Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Dieren in Myanmar

Myanmar kent een rijke fauna. In Myanmar vind je onder meer olifanten, luipaarden, wilde buffels, vliegende eekhoorns en honden, herten (waaronder de sambar, muntjak en het muishertje), krokodillen en verschillende berensoorten, waaronder de zwarte beer, de Himalaya-beer en de zeldzame Maleise zonbeer. In het noorden van Myanmar lijkt de fauna veel op die van het noordoostelijke deel van het Indiase subcontinent en Indo-China; in het zuiden lijkt de fauna op die van Maleisië en Indonesië. Helaas hebben de dieren in Myanmar zwaar te lijden onder de illegale houtkap en de illegale jacht op dieren.

In het geïsoleerde noordwesten komen tapirs voor en de Javaanse en Sumatraanse neushoorns, sneeuwluipaarden en tijgers. Deze dieren zijn echter zeer zeldzaam. Inheemse soorten in Myanmar zijn onder meer de mungo, een marterachtige en de pangolin, een miereneter. Er komen in Myanmar ook veel slangensoorten voor, zowel giftige soorten zoals de koningscobra en de groene adder, als wurgslangen, zoals de python.
 
Een bijzondere diersoort in Myanmar is de Irrawaddy dolfijn. De dolfijn ziet er een beetje vreemd uit. Hij heeft een beetje bolle kop, terwijl de dolfijnen over het algemeen juist een spitse snuit hebben. De Irrawaddy dolfijn is genoemd naar de Irrawaddy rivier, de belangrijkste rivier van Myanmar. De Irrawaddy dolfijn komt niet alleen daar voor, maar ook nog in enkele andere rivieren in Zuidoost-Azië. Ook vindt je de Irrawady dolfijn soms zelfs in ondiepe kustwateren en mangroves. Het is dus een zoetwaterdolfijn die soms ook in zout water leeft. In Zuidoost-Azië vind je Irrawaddy dolfijnen onder meer in de Mekong rivier, de Mahakam rivier, het Songkhlameer en de Santubong rivier. Helaas wordt de Irrawaddy dolfijn met uitsterven bedreigd. In de zee rond Myanmar komen ook zeeschildpadden en dugongs (zeekoeien) voor. 
 

Vogels in Myanmar

Myanmar heeft maar liefst over de 1200 vogelsoorten, zowel inheemse soorten als trekvogels. Prachtig zijn de neushoornvogels, waarvan er meer dan 10 verschillende soorten in Myanmar voorkomen, zoals de dubbelhoornige neushoornvogel en de bonte neushoornvogel. In 2015 werd bekend dat er in Myanmar een zangvogeltje ontdekt was, waarvan al zeventig jaar werd aangenomen dat het was uitgestorven. Dit vogeltje heet de Jerdons timalie, en leeft in de graslanden van Myanmar.
 

Flora in Myanmar

Myanmar is een erg groot land: de afstand tussen het uiterste noorden en zuiden is 2090 km. Vanwege de grootte heeft het land een flink aantal verschillende landschapstypen: hoge bergen in het noorden, met bossen begroeide heuvels die van noord naar zuid lopen, in het westen een uitgestrekte centrale vlakte met brede rivieren en kustvlakten en tropisch regenwoud in het zuiden. Deze verschillende landschapstypen zorgen uiteraard ook voor een zeer diverse flora. In het noorden vind je tropisch moessonbos, waarbij de bomen in het droge seizoen hun bladeren verliezen.
 
Het moessonbos is leverancier van tropisch hardhout, waaronder het zeer begeerde teakhout. Teakbomen komen alleen in India, Thailand, Laos en Birma voor. Teakhout staat bekend om zijn duurzaamheid en wordt daarom graag gebruikt in de bouw, waaronder de scheepsbouw. De uitvoer van teak is een van de voornaamste bronnen van export inkomsten voor Myanmar, waarbij China de grootste afnemer is. Helaas vindt sinds de ingang van het militaire bewind in 1962 de bosbouw van teakbomen op een niet-duurzame manier plaats en neemt het aantal teakbossen schrikbarend snel af.
 
De droge centrale zone heeft een savanne landschap, met acacia's, cactussen en doornstruiken. In de bergen in het noorden bepaalt de hoogte de vegetatie. Boven de 3000 meter vind je met name coniferen, naaldbomen en rododendrons. Op lagere delen bestaat de begroeiing uit subtropische bloemen en planten.
 
Aan de mondingen van rivieren en aan moerassige kusten vind je mangrovebossen die goed gedijen in brak water. Aan zee groeien kokospalmen. De kustvlakten zijn een belangrijke producent van tropisch fruit. Ook heeft Myanmar enorme bamboebossen, met enorm veel verschillende soorten bamboe. Alleen in China vind je meer bamboesoorten dan in Myanmar. Een bijzonder belangrijke boom in Myanmar is de kinaboom. Uit de bast wordt het antimalariamiddel kinine gewonnen. 

 
 
 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter