Myanmar Reizen: Trein over Gokteik viaduct en wandel bij bergdorp Hsipaw

Myanmar vakantie– Hsipaw – wandelen – treinrit- Gokteik viaduct – Botanische Tuinen – Pyin Oo Lwin

De hooglanden rond Hsipaw, in de uitgestrekte Shan staat, staan garant voor een uniek onderdeel van je Myanmar reis. Dit relaxte stadje was de woonplaats van de laatste Shan prins. Het is de perfecte uitvalsbasis voor mooie wandelingen door het omringende platteland waar verschillende tribes wonen, zoals de Shan, Palaung en Pa O. Per boot zak je de rivier af en ontdek je de omgeving. Zoek je meer uitdaging, maak dan een avontuurlijke trekking naar bergstammen met homestay overnachting. En wat dacht je van een zeer spectaculaire treintocht over het beroemde 102 meter hoge Gokteik viaduct?

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Wandelen platteland koele hooglanden
  • Riviertocht Hsipaw en Shan dorp ontdekken
  • Spectaculaire treinrit over Gokteik viaduct
  • Paardenkar en Botanische tuinen in koloniaal Pyin Oo Lwin
  • Optioneel: trekking naar bergstam met overnachting homestay
Reisschema
Dag 1: Yangon - Lashio - Hsipaw, vlucht (niet inbegrepen), auto naar Hsipaw en wandeling met lokale gids
Dag 2: Hsipaw, excursie per boot (met gids en lokale lunch)
Dag 3: Hsipaw - Kyaukme, privé excursie trekking (met lunch en diner)
Dag 4: Kyaukme - Gokteik - Pyin Oo Lwin, transfer, trein en transfer
Dag 5: Pyin Oo Lwin – Mandalay, botanische tuin, citytour, inl lunch, transfer
Dag tot dag

Dag 1: Reis naar Hsipaw, wandelen door Shan dorp

Reis naar Hsipaw, wandelen door Shan dorp
In Yangon word je naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Lashio (meestal met tussenstop in Heho). We boeken in principe de ochtendvlucht voor je, in geval van vertraging zal de gids morgen de wandeling met jullie doen. Vanaf Lashio is het nog 1,5 uur rijden door de prachtige groene bergachtige omgeving van Shan provincie naar Hsipaw.
In de namiddag ga je met een lokale gids zo'n 2 uur wandelen door de rijstvelden en kleine dorpjes. Start is rond 16 uur. Het leven hier is nog weinig modern. In de dorpjes onderweg kun je een aantal kleinschalig home-industries bezoeken, die voornamelijk door de vrouwen worden gerund: bijvoorbeeld manden weven van bamboe of het rollen van cheroot sigaren. Elk dorp in de Shan provincie heeft een 'geestenhuis' aan het begin van het dorp - als je wilt weten waarom kan je gids je er alles over vertellen. Hsipaw is nog niet echt door het massatoerisme ontdekt, omdat het relatief afgelegen ligt. Maar omdat er wel al jaren backpackers komen is er een eenvoudig toeristisch aanbod en kun je er bijvoorbeeld prima eten. Geen zin om te wandelen? Neem een tuktuk naar de tempel op de heuvel net buiten de stad voor een mooie zonsondergang.
 
 

Dag 2: Boottocht naar Shan dorpjes

Boottocht naar Shan dorpjes
Om een uur of 8 word je opgehaald door je gids, in 20 minuten loop je naar de jetty voor een ontspannen boottocht over de Dothawaddy rivier. Je gaat aan wal bij een mooi dorpje, waar de laatste Shan prins in de zomer graag verbleef. Het houten zomerhuis doet inmiddels dienst als klooster, je mag hier binnenkijken en vanaf vergeelde zwart wit foto’s kijkt de familie je aan. De gids kan je meer vertellen over de bijzondere liefdesgeschiedenis tussen een Shan-prins en een gewoon Oostenrijks meisje. Je wandelt door het mooie dorpje, waar van alles groeit en bloeit, en een mini-treinstationnetje is. Hierna vaar je naar een mooie spot aan de rivier voor een lokale snack. Je vaart terug naar Hsipaw, en als je zin hebt, kun je op de terugweg nog een dorpje aandoen (overleg met je gids). Het is een half uur lopen (of 10 minuten met een tuktuk) naar het lokale restaurantje in een tuin. Hier krijg je een overheerlijke en uitgebreide lunch, als was je de laatste prins en prinses van Hsipaw! 
Als het open is, breng je een bezoek aan het Shan paleis van de laatste prins. Dit is meer een -ietwat vervallen- woonhuis, maar voor die tijd was het een paleis. Hier woont een familielid van de familie. Als zij thuis is, zal zij over de roerige familiegeschiedenis vertellen, anders zal de gids een en ander vertellen. Leestip: My life as a Shan princess van Inge Sargent. (Na afloop kun je dit boek kopen. Er wordt van bezoekers een donatie voor het onderhoud verwacht.)
 

Dag 3: Avontuurlijke trekking in de bergen van Kyaukme en overnachten in lokaal huis

Avontuurlijke trekking in de bergen van Kyaukme en overnachten in lokaal huis
Vandaag belooft een dag vol ontmoetingen te worden! Je neemt de lokale bus om 07.30 uur. De busstop is tegenover het postkantoor (groot koloniaal houten gebouw). En lokaal betekent hier: authentiek lokaal, je zit midden tussen of op de rijst, groenten, pakjes en wat mensen maar vervoeren. De bus dient feitelijk als postdienst en maakt in elk dorp of op elke gewenste plek een stop. De eindhalte is de markt van Kyaukme (spreek uit: Tjaukme, anders weet geen local waar je het over hebt), ongeveer een kilometer gelegen van de doorgaande weg tussen Lashio en Mandalay. Blijf zitten tot het einde van de rit (ongeveer een uur rijden)! In Kyaukme staat iemand op je te wachten met een naambordje. Met de auto zet je je bagage af bij een lokaal guesthouse en je rijdt een uur de heuvels in. De rest van de dag ga je samen met je gids hiken in de bergen van Kyaukme. In deze heuvels wonen de Palaung. Je luncht in een van de dorpen waar nog weinig reizigers komen, je bent een beetje een bezienswaardigheid hier. Aan het eind van de dag kom je aan bij een lokaal huis nabij Kyaukme. De vrouw des huizes kookt een eenvoudige (vegetarische) maaltijd voor je. Je slaapt op een matrasje met deken op de grond, breng zelf een lakenzak en sporthanddoek mee). De wc is een hurk wc buiten en douchen doe je midden in het dorp (doe een sarong om) bij de waterplaats, waar iedereen zijn jerrycan vult. Onze oplossing was: gezicht, armen en benen wassen met het frisse bergwater en de rest zien we morgen wel weer. Enige avontuurlijke instelling en fitheid is voor deze homestay en trekking dus wel vereist.
 

Dag 4: Met de trein over het Gokteik viaduct naar Pyin Oo Lwin

Met de trein over het Gokteik viaduct naar Pyin Oo Lwin
Na het ontbijt (om 6 uur) wandel je van 7 tot 9 uur terug naar Kyaukme, waar de auto weer klaar staat om je het laatste uur omlaag te brengen. Bij het guesthouse pak je je spullen, ben je op tijd, dan kun je je nog snel opfrissen en wat eten kopen. De trein vertrekt om 11 uur, maar je moet eerder op het station zijn, omdat je je kaartje pas kunt kopen, als de trein het vorige station verlaten heeft (!). Neem zelf water, lunch, snacks, fruit en een kussentje (of trui/sjaal die je opvouwt) mee om op te zitten, want de banken zijn van hout. Vandaag is een lange, maar zeer bijzondere dag, zeker voor treinliefhebbers. De ongeveer 5 uur durende rit naar Pyin Oo Lwin In is werkelijk schitterend. Omdat je voornamelijk over hoogvlaktes rijdt is het uitzicht weids, met blauwe bergen aan de horizon. Dit is een zeer vruchtbaar gebied dus overal zal je mensen aan het werk zien op de velden. Op de vele stationnetjes waar de trein stopt, klimmen vrouwen aan boord die etenswaar aanbieden: gebraden kippetjes, noedels of minder duidelijk te definiëren producten. Na een paar uur (rond 13.30 uur) komt het hoogtepunt van de reis: het 102 meter hoge Gokteik viaduct, een stalen spoorbrug die in 1900 door de Engelsen is gebouwd en een diep ravijn overspant. De brug strekt zich meer dan 600 meter uit en de trein, die toch al niet heel hard rijdt, gaat hier stapvoets rijden. Hierdoor heb je meer dan genoeg tijd om in de duizelingwekkende diepte te kijken en foto’s te nemen. Aan het eind van de middag rijdt de trein Pyin Oo Lwin binnen, een gemoedelijk voormalig Brits ‘hillstation’. Rijdt de trein volgens schema dan zou het een uur of 4 ‘s middags moeten zijn, maar met zo'n historisch boemeltje kan dat ook een uur later worden. Op het station word je opgewacht (let op, er zijn 2 uitgangen!) en naar je comfortabele hotel even buiten Pyin Oo Lwin gebracht. 
Tip: wil je minder lang treinen, dan kunnen we je (tegen een kleine meerprijs) na het Gokteik viaduct rond 14 uur met de auto ophalen bij station Naung Cho (ook gespeld als: Nawnghkio) en je in 1,5 uur naar Pyin Oo Lwin brengen. Dit reist een stuk comfortabeler. Pyin Oo Lwin vinden we een aanrader, maar kom je echt in tijdnood, dan is het ook mogelijk om van Naung Cho in 3 a 4 uur naar Mandalay te rijden (prijs op aanvraag).

Dag 5: De botanische tuin van koloniaal stadje Pyin Oo Lwin

Een gids haalt je op bij je hotel voor een rit met de paardenkar naar de botanische tuin. De Botanische Tuin is een must voor iedereen die Pyin Oo Lwin bezoekt. Dit uitgestrekte park werd door de Britten aangelegd om tropische bomen en planten te bestuderen en wordt heden ten dage nog steeds hiervoor gebruikt. Je kunt er uren rondwandelen of thee drinken in het mooie paviljoen. Daarna bezoek je (met de auto en gids) nog een aantal interessante plekken in Pyin Oo Lwin: de markt, het 'forest museum' en de Anglicaanse kerk. De Britse tijden herleven wanneer je vandaag van je lunch geniet bij Club Terrace (inclusief). Daarna is het nog een kleine 2 uur rijden naar Mandalay, onderweg stop je bij een koffieplantage. 
*In Mandalay wordt je om 6 uur opgehaald voor je Mandalay streetfood tour by night (kies de bouwsteen Mandalay na Hsipaw).
 

Hotel & Vervoer

Accommodatie Myanmar

Wij zijn altijd op zoek naar de beste locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging en de reisafstand tussen 2 plaatsen.
 

Vervoer Myanmar

Je wordt van en naar de luchthaven of het busstation gebracht. 
In Hsipaw heb je geen eigen vervoer, omdat alles hier makkelijk te voet te bereiken is.
Van Hsipaw naar Kyaukme ga je wandelen.
Tussen Kyaukme en Pyi Oo Lwin neem je de trein. We reserveren eersteklas plaatsen.
Van Pyi Oo Lwin naar Mandalay word je per privé-auto vervoerd.
Tussen twee bouwstenen in, zijn er verschillende vervoersmogelijkheden. Je kunt met een privé auto met chauffeur, met de bus (comfortabele VIP bus met ruime stoelen) of met een binnenlandse vlucht. 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed of matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de maanden december, januari en februari berekenen we een hoogseizoen toeslag. Tijdens het Myanmarese waterfestival (11 - 20 april 2019) geldt er een daarnaast een extra toeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Myanmar Reizen: Trein over Gokteik viaduct en wandel bij bergdorp Hsipaw
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 988,- p.p.€ 624,- p.p.€ 564,- p.p.€ 564,- p.p.€ 500,- p.p.€ 500,- p.p.
Inclusief:
 • 4 overnachtingen met ontbijt (2x Hsipaw, 1x local house in Kyaukme, 1x Pyin Oo Lwin)
 • Vervoer van en naar de luchthaven, busstation en/of treinstation
 • Wandeling rond Hsipaw met Engelssprekende gids
 • Hsipaw bootexcursie (met gids en lunch)
 • Trekking van Hsipaw naar Kyaukme (met gids, lunch en diner)
 • Treinrit van Kyaukme naar Pyi Oo Lwin met gereserveerde zitplaatsen
 • ​Transfer Pyi Oo Lwin - Mandalay hotel
 

Exclusief:
 • Heenreis naar Hsipaw. Verschillende manieren zijn mogelijk: vlucht, bus, privé auto (op aanvraag)
 • Overnachting in Mandalay (kies Mandalay bouwsteen)
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige maaltijden, entreegelden, donaties en fooien

Extensies

Extensie 1: Extra dag in Hsipaw: wandelen naar Palaung dorpen


Hou je van wandelen? Boek dan deze extra dag bij Hsipaw om de Palaung te bezoeken tijdens een intensieve wandeltocht. 

Dag 3: Trekking naar Palaung dorpen

Trekking naar Palaung dorpen
De Palaung zijn zeker een van de meest kleurrijke stammen van de Shan staat. Ze staan bekend om hun goede kwaliteit thee. Ook verbouwen ze veel groentes, die ze op de lokale markten verhandelen. Tijdens deze volle dag wandelen in de bergen wandel je door plantages en bezoek je 2 a 3 dorpen. Met name de oudere vrouwen dragen nog dagelijks hun traditionele kostuum. In een van de dorpen eet je een eenvoudige lokale lunch. De excursie duurt de hele dag, het daadwerkelijk wandelen is ongeveer 5 uur, soms heuvelop, soms heuvelaf. Je gaat naar het startpunt met een lokale tuktuk.   
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag in Hsipaw: wandelen naar Palaung dorpen:
Dag 1: Yangon - Lashio - Hsipaw, vlucht (niet inbegrepen), auto naar Hsipaw en wandeling met lokale gids
Dag 2: Hsipaw, excursie per boot (met gids en lokale lunch)
Dag 3: Hsipaw, trekking local villages, local lunch, transfer per tuktuk
Dag 4: Hsipaw - Kyaukme, privé excursie trekking (met lunch en diner)
Dag 5: Kyaukme - Gokteik - Pyin Oo Lwin, transfer, trein en transfer
Dag 6: Pyin Oo Lwin – Mandalay, botanische tuin, citytour, inl lunch, transfer

Extensie 1: Extra dag in Hsipaw: wandelen naar Palaung dorpen
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 88,- p.p.€ 71,- p.p.€ 77,- p.p.€ 65,- p.p.€ 68,- p.p.


Extensie 2: Overnachting Pyi Oo Lwin (ipv Kayaukme) en bezoek botanische tuin


Dag 3: Met de trein over het Goteik viaduct naar Pyin Oo Lwin

Na het ontbijt word je op de afgesproken tijd naar het station gebracht, waar je rond 9:25 uur op de trein stapt. Je moet eerder op het station zijn, omdat je je kaartje pas kunt kopen, als de trein het vorige station verlaten heeft (!). Neem zelf water, lunch, snacks, fruit en een kussentje (of trui/sjaal die je opvouwt) mee om op te zitten, want de banken zijn van hout. Vandaag is een lange, maar zeer bijzondere dag, zeker voor treinliefhebbers. De ongeveer 6,5 uur durende rit naar Pyin Oo Lwin In is werkelijk schitterend.
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Overnachting Pyi Oo Lwin (ipv Kayaukme) en bezoek botanische tuin:
Dag 1: Yangon - Lashio - Hsipaw, vlucht (niet inbegrepen), auto naar Hsipaw en wandeling met lokale gids
Dag 2: Hsipaw, excursie per boot (met gids en lokale lunch)
Dag 3: Hsipaw - Goteik - Pyin Oo Lwin, transfer, trein en transfer
Dag 4: Pyin Oo Lwin – Mandalay, botanische tuin, citytour, inl lunch, transfer

Extensie 2: Overnachting Pyi Oo Lwin (ipv Kayaukme) en bezoek botanische tuin
Prijs beschikbaar op aanvraag


Reacties van reizigers (1)

"Na vele reizen door Azië was Myanmar één van onze mooiste ervaringen"

Yangon - Mandalay - Hsipaw - Pyi Oo Lwin - Bagan - Pindaya - Loikaw - Inle lake - Ngapali

Jan Spaans - 04-03-2019
Bijzondere reis met veel persoonlijke ontmoetingen. Wij hebben een reis van 4 weken door Myanmar gemaakt. Het doel was om zo veel mogelijk van het echte Myanmar te zien en niet alleen de hoogtepunten. Na Yangon begon onze reis in Hsipaw waar je nog niet veel toeristen te...
Verder lezen
Myanmar Reizen: Trein over Gokteik viaduct en wandel bij bergdorp Hsipaw
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie