De Namibische keuken is een enorme mix van culturen. Bijvoorbeeld vanuit de Himba, Herero en San gemeenschappen komen lokale gerechten met veel noten, fruit en vlees. In de koloniale tijd hebben de Duitsers, Afrikaners en Britse daaraan bijvoorbeeld de Wiener Schnitzel, het braaien en de stoofpotten aan toegevoegd. Het brouwen van bier komt ook vanuit Duitsland.
Door de droogte in het land, zijn groente schaars. Dit wordt echter gecompenseerd met vlees. Zuidelijk Afrikaners zijn echter vleesliefhebbers. “Game meat” (vlees van wild), met name kudu, oryx en antilope wordt vaak geserveerd. Ander wild zoals buffalo en giraffe kan ook op de menukaart staan. Liefhebbers van vis zullen ook niet teleurgesteld te worden. Braaien (barbecueën) is een populaire manier om het vlees te bereiden. Iedereen doet het en het is vaak een sociale gebeurtenis op een picknickplaats of bij iemand thuis. Naast vlees gaat er vaak ook maïskolven en zoete aardappel op de barbecue. Meestal brengen vrienden en familie zelf hun vlees/salade en dranken mee. De man neemt meestal (maar al te graag) de taak op zich om het vlees te braden. Ook een goede Zuid-Afrikaanse Bobotie is een aanrader om in Namibië te bestellen.
Nog een nalatenschap vanuit de Duitse koloniale tijdperk zijn de banketbakkertjes. Je kan je vingers aflikken bij een appelstrudel, een sachtertorte of kirschtorte. Namibiërs houden van zoetigheid, want ook de koeksisters (kleine donuts met honing) en melktart (taart van melk, eieren en kaneel) kennen gretig aftrek.
Specialiteiten die we aanraden om eens te bestellen:
- Biltong (een snack van gedroogd rund of kudu vlees)
- Potjiekos (gerecht van laagjes vlees en groente, dat in een driepotige pot boven het vuur langzaam gaar kookt)
- Oesters
- Kalahari truffels
- Mealie pap (maïspap)
- Windhoek Lager (een heerlijk biertje als sundowner tijdens een safari)
- Oshikundu (een bier dat op dezelfde dag wordt gebrouwen en gedronken)
- Neuras Namib rode wijn (uit de droogste wijngaard ter wereld!)
- Mataka (sterke wijn van watermeloen, kan ook alcoholvrij
In toeristische gebieden en steden is de eetgewoonte westers. Echter in meer afgelegen gebieden, kan het zijn dat men met de hand eet. Met je rechterhand maak je een polletje van het basis ingrediënt, maïs of rijst, en dit doop je in de stoofpot of saus. Let op: je gebruikt uitsluitend de rechterhand.
Word je uitgenodigd voor een braai bij iemand thuis, dan is het gebruikelijk een fles drank mee te brengen.
Drinkwater en thee
In de Namibische steden is kraanwater over het algemeen goed en drinkbaar. Maar water uit flessen is raadzaam. Het kraanwater kan wel gebruikt worden om de groente in te wassen. Je moet daarom oppassen met rauwe groentes, zoals salades. Een goed alternatief is goed gekookt water.
Hoewel Namibiërs dol zijn op vlees, staat er voor vegetariërs meestal wel minimaal een vegetarisch gerecht op het menu. Ook een Indiaas of Italiaans restaurant in de steden biedt goede perspectieven voor de vegetariër.
Windhoek Lager, Tafel Lager, Windhoek Light en Urbock zijn voorbeelden van een aantal lokaal gebrouwen biermerken. Namibiërs zijn gepassioneerd over hun bier en dat betekent dat je het overal kan kopen. Ook Zuid-Afrikaans bier is te koop, maar zelfs de Zuid-Afrikaners geven toe dat het bier uit Namibië lekkerder is. Duitse en andere Europese merken zijn ook te verkrijgen, maar lang niet overal. Namibië heeft geen eeuwenoude wijntraditie als gevolg van de droogte. Toch zijn er twee wijngaarden in het land waar op speciale wijze de druiven worden verbouwd. Mocht het je toch niet smaken, dan zijn er genoeg Zuid-Afrikaanse wijnen te verkrijgen. Wijn uit andere landen hoef je niet te verwachten. Ook sterke drank is te verkrijgen. Populair bij de locals zijn: cognac (gemixed met cola), schnapps en Amarula (een Zuid-Afrikaans likeurtje).
De meeste restaurants zijn erg kindvriendelijk. Vaak zijn er kindermenu’s of gerechten die voor kinderen geschikt zijn. Op hele gekruide gerechten als hete curry na, is eigenlijk alles geschikt. Vaak is er ook een kinderstoel aanwezig.