Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Duurzaam reizen 

Footprint Travel gelooft dat toerisme een positieve bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van een land. Hierbij speel jij als reiziger een cruciale rol. Allereerst door het kiezen van een duurzame reisorganisatie. Daarnaast door de keuzes die jij op je vakantie in Myanmar maakt, kun je bijdragen aan een betere wereld. Je kunt aan de volgende zaken denken: 
 
 • Water is een kostbare goed. Een korte douche is beter dan lang in bad gaan. Hang je handdoek op het droogrek om de volgende dag nogmaals te gebruiken. Handdoek op de grond betekent een verzoek om nieuwe handdoeken.
 • Sommige accommodaties recyclen badwater om bijvoorbeeld het land te besproeien. Overweeg biologisch afbreekbare badproducten te gebruiken.
 • Doe lichten en airconditioning uit als je de kamer verlaat.
 • Helaas ontbreekt in veel ontwikkelingslanden voorlichting over milieuvervuiling. Ook al zie je in ontwikkelingslanden regelmatig plastic afval langs de kant van de weg liggen, geef als gast het goede voorbeeld en doe hier niet aan mee. Met name in natuurparken neem je al je afval weer mee naar buiten. Take nothing but pictures, leave nothing but footprints!
 • Compenseer je ecologische voetafdruk met bijvoorbeeld GreenSeat
 • Behandel mensen met respect. Gedraag je als een gast in andermans land. Leer bijvoorbeeld een lokale begroeting. Maak niet ongevraagd een foto van iemand, maar maak een praatje en vraag of je een foto mag nemen.
 • Koop geen souvenirs die gemaakt zijn van dieren (bijv. ivoor of koraal) of -gedroogde- planten (bijv. cactussen). Deze mogen niet worden ingevoerd en zijn dus taboe. Ook als je ze op het strand vindt. Laat dieren, planten en koraal met rust in hun natuurlijke omgeving
 • Shop in lokale winkels en geef zo een impuls aan werkgelegenheid en verdiensten ter plaatse. Betaal een eerlijke prijs voor diensten en producten. 
 • Download voor vertrek de ‘Wildlife Witness’ app. Deze makkelijke app is ontworpen door TRAFFIC, een partnerorganisatie van het Wereld Natuur Fonds, die zich inzet tegen de illegale dierenhandel. Mocht je in een restaurant, een souvenirwinkel of op een markt een product tegenkomen waarvan je vermoedt dat het illegaal is, kun je het snel melden. Daarmee draag jij zelf een steentje bij in de strijd tegen de illegale dierenhandel. 
 • Ga met het openbaar vervoer naar de luchthaven, dat is een milieuvriendelijke optie. Of kies voor een schone elektrische taxi naar Schiphol via Taxi Electric. 100% duurzaam opgewekte stroom, en een actief sociaal beleid: de chauffeurs zijn in de meerderheid vijftigplussers, een groep mensen voor wie het helaas nu erg lastig is om werk te vinden. 
 • Hoe goed bedoeld ook, stimuleer bedelen niet, door geld te geven. Draag liever bij aan een lokaal project. Je kunt zelf ter plekke een project bezoeken en/of wij kunnen je  hierbij adviseren. Heeft je reis veel indruk op je gemaakt, en wil je mensen ter plaatse helpen? Na afloop van je reis kunnen wij je helpen om een donatie aan een project te geven bij weeshuizen, crèches, moeders in opleiding, een voetbalteam met kinderen et cetera.
Op deze pagina en in onze Vertrekbrief vind je als reiziger nog meer informatie over Duurzaam Reizen, zodat je kunt reizen met respect voor cultuur en natuur.

Go Fair. Go Local. 

Footprint Travel staat voor Go Fair en Go Local. Wat houdt dat in? 

 • In onze reizen proberen we zoveel mogelijk gelegenheid te creëren voor oprecht contact tussen reizigers en bewoners van een land. Wij doen dit door kijkjes achter de schermen te geven: koken, eten of theedrinken bij iemand thuis bijvoorbeeld. Als je over de hele wereld mensen kent, ben je overal thuis en word je vanzelf een wereldburger.
 • Wij selecteren onze lokale partners zorgvuldig op hun duurzaam beleid. De mensen die voor ons werken, zoals chauffeurs, gidsen en gastvrouwen die voor onze gasten koken, ontvangen dan ook een eerlijk bedrag voor hun diensten. Wanneer het kan, proberen we een excursie, guesthouse of (eco)hotel die uitgaat van duurzaam toerisme in ons aanbod op te nemen.
 • Wij werken samen met een lokale organisatie die The Code of Conduct of Child Protection in de toeristische industrie onderschrijft. Organisaties die The Code onderschrijven dulden geen seksuele uitbuiting van kinderen, dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de contracten met de accommodaties die wij gebruiken. Ook ontvangt de reiziger bij aankomst in Zuid-Afrika een voorlichtingsfolder wat je als reiziger zelf kunt doen om kinderen te beschermen.
 • We zijn een online reisorganisatie. Alle communicatie verloopt per e-mail en telefoon. Zo is er geen verspilling aan milieubelastende en dure brochures. Hierdoor kunnen we je reis bovendien zo voordelig mogelijk aanbieden. 
 • Footprint Travel is aangesloten bij het MVO Netwerk Toerisme, het landelijke Nederlandse netwerk voor duurzame ontwikkeling van toerisme. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betekent dat bij alle bedrijfsbeslissingen niet alleen het effect op de winst telt, maar dat ook de gevolgen voor mensen binnen en buiten het bedrijf en het milieu een zwaarwegende rol spelen. Het motto “be the change you want to see in the world” is het uitgangspunt voor al onze bedrijfsbeslissingen. Kennis uitwisselen is één van de belangrijkste doelstellingen van het MVO Netwerk Toerisme. Wij dragen graag een steentje bij aan de ontwikkeling van duurzaam reizen, zodat jij én wij kunnen blijven reizen met een goed gevoel.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter