Valuta

De nationale munteenheid is de Myanmarese Kyat, wat je uitspreekt als “Tsjat”. Bij het schrijven van deze vertrekbrief is 1000 Myanmarese Kyat ongeveer € 0,75. Eén euro is dan 1338 Kyat. Raadpleeg bijvoorbeeld http://www.valuta.nl/ voor de meest recente koers.  
 

Contant geld

Het is niet mogelijk om in Nederland al Myanmarese Kyat te wisselen. Aangezien je tegenwoordig op de meeste plekken kunt pinnen raden we je aan om niet al te veel contant geld mee te nemen (bijvoorbeeld $ 300,-), in de vorm van Amerikaanse dollars. Zorg ervoor dat dit onbeschadigde biljetten zijn. Op het vliegveld en bij officiële wisselkantoren kan je deze vervolgens omwisselen voor de Kyat. Tip: grotere coupures leveren een gunstigere koers op.
 

Kosten ter plaatse

Een aantal voorbeelden van de kosten ter plaatse:
 
 
  • Taxirit van twintig minuten:
3000 – 4000 Kyat (onderhandel voordat je in stapt)
  • Een Myanmarees gerecht met frisdrank:      
1500 Kyat                           
  • Uit eten bij een chic restaurant: 
3000 Kyat
  • 1,5L water   
300 Kyat       
  • Halve literfles 333-bier          
1600 Kyat
                                 

Fooien

In Myanmar is het gebruikelijk om een fooi te geven aan gidsen, chauffeurs. Het salaris van veel Myanmarezen is bijzonder laag vergeleken met Nederland. Een fooi betekent soms een verdubbeling van het uurloon en is dus zeer welkom. Mogelijk merk je dat steeds meer mensen een kleine bijdrage verwachten, bijvoorbeeld als je een foto maakt of als ze je informatie geven.

 
Hier volgen wat richtlijnen (het spreekt voor zich dat het ook afhangt van de kwaliteit van de service):
  • Gids: $5,- per dag
  • Chauffeur: $5,-  per dag
  • Restaurant: 5%, indien niet al verrekend
  • Taxichauffeur: Afronden naar boven
  • Kruier die je koffer naar de kamer draagt: 500-1000 Kyat per koffer
 

Banken

Op dit moment zijn er nog geen internationale banken gevestigd in Myanmar. KBZ Bank en CB Bank hebben beide een landelijk netwerk van geldautomaten en kantoren. Doorgaans zijn banken geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 15.00 uur. Wisselkantoren in toeristische gebieden hebben ruime openingstijden.
 

Pinpas en creditcard

In Myanmar, met name in de toeristische gebieden, komen steeds meer geldautomaten. Geldautomaten geven alleen Kyat uit. Je bankpas moet voorzien zijn van een Maestro- of Cirrus-logo om geld op te kunnen nemen in het buitenland (bij elke ATM met het Cirrus-logo kun je ook pinnen met je pas met het Maestro-logo). Zorg dat je pinpas bij je bank ‘aan’ wordt gezet voor gebruik in het buitenland!
 
Helaas worden niet alle internationale bankpassen geaccepteerd, met name ING-passen lijken niet goed te werken. Per pin-transactie kan je maximaal 300.000 Kyat opnemen. Bij pinnen wordt er 5000 Kyat aan transactiekosten gerekend (naast de kosten van je eigen bank).
 
Een creditcard kan gebruikt worden in grotere hotels, restaurants en bij betaling van hogere bedragen. Ook kan je eventueel met een creditcard pinnen (houd rekening met relatief hoge transactiekosten) of indien nodig geld opnemen bij een bank als er geen pinautomaat is.
Het is daarom verstandig een creditcard bij je te hebben, al is het maar voor noodgevallen. Voor een banktransactie met je wereldpas zal ongeveer twee euro in rekening worden gebracht en met je creditcard ruim vier euro. Het is daarom voordelig een zo groot mogelijk bedrag in een keer op te nemen of zet een positief saldo op je creditcard, zodat je tegen geringere kosten contant geld kan opnemen met deze kaart.
 

Geld wisselen

Behalve bij banken en hotels, kun je bij zogenaamde Money changers, geldwisselaars, contant geld of travelers cheques wisselen. Doe dit nooit op straat, maar altijd bij een legaal bedrijf. Let er op dat bij de gepubliceerde koersen de commissiekosten vaak niet worden vermeld, waardoor de koers ongunstiger kan zijn dan de bank. $ 100 biljetten hebben soms een betere koers dan kleinere dollarbiljetten.
 

Afdingen

Afdingen is een kunst, maar blijf het in perspectief zien. Op markten, op straat en in veel winkels kan worden afgedongen en dit wordt ook verwacht van de koper. Zeker voor toeristische producten kan de vraagprijs hoog zijn. Neem rustig de tijd, blijf altijd vriendelijk en zie het als een spel. Kijk rustig verder en vergelijk prijzen. Indien je tot overeenstemming bent gekomen, is de koop gesloten en kun je niet meer van je koop afzien. Blijf redelijk in hoever je gaat in je onderhandeling. Besef dat 2000 Kyat voor jou niets is, maar voor een straatverkoper het verschil kan betekenen tussen wel of geen maaltijd. 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter