Met Footprint Travel als je Namibië reisspecialist regel je van te voren je tickets, huurauto en accommodaties. Het grootste deel van de kosten hoef je ter plekke niet meer te betalen. Het geeft een veilig gevoel niet met al te veel geld rond te hoeven lopen. Ter plaatse heb je alleen de kosten die je gedurende de dag maakt. Tijdens de individuele selfdrive rondreizen zit je niet vast aan een groep of reisleider. Optimale vrijheid dus, je kunt zelf bepalen waar je naar toe wilt en wat je eet. Dagelijkse kosten liggen in Namibië prettig lager dan in Nederland. Hieronder tref je indicatieve prijzen.
Entreegelden/Conservation fee
Entreegelden, meestal conservation fee genoemd, zijn niet inclusief in de reissom, tenzij dit nadrukkelijk anders staat weergegeven in je reisschema. Je rekent dit vaak af bij de toegangspoort. Dit in verband met schommelende koersen en lokale prijswijzigingen. Tevens kun je zo ter plekke betalen voor wat je wilt bezoeken en betaal je niet teveel. Als je in een Nationaal Park of Reservaat slaapt, betaal je voor die dag entree. Richtlijn entrée (conservation) fee voor Etosha Park, Fish River Canyon: Ai-Ais & Hobas, Skeleton Coast Park, Naukluft Park: Sesriem & Sossusvlei, Waterberg Plateau Park is N$ 80 p.p. (+ N$ 10 voor de auto). De andere parken kosten N$ 40 (+ N$ 10 voor de auto).
Maaltijden
In principe is je ontbijt bij je overnachting inbegrepen (Bed & Breakfast), tenzij dit nadrukkelijk anders staat weergegeven. Bij een Zelf Catering room/chalet, betekent het dat je alles zelf maakt, dus ook je eigen ontbijt (tenzij dit anders staat aangegeven). Een Zelf Catering is wat duurder om te huren, maar omdat je je eigen drankjes en maaltijden kunt maken, ben je ter plekke goedkoper uit.
Je lunch en diner zijn voor je eigen rekening, tenzij dit bij een excursie bijvoorbeeld als inclusief staat aangegeven of als er staat dat er sprake is van Full board (ontbijt, lunch en diner). Full Board begint meestal op de dag van aankomst met het diner, of lunch indien je op tijd arriveert. Vaak is hier sprake van, als het om een afgelegen plaats gaat, waar geen andere mogelijkheden om uit eten te gaan zijn.
Ga je in een mid-range restaurant eten met z’n tweeen, dan betaal je voor een driegangen diner ongeveer N$ 400. Een iets minder chique restaurant serveert een heerlijke maaltijd voor N$ 100 p.p. Een biertje of een koffie kost maximaal N$ 20 en een flesje water is nog geen N$ 10.
Fooien
Fooien vormen een belangrijk en normaal onderdeel van de lokale economie, met name in de toeristische sector. Dit betreft niet alleen fooien van de toeristen, in Afrika is het heel normaal om iemand die een service voor je verricht een klein bedrag te geven. Fooien vormen in Zuidelijk Afrika dan ook meer dan een extraatje, zij vormen voor veel mensen een deel van het salaris. Chauffeurs, gidsen en hotelpersoneel rekenen dan ook enigszins op een fooi na afloop van hun diensten. De kunst is het juiste bedrag te geven, hieronder volgen enige richtlijnen. Natuurlijk is er geen vast bedrag of percentage waar mensen zich aan moeten houden bij het geven van fooi, het is altijd vrijblijvend maar wordt wel zeer op prijs gesteld door de service verlener. Bij een tankstation geef je aan degene die je ruiten wast, je olie en water nakijkt of je banden pompt N$ 5 à N$ 10. Iemand die een kleine dienst verricht als ‘parkeerwacht’ (op je auto letten) ontvangt doorgaans N$ 2 à 5. Aan een kruier in een hotel geef je bijvoorbeeld N$ 10 per koffer, en aan schoonmaakpersoneel kan je N$ 10 à N$ 20 per dag geven. In het algemeen, vooral bij horeca gelegenheden, is een fooi 10% op de prijs. Een richtlijn voor een (dag)excursie is een fooi van N$ 30 a N$ 50 voor een reisgezelschap van 2 personen. Ben je bijzonder tevreden of reis je met een grote groep, dan kunt je hier wat bij opzetten.