Houtovens in Oeganda

CO2 compenstatie vliegticket - GreenSeat - Houtovens Oeganda

Paulien van der Geest, 17 september 2014
Onze partner GreenSeat support een nieuw project in Oeganda. Wist je dat deze energie projecten eigenlijk ontwikkelingswerk zijn? Het gaat dodelijke ongevallen tegen, zorgt voor minder ontbossing, verbetert de gezondheid en financiële situatie van lokale bevolking. 1 houtoven bespaart 2390 kg uitstoot. Compenseer jij ook al je ticket?
 
 
In Oeganda kookt ongeveer 94% van de huishoudens op het platteland op open vuur. Dit leidt tot veel ontbossing en gezondheidsklachten. Door ontbossing houdt de bodem minder goed water vast en erodeert, met alle negatieve gevolgen voor de landbouw en het klimaat. En het koken op open houtvuur is doodsoorzaak nummer 4 in de wereld. In samenwerking met de lokale bevolking zijn daarom efficiënte houtovens ontwikkeld. De houtovens worden geproduceerd in Oeganda en verkocht door het hele land. De ovens gaan klimaatverandering tegen en verbeteren tegelijkertijd de situatie voor de lokale bevolking.
 
 

Verbetering van de leefomstandigheden

Families in Oeganda besteden tot 15% van hun inkomen aan brandhout of tot 6 uur per dag aan het verzamelen van brandhout. Het zoeken van hout gaat ten koste van andere huishoudelijke bezigheden, werk buitenshuis of aandacht voor de kinderen. Kinderen moeten regelmatig helpen in het huishouden, terwijl ze eigenlijk naar school horen te gaan.
 
Een houtoven bespaart $110 per familie per jaar. Het koken van een maaltijd staat dan niet meer gelijk aan het roken van 40 sigaretten per dag en de mensen hebben minder lichamelijke klachten (rug, nek) door het dragen van hout.
 

Tegengaan klimaatverandering

Door het gebruik van één houtoven wordt 390 kilogram houtskool per jaar vermeden, dit voorkomt ontbossing, waarmee 2390 kg uitstoot wordt voorkomen. De uitstoot van CO2 door reizen draagt bij aan klimaatverandering. Doordat jij houtovens in Oeganda mogelijk maakt, zorg jij dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet verder stijgt.
 
Een Greenseat boeken is heel makkelijk. Je kunt dit rechtstreeks doen bij GreenSeat, bij de luchtvaartmaatschappij waar je je ticket boekt, of met één klik in het boekingsformulier bij Footprint Travel. Boek nu een GreenSeat, jij maakt het mogelijk!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags:

Laat hier je reactie achter