Myanmar reizen: Gouden stad Yangon

Myanmar vakantie–Yangon– Shwedagon Pagode - Lokale persoonlijkheid - Gouden Rots

Je Myanmar reis begint in de bruisende hoofdstad Yangon. De Shwedagon Pagode met zijn gouden dak is oogverblindend en de trots van het land. Je ontdekt Shwedagon en de wijk erom heen zoals de locals het doen: geef goud aan boeddha, offer bloemen en bezoek een waarzegger! Yangon heeft een nostalgisch koloniaal centrum. Tegelijkertijd zijn in de bruisende hoofdstad veel hippe eettentjes en boetiekjes te vinden. Verrassend Yangon is een goede start van je Myanmar vakantie!

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Ontdek Yangon zoals de locals!
  • Beleef Shwedagon Pagoda als een local
  • Zie rijen monnikken en nonnen in de straat
  • Lokale marktstalletjes
  • Ontmoet een waarzegger
Reisschema
Dag 1: Aankomst Yangon, transfer hotel
Dag 2: Yangon, privé-excursie Shwedagon (½ day, transport, guide & lunch)
Dag 3: Yangon, transfer airport
Dag tot dag

Dag 1: Aankomst Yangon, begin van je Myanmar reis!

Aankomst Yangon, begin van je Myanmar reis!
Bij aankomst in de hoofdstad van Myanmar wacht onze contactpersoon op je en brengt je naar je stadshotel. Kom je in de ochtend aan dan heb je tijd om op eigen gelegenheid de stad te bezichtigen. Aanraders zijn Kandawgyi Park met zijn prachtige groene open ruimte en de Kyaukhtatgyi Pagode waar een indrukwekkende 70-meter grote liggende boeddha te zien is. Het oude, koloniale centrum is ook erg sfeervol. Doordat er jaren niets aan onderhoud gedaan is zijn er nog heel veel prachtige koloniale gevels te bewonderen, in verschillende stadia van verval. Slimme jonge ondernemers zijn in veel van deze panden hippe koffieshops of boetieks begonnen en sommige straten zijn echt trendy geworden. Maar het is natuurlijk ook hartstikke leuk om juist in zo’n traditioneel eethuisje, waar de tijd stilgestaan lijkt te hebben, een noedelsoep te slurpen.
 

Dag 2: Do as the locals do bij de spirituele Shwedagon Pagode

Do as the locals do bij de spirituele Shwedagon Pagode
Vandaag ga je je onderdompelen in de sfeer en historie van de Shwedagon pagode en ontmoet je de mensen die rond de pagode wonen. Zo krijg je een inkijkje in de fascinerende lokale boeddhistische gebruiken die gemengd zijn met de oudere animistische geloofsovertuigingen. Je start aan de voet van de heuvel waar de Shwedagon pagode staat, het is hier een drukte van belang met allemaal straatstalletjes en kraampjes, een kleurrijk geheel. Net als de locals begin je de dag met een Birmees ontbijt, breng je een offer aan boeddha, koop je bloemen die passen bij jouw geboortedag en neem je een kijkje bij een toekomstvoorspeller. De hoogste tijd om rond de enorme goudkleurige Shwedagon pagode te wandelen, deze pagode heeft een rondgang van meer dan een kilometer waar je uren kunt rondkijken. Je gids brengt de pagoda met zijn verhalen tot leven. De ochtend wordt afgesloten met een lokale Myanmarese lunch. 
Tip: Op verzoek (bijboeken) kun je aansluitend een speciale inwoner van Myanmar met een bijzonder verhaal ontmoeten, een 'Yangon personality'. Dat kan een poppenspeler of een kunstenaar met een galerie zijn, of train mee met Lethwei beoefenaars, de eeuwenoude martial arts van Myanmar (een soort Thai boxen), ieder heeft een eigen verhaal te vertellen. 
De rest van de middag ben je vrij. Je zou in de namiddag zelf weer kunnen terugkeren naar de pagode om 'm ook nog in het licht van de ondergaande zon te zien. De ondergaande zon kleurt de enorme pagode eerst in alle kleuren rood en daarna wordt hij prachtig verlicht. Wil je direct een hele dag op pad om meer van Yangon te ontdekken? Dat kan! Je kan de excursie uitbreiden naar een volle dag met naast de Shwedagon een uitgebreide city tour.

Dag 3: Vertrek uit Yangon

Vertrek uit Yangon
Na het ontbijt word je naar de luchthaven gebracht voor een vlucht naar je volgende bestemming in Myanmar. We raden je aan eerst naar Mandalay en daarna naar Bagan te gaan. Als je kiest voor de extensie 'Gouden Rots en Hpa An' word je opgehaald in je hotel.

Hotel & Vervoer

Accommodatie Myanmar

Wij zijn altijd op zoek naar de beste locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging en de reisafstand tussen 2 plaatsen.
In Yangon hebben we gekozen voor fijn middenklasse hotel met een centrale locatie. 

Vervoer Myanmar

Je wordt van en naar de luchthaven of het busstation gebracht. Tijdens de dagexcursie in Yangon is er ook eigen vervoer.
Tussen twee bouwstenen in, zijn er verschillende vervoersmogelijkheden. Je kunt met een privé auto met chauffeur, met de bus (comfortabele VIP bus met ruime stoelen) of met een binnenlandse vlucht. 
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed of matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de maanden december, januari en februari berekenen we een hoogseizoen toeslag. Tijdens het Myanmarese waterfestival (11 - 20 april 2019) geldt er een daarnaast een extra toeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Myanmar reizen: Gouden stad Yangon
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 173,- p.p.€ 161,- p.p.€ 166,- p.p.€ 139,- p.p.€ 142,- p.p.
Inclusief:
 • 2 overnachtingen met ontbijt
 • Vervoer van en naar de luchthaven of busstation
 • Shwedagon Go Local halve dag excursie
 • Engelssprekende gids en vervoer tijdens excursies Yangon

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige maaltijden, entreegelden, donaties en fooien
 

Extensie 1: Go Local: Hpa An en de Gouden Rots
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 671,- p.p.€ 573,- p.p.€ 573,- p.p.€ 486,- p.p.€ 486,- p.p.
Inclusief:
 • 4 overnachtingen met ontbijt
 • Auto met chauffeur
 • Lokale Engelssprekende gidsen op dag 1, 2, 3 en 5
 • 4x uitgebreide lokale lunch
 • Stadstour dag 1
 • Boottocht dag 2
 • Fietstocht dag 5
 • Vervoer van en naar de luchthaven of busstation op dag 5

Exclusief:
 • Truck (€1,50) en entree Golden Rock regel en betaal je ter plaatse zelf
 • Overige maaltijden, entreegelden, donaties en fooien

Excursie 1: Go Local met trein, boot en trishaw in Yangon (YGN015)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 55,- p.p.€ 44,- p.p.€ 44,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.
Inclusief: eten en alle transfers per openbaar vervoer
 

Excursie 2: Yangon: Meditatie, massage, waarzegger en traditionele medicijnen (YNG012)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 92,- p.p.€ 91,- p.p.€ 91,- p.p.€ 71,- p.p.€ 71,- p.p.
Inclusief: lunch, voetmassage en waarzegger, auto en gids
 

Excursie 3: Ontmoet een local personality in Yangon
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 55,- p.p.€ 33,- p.p.€ 22,- p.p.€ 22,- p.p.€ 17,- p.p.€ 17,- p.p.
Alleen mogelijk in combinatie met een dagexcursie Yangon.

Excursie 4: Yangon Cultureel Erfgoed wandeling (YGN016)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 58,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 43,- p.p.€ 43,- p.p.
Inclusief transfers, lunch bij Linkage, water
Exclusief: andere dranken en fooi
Extensies

Extensie 1: Extra dag in Yangon


Yangon heeft veel te bieden: een interessant en levendig koloniaal centrum en vele bezienswaardigheden. Daarnaast is het fijn om een extra dagje bij te komen van de vlucht als je hier aankomt. Ook kun je deze dag gebruiken om te gaan fietsen door de landelijke omgeving.

Dag 3: Extra vrije dag Yangon

Extra vrije dag Yangon
Gebruik deze dag in Yangon om er op eigen gelegenheid op uit te trekken of gewoon ontspannen rond te wandelen. Als je er op de dag van aankomst geen tijd voor gehad hebt kun je vandaag de veerpont nemen en een kijkje op de andere oever nemen. Of boek een leuke fietsexcursie over eilandjes aan de andere kant van de rivier. Wil je Yangon écht ontdekken en ervaren als ware je inwoner, ga dan mee naar de verborgen wijken van Yangon. Ook interessant is de excursie waarbij je meer leert over meditatie en traditionele lokale medicijnen.  
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag in Yangon:
Dag 1: Aankomst Yangon, transfer hotel
Dag 2: Yangon, privé-excursie Shwedagon (½ day, transport, guide & lunch)
Dag 3: Yangon, vrij
Dag 4: Yangon, transfer airport

Extensie 1: Extra dag in Yangon
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 34,- p.p.€ 32,- p.p.€ 34,- p.p.€ 33,- p.p.€ 34,- p.p.


Extensie 2: Go Local: Hpa An en de Gouden Rots


Van de gebaande paden in de omgeving van Hpa An, met heilige grotten en lokale pelgrims, slaperige stadjes en kleine dorpjes, fietstochten en boottochten. Meng je tussen de lokale pelgrims voor een bezoek aan de Gouden Rots. 

Dag 3: Het verhaal van een moordende prins en een vluchtende koningin in Mawlamyine

Vroeg op, om de file in de hoofdstad te vermijden. Om 6 uur vertrek je met een privé-auto met chauffeur, vraag je hotel om een ontbijtbox. Na een uur ben je de stad uit, en kun je het Britse Gemenebest oorlogsbegraafplaats bezoeken. Altijd zeer indrukwekkend, zoveel graven van jonge mannen van allerlei nationaliteiten. Vlakbij is een prima Teashop voor een snack, koffie en wc. Hierna is het 5 uur rijden zonder bezienswaardigheden naar Mawlamyine, waar je je lokale gids ontmoet. De uitgebreide lunch met lokale specialiteiten gebruik je bij een lokale familie thuis. Gezellig en zo krijg je gelijk een kijkje in het dagelijks leven van mensen. 
Na de lunch ga je Mawlamyine bekijken. De laatste koning van Myanmar kwam eind 19de eeuw aan de macht door vele andere mogelijke troonopvolgers te vermoorden. Koningin Seindon wist Mandalay te ontvluchten en werd boeddhistisch non in Mawlamyine. 
Zij liet het Sendon Mibaya klooster bouwen met veel mooi houtsnijwerk. Schokkend: er worden soms antieke beelden uit het tegenwoordig armlastige klooster gestolen. Een tempel met de nieuwigheid van een enorme boeddha van gevlochten bamboe is tegenwoordig populairder. Mawlamyine was het administratieve centrum van de Britten en er zijn dan ook nog koloniale gebouwen, zoals kerken, te vinden in de stad. Schrijvers als Orwell en Kipling woonden hier. Aan de boulevard kun je duiven voeren die werkelijk met tientallen op je afduiken. Je comfortabele hotelletje heeft een verrassing in petto: een sfeervol restaurant in de tuin. Trakteer jezelf!

Dag 4: Ontspannen boottocht over de Thanlwin Rivier naar Hpa An

Ontspannen boottocht over de Thanlwin Rivier naar Hpa An
Een fijn, relaxed dagje! Om 9 uur vertrek je met een privé motorboot voor een cruise (van 4 a 5 uur) over de 2815 kilometer lange Thanlwin (Salween) Rivier, die in in de hooglanden van Tibet ontspruit en in de Mon staat van Myanmar eindigt. Na een uur stop je bij het dorp U Na Auk, waar je per tuktuk op verkenning gaat. U Na Auk was een Mon handelaar in de Britse periode, die de Britten vaak te slim af was en met zijn opbrengsten zijn medeburgers hielp. Hij staat in alle schoolboeken in Myanmar. Je bezoekt een aantal bijzondere tempels, allemaal in een andere stijl, die door U Na Auk gedoneerd zijn. Je vaart verder met prachtig uitzicht op rijstvelden en het Zwakabin kalksteen gebergte aan de horizon. Uit een picknickmand tovert de gids een heerlijke home cooked lunch te voorschijn. Na ongeveer 2 uur varen met lunch, stap je uit bij Pa Lin, een dorpje op een eilandje. De bewoners hebben verschillende etniciteiten en staan open voor een praatje, bijvoorbeeld over wat ze verbouwen. Na een uur varen kom je aan in Hpa An, en check je in bij je hotel. Eind van de middag word je opgehaald door je gids en een auto, om naar de vleermuizengrot te gaan. Tegen schemering vliegen de vleermuizen met honderden, zo niet duizenden, tegelijk uit. Terug in Hpa An is het ook leuk om even over de nachtmarkt met eetstalletjes te lopen. 
Tip: Mocht de waterstand toevallig goed zijn om de Water Cave te bezoeken, dan is dit een leuk bezoek. Overleg ter plaatse met je gids.

Dag 5: Tussen de lokale pelgrims naar de Golden Rock

Met auto en chauffeur richting Golden Rock. Je hebt geen gids nodig. Onderweg stop je bij Kawgun grot, waar op de wanden honderden 7de eeuwse boeddha afbeeldingen van klei zitten uit de periode van het Mon koninkrijk. Na 2,5 uur rijden zet de chauffeur je af, het is prettig lunchen in het hotel. Ga uiterlijk om 14 uur naar Golden Rock. Je loopt in 10 minuten naar het truck station. Het wijst zichzelf. Ga hier in een zo vol mogelijke truck zitten, want deze vertrekt pas als hij vol is. Er passen 42 mensen in, je betaalt 2.000 kyat (€1,50). En dan slingert de truck de berg op. Vasthouden maar! Halverwege is een optionele kabelbaan (enkeltje Ky. 7.000, retour Ky. 10.000 - de weg naar boven is makkelijker en zonder wachten, terugreis ingewikkelder), waarmee je in 7 minuten heel relaxed het laatste stuk omhoog gaat. Aan de top zijn stalletjes en hele families zitten op picknickkleden wat te eten. De balancerende gouden rots is een heel bijzonder gezicht. Een haar van een monnik houdt de rots in balans... Geniet van de pelgrims en het uitzicht. Veel lokale mensen blijven aan de top in de openlucht slapen. Mis niet de laatste trucks omlaag.

Dag 6: Kajakken, Kayin dorp en een grot

Kajakken, Kayin dorp en een grot
Tijd om meer van de omgeving van Hpa An te zien. Je stapt in een kajak om ongeveer een half uur een riviertje af te peddelen. Tip: het is best slim om een bootman mee te nemen, onderweg kom je obstakels tegen en zij springen in het water om heel behendig de kajaks erover heen te trekken. Vanaf dit punt wandel je verder, door rijstvelden, rubberbos, enkele huizen en een gewoon bos, totdat je bij een Kayin dorp komt. De inwoners hebben een bijzonder geloof, wat maar in enkele dorpen voorkomt. De mannen hebben lang haar in een knotje, vrouwen dragen handgeweven jurken, men mediteert en eet vegetarisch. Het ziet er vreedzaam uit. Soms zie je vrouwen achter hun weefgetouw. In dit dorp wacht de chauffeur je op en je rijdt naar een huis met een mooie tuin voor een lokale lunch. De Saddar Grot die je ‘s middags bezoekt vertelt de in Myanmar beroemde legende over een olifanten echtpaar. Hierdoor komen er veel lokale toeristen, internationale toeristen zie je hier nauwelijks. Het is een enorme grot met hoge zalen met versteende vormen waar gebeurtenissen van het verhaal in worden gezien. Een beetje een vlekkentest, maar wel leuk! Aan het einde van de grot kun je een verse kokosnoot drinken en met een bootje terug varen richting het begin van de grot. 
 

Dag 7: Fietsend het dorpsleven ontdekken - rondom de oude Dhammazedi Road

Fietsen doe je het beste in de koelere morgen. Om 7 uur vertrek je per auto met chauffeur, rond 10 uur stap je samen met je gids bij Bago op de mountainbikes. De fietstocht duurt ongeveer 2,5 uur, afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je stopt. De weg is vlak, deels onverhard. Je komt door dorpjes, waar je een kijkje kunt nemen in het dagelijks werk van mensen, zoals seizoensfruitteelt en weven. Maak gerust een praatje, je gids vertaalt. Je bezoekt een mooi klooster. Je gastgezin wacht je op, om je naar het dorp te begeleiden. Afhankelijk van het seizoen en de wegconditie gaat dit per boot, achterop de brommer, fiets of te voet (45 minuten). Htee Tan is een typisch dorp met een dorpsvijver waar iedereen zijn water uit haalt, een dorpsschool, een klooster, en zonder electriciteit of stromend water. Met je bezoek support je het dorp, waar door onze partner een watervoorziening is gemaakt, zodat men ook in het droge seizoen water heeft. Je eet bij de familie thuis, daarna maak je een wandelingetje door het dorp. Hierna rijdt je in 2 a 3 uur naar Yangon.
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Go Local: Hpa An en de Gouden Rots:
Dag 1: Aankomst Yangon, transfer hotel
Dag 2: Yangon, privé-excursie Shwedagon (½ day, transport, guide & lunch)
Dag 3: Yangon - Mawlamyine, local lunch, city tour with local guide
Dag 4: Mawlamyine - Hpa An, boat cruise Thanlwin River, picknick lunch, bat cave
Dag 5: Hpa An - Golden Rock, transfer (geen gids)
Dag 6: Hpa An, Kayaking and hiking Kayin village, local lunch
Dag 7: Golden Rock - Bago - Yangon, bike trip, local lunch family home
Dag 8: Yangon, transfer airport

Extensie 2: Go Local: Hpa An en de Gouden Rots
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 671,- p.p.€ 573,- p.p.€ 573,- p.p.€ 486,- p.p.€ 486,- p.p.
Excursies

Yangon

Excursie 1: Go Local met trein, boot en trishaw in Yangon (YGN015)

Go Local met trein, boot en trishaw in Yangon (YGN015)
Ontmoet de lokale bewoners van Yangon door bij ze in de trein, boot en trishaw te stappen. Knoop een praatje aan (met hulp van je gids) en kijk je ogen uit. Je bezoekt een paar bruisende lokale markten en werkplaatsen waar men versieringen voor pagodes maakt. Met de boot ga je naar de overkant van de rivier om het meer landelijke Yangon te ontdekken. Een enerverende halve dag waarbij je als het ware een kijkje achter de schermen krijgt.
 

Excursie 1: Go Local met trein, boot en trishaw in Yangon (YGN015)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 55,- p.p.€ 44,- p.p.€ 44,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.Excursie 2: Yangon: Meditatie, massage, waarzegger en traditionele medicijnen (YNG012)

Yangon: Meditatie, massage, waarzegger en traditionele medicijnen (YNG012)
Myanmar en boeddhisme gaan hand in hand, maar er zijn nog veel meer geloofsovertuigingen, tradities en gebruiken in Myanmar. Vandaag ga je op bezoek bij een beroemd meditatiecentrum om je te verdiepen in meditatie en met wat geluk wat rust en ruimte in je hoofd te creëren. Je krijgt een voetmassage op een heel bijzondere massageschool en daarna is het tijd voor een traditionele vegetarische lunch. In de middag ontdek je de geheimen van verschillende Myanmarese traditionele medicijnen en je sluit af met een bezoek aan een handlezer die iets over je toekomst kan verklappen . De auto staat de rest van de dag tot je beschikking. Vandaag is er een Engelssprekende gids mee.
 

Excursie 2: Yangon: Meditatie, massage, waarzegger en traditionele medicijnen (YNG012)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 92,- p.p.€ 91,- p.p.€ 91,- p.p.€ 71,- p.p.€ 71,- p.p.Excursie 3: Ontmoet een local personality in Yangon

Aansluitend aan de excursie naar Shwedagon (1/2 dag) kun je een speciale inwoner van Myanmar met een bijzonder verhaal ontmoeten, een 'Yangon personality'. Dat kan een lid van de koninklijke familie zijn, een professor, een kunstenaar of iemand met een bijzonder verleden, ieder heeft een eigen verhaal te vertellen. Als je voorkeur hebt horen we het graag, anders word je verrast!

Excursie 3: Ontmoet een local personality in Yangon
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 55,- p.p.€ 33,- p.p.€ 22,- p.p.€ 22,- p.p.€ 17,- p.p.€ 17,- p.p.Excursie 4: Yangon Cultureel Erfgoed wandeling (YGN016)

Vandaag ga je terug in de tijd! Yangon heeft nog veel gebouwen overeind staan uit de koloniale tijd, uit eind 19e en begin 20e eeuw. Zowel religieuze bouwwerken als kantoren, winkels en woonhuizen. Al wandelend ga je door downtown Yangon, speurend naar de oude gebouwen waarover de gids je meer kan vertellen. Je maakt een paar stops onderweg en de wandeling sluit je af met lunch bij Linkage restaurant, hier worden jongeren die voorheen op straat leefden getraind in het horeca vak. Mooi initiatief!
 

Excursie 4: Yangon Cultureel Erfgoed wandeling (YGN016)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 58,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 43,- p.p.€ 43,- p.p.


Reacties van reizigers (1)

"Na vele reizen door Azië was Myanmar één van onze mooiste ervaringen"

Yangon - Mandalay - Hsipaw - Pyi Oo Lwin - Bagan - Pindaya - Loikaw - Inle lake - Ngapali

Jan Spaans - 04-03-2019
Bijzondere reis met veel persoonlijke ontmoetingen. Wij hebben een reis van 4 weken door Myanmar gemaakt. Het doel was om zo veel mogelijk van het echte Myanmar te zien en niet alleen de hoogtepunten. Na Yangon begon onze reis in Hsipaw waar je nog niet veel toeristen te...
Verder lezen
Myanmar reizen: Gouden stad Yangon
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie