Noord Namibië bouwsteen: Nijlpaarden in de Caprivi strook

Namibië reizen - Rundu - Popa Falls - Mudumu - Caprivistrook

Maak een roadtrip door donker Afrika in de Caprivistrook. Met deze Caprivistrook bouwsteen verbind je de bouwstenen safari in Etosha met de bouwstenen Chobe en Victoria Watervallen! In elke overnachtingsplek selecteerden we een riviersafari, zodat je het maximale uit deze trip haalt. Beleef een tocht in een traditionele Mokoro kano: een uitgeholde boomstam. Maak relaxte bootcruises op de rivier en spot vogels, zie nijlpaarden zwemmen en locals de rivier over steken. Dit is een heel ander stuk Namibië!

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Nijlpaarden in de rivier
  • Traditionele Makoro kano trip
  • Bootcruise op rivier
  • Groene Caprivi strook
  • Roadtrip tussen Etosha en Chobe
Reisschema
Dag 1: Etosha - Rundu
Dag 2: Rundu - Divundu (Popa Falls)
Dag 3: Popa Falls - Mudumu
Dag 4: Maduma - Botswana
Dag tot dag

Dag 1: Rundu aan de Okavango Rivier met uitzicht op Angola

Rundu aan de Okavango Rivier met uitzicht op Angola
Eenmaal door het ‘veecontrole hek’ -een hek om veeziektes uit de druk bevolkte noordelijke regio’s tegen te houden - staat je een andere wereld te wachten. Ten noorden van dit hek woont namelijk de helft van de Namibische bevolking en opeens zie je overal dorpen met ronde grashutten, groepen kinderen in schooluniform over straat lopen, mannen met hun dieren, en vrouwen met emmers op hun hoofd. Het gebied lijkt veel meer dan de rest van Namibië op het typische Afrika, het ligt dan ook op de grens met Angola, Zambia, Zimbabwe en Botswana. Deze omgeving is door alle rivieren en regenval veel groener en vruchtbaarder, dan de rest van het woestijnachtige Namibië. In Rundu verblijf je in een lodge aan de Okavango Rivier, met aan de overkant Angola. Er zijn zo'n 430 vogelsoorten in de omgeving te ontdekken. Voor vogelliefhebbers is dit een waar paradijs, en er zijn dan ook plannen om een vogelreservaat aan te leggen. Vanuit de lodge kun je een leuke rivier safari maken (let op tussen september-december kan de rivier te laag staan). Deze boot cruise van 1 uur is optioneel (ter plaatse te boeken).
 
Etosha (oostzijde): Afstand: ±  365 km / 6 uur rijden.
Waterberg: Afstand: ±  425 km / 6 uur rijden. 

Dag 2: Mokoro kano trip op de rivier bij Popa Falls (optioneel)

Mokoro kano trip op de rivier bij Popa Falls (optioneel)
Je bent nu echt in de Caprivi strip beland, in tegenstelling tot de rest van Namibië een gebied vol met rivieren, zoals de Kavango, Kwando en Zambezi rivieren. In de natte winter (december-maart) vinden er dan ook regelmatig overstromingen plaats. Vlakbij zijn de Popa watervallen (eigenlijk meer een stroomversnelling) een leuk uitstapje. Het hoogteverschil van 2,5 meter, veroorzaakt door een geologische breuk, is eerder mooi dan heel spectaculair te noemen. In het kleine reservaat kun je goed wandelen en met kleine bruggetjes ‘eilandhoppen’, misschien zie je wel de watermonitor (een hagedisachtig reptiel). Uiteraard verblijf je weer aan de rivier, en kun je excursies maken zoals boot cruise, vissen (Tilapia, Sharptooth Catfish, Nembwe, Tigerfish), vogelen en traditionele Mokoro kano trip op de rivier. De traditionele Mokoro kano trip in een uitgeholde boomstam is een unieke belevenis. Deze excursie is optioneel te boeken. Je gaat van Popa Falls naar de Nunda lodge.
 
Er zijn ook game drives in het nabijgelegen Mahango Park mogelijk. Het park heeft verschillende leefmilieus in een klein gebied. Aan een zijde wordt de grens gevormd door de Okavango rivier, met rietbedden, maar er zijn ook hoge bomen en weelderige vegetatie. Je hebt in dit gebied kans om de semi-aquatische Red Lechwe, de zeldzame sable antiloop, sitatunga antiloop, reedbuck, bushbuck, waterbuck, buffel of olifant te zien. Door het wetland zijn er weinig parken die zoveel vogels hebben. Beste tijd is in het droge seizoen van juli tot oktober, wanneer veel dieren in de rivieren komen drinken. In de regentijd van november tot april kan het moeilijk zijn om groot wild te spotten. Sinds 1990 neemt het wild in de hele Caprivi regio flink toe, dankzij de succesvolle introductie van een combinatie van conservatie- en ontwikkelingswerk. Het is hierdoor in het belang van de lokale gemeenschap om het wild te beschermen tegen stropers.
 
Afstand: ±  230 km / 3 uur rijden.

Dag 3: Bootcruise in het wetland van Mudumu Nationaal Park (optioneel)

Bootcruise in het wetland van Mudumu Nationaal Park (optioneel)
Vandaag rijdt je het Bwabwata Nationaal Park door, het hele gebied van de ‘steel van de pan’ is beschermd gebied. De dieren vermijden meestal de drukkere hoofdweg, en de zijwegen zijn erg slecht, de meeste mensen sparen hun tijd en energie voor een ander park in de Caprivi. Bij Kongola ga je van de hoofdroute af en rij je zuidelijk het ‘handvat’ in. Je verblijft nabij Mudumu Nationaal Park (of als je kiest voor bijzonder verblijf in het ‘wilde’ Mamili Nationaal Park (upgrade), onlangs hernoemd naar Nkasa Lupala Nationaal Park). In beide parken kun je een safari rit (game drive) doen, waarbij je je Big Five lijstje compleet maakt, als je de buffel spot of een kudde olifanten. Maar er zijn ook leeuwen in het park, soms hoor je ze zelfs brullen ’s avonds in je accommodatie. Safari ritten kun je ter plekke bij je lodge boeken. Dankzij de rivier leven ook hier de zeldzame roan en sabel antilopen, en de puku, red lechwe en sitatunga antilopen die van een omgeving met water houden. Tijdens een bootsafari heb je grote kans om de gevaarlijke nijlpaarden of krokodillen te spotten. Aangezien de lodge pal aan de rivier ligt, mag een bootcruise niet ontbreken. Bij verblijf in Kwando is er een bootcruise (exclusief) met een koud drankje aan te raden, een heerlijke manier om te ontspannen na de autorit.
Afstand: ± 240 km / 4 uur rijden.

Dag 4: Botswana-stempels in je paspoort

Botswana-stempels in je paspoort
Via Katima Mulilo, je kans om te tanken en eten in het stadje, rij je naar de Botswana grenspost Ngoma Bridge. Een grensovergang in Afrika is altijd een interessante gebeurtenis. Toen wij er waren bleek je i.v.m. ziektes bepaald eten niet over de grens mee te mogen nemen, en zo sta je in niemandsland -het gebied tussen twee grenzen, waar je dus eigenlijk niet meer in Namibië maar ook nog niet in Botswana bent- een appeltje te eten.  Met nieuwe stempels in je paspoort rij je Botswana binnen, waar je doorrijdt naar Kasane voor Chobe. In Kasane lever je je auto in en word je door een auto van de accommodatie opgehaald. Let op, overnachtingen Chobe zijn niet in deze bouwsteen inbegrepen, zie hiervoor de bouwsteen Op safari in Chobe.
 
Afstand: ± 300 km / 4 uur rijden.

Achtergrond

Nijlpaarden in de Caprivi strook

Als je door de Caprivistrook rijdt, heb je het idee in een ander land dan Namibië te zijn. Geen wonder, want de Caprivistrook is de grens tussen Angola, Zambia, Zimbabwe en Botswana en totaal anders dan het droge Namibië. De omgeving is veel groener en overal zijn kleine dorpjes met bedrijvigheid van mensen en dieren. Je volgt de Okavango rivier, en overal waar je slaapt kun je nijlpaarden horen knorren in de rivier. Voor vogelspotters is het een waar paradijs. 
 

De Caprivi strook verbindt Etosha met Chobe en Victoria Watervallen

Indien je graag vanuit Namibië naar Chobe in Botswana wilt rijden en naar de Victoria Watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe, dan is deze bouwsteen Caprivi strook het verbindingsstuk! Je maakt door de Caprivi strook een ware roadtrip.
 
Hotel & Vervoer

Vervoer: Huurauto in Namibïe

Deze reis is een self-drive, wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Namibië zijn voor een klein deel (met name de weg van de grens bij Fish River Canyon naar Windhoek) zeer goede asfaltwegen, verder zijn er in het hele land gravel wegen. Hoe goed deze weg is, hangt ervan af, jaarlijks worden de wegen opnieuw ‘glad gemaakt’. Hoe lang je over de reis doet hangt ook af van je eigen rijstijl. Reken er op dat je gemiddeld niet meer dan 50 km per uur aflegt. Er wordt links gereden. We raden je aan voor voldoende motor capaciteit, comfort en voldoende bagage ruimte, minimaal een auto in de C-categorie te kiezen. Wil je een grotere auto, dan is dat uiteraard mogelijk tegen bijbetaling. Lees meer op de autohuur pagina.
 

Accommodatie in Namibië

Namibië blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere 3 en 4 ster accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Ook zijn we op zoek naar de beste locaties, zodat je reistijd minimaal is. Heb je een ruimer budget dan kun je in Namibië ook kiezen voor bijzondere verblijven, waarbij je helemaal onderdompelt in de natuur. Voor deze bijzondere accommodaties kun je op aanvraag een offerte krijgen.
 

Accommodatie Caprivi strook:

Rundu
Vanuit je bungalow kijk je over de rivier en naar de oever van Angola. Voor het eerst slaap je in Namibië in een echt groene omgeving. Nijlpaarden, krokodillen en watervogels bevolken de rivier.
De sfeer in de lodge is heel gemoedelijk, de staf lijkt één grote familie te zijn. Lekker eten, een terras, de mogelijkheid voor een bootcruise, een zwembad, kortom: een fijne plek! 
 
Divundu
Deze zeer verzorgde lodge aan de rivier markeert het begin van je Caprivi avontuur. Het restaurant met groot terras kijkt over de brede rivier. Je slaapt in luxe safaritenten met stenen vloer en terras met uitzicht over de rivier. Helemaal het Out of Africa gevoel. Deze lodge biedt een zeer hoge kwaliteit en absoluut de beste prijs/kwaliteit verhouding in de omgeving.
 
Upgrade:
Wil je upgraden, dan kun je in een stenen chalet verblijven, met een bad en net iets ruimer ingericht.
 
Maduma / Mamili Park:
Maduma Nationaal Park:
Deze sfeervolle lodge heeft voordelige Eiland bungalows op palen, pal aan de rivier gebouwd. Je kunt vanaf je eigen terrasje dus goed kijken naar de natuur om je heen. Je open lucht badkamer geeft je nog meer het gevoel in de natuur te zijn. Het rieten dak zorgt voor goede regulering van de warmte. Elk huisje heeft een bed met muskietennet.
 
Bijzonder verblijf (upgrade):
Mamili Nationaal Park:
Voor het ongetemde Afrika gevoel, verblijf je in deze lodge. Eenvoudige, maar smaakvolle luxe. Het ware bush gevoel, maar dan van alle gemakken voorzien. De luxe ingerichte safari tenten met moderne badkamer staan hoog op palen, wat je een ideaal uitzicht geeft over de rivier en moerasgebieden erom heen. Het verfijnde restaurant en lounge zijn semi-open met prachtig uitzicht. De lodge ligt midden in de wildernis (je parkeert je auto in het dorp en wordt opgehaald) en in het seizoen heb je niet alleen kans om nijlpaarden en krokodillen te spotten. Het kan voorkomen dat een kudde olifanten in de rivier komt drinken en badderen. Vanuit je veranda of het restaurant heb je dan eerste klas uitzicht. ’s Nachts hoorden wij in de verte leeuwen brullen! Een absolute favoriet van ons!
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig t/m 31 oktober 2018. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis bij 3 of 5 personen kan het een triple room zijn, maar het kan ook zijn dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accomodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen. Je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie Tarieven huurauto Namibië. Lees ook onze Voorwaarden autohuur Namibië. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in wisselkoers of brandstofprijzen. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt. 

Noord Namibië bouwsteen: Nijlpaarden in de Caprivi strook
Prijs beschikbaar op aanvraag
Inclusief:
 • 3 overnachtingen met ontbijt

Exclusief:
 • Vluchten
 • Autohuur, dit is afhankelijk van de auto categorie en het aantal dagen autohuur
 • Overige maaltijden, excursies en fooien

Namibië reizen - Namibië - Onderweg naar de Caprivi strip.Namibië reizen - Namibië - Deze omgeving is door alle rivieren en regenval veel groener en vruchtbaarder, dan de rest van het woestijnachtige Namibië.Namibië reizen - Namibië - In Rundu verblijf je in een lodge aan de Okavango Rivier, met aan de overkant Angola.Namibië reizen - Namibië - Lekker de rivier op.Namibië reizen - Namibië - Ga met een mokoro op pad.Namibië reizen - Namibië - Maak een traditionele mokoro kano trips op de rivierNamibië reizen - Namibië - De mokoro's liggen al klaar voor een prachtig tripje over de rivier.Namibië reizen - Namibië - Durf je in een mokoro te stappen?Namibië reizen - Namibië - Wel spannend, zouden we een nijlpaard of olifant tegen komen?Namibië reizen - Namibië - Ondek de groene Caprivi strip vanuit een mokoro.Namibië reizen - Namibië - De bootsman van de Mokoro.Namibië reizen - Namibië - De locals nemen je mee in hun mokoro kano's om de rivier te verkennen.Namibië reizen - Namibië - Hier wacht je niet op de bus, maar op de boot.Namibië reizen - Namibië - KInderen helpen mee.Namibië reizen - Namibië - Locals steken de rivier over.Namibië reizen - Namibië - Zo mooi zijn wetlands.Namibië reizen - Namibië - Boottocht op de rivier bij Ngepi.Namibië reizen - Namibië - Durf jij in een open boomhut te overnachten?Namibië reizen - Namibië - Lekker lui aan de rivier met nijlpaarden bij Divundu.Namibië reizen - Namibië - Hippo proof rivier zwembadNamibië reizen - Namibië - Bezoek het nabijgelegen Mahango Park.Namibië reizen - Namibië - Bloemen in de Caprivi strip.Namibië reizen - Namibië - Waterlelies versieren de rivier.Namibië reizen - Namibië - Langs de waterkant vind je meestal wel een krokodil.Namibië reizen - Namibië - Je hebt hier goede kans om een nijlpaard aan de wandel te zien op het land.Namibië reizen - Namibië - Spot het nijlpaard tijdens een sunset cruise.Namibië reizen - Namibië - Ze hebben jouw in ieder geval al gespot!Namibië reizen - Namibië - Nijlpaard op de weg Namibië reizen - Namibië - Impala's in overvloedNamibië reizen - Namibië - Maak jij de big 5 compleet met een buffel in de Caprivi Strip?Namibië reizen - Namibië - Dankzij de rivier leven ook hier de zeldzame roan antilopen in Mamili Nationaal Park.Namibië reizen - Namibië - De zeldzame sabel antilopen in Mamili Nationaal Park.Namibië reizen - Namibië - SabelantilopenNamibië reizen - Namibië - Bezoek het nabijgelegen Mahango Park.Namibië reizen - Namibië - Pas op voor overstekende mestkevers.Namibië reizen - Namibië - Visarend gaat uit vissen.Namibië reizen - Namibië - Met een beetje geluk spot je de Afrikaanse visarend in een boom.Namibië reizen - Nabinië - Mariboe vliegt over.Namibië reizen - Namibië - Lelkraanvogel, de grootste kraanvogel van Afrika kan je tegenkomen in de Caprivi stripNamibië reizen - Namibië - Afrikaanse skimmerNamibië reizen - Namibië - KoekoekNamibië reizen - Namibië - Lila-breasted roller (Scharrelaar), de nationale vogel van Botswana.