Keuze genoeg!
Er zijn talloze mogelijkheden als het gaat om uit eten gaan. Het eenvoudigst zijn de straatstalletjes die voor een habbekrats een maaltijdje verkopen die in een karretje bereid wordt. Verse groente met witte rijst zijn de basis ingrediënten voor allerlei lokale specialiteiten. Straatrestaurantjes zijn sfeervolle terrasjes vol plastic stoeltjes en tafeltjes waar voornamelijk Myanmarezen eten. Ook al zal je vaak niets van de menukaart begrijpen; het is zeer de moeite waard om aan te sluiten. Het eten is minder pittig dan bijvoorbeeld in buurland Thailand. Als het bij het stalletje druk is en het eten wordt op hoog vuur voor je bereidt, kun je er normaliter vanuit gaan dat het veilig is. Je kunt kijken hoe er gewokt wordt en aangeven welke ingrediënten je in je gerecht wilt.
Theehuizen zijn ontmoetingsplekken voor de lokale bevolking. Met name in de ochtend is het er druk. Naast de zoete, warme thee kan je hier ook een warm ontbijt krijgen. Een goede kop koffie is daarentegen veel schaarser, vaak is het instant koffie dat men serveert.
In de grote steden tref je restaurants aan, die naast Myanmarese gerechten ook westerse gerechten serveren. De kwaliteit van het Westerse eten is niet altijd hoog. Een simpele pizza is overigens overal wel te krijgen.
Om aandacht te vragen van een ober, maak je een kus-geluid.
Drinkwater en ijs
Drink alleen water uit flessen. Soms worden groentes gewassen in het kraanwater. Je moet daarom oppassen met rauwe groentes, zoals salades. Overal zijn flessen drinkwater te koop. Het ijs voor een drankje wordt dikwijls uit een fabriek gehaald, en is dus gemaakt van schoon water. Over het algemeen levert ijs geen gezondheidsproblemen op. Om elk risico uit te sluiten, kun je vragen om het ijs uit je drankje te laten.
Vegetariërs
Hoewel Myanmarezen over het algemeen zelf geen vegetariërs zijn, is het door een overvloed aan groente niet lastig om vegetarisch te eten in Myanmar. “Teh taa loo” is het woord voor vegetarisch. Er zijn ook veel Indiase restaurantjes, waar ze ook uitstekende gerechten voor vegetariërs serveren.
Suiker(vrij)
Myanmarezen zijn, net zoals de meeste Zuidoost-Aziaten, dol op zoet, overal zal dan ook ongevraagd suiker in zitten en vaak niet zo’n beetje ook. Veel Myanmarese gerechten en snacks bevatten suiker, wat lastig is voor mensen met diabetes. Ook de verse vruchtensappen bevatten vaak suiker en in duurdere restaurants soms aanmaaksiroop. Ook al vraag je om geen suiker, dan komt het dan toch vaak voor dat je een gezoet drankje krijgt, omdat er nog een andere zoetmaker inzit.