Zuid Sri Lanka reizen: Luipaard safari Yala & safari Udawalawe (optie) vanuit Tissamaharama

Sri Lanka reis - Yala - Tissamaharama - Udawalawe Nationaal Park

Wil je graag wilde dieren spotten tijden je Sri Lanka vakantie? Staat de luipaard hoog op je bucketlist? Tissamaharama is de voordeligste plaats om luipaarden in Yala Nationaal Park te spotten. Tissa is ook een prima uitvalsbasis om een olifant safari in Udawalawe Nationaal Park te maken. Geen Sri Lanka reis is compleet zonder de Nationaal Parken in het zuiden!
 
NB. In september-oktober zijn sommige delen van Yala gesloten wegens extreme droogte. In de delen die wel toegankelijk zijn, kun je ook luipaarden spotten. 
 

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Luipaard safari Yala Nationaal Park
  • Voordelig verblijf in Tissamaharama
  • Optioneel: olifantensafari in Udawalawe Nationaal Park
Reisschema
Dag 1: Ella - Tissamaharama, city tour: Tissa Wewa, Yatala Dagoba, Tissa Dagoba, Santagiri Dagoba
Dag 2: Tissamaharama, safari Yala nationaal park 6:00-10:00 am
Dag 3: Afscheid van Tissamaharama
Dag tot dag

Dag 1: Naar Tissamaharama in het laagland

Naar Tissamaharama in het laagland
Vandaag reis je naar Tissamaharama. Het is een mooie rit van ongeveer 3 uur (gerekend zonder stops). In Tissamaharama kun je 's middags relaxen of een bezoek brengen aan het nabijgelegen dorp. Volgens de legende is Boeddha in Tissamaharama geweest. In de hoogtijdagen van Koning Kavantissa zouden er 12.000 boeddhistische monniken in Tissamaharama hebben geleefd en er zijn nog restanten uit deze glorietijden te vinden waar je even kunt stoppen. Het is niet te vergelijken met Anuradhapura of Polonnaruwa, maar daardoor is het ook rustiger en dat kan ook heel aangenaam zijn. Overleg met je chauffeur wat je wilt bezoeken. Het meer van Tissa Wewa is rond de 2de eeuw voor Christus aangelegd en lokale mensen koelen hier graag even af. Het meer zit vol watervogels. Tip: Soms kun je voor een paar euro een vissersbootje huren om een klein uurtje rond te worden gevaren. Aan de oever ligt de charmante Yatala Wehera Dagoba die relieken van Boeddha zou bevatten: een voortand en een kies. Erom heen is een muur met olifantenhoofden en een gracht. Er is een klein museum bij, waar de legende wordt verteld van de prinses Vihara Maha Devidie die aan de zee werd geofferd door haar vader, de Koning. Ze spoelde aan in Tissa en ontmoette de  goede koning Kavantissa. Samen kregen ze een zoon die later de held van de natie zou worden, Koning Dutugemunu. Een typisch gevalletje en ze leefden nog lang en gelukkig! 
In het centrum vind je nog 2 tempels, Boeddha mediteerde hier samen met 500 volgelingen die hier verlicht raakte. De drukbezochte stralendwitte Tissa Dagoba van bijna 56 meter hoog met een omtrek van 165 meter is in de derde eeuw voor Christus gebouwd en was in die tijd de grootste van het eiland. Het zou een tand en een bot van het voorhoofd van Boeddha bevatten. (Je vraagt je weleens af hoeveel tanden Boeddha moet hebben gehad, maar dit is niet iets om met de devote gelovigen te bespreken.) Voor Boeddhisten is dit een van de 16 heiligste plekken van het eiland die ze ooit willen bezoeken. Er vlakbij ligt de Santagiri Dagoba (ook wel: Sandagiri Dagoba). Uiteraard zijn dit zeer heilige plaatsen voor Sri Lankanen, bedek dus je schouders en knieën, en aangezien je vaak blootsvoets moet, zijn sokken mee ook handig voor hete stenen. 
 

Dag 2: Op luipaard safari in Yala (inclusief) en olifanten safari in Udawalawe Nationaal Park (optioneel)

Op luipaard safari in Yala (inclusief) en olifanten safari in Udawalawe Nationaal Park (optioneel)
Vandaag staat in het teken van safari. Tissamaharama is strategisch gelegen naast Yala Nationaal Park en 1,5 uur rijden vanaf Udawalawa nationaal park, zodat je desgewenst een bezoek kunt brengen aan beide parken. In de ochtend ga je op safari in Yala Nationaal Park (inclusief). Op de koele momenten van de dag heb je meer kans op dieren, dus de safari is van 6 tot ongeveer 10 uur, daarna gaan de dieren lekker liggen dutten in de schaduw en zie je ze niet meer. De safari duurt 3 uur. Dit park staat vooral bekend als het park met de grootste kans op het zien van een luipaard van heel Sri Lanka. Het is een wat bosachtig gebied en tussen de bomen kun je met gelukt ook weleens een olifant spotten. Daarnaast leven er lippenberen (zeer schuw en moeilijk te spotten), zwijnen, sambarherten, varanen, schildpadden, krokodillen en vele vogelsoorten in Yala. Zo vind je hier neushoornvogels, pauwen en bijeneters.
 
In de middag kun je een optioneel van half 3 tot 6 uur nogmaals het Yala Nationaal Park te bezoeken, zodat je nog meer kans hebt op het zien van een luipaard. Of ga op safari in Udawalawe Nationaal Park (niet inbegrepen, geef aan of je deze excursie wilt bijboeken). Dit park bestaat grotendeels uit savanne gebied, en staat met name bekend om de grote groepen olifanten die er leven. Tijdens een safari in Udawalawe zul je vrijwel zeker olifanten van zeer dichtbij kunnen bewonderen. Ook leven er buffels, wilde zwijnen, krokodillen, herten, apen en veel verschillende vogelsoorten, zoals ijsvogels, neushoornvogels en bijeneters. Tip: omdat het 1,5 uur rijden is naar Udawalawe, raden wij aan om dan in Udawalawe te overnachten.  
NB. In september-oktober zijn sommige delen van Yala gesloten wegens extreme droogte. In de delen die wel toegankelijk zijn, leven ook luipaarden. 
 

Dag 3: Afscheid van Tissamaharama

Afscheid van Tissamaharama
Na het ontbijt eindigt deze bouwsteen. Desgewenst kun je voor het ontbijt nog een optionele safari in Yala maken. Reis door naar het regenwoud van Sinharaja, vestitingsstadje Galle of naar het strand van Mirissa (winter strandbestemming). 

Hotel & Vervoer

Accommodatie tijdens je Sri Lanka reis:

Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging. Soms is dit nabij restaurantjes, soms ligt het hotel juist lekker rustig buiten met een mooie tuin of aan het strand. In Sri Lanka boeken wij goede middenklasse hotels, in een enkele plaats buiten de gebaande paden is de accommodatie wat eenvoudiger, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door een verblijf midden in de natuur met een prachtig uitzicht. Omdat wij reizen op maat samenstellen, kan het voorkomen dat het genoemde hotel niet beschikbaar is, wij stellen je dan een passend alternatief voor.
 

Vervoer tijdens je Sri Lanka reis:

Gedurende de reis heb je een eigen auto met Engelssprekende chauffeur ter beschikking, de chauffeurs is tevens je gids. Blijf je meerdere dagen aan het strand, (vanaf 3 nachten) dan rijdt de chauffeur terug naar Colombo. Begin en eindpunt van de reis is Colombo/Negombo, de standplaats van de auto. De prijs van de bouwstenen zijn hierop gebaseerd. Begin of eindig je ergens anders, dan zal de auto leeg van/naar Negombo moeten rijden en deze 'lege rit' komt bij de totaalprijs. De bouwstenen gaan uit van een logische route en sluiten op elkaar aan. Kies je voor een andere route, dan worden de transferkosten op maat voor jouw reis uitgerekend.  
 

Treinreis in Sri Lanka

Reis je een stukje met de trein (bijvoorbeeld tussen Kandy en Ella), dan neemt de chauffeur je grote bagage mee met de personenauto, en haalt je weer op voor het vervolg van de reis. Treinkaartjes kunnen pas 4 weken van te voren gekocht worden en zijn soms binnen een paar uur uitverkocht (om vervolgens voor de hoogste prijs op de zwarte markt te worden aangeboden). Het is daarom van te voren niet te zeggen in welke klasse je reist. In het uitzonderlijke geval dat er helemaal geen treinkaartjes meer beschikbaar zijn, leg je de route af met de auto. 
Prijzen
De prijzen zijn geldig t/m 31 oktober 2019. Het winterseizoen loopt van 1 november 2018 t/m 30 april. Het zomerseizoen loop van 1 mei t/m 31 oktober. In de zomer (juli en augustus) en rond de feestdagen (van 15 december t/m 20 januari) of speciale lokale feestdagen/festivals (Kandy Perahera) berekenen de hotels een hoogseizoentoeslag die we uiteraard zullen doorberekenen. Deze prijs wordt op aanvraag van een reisvoorstel op maat berekend.
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen zijn de prijzen gebaseerd op een extra bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet. Dit is geschikt voor kinderen onder de 12. Voor (jong) volwassenen is een eenpersoonskamer aan te raden. De prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Zuid Sri Lanka reizen: Luipaard safari Yala & safari Udawalawe (optie) vanuit Tissamaharama
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Winterop aanvraag€ 175,- p.p.€ 160,- p.p.€ 157,- p.p.€ 157,- p.p.€ 157,- p.p.
Zomerop aanvraag€ 168,- p.p.€ 152,- p.p.€ 149,- p.p.€ 149,- p.p.€ 149,- p.p.
Inclusief:
 • Transfer vanaf Ella
 • 2 overnachtingen hotel, inclusief ontbijt
 • privé safari met natuurgids naar Yala Nationaal Park van 6:00-10:00 AM
 • entree Yala Nationaal Park
 • auto met chauffeur inclusief benzine en verblijfskosten chauffeur

Exclusief:
 • optionele safari Udawalawe Nationaal Park
 • Entreegelden (tenzij anders vermeld), donaties en fooien
 • Alle overige maaltijden en overige persoonlijke uitgaven

Excursie 1: Op safari in Udawalawe Nationaal Park -vanuit Tissamaharama/Yala
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Vanaf 12+€ 191,- p.p.€ 107,- p.p.€ 88,- p.p.€ 72,- p.p.€ 69,- p.p.€ 67,- p.p.
Voor kinderen tussen 5 en 11 jaar is een kinderkorting mogelijk. De exacte prijs hangt af van het totaal aantal personen. Dit in verband met de extra transport kosten naar Udawalawa.

Excursie 2: Op safari in Yala Nationaal Park
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Vanaf 12+€ 120,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.
kind < 12 yr€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.

Excursie 3: Op safari in Bundala Nationaal Park - vanaf Yala/Tissamaharama
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 120,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.
Extensies

Extensie 1: Upgrade Big Game Camp Udawalawe


Upgrade je safari bouwsteen met een overnachting in luxe safaritenten midden in de natuur! Een verblijf in het Udawalawe Big Game Camp garandeert een optimale natuurbeleving. 

Dag 2: Safari Yala Nationaaal Park en upgrade overnachting in safari tenten in Udawalawe

Safari Yala Nationaaal Park en upgrade overnachting in safari tenten in Udawalawe
Vandaag staat in het teken van safari. Tissamaharama is strategisch gelegen tussen Yala Nationaal Park en Udawalawa nationaal park, zodat je een bezoek kunt brengen aan beide parken. In de ochtend ga je op safari in Yala Nationaal Park (inclusief). Hoe vroeger hoe meer kans op dieren, dus de safari is van 6 tot 10, daarna gaan de dieren lekker liggen dutten in de schaduw en zie je ze niet meer. Dit park  staat vooral bekend als het park met de grootste kans op het zien van luipaarden van heel Sri Lanka. Het is een wat bosachtig gebied en tussen de bomen kun je ook olifanten spotten. Daarnaast leven er lippenberen (zeer moeilijk te spotten), zwijnen, sambarherten, varanen, schildpadden, krokodillen en vele vogelsoorten in Yala. Zo vind je hier neushoornvogels, pauwen en bijeneters.
 
Na de safari ga je terug naar Tissamaharama en wacht er een heerlijk ontbijt op je. Vervolgens brengt je chauffeur je in 1,5 uur naar Udawalawe Big Game Camp. Je slaapt vannacht in luxe safaritenten met echte bedden en een eigen douche en toilet. De safaritenten liggen verscholen in de jungle, en je voelt je één met de natuur.  Ook fijn om te weten: dit eco safari kamp bouwt continue de tenten af wanneer ze een paar dagen niet worden gebruikt, waarmee het de impact op de natuur zo klein mogelijk maakt. Vanaf het moment van aankomst word je heerlijk verwend door het personeel van het kampement. Dit is echt genieten! Je krijgt een heerlijke lunch en kunt vervolgens de rest van de middag relaxen en de natuur op je in laten werken. Of maak al een eerste safari in het Udawalawe nationaal park (niet inbegrepen). In de avond kun je genieten van een heerlijk kampvuur. Je valt in slaap met de geluiden van de natuur.  

Dag 3: Op olifanten safari in Udawalawa Nationaal Park (inclusief)

Op olifanten safari in Udawalawa Nationaal Park (inclusief)
In de ochtend maak je een safari naar Udawalawe Nationaal Park (inbegrepen). Dit park bestaat grotendeels uit savanne gebied, en staat met name bekend om de grote groepen olifanten die er leven. Tijdens een safari in Udawalawe zul je vrijwel zeker olifanten van zeer dichtbij kunnen bewonderen. Ook leven er buffels, wilde zwijnen, krokodillen, herten, apen en veel verschillende vogelsoorten, zoals ijsvogels, neushoornvogels en bijeneters. Na terugkomst wacht er een heerlijk ontbijt op je. Na het ontbijt eindigt deze bouwsteen. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Upgrade Big Game Camp Udawalawe:
Dag 1: Ella - Tissamaharama, city tour: Tissa Wewa, Yatala Dagoba, Tissa Dagoba, Santagiri Dagoba
Dag 2: Tissamaharama - Udawalawe, safari Yala (6-10 AM)
Dag 3: Udawalawa, safari Udawalawe (6-10 AM) (inclusief)

Extensie 1: Upgrade Big Game Camp Udawalawe
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Winterop aanvraag€ 215,- p.p.€ 158,- p.p.€ 144,- p.p.€ 127,- p.p.€ 125,- p.p.
Zomerop aanvraag€ 168,- p.p.€ 152,- p.p.€ 149,- p.p.€ 149,- p.p.€ 149,- p.p.
Excursies

Tissamaharama

Excursie 1: Op safari in Udawalawe Nationaal Park -vanuit Tissamaharama/Yala

Op safari in Udawalawe Nationaal Park -vanuit Tissamaharama/Yala
Udawalawe Nationaal Park bestaat grotendeels uit savanne gebied, en staat met name bekend om de grote groepen olifanten die er leven. Tijdens een safari in Udawalawe zul je vrijwel zeker olifanten van zeer dichtbij kunnen bewonderen. Ook leven er buffels, wilde zwijnen, krokodillen, herten, apen en veel verschillende vogelsoorten, zoals ijsvogels, neushoornvogels en bijeneters. De excursie is per privé jeep met natuurgids (in Sri Lanka tracker genoemd) en duurt circa 3 uur.

Excursie 1: Op safari in Udawalawe Nationaal Park -vanuit Tissamaharama/Yala
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Vanaf 12+€ 191,- p.p.€ 107,- p.p.€ 88,- p.p.€ 72,- p.p.€ 69,- p.p.€ 67,- p.p.Excursie 2: Op safari in Yala Nationaal Park

Op safari in Yala Nationaal Park
Wil je nog meer kans maken op het spotten van een luipaard, en de andere dieren die in Yala wonen, dan kun je ervoor kiezen om naast de inbegrepen excursie nog een extra safari excursie te maken in Yala nationaal park. De excursie is per privé jeep met natuurgids (in Sri Lanka tracker genoemd) en duurt circa 3 uur.

Excursie 2: Op safari in Yala Nationaal Park
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Vanaf 12+€ 120,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.
kind < 12 yr€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.€ 39,- p.p.Excursie 3: Op safari in Bundala Nationaal Park - vanaf Yala/Tissamaharama

Op safari in Bundala Nationaal Park - vanaf Yala/Tissamaharama
Dankzij zijn wetlands is Bundala internationaal gezien een belangrijke overwintering gebied voor migrerende watervogels (Ramsar conventie). Er komen 200 vogelsoorten voor, waaronder de flamingo en wilde pauw. Er leven ook olifanten, herten, waterbuffels, apen en krokodillen. Door Unesco aangewezen als een belangrijke biosfeer reservaat. Fraai, kleinschalig nationaal park waar relatief weinig toeristen komen. Aanrader voor natuurliefhebbers! Safari start om 6 uur am of 3 uur pm en duurt circa 3 uur. 
 

Excursie 3: Op safari in Bundala Nationaal Park - vanaf Yala/Tissamaharama
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 120,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.€ 55,- p.p.


Reacties van reizigers (4)

"We vonden de safari's geweldig en hebben veel olifanten gezien"

Sri Lanka rondreis - Negombo - Wilpattu - Anuradhapura - Sigiriya - Polonnaruwa - Knuckles - Kandy - Ella - Yala - Udawalawe - Sinharaja - Galle

Jan De Moor - 22-10-2018
Onze eerste reactie Onze vakantie was gevarieerd, veel indrukken opgedaan, we hebben een bijzonder land een klein beetje leren kennen.   Onze hoogtepunten op onze Sri Lanka reis Wij vonden de safari's ge...
Verder lezen
Zuid Sri Lanka reizen: Luipaard safari Yala & safari Udawalawe (optie) vanuit Tissamaharama
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een divers vakantieland: safari's, regenwoud, culturele tempels en stranden!"

Sri Lanka reis - Galle - Yala - Ella - Kandy - Sigiriya - Polonnaruwa - Trincomalee - Anuradhapura - Negombo

Petra van der Meer - 12-10-2018
Eerste reactie op onze vakantie in Sri Lanka Sri Lanka is een divers land met mooie natuur, bijzondere cultuur, safari, regenwoud, strand én een lekkere temperatuur! De organisatie van de reis was goed. We hadden bijvoorbeeld een hele fijne chauffeur die...
Verder lezen
Zuid Sri Lanka reizen: Luipaard safari Yala & safari Udawalawe (optie) vanuit Tissamaharama
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Wilpattu, Knuckles en Sinharaja waren onze hoogtepunten!"

Sri Lanka: Negombo – Wilpattu – Anuradhapura – Dambulla - Sigiriya – Polonnaruwa – Pasikudah – Knuckles – Kandy – Ella – Sinharaja – Tissamaharama – Mirissa – Galle.

Sandra - 16-07-2018
Sri Lanka biedt een mooie natuur, veel landschappen in één land. Niet de bekende hoogtepunten, maar juist de onbekende plekjes waren onze hoogtepunten. Dit zijn de plekjes die we andere reizigers absoluut zouden aanraden.   Luipaard en s...
Verder lezen
Zuid Sri Lanka reizen: Luipaard safari Yala & safari Udawalawe (optie) vanuit Tissamaharama
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Sri Lanka: een prachtig land met ontzettend vriendelijke mensen!"

Sri Lanka Rondreis - Wilpattu - Sigiriya - Polonaruwa - Knuckles - Kandy - Ella - Sinharaja - Udawalawe - Mirissa - Galle

Stephanie van den Merkhof - 04-04-2018
Wat is je eerste reactie als je denkt aan je vakantie?  Geweldig! Sri Lanka is een heel divers en prachtig land met ontzettend vriendelijke mensen. De manier van reizen (met chauffeur en alle hotels en excursies geregeld) was erg ontspannen. De hotels waren over het...
Verder lezen
Zuid Sri Lanka reizen: Luipaard safari Yala & safari Udawalawe (optie) vanuit Tissamaharama
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie