Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Het gros van de gastvrije bevolking is eerlijk is. Met in acht neming van voorzorgsmaatregelen zullen de meeste toeristen zonder vervelende ervaringen terugkeren van hun vakantie vieren.
 

Diefstal

Inbraken en (auto)overvallen komen helaas voor in Namibië, dit betreft vooral de twee grotere plaatsen Windhoek en Swakopmund. Daarom hebben de accommodaties die wij gebruiken veiligheidshekken, veiligheidspersoneel indien nodig, en meestal is er een safe in de kamer of in de receptie. Nog belangrijker, de accommodaties die wij gebruiken liggen in zeer veilige gebieden of wijken. Daarbij krijg je routebeschrijvingen mee, waardoor je niet zult verdwalen. Je zult dan ook niet snel in een onveilig gebied terecht komen. Een navigatiesysteem brengt je rechtstreeks naar de plaatsen waar je onderweg naar toe wilt. De meeste criminaliteit vinden ’s avonds in het donker plaats in stille straatjes in buurten die bekend staan als onveilig, het is eenvoudig dit te vermijden. Pak bijvoorkeur de eigen auto om uit eten te gaan. Draag geen sieraden of andere waardevolle spullen bij je. Neem alleen het geld mee dat je nodig hebt en maximaal een bankpas voor onvoorziene situaties, laat de rest achter in de hotelsafe. Wanneer je op het platteland of in een wildreservaat verblijft hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken over de algemene veiligheid. Uiteraard blijf je altijd je gezond verstand gebruiken, maar dat is niet anders als je in een grote stad als Amsterdam zou rondlopen.
 
Indien je op reis voorzorgsmaatregelen neemt en je goed informeert, zullen veruit de meeste toeristen onbestolen naar huis terugkeren. Bedenk dat de meeste diefstal gelegenheidsdiefstal is. Dit kan voorkomen worden door je paspoort, creditcard en grote bedragen geld uit het zicht te houden. Sommige mensen dragen een money belt onder de kleding of het meest veilige zo mogelijk in de hotelsafe te laten. Het geld dat je die dag nodig hebt stop je in een andere portemonnee. Vergeet niet dat N$ 100 voor veel mensen een groot bedrag is. Zorg ook dat je onveilige gebieden vermijdt en neem het advies van betrouwbare lokale mensen (bijvoorbeeld de eigenaar van de accommodatie of het restaurant waar je eet) ter harte.
 
Zonder je onnodig bang te willen maken, is het verstandig goed geïnformeerd op reis te gaan. Houdt deze tips in gedachten:
 • Seal je bagage in plastic op de luchthaven van vertrek of plaats slotjes op je koffer. Op deze manier kunnen er geen goederen uit je tas worden gestolen. Stop nooit sieraden of elektronica in je ruimbagage, dit verdwijnt gegarandeerd (dit geldt wereldwijd).
 • Draag geen dingen die je absoluut niet kunt veroorloven te verliezen. Laat sieraden met emotionele waarde thuis. Loop niet te koop met je dure camera of dure mobiele telefoon. Zorg dat je goed verzekerd ben, lees je polis na.
 • Zorg dat je er niet ‘duur’ uitziet. Vermijdt duur uitziende sieraden, horloges, maar ook duur uitziende kleding geeft de indruk dat er wat te halen valt.
 • Laat geen waardevolle spullen in je auto liggen, ook niet als je ‘even’ stopt om snel een broodje te kopen.
 • Verdeel je geld over verschillende portemonnees. Neem een portemonnee met wat handgeld, zodat je niet laat zien dat je grote bedragen bij je hebt. Zorg dat je daarnaast een ‘lokaas’ portemonnee met een geloofwaardig bedrag hebt, om direct te kunnen geven in geval van een overval. Laat de rest achter in je hotelsafe.
 • Materiële goederen kunnen worden vervangen, maar speel niet met je leven door de held uit te hangen. Dieven zijn vaak zenuwachtig en gewapend. Ze gaan er vanuit dat andere mensen ook wapens bij zich dragen. Geef ze geen reden om te denken dat je terug zult vechten of een wapen hebt. Blijf kalm en geef je ‘lokaas’ portemonnee (of laat de dief pakken waar hij op uit is).
 • Luister naar lokaal advies over veilige of onveilige gebieden. Vermijdt verlaten gebieden zowel overdag als ’s nachts. Vermijdt ’s avonds verlaten winkelcentra.
 • Probeer er niet verdwaald uit te zien, ook al ben je het.
 • Vermijdt groepjes jonge mannen, je bent veiliger bij gemende groepjes van oudere mannen en vrouwen. Sla ongevraagde hulp van goed uitziende jongemannen af.
 • Lees het stuk ATM criminaliteit onder het kopje Geld.
 • Zorg in ieder geval voor een goede reisverzekering met werelddekking.
 

Drugs

Drugs zijn illegaal in Namibië en er wordt geen onderscheidt tussen softdrugs (marihuana of lokaal dagga genoemd) en harddrugs gemaakt. Er is een zero tolerance beleid. Indien je wordt betrapt met drugs, staan er zeer zware straffen op. Er wordt geen verschil gemaakt tussen persoonlijk gebruik en distributie. Het roken van een joint kan je al een gevangenisstraf opleveren, het bezit van een paar gram kan jarenlang gevangenisstraf opleveren. Deze straf mag je niet in Nederland uitzitten. Neem nooit ongecontroleerd een pakje voor iemand mee over de grens. Je kunt kleine slotjes op je bagage doen of je bagage laten sealen in plastic op het vliegveld.
 
 
 

Nederlandse ambassade

Indien je in ernstige problemen komt en het is je eigen schuld kan de Nederlandse ambassade weinig voor je betekenen. Ze kunnen je voorzien van een nieuw paspoort en eventueel een tolk en een advocaat aanraden, maar verder ben je gebonden aan de wetten van het land waar je bent.
 

Contact ambassade en consulaten

In Zuidelijk Afrika zijn de volgende consulaten en ambassade gevestigd:
 
 • Namibië Consulaat
  Edelvalk straat 23
  Hochland Park
  Windhoek
  Namibië
  +264 61 223733
   
 • Botswana Consulaat
  PO Box 457
  Gabarone
  Botswana
  +267 727 299 98
   
 • Ambassade Zuid-Afrika
  210 Florence Ribeiro / Queen Wilhelmina Avenue, Cnr Muckleneuk Street
  0181 New Muckleneuk
  Pretoria
  Zuid-Afrika
  +27 12 425 45 00
 
Tip: Scan thuis belangrijke papieren, zoals je paspoort, reisverzekering en ticket in en email het naar jezelf. Zo kun je het altijd makkelijk ter plekke printen.
 
 
 

Belangrijke telefoonnummers Namibië

 • Nationale noodnummer: +264 (61) 10 111
 • Politie: +264 (61) 10 111
 • Ambulance: +264 (61) 21 11 11
 
Tip: Programmeer de nummers voor vertrek in je telefoon. Maar let op, in Namibië is er buiten de steden vaak geen bereik met een mobiele telefoon. 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter