen.
In Yangon hebben we gekozen voor fijn middenklasse hotel met een centrale locatie. 

Vervoer Myanmar

Je wordt van en naar de luchthaven of het busstation gebracht. Tijdens de dagexcursie in Yangon is er ook eigen vervoer.
Tussen twee bouwstenen in, zijn er verschillende vervoersmogelijkheden. Je kunt met een privé auto met chauffeur, met de bus (comfortabele VIP bus met ruime stoelen) of met een binnenlandse vlucht. 
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed of matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de maanden december, januari en februari berekenen we een hoogseizoen toeslag. Tijdens het Myanmarese waterfestival (11 - 20 april 2019) geldt er een daarnaast een extra toeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Myanmar reizen: Gouden stad Yangon
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 196,- p.p.€ 183,- p.p.€ 174,- p.p.€ 144,- p.p.€ 138,- p.p.
Inclusief:
 • 2 overnachtingen met ontbijt
 • Vervoer van en naar de luchthaven of busstation
 • Shwedagon halve dag excursie
 • Engelssprekende gids en vervoer tijdens excursies Yangon
 • Ontmoeting lokale persoonlijkheid

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige maaltijden, entreegelden, donaties en fooien
 

Excursie 1: Yangon: Fietsen over eilanden en rivieren (halve dag, 28 km)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 66,- p.p.€ 66,- p.p.€ 66,- p.p.
Inclusief: fietshuur, Engelssprekende fietsgids, boot fees, water, snack, transfers per auto.

Excursie 2: Yangon: Een dag fietsen over het platteland (volle dag, 70 km)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.
Inclusief: fietshuur, Engelssprekende fietsgids, boot fees, water, snack, Myanmar lunch, transfers per auto.
Extensies

Extensie 1: Extra dag in Yangon


Yangon heeft veel te bieden: een interessant en levendig koloniaal centrum en vele bezienswaardigheden. Daarnaast is het fijn om een extra dagje bij te komen van de vlucht als je hier aankomt. Ook kun je deze dag gebruiken om te gaan fietsen door de landelijke omgeving.

Dag 3: Extra vrije dag Yangon

Extra vrije dag Yangon
Gebruik deze dag in Yangon om er op eigen gelegenheid op uit te trekken of gewoon ontspannen rond te wandelen. Als je er op de dag van aankomst geen tijd voor gehad hebt kun je vandaag de veerpont nemen en een kijkje op de andere oever nemen. Of boek een leuke fietsexcursie over eilandjes aan de andere kant van de rivier. Wil je Yangon écht ontdekken en ervaren als ware je inwoner, ga dan mee naar de verborgen wijken van Yangon. Ook interessant is de excursie waarbij je meer leert over meditatie en traditionele lokale medicijnen.  
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag in Yangon:
Dag 1: Aankomst Yangon, transfer hotel
Dag 2: Yangon, privé-excursie Shwedagon (½ day, transport, guide & lunch) & ontmoeting local personality
Dag 3: Yangon, vrij
Dag 4: Yangon, transfer airport

Extensie 1: Extra dag in Yangon
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 30,- p.p.€ 32,- p.p.€ 30,- p.p.€ 33,- p.p.€ 30,- p.p.


Extensie 2: Samen met pelgrims de Gouden Rots op


Een bezoek aan de Gouden Rots staat hoog op het wensenlijstje voor een Myanmar reis. De hoge ligging is natuurlijk prachtig. Daarbij is de manier om er te komen, samen met andere pelgrims in een open truck, een onvergetelijke lokale ervaring.  Een bezoek aan Bago, met zijn vele bezienswaardigheden en een erg leuke treinrit terug naar Yangon, maken deze Myanmar bouwsteen compleet.

Dag 3: Tussen de pelgrims per truck naar de Gouden Rots

Tussen de pelgrims per truck naar de Gouden Rots
Na het ontbijt word je in je hotel in Yangon opgehaald door een auto met chauffeur en gids.  Het is fijn om deze dagen een gids bij je te hebben die je niet alleen kan helpen om alles te regelen, maar ook veel kan vertellen over alles wat je onderweg tegen komt.
Je rijdt in een uur of 5 (met lunchstop onderweg) naar Kyaikhtiyo  waar je in de middag aankomt. 
Je wordt naar de plek gebracht waar de trucks vertrekken die de pelgrims naar boven brengen. Dit is de enige manier om bij de Gouden Rots te komen. Het is een levendige plek.  Iedereen probeert je in zijn truck te krijgen, want die gaan pas rijden als ze vol zitten met pelgrims. Opeengepakt tussen de lokale pelgrims rijdt de truck de steile weg omhoog. Er zijn vele bochten en het landschap is groen en weelderig. Na ongeveer 40 minuten ben je bijna op de top en kunnen de trucks niet meer verder. De rest van de reis gaat te voet. Volg de pelgrims, het kan niet missen. Na een half uur lopen kom je op de top aan. Is het helder dan heb je een prachtig uitzicht vanaf de top. Zo niet, dan is het schouwspel rond de Gouden Rots al meer dan de moeite waard.
De pagode wordt gevormd door een groot plateau op 1100 meter hoogte naast een metershoog granieten rotsblok dat balanceert op een andere rots. Het lijkt of hij elk moment kan vallen. De gelovigen hebben de rots helemaal volgeplakt met bladgoud. De bijbehorende stupa bevat relieken van Boeddha, vandaar de heilige status van de rots. Op het plateau rond de rots vind je kleine guesthouses, restaurantjes en stalletjes en vele, vele pelgrims. Je kijkt er je ogen uit. De gids kan je helpen om met wat lokale mensen in gesprek te komen. Ben je uitgekeken, dan regelt de gids dat je mee kunt rijden met een truck naar beneden. Hier word je opgehaald en naar een hotel met tuin gebracht. Een lange, maar boeiende dag.

Dag 4: Boeddha’s in Bago en boemel trein naar Yangon

Boeddha’s in Bago en boemel trein naar Yangon
Je rijdt rustig in een uur of drie terug naar Bago (vroeger ook wel Pegu genoemd). Je gids kan je helpen om een prima lunchplek te vinden. Na de lunch kun je met je gids bepalen wat je wilt zien. Bago was de oude hoofdstad ten tijde van het Mon-rijk (van de 6de tot de 11de eeuw) en zit tjokvol tempels en monumenten.  De bekendste is waarschijnlijk wel de liggende boeddha van Schwethalyaung met 55 meter lang een van de grootste van het land. Of bezoek Kyaik Pun , een pagoda met vier  hoge, rug aan rug zittende Boeddha beelden. Ook de hoge Shwemawdaw Pagoda, die in een groot deel van de stad te zien is of Kanbawzathadi , een herbouwd Mon paleis, zijn aanraders.
Voor de terugweg naar Yangon kun je kiezen. Je kunt in een uur of twee terugrijden met de auto, maar je kunt ook, eigenlijk veel leuker, de lokale trein nemen (ongeveer drie uur). Hiervoor word je bij het stationnetje af gezet, waar al een eeuw niets aan gedaan lijkt. De lokale boemel is meestal niet op tijd, maar rijdt wel in een flink tempo terug naar Yangon. Het landschap is niet echt spectaculair, maar wel heel vreedzaam met rijstvelden en dorpjes en natuurlijk de honderden gouden pagodes die overal boven uit steken.
Je reist derde klasse, op harde houten banken, tussen de lokale bevolking in en de gids reist mee. (De auto gaat met je bagage vooruit).  Op het station in Yangon word je opgehaald en naar je hotel gebracht. Yangon heeft inmiddels geen geheimen meer voor je.

Dag 5: Verder Myanmar ontdekken

Verder Myanmar ontdekken
Je wordt naar de luchthaven of het busstation gebracht. We raden aan als volgende bouwsteen Mandalay toe te voegen aan je Myanmar reis. Je kunt er ook voor kiezen om vanuit Yangon naar bergdorp Hsipaw te vliegen en daarna verder te gaan met Mandalay. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Samen met pelgrims de Gouden Rots op:
Dag 1: Aankomst Yangon, transfer hotel
Dag 2: Yangon, privé-excursie Shwedagon (½ day, transport, guide & lunch) & ontmoeting local personality
Dag 3: Yangon – Kyaikhtiyo - Gouden Rots, auto, truck, Engelssprekende gids
Dag 4: Gouden Rots – Bago – Yangon, treinrit Bago-Yangon, auto,
Dag 5: Yangon, transfer luchthaven/busstation

Extensie 2: Samen met pelgrims de Gouden Rots op
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Standaardop aanvraag€ 324,- p.p.€ 288,- p.p.€ 252,- p.p.€ 216,- p.p.€ 180,- p.p.
Comfortop aanvraag€ 346,- p.p.€ 312,- p.p.€ 276,- p.p.€ 240,- p.p.€ 216,- p.p.
Excursies

Yangon

Excursie 1: Yangon: Fietsen over eilanden en rivieren (halve dag, 28 km)

Yangon: Fietsen over eilanden en rivieren (halve dag, 28 km)
Ontsnap aan de hectiek van de hoofdstad met deze halve dag fietsexcursie over het platteland, net aan de overkant van de rivier. Je wordt in je hotel opgehaald en naar de plek gebracht waar je je gids ontmoet en op de fiets stapt. Eerst ga je aan boord van de openbare veerboot die over de Yangonrivier vaart. Geweldig om dit mee te maken. Aangekomen aan de overkant stap je op de fiets en rijd je op je gemak, vergezeld door de gids, door verborgen weggetjes van het Indiase stadje Dala, langs karakteristieke dorpjes en kleurige markten. Onderweg zul je een aantal malen met kleine bootjes rivieren moeten oversteken. Deze fietstocht duurt een uur of vier en is voor iedereen te doen. Tegen lunchtijd ben je weer terug in je hotel. 
Inclusief: fietshuur, Engelssprekende fietsgids, boot fees, water, snack, transfers per auto.

Excursie 1: Yangon: Fietsen over eilanden en rivieren (halve dag, 28 km)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 66,- p.p.€ 66,- p.p.€ 66,- p.p.Excursie 2: Yangon: Een dag fietsen over het platteland (volle dag, 70 km)

Yangon: Een dag fietsen over het platteland (volle dag, 70 km)
Wil je een dag flink fietsen? Dan is deze dagtour over het platteland van de Irrawaddy delta een aanrader. Je steekt eerst de rivier over met de openbare veerboot en rijdt door Dala, over landelijke weggetjes en langs rijstvelden. Je fietst naar de kleine stad Twantay, onderweg bezoek je de Shwenandaw Pagode  en zie je het aardewerk waar deze streek beroemd om is. Je luncht in een restaurant aan het water (inclusief). Hierna fiets je terug langs het Twantay Kanaal naar River Island, waar je aan boord gaat van een lokale boot die je terugvaart naar Centraal Yangon. Een flinke fietstocht van 70 kilometer (circa 7:30 tot 16:30 uur) voor enthousiaste fietsers die het leuk vinden om meer van het dagelijkse leven te zien.
Inclusief: fietshuur, Engelssprekende fietsgids, boot fees, water, snack, Myanmar lunch, transfers per auto.

Excursie 2: Yangon: Een dag fietsen over het platteland (volle dag, 70 km)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.€ 84,- p.p.