Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Omgangsvormen

 
Bij Footprint Travel vinden we het belangrijk om met respect voor de lokale cultuur te reizen. Hierbij enige informatie over omgangsregels.
 

Op de foto

Natuurlijk levert het nemen van foto’s van Myanmarese mensen mooie plaatjes op. We vinden het wel beleefd om even te vragen of je een foto van iemand mag nemen. De meeste mensen vinden het prima. Niet alle etnische minderheden gaan graag op de foto. Het is verboden in Myanmar om militaire gebouwen te fotograferen.
 

Gezichtsverlies

In Myanmar is het ongewoon je geduld te verliezen, want dat verstoort de harmonie en dan lijd je gezichtsverlies. Door je kalmte te verliezen en boos te worden, verlies je alle respect. Richt je ongenoegen niet op één persoon. Laat je irritatie niet blijken, verhef niet je stem en blijf lachen en geduldig. Vraag rustig wat er aan de hand is of vertel rustig wat je graag wilt dat er zou gebeuren. Dit zal je verder brengen en de bevolking zal alles wat er binnen hun mogelijkheden ligt aan doen om problemen op te lossen. ‘Ruilen’ is ook een goede manier om tot een oplossing te komen. Als je een tweede artikel koopt, is die lagere prijs ineens wellicht wel mogelijk, of je betaalt de hogere prijs maar krijgt een klein artikel cadeau. Beide partijen zijn tevreden gesteld en de harmonie is bewaard.
 

Groeten

Begroetingen tussen een Myanmarees en een buitenlander gaan tegenwoordig meestal op de westerse manier door het schudden van de hand. Het is zeer beleefd om daar bij een beetje voorover te buigen. Vrouwen en monniken zullen hun hand niet vaak uitsteken ter begroeting. In dat geval is het netter om lichtjes voorover te buigen en hoe ouder iemand is, hoe dieper je buigt. Het samenvouwen van de handen met een hoofdknik of een buiging is meer een beweging die in de tempel voor het Boeddhabeeld gebruikt wordt. Kom je bij een Myanmarees in huis of bezoek je een tempel, dan dien je je schoenen uit te doen.
 

Boeddha

Voor een foto poseren met een Boeddhabeeld achter je wordt als niet netjes beschouwd. Zorg dat je altijd met je gezicht naar een Boeddhabeeld toe staat, keer nooit je rug naar een Boeddhabeeld. Ga in kleermakerszit zitten als je voor een Boeddhabeeld plaats neemt, zodat je zolen niet naar het beeld wijzen.
 

Stokjes

Er wordt veel met stokjes gegeten in Myanmar, maar je kunt ook overal wel een lepel krijgen. Een mes wordt niet vaak gebruikt; Myanmarees eten is nooit in grote stukken die aan tafel nog gesneden moeten worden. Let op: zet nooit je stokjes rechtop in de rijst, dit symboliseert de dood.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter