Zuid Namibië bouwsteen: Fish River Canyon, spookstad Kolmanskop en wilde paarden bij Aus

Namibie reizen - Fish River Canyon - spookstad Kolmanskop - Lüderitz - wilde paarden Aus

Bezoek de indrukwekkende Fish River Canyon, na de Grand Canyon de op één na grootste kloof ter wereld. Dwaal door het spookstadje Kolmanskop bij Lüderitz. Bewonder de aan de woestijn aangepaste wilde paarden bij Aus. Wandel of mountainbike door het Namibische landschap.
 

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

    • Fish River Canyon
    • Spookstad Kolmanskop
    • Wilde paarden Aus
Reisschema
Dag 1: Windhoek - Mariëntal of Keetmanshoop
Dag 2: Mariëntal - Fish River Canyon
Dag 3: Fish River Canyon - Aus
Dag 4: Aus - Kolmanskop - Luderitz - Aus
Dag 5: Vertrek Aus
Dag tot dag

Dag 1: Aan de rand van de Kalahari bij Mariëntal of Mesosaurus Fossiel bij Keetmanshoop

Aan de rand van de Kalahari bij Mariëntal of Mesosaurus Fossiel bij Keetmanshoop
Om de lange reis van Windhoek naar de Fish River Canyon in het diepe zuiden te onderbreken, zijn er 2 verschillende overnachtingsplaatsen om uit te kiezen: Mariëntal en Keetmanshoop.
 
Optie a) Slaap in de omgeving van Mariëntal. Een relaxt dagje, want je hoeft niet heel ver en het is een goede asfalt weg. ’s Middags kun je wat luieren met een boek aan het zwembad, een nature drive of een wandeling door Gondwana Kalahari Natuurpark maken of je laten rondleiden op de farm. De hele omgeving is droog en woestijnachtig, je zit dan ook op de grens van de Kalahari woestijn, die bijna heel Botswana bedekt. Her en der zie je zelfs rode duinen, bekend van de kuststrook. Afstand: ± 272 km / 3 uur rijden.
 
Optie b) Rijd vandaag nog wat verder door naar Keetmanshoop, zodat je morgen meer tijd hebt bij Fish River Canyon. Je kunt hier slapen in een basic bush-camp, waar je een Mesosaurusfossiel van 270 miljoen jaar oud kunt zien. Een mesosaurus is een zwemmend reptiel, en zoals alle dinosaurussen inmiddels uitgestorven. Je staat op de bodem van wat ooit een meer was. Moeilijk voor te stellen in deze woestijnachtige omgeving!
Afstand: ± 500 km / 7 uur rijden.
 

Dag 2: Via de kokerbomen naar Fish River Canyon

Via de kokerbomen naar Fish River Canyon
Vandaag ga je op weg naar het Nationaal Park Fish River Canyon, tegen de grens met Zuid-Afrika. Het verkeer op de asfaltweg is dan ook vooral onderweg tussen Windhoek en Kaapstad. Bij Keetmanshoop kun je een stop maken bij de kokerbomen.
Kom je vanuit Mariëntal, dan kun je bij Keetmanshoop in een wegrestaurant lunchen. Aan het eind van de middag kom je aan en kun je een plons in het zwembad maken of een wandeling door de omgeving maken. Je verblijft in een privé park  tegen het Nationaal Park aan. Sowieso is het leuk om in het Roadhouse iets te eten of drinken, het is erg grappig om tussen de oldtimers te zitten eten.
 
Kom je uit Keetmanshoop dan kun je in de middag nog naar de Fish River Canon. Tip: ga niet op het heetst van de dag, de zon staat dan hoog en dit levert ook niet de mooiste foto's op.
 
Afstand Mariëntal – Fish River: ± 380 km / 4,5 uur rijden.
Afstand Keetmanshoop – Fish River: ± 140 km / 2 uur rijden.

Dag 3: Op de rand van oneindigheid aan de Fish River Canyon en naar Aus

Op de rand van oneindigheid aan de Fish River Canyon en naar Aus
Indien je gisteren in de namiddag niet bent geweest, ga dan direct na het ontbijt naar Nationaal Park Fish River Canyon. Hobas is het belangrijkste uitzichtpunt. Vanuit hier kun je een wandeling langs de rand maken naar het tweede uitzichtpunt. Dit wandelingetje is ongeveer een half uur (enkele weg, totaal dus een uur), maar wij hebben telkens de tijd genomen om op een rots te zitten en van het spectaculaire uitzicht te genieten. 1 miljard jaar geleden is de kloof begonnen te vormen en als je daar over nadenkt, voel je je maar een nietig stipje in het heelal. De kloof is 126 km lang, 27 km breed en 500 meter diep en na de Grand Canyon degrootste kloof ter wereld. Het rare is, dat de kloof relatief weinig bezoekers krijgt, je zit dus praktisch in je eentje met je benen bungelend over de rand van de kloof te genieten van dit natuurwonder.
 
Vandaag rijd je (uiteraard altijd met een volle tank vertrekken) richting de westkust, naar het plaatsje Aus. Hier is nog steeds een goede asfaltweg en het verkeer is nog minder geworden, dan het al was. Onderweg kun je foto- en lunch stops maken. Aus is een klein plaatsje, maar heeft een benzinepomp en op het terras van  het historische Bahnhof Hotel kun je heerlijke zelfgebakken taart eten. Je lodge is gevestigd op een privé natuurreservaat en hier kun je wandelen of mountainbiken. Je kunt natuurlijk ook alvast een kans wagen om de wilde woestijnpaarden te zien, zo’n 30 kilometer van Aus is een waterplaats waar ze veel komen. Deze paarden zijn aangepast aan de woestijn, en je kans om een grote kudde te zien is het grootste op het heetst van de dag.
 
Afstand: ± 255 km / 4 uur rijden.

Dag 4: Spookstad Kolmanskop en wilde woestijnpaarden

Spookstad Kolmanskop en wilde woestijnpaarden
Vanuit Aus kun je een gevarieerde dagtrip maken. Je rijdt in anderhalf uur naar Kolmanskop, vlak voor het havenplaatsje Lüderitz. Je kunt dit zwaarbewaakte diamant gebied alleen bezoeken door middel van een rondleiding. Rondleidingen ma-za 09h30 en 11h00; zondag/feestdagen 10h00. Je kunt ticket kopen aan de gate van Kolmanskop (N$80 p.p.).  In de jaren 20 ontdekte men dat de diamanten in de woestijn letterlijk voor het oprapen lagen. Al snel verrezen hier grote huizen midden in de woestijn. Men zegt dat de champagne goedkoper was dan het verse drinkwater! Helaas droogde de diamantader op en werd het dorp verlaten. Wat nu rest is een spookstadje. Een enkel huis is nog griezelig intact en vol met achtergelaten meubilair. In andere huizen zijn deuren en ramen open gewaaid en verzwelgt de woestijn langzaam het huis. Must see!
 
In Lüderitz kun je lunchen, en oesters proeven. Op de terugweg kun je via Dias Point op het schiereiland rijden, waar een stenen kruis herinnert aan de Portugese ontdekkingsreiziger Dias die als eerste Europeaan voet op de Namibische bodem zette (en het kon navertellen). Op de terugweg kun je vlakbij Aus de wilde paarden zien die zijn aangepast aan de woestijn. Ze leggen per dag enorme afstanden af op zoek naar voedsel. De beste kans heb je in de middag wanneer het warm is, en dieren op zoek zijn naar water. Zijn er geen paarden, dan zijn er misschien kuddes gemsbokken of struisvogels. Met een beetje mazzel zie je net als wij in volgorde van pikorde de dieren komen drinken bij de waterbron.
 
Afstand: ± 240  km / 2 uur rijden (Aus-Lüderitz-Aus).

Dag 5: Vertrek uit Aus

Vertrek uit Aus
Na het ontbijt is deze bouwsteen afgelopen. Naar alle waarschijnlijkheid vertrek je richting Sesriem voor de bouwsteen Rode Duinen Sossusvlei en Swakopmund.
 
Vanaf Aus is het gedaan met de asfalt weg, en rij je op praktisch verlaten gravel wegen. Een tegenligger is een uitzondering, die je doet controleren of je nog steeds aan de goede kant van de weg rijdt. Raampjes dicht, de rode gravel stuift! De tijd van het jaar bepaalt hoe lang je over de route doet, aan het einde van het seizoen is de gravel weg hobbeliger. Langs de kant van de weg zie je vaak dieren, let op de enorme vogelnesten in de bomen.
Afstand Aus-Sesriem: ± 350 km / circa 5,5 uur rijden.

Achtergrond

Fish River Canyon en warmwaterbronnen van Ai-Ais

De Fish River Canyon is, na de Grand Canyon, de één na grootste kloof van de wereld. Het is misschien wel één van de meest indrukwekkende landschappen van Afrika, maar ook één van de onbekendste! En daardoor heb je de kloof bijna voor jezelf! Fish River Canyon is onderdeel van het Ai-Ais/Richter Transfrontier Park, het eerste grensoverschrijdende nationaal park van Namibië en Zuid-Afrika. Eten doe je tussen de oldtimers van het Canyon Roadhouse, midden in het Canyon Park.

 

Spookstad Kolmanskop en wilde paarden Aus

Bij Aus slaap je op een privéreservaat, waar je kunt wandelen en fietsen. Vanuit hier maak je de trip naar Kolmanskop, een spookstadje in de woestijn. Ooit lagen de diamanten hier voor het oprapen. Nu zijn de huizen verlaten en verzwelgt het zand de huizen. In kustplaatsje Lüderitz kun je oesters eten of lekker lunchen. Op de terugweg naar Aus kun je een enorme kudde wilde ‘woestijnpaarden’ bij de waterplaats zien. De paarden hebben zich aangepast aan de extreme omstandigheden in de woestijn en worden daarom ‘woestijnpaarden’ genoemd. Gemsbokken en struisvogels wachten op hun beurt om hun dorst te lessen. 
 

Hotel & Vervoer
Vervoer
Deze reis is een self-drive, wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Namibië zijn voor een klein deel (met name de weg van de grens bij Fish River Canyon naar Windhoek) zeer goede asfaltwegen, verder zijn er in het hele land gravel wegen. Hoe goed deze weg is, hangt ervan af, jaarlijks worden de wegen opnieuw ‘glad gemaakt’. Hoe lang je over de reis doet hangt ook af van je eigen rijstijl. Reken er op dat je gemiddeld niet meer dan 50 km per uur aflegt. Er wordt links gereden. We raden je aan voor voldoende motor capaciteit, comfort en voldoende bagage ruimte, minimaal een auto in de C-categorie te kiezen. Wil je een grotere auto, dan is dat uiteraard mogelijk tegen bijbetaling. Lees meer op de autohuur pagina.
 
Accommodatie in Namibië
Namibië blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere 3 en 4 ster accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Ook zijn we op zoek naar de beste locaties, zodat je reistijd minimaal is. Heb je een ruimer budget dan kun je in Namibië ook kiezen voor bijzondere verblijven, waarbij je helemaal onderdompelt in de natuur. Voor deze bijzondere accommodaties kun je op aanvraag een offerte krijgen. 
 
Accommodaties:
 
Windhoek
Comfortabel guesthouse met zwembad. In de stad dichtbij voorzieningen en toch groen en rustig.  
 
Upgrade: Dit luxe guesthouse biedt hele goede value for money. Alles is modern en licht ingericht en de staff is wel de meest cute van heel Namibië! De eigenaar heeft ook een restaurant en er kan dus ook lekker voor je worden gekookt.
 
Mariëntal
Deze kleinschalige accommodatie is gelegen in het uitgestrekte Kalahari gebied, aan de rand van een dorpje, in de vruchtbare vallei van de Auob Rivier. De boerderij is omgebouwd tot hoofdgebouw met keuken, restaurant, bar, terras en zwembad. We hebben nog nooit zo’n lekkere koedoe steak gegeten als hier! 11 chalets zijn in Cape Dutch stijl gebouwd om het groene grasveld, en prachtig ingericht. Er is een kleine farm met een tuin, koeien, varkens, en een Hollandse (!) kaasmakerij. Deze farm verspreidt lokale producten naar regionale zusteraccommodaties, waardoor er meer eten uit de regio zelf komt i.p.v. uit Kaapstad, en er ook meer werkgelegenheid is. Bij een naastgelegen lodge kun je over het game park wandelen.
 
Bijzonder verblijf:
Deze lodge is spectaculair gelegen op een reeks rode duinen die in het landschap opdoemen. Zo slapen maak je zelfs in de Sossusvlei niet mee! Vanuit je badkuip of het terras kun je over een vlakte uitkijken waar regelmatig dieren langslopen.
 
Keetmanshoop
Basic Bushcamp, ideaal voor avonturiers en liefhebbers van natuur. Op het terrein is een 270 jaar oud Mesotaurus Fossiel gevonden. Je kunt een rondleiding over het terrein boeken.
 
Fish River Canyon
Deze vriendelijke en grappige lodge heeft maar 9 kamers en hoewel het eenvoudig is, vonden wij de service top. Het is bekend omdat je eet gezeten tussen oldtimers! Ook in de tuin staan oldtimers geparkeerd. Een bijzondere ervaring! Er is een goede value for money restaurant met bar, een informatie centrum, een zwembad.  De lodge is gevestigd op een privé reservaat van 1260 km2, waar je kunt wandelen, jeep excursie of rit te paard kunt doen. Dieren die in grote getale weer terug zijn in de regio zijn: springbok, oryx antiloop, hartebeest, blue wildebeest, struisvogel, plains and mountain zebra, kudu and klipspringer.
 
Bijzonder verblijf:
Heb je net iets meer te besteden, dan is deze lodge wel erg fraai gelegen tussen de rotsen. De rit ernaar toe is al erg mooi. De huisjes zijn helemaal in de rotsen gebouwd, en veel hebben dan ook bijvoorbeeld een achterwand van rots. Dit is wel een hele fraaie plek om te relaxen aan het zwembad of om op een berg te genieten van een sundowner!
 
Aus
Deze weidse privé farm in het Gondwana Sperrgebiet Rand Park heeft voor elk budget een fantastische optie om te overnachten. Bij het hoofdgebouw met restaurant en bar met gezellige lounge zijn 24 zeer ruime 2-onder-1 kap huisjes in de stijl van de oorspronkelijke boerderij gebouwd. Vanaf je houten veranda heb je een prachtig uitzicht over het uitgestrekte woestijnlandschap met bergen. Op het uitgestrekte terrein kun je wandelen en mountainbiken. Voor een kleine bijdrage (ca €3) heb je een toegangsbewijs, boekje met kaart en handige info over flora en fauna.
 
Bijzonder verblijf:
Als je ervan houdt om echt in de stilte van de natuur te zijn, dan zijn deze 8 afgezonderde chalets in blokhut stijl helemaal fantastisch. Hooggelegen en tussen rotsblokken ingebouwd, zijn de huisjes als je komt aanrijden nauwelijks zichtbaar tegen de bergwand. Eenmaal in het huisje, zie je de andere chalets nauwelijks. Je hebt het gevoel dat je als enige op dit uitzichtpunt verblijft. Vanaf je veranda heb je prachtig uitzicht over de zonsondergang. Je kunt kiezen of je in het restaurant van het hoofdgebouw eet (met de auto naar toe rijden), maar wij vonden het te gek om een barbecue pakket mee te nemen en zelf een fikkie te stoken. Voor ons is dit het ultieme Namibië gevoel!
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig t/m 31 oktober 2018. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis bij 3 of 5 personen kan het een triple room zijn, maar het kan ook zijn dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accomodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen. Je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie Tarieven huurauto Namibië. Lees ook onze Voorwaarden autohuur Namibië. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in wisselkoers of brandstofprijzen. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt. 

Zuid Namibië bouwsteen: Fish River Canyon, spookstad Kolmanskop en wilde paarden bij Aus
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 553,- p.p.€ 409,- p.p.€ 457,- p.p.€ 409,- p.p.€ 438,- p.p.€ 409,- p.p.
Inclusief:
  • 4 overnachtingen met ontbijt

Exclusief:
  • Huurauto, deze wordt apart berekend n.a.v. de duur van de rondreis en de categorie die je kiest
  • Vluchten
  • Overige maaltijden, excursies en fooien

Extensies

Extensie 1: Aankomst in Windhoek


Na een lange vlucht is het verstandig om een nacht in Windhoek te blijven slapen en pas de volgende dag door te reizen naar Mariëntal of Keetmanshoop.

Dag 1: Windhoek, hoofdstad van Namibië

Windhoek, hoofdstad van Namibië
Kom je ’s middags of ‘s avonds aan, of vind je het prettig om eerst te acclimatiseren voordat je in de auto stapt, dan is een nachtje in Windhoek een goed idee. Op het vliegveld wordt je opgewacht voor een meet&greet en naar je accommodatie gebracht. Het is prettig om eerst -aan de rand van het zwembad- uit te rusten van de vliegreis. Windhoek is een koloniaal Duits stadje. Een grappige bezienswaardigheid vonden wij het kunstwerk met de 33 stukken meteoriet van de meteorieten regen bij Gibeon. Met in totaal 77 brokstukken moet deze meteoriet regen, die 600 miljoen jaar geleden plaats vond, de zwaarste ooit zijn geweest.  Je kunt in de stad ook goed souvenirs shoppen, zoals een klein radiootje gemaakt van ijzerdraad. Er zijn verschillende goede restaurantjes. Het bekende Joe Beerhouse wordt veel bezocht door grote groepen overlanders, zelf vinden wij Luigi & The Fish of La Marmite wat intiemer. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Aankomst in Windhoek:
Dag 1: Aankomst Windhoek, meet&greet, transfer
Dag 2: Windhoek - Mariëntal of Keetmanshoop
Dag 3: Mariëntal - Fish River Canyon
Dag 4: Fish River Canyon - Aus
Dag 5: Aus - Kolmanskop - Luderitz - Aus
Dag 6: Vertrek Aus

Extensie 1: Aankomst in Windhoek
Prijs beschikbaar op aanvraag


Namibië reizen - Namibië - hoogtepunten: Fish River Canyon. Wat een uitzicht!Namibië reizen - Namibië - hoogtepunten: Fish River Canyon. Wat een landschap!Namibië reizen - Namibië - hoogtepunten: Fish River Canyon. Na Grand Canyon de grootste kloof ter wereld.Namibië reizen - Namibië - Uitkijken over de Fish River Canyon.Namibië reizen - Namibië - Een watertje kronkelt tussen de rotsen van Fish River Canyon.Namibië reizen - Namibië - Het land van de landschappen.Namibië reizen - Namibië - Eenzame kokerboomNamibië reizen - Namibië - Kokerbomen sieren het dorre landschap bij Fish River Canyon.Namibië reizen - Namibië - De kloof is enorm. Na de Grand Canyon de grootste ter wereld.Namibië reizen - Namibië - Je bent een van de weinige.Namibië reizen - Namibië - De riem van de Fish River Canyon.Namibië reizen - Namibië - Wandel over de Canyon riem.Namibië reizen - Namibië - Loop over de rand en kijk de Canyon in.Namibië reizen - Namibië - Ga 's ochtends vroeg naar de Fish River Canyon als het nog lekker koel is.Namibië reizen - Namibië - De Kloof van boven.Namibië reizen - Namibië - De twee na grootste Canyon van de wereld.Namibië reizen - Namibië - De weg door de woestijn.Namibië reizen - Namibië - De uitgestrekte droge vlaktes.Namibië reizen - Namibië - Bizarre landschappen.Namibië reizen - Namibië - De aarde maar dan net even anders.Namibië reizen - Namibië - Alsof je op de maan bent, fish River Canyon.Namibië reizen - Namibië - Een grond eekhoorn op zoek naar voedsel.Namibië reizen - Namibië - KokerboomNamibië reizen - Namibië - Kokerboom op de rand van de canyon.Namibië reizen - Namibië - Als je goed kijkt komt er vanalles tot leven in de woestijn.Namibië reizen - Namibië - Kokerbomen tussen de rotsen.Namibië reizen - Namibië - Een vogelflat, de huur is duur als er maar weinig bomen in de buurt zijn.Namibië reizen - Namibië - De dirtroads van de woestijn.Namibië reizen - Namibië - Solitaire, beroemd door het boek van Ton van der Lee.Namibië reizen - Namibië - Autowrakken bij de benzinepomp in Solitaire.Namibië reizen - Namibië - Een kleine oase in de woestijn, Solitaire.Namibië reizen - Namibië - Bizar plekje in "the middle of nix".Namibië reizen - Namibië - Onderweg schieten de droge landschappen aan je voorbijNamibië reizen - Namibië - Je kan prima zelf rijden, zelfs op de dirt roads. Pas daar wel je snelheid aan.Namibië reizen - Namibië - Steigerende wilde woestijnpaarden bij Aus.Namibië reizen - Namibië - Gemsbokken langs de weg bij Aus.Namibië reizen - Namibië - Wilde paarden, gemsbokken en struisvogels komen water drinken bij Aus.Namibië reizen - Namibië - Vlakbij Aus de wilde paarden zien die zijn aangepast aan de woestijn.Namibië reizen - Namibië - Zijn er geen paarden, dan zijn er misschien kuddes gemsbokken of struisvogel families.Namibië reizen - Namibië - Pas op overstekende struisvogels ...Namibië reizen - Namibië - Zandbak voor grote mensen: Kolmanskop.Namibië reizen - Namibië - Foto momentje: spookstad Kolmanskop!Namibië reizen - Namibië - Het zand neemt de huizen over in spookstad Kolmanskop.Namibië reizen - Namibië - Bizar hoe het zand de huizen overneemt bij Kolmanskop.Namibië reizen - Namibië - Griezelige kamer, het lijkt net of de bewoners even een blokje om zijn.Namibië reizen - Namibië - Wel eens een zandbad gehad?Namibië reizen - Namibië - Spookstad Kolmanskop bij Luderitz.Namibië reizen - Namibië - Soms is de weg even afgesloten om een vliegtuigje te laten landen.