Rondreis Namibië: Hoogtepunten Namibië, Botswana en Victoria Falls

Namibië reizen: Sossusvlei - Sesriem - Swakopmund - safari Etosha - Twyfelfontyn -Caprivistrook - Chobe - Botswana - Victoria Falls - Zimbabwe

Voor deze gevarieerde Namibië rondreis selecteren we alle niet te missen hoogtepunten van Nambië, het Chobe park in Botswana en de Victoria Falls in Zambia in één complete reis. Beklim de rode duinen en wandel in de Deadvlei en Sossusvlei bij Sesriem. Sandboard de rode duinen af, ga op dolfijnsafari per boot of zeekayak bij Swakopmund. Zie de eeuwenoude rotstekeningen van de San (Bushmen) bij Twyfelfontyn. Ga op selfdrive safari in Etosha. Ervaar een traditionele mokoro kano in de Caprivistrook. Maak een bootsafari en zie nijlpaarden zwemmen in de rivier. Spot leeuwen in Chobe Park, Botswana. Bewonder de immense Victoria Falls in Zambia of Zimbabwe

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Sossusvlei bij Sesriem
  • Safari Etosha
  • Langs de rivier in Caprivi
  • Leeuwen en bootsafari Chobe Park, Botswana
  • Victoria Falls: de grootste watervallen ter wereld
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Windhoek, Meet&Greet, optioneel: transfer
Dag 3: Windhoek - Sesriem
Dag 4: Sesriem, Sossusvlei
Dag 5: Sesriem - Swakopmund
Dag 6: Swakopmund, vrije dag
Dag 7: Swakopmund - Twyfelfontein
Dag 8: Twyfelfontein - Etosha
Dag 9: Etosha, van west naar oost
Dag 10: Etosha - Rundu
Dag 11: Rundu - Divundu (Popa Falls)
Dag 12: Divundu - Maduma
Dag 13: Maduma - Kasane, inleveren auto, transfer Kasane-Chobe
Dag 14: Kasane, Chobe gamedrive en riviersafari
Dag 15: Kasane - Victoria Falls (Zimbabwe), transfer
Dag 16: Victoria Falls, vrije dag
Dag 17: Victoria Falls (Zimbabwe), vrije dag
Dag 18: Vertrek Victoria Falls, transfer airport (excl vluchten)
Dag 19: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Vliegen naar Namibie

Vliegen naar Namibie
Vandaag begint je Namibië rondreis al, je vliegt meestal via Johannesburg in Zuid-Afrika. 

Dag 2: Windhoek, hoofdstad van Namibië

Windhoek, hoofdstad van Namibië
Aan het begin van je Namibië vakantie is het prettig om eerst -aan de rand van het zwembad- uit te rusten van de vliegreis. Windhoek is een koloniaal Duits stadje. Een van de leukste bezienswaardigheden vonden wij zelf het kunstwerk met de 33 stukken meteoriet van de meteorieten regen bij Gibeon. Met in totaal 77 brokstukken moet deze meteoriet regen, die 600 miljoen jaar geleden plaats vond, de zwaarste ooit zijn geweest. Er zijn verschillende goede restaurantjes in Windhoek. Joe Beerhouse wordt veel bezocht door grote groepen overlanders, zelf vinden wij Luigi & The Fish of La Marmite (Afrikaanse keuken) gezelliger en intiemer.
 
Afstand vanaf vliegveld: ± 46 km / 45 minuten.

Dag 3: Slapen in de woestijn in Sesriem

Slapen in de woestijn in Sesriem
Eenmaal een stukje buiten Windhoek zijn er geen asfaltwegen naar Sesriem, maar rij je op praktisch verlaten gravelwegen. Langs de kant van de weg zie je vaak dieren, van ezels, geiten en koeien tot gemsbokken en impala’s. Let ook op de enorme nesten in de bomen, een soort vogelflat! Er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. Je slaapt in luxe safaritenten in de woestijn, met eigen stenen badkamer en veranda met uitzicht op de woestijn. Wij vinden het erg leuk om een ‘braai’pakket te bestellen en net als de locals lekker te barbecueën. Dit is glamping: er zijn bedden, een mini-keukentje en in alle gemakken is voorzien. We kunnen voor een kleine meerprijs ook een lodge voor je boeken.
Afstand: ± 350  km / 5 uur rijden.

Dag 4: De rode duinen van de Sossusvlei

De rode duinen van de Sossusvlei
Veel mensen willen zo vroeg mogelijk het nationaal park in, omdat het ochtendlicht de duinen oranje kleurt en zo de mooiste foto’s geeft. Het hek gaat om 6 uur open en dan moet je nog een stuk rijden naar Dune 45, de meest gefotografeerde duin. Je zou ook Duin Elim kunnen proberen, vlak bij de gate, daar zit je misschien wel als een van de weinige. Onze tip: ren je niet rot voor de zonsopgang, als de gate om 6 uur opengaat is de zon vaak al op, maar ga voor het mooie ochtendlicht. Haast je niet, pas op voor overstekende struisvogels en bokjes en geniet op je gemak van mooie sfeer! Na het beklimmen van de duin, parkeer je aan het eind van de weg je auto en kun je voor ca €10,- heen en terug met de shuttle naar de Sossusvlei en de Deadvlei. Vooral de Deadvlei met de zwarte silhouetten van de dode bomen op de uitgedroogde witte zoutvlakte, met op de achtergrond de rode duinen en een knalblauwe lucht, levert magnifieke plaatjes op! Zeker weten dat dit dé foto van je Namibië vakantie wordt die thuis in een lijstje komt!

Dag 5: Naar Swakopmund aan zee

Naar Swakopmund aan zee
In het kustplaatsje Swakopmund staan nog veel oude gebouwen uit de Duitse koloniale tijd. Het is best gek om in deze warme omgeving een bouwstijl tegen te komen die aan Beieren doet denken! Om je heen hoor je ook veel Duits praten, de nazaten van de eerste kolonisten, wonen hier nog steeds, alleen praten ze nu ook Afrikaans en Engels. Er is een kleine winkelarcade met kleine shopjes, je kunt langs het strand wandelen of sushi eten op de pier. Een biertje met uitzicht op zee met lekkere seafood in restaurant The Lighthouse bij de vuurtoren gaat er ook altijd wel in. Andere bekende restaurants in Swakupmund zijn bijvoorbeeld Kucki’s en Zum Kaiser. Swakopmund is een rustpunt op je reis, en we boeken dan ook een goed en relaxed guesthouse voor je. Vergeet niet voor morgen een van de leuke excursies van Swakopmund te boeken.
Afstand: ± 350 km / 5 uur rijden.

Dag 6: Dolfijn, woestijn, sandboarden of zeekajakken?

Dolfijn, woestijn, sandboarden of zeekajakken?
Je kiest zelf in welke excursie je zin hebt. Voor sportievelingen is het sandboarden, waarbij je de duinen afroetsjt natuurlijk een once in a lifetime experience! Andere outdoor opties zijn zeekajakken, tandem parachutespringen, vissen en quad biking. Een ‘Levende woestijn’ excursie, waarbij een gids laat zien wat er allemaal leeft in het maanlandschap van de Namib-Naukluft woestijn is ook interessant. Er zijn wel 80 soorten lichen, 1500 jaar oude Welwitschia planten en diertjes die zich aan de droge omstandigheden hebben aangepast. Heb je genoeg zand gezien, dan kun je ook meegaan met een bootsafari op zoek naar dolfijnen, of wat sportiever, zelf met een zeekajak naar zeehonden en dolfijnen. Ben je meer in de lokale bevolking geïnteresseerd, dan zijn er ook township tours te doen. Het is moeilijk kiezen, maar we weten zeker dat wat je ook kiest, het een onvergetelijke dag van je Namibië rondreis zal worden!

Dag 7: San Bushmen tekeningen bij Twyfelfontein

San Bushmen tekeningen bij Twyfelfontein
Vandaag vervolg je je rondreis naar het noorden van Namibië, een gebied van de Kunene regio dat zuidelijk Damaraland wordt genoemd. Onderweg is veel te zien. Je kunt naar de enorme zeehondenkolonie bij Cape Cross rijden. Zo’n 100.000 tot soms wel 200.000 zeehonden (in Engels: cape fur seals) zitten samengepakt op de rotsen, een imponerend gezicht. Bij Hentiesbay vervolg je je route. Halverwege de reis naar het noorden kom je langs de Brandberg, de hoogste berg van Namibië die vanaf de weg te zien is. Hier kun je ook een wandeling maken naar de San tekening die bekend staat als de White Lady. Dit is wel een wandeling van 1,5 tot 2 uur, maar je kunt ter plekke kijken of je hier zin en tijd voor hebt. Lunchen kun je ook het beste in het nabij gelegen dorp doen, want verder zul je niet veel tegenkomen onderweg. Bij Twyfelfontein kun je de San tekeningen zien die circa 6.000 tot 2.000 jaar geleden door de San, ook wel Bushmen genoemd, in de rots zijn gegraveerd. De figuren zijn duidelijk herkenbaar als bijvoorbeeld een giraffe of olifant en het is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Je kunt ook naar de ‘BurntMountain’ en de ‘orgelpijpen’ van dolomiet.
 
Wat wij ook ontzettend leuk vonden is een bezoek aan het ‘Levend Museum Damaraland’ (Living Museum Damaraland). Hier is een Damara dorp nagebouwd en laten de Damara’s uit de buurt zien hoe hun voorouders leefden. Iedereen loopt in geitenvellen, vuur wordt met stenen gemaakt en er zijn kruiden die als medicijnen worden gebruikt. Het leuke is dat de rondleiding erg interactief is. Zo speel je een spel tegen één van de dorpsbewoners, en mag je proberen met pijl en boog te schieten. Uiteraard kun je ook morgenochtend nog een activiteit plannen. Tip: er is veel te zien bij Twyfelfontein. Wil je op een wat rustiger tempo reizen, dan is een tweede nacht een goed idee!
Afstand Swakupmund: ± 330 km / 5 uur rijden.

Dag 8: Op weg naar Etosha

Op weg naar Etosha
Onderweg één van de absolute hoogtepunten van je Namibië reis, zie je regelmatig waarschuwingsborden voor overstekende dieren. Dat begint al goed! Je slaapt de eerste 2 nachten in het Etosha Nationaal Park, en het ‘Okaukuejo Rest Camp’ in het park heeft als groot pluspunt dat er een grote verlichte waterhole is. ’s Avonds kun je hier met een drankje afwachten wat voor dieren er komen drinken. Wij zagen bijvoorbeeld een olifant, neushoorns met jonkies en jakhalzen. Maar zelfs leeuwen worden wel eens gespot.
Afstand: ± 250 km / 4 uur rijden.

Dag 9: Op safari dwars door Etosha

Op safari dwars door Etosha
Vandaag rij je van de poort in het westen naar de poort in het oosten. Je rijdt dus de territoria van verschillende dieren door. Je kunt naar de Etosha pan, een grote zoutvlakte. Sommige uitzichtspunten over de Etosha pan staan bekend als goede punten om een luipaard of de razendsnelle cheetah te spotten. Ze komen maar een paar keer per dag in actie, zijn schuw en weten zich uitermate goed te camoufleren, dus hiervoor moet je wel echt geluk hebben. Onderweg kun je lunchen bij restcamp Halali. Vanavond slaap je in een privé lodge aan de zijde van het Namutoni restcamp, en ’s avonds kijk je weer uit over een waterpoel. Heb je nog niet genoeg gezien, dan kunnen we je aanraden morgenochtend in alle vroegte met de ranger van de privé lodge op pad te gaan. Hij weet precies waar het territorium van welk dier is. 
Afstand: ± 145 km / 2,5 uur rijden (zonder stops).

Dag 10: Rundu aan de Okavango Rivier met uitzicht op Angola

Rundu aan de Okavango Rivier met uitzicht op Angola
Eenmaal door het ‘veecontrole hek’ -een hek om ziektes als mond- en klauwzeer uit de druk bevolkte noordelijke regio’s tegen te houden - staat je een andere wereld te wachten. Ten noorden van dit hek woont namelijk de helft van de Namibische bevolking en opeens zie je overal dorpen met ronde grashutten, groepen kinderen in schooluniform over straat lopen, mannen met hun dieren, en vrouwen met emmers op hun hoofd. Het gebied lijkt veel meer dan de rest van Namibië op het typische Afrika, het ligt dan ook op de grens met Angola, Zambia, Zimbabwe en Botswana. Deze omgeving is door alle rivieren en regenval veel groener en vruchtbaarder, dan de rest van het woestijnachtige Namibië. In Rundu verblijf je in een lodge aan de Okavango Rivier, met aan de overkant Angola. Vanuit de lodge kun je verschillende activiteiten ondernemen waaronder rivier safari (let op tussen september-december kan de rivier te laag staan), ‘vogelen’ om de 430 vogelsoorten in de omgeving te ontdekken, vissen of een champagne sunset cruise. Voor vogelliefhebbers is dit een waar paradijs, en er zijn dan ook plannen om een vogelreservaat aan te leggen.
 
Etosha: Afstand: ±  425 km / 6 uur rijden.

Dag 11: Popa Falls bij Divundu

Popa Falls bij Divundu
Je bent nu echt in de Caprivi strip beland, in tegenstelling tot de rest van woestijnachtig Namibië een gebied vol met rivieren, zoals de Kavango, Kwando en Zambezi rivieren. In de natte winter (december-maart) vinden er dan ook regelmatig overstromingen plaats. Vlakbij zijn de Popa watervallen (eigenlijk meer een stroomversnelling) een leuk uitstapje. Het hoogteverschil van 2,5 meter, veroorzaakt door een geologische breuk, is eerder mooi dan heel spectaculair te noemen. In het kleine reservaat kun je goed wandelen en met kleine bruggetjes ‘eilandhoppen’, misschien zie je wel de watermonitor. Uiteraard verblijf je weer aan de rivier, en kun je excursies maken zoals boot cruise, vissen (Tilapia, Sharptooth Catfish, Nembwe, Tigerfish), vogelen en traditionele Mokoro kano trips op de rivier. Maar er zijn ook game drives in het nabijgelegen Mahango Park mogelijk. Het park heeft verschillende leefmilieus in een klein gebied. Aan een zijde wordt de grens gevormd door de Okavango rivier, met rietbedden, maar er zijn ook hoge bomen en weelderige vegetatie. Je hebt een goede kans om de semi-aquatische Red Lechwe, de zeldzame sable antiloop, sitatunga antiloop, reedbuck, bushbuck, waterbuck, buffel of olifant te zien. Door het wetland zijn er weinig parken die zoveel vogels hebben. Beste tijd voor deze Namibië rondreis is in het droge seizoen van juli tot oktober, wanneer veel dieren in de rivieren komen drinken. In de regentijd van november tot april kan het moeilijk zijn om groot wild te spotten.
 
Sinds 1990 neemt het wild in de hele Caprivi regio flink toe, dankzij de succesvolle introductie van een combinatie van conservatie- en ontwikkelingswerk. Het is hierdoor in het belang van de lokale gemeenschap om het wild te beschermen tegen stropers.
 
Afstand: ±  230 km / 3 uur rijden.

Dag 12: Safari in het wetland van Maduma of Mamili Nationaal Park

Safari in het wetland van Maduma of Mamili Nationaal Park
Vandaag rijdt je het Bwabwata Nationaal Park door, het hele gebied van de ‘steel van de pan’ is beschermd gebied. De dieren vermijden meestal de drukkere hoofdweg, en de zijwegen zijn erg slecht, de meeste mensen sparen hun tijd en energie voor een ander park in de Caprivi. Bij Kongola ga je van de hoofdroute af en rij je zuidelijk het ‘handvat’ in. Je verblijft nabij Maduma Nationaal Park of als je kiest voor bijzonder verblijf in het ‘wilde’ Mamili Nationaal Park (upgrade), onlangs hernoemd naar Nkasa Lupala Nationaal Park. In beide parken kun je een gamedrive doen, waarbij je je Big Five lijstje compleet maakt, als je de buffel spot of een kudde olifanten. Maar er zijn ook leeuwen in het park, soms hoor je ze zelfs brullen ’s avonds in je accommodatie. Dankzij de rivier leven ook hier de zeldzame roan en sabel antilopen, en de puku, red lechwe en sitatunga antilopen die van een omgeving met water houden. Tijdens een bootcruise heb je grote kans om de gevaarlijke nijlpaarden of krokodillen te spotten.
 
Afstand: ± 240 km / 4 uur rijden.

Dag 13: Botswana-stempels in je paspoort

Botswana-stempels in je paspoort
Via Katima Mulilo, je kans om te tanken en eten in het stadje, rij je naar de Botswana grenspost Ngoma Bridge. Een grensovergang in Afrika is altijd een interessante gebeurtenis. Toen wij er waren bleek je i.v.m. ziektes bepaald eten niet over de grens mee te mogen nemen, en zo sta je in niemandsland -het gebied tussen twee grenzen, waar je dus eigenlijk niet meer in Namibië maar ook nog niet in Botswana bent- een appeltje te eten. Wat je niet opkrijgt, lever je in bij de douane die het weggooien of verbranden.  Met nieuwe stempels in je paspoort rij je Botswana binnen, waar je doorrijdt naar Kasane. Hier lever je je auto in en word je naar je accommodatie gebracht. Naar Chobe in Botswana reis je voor de geweldige activiteiten in het Chobe Nationaal park!
 
Afstand: ± 300 km / 4 uur rijden.

Dag 14: Nijlpaarden, krokodillen en leeuwen spotten in Chobe

Nijlpaarden, krokodillen en leeuwen spotten in Chobe
’s Ochtends ga je in een jeep met een ranger Chobe Park in. Er zijn geen wegen, maar rulle zandpaden en je zult dan ook zelden mensen op een selfdrive safari tegenkomen. Dit maakt Chobe park heel bijzonder, weinig verkeer, ontspannen dieren en de rangers mogen de bush in gaan om dichtbij eenleeuw te komen. Je camera maakt overuren! En als zo’n leeuw je recht aankijkt: wow! Je beseft gelijk dat het niet een knuffeldier is, maar een echte killer. Olifanten, buffels, bavianen zagen we bijvoorbeeld ook.
Aan het eind van de middag stap je op de boot voor een sunset cruise. Nu kan het niet anders of je zult nijlpaarden van dichtbij zien. Met een beetje geluk komt er ook een kudde olifanten drinken en badderen in de rivier. We hebben zelfs wel eens een kudde olifanten de rivier over zien zwemmen en een leeuw zien drinken aan de waterkant. Wat je ook gaat meemaken, Chobe is een topspot en echt een hoogtepunt van je Namibië en Botswana vakantie! ’s Avonds kun je voldaan genieten van een uitgebreid en heerlijk buffet en een lekker wijntje met uitzicht over de rivier. 

Dag 15: Naar Victoria Falls in Zimbabwe

Naar Victoria Falls in Zimbabwe
Vanaf Kasane ga je verder met een transferbusje (inclusief) naar de plaats Victoria Falls (vaak afgekort tot Vic Falls). De Victoria watervallen en de Zambezi rivier liggen op de grens van Zimbabwe en Zambi. Je steekt de grens over naar Zimbabwe, hiervoor koop je een visum. Let op, indien je van plan bent om naar de Zambia kant van de Victoria watervallen te gaan, koop dan een multi-entry visum. Aan de overkant van de Victoria watervallen ligt Zambia met de plaats Livingstone. De Schotse missionaris en ontdekkingsreiziger David Livingstone zag op 17 november 1855 de watervallen en maakte deze wereldkundig. Met alle nieuwe stempels van Namibië, Botswana en Zimbabwe in je paspoort, voel je zo langzamerhand zelf ook een ontdekkingsreiziger! In 1989 werden de watervallen Unesco Werelderfgoed. Vic Falls aan de Zimbabwe kant is eenvoudiger en voordeliger te bereiken dan Livingstone (hiervoor moet je met een pontje de rivier over). Aan de Zimbabwe kant zie je de watervallen omlaag storten: een spectaculair gezicht. Een relaxte plaats om je best intensieve rondreis door Namibië, Botswana en Zambia te eindigen. Tip: het is ook een goede plek om op de lokale markt souvenirs te scoren. Er is hier veel handgesneden houtwerk te koop. De bevolking is erg arm, dus je helpt ze enorm door direct van de maker te kopen!
Afstand: ±  1,5  uur transfer

Dag 16: Victoria Falls: de grootste watervallen ter wereld

Victoria Falls: de grootste watervallen ter wereld
Je kunt vandaag uitgebreid de tijd nemen om de Victoria Falls te bezoeken. Je kunt dit gemakkelijk zelf doen, dan kun je al wandelend vanaf verschillende viewpoints de watervallen bewonderen. Per minuut valt er 500 miljoen liter water over de rotswand. Trek een regenjasje aan, want het stuift behoorlijk en je wordt bijna zeker nat. De Victoria Watervallen worden in de lokale taal niet voor niets Mosi-oa-Tunya (the Smoke that Thunders) genoemd. De opstijgende waterdruppels van de grootste watervallen ter wereld zijn tot op 48 kilometer te zien! Nu zijn er meer grote en beroemde watervallen ter wereld, dus wat bepaalt wat de grootste waterval is? De Victoria Falls zijn 108 meter hoog, ter vergelijking de Niagara Falls zijn 51 meter hoog en de Iguazu Falls 64-82 meter (verschillende vervalpunten). De Victoria Falls zijn 1.708 meter breed, de Niagara Falls 1.203 meter breed en de Iguazu Falls 2.700 meter. De Victoria Falls hebben daarmee de grootste oppervlakte (van het vallende water) en zijn daarmee geclassificeerd als de grootste watervallen ter wereld. Ook leuk: bekijk de 250 meter lange Victoria Falls Bridge die Zimbabwe met Zambia verbindt. Over de brug loopt een spoorlijn, een autoweg en een voetpad. De brug wordt dagelijks gebruikt om te bungeejumpen, dat is dus ook een optie. Beroemd is ook de Afternoon Tea and Cakes (High Tea) in het koloniale Vic Falls Hotel uit 1904 met uitzicht op de brug. Er is dus voor iedereen iets bijzonders te doen op een van de meest spectaculaire plaatsen ter wereld. Aan het eind van de middag kun je een sunset cruise op de Zambezi rivier maken.   

Dag 17: Wildwater raften Zambezi rivier of vlucht over de Victoria Watervallen

Wildwater raften Zambezi rivier of vlucht over de Victoria Watervallen
Als je meer wilt doen, dan de Victoria Watervallen lopend bekijken, dan is deze extra vrije dag een must. Adrenaline zoekers kunnen op deze dag White water raften op de Zambezi rivier, de stroomversnellingen variëren van klasse 3 tot 5. Dit is écht wild, je wordt sowieso compleet nat. Al is het maar omdat je tijdens de oefeningen uit de raft het water in moet springen. Je krijgt veiligheidsinspecties wat je moet doen als de raft omslaat. Ietwat gespannen stapten we de raft in. Gelukkig sloegen we niet om, en wat een kick was het! Van midden juli tot midden januari is de rivier laag en goed om te raften. De rest van het jaar is de rivier hoog en kan het afhankelijk van het waterniveau te gevaarlijk zijn en het raften niet doorgaan (te hoge waterstand komt met name maart t/m mei voor). Niet zo'n dare devil? Kies dan voor hoog en droog en maak een vlucht over de watervallen per helicopter of ultralight vliegtuigje. Livingstone beschreef het landschap van de watervallen als volgt: "Scenes so lovely must have been gazed upon by angels in their flight." Vanuit de lucht zie je pas goed hoe groot de watervallen zijn. Onvergetelijk! Het is ook mogelijk om de grens Zimbabwe-Zambia over te steken en de watervallen vanaf de andere kant te bekijken! Weer een heel ander gezicht. Vraag ter plekke na wat de visa single-entry mogelijkheden en voorwaarden zijn, want die veranderen regelmatig. De activiteiten kun je het handigste ter plaatse boeken. Mocht de excursie dan door weersomstandigheden niet door kunnen gaan, kun je het makkelijkste je geld terugkrijgen.

Dag 18: Vliegen van Vic Falls naar Johannesburg

Vliegen van Vic Falls naar Johannesburg
Einde van je avontuurlijke rondreis door Namibië, Botswana en Zambia. Het handigste vlieg je naar Johannesburg, om van daaruit je internationale vlucht naar huis te pakken (vluchten niet inclusief). Wil je nog een nacht in een (airport)hotel doorbrengen, dan kan je dit uiteraard bijboeken. We weten zeker dat je met een grote glimlach terugdenkt aan al je mooie belevenissen en de schitterende natuur van Namibië, Botswana en Zimbabwe

Dag 19: Aankomst in Nederland

Aankomst in Nederland
We hopen dat je een fantastische vakantie in Namibië, Botswana en Zambia hebt gehad!

Achtergrond
Fish River Canyon en warmwaterbronnen van Ai-Ais
Je Namibië reis begint met de Fish River Canyon, na de Grand Canyon de één na grootste kloof van de wereld. Eén van de meest indrukwekkende maar onbekendste landschappen van Afrika. En daardoor heb je de kloof bijna voor jezelf! In het Ai-Ais/Richter park kun je poedelen in de warmwaterbronnen van Ai-Ais.
 
Spookstad Kolmanskop en wilde paarden Aus
Bij Aus slaap je op een privéreservaat, waar je kunt wandelen en mountainbiken. Maak een trip naar Kolmanskop, een spookstadje in de woestijn. Ooit lagen de diamanten hier voor het oprapen. Nu zijn de huizen verlaten en verzwelgt het zand de huizen. Vlakbij Aus kun je een enorme kudde wilde ‘woestijnpaarden’ bij de waterplaats zien.
 
Rode duinen bij Sossusvlei en dolfijnen bij Swakopmund
Bij Sesriem slaap je in een luxe woestijnkamp. Zie de zon haar magisch licht schijnen over de rode duinen bij Sesriem. Bij Sossusvlei en vooral Deadvlei zal je camera overuren draaien: de zwarte bomen steken sterk af tegen de witte modder op de grond, de oranje duinen en de strakblauwe lucht erboven. Een iconische foto van elke Namibië vakantie. Koloniaal kustplaatsje Swakupmond is de adventure hoofdstad van Namibië. Een echte kick krijg je als je op een sandboard de rode duinen af suist of waaghalsen kunnen parapenten. Of ga op dolfijnsafari met een boot of zeekajak.
 
Op safari in Etosha
Zie de eeuwenoude rotstekeningen van de San (Bushmen) bij Twyfelfontyn. Een selfdrive safari in Etosha mag aan je Namibië reis zeker niet ontbreken! Laat je camera klikken voor de neushoorns, olifanten of de grote kuddes giraffes, zebra’s, springbokken en gemsbokken (oryx). Maar het is ook een uitstekend gebied om leeuwen, het schuwe luipaard, en de bedreigde cheeta te spotten. Etosha is beroemd vanwege de waterplaatsen met spotlicht bij de kampen, dit geeft je een fantastische mogelijkheid om allerlei nachtdieren te zien. Safari met een wijntje of koel biertje in je hand, hoe mooi kan het leven worden!
 
Nijlpaarden in de Caprivi strook
Als je door de Caprivistrook rijdt, heb je het idee door een ander land dan Namibië te reizen. Geen wonder, want de Caprivistrook is de grens tussen Angola, Zambia, Zimbabwe en Botswana en totaal anders dan het droge Namibië. De omgeving is veel groener met grote rivieren en overal zijn kleine dorpjes van ronde huizen van gras met bedrijvigheid van mensen en dieren. Je volgt de Okavango rivier, en overal waar je slaapt kun je nijlpaarden horen knorren in de rivier. Voor vogelspotters is het een waar paradijs. 
 
Chobe in Botswana
Vanuit de Caprivistrook steek je gemakkelijk Botswana in om verder te reizen voor een fantastisch verblijf bij het Chobe Nationaal Park. Met een ranger ga je op safari en hij mag ook de bush inrijden als hij een leeuw signaleert die onder de bosjes ligt te slapen. Zo dichtbij zie je ze zelden! De buffels die graag aan de rivier verblijven, maken je Big Five compleet. Aan het eind van de middag maak je een bootsafari over de rivier. Nijlpaarden en krokodillen zul je bijna wel zeker zien. De kans is ook groot dat olifanten komen drinken en badderen in de rivier. Maar je ziet hier ook bijzondere antilopen, zoals de Red Leche antiloop . Het uitgebreide ontbijt en diner buffet is inclusief, en je zult heerlijk genieten vanaf het grote terras met uitzicht op de rivier.
 
Victoria Falls bij Livingstone in Zambia of Vic Falls Zimbabwe
Je laat de auto achter in Botswana en steekt de grens over (naar Livingstone in Zambia of Vic Falls in Zimbabwe) om je reis compleet te maken met de Victoria Falls. Hier kun je zelf beslissen hoe je ’s werelds grootste waterval, de Victoria Falls, wil gaan bekijken. Je kunt er naar toe wandelen. Je kunt vanaf Vic Falls Zimbabwe ook met een ultralight vliegtuigje eroverheen vliegen! Een ander onvergetelijk avontuur is raften op de Zambezi rivier. De keuze is helemaal aan jou! 
Hotel & Vervoer

Vervoer: Huurauto in Namibïe

Deze reis is een self-drive, wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Namibië zijn voor een klein deel (met name de weg van de grens van Zuid-Afrika naar Windhoek) zeer goede asfaltwegen, verder zijn er in het hele land gravel wegen. Hoe goed deze weg is, hangt ervan af, jaarlijks worden de wegen opnieuw ‘glad gemaakt’. Hoe lang je over de reis doet hangt ook af van je eigen rijstijl. Reken er op dat je gemiddeld niet meer dan 50 km per uur aflegt. Er wordt links gereden. We raden je aan voor voldoende motor capaciteit, comfort en voldoende bagage ruimte, minimaal een auto in de C-categorie te kiezen. Wil je een grotere auto, dan is dat uiteraard mogelijk tegen bijbetaling. Lees meer op de autohuur pagina.
 

Transport in Botswana en Zimbabwe

-Om de auto van Namibië de grens over te nemen naar Botswana, heb je speciale border permit nodig. Deze worden door de autoverhuur rechtstreeks bij je in rekening gebracht, middels je creditcard. 
-In Chobe Nationaal Park mag je niet zelf rijden. Je kunt alleen het park in met een 4WDrive, die zich vaak diep ingraaft in het losse zand, dus alleen geschikt voor ervaren 4 Wheel Drive rijders. 
-Je levert je auto in de plaats Kasane in. Er wordt een one way fee door het autoverhuur bedrijf rechtstreeks bij je in rekening gebracht (deze one way fee is om de auto terug te brengen naar het punt van uitgifte).
-Er is een (gedeelde) transfer om je naar je hotel in Vic Falls te brengen.

Transport in Vic Falls

Heb je een huurauto in Namibië geregeld, dan kun je deze niet meenemen naar Vic Falls. Je levert deze in Kasane in. Ook huurauto's uit Zuid-Afrika mogen niet de grens over. In de plaats Vic Falls kun je taxi's gebruiken. Je lodge zal je graag helpen om transport te regelen. Boek je excursies, dan kun je in veel gevallen transport erbij regelen.
 

Accommodatie in Namibië

Namibië blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere 3 en 4 ster accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Ook zijn we op zoek naar de beste locaties, zodat je reistijd minimaal is. Natuurlijk letten wij ook op prijs-kwaliteit verhouding. Houdt er rekening mee dat de lodges in Namibië verschrikkelijk afgelegen liggen, alles van ver moet komen en daardoor ligt het prijsniveau hoger dan in Zuid-Afrika. Heb je een ruimer budget dan kun je in Namibië ook kiezen voor bijzondere verblijven, waarbij je helemaal wordt ondergedompeld in de meest prachtige natuur. Voor deze bijzondere accommodaties kun je op aanvraag een offerte krijgen.
 

Accommodatie:

Windhoek
Dit comfortabele guesthouse biedt hele goede value for money. Een prettig plekje om bij te komen van je reis. 
 
Mariëntal
Deze kleinschalige accommodatie is gelegen in het uitgestrekte Kalahari gebied, aan de rand van een dorpje, in de vruchtbare vallei van de Auob Rivier. De boerderij is omgebouwd tot hoofdgebouw met keuken, restaurant, bar, terras en zwembad. We hebben nog nooit zo’n lekkere kudu steak gegeten als hier! Elf chalets zijn in Cape Dutch stijl gebouwd om het groene grasveld, en prachtig ingericht. Er is een kleine farm met een tuin, koeien, varkens. Deze farm verspreidt lokale producten naar regionale zusteraccommodaties, waardoor er meer eten uit de regio zelf komt i.p.v. uit Kaapstad, en er ook meer werkgelegenheid is. Bij een naastgelegen lodge kun je over het game park wandelen.
 
Bijzonder verblijf:
Deze upmarket lodge is spectaculair gelegen op een reeks rode duinen die in het landschap opdoemen. Zo slapen maak je zelfs in de Sossusvlei niet mee! Vanuit je badkuip of het terras kun je over een vlakte uitkijken waar regelmatig dieren langslopen.
 
Fish River Canyon
Deze vriendelijke en grappige lodge heeft maar 9 kamers en hoewel het eenvoudig is, vonden wij de service top. Het is bekend omdat je eet gezeten tussen oldtimers! Ook in de tuin staan oldtimers geparkeerd. Een bijzondere ervaring! Er is een goede value for money restaurant met bar, een informatie centrum, een zwembad.  De lodge is gevestigd op een privé reservaat van 1260 km2, waar je kunt wandelen, jeep excursie of rit te paard kunt doen. Dieren die in grote getale weer terug zijn in de regio zijn: springbok, oryx antiloop, hartebeest, blue wildebeest, struisvogel, plains and mountain zebra, kudu and klipspringer.
 
Bijzonder verblijf:
Heb je net iets meer te besteden, dan is deze lodge wel erg fraai gelegen tussen de rotsen. De rit ernaar toe is al erg mooi. De huisjes zijn helemaal in de rotsen gebouwd, en veel hebben dan ook bijvoorbeeld een achterwand van rots. Dit is wel een hele fraaie plek om te chillen aan het zwembad of om op een berg te genieten van een sundowner!
 
Aus
Deze weidse privé farm in het Gondwana Sperrgebiet Rand Park heeft voor elk budget een fantastische optie om te overnachten. Bij het hoofdgebouw met restaurant en bar met gezellige lounge zijn 24 zeer ruime 2-onder-1 kap huisjes in de stijl van de oorspronkelijke boerderij gebouwd. Vanaf je houten veranda heb je een prachtig uitzicht over het uitgestrekte woestijnlandschap met bergen. Op het uitgestrekte terrein kun je wandelen en mountainbiken. Voor een kleine bijdrage (ca €3) heb je een toegangsbewijs, boekje met kaart en handige info over flora en fauna.
 
Upgrade
Als je ervan houdt om echt in de stilte van de natuur te zijn, dan zijn deze 8 afgezonderde chalets in blokhut stijl helemaal fantastisch. Hooggelegen en tussen rotsblokken ingebouwd, zijn de huisjes als je komt aanrijden nauwelijks zichtbaar tegen de bergwand. Eenmaal in het huisje, zie je de andere chalets nauwelijks. Je hebt het gevoel dat je als enige op dit uitzichtpunt verblijft. Vanaf je veranda heb je prachtig uitzicht over de zonsondergang. Je kunt kiezen of je in het restaurant van het hoofdgebouw eet (met de auto naar toe rijden), maar wij vonden het te gek om een barbecue pakket mee te nemen en zelf een fikkie te stoken. Voor ons is dit het ultieme Namibië gevoel!
 
Sesriem
Je verblijft in een bijzonder Woestijnkamp. Je avontuurlijke safari tent is zo groot als een klein huisje, van bedden en alle gemakken voorzien, heeft een betonnen vloer en eigen badkamer ensuite. Op het terras heb je zelfs een kitchenette. Er is een zwembad en een ‘boma’ om te barbecueën. Vanaf je terras kijk je prachtig uit over de woestijn.  Wij vonden het leuk om een ‘braaipakket’ (barbecuepakket) te bestellen en lekker van het buitenleven te genieten. Ook je ontbijt kun je bestellen en om 6 uur laten bezorgen. Om 6 uur gaat de poort naar de Sossusvlei open, en vanuit deze locatie ben je erg dichtbij. Spreekt het je toch niet aan, laat het ons weten, we hebben natuurlijk nog andere ideeën.
 
Bijzonder verblijf
Hou je van luxe en verwend worden, dan hebben we hier een fijne optie voor je. De eigenaren staan voor topservice en kwaliteit. Na een dagje in de woestijn is het best lekker om voor het diner onthaald te worden met jazzy muziek en flakkerende kaarsen. Het eten en de wijn is heel verfijnd. De lodge in modern-ethnisch design, met zwembad en de slechts 12 chalets zijn prachtig gelegen op de rand van de bedding van de Tsachab rivier. Je chalet is heel privé en heeft zowel een binnen als een buitenbadkamer en een groot eigen terras. Ook de excursie die ze verzorgen naar het park is buitengewoon goed verzorgd. Money well spent!
 
Swakopmund
In Swakopmund werken we samen met verschillende kleinschalige en comfortabele guesthouses. Ze worden allemaal goed gerund en hebben fijne kamers. Je zult je hier zeker thuis voelen. Swakopmund is dan ook echt een rustpuntje op je reis.
 
Upgrade:
Wil je wat bijzonders, dan is deze kleinschalige accommodatie op palen iets voor jou! Luxe, houten ‘hutten’ zijn op palen gebouwd, waardoor je uitzicht over zee en de Skwakopmund rivier hebt. De lodge is in sfeervolle Afrikaanse stijl gestileerd en er is veel aandacht aan details besteed. Tussen de huisjes en het hoofdgebouw zijn houten wandelpaden hoog boven de grond gemaakt. Er wordt alleen ontbijt geserveerd en elke kamer heeft zijn eigen koffie en thee faciliteiten.  De wandeling naar het centrum met zijn restaurantjes is een kwartiertje. Je verblijft hier dus dichtbij de actie, maar tegelijkertijd in alle rust.
 
Twyfelfontein
De voordeligste optie in Twyfelfontein is een wat grotere lodge, die van alle gemakken is voorzien. De lodge ligt op een steenworp afstand van de beroemde tekeningen en heeft zelfs zijn eigen oude San tekeningen! Er is een zwembad en vanuit de lodge zijn diverse excursies te boeken.
 
Bijzonder verblijf:
Deze sprankelende, hippe lodge is erg mooi gelegen en de service is erg goed. ’s Avonds kun je vanaf een uitkijkpunt genieten van een sundowner, een drankje bij zonsondergang. De kamers zijn met frisse kleuren ingericht en je hebt een buitenbadkamer.
 
Palmwag/Grootberg
Je verblijft in een bijzondere lodge, op een heuvel gebouwd, met prachtig uitzicht over de vallei. De huisjes zijn gemaakt van natuursteen en gaan helemaal op in de omgeving. Deze lodge is niet alleen bijzonder door zijn ligging, maar ook door de uitgangspunten waarmee het is opgezet. Het levert een duurzame bijdrage aan de inkomsten en welvaart van de lokale bevolking. Het reservaat waar de lodge in ligt, zorgt voor natuurbehoud en beschermt de bedreigde neushoorn en de zeldzame woestijnolifanten. Het reservaat en de lodge zijn van de gemeenschap en de opbrengsten komen ten goede aan de gemeenschap. Een voorbeeld hoe duurzaam toerisme bij kan dragen aan een betere wereld.
 
Etosha Westzijde (Okaukuejo gate)
Okaukuejo Rest camp - Double room. In het restcamp is een restaurant, winkeltje en een zwembad. Maar Okaukuejo Restcamp is vooral bekend vanwege de waterplaats die ’s nachts verlicht wordt, zodat je op je gemak kunt zien hoe verschillende dieren komen drinken.
Je kunt ook verblijven in een privé safari lodge net buiten de gate. Het service niveau is hier hoger. 
 
Bijzonder verblijf:
Okaukeujo Rest camp - Waterhole chalet
Een toplocatie is de waterhole chalet met uitzicht op de waterplaats. Ideaal, want je kunt gemakkelijk even kijken of zich er al dieren vertonen of nog even in je huisje relaxen.
 
Etosha Oostzijde (Namutoni gate)
Het is lekker om de laatste nacht bij Etosha op een wat luxer privé reservaat door te brengen. Door de kleinschaligheid is het allemaal wat luxer, de service wat beter en vooral het eten lekkerder! De lodge die we hebben uitgezocht grenst direct aan Etosha Park. Het restaurant en veranda kijken uit over een kleine waterplaats en ’s avonds zagen we wilde zwijnen en antilopen langs onze kamer trippelen, op zoek naar een slokje water.  Wij gingen nog een ochtend mee met de ranger van de lodge, en zelfs als je al veel hebt gezien was dat een absolute aanrader!
 
Waterberg
Je slaapt in een bungalow op het mooi gelegen restcamp van Waterberg Nationaal Park. Je kijkt direct op naar het oranje kleurige plateau, en je kunt vanuit hier een wandeling omhoog maken of met een jeepexcursie mee gaan. Er is een zwembad, winkel en restaurant op het terrein.
 
Bijzonder verblijf
Op een rotsplateau zijn tussen de rode zandstenen 7 chalets verborgen met uitzicht over de vallei met Kalahari savanne. Ieder chalet heeft zijn eigen badkamer en een kleine plunge pool.
 
Okonjima
Dit is geen gewone accommodatie, dit is het thuis van de Africat Foundation. Een verblijf bij dit luipaard en cheetah rehabilitatie reservaat is een echte belevenis. In de opvangkliniek en op het enorme reservaat krijgen luipaarden en cheeta’s een tweede kans op een leven in het wild. Jij kunt hier getuige van zijn. Alsof je even live Nationaal Geografic meemaakt. Je verblijft in de hoofdlodge, de service en het heerlijke eten zijn fantastisch. Wil je upgraden, dan kun je in de exclusieve bushlodge verblijven, helemaal in een chique Afrika bush stijl en heel privé. Per accommodatie is er een ander activiteitenpakket inclusief. Vanwege onderzoek hebben de ‘vrij rondlopende katten’ een halsband met radiosignaal, de katten in het Africat Welfare Project (jonge, verwonde en verweesde dieren) hebben dit niet. Ook de afternoon tea, het diner en ontbijt zijn inclusief.
 
Okahandja
Een verblijf op dit elegante ‘farmhouse’ is een heerlijk laatste (of eerste) nachtje. Je kunt de reis naar Windhoek breken of vanuit Okahandja later op de dag een vliegtuig pakken. Er zijn verschillende dagbedden om te relaxen, vanaf het houten terras zie je welke dieren er langs komen bij de waterplaats. Maak een wandeling of ga mee op een jeepsafari en wie weet zie je wel de kudde zeldzame elanden.
 
Rundu
Vanuit je bungalow kijk je over de rivier en naar de oever van Angola. Voor het eerst slaap je in Namibië in een echt groene omgeving. Nijlpaarden, krokodillen en watervogels bevolken de rivier. De sfeer in de lodge is heel gemoedelijk, de staf lijkt één grote familie te zijn. Lekker eten, een terras, de mogelijkheid voor een bootcruise, een zwembad, kortom: een fijne plek! 
 
Popa Falls (bij Divundu)
Deze zeer verzorgde lodge aan de rivier markeert het begin van je Caprivi avontuur. Het restaurant met groot terras kijkt over de brede rivier. Je slaapt in luxe safaritenten met stenen vloer en terras met uitzicht over de rivier. Helemaal het Out of Africa gevoel. Deze lodge biedt een zeer hoge kwaliteit en absoluut de beste prijs/kwaliteit verhouding in de omgeving.
 
Upgrade:
Wil je upgraden, dan kun je in een stenen chalet verblijven, met een bad en net iets ruimer ingericht.
 
Maduma / Mamili Park:
Maduma Nationaal Park:
Deze sfeervolle lodge heeft voordelige Eiland bungalows op palen, pal aan de rivier gebouwd. Je kunt vanaf je eigen terrasje dus goed kijken naar de natuur om je heen. Je open lucht badkamer geeft je nog meer het gevoel in de natuur te zijn. Het rieten dak zorgt voor goede regulering van de warmte. Elk huisje heeft een bed met muskietennet.
 
Bijzonder verblijf (upgrade):
Mamili Nationaal Park:
Voor het ongetemde Afrika gevoel, verblijf je in deze lodge. Eenvoudige, maar smaakvolle luxe. Het ware bush gevoel, maar dan van alle gemakken voorzien. De luxe ingerichte safari tenten met moderne badkamer staan hoog op palen, wat je een ideaal uitzicht geeft over de rivier en moerasgebieden erom heen. Het verfijnde restaurant en lounge zijn semi-open met prachtig uitzicht. De lodge ligt midden in de wildernis (je parkeert je auto in het dorp en wordt opgehaald) en in het seizoen heb je niet alleen kans om nijlpaarden en krokodillen te spotten. Het kan voorkomen dat een kudde olifanten in de rivier komt drinken en badderen. Vanuit je veranda of het restaurant heb je dan eerste klas uitzicht. ’s Nachts hoorden wij in de verte leeuwen brullen! Een absolute favoriet van ons!
 
Chobe
Deze wat grotere, zeer comfortabele lodge heeft een uitgebreid restaurant met volop keuze, een bar, zwembad, beauty salon en souvenirwinkel. Deze kamers zijn heel ruim, hebben een lekker bad en hebben een veranda of balkon met uitzicht op de tuin.  Het diner en ontbijt zijn inbegrepen in de prijs. Ook zijn 2 activiteiten inbegrepen: de ochtend gamedrive en de sunset bootcruise, beiden door Chobe Nationaal Park.
 
Vic Falls
We zochten hier een kleinschalige accommodatie in Bed& Breakfast stijl met een persoonlijke sfeer, in plaats van de grote hotels die de stad rijk is. We selecteerden een veilig en vertrouwd guesthouse op loopafstand (2,5 km) van de Victoria Watervallen. Er is een zwembad met ligbedden en zitjes en een dining room, waar je van de smakelijke maaltijden kunt genieten. Zeer vriendelijke lokale staf.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig t/m 31 oktober 2018. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis bij 3 of 5 personen kan het een triple room zijn, maar het kan ook zijn dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accomodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen. Je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie Tarieven huurauto Namibië. Lees ook onze Voorwaarden autohuur Namibië. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in wisselkoers of brandstofprijzen. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt. 

Rondreis Namibië: Hoogtepunten Namibië, Botswana en Victoria Falls
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 2.673,- p.p.€ 2.160,- p.p.€ 2.331,- p.p.€ 2.160,- p.p.€ 2.263,- p.p.€ 2.160,- p.p.
Inclusief:
 • meet&greet bij aankomst op luchthaven Windhoek
 • overnachtingen met ontbijt
 • Jeepsafari en bootcruise Chobe
 • Transfer Kasane - Chobe
 • Transfer Chobe-Vic Falls per gedeeld transport
 • Airport transfer Vic Falls

Exclusief:
 • Autohuur, kijk hier voor Namibië huurauto tarieven en Voorwaarden huurauto Namibië
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Overige maaltijden, excursies (indien niet genoemd in reisschema), visa en fooien

Extensies

Extensie 1: Extra dag in Swakopmund


In Swakopmund en de omgeving is veel te doen dus een dagje extra in deze stad is wellicht een goed idee! 

Dag 7: Extra dag in Swakopmund

Extra dag in Swakopmund
Zoek je een gezellige plaatsje op je reis waar je wat langer kunt verblijven? Kies dan voor een extra nacht in Swakopmund. Dit is het meest levendige plaatsje in het dunbevolkte Namibië, dus zelfs Swakopmund is heel erg ontspannen. Er is een keur van excursies te doen vanuit Swakopmund, voor iedereen zit er iets bij, van jong tot oud en van sportief tot cultureel. Ga sandboarden of maak een Living Desert Tour (Levende Woestijn Excursie). Ga zee kajakken tussen zeehonden of maak een bootsafari naar dolfijnen. Bezoek een township met een lokale gids en leer iets over het lokale leven. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag in Swakopmund:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Windhoek, Meet&Greet, optioneel: transfer
Dag 3: Windhoek - Sesriem
Dag 4: Sesriem, Sossusvlei
Dag 5: Sesriem - Swakopmund
Dag 6: Swakopmund, vrije dag
Dag 7: Swakopmund
Dag 8: Swakopmund - Twyfelfontein
Dag 9: Twyfelfontein - Etosha
Dag 10: Etosha, van west naar oost
Dag 11: Etosha - Rundu
Dag 12: Rundu - Divundu (Popa Falls)
Dag 13: Divundu - Maduma
Dag 14: Maduma - Kasane, inleveren auto, transfer Kasane-Chobe
Dag 15: Kasane, Chobe gamedrive en riviersafari
Dag 16: Kasane - Victoria Falls (Zimbabwe), transfer
Dag 17: Victoria Falls, vrije dag
Dag 18: Victoria Falls (Zimbabwe), vrije dag
Dag 19: Vertrek Victoria Falls, transfer airport (excl vluchten)
Dag 20: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: Extra dag in Swakopmund
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 80,- p.p.€ 52,- p.p.€ 61,- p.p.€ 52,- p.p.€ 58,- p.p.€ 52,- p.p.


Extensie 2: Extra dag safari in Etosha


Ben je een echte safari liefhebber? Kom je om de Afrikaanse wilde dieren te spotten? Dan geeft een extra overnachting bij Etosha je de kans om nog een volle dag dieren te spotten. 

Dag 9: Op selfdrive safari in Etosha

Op selfdrive safari in Etosha
Van zonsopgang tot zonsondergang mag je zelf het park in rijden. Het meest westelijke gedeelte staat bekend om de meeste leeuwen te herbergen. Wij werden niet teleurgesteld! Door de grote droogte in het woestijnachtige Namibië, komen de dieren in de droge tijd massaal drinken bij de waterplaatsen. Je loopt zomaar de kans springbokken, impala’s, gemsbokken, wildebeesten, giraffes, zebra’s, wildebeesten, en struisvogels allemaal door elkaar bij de waterplaats te zien. Etosha is ook een goede plek voor neushoorns en geluksvogels zien misschien zelfs wel leeuwen of het schuwe luipaard. Of misschien zie je in de verte een stofwolk opdoemen en komt er een kudde olifanten aan gestiefeld. In het droge seizoen heb je de meeste kansen op grote kuddes bij de waterplaatsen. Je kunt natuurlijk ook een excursie met een ranger boeken. Je slaapt weer in het kamp, waar je relaxed aan de verlichte waterplaats kunt kijken wat er vanavond verschijnt. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag safari in Etosha:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Windhoek, Meet&Greet, optioneel: transfer
Dag 3: Windhoek - Sesriem
Dag 4: Sesriem, Sossusvlei
Dag 5: Sesriem - Swakopmund
Dag 6: Swakopmund, vrije dag
Dag 7: Swakopmund - Twyfelfontein
Dag 8: Twyfelfontein - Etosha
Dag 9: Etosha
Dag 10: Etosha, van west naar oost
Dag 11: Etosha - Rundu
Dag 12: Rundu - Divundu (Popa Falls)
Dag 13: Divundu - Maduma
Dag 14: Maduma - Kasane, inleveren auto, transfer Kasane-Chobe
Dag 15: Kasane, Chobe gamedrive en riviersafari
Dag 16: Kasane - Victoria Falls (Zimbabwe), transfer
Dag 17: Victoria Falls, vrije dag
Dag 18: Victoria Falls (Zimbabwe), vrije dag
Dag 19: Vertrek Victoria Falls, transfer airport (excl vluchten)
Dag 20: Aankomst Amsterdam

Extensie 2: Extra dag safari in Etosha
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 156,- p.p.€ 136,- p.p.€ 143,- p.p.€ 136,- p.p.€ 140,- p.p.€ 136,- p.p.


Extensie 3: Extra vrije dag in Twyfelfontein


Maak je rondreis door het indrukwekkende Namibië op maat door een dag extra te verblijven in bijvoorbeeld Twyfelfontein.

Dag 8: Op bezoek bij de Damara's in Twyfelfontein

Op bezoek bij de Damara's in Twyfelfontein
Met deze extra overnachting breng je rust in je reisschema. De reis naar Twyfelfontein wordt relaxter, omdat je vandaag alle tijd heb om alles bij Twyfelfontein te zien. Neem vandaag de tijd om naar Levend Museum Damaraland, Burnt Mountain en de orgelpijpen te gaan. Koel af in het zwembad en lees een boek. Je zit midden in de woestijn, en omdat er geen licht van huizen is, lijken de sterren veel feller te stralen. Ga op zoek naar vallende sterren als de avond valt: magisch!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Twyfelfontein:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Windhoek, Meet&Greet, optioneel: transfer
Dag 3: Windhoek - Sesriem
Dag 4: Sesriem, Sossusvlei
Dag 5: Sesriem - Swakopmund
Dag 6: Swakopmund, vrije dag
Dag 7: Swakopmund - Twyfelfontein
Dag 8: Twyfelfontein, extra vrije dag
Dag 9: Twyfelfontein - Etosha
Dag 10: Etosha, van west naar oost
Dag 11: Etosha - Rundu
Dag 12: Rundu - Divundu (Popa Falls)
Dag 13: Divundu - Maduma
Dag 14: Maduma - Kasane, inleveren auto, transfer Kasane-Chobe
Dag 15: Kasane, Chobe gamedrive en riviersafari
Dag 16: Kasane - Victoria Falls (Zimbabwe), transfer
Dag 17: Victoria Falls, vrije dag
Dag 18: Victoria Falls (Zimbabwe), vrije dag
Dag 19: Vertrek Victoria Falls, transfer airport (excl vluchten)
Dag 20: Aankomst Amsterdam

Extensie 3: Extra vrije dag in Twyfelfontein
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 147,- p.p.€ 116,- p.p.€ 126,- p.p.€ 116,- p.p.€ 122,- p.p.€ 116,- p.p.


Extensie 4: Extra vrije dag in Victoria Falls (Zimbabwe)


De Victoria Falls zijn zo indrukwekkend dat een extra dag hier geen overbodige luxe is. Je kunt bijvoorbeeld gaan wild water raften of bekijk de watervallen vanuit de lucht. Echt heel gaaf!

Dag 18: Wildwater raften Zambezi rivier of vlucht over de Victoria Watervallen

Wildwater raften Zambezi rivier of vlucht over de Victoria Watervallen
Als je meer wilt doen, dan de Victoria Watervallen lopend bekijken, dan is een extra dag een must. Adrenaline zoekers kunnen op deze dag wild water raften op de Zambezi rivier, de stroomversnellingen variëren van klasse 3 tot 5. Dit is écht wild, je wordt sowieso compleet nat. Al is het maar omdat je tijdens de oefeningen uit de raft het water in moet springen. Je krijgt veiligheidsinspecties wat je moet doen als de raft omslaat. Ietwat gespannen stapten we de raft in. Gelukkig sloegen we niet om, en wat een kick was het! Van midden juli tot midden januari is de rivier laag en goed om te raften. De rest van het jaar is de rivier hoog en kan het afhankelijk van het waterniveau te gevaarlijk zijn en het raften niet doorgaan (te hoge waterstand komt met name maart t/m mei voor). Niet zo'n dare devil? Kies dan voor hoog en droog en maak een vlucht over de watervallen per helicopter of ultralight vliegtuig. Zo zie je pas goed hoe groot de watervallen zijn. Onvergetelijk! De activiteiten kun je het handigste ter plaatse boeken. Mocht de excursie dan door weersomstandigheden niet door kunnen gaan, kun je het makkelijkste je geld terugkrijgen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Victoria Falls (Zimbabwe):
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Windhoek, Meet&Greet, optioneel: transfer
Dag 3: Windhoek - Sesriem
Dag 4: Sesriem, Sossusvlei
Dag 5: Sesriem - Swakopmund
Dag 6: Swakopmund, vrije dag
Dag 7: Swakopmund - Twyfelfontein
Dag 8: Twyfelfontein - Etosha
Dag 9: Etosha, van west naar oost
Dag 10: Etosha - Rundu
Dag 11: Rundu - Divundu (Popa Falls)
Dag 12: Divundu - Maduma
Dag 13: Maduma - Kasane, inleveren auto, transfer Kasane-Chobe
Dag 14: Kasane, Chobe gamedrive en riviersafari
Dag 15: Kasane - Victoria Falls (Zimbabwe), transfer
Dag 16: Victoria Falls, vrije dag
Dag 17: Victoria Falls (Zimbabwe), vrije dag
Dag 18: Victoria Falls, extra vrije dag
Dag 19: Vertrek Victoria Falls, transfer airport (excl vluchten)
Dag 20: Aankomst Amsterdam

Extensie 4: Extra vrije dag in Victoria Falls (Zimbabwe)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 172,- p.p.€ 109,- p.p.€ 130,- p.p.€ 109,- p.p.€ 122,- p.p.€ 109,- p.p.


Extensie 5: Woestijnolifanten en neushoorns bij Grootberg


Voeg drie dagen aan je reis toe waarmee je een aantal unieke hoogtepunten van Namibië kunt meepakken. Bezoek de Himba's en speur naar de woestijnolifanten en neushoorns.

Dag 8: Naar het gebied van de woestijnolifanten

Naar het gebied van de woestijnolifanten
Je rijdt naar het noorden, waar de ‘woestijnolifanten’ voorkomen. Deze olifanten worden zo genoemd omdat ze zich hebben aangepast aan een leven in de woestijn. Deze olifanten lopen de hele dag op en neer tussen enerzijds hun voedselbron en anderzijds hun waterbron. Ze hebben een flink tempo en het lijkt bijna of ze slanker zijn en hogere benen hebben. Wie weet heb je geluk, en zie je een kudde de weg oversteken. In dit gebied leven ook steeds meer neushoorns in het wild. De lodge waarin je verblijft, is niet alleen prachtig gelegen op een berg met uitzicht op de vallei waar neushoorns lopen, maar draagt bij aan een beter leven voor de lokale mensen. Het prachtige reservaat en de lodge is namelijk -heel bijzonder- van de lokale bevolking zélf en dorpelingen worden opgeleid om in de lodge te werken en het uiteindelijk zelf te runnen. Een mooie manier om de locals wat beter te leren kennen. En gezeten op je veranda denk je: wat een prachtig plekje en wat een uitzicht is dit!
Afstand: ± 130 km / 2 uur rijden.

Dag 9: Op zoek naar de neushoorn

Op zoek naar de neushoorn
Vandaag is de hele dag gereserveerd om een super interessante excursie te doen. De lodge werkt samen met het Save the Rhino Stichting en er zijn neushoorns in het eigen reservaat. Je staat om 6 uur op en trekt een groot deel van de dag met een gids en spoorzoeker er op uit om de neushoorns te zoeken. Ze zijn niet makkelijk te vinden! Gelukkig maar, want de neushoorn wordt met uitsterven bedreigd door stropers die hun hoorn voor veel geld aan China verkopen, waar het goudgeld waard is als traditioneel medicijn. Dit is een van de weinige plekken waar je echt ongerepte natuur kunt vinden, zonder bemoeienis van mensen en dieren worden niet door hekken beperkt, maar zijn volledig vrij. Er zijn dan ook geen garanties voor het spotten van neushoorns (of woestijn olifanten). De excursie is een mix van een 4x4 jeep safari rit over hobbelig terrein en wandelsafari. Afhankelijk waar de neushoorns zich bevinden, zou het kunnen dat je tot drie uur loopt. Je moet dus wel redelijk fit zijn. Zorg dat je goede dichte schoenen aan hebt, lange broek, zonnepet, zonnebrand, fleecetrui voor de koude morgen, wind/regenjas, rugzak, camera, en liefst een verrekijker. Onderweg stop je voor de lunch bij een waterpoel. Je keert aan het begin van de middag terug bij de lodge. Tijd om lekker te relaxen, op te frissen in het zwembad en te genieten van het uitzicht.

Dag 10: Himba dorp op weg naar Etosha

Himba dorp op weg naar Etosha
Je kunt vandaag bij de lodge een excursie afspreken (naar keuze, dus niet inclusief) om op bezoek te gaan bij de fascinerende Himba, omdat het dorp op de weg naar Etosha ligt, kun je met je eigen auto achter de gids aanrijden, zodat je na de excursie direct door kunt rijden. De Himba zijn een van de weinige stammen die nog echt nomadische geitenhoeders zijn. De Himba zijn polygaam, ze hebben dus meerdere vrouwen. De vrouwen wassen zich nooit, maar smeren zich in met rode oker. In hun haren smeren ze een soort klei. In allerlei uiterlijke verschijnselen wordt duidelijk gemaakt of een vrouw getrouwd is, één of meer kinderen heeft. Want vrouwen, kinderen en geiten, dat bepaalt je rijkdom bij de Himba. Je kunt dus ietwat meewarig aangekeken worden als je slechts één vrouw, twee kinderen en geen geiten in je achtertuin hebt!
 
Op weg naar Etosha, onderweg zie je regelmatig waarschuwingsborden voor overstekende dieren. Je komt nu echt in safari gebied! Je slaapt aan de zuidwest kant van het Etosha Nationaal Park. Het Okaukuejo Rest Camp in het park is grootschalig met alles van kampeerterrein tot kamers, maar heeft als groot pluspunt dat er een grote verlichte waterhole is. ’s Avonds kun je hier met een drankje afwachten wat voor dieren er komen drinken. Wij zagen bijvoorbeeld een olifant, neushoorns met jonkies en jakhalzen. Er is echter beperkte beschikbaarheid, gelukkig zijn er ook hele goede lodges net buiten het hek van Etosha. De kwaliteit van deze kleinschalige privé lodges is dan weer beter. Waar je slaapt, hangt van de beschikbaarheid en dus hoe vroeg je boekt, des te beter. Afstand: ± 250 km / 4 uur rijden.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Woestijnolifanten en neushoorns bij Grootberg:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Windhoek, Meet&Greet, optioneel: transfer
Dag 3: Windhoek - Sesriem
Dag 4: Sesriem, Sossusvlei
Dag 5: Sesriem - Swakopmund
Dag 6: Swakopmund, vrije dag
Dag 7: Swakopmund - Twyfelfontein
Dag 8: Twyfelfontein - Grootberg, diner
Dag 9: Grootberg, neushoorn tracking excursie, lunch, diner
Dag 10: Grootberg - Etosha
Dag 11: Etosha, van west naar oost
Dag 12: Etosha - Rundu
Dag 13: Rundu - Divundu (Popa Falls)
Dag 14: Divundu - Maduma
Dag 15: Maduma - Kasane, inleveren auto, transfer Kasane-Chobe
Dag 16: Kasane, Chobe gamedrive en riviersafari
Dag 17: Kasane - Victoria Falls (Zimbabwe), transfer
Dag 18: Victoria Falls, vrije dag
Dag 19: Victoria Falls (Zimbabwe), vrije dag
Dag 20: Vertrek Victoria Falls, transfer airport (excl vluchten)
Dag 21: Aankomst Amsterdam

Extensie 5: Woestijnolifanten en neushoorns bij Grootberg
Prijs beschikbaar op aanvraag


Extensie 6: Luipaarden en cheeta’s in Okonjima


Een verblijf in Okonjima, waar de AfriCat Foundation is gevestigd, is een absoluut hoogtepunt. Je kunt een luipaard, cheeta, hyena óf wild dog tracking doen, bezoek het informatiecentrum en in de night hide kun je nachtdieren als stekelvarkens spotten.

Dag 10: Luipaarden en cheeta’s in Okonjima

Luipaarden en cheeta’s in Okonjima
Een verblijf in Okonjima is een absoluut hoogtepunt. De familie Hanssen hadden erg veel last van luipaarden die soms in één nacht 20 stuks vee doden. Veel boeren in de omgeving hadden hetzelfde probleem en de prachtige dieren werden dan ook waar mogelijk gevangen of afgeschoten. De familie ging op zoek naar een betere oplossing en heeft uiteindelijk de Africat Foundation opgericht. Nu geven ze voorlichting aan boeren hoe ze om kunnen gaan met de onvermijdelijke luipaarden en cheeta’s op hun farms. Hierdoor kunnen niet alleen de prachtige katten overleven, maar ook de boeren kunnen financieel overleven. De boerderij is een onderzoeks- en rehabilitatiecentrum geworden, waar reizigers in prachtige lodges op een enorm privé reservaat kunnen overnachten. De afgelopen 20 jaar zijn meer dan 1.000 cheeta’s en luipaarden gered, waarvan 85% weer in het wild zijn uitgezet.  
 
Bij een verblijf in de lodge kun je een aantal activiteiten kiezen. Let op, per soort accommodatie zijn verschillende activiteiten al dan niet inclusief. We beschrijven hier de verschillende mogelijkheden.
Naar alle waarschijnlijkheid wil je na de afternoon tea allereerst de ‘Luipaard tracking’ gaan doen. De luipaarden lopen vrij rond op een 20.000 hectare groot natuur reservaat, waar ze ook hun eigen prooi vangen. De luipaarden leven dus wild. Een aantal luipaarden hebben voor het onderzoek (o.a. om te zien of ze in staat zijn om te overleven in het wild) een halsband om die een radiosignaal uitzend. In een jeep ga je op zoek, de ranger houdt  een soort antenne omhoog om te bepalen waar het signaal vandaan komt. Je zou denken dat het zo een fluitje van een cent is, maar niets is minder waar. Zelfs toen we 2 meter van het luipaard afstonden, zagen we hem door zijn geweldig goede camouflage nog niet liggen onder het struikgewas! Het is echt adembenemend om zo dichtbij de gevaarlijke katachtige te komen! 
Na een heerlijk diner kozen wij om vanuit een schuilhut te gaan kijken naar nachtdieren, zoals stekelvarkens. Wat een enorme beesten! Ze gunnen elkaar geen hapje van de lekkere etensresten en drukken elkaar met alle stekels omhoog opzij. NB: de nachtelijke schuilhut wordt niet aangeboden vanaf Plains Camp. (Wil je een nachtelijke game drive maken, dan zijn hier extra kosten aan verbonden.)
 
Waterberg: Afstand: ± 125 km / 2 uur rijden.
Etosha: Afstand: ± 285 km / 4 uur en een kwartier rijden.

Dag 11: Cheeta, hyena en wilde honden

Cheeta, hyena en wilde honden
Na een lekker ontbijt, is het tijd voor een volgende activiteit: een bezoek aan het 200 hectare grote opvangcentrum AfriCats Information & Carnivore Care Centre, waar je veel inzicht krijgt in het werk van de AfriCat Foundation.
Aanvullend (tegen extra kosten) kun je ook walking tracking trails doen naar cheeta’s of gevlekte hyena’s of wilde honden (wild dog), die na rehabilitatie opnieuw uit zijn gezet in het wild. Het is moeilijk kiezen, want het zijn allemaal dieren die je niet snel tegenkomt in het wild! Elke walking tracking trail richt zich op het spotten van één dier, aangezien ze verschillende leefgebieden hebben. Wij vinden dit een absolute aanrader. NB: Kinderen onder 12 jaar mogen geen walking trail doen en moeten in de jeep blijven op activiteiten. Voor kinderen onder 16 jaar moeten ouders een formulier invullen, waarbij zij de verantwoording nemen voor hun kinderen.
 
Wij deden de cheeta tracking waarbij cheeta’s in het wild leven op een reservaat van 22 hectare. Cheeta’s die als jonkies naar het centrum zijn gebracht, moeten als volwassenen leren in het wild te overleven. De wildernis is een harde leerschool, en soms verliest een cheeta’s het gevecht op leven en dood. De cheeta is extreem kwetsbaar, heeft geen klauwen en geen sterke kaak. Zijn enige wapen is zijn legendarische snelheid. Omdat ze zijn gevoed door mensen, mag je (bij deze cheeta’s) te voet dichterbij komen (maar nog steeds op een veilige afstand uiteraard) . Wij zagen van een afstandje de dieren vol in actie schieten en daarna uitgeput onder een boom een langslopend wildzwijn geen blik waardig keuren. Adembenemend en opwindend om langzaam dichterbij de magische dieren te sluipen. This is Africa!
 
Afstand Windhoek: ± 225 km / 2,5 uur rijden.
Afstand Vliegveld Windhoek: ± 265 km / 3 uur rijden.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Luipaarden en cheeta’s in Okonjima:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Windhoek, Meet&Greet, optioneel: transfer
Dag 3: Windhoek - Sesriem
Dag 4: Sesriem, Sossusvlei
Dag 5: Sesriem - Swakopmund
Dag 6: Swakopmund, vrije dag
Dag 7: Swakopmund - Twyfelfontein
Dag 8: Twyfelfontein - Etosha
Dag 9: Etosha, van west naar oost
Dag 10: Waterberg - Okonjima
Dag 11: Okonjima - Windhoek
Dag 12: Rundu - Divundu (Popa Falls)
Dag 13: Divundu - Maduma
Dag 14: Maduma - Kasane, inleveren auto, transfer Kasane-Chobe
Dag 15: Kasane, Chobe gamedrive en riviersafari
Dag 16: Kasane - Victoria Falls (Zimbabwe), transfer
Dag 17: Victoria Falls, vrije dag
Dag 18: Victoria Falls (Zimbabwe), vrije dag
Dag 19: Vertrek Victoria Falls, transfer airport (excl vluchten)
Dag 20: Aankomst Amsterdam

Extensie 6: Luipaarden en cheeta’s in Okonjima
Prijs beschikbaar op aanvraag


Namibië reizen - Botswana - Olifant in de rivier.Namibië reizen - Botswana - Olifanten kunnen heel goed zwemmen.Namibië reizen - Botswana - Een kudde olifanten drinken en badderen in de rivier.Namibië reizen - Botswana - Grote kuddes olifanten trekken over de vlakte van Chobe NP.Namibië reizen - Botswana - Veel olifanten families in Chobe NP.Namibië reizen - Botswana - Met een beetje geluk, spot je 2 van de Big Five in één uitzicht.Namibië reizen - Botswana - Leeuw jaagt op een buffel.Namibië reizen - Botswana - Maak een bootcruise op de rivier.Namibië reizen - Botswana - In Chobe struikel je over de nijlpaarden tijdens de bootcruise.Namibië reizen - Botswana - Bekijk de nijlpaarden van dichtbij tijdens een bootcruise in Chobe NP.Namibië reizen - Botswana - Wist jij dat het nijpaard het dodelijkste dier van Afrika is?Namibië reizen - Botswana - Nijlpaarden in de rivier.Namibië reizen - Botswana - Chobe NP is ook voor vogelaars een feestje.Namibië reizen - Botswana - Bijeneter heeft een insect gevangen.Namibië reizen - Botswana - Vogel paradijsNamibië reizen - Botswana - Slangenhalsvogels zit doodstil aan de oever van de rivier voor hij toeslaat.Namibië reizen - Botswana - Nijlkrokodil doet een dutje op de oever van Chobe NP.Namibië reizen - Botswana - Een varaan warmt zich op aan de zon.Namibië reizen - Zimbabwe - Durf jij te bungee jumpen vanaf de brug bij Vic Falls?Namibië reizen - Zambia - De machtige Zambezi rivier.Namibië reizen - Zambia - Stap in een ultralight vliegtuigje en vlieg over de Zambezi rivier?Namibië reizen - Zambia - Maak een helicoptervlucht over de Vic Falls!Namibië reizen - Zimbabwe - Duizenden liters donderen naar benedenNamibië reizen - Zambia - Bewonder de Vic Falls vanuit de lucht.Namibië reizen - Zimbabwe - De opstijgende waterdruppels van de grootste watervallen ter wereld zijn tot op 48 kilometer te zien.Namibië reizen - Zimbabwe - Victoria Falls hebben daarmee de grootste oppervlakte (van het vallende water) en zijn daarmee geclassificeerd als de grootste watervallen ter wereld.Namibië reizen - Zimbabwe - De Victoria Watervallen worden in de lokale taal niet voor niets Mosi-oa-Tunya (the Smoke that Thunders) genoemd.Namibië reizen - Zimbabwe - Op een zonnige dag onstaan er regenbogen door de waterdruppels die opstuiven van de Vic Falls.Namibië reizen - Zimbabwe - De Victoria Falls zijn 1.708 meter breed, de Niagara Falls 1.203 meter breed en de Iguazu Falls 2.700 meter.Namibië reizen - Zimbabwe - De Victoria Falls zijn 108 meter hoog. Ter vergelijking de Niagara Falls zijn 51 meter hoog en de Iguazu Falls 64-82 meter (verschillende vervalpunten).Namibië reizen - Zimbabwe - Het lijken paddenstoelen, maar het zijn de bloemen die bij de Vic Falls groeien.Namibië reizen - Botswana - Baobab boom op de grens met Botswnana.Namibië reizen - Zambia - Wandel door Livingstone en maak een kletspraatje met de spelende kids.Namibië reizen - Zambia - Ga naar de markt en Livingstone.Namibië reizen - Namibië - Het land van de landschappen.Namibië reizen - Namibië - Uitkijken over de Fish River Canyon.Namibië reizen - Namibië - hoogtepunten: Fish River Canyon. Na Grand Canyon de grootste kloof ter wereld.Namibië reizen - Namibië - hoogtepunten: Fish River Canyon. Wat een uitzicht!Namibië reizen - Namibië - hoogtepunten: Fish River Canyon. Wat een landschap!Namibië reizen - Namibië - Een watertje kronkelt tussen de rotsen van Fish River Canyon.Namibië reizen - Namibië - De kloof is enorm. Na de Grand Canyon de grootste ter wereld.Namibië reizen - Namibië - Je bent een van de weinige.Namibië reizen - Namibië - Kokerbomen tussen de rotsen.Namibië reizen - Namibië - Eenzame kokerboom.Namibië reizen - Namibië - De weg door de woestijn.Namibië reizen - Namibië - Autowrakken bij de benzinepomp in Solitaire.Namibië reizen - Namibië - Solitaire, beroemd door het boek van Ton van der Lee.Namibië reizen - Namibië - Glamping bij Sesriem.Namibië reizen - Namibië - Luxe tentchalet bij Sesriem.Namibië reizen - Namibië - On the road to Sesriem.Namibië reizen - Namibië - Sossusvlei inrijden.Namibië reizen - Namibië - Kokerboom op de rand van de canyon.Namibië reizen - Namibië - Sommige stukken kunnen alleen met een 4x4 wagen.Namibië reizen - Namibië - Sossusvlei here we come!Namibië reizen - Namibië - Uitzicht vanaf de rode duinen. Omhoog klimmen is pittig!Namibië reizen - Namibië - De waanzinnige schaduwpartijen die de duinen zo fotogeniek maken.Namibië reizen - Namibië - Ochtend licht of avondlicht zet de rode duinen 'in brand'.Namibië reizen - Namibië - Sesriem: Prachtige uitzichten, waar je ook kijkt.Namibië reizen - Namibië - Lekker wegzakken in het zand.Namibië reizen - Namibië - On top of the World! Sossusvlei.Namibië reizen - Namibië - Een zee van zand.Namibië reizen - Namibië - Living Dessert excursie laat zien dat er toch van alles leeft in de woestijn.Namibië reizen - Namibië - Deadvlei ligt tussen de rode duinen.Namibië reizen - Namibië - Zo droog is de grond van Deadvlei.Namibië reizen - Namibië - Spectaculair gezicht in Deadvlei.Namibië reizen - Namibië - Buitenaards effect: even door de knieën!Namibië reizen - Namibië - Deadvlei in Sossusvlei.Namibië reizen - Namibië - Dode bomen in Deadvlei.Namibië reizen - Namibië - Waanzinnig gezicht: Deadvlei.Namibië reizen - Namibië - Surrealistische fotogenieke set.Namibië reizen - Namibië - Zonsondergang Sesriem.Namibië reizen - Namibië - Swakopmund: Zonsondergang bij zee.Namibië reizen - Namibië - Namibië was een Duitse kolonie, vandaar de Duitse invloed op de bouwstijl.Namibië reizen - Namibië - Swakopmund is een gezellige kustplaats.Namibië reizen - Namibië - Dolfijnsafari vanaf Swakopmund.Namibië reizen - Namibië - Zeekayakken met zeehonden vanuit Swakopmund.Namibië reizen - Namibië - Pelikaan bij Swakopmund.Namibië reizen - Namibië - Parachute springen boven de zandduinen is mogelijk vanaf Swakopmund.Namibië reizen - Namibië - Sandboarden op je buik op een simpel plankje als slee.Namibië reizen - Namibië - Of Sandboarden in zand zoals in de sneeuw!Namibië reizen - Namibië - Orgelpijpen bij Twyfelfontein.Namibië reizen - Namibië - Veel te zien bij TwyfelfonteinNamibië reizen - Namibië - Bekijk de eeuwenoude rotscarvings bij Twijfelfontein.Namibië reizen - Namibië - San rotstekeningen bij Twyfelfontein.Namibië reizen - Namibië - Een giraf is duidelijk herkenbaar.Namibië reizen - Namibië - De San worden ook wel Bushmen genoemd omdat ze leefden van de natuur als jagers en verzamelaars. Namibië reizen - Namibië - Versteende bomen in de woestijnNamibië reizen - Namibië - Twyfelfontein, een oerbos is versteend.Namibië reizen - Namibië - Ontmoet de woestijn bewonderaars.Namibië reizen - Namibië - Welwitschia, een levend fossiel.Namibië reizen - Namibië - Harero vrouw met typerend hoofddeksel.Namibië reizen - Namibië - Harero souvenirpoppetjes.Namibië reizen - Namibië - Etosha!! De mooiste safari's maak je hier.Namibië reizen - Namibië - Toegang tot Etosha.Namibië reizen - Namibië - Wat een dieren bij de waterhole in Etosha.Namibië reizen - Namibië - The Circle of Life van Lion King galmt door je hoofd!Namibië reizen - Namibië - Drinkende giraffes zien er heel onhandig uit.Namibië reizen - Namibië - Touwtje trekken? Olifanten in Etosha.Namibië reizen - Namibië - Giraffes en zebra's trekken graag samen op.Namibië reizen - Namibië - Olifanten bij waterpoel: dit maakt Etosha onvergetelijk.Namibië reizen - Namibië - Zonsondergangen in Afrika...Namibië reizen - Namibië - De lucht staat in brand. Namibië reizen - Namibië - 's Avonds valt er een hoop te beleven bij de waterhole.Namibië reizen - Namibië - Neushoorns .... en .... zie jij 'm ook?Namibië reizen - Namibië - Grijze dikhuid bij de boom.Namibië reizen - Namibië - Op de zandvlaktes spot je soms cheeta's en luipaarden in volle vaart!Namibië reizen - Namibië - Zoutvlakte van Etosha.Namibië reizen - Namibië - Zand wervelstorm met impala's.Namibië reizen - Namibië - De eindeloze vlakte van Etosha NPNamibië reizen - Namibië - Alle gestreepte pyjama's op een rijtje - Zebra's in Etosha.Namibië reizen - Namibië - Hilarisch! Deze zebra in Etosha!Namibië reizen - Namibië - Zebra bij zonsondergang.Namibië reizen - Namibië - Rode hartebeest / Red hartebees in Etosha.Namibië reizen - Namibië - Leeuwin met welpen.Namibië reizen - Namibië - Spot jij de leeuw tijdens een safari in Etosha NP?Namibië reizen - Namibië - Troep leeuwen onder de boom in de schaduw.Namibië reizen - Namibië - Neushoorn komt water drinken ... maar wat ligt daar nog meer?Namibië reizen - Namibië - Olifant zoekt verkoeling.Namibië reizen - Namibië - Springbokjes in Etosha.Namibië reizen - Namibië - Giraf drinkt water.Namibië reizen - Namibië - Onderweg naar de Caprivi strip.Namibië reizen - Namibië - Ga met een mokoro op pad.Namibië reizen - Namibië - Deze omgeving is door alle rivieren en regenval veel groener en vruchtbaarder, dan de rest van het woestijnachtige NamibNamibië reizen - Namibië - In Rundu verblijf je in een lodge aan de Okavango Rivier, met aan de overkant Angola.Namibië reizen - Namibië - De mokoro's liggen al klaar voor een prachtig tripje over de rivierNamibië reizen - Namibië - De bootsman van de MokoroNamibië reizen - Namibië - De locals nemen je mee in hun mokoro kano's om de rivier te verkennen.Namibië reizen - Namibië - Maak een traditionele Mokoro kano trips op de rivier.Namibië reizen - Namibië - Durf je in een mokoro te stappen?Namibië reizen - Namibië - Ondek de groene Caprivi strip vanuit een mokoro.Namibië reizen - Namibië - Spot het nijlpaard tijdens een sunset cruise.Namibië reizen - Namibië - Ze hebben jouw in ieder geval al gespot!Namibië reizen - Namibië - Je hebt hier goede kans om een nijlpaard aan de wandel te zien op het land.Namibië reizen - Namibië - Langs de waterkant vind je meestal wel een krokodil.Namibië reizen - Namibië - Maak jij de big 5 compleet met een buffel in de Caprivi Strip?Namibië reizen - Namibië - Impala's in overvloed.Namibië reizen - Namibië - Dankzij de rivier leven ook hier de zeldzame sabel antilopen in Mamili Nationaal Park.Namibië reizen - Namibië - Dankzij de rivier leven ook hier de zeldzame roan antilopen in Mamili Nationaal Park.Namibië reizen - Botswana - Wrattenzwijn met biggetje.Namibië reizen - Namibië - Pas op voor overstekende mestkevers.Namibië reizen - Namibië - Bezoek het nabijgelegen Mahango Park.Namibië reizen - Namibië - Lelkraanvogel, de grootste kraanvogel van Afrika kan je tegenkomen in de Caprivi strip.Namibië reizen - Botswana - Een mooie verschijning met zijn rode verenkleed, zuidelijke karmijnrode bijeneter.Namibië reizen - Namibië - Lilac-breasted roller (Scharrelaar), de nationale vogel van Botswana.Namibië reizen - Namibië - Visarend gaat uit vissen.Namibië reizen - Namibië - Met een beetje geluk spot je de Afrikaanse visarend in een boom.Namibië reizen - Namibië - Bloemen in de Caprivi strip.Namibië reizen - Namibië - Waterlelies versieren de rivier.

Reacties van reizigers (1)

"Geweldige reis door Namibië, Botswana en Victoria Falls. Goed georganiseerd!"

Namibie, Botswana, Victoria Falls reis

Jan Keimpema - 03-08-2017
We hebben een geweldige, goed georganiseerde reis gemaakt door een aantal mooie landen, namelijk Namibie, Botswana en in Zimbabwe naar de Victoria watervallen. De accommodaties waren goed/zeer goed. met een grote variatie in aanbod, van redelijk basic tot luxe comfort. Het was ie...
Verder lezen
Rondreis Namibië: Hoogtepunten Namibië, Botswana en Victoria Falls
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie