Noord Sri Lanka reizen: Van de gebaande paden bij Jaffna

Sri Lanka reis - Jaffna - Hollandse Fort - Delft

Zoek je op je Sri Lanka reis een plekje ver weg van de gebaande paden? Ga naar Jaffna in het hoge noorden! Ontdek de sporen van de specerijenhandel van de VOC in het Hollandse fort, kerk en huizen. Maak een boottocht naar het eiland Delft en de heerlijke rustige stranden. Boeiend om te ervaren hoe anders de hindoeïstische Tamil cultuur is dan de Boeddhistische Singalese cultuur. De uitbundige Hindoeïstische tempels doen denken aan Zuid-India. Een extra exotisch tintje aan je Sri Lanka reis!

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • VOC geschiedenis
  • Hindoeïstische Tamil cultuur
  • In de sfeer van India
  • Prachtige stranden
  • Van de gebaande paden
Reisschema
Dag 1: Aankomst Anuradhapura
Dag 2: Anuradhapura - Jaffna
Dag 3: Jaffna, Excursie surroundings by car & afternoon bike trip Jaffna (full day guide)
Dag 4: Jaffna, Excursie Delft, lokale ferry, tuktuk
Dag 5: Jaffna- Sigiriya/Trincomalee
Dag tot dag

Dag 1: Pelgrimsstad Anuradhapura met zijn heilige boom

Pelgrimsstad Anuradhapura met zijn heilige boom
Vandaag brengt je chauffeur je naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Anuradhapura, de meest heilige stad van Sri Lanka. De stad wordt gezien als de geboorteplaats van het boeddhisme in Sri Lanka en trekt veel pelgrims, wat voor een bijzondere sfeer zorgt. Je bent hier echt tussen de lokale mensen. Schouders en knieën dienen bedekt te zijn. Anuradhapura was 1500 jaar lang de koninklijke hoofdstad van Sri Lanka, maar werd verlaten vanwege de vele invallen vanuit India. De indrukwekkende archeologische overblijfselen van de oude stad zijn UNESCO werelderfgoed. Anuradhapura heeft onder meer een aantal gigantische stupa's, in Sri Lanka dagoba’s genoemd. Ook heel bijzonder is de Sri Maha Bodhi, een heilige bo-boom van maar liefst 2200 jaar oud, volgens velen de oudste boom ter wereld. Het is een stek van de heilige boom waaronder Boeddha verlichting bereikte. Pelgrims uit het hele land komen hier bloemen offers brengen en andere rituelen uitvoeren.
 
NB: De transfer kosten naar Anuradhapura zijn exclusief, dit hangt af welke bouwsteen of rondreis je hiervoor toevoegt en of de transferkosten naar Anuradhapura al inclusief die bouwsteen of rondreis zijn. 

Dag 2: Naar Jaffna in het noorden van Sri Lanka

Naar Jaffna in het noorden van Sri Lanka
Je chauffeur brengt je vanaf Anuradhapura in ongeveer vier uur naar Jaffna helemaal in het noorden van Sri Lanka. Jaffna wordt nog maar mondjesmaat door toeristen bezocht, echt een plekje voor avonturiers die graag van de gebaande paden gaan! De stad is het politieke, economische en culturele centrum van de Tamil-gebieden. Vanwege de burgeroorlog is het noorden van Sri Lanka lang niet toegankelijk geweest voor bezoekers. Echter, al sinds 2009 is de rust weergekeerd en wordt er hard gewerkt aan de wederopbouw. Jaffna is een heerlijk relaxte stad om te verblijven, ver weg van de gebaande paden. Voor Nederlanders is Jaffna extra interessant vanwege de Nederlandse rol in de specerijenhandel door de VOC. Daarnaast is het boeiend om het verschil in cultuur te zien met de rest van Sri Lanka. De Tamils zijn hindoe, terwijl de Singalezen meestal boeddhist zijn. In Jaffna vind je dan ook veel hindoetempels en de sfeer doet denken aan Zuid-India. De belangrijkste tempel van Jaffna is de Nallur Kandaswamy-tempel, een prachtige tempel in typisch Zuid-Indiase stijl met druk bewerkte tempeltorens. Het is leuk om einde van de middag samen met de locals over de boulevard voor het fort te slenteren en te genieten van de zonsondergang over zee. 

Dag 3: Bezoek het Hollandse fort van Jaffna en fiettocht Jaffna

Bezoek het Hollandse fort van Jaffna en fiettocht Jaffna
Vandaag breng je onder leiding van een lokale Engelssprekende gids een bezoek aan de bezienswaardigheden in Jaffna en omgeving. In de ochend verken je met de auto het schiereiland. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Point Pedro, het meest noordelijke stadje van Sri Lanka. Bij Kantarodai vind je 30 kleine boeddhistische stoepas die zo'n 2000 jaar oud zouden zijn. Er doen verschillende legendes de ronde over deze stoepas. Op het schiereiland Karaitivu vind je Casuarine Beach, het beste strand in de omgeving van Jaffna. In plaats van palmbomen vind je hier casuarinabomen. Het strand loopt langzaam af en er zijn bijna geen golven, waardoor je ver de zee in kunt lopen. In de middag staat er een leuke fietstocht in Jaffna op het programma. Loop over de muren van het stervormige Fort Jaffna, indrukwekkend groot! Het is in 1616 gebouwd door de Portugezen, in 1658 hebben de Nederlanders onder de vlag van de Verenigde Oostindische Compagnie het fort veroverd en vervolgens versterkt. De Hollandse invloeden zijn nog goed terug te zien. Op je fietstocht kom je bijvoorbeeld langs de haven, kerken, de bibliotheek, archeologisch museum en je kunt een pitstop houden in een ijssalon. Bijzonder is ook het bezoek aan de hindoeïstische Nallur tempel tijdens gebedstijd in de namiddag
 

Dag 4: Per boot en tuktuk het eiland Delft bij Jaffna ontdekken

Per boot en tuktuk het eiland Delft bij Jaffna ontdekken
Vandaag breng je een bezoek aan het eiland Neduntheevu, ofwel Delft. In de tijd van de Nederlandse overheersing kregen de acht voornaamste eilanden rondom Jaffna de namen van Nederlandse steden. Inmiddels hebben alle eilanden weer een inheemse naam, maar Neduntheevu wordt nog vaak bij zijn oude naam Delft genoemd. Delft is het grootste eiland en is te bereiken vanaf de veerpont bij Karikattuwan, een uurtje rijden van Jaffna. De overtocht naar het eiland Delft gaat met een openbare ferry. Het kan soms erg druk zijn op de boot, iedereen moet met al zijn boodschappen en marktkoopwaar over en weer. Zie het als een echte lokale ervaring! Per tuktuk ontdek je Delft, een eiland vol bijzondere en magische verhalen, zoals de voetafdruk van de apengod Hanuman. Ook op Delft vind je ruïnes van een Nederlandse fort, opgebouwd uit dood koraal. Op het eiland leven wilde paarden, die vroeger door de Portugezen zijn geïntroduceerd. Als je wilt kun je ook nog naar het strand voor een verkoelende duik. Er zijn geen eettentjes op het eiland, breng broodjes mee of de gids kan een lekkere Sri Lankaanse maaltijd voor je bestellen.

Dag 5: Afscheid van Jaffna en naar Sigiriya of Trincomalee

Afscheid van Jaffna en naar Sigiriya of Trincomalee
Na het ontbijt brengt je chauffeur je naar Sigiriya voor de Culturele Driehoek of ga in de zomer naar het strand van Trincomalee aan de oostkust. (Transfer naar Sigiriya of Trincomalee is reeds inclusief.)

Hotel & Vervoer

Accommodatie tijdens je Sri Lanka reis:

Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging. Soms is dit nabij restaurantjes, soms ligt het hotel juist lekker rustig buiten met een mooie tuin of aan het strand. In Sri Lanka boeken wij goede middenklasse hotels, in een enkele plaats buiten de gebaande paden is de accommodatie wat eenvoudiger, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door een verblijf midden in de natuur met een prachtig uitzicht. Omdat wij reizen op maat samenstellen, kan het voorkomen dat het genoemde hotel niet beschikbaar is, wij stellen je dan een passend alternatief voor.
 

Vervoer tijdens je Sri Lanka reis:

Gedurende de reis heb je een eigen auto met Engelssprekende chauffeur ter beschikking, de chauffeurs is tevens je gids. Blijf je meerdere dagen aan het strand, (vanaf 3 nachten) dan rijdt de chauffeur terug naar Colombo. Begin en eindpunt van de reis is Colombo/Negombo, de standplaats van de auto. De prijs van de bouwstenen zijn hierop gebaseerd. Begin of eindig je ergens anders, dan zal de auto leeg van/naar Negombo moeten rijden en deze 'lege rit' komt bij de totaalprijs. De bouwstenen gaan uit van een logische route en sluiten op elkaar aan. Kies je voor een andere route, dan worden de transferkosten op maat voor jouw reis uitgerekend.  
 

Treinreis in Sri Lanka

Reis je een stukje met de trein (bijvoorbeeld tussen Kandy en Ella), dan neemt de chauffeur je grote bagage mee met de personenauto, en haalt je weer op voor het vervolg van de reis. Treinkaartjes kunnen pas 4 weken van te voren gekocht worden en zijn soms binnen een paar uur uitverkocht (om vervolgens voor de hoogste prijs op de zwarte markt te worden aangeboden). Het is daarom van te voren niet te zeggen in welke klasse je reist. In het uitzonderlijke geval dat er helemaal geen treinkaartjes meer beschikbaar zijn, leg je de route af met de auto. 
Prijzen
De prijzen zijn geldig t/m 31 oktober 2019. Het winterseizoen loopt van 1 november 2018 t/m 30 april. Het zomerseizoen loop van 1 mei t/m 31 oktober. In de zomer (juli en augustus) en rond de feestdagen (van 15 december t/m 20 januari) of speciale lokale feestdagen/festivals (Kandy Perahera) berekenen de hotels een hoogseizoentoeslag die we uiteraard zullen doorberekenen. Deze prijs wordt op aanvraag van een reisvoorstel op maat berekend.
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen zijn de prijzen gebaseerd op een extra bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet. Dit is geschikt voor kinderen onder de 12. Voor (jong) volwassenen is een eenpersoonskamer aan te raden. De prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Noord Sri Lanka reizen: Van de gebaande paden bij Jaffna
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Zomer 18 - Sigiriyaop aanvraag€ 513,- p.p.€ 418,- p.p.€ 388,- p.p.€ 349,- p.p.€ 334,- p.p.
Winter 18/19 - Sigiriyaop aanvraag€ 550,- p.p.€ 448,- p.p.€ 425,- p.p.€ 381,- p.p.€ 371,- p.p.
Zomer 18 - Trincomaleeop aanvraag€ 491,- p.p.€ 404,- p.p.€ 377,- p.p.€ 339,- p.p.€ 326,- p.p.
Winter 18/19 - Trincomaleeop aanvraag€ 529,- p.p.€ 434,- p.p.€ 414,- p.p.€ 372,- p.p.€ 363,- p.p.
Inclusief:
 • Transfer vanaf Anuradhapura naar Jaffna
 • Transfer vanaf Jaffna terug naar Sigiriya of Trincomalee
 • 4 hotel overnachtingen inclusief ontbijt
 • Fietsexcursie van 1/2 dag met bezoek aan Hollandse Fort en andere bezienswaardigheden in Jaffna 
 • Auto excursie van 1/2 dag in omgeving van Jaffna 
 • Excursie naar het eiland Delft
 • De excursies zijn onder begeleiding van een lokale, Engelssprekende gids
 • 4 dagen auto met chauffeur
 • NB: De transfer naar Anuradhapura is niet inclusief, en hangt af van de plaats van vertrek. Indien je een basisrondreis kiest, is deze transfer vaak al in de basis inclusief. 

Exclusief:
 • Entreegelden, donaties en fooien
 • Alle overige maaltijden en overige persoonlijke uitgaven

Excursie 1: Op safari in Wilpattu Nationaal Park - vanuit Anuradhapura
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 186,- p.p.€ 104,- p.p.€ 86,- p.p.€ 71,- p.p.€ 68,- p.p.€ 66,- p.p.
Extensies


Excursies

Anuradhapura

Excursie 1: Op safari in Wilpattu Nationaal Park - vanuit Anuradhapura

Op safari in Wilpattu Nationaal Park - vanuit Anuradhapura
Vlakbij Anuradhapura ligt het Wilpattu National Park. Dit park is met 1000 km2 het grootste nationale park van Sri Lanka en ook een van de oudste. Wilpattu betekent meer, het park heeft dan ook veel meertjes, die veel dieren aantrekken. Daarnaast vind je hier uitgestrekte moerasgebieden en bossen. Wilpattu staat bekend om zijn rijkdom aan diersoorten. In Wilpattu leven luipaarden, lippenberen (sloth bear), wilde olifanten, waterbuffels, apen, herten, pauwen, leguanen, bengaalse varanen, cobra’s, pythons en krokodillen. Ook vind je hier meer dan 200 vogelsoorten. Zo kun je bijvoorbeeld de witte ibis en de lepelaar spotten. Je ziet in Wilpattu wellicht wat minder snel luipaarden en wat minder grote olifanten groepen, maar als je ze ziet is het ook in veel meer rust. Zo heb je meer een safari gevoel en natuurbeleving, dan in de populaire, maar daardoor drukke, andere nationaal parken. De safari is privé (minimum 2 personen), en wordt begeleid door een natuurgids. 

 
 
 
 

Excursie 1: Op safari in Wilpattu Nationaal Park - vanuit Anuradhapura
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 186,- p.p.€ 104,- p.p.€ 86,- p.p.€ 71,- p.p.€ 68,- p.p.€ 66,- p.p.


Reacties van reizigers (2)

"Onze huwelijksreis in Sri Lanka was fantastisch!"

Huwelijksreis Sri Lanka - Kandy - Culturele Driehoek - Galoya - Pasikudah - Jaffna - Anuradhapura - Wilpattu

Harry & Christine - 24-09-2018
Onze huwelijksreis in Sri Lanka was fantastisch Sri Lanka en de hele reis was in 1 woord FANTASTISCH!!! Als je naar Sri Lanka gaat, zijn de Safari's absoluut fantastisch. Wij waren in Wilpattu, Minnerya en Gal Oya. De overnachting in Gal Oya, in di...
Verder lezen
Noord Sri Lanka reizen: Van de gebaande paden bij Jaffna
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Alles rondom en in Jaffna was voor ons een hoogtepunt."

Sri Lanka rondreis - Anuradhapura - Jaffna - Sigiriya - Polonaruwa - Yala - Galle

Petra Nijssen - 21-03-2018
We hadden een heerlijke afwisselende vakantie veel aandacht voor natuur, plaatselijke mensen en gewoontes, cultuur, avontuur en heeeerlijk eten! Wij hadden geen één excursie willen missen! De rotstempels van Dambulla zijn prachtig! ​Yala is wel erg massaal en r...
Verder lezen
Noord Sri Lanka reizen: Van de gebaande paden bij Jaffna
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie