Visum Namibië, Botswana, Zambia & Zimbabwe

Visum - Namibië - Botswana - Zambia - Zimbabwe - geldigheid paspoort - ambassades

Voor Namibië en Botswana heb je geen visum nodig, maar zijn er wel vereisten waar je aan moet voldoen voordat je de landen betreedt. Voor Zambia en Zimbabwe is een visum wel verplicht. Mogelijk zijn er ook voorwaarden verbonden aan een tussenstop tijdens je heen- en terugreis. Lees dus aandachtig deze informatie voordat je vertrekt. 
 

Namibië

Voor Namibië is het niet nodig om een visum aan te vragen. Om het land in te komen (voor maximaal 90 dagen) gelden de volgende vereisten:
 • Paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn na vertrek uit Namibië
 • Minimaal één lege pagina in het paspoort
 • In het bezit zijn van bewijs van voldoende financiële middelen (zoals een creditcard)
 • In het bezit zijn van vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming
 • In het bezit zijn van een retourticket of een ticket naar de volgende bestemming
 

Botswana

Het is niet nodig om voor Botswana een visum aan te vragen (bij een verblijf van maximaal 90 dagen). Wel gelden de volgende eisen:
 • Paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn bij inreis
 • Minimaal één lege pagina in het paspoort
 • In het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming
 • In het bezit zijn van vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming
 

Toerisme Ontwikkelingsheffing

Voor het binnen gaan van de landsgrens van Botswana, wordt een ‘Toerisme Ontwikkelingsheffing’ (tourism development levy) gevraagd. Met deze heffing worden natuurgebieden beschermd en natuur toerisme ontwikkeld. De heffing kan aan iedere grenspost van Botswana betaald worden. De kosten bedragen $30 (circa €27) per persoon. Na betaling ontvang je een document waarmee je het land binnen kunt. Dit document is 30 dagen geldig en je kunt er meerdere keren het land mee in binnen deze periode.  
 

Zambia

Een visum voor Zambia is te verkrijgen op drie manieren:
 • On Arrival (bij de douane bij aankomst in het land)
 • Online: De betaling vindt echter wel plaats op het moment dat je het land betreedt
 • Via de ambassade van Zambia in Brussel

Je paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn op het moment van inreis. Je dient minimaal één lege pagina in het paspoort te hebben. Het visum kost op het moment van schrijven $ 20,- (day trip), $ 50,- (single entry) of $ 80,- (multi entry). Prijswijzigingen zijn mogelijk, check daarom vlak voor vertrek deze informatie. De betaling dient gepast en contant te geschieden.
 

Zimbabwe

Voor Zimbabwe heb je een visum nodig om het land in te reizen.
 • On Arrival (bij de douane bij aankomst in het land)
 • Online: De betaling vindt echter wel plaats op het moment dat je het land betreedt

Het visum kost op het moment van schrijven respectievelijk $ 30,- (single entry) en $ 55,- (multi entry) voor 90 dagen. De betaling dient gepast en contant te geschieden. Prijswijzigingen zijn mogelijk, check daarom vlak voor vertrek deze informatie. Verder is het vereist dat je paspoort gedurende je gehele verblijf in Zimbabwe geldig is. Je dient minimaal één lege pagina in het paspoort te hebben.
 

Tussenlanding

Wanneer je een tussenlanding maakt check dan bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een (transit) visum nodig is. Zo nodig dien je dit zelf te regelen. Bij een tussenlanding in Zuid-Afrika dien je een geldig internationaal geboortebewijs van je minderjarige kinderen en eventueel aanvullende papieren (indien er niet met beide ouders wordt gereisd) te overleggen. Check hiervoor deze pagina
 

Ambassade en Consulaat 

De contactgegevens van ambassades en consulaten vind je op deze pagina. Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse, check dan de vereisten voor jou bij de ambassade van het land waar je naar af wilt reizen of via een visumdienst. Heb je een visum nodig voor vrijwilligerswerk, stage, werk of langer verblijf, raadpleeg dan ook de ambassade of een visumdienst.
 Deze praktische reisinformatie hoort bij de volgende Namibië reizen: