Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Myanmar, Burma of Birma?

Tot 1989 was de officiële naam van het land Burma. Dit werd in 1989 door het militaire bewind veranderd in Myanmar. De naam Myanmar komt van Myanma Naingngandaw, een lokale naam voor het land die in de 12e eeuw werd gebruikt, en verwijst naar de Myanmah, een etnische groep. De aanduiding Burma is door de Britten overgenomen van de Portugezen en is een verbastering van Bamar, de grootste bevolkingsgroep van het land.
 
Het land wordt echter nog lang niet altijd Myanmar genoemd. Het militaire regime spreekt van Myanmar, de oppositiepartijen van Burma. De Verenigde Naties en Europese Unie hanteren zowel Burma als Myanmar en de Nederlandse regering spreekt van Birma, terwijl de Nederlandse taalunie het over Myanmar heeft. Volg je het nog?
 

Hoe groot is Myanmar?

De oppervlakte van Myanmar is 676.578 km2  
Ter vergelijking; de oppervlakte van Nederland is 41.543 km2, dus Myanmar is ruim 16 keer zo groot als Nederland.

Hoeveel inwoners heeft Myanmar?

In Myanmar wonen ruim 56 miljoen mensen.
 
De grootste bevolkingsgroep vormen de Birmezen, ook Burman en Bamar genoemd, met 68%. Zij stammen af van de Mongolen. Daarnaast zijn er vele minderheden: Shan 9%, Karen 7%, Rakhine 4%, Chinesen 3%, Indiërs 2%, Mon 2%, overig 5%. De diversiteit binnen die 5 % “overig” is erg groot, want in totaal kent het land meer dan honderd verschillende bevolkingsgroepen en talen.

Wat is de hoofdstad van Myanmar?

Weinig mensen zullen deze vraag goed kunnen beantwoorden! De hoofdstad is namelijk niet Yangon, zoals de meesten denken, maar Naypyidaw. In november 2005 besloten de leiders van Myanmar dat Naypyidaw de hoofdstad van het land moest worden. De stad ligt 300 km ten noorden van Yangon. Er is flink wat geld in de nieuwe hoofdstad gepompt. Naypyidaw betekent verblijfplaats van de koningen; het is dan ook een luxe ogende stad met luxueuze woonwijken en brede, prestigieuze lanen met veel groen.
 


 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter