Nieuwe wetgeving visum Zuid-Afrika voor kinderen onder 18 jaar uitgesteld tot 1 juni 2015

Zuid-Afrika - Reizen met kinderen - Visum Zuid-Afrika

Paulien van der Geest, 20 september 2014
Kaapstad, Zuid-Afrika

Naar Zuid-Afrika met kinderen? Let op deze nieuwe wetgeving! Vanaf 1 juni 2015 moet iedereen die met kinderen onder de 18 jaar naar Zuid-Afrika reist een officieel geboorte certificaat van die kinderen meenemen. Indien maar één (of geen) ouder mee reist moet er ook een schriftelijke verklaring van de andere ouder(s) getoond worden dat deze akkoord gaat met de reis. Deze wetgeving dient kinderhandel tegen te gaan. Houdt er rekening mee dat het enkele weken kan duren voordat je de benodigde papieren van het gemeentehuis hebt. 
 
De regeling zou in eerste instantie van kracht gaan vanaf 1 oktober 2014, maar dankzij maandenlange lobby uit de toerisme branche, is de nieuwe wetgeving uitgesteld tot 1 juni 2015
 
 

Welke documenten hebben reizigers naar Zuid-Afrika nodig? 

 
1. Ouders die met hun eigen kinderen (jonger dan 18 jaar, of 18 jaar worden tijdens de reis) reizen moeten naast hun paspoorten en tickets ook
  • een origineel geboorte certificaat van het reizende kind(eren) kunnen tonen;
  • Kinderen dienen een eigen paspoort te hebben. Sinds 26 juni 2012 is bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders niet meer voldoende. 
2. Wanneer slechts één van de ouders met het kind meereist, dan moet hij/zij
  • uiteraard het geldige geboorte certificaat en daarnaast
  • een schriftelijke en ondertekende verklaring (in het Engels) van de andere ouder hebben, die het kind toestemming geeft om te reizen met de andere ouder,
  • een officieel bewijs dat de alleenstaande ouder volledige voogdij en officiele zeggenschap heeft over het kind (bijvoorbeeld uitspraak van rechtbank in voogdij zaak), of;
  • indien de andere ouder overleden is, moet in plaats van deze verklaring een kopie van de officiële overlijdensakte van de andere ouder meegenomen worden
3. Kinderen die niet met hun ouders reizen maar met een familielid, kennis of andere ‘guardian’, moeten 
  • uiteraard het geldige geboorte certificaat, en daarnaast​
  • een officiële schriftelijke en ondertekende verklaring (in het Engels) bij zich hebben waarin beide ouders cq. wettelijke voogden toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen met deze personen,
  • evenals kopieën van de paspoorten en contact gegevens van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind;
 
Let op:
-Als de namen op de volledige geboorteakte overeenkomen met de namen op het paspoort, maakt het niet uit in welke taal de geboorteakte is.
-Mocht het kind niet met beide ouders reizen, of met iemand anders mee zijn, dan moeten de juiste papieren meegenomen worden (zie hierboven). Deze papieren moeten wel in het Engels zijn.
 

Biometrische opname voor volwassenen

Van kracht per 1 oktober 2014 blijft voor volwassenen de visum aanvraag in persoon. Dit zodat men biometrische opname kan doen, denk hierbij aan digitale vingerafdrukken en foto. Biometrische opname is inmiddels gebruikelijk in meer landen, waaronder de USA bijvoorbeeld. Voor toeristische doeleinden kun je het visum bij binnenkomst in Zuid-Afrika krijgen, het zogenaamde Visa on Arrival. Met dit visum kun je maximaal 90 dagen in Zuid-Afrika verblijven, mogelijk lokaal te verlengen voor nogmaals 90 dagen.
 
Lees meer onder praktische informatie: Visum Zuid-Afrika
 





Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags:

Laat hier je reactie achter