Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Myanmar is een land in ontwikkeling, economisch zowel als politiek gezien. Met name de toeristische gebieden Yangon, Bagan en Inle Lake) kunnen worden beschouwd als veilig en criminaliteit komt weinig voor. De politieke ontwikkelingen brengen echter ook spanningen met zich mee. In een aantal noordelijke provincies zijn er soms confrontaties tussen het leger en rebellengroepen. Deze provincies zijn echter niet toegankelijk voor toeristen. Voor de andere gebieden is ons advies, vermijd publieke bijeenkomsten en demonstraties. Myanmar is een streng boeddhistisch land en openlijk kritiek op hun religie wordt zwaar bestraft. Wees ook terughoudend met de aanschaf van boeddha-beelden. Tot slot, neem geen foto’s van militairen of ‘strategische plekken’.
 
Voor de meest recente informatie over veiligheid in Myanmar en reisadvies kun je terecht op de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Je kunt ook de BZ Reisadvies app downloaden op je smartphone.
 
Indien je de politie onmiddellijk nodig hebt, kan je hen bellen op het nummer 199.
 

Diefstal

Het fenomeen diefstal bestaat in Myanmar natuurlijk ook, maar veruit de meeste toeristen zullen onbestolen naar huis terugkeren. Het is natuurlijk altijd raadzaam niet de aandacht te trekken met juwelen, grote sommen geld of andere waardevolle items. Gewapende overvallen komen nagenoeg niet voor. Bedenk dat de meeste diefstal gelegenheidsdiefstal is en het gevolg is van onzorgvuldigheid of naïviteit. Dit kan voorkomen worden door je paspoort, creditcard en grote bedragen geld onzichtbaar in een money belt onder je kleding te dragen, weg te stoppen in een handtas of in de hotelsafe te laten. Het geld dat je die dag nodig hebt stop je in een andere portemonnee. Vergeet niet dat 100.000 Kyat (+ € 70,-) voor sommige mensen een maandsalaris is. Zorg in ieder geval voor een goede reisverzekering met werelddekking.
 

Drugs

Drugs zijn illegaal in Myanmar. Indien je wordt betrapt met drugs, beland je in de gevangenis en er staan zeer zware straffen op. Er wordt geen verschil gemaakt tussen persoonlijk gebruik en distributie. Eén pil of een paar gram in je bezit kan voldoende zijn voor jarenlang ‘brommen’. Neem nooit ongecontroleerd een pakje voor iemand mee over de grens. Desgewenst kun je kleine slotjes op je bagage doen of je bagage laten sealen in plastic op het vliegveld.
 

Ambassade

Indien je in ernstige problemen komt door eigen toedoen kan de ambassade weinig voor je betekenen. Ze kunnen je voorzien van een nieuw paspoort en eventueel een tolk en een advocaat aanraden, maar verder ben je gebonden aan de wetten die gelden in Myanmar. Bekijk onze pagina hoe je contact op kunt nemen met de Nederlandse ambassade ter plaatse. 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter