Myanmar Reizen: Treinrit en wandelen door de hooglanden van Hsipaw

Myanmar vakantie– Hsipaw – wandelen – treinrit- Goteik viaduct – Botanische Tuinen –Pyi Oo Lwin

De hooglanden rond Hsipaw, in de afgelegen Shan staat, staan garant voor een uniek onderdeel van je Myanmar reis. Dit relaxte stadje is de perfecte uitvalsbasis voor mooie wandelingen of fietstochten door het idyllische omringende platteland. En wat dacht je van een zeer spectaculaire treintocht over het beroemde Goteik viaduct?

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Wandelen door koele hooglanden
  • Spectaculaire treinrit over Goteik viaduct
  • Bezoek aan ''hillstation'' Pyi Oo Lwin
Reisschema
Dag 1: Yangon - Lashio - Hsipaw, vlucht (niet inbegrepen), auto naar Hsipaw en wandeling met lokale gids
Dag 2: Hsipaw, excursie per boot (met gids en lokale lunch)
Dag 3: Hsipaw - Kyaukme, privé excursie trekking (met lunch en diner)
Dag 4: Kyaukme - Goteik - Pyin Oo Lwin - Mandalay, transfer, trein en transfer (privé auto met chauffeur)
Dag tot dag

Dag 1: Reis naar Hsipaw, wandelen door Shan dorp

Reis naar Hsipaw, wandelen door Shan dorp
In Yangon word je naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Lashio. We boeken in principe de ochtendvlucht voor je, in geval van vertraging zal de gids morgen de wandeling met jullie doen. Vanaf Lashio is het nog 1,5 uur rijden door de prachtige groene bergachtige omgeving van Shan provincie naar Hsipaw.
In de namiddag ga je met een lokale gids zo'n 2.5 uur wandelen door de rijstvelden en kleine dorpjes. Start is rond 16 uur. Het leven hier is nog weinig modern. In de dorpjes onderweg kun je een aantal kleinschalig home-industries bezoeken, die voornamelijk door de vrouwen worden gerund: bijvoorbeeld manden weven van bamboe of het rollen van cheroot sigaren. Elk dorp in de Shan provincie heeft een 'geestenhuis' aan het begin van het dorp - als je wilt weten waarom kan je gids je er alles over vertellen. Hsipaw is nog niet echt door het massatoerisme ontdekt, omdat het relatief afgelegen ligt. Maar omdat er wel al jaren backpackers komen is er een eenvoudig toeristisch aanbod en kun je er bijvoorbeeld prima eten. Wandel naar de rivier voor een koffie of een biertje met uitzicht of loop naar de tempel op de heuvel net buiten de stad voor een mooie zonsondergang
 

Dag 2: Koninklijke tijden herleven in Hsipaw

Koninklijke tijden herleven in Hsipaw
Om een uur of 10 word je opgehaald voor een ontspannen boottocht over de Dothawaddy rivier naar de Ban Jyo pagode. Bij de pagoda ga je aan land en rij naar een klooster dat gebouwd is door een van de prinsessen voor de koninklijke familie van Hsipaw. Daar is het tijd voor een lokale lunch. In het Shan paleis in Hsipaw wandel je met gids rond, hier woont nog een familielid van de laatste prins van Hsipaw. Als zij thuis is zal ze je ontvangen, anders zal de gids e.e.a. vertellen over het koninklijke verleden. Leestip! “My life as a Shan princess” van Inge Sargent.

Dag 3: Kyaukme trekking en overnachten in lokaal huis

Kyaukme trekking en overnachten in lokaal huis
Vandaag belooft een dag vol ontmoetingen te worden! Je neemt de lokale bus om 07.30 uur (je gaat er zelf naartoe vanuit je accommodatie). De busstop is tegenover het postkantoor (groot koloniaal houten gebouw). En lokaal betekent hier: authentiek lokaal, je zit midden tussen of op de rijst, groenten, pakjes en wat mensen maar vervoeren. De bus dient feitelijk als postdienst en maakt in elk dorp of op elke gewenste plek een stop. Bereid je dus voor op heel veel stops. Een rit waarbij je goed kunt integreren met de lokale bevolking. De eindhalte is de markt van Kyaukme, ongeveer een kilometer gelegen van de doorgaande weg tussen Lashio en Mandalay. Blijf zitten tot het eind van de rit (ongeveer een uur rijden)! Op de markt staat er iemand op je te wachten met een naambordje. Hij neemt je mee naar de bergen rond Kyaukme om daar de rest van de dag te gaan hiken. In deze heuvels wonen de Palaung. Je luncht in een van de dorpen waar nog weinig reizigers komen, je bent een beetje een bezienswaardigheid hier. Zwaarte van de wandeling stem je ter plaatse af met je gids. Aan het eind van de dag check je in bij een lokaal huis nabij Kyaukme - hier slaap je in een lokaal huis (matras met laken op de grond) en deel je de faciliteiten zoals wc en douche met de andere gasten. Enige fitheid is voor deze homestay dus wel vereist.
 

Dag 4: Botanische Tuin Pyi Oo Lwin en naar Mandalay

Botanische Tuin Pyi Oo Lwin en naar Mandalay
Na het ontbijt wandel je terug naar Kyaukme (zo rond 07.30 uur) om daar op de trein te stappen. De trein vertrekt (volgens huidig schema) om 11 uur. Neem zelf water, snacks, fruit en een kussentje (of trui/sjaal die je opvouwt) mee om op te zitten, want de banken zijn van hout. Vandaag is een lange, maar zeer bijzondere dag, zeker voor treinliefhebbers. De ongeveer 5 uur durende rit naar Pyin Oo Lwin In is werkelijk schitterend. Omdat je voornamelijk over hoogvlaktes rijdt is het uitzicht weids, met blauwe bergen aan de horizon. Dit is een zeer vruchtbaar gebied dus overal zal je mensen aan het werk zien op de velden. Op de vele stationnetjes waar de trein stopt, klimmen vrouwen aan boord die etenswaar aanbieden: gebraden kippetjes, noedels of minder duidelijk te definiëren producten. Na een paar uur (rond 13.30 uur) komt het hoogtepunt van de reis: het 102 meter hoge Goteik viaduct, een stalen spoorbrug die in 1900 door de Engelsen is gebouwd en een diep ravijn overspant. De brug strekt zich meer dan 600 meter uit en de trein, die toch al niet heel hard rijdt, gaat hier stapvoets rijden. Hierdoor heb je meer dan genoeg tijd om in de duizelingwekkende diepte te kijken en foto’s te nemen. Aan het eind van de middag rijdt de trein Pyin Oo Lwin binnen, een gemoedelijk voormalig Brits ‘hillstation’. Rijdt de trein volgens schema dan zou het een uur of 16 moeten zijn, maar met zo'n historisch boemeltje kan dat ook later worden. Er staat een chauffeur op je te wachten die je naar Mandalay rijdt, een rit van nog zo’n 1,5 uur. Daar eindigt deze bouwsteen.
 

Hotel & Vervoer

Accommodatie Myanmar

Wij zijn altijd op zoek naar de beste locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging en de reisafstand tussen 2 plaatsen.
 

Vervoer Myanmar

Je wordt van en naar de luchthaven of het busstation gebracht. 
In Hsipaw heb je geen eigen vervoer, omdat alles hier makkelijk te voet te bereiken is.
Van Hsipaw naar Kyaukme ga je wandelen.
Tussen Kyaukme en Pyi Oo Lwin neem je de trein. We reserveren eersteklas plaatsen.
Van Pyi Oo Lwin naar Mandalay word je met per privé-auto vervoerd.
Tussen twee bouwstenen in, zijn er verschillende vervoersmogelijkheden. Je kunt met een privé auto met chauffeur, met de bus (comfortabele VIP bus met ruime stoelen) of met een binnenlandse vlucht. 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed of matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de maanden december, januari en februari berekenen we een hoogseizoen toeslag. Tijdens het Myanmarese waterfestival (11 - 20 april 2019) geldt er een daarnaast een extra toeslag. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Myanmar Reizen: Treinrit en wandelen door de hooglanden van Hsipaw
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 600,- p.p.€ 540,- p.p.€ 540,- p.p.€ 470,- p.p.€ 470,- p.p.
Inclusief:
 • 3 overnachtingen met ontbijt (2x Hsipaw, 1x local house in Kyaukme)
 • Vervoer van en naar de luchthaven of busstation
 • Wandeling rond Hsipaw met Engelssprekende trekking gids en lokale lunch
 • Hsipaw bootexcursie (met gids en lunch)
 • Trekking van Hsipaw naar Kyaukme (met gids, lunch en diner)
 • Treinrit van Kyaukme naar Pyi Oo Lwin met gereserveerde zitplaatsen
 • ​Transfer Pyi Oo Lwin - Mandalay hotel
 

Exclusief:
 • Heenreis naar Hsipaw. Verschillende manieren zijn mogelijk: vlucht, bus, privé auto (op aanvraag)
 • Overnachting in Mandalay (kies Mandalay bouwsteen)
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige maaltijden, entreegelden, donaties en fooien

Excursie 1: Go Local: Culinaire ontdekkingstocht per riksja in Mandalay
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 41,- p.p.€ 41,- p.p.€ 41,- p.p.€ 41,- p.p.€ 41,- p.p.
Inclusief: Riksja en gids, snacks in de teashops.

Excursie 2: Fietsen over het platteland rond Mandalay
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 41,- p.p.€ 41,- p.p.€ 41,- p.p.€ 41,- p.p.€ 41,- p.p.€ 41,- p.p.
Inclusief: mountainbike huur, Engelssprekende fietsgids, snacks en thee in teashop.

Excursie 3: Ava en U Bein Brug Sunset fietstocht
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.
Inclusief: auto transfer, fiets, Engelsprekende fietsgids, snacks en water.

Excursie 4: Privé boottocht naar Mingun
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 60,- p.p.€ 48,- p.p.€ 42,- p.p.€ 36,- p.p.€ 34,- p.p.
Inclusief: transfer naar boot, privé boot, Engelssprekende gids.
 
Extensies