Prehistorische rotstekeningen Indonesië oudste ooit. Ontstaan van kunst niet in Europa.

Sulawesi - Bantimurung Nationaal Park - Maros - prehistorische rotstekeningen Indonesie

Paulien van der Geest, 09 oktober 2014
Makassar, Indonesië

Op het Indonesische eiland Sulawesi werden 40.000 jaar geleden al rotstekeningen gemaakt. De afbeeldingen zijn daarmee de oudste ter wereld. Tot dan toe werd gedacht dat de oudste kunst in West-Europa voorkwam. Door deze ontdekking wordt de theorie dat kunst in Europa is ontstaan, onderuit gehaald. Dat schrijven wetenschappers in een woensdag 8 oktober gepubliceerd rapport in Nature.
De tekeningen in Sulawesi werden in de jaren vijftig van de vorige eeuw al ontdekt. Men ging er altijd van uit dat ze slechts 10.000 jaar oud konden zijn, omdat ze in het tropische klimaat niet zo lang bewaard konden blijven. Uit nieuw onderzoek door middel van uraniumdatering is nu echter vastgesteld dat de tekeningen veel ouder zijn en zelfs de oudste van de wereld zijn.
 
Kunstenaars
De oudste rotstekening die tot nu toe bekend was, is gevonden in de El Castillo-grot in Spanje. Het gaat om een rode bol van ongeveer dezelfde leeftijd. De beroemde rotstekeningen van paarden in Lascaux in Frankrijk zijn zo'n 30.000 jaar oud.
 
Dat er rond dezelfde tijd ook al in Indonesië werd getekend, wijst erop dat kunst niet in Europa is ontstaan, zoals altijd werd gedacht. Het betekent mogelijk zelfs dat kunst al was ontstaan voordat de mens zich uit Afrika verspreidde. Archeoloog Maxime Aubert, die het team leidde, zegt tegen Nature: "Er heerste het idee dat vroege Europeanen meer bewust waren van zichzelf en hun omgeving. Nu kunnen we stellen dat dat niet waar is." Prof Chris Stringer van het Natural History Museum stelt: ”Deze vondst stelt ons in staat het Eurocentrische idee los te laten dat Europa speciaal was in een creatieve explosie.”
 
Handafdrukken en dieren
Het gaat onder meer om twaalf handafbeeldingen in 7 grotten in het karst gebergte in Maros in Zuidwest Sulawesi. De rots tekeningen zijn van verschillende ouderdom. De handafdrukkken zijn gemaakt door de hand tegen de rotswand te drukken en vervolgens vloeibare oker uit de mond tegen de rotswand te blazen. De oudste is 40.000 jaar oud, de jongste zo'n 17.500. Ook zijn er afbeeldingen van dieren, zoals een zwijn. “De tekening van het zwijn is met minimaal 35.400 jaar een van de oudste tekeningen in de wereld, zo niet de oudste,” vertelde Dr Aubert aan BBC News.
 
Het dorp Maros ligt gedeeltelijk in en tegen het Nationaal Park Bantimurung aan. Dit gebied ligt in de nabijheid van de stad Makassar. Er is niet bekend wie de tekeningen maakte en waarom ze dat deden. Wel is duidelijk dat de makers al zeevaarders moeten zijn geweest, omdat het eiland Sulawesi ook toen al was omringd door diepe zee.
 
 
Bronnen:
 
 

Zelf Sulawesi zien? Bekijk onze Sulawesi reizen!

Tags: Cultuur - Sulawesi

Indonesië reizen -

Laat hier je reactie achter