Rondreis Sri Lanka: Winterreis hoogtepunten Sri Lanka in 2 weken (november t/m april)

Sri Lanka rondreis - Negombo - Anuradhapura - Sigiriya - Pollonaruwa - Kandy - Nuwara Eliya treinreis - Ella - Yala - Mirissa - Galle

Met deze tweeweekse winterreis mis je geen enkel hoogtepunten van een Sri Lanka rondreis. Heb je meer tijd dan kun je deze Sri Lanka rondreis op maat aanpassen naar je wensen. Fiets langs eeuwenoude tempels in de koningssteden, pak de trein langs theeplantages en ga op safari naar luipaarden en olifanten. Je eindigt je Sri Lanka vakantie relaxed aan het strand van Mirissa aan de zuidkust, waar het gedurende onze winter zonnig is en je op walvis safari kunt.
 

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Tempelstad Anuradhapura
  • Fietsen tussen tempels Polonnaruwa
  • Beklim 200 meter hoge Leeuwenrots Sigiriya
  • Ontmoet een boeddhistische monnik in Kandy
  • Treinrit langs theeplantages bij Nuwara Eliya
  • Wandel Little Adams Peak bij Ella
  • Luipaard safari Yala Nationaal Park
  • Optioneel: olifantensafari in Udawalawe NP
  • Walvis safari in Mirissa
  • Strand van Mirissa
  • Nederlands cultureel erfgoed in Galle
  • Eigen auto met Engelssprekende chauffeur
   
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Colombo - Negombo, transfer
Dag 3: Negombo - Sigiriya, bezoek vismarkt Negombo en Anuradhapura
Dag 4: Sigiriya, beklimming leeuwenrots en fietsen Polonnaruwa (excl entrees)
Dag 5: Sigiriya - Kandy, village trail en rotstempel Dambulla
Dag 6: Kandy, ontmoet boeddhistische monnik, Botanische tuinen, citytour
Dag 7: Kandy - Nuware Eliya - Ella, theeplantage, visit Nuwara Eliya, treinrit Nanu Oya - Banderella
Dag 8: Ella, wandeling Little Adam’s Peak, 9 Arches Bridge, Rawana Falls
Dag 9: Ella - Tissamaharama, city tour: Tissa Wewa, Yatala Dagoba, Tissa Dagoba, Santagiri Dagoba
Dag 10: Tissamaharama, safari Yala nationaal park (incl entree)
Dag 11: Tissamaharama - Mirissa
Dag 12: Mirissa
Dag 13: Mirissa - Galle, Galle fort walking tour
Dag 14: Galle - vliegveld Colombo, transfer
Dag 15: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Begin van je rondreis naar Sri Lanka!

Begin van je rondreis naar Sri Lanka!
Vandaag begint je Sri Lanka vakantie. Je vliegt naar Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Fijn idee dat in Sri Lanka alles al voor je is geregeld!
 

Dag 2: Aankomst in Sri Lanka en het strand van Negombo

Aankomst in Sri Lanka en het strand van Negombo
Welkom in Sri Lanka! Op het vliegveld van Colombo staat je privé-chauffeur je al op te wachten met een bord met je naam erop. Hij brengt je rechtstreeks naar Negombo, een klein half uurtje rijden van het vliegveld. De rest van de dag is ter vrije besteding (geen auto standby). Je verblijft hier in een gezellig hotel met zwembad vlakbij het strand van Negombo. Als de vluchttijden het toelaten, kun je in de middag Negombo verkennen. Negombo is een gezellig vissersplaatsje. Het wordt ook wel 'Little Rome' genoemd vanwege de vele katholieke kerken, die gebouwd zijn tijdens de Portugese bezetting. Ook vind je er kanalen die nog door de Hollanders zijn aangelegd om de handel in specerijen te vergemakkelijken. Leuk is het om een fiets te huren en de Nederlandse kanalen en het drukke centrum van Negombo per fiets te verkennen.

Dag 3: Bezoek aan de vismarkt in Negombo en Anuradhapura

Bezoek aan de vismarkt in Negombo en Anuradhapura
Na het ontbijt staat de auto met Engelssprekende chauffeur voor je klaar om je naar Sigiriya te brengen. De chauffeur fungeert ook als gids en kan je van alles vertellen over Sri Lanka. Natuurlijk kun je het altijd aangeven wanneer je ergens wilt stoppen om een foto te maken of voor een extra pauze. De aangegeven reistijden zijn bij benadering en zonder stops berekend. Om je reis zo flexibel mogelijk te houden, betaal je gedurende de reis zelf je entrees ter plaatse, zoals bijvoorbeeld de komende dagen bij Anuradhapura, Dambulla, Sigiriya en Polonnaruwa. Hierdoor kun je gemakkelijk een bezienswaardigheid schrappen als je eens een keer geen zin hebt.
Allereerst breng je een bezoek aan de vismarkt op het strand van Negombo. Je ziet hoe traditionele vissersboten aan land worden getrokken en de binnengehaalde vis verhandeld wordt. Valt deze dag op een zondag, dan is de markt gesloten en breng je een bezoek aan de markt bij de kerk van Negombo. Na het bezoek aan de markt rijd je in 4 uur naar Anuradhapura, door een plattelandslandschap met rijstvelden, kokospalmen en kleine dorpjes. Anuradhapura was eeuwenlang de hoofdstad van Sri Lanka en is nu een van de belangrijkste historische steden van het land. De oude stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en trekt veel pelgrims, wat voor een bijzondere sfeer zorgt. Bedek schouders en knieën, pet af en schoenen uit (tip: breng sokken mee, de stenen kunnen heet zijn van de zon). Je entree kun je het beste gepast in dollars betalen. Anuradhapura heeft onder meer een aantal gigantische stupa's, in Sri Lanka dagoba’s genoemd. Ook heel bijzonder is de Sri Maha Bodhi, een heilige bo-boom van maar liefst 2200 jaar oud, volgens velen de oudste boom ter wereld. Het is een stek van de heilige boom waaronder Boeddha verlichting bereikte. Pelgrims uit het hele land komen hier bloemen offers brengen en andere rituelen uitvoeren. Van Anuradhapura is het  nog ongeveer 2 uur rijden naar Sigiriya. In Sigiriya verblijf je in een comfortabel hotel met zwembad. Er is geen dorpje met eethuisjes in de buurt, dus het beste geniet je in je hotel van het buffet vol keuze. 
 
 

Dag 4: Beklimming van de Sigiriya rots en fietsen tussen de tempels van Polonnaruwa

Beklimming van de Sigiriya rots en fietsen tussen de tempels van Polonnaruwa
Op tijd op voor de beklimming van de 200 meter hoge Sigiriya rots. De imposante  “Leeuwenrots” vormt een indrukwekkend gezicht in het vlakke landschap. Het beste doe je deze beklimming vroeg in de ochtend, zodat het nog niet te warm is tijdens de klim. Je voldoet je entree bij de ingang (dollars is handig), je chauffeur wijst waar je moet zijn. Het is een stevige klim omhoog, maar zeker de moeite waard! Onderweg passeer je prachtige, goed bewaard gebleven fresco’s van charmante Singalese meisjes die bloemenoffers brengen. Enorme, deels uitgehouwen, leeuwenpoten vormen de entree tot het paleis. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over het vlakke landschap. Tip: Alternatief kun je ook Pidurangula Rock beklimmen. Bijna boven ligt een grote Boeddha die uitkijkt over het land. Na wat klauterwerk over rotsen bereik je de top met een prachtig uitzicht op Lion's Rock. Deze rots is niet zo beroemd, wordt dus minder bezocht en kost maar circa Lkr 1000 / circa €5,-. 
 
In de middag breng je een bezoek aan de prachtige tempelstad Polonnaruwa, wat net als Sigiriya op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit is een belangrijke pelgrimsplek voor de lokale bevolking, dus pas je kleding aan en bedek schouders en knieën. (Tip: breng sokken mee, de stenen kunnen heet zijn van de zon.) In Polonnaruwa vind je prachtig intact gebleven tempelruïnes. Onder begeleiding van een lokale gids bezoek je de verschillende tempels per fiets, de leukste manier om Polonnaruwa te bezoeken (fietsgids en fietshuur zijn inbegrepen in het programma, je betaalt wel zelf je entree bij de ingang). Je zult zeker onder de indruk zijn van de prachtige tempels van de Quadrangle en de enorme uit graniet uitgehouwen Boeddha beelden van de Gal Vihara. Na afloop van het bezoek aan Polonnaruwa kun je een safari maken in Minneriya Nationaal Park, op zoek naar olifanten en andere dieren. In Minneriya vind je in juli en augustus zelfs de grootste samenkomst van Aziatische olifanten ter wereld. Of zie hoe apen samenleven in hun natuurlijke omgeving tijdens een wandeling bij het Primates Project, waar je alles te weten komt over het leven van verschillende apensoorten. Zie excursies voor het bijboeken van Minneriya en Primates Project.
 

Dag 5: Dorpje op het platteland en de rotstempels van Dambulla

Dorpje op het platteland en de rotstempels van Dambulla
Vanmorgen bezoek je een dorpje op het platteland. Hier krijg je een rondleiding van de lokale gids en leer je meer over het dorpsleven in Sri Lanka. De gemakkelijke wandeling over vlak terrein is ongeveer 3 km en neemt 1 à 1,5 uur in beslag, Je loopt door stukjes bos, rijstvelden en slash&burn landbouw. Bij de velden zie je een 'treehouse', waar boeren regelmatig de nacht doorbrengen om hun gewassen tegen wilde dieren te beschermen. Maak gerust een praatje met de locals, je gids kan helpen met vertalen. Het is ongeveer 3,5 uur rijden naar Kandy, maar onderweg bezoek je de rotstempels van Dambulla. Dit is een religieuze plaats, bedek schouders en knieën. Je betaalt je entree ter plaatse het beste in dollars. Dambulla bestaat uit een serie van 5 grotten met prachtige boeddha beelden en fresco’s. De eerste grot is de ‘Grot van de goddelijke koning’, en heeft een 15 meter lange liggende Boeddha. Aan zijn voeten zit zijn leerling Ananda en bij zijn hoofd de god Vishnu. De ‘Grot van de grote koningen’ is de tweede grot en het grootste en meest indrukwekkend. In de grot staan 56 levensgrote beelden van Hindoestaanse goden als Vishnu en Ganesha. In het midden is een kleine waterbron waarvan men zegt dat het de zwaartekracht trotseert. Laat je verbazen!
Als je wilt kun je een stop maken bij een spice garden, waar een gids je uitleg geeft over het kweken van allerhande specerijen, zoals kaneel, vanille, peper, etc. Bij alle spice gardens zijn de rondleidingen gratis, maar zijn er uiteraard ook winkeltjes bij. De kruiden zijn hier vaak wel wat duurder dan op de markt, maar vaak ook mooier verpakt, waardoor het leuke cadeautjes voor het thuisfront zijn. Kandy is een gemoedelijke stad gelegen aan een kunstmatig meer in de groene heuvels. Het belangrijkste monument van Kandy is de Dalada Maligawa, ofwel Tempel van de Tand. In de tempel bevindt zich een tand van Boeddha. De koning had in vroeger tijden de tand in bezit. Dagelijks komen talloze pelgrims hun eer bewijzen aan de Boeddha. De ruimte waarin de tand zich bevindt wordt elke dag op gezette tijden geopend, waarbij er verschillende tempel ceremonies plaatsvinden. Het is bijzonder om getuige te zijn van de enorme devotie van de Sri Lankanen.

Dag 6: Ontmoet een boeddhistische monnik en ontdek Kandy

Ontmoet een boeddhistische monnik en ontdek Kandy
Je zult tijdens je reis wel gemerkt hebben dat het boeddhisme een centrale rol speelt in de Sri Lankaanse samenleving. Er staat daarom een ontmoeting (van ongeveer 3 kwartier) gepland met een boeddhistisch (meditatie)leraar aan wie je al je vragen over het Sri Lankaans boeddhisme kunt stellen die tijdens de reis bij je zijn opgekomen. Wij vroegen hem waarom waarom meditatie zo belangrijk is, hoe het kan dat sommige boeddhistische landen toch oorlog kennen en waarom hij monnik is geworden. Er volgde een heel bijzonder gesprek, waar we nog vaak aan terugdenken. 
Je hebt de rest van de dag de tijd om Kandy en omgeving te ontdekken. In overleg laat je chauffeur je een aantal interessante bezienswaardigheden van de stad zien. Zeer de moeite waard zijn de botanische tuinen vlak buiten Kandy, de tuinen van Peradeniya. De tuinen strekken zich uit over een oppervlakte van 60 hectare en je vindt er meer dan 500 soorten bomen en planten, waaronder prachtige orchideeën en een enorme Javaanse vijgenboom. Leuk om te bezoeken zijn het theemuseum (aan de rand van de stad). De centrale markt van Kandy is een kleurrijk geheel met verschillende afdelingen voor groente, fruit, vlees, vis, etc. Dit is eveneens een prima plek om op zoek te gaan naar leuke souvenirs. Bij Sthree (Peradeniya Road) help je met je aankoop van prachtige handgemaakte souveniers vrouwen in nood. Een win-win situatie, jij een souvenir met een goed verhaal, zij zelfstandig inkomen en ontsnappen aan huiselijk geweld. Het belangrijkste monument van Kandy is de Dalada Maligawa, ofwel Tempel van de Tand. In de tempel bevindt zich een tand van Boeddha. Dagelijks komen talloze pelgrims hun eer bewijzen aan de Boeddha. De ruimte waarin de tand zich bevindt wordt elke dag op gezette tijden geopend, waarbij er verschillende tempel ceremonies plaatsvinden. Je chauffeur weet de tijden. Het is bijzonder om getuige te zijn van de enorme devotie van de Sri Lankanen. Rond 5 uur kun je optioneel een bezoek brengen aan een leuke culturele show, met de traditionele dans, kleurrijke kostuums en muziek waar Kandy zo beroemd om is. De show wordt afgesloten met vuurdansers die vuur spuwen en over gloeiende kolen lopen. Leuk voor jong en oud, maar reis je met kinderen, dan zullen die zeker hun ogen uitkijken.

Dag 7: De theeplantages van Nuwara Eliya en treinrit naar Ella

De theeplantages van Nuwara Eliya en treinrit naar Ella
Door een prachtig heuvellandschap vol theeplantages rijd je in ongeveer drie uur naar Nuwara Eliya. Onderweg breng je een bezoek aan een van de theeplantages. Tijdens een rondleiding leer je het hele proces van theeblaadjes tot aan je kopje thee en leer je de verschillen tussen de verschillende soorten thee. Na afloop kun je thee proeven en uiteraard eveneens desgewenst kopen.
Het koloniale plaatsje Nuwara Eliya is een van de oude ‘hill stations’ uit de tijd van de Engelse overheersing. Hier zochten de Britten verkoeling van de Sri Lankaanse hitte. Het stadje ademt met zijn oude landhuizen en mooie tuinen nog altijd een Brits koloniale sfeer. Afhankelijk van je treintijden heb je kort de tijd om het stadje te bekijken (als je dit graag wilt, bespreek de dag van te voren met je chauffeur hoe laat je dan moet vertrekken). Vervolgens rijd je door naar het station van Nanu Oya, een kwartier van Nuwara Eliya. Hier stap je op de trein voor een spectaculaire treinrit door de bergen. De trein baant zich een weg door prachtige groene heuvels met theevelden en bossen. Voor de treinreis boeken we afhankelijk van beschikbaarheid First class of Second Class, de chauffeur neemt je bagage mee in de auto. Treintickets zijn in Sri Lanka pas 30 dagen voor de reisdag te boeken, en in de populaire reismaanden kan het voorkomen dat alle tickets in één dag uitverkocht zijn. In dat geval kunnen we een derde klasse kaartje regelen. Voor deze klasse kunnen we echter geen zitplaatsen reserveren en het kan dus voorkomen dat je de hele reis moet staan. Mochten er onverhoopt toch geen treintickets meer beschikbaar zijn, is vervoer per auto altijd een goed alternatief. Omdat Nuwara Eliya koel en mistig is, en Ella een zeer aangenaam klimaat heeft, vinden we overnachten in Ella een aanrader. Ook is dit stuk van het treintraject een van de mooiste. In Ella aangekomen staat je chauffeur je al bij het treinstation op te wachten om je naar je hotel te brengen.

Dag 8: Wandelen in Ella

Wandelen in Ella
Ella is prachtig gelegen middenin de groene bergen. Je kunt hier dan ook geweldig wandelen. Je kunt kiezen uit verschillende wandelingen, actieve reizigers kunnen er ook twee op één dag doen. Een geleidelijke klim langs bossen en theeplantages en uitgehakte treden brengt je naar de zogenaamde Little Adam’s Peak. Je chauffeur kan je desgewenst op deze wandeling vergezellen. Leuk is ook om naar de 9 Arches Bridge te gaan, een prachtige stenen brug. Je chauffeur kan lokaal navragen wanneer de trein verwacht wordt, voor de mooiste foto. Of ga naar de Rawana watervallen waar je heerlijk kunt zwemmen in het koude water. Ben je een echte wandelaar, en hou je van een stevige wandeling? Je kunt er ook voor kiezen met een speciale wandelgids een stevige trek naar Ella Rock te maken, zi hiervoor excursies op de website.

Dag 9: Naar Tissamaharama in het laagland

Naar Tissamaharama in het laagland
Vandaag reis je naar Tissamaharama. Het is een mooie rit van ongeveer 3 uur (gerekend zonder stops) die grotendeels langs de kustlijn voert. In Tissamaharama kun je 's middags relaxen of een bezoek brengen aan het nabijgelegen dorp. Volgens de legende is Boeddha in Tissamaharama geweest. In de hoogtijdagen van Koning Kavantissa zouden er 12.000 boeddhistische monniken in Tissamaharama hebben geleefd en er zijn nog restanten uit deze glorietijden te vinden waar je even kunt stoppen. Het is niet te vergelijken met Anuradhapura of Polonnaruwa, maar daardoor is het ook rustiger en dat kan ook heel aangenaam zijn. Overleg met je chauffeur wat je wilt bezoeken. Het meer van Tissa Wewa is rond de 2de eeuw voor Christus aangelegd en lokale mensen koelen hier graag even af. Het meer zit vol watervogels. Tip: Soms kun je voor een paar euro een vissersbootje huren om een klein uurtje rond te worden gevaren. Aan de oever ligt de charmante Yatala Wehera Dagoba die relieken van Boeddha zou bevatten: een voortand en een kies. Erom heen is een muur met olifantenhoofden en een gracht. Er is een klein museum bij, waar de legende wordt verteld van de prinses Vihara Maha Devidie die aan de zee werd geofferd door haar vader, de Koning. Ze spoelde aan in Tissa en ontmoette de  goede koning Kavantissa. Samen kregen ze een zoon die later de held van de natie zou worden, Koning Dutugemunu. Een typisch gevalletje en ze leefden nog lang en gelukkig! 
In het centrum vind je nog 2 tempels, Boeddha mediteerde hier samen met 500 volgelingen die hier verlicht raakte. De drukbezochte stralendwitte Tissa Dagoba van bijna 56 meter hoog met een omtrek van 165 meter is in de derde eeuw voor Christus gebouwd en was in die tijd de grootste van het eiland. Het zou een tand en een bot van het voorhoofd van Boeddha bevatten. (Je vraagt je weleens af hoeveel tanden Boeddha moet hebben gehad, maar dit is niet iets om met de devote gelovigen te bespreken.) Voor Boeddhisten is dit een van de 16 heiligste plekken van het eiland die ze ooit willen bezoeken. Er vlakbij ligt de Santagiri Dagoba (ook wel: Sandagiri Dagoba). Uiteraard zijn dit zeer heilige plaatsen voor Sri Lankanen, bedek dus je schouders en knieën, en aangezien je blootsvoets moet, zijn sokken mee ook handig voor hete stenen. 

Dag 10: Op luipaard safari in Yala (inclusief) en olifanten safari in Udawalawe Nationaal Park (optioneel)

Op luipaard safari in Yala (inclusief) en olifanten safari in Udawalawe Nationaal Park (optioneel)
Vandaag staat in het teken van safari. Tissamaharama is strategisch gelegen tussen Yala Nationaal Park en Udawalawa nationaal park, zodat je desgewenst een bezoek kunt brengen aan beide parken. In de ochtend ga je van 6 tot ongeveer 10 uur op safari in Yala Nationaal Park (inclusief). Deze safari duurt 3 uur. Dit park staat vooral bekend als het park met de grootste kans op het zien van een luipaard van heel Sri Lanka. Je kans is ongeveer 50-50. Fingers crossed dus! Het is een wat bosachtig gebied waar luipaarden zich makkelijk kunnen schuilhouden. Je enige kans om ze te zien is dan ook als ze net op de weg lopen of op de rotsen liggen te zonnen. Wil je graag een luipaard spotten, dan zal je jeepchauffeur snel scannen of hij een luipaard ziet, en zo niet, zal hij doorrijden naar een volgende kansrijke plaats. Er wordt flink doorgereden om de kans op het spotten van een luipaard te vergroten. Wil je dat niet, en ben je bijvoorbeeld geinteresseerd in vogels, geef dit dan aan. In Yala leven ook lippenberen (zeer schuw), zwijnen, sambarherten, varanen, schildpadden, krokodillen en vele vogelsoorten in Yala. Zo vind je hier neushoornvogels, pauwen en bijeneters. 
 
In de middag kun je optioneel van half 3 tot 6 uur op safari in Udawalawe Nationaal Park (niet inbegrepen, geef aan of je deze excursie wilt bijboeken). Dit park bestaat grotendeels uit savanne gebied, en staat met name bekend om de grote groepen olifanten die er leven. Tijdens een safari in Udawalawe zul je vrijwel zeker olifanten van zeer dichtbij kunnen bewonderen. Ook leven er buffels, wilde zwijnen, krokodillen, herten, apen en veel verschillende vogelsoorten, zoals ijsvogels, neushoornvogels en bijeneters. Tip: wil je ook naar Udawalwe, dan raden we aan om hier te overnachten, dat scheelt je 1,5 uur terugrijden (1 nacht Yala, 1 nacht Udawalawe). 
 

Dag 11: Naar het strand van Mirissa aan de zuidkust

Naar het strand van Mirissa aan de zuidkust
Mocht je nogmaals op zoek willen naar wildlife, bestaat er ook deze ochtend nog voor het ontbijt de gelegenheid om op safari te gaan (geef aan of je deze excursie wilt bijboeken). De rit naar het strand van Mirissa is zonder stops ongeveer 3,5 uur. In Mirissa is het tijd voor zon, zee en strand! Geniet overdag van het mooie strand en in de avond van een heerlijk verse vis in een van de restaurantjes op het strand. Je overnacht in Mirissa in een sfeervol en comfortabel guesthouse met zwembad net achter het strand.

Dag 12: Strand of walvissen safari in Mirissa (optionele excursie)

Strand of walvissen safari in Mirissa (optionele excursie)
Je hebt de hele dag om te genieten van het strandleven, Ayurvedische massage of te relaxen aan het zwembad van je hotel. Mirissa is misschien wel de beste plaats ter wereld om de blauwe vinvis (blue whale) te zien, het grootste dier op aarde. Kijk onder excursies als je deze walvis excursie wil boeken (november tot en met april). Geniet ’s avonds van een prachtige zonsondergang, heerlijk mijmerend over alle indrukken die je tijdens deze prachtige reis hebt opgedaan.

Dag 13: Nederlandse historie in het vestingstadje Galle

Nederlandse historie in het vestingstadje Galle
Vandaag brengt je chauffeur je in ongeveer 1,5 uur naar het prachtige vestingstadje Galle. In Galle vind je veel Nederlandse historie, zoals een Nederlands fort en een Nederlands hervormde kerk. Wandel over de metersdikke stadsmuren van het Hollandse fort langs bronzen kanonnen die op de oceaan zijn gericht om piraten af te weren en dwaal rond door kleurrijke straatjes met namen als Leynbaan street. In het fort vind je veel boutique winkels en gezellige restaurantjes. Onze favoriet: Stick no Bills, waar je geweldig leuke retro posters en kaarten kunt kopen. 
 

Dag 14: Naar de luchthaven van Colombo en afscheid van Sri Lanka

Naar de luchthaven van Colombo en afscheid van Sri Lanka
Helaas, de reis zit er echt op! Na het ontbijt check je op je gemak uit. Vlieg je in de avond of nacht, dan kun je je bagage bij de receptie opslaan. Desgewenst kun je een extra nacht hotel reserveren (niet inbegrepen), zodat je tot aan de vertrektijd van je kamer gebruik kunt maken. Het is ongeveer 3 uur rijden naar de luchthaven van Colombo. Boordevol mooie herinneringen stap je op het vliegtuig voor de vlucht naar Nederland. Afhankelijk van je vluchtschema kom je vandaag of morgen aan in Amsterdam.
 
 

Dag 15: Einde van je Sri Lanka reis

Einde van je Sri Lanka reis
Vandaag kom je aan in Nederland met een koffer vol souvenirs, een camera vol foto’s en een hoofd vol herinneringen. Jammer dat je fantastische Sri Lanka reis erop zit, we hopen dat je hebt genoten!
 

Hotel & Vervoer

Accommodatie tijdens je Sri Lanka reis:

Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging. Soms is dit nabij restaurantjes, soms ligt het hotel juist lekker rustig buiten met een mooie tuin of aan het strand. In Sri Lanka boeken wij goede middenklasse hotels, in een enkele plaats buiten de gebaande paden is de accommodatie wat eenvoudiger, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door een verblijf midden in de natuur met een prachtig uitzicht. Omdat wij reizen op maat samenstellen, kan het voorkomen dat het genoemde hotel niet beschikbaar is, wij stellen je dan een passend alternatief voor.
 

Vervoer tijdens je Sri Lanka reis:

Gedurende de reis heb je een eigen auto met Engelssprekende chauffeur ter beschikking, de chauffeurs is tevens je gids. Blijf je meerdere dagen aan het strand, (vanaf 3 nachten) dan rijdt de chauffeur terug naar Colombo. Begin en eindpunt van de reis is Colombo/Negombo, de standplaats van de auto. De prijs van de bouwstenen zijn hierop gebaseerd. Begin of eindig je ergens anders, dan zal de auto leeg van/naar Negombo moeten rijden en deze 'lege rit' komt bij de totaalprijs. De bouwstenen gaan uit van een logische route en sluiten op elkaar aan. Kies je voor een andere route, dan worden de transferkosten op maat voor jouw reis uitgerekend.  
 

Treinreis in Sri Lanka

Reis je een stukje met de trein (bijvoorbeeld tussen Kandy en Ella), dan neemt de chauffeur je grote bagage mee met de personenauto, en haalt je weer op voor het vervolg van de reis. Treinkaartjes kunnen pas 4 weken van te voren gekocht worden en zijn soms binnen een paar uur uitverkocht (om vervolgens voor de hoogste prijs op de zwarte markt te worden aangeboden). Het is daarom van te voren niet te zeggen in welke klasse je reist. In het uitzonderlijke geval dat er helemaal geen treinkaartjes meer beschikbaar zijn, leg je de route af met de auto. 
Prijzen
De prijzen zijn geldig t/m 31 oktober 2018. Het winterseizoen loopt van 1 november 2017 t/m 30 april 2018. Het zomerseizoen loop van 1 mei t/m 31 oktober 2018. In de zomer (juli en augustus) en rond de feestdagen (van 15 december t/m 20 januari) of speciale lokale feestdagen/festivals (de hele maand februari) berekenen de hotels een hoogseizoentoeslag die we uiteraard zullen doorberekenen. Deze prijs wordt op aanvraag op maat berekend.
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen zijn de prijzen gebaseerd op een extra bed (stretcher, daybed, matras) op de kamer bijgezet. Dit is geschikt voor kinderen onder de 12. Voor (jong) volwassenen is een eenpersoonskamer aan te raden. De prijs voor een eenpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstof prijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Sri Lanka: Winterreis hoogtepunten Sri Lanka in 2 weken (november t/m april)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Winterop aanvraag€ 1.279,- p.p.€ 1.100,- p.p.€ 1.041,- p.p.€ 986,- p.p.€ 1.064,- p.p.
Inclusief:
 • 12 overnachtingen met ontbijt
 • Privé-vervoer met chauffeur/gids inclusief benzine en overnachtingen chauffeur
 • Treinrit Nanu Oya naar Ella
 • Bezoek aan Anuradhapura (entree ter plaatse betalen)
 • Beklimming van Sigiriya rots (entree ter plaatse betalen)
 • Fiets excursie met Engelssprekende gids tussen de tempels van Polonnaruwa (entree ter plaatse betalen)
 • ​Bezoek aan Dambulla rotstempel (entree ter plaatse betalen)
 • Bezoek aan dorpje onder begeleiding van een lokale gids
 • Stadstour Kandy
 • Op luipaard safari in Yala Nationaal Park in privé jeep met parkranger (inclusief entree)
 • Galle fort walking tour
 • Ondersteuning ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger


Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Entreegelden, donaties en fooien
 • Alle overige maaltijden en overige persoonlijke uitgaven


Extensie 1: Tweede nacht in vestigingsstadje Galle
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Zomer 18op aanvraag€ 73,- p.p.€ 54,- p.p.€ 56,- p.p.€ 48,- p.p.€ 50,- p.p.
Inclusief:
 • 1 overnachting met ontbijt
 • 1 dag auto met chauffeur

Extensie 2: Wandelen in het regenwoud van Sinharaja (Yala - Sinharaja - Mirissa) - Winter
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Winterop aanvraag€ 236,- p.p.€ 203,- p.p.€ 193,- p.p.€ 183,- p.p.€ 183,- p.p.
Inclusief:
 • 2 overnachtingen met ontbijt
 • Wandeling 3-4 uur in regenwoud met tracker incl entree
 • auto met Engelssprekende chauffeur
 • transfer vanaf Ella

Extensie 3: Raften en canyoning in Kitulgala (Kandy - Kitulgala - Ella)- Winter
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Zomer 18 & Winter 18/19op aanvraag€ 281,- p.p.€ 232,- p.p.€ 212,- p.p.€ 197,- p.p.€ 192,- p.p.
Inclusief:
 • 2 overnachtingen inclusief ontbijt
 • Raften en canyoning (1/2 dag) Kitulgala
 • Wandeling regenwoud van Makandawa 
 • transfer van Kandy naar Kitulgala (in combinatie met de hoofdtour)

Exclusief:
 • Entreegelden, donaties en fooien
 • Alle overige maaltijden en overige persoonlijke uitgaven

Extensie 4: Jaffna en Anuradhapura - Winter
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Winterop aanvraag€ 550,- p.p.€ 448,- p.p.€ 425,- p.p.€ 381,- p.p.€ 371,- p.p.
Zomerop aanvraag€ 513,- p.p.€ 418,- p.p.€ 388,- p.p.€ 349,- p.p.€ 334,- p.p.
Inclusief:
 • Transfer van Negombo naar Anuradhapura is reeds inclusief in hoofdtour
 • Transfer vanaf Anuradhapura naar Jaffna
 • Transfer vanaf Jaffna naar Sigiriya
 • 4 hotel overnachtingen  inclusief ontbijt
 • Fietsexcursie in Jaffna 1/2 dag met bezoek aan Hollandse Fort en andere bezienswaardigheden in Jaffna 
 • Auto excursie 1/2 dag in omgeving van Jaffna
 • Excursie naar het eiland Delft inclusief publieke ferryboot
 • Excursies Jaffna zijn 2 dagen onder begeleiding van een lokale, Engelssprekende gids
 • Bezoek aan Anuradhapura
 • Auto met Engelssprekende chauffeur

Exclusief:
 • Entreegelden, donaties en fooien
 • Alle overige maaltijden en overige persoonlijke uitgaven

Extensie 5: Dolfijnen spotten in Kalpitiya - Winter (november t/m april)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Winter 18/19op aanvraag€ 280,- p.p.€ 258,- p.p.€ 234,- p.p.€ 230,- p.p.€ 218,- p.p.
Zomer 18op aanvraag€ 240,- p.p.€ 214,- p.p.€ 194,- p.p.€ 188,- p.p.€ 178,- p.p.
Inclusief:
 • 2 nachten hotel inclusief ontbijt
 • auto met chauffeur inclusief benzine en verblijfskosten chauffeur
 • ​Transfers zijn verrekend met transfers uit de hoofdtour

Exclusief:
 • Dolfijn excursie, ter plekke te boeken
 • Alle overige maaltijden en overige persoonlijke uitgaven

Extensie 6: Op safari in onontdekt Wilpattu & slapen in safari tenten - Winter
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Winterop aanvraag€ 291,- p.p.€ 231,- p.p.€ 212,- p.p.€ 195,- p.p.€ 190,- p.p.
Inclusief:
 • 1 overnachting in Wilpattu Big Game Camp
 • 1 x lunch, 1 x diner, 1 x ontbijt
 • 1 Safari Wilpattu Nationaal Park met privé jeep en natuurgids
 • ​Entree Wilpattu Nationaal Park
 • ​1 dag auto met chauffeur
 • Transfer vanaf Negombo
 

Exclusief:
 • Extra safari's
 • Overige entreegelden (tenzij anders vermeld), donaties en fooien
 • Alle overige maaltijden en overige persoonlijke uitgaven

Excursie 1: Wandeling Ella's Rock
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Vanaf 12 jaar€ 73,- p.p.€ 42,- p.p.€ 37,- p.p.€ 31,- p.p.€ 31,- p.p.€ 31,- p.p.
Kind 5-11 jaar€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.

Excursie 2: Fietsen op het platteland bij Galle (15 km, 3-4 uur met stops)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Vanaf 12 jaar€ 42,- p.p.€ 42,- p.p.€ 42,- p.p.€ 42,- p.p.€ 42,- p.p.€ 42,- p.p.
Kind 5-11 jaarop aanvraag€ 30,- p.p.€ 30,- p.p.€ 30,- p.p.€ 30,- p.p.€ 30,- p.p.

Excursie 3: Culturele voorstelling in Kandy
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 11,- p.p.€ 11,- p.p.€ 11,- p.p.€ 11,- p.p.€ 11,- p.p.€ 11,- p.p.

Excursie 4: Koken bij mensen thuis
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.
 • Inclusief marktbezoek, kookles en lunch

Excursie 5: Walvis bootsafari Mirissa (nov-april)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Alle leeftijden€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.

Excursie 6: Olifanten safari in Minneriya Nationaal Park
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
12 jr en ouder€ 115,- p.p.€ 68,- p.p.€ 60,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Kind 5-11 jaar€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.

Excursie 7: Apen in de jungle bij Polonaruwa (Primates Project)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Alle leeftijden€ 94,- p.p.€ 78,- p.p.€ 78,- p.p.€ 78,- p.p.€ 78,- p.p.€ 78,- p.p.

Excursie 8: Op safari in Udawalawe Nationaal Park -vanuit Tissamaharama/Yala
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Vanaf 12 jaar€ 115,- p.p.€ 102,- p.p.€ 83,- p.p.€ 69,- p.p.€ 66,- p.p.€ 63,- p.p.
Kind 5-11 jaarop aanvraagop aanvraag€ 59,- p.p.€ 53,- p.p.€ 50,- p.p.€ 48,- p.p.
Voor kinderen tussen 5 en 11 jaar is een kinderkorting mogelijk. De exacte prijs hangt af van het totaal aantal personen. Dit in verband met de extra transport kosten naar Udawalawa.

Excursie 9: Op safari in Yala Nationaal Park
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Vanaf 12 jaar€ 115,- p.p.€ 68,- p.p.€ 61,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Kind 5-11 jaarop aanvraagop aanvraag€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.

Excursie 10: Op safari in Bundala Nationaal Park - vanaf Yala/Tissamaharama
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 68,- p.p.€ 61,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Extensies

Extensie 1: Extra vrije dag in Kandy


Kandy is een leuk stadje om een vrije dag in te voegen, er is genoeg te ontdekken. Of ga fietsen of koken bij mensen thuis. 

Dag 7: Extra vrije dag in Kandy

Extra vrije dag in Kandy
Kandy is een gezellig stadje, volop bezienswaardigheden. Een extra vrije dag in Kandy brengt meer rust in je reis. Ga bijvoorbeeld wandelen in het regenwoud van Udawattekele Sanctuary, wat tegen Kandy aanligt. Een verrassend stukje natuur vlak buiten de stad! Of boek een fietsexcursie of ga koken bij mensen thuis, een aanrader om de gastvrije mensen beter te leren kennen!

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Kandy:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Colombo - Negombo, transfer
Dag 3: Negombo - Sigiriya, bezoek vismarkt Negombo en Anuradhapura
Dag 4: Sigiriya, beklimming leeuwenrots en fietsen Polonnaruwa (excl entrees)
Dag 5: Sigiriya - Kandy, village trail en rotstempel Dambulla
Dag 6: Kandy, ontmoet boeddhistische monnik, Botanische tuinen, citytour
Dag 7: Kandy
Dag 8: Kandy - Nuware Eliya - Ella, theeplantage, visit Nuwara Eliya, treinrit Nanu Oya - Banderella
Dag 9: Ella, wandeling Little Adam’s Peak, 9 Arches Bridge, Rawana Falls
Dag 10: Ella - Tissamaharama, city tour: Tissa Wewa, Yatala Dagoba, Tissa Dagoba, Santagiri Dagoba
Dag 11: Tissamaharama, safari Yala nationaal park (incl entree)
Dag 12: Tissamaharama - Mirissa
Dag 13: Mirissa
Dag 14: Mirissa - Galle, Galle fort walking tour
Dag 15: Galle - vliegveld Colombo, transfer
Dag 16: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: Extra vrije dag in Kandy
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Winter/zomer 18op aanvraag€ 89,- p.p.€ 64,- p.p.€ 67,- p.p.€ 56,- p.p.€ 59,- p.p.


Extensie 2: Extra vrije dag in Mirissa


Wil je nog wat langer genieten van zon, zee en strand, kies voor een extra dag in Mirissa. 

Dag 13: Extra vrije dag in Mirissa

Extra vrije dag in Mirissa
Je hebt nog een dag om te genieten van het strandleven van Mirissa. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Mirissa:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Colombo - Negombo, transfer
Dag 3: Negombo - Sigiriya, bezoek vismarkt Negombo en Anuradhapura
Dag 4: Sigiriya, beklimming leeuwenrots en fietsen Polonnaruwa (excl entrees)
Dag 5: Sigiriya - Kandy, village trail en rotstempel Dambulla
Dag 6: Kandy, ontmoet boeddhistische monnik, Botanische tuinen, citytour
Dag 7: Kandy - Nuware Eliya - Ella, theeplantage, visit Nuwara Eliya, treinrit Nanu Oya - Banderella
Dag 8: Ella, wandeling Little Adam’s Peak, 9 Arches Bridge, Rawana Falls
Dag 9: Ella - Tissamaharama, city tour: Tissa Wewa, Yatala Dagoba, Tissa Dagoba, Santagiri Dagoba
Dag 10: Tissamaharama, safari Yala nationaal park (incl entree)
Dag 11: Tissamaharama - Mirissa
Dag 12: Mirissa
Dag 13: Mirissa
Dag 14: Mirissa - Galle, Galle fort walking tour
Dag 15: Galle - vliegveld Colombo, transfer
Dag 16: Aankomst Amsterdam

Extensie 2: Extra vrije dag in Mirissa
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Zomer/Winterop aanvraag€ 111,- p.p.€ 85,- p.p.€ 89,- p.p.€ 78,- p.p.€ 82,- p.p.


Extensie 3: Extra vrije dag in Sigiriya


Met deze extra dag in Sigirya kun je op een rustig reistempo alle hoogtepunten bekijken of een safari excursie naar Minneriya Nationaal Park toevoegen.  

Dag 5: Extra vrije dag in Sigiriya

Extra vrije dag in Sigiriya
Er is veel te zien in de omgeving van Sigiriya en deze extra dag brengt rust in je reis. Je kunt bijvoorbeeld vandaag de excursie naar Minneriya Nationaal Park doen om olifanten te spotten. In juli en augustus vindt hier de grootste samenkomst van Aziatische olifanten ter wereld plaats! Een andere leuke excursie is een bezoek aan het Primate Project, waarbij je apen in hun natuurlijke omgeving volgt. Zie excursies.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra vrije dag in Sigiriya:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Colombo - Negombo, transfer
Dag 3: Negombo - Sigiriya, bezoek vismarkt Negombo en Anuradhapura
Dag 4: Sigiriya, beklimming leeuwenrots en fietsen Polonnaruwa (excl entrees)
Dag 5: Sigiriya
Dag 6: Sigiriya - Kandy, village trail en rotstempel Dambulla
Dag 7: Kandy, ontmoet boeddhistische monnik, Botanische tuinen, citytour
Dag 8: Kandy - Nuware Eliya - Ella, theeplantage, visit Nuwara Eliya, treinrit Nanu Oya - Banderella
Dag 9: Ella, wandeling Little Adam’s Peak, 9 Arches Bridge, Rawana Falls
Dag 10: Ella - Tissamaharama, city tour: Tissa Wewa, Yatala Dagoba, Tissa Dagoba, Santagiri Dagoba
Dag 11: Tissamaharama, safari Yala nationaal park (incl entree)
Dag 12: Tissamaharama - Mirissa
Dag 13: Mirissa
Dag 14: Mirissa - Galle, Galle fort walking tour
Dag 15: Galle - vliegveld Colombo, transfer
Dag 16: Aankomst Amsterdam

Extensie 3: Extra vrije dag in Sigiriya
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Zomerop aanvraag€ 76,- p.p.€ 56,- p.p.€ 59,- p.p.€ 50,- p.p.€ 53,- p.p.


Extensie 4: Nuwara Eliya en wandeling World's End in Horton Plains (Kandy-Ella) - Winter


Breng een dag door in het Engels koloniale stadje Nuwara Eliya en maak de volgende ochtend een prachtige wandeling over de hoogvlakte van Horton Plains naar World's End, een gapende afgrond met een waanzinnig mooi uitzicht over de laagvlakte tot aan de Indische Oceaan. 

Dag 7: De theeplantages van Nuwara Eliya

De theeplantages van Nuwara Eliya
Door een prachtig heuvellandschap vol theeplantages rijd je in ongeveer drie uur naar Nuwara Eliya. Onderweg breng je een bezoek aan een van de theeplantages. Tijdens een rondleiding leer je het hele proces van theestruik tot aan je kopje thee en leer je de verschillen tussen de verschillende soorten thee. Na afloop kun je thee proeven en uiteraard eveneens desgewenst kopen. Het koloniale plaatsje Nuwara Eliya is een van de oude ‘hill stations’ uit de tijd van de Engelse overheersing. Hier zochten de Britten verkoeling van de Sri Lankaanse hitte. Het stadje ademt met zijn oude landhuizen en mooie tuinen nog altijd een Brits koloniale sfeer. Je hebt de middag vrij om het stadje te bekijken. Tip: drink in stijl een kopje thee in het Grand Hotel. Ook een bezoek aan de markt is de moeite waard.

 

Dag 8: Wandel over de Horton Plains naar World's End en trein naar Ella

Wandel over de Horton Plains naar World's End en trein naar Ella
De wekker gaat vroeg vandaag, vertrek om 5 uur, want rond 11 uur trekt de mist binnen en verdwijnt het schitterende uitzicht. In ongeveer een uur brengt de chauffeur je naar het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Horton Plains, een uitgestrekte hoogvlakte op 2100 meter hoogte. Als je op tijd vertrekt, kom je hier aan als het net licht wordt. Het bezoekerscentrum is het startpunt van een prachtige wandeling naar World's End, één van de mooiste uitzichtpunten van  Sri Lanka. Het totale wandelrondje is 9,5 kilometer en gaat over schitterend savanne-achtig landschap en door bos met uitzichten over Little World's End en de waterval Baker's Falls. Uitzichtspunt World's End ligt precies in het midden (sommige mensen lopen dezelfde weg heen en terug, echter het hele rondje lopen is evenver en biedt meer variatie). Voor je bevindt zich een gapende afgrond. Met helder weer heb je hier een spectaculair uitzicht over de uitgestrekte kustvlakte tot aan de Indische Oceaan. 
 
Je rijdt terug naar Nuwara Eliya en pakt je spullen. In Nawara Eliya of onderweg kun je luchen en rijd je naar het station van Nanu Oya, een kwartier van Nuwara Eliya. Hier stap je op de trein voor een spectaculaire treinrit door de bergen. De trein baant zich een weg door prachtige groene heuvels met theevelden en bossen. Voor de treinreis boeken we afhankelijk van beschikbaarheid First class of Second Class. Treintickets zijn in Sri Lanka pas 30 dagen voor de reisdag te boeken, en in de populaire reismaanden kan het voorkomen dat alle tickets in één dag uitverkocht zijn. In dat geval kunnen we altijd nog een derde klasse kaartje regelen, voor deze klasse kunnen we echter geen zitplaatsen reserveren. Dit stuk van het treintraject vinden wij een van de mooiste van Sri Lanka. Omdat Nuwara Eliya koel en mistig is, en Ella een zeer aangenaam klimaat heeft, vinden we overnachten in Ella een aanrader. Op treinstation Banderella aangekomen staat je chauffeur je al bij het treinstation op te wachten om je naar je hotel te brengen.

 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Nuwara Eliya en wandeling World's End in Horton Plains (Kandy-Ella) - Winter:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Colombo - Negombo, transfer
Dag 3: Negombo - Sigiriya, bezoek vismarkt Negombo en Anuradhapura
Dag 4: Sigiriya, beklimming leeuwenrots en fietsen Polonnaruwa (excl entrees)
Dag 5: Sigiriya - Kandy, village trail en rotstempel Dambulla
Dag 6: Kandy, ontmoet boeddhistische monnik, Botanische tuinen, citytour
Dag 7: Kandy - Nuwara Eliya, theeplantage
Dag 8: Nuwara Eliya - Ella, Excursie Horton Plains, trein Nanu Oya naar Banderella
Dag 9: Ella, wandeling Little Adam’s Peak, 9 Arches Bridge, Rawana Falls
Dag 10: Ella - Tissamaharama, city tour: Tissa Wewa, Yatala Dagoba, Tissa Dagoba, Santagiri Dagoba
Dag 11: Tissamaharama, safari Yala nationaal park (incl entree)
Dag 12: Tissamaharama - Mirissa
Dag 13: Mirissa
Dag 14: Mirissa - Galle, Galle fort walking tour
Dag 15: Galle - vliegveld Colombo, transfer
Dag 16: Aankomst Amsterdam

Extensie 4: Nuwara Eliya en wandeling World's End in Horton Plains (Kandy-Ella) - Winter
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Winter 18/19op aanvraag€ 152,- p.p.€ 131,- p.p.€ 121,- p.p.€ 115,- p.p.€ 111,- p.p.


Extensie 5: Wandelen door de Knuckles Mountain Range (Sigiriya - Knuckles - Kandy) -Winterreis


Geniet van geweldige uitzicht en wandel door de Knuckles Mountain Range, een schitterend berggebied dat nog weinig toeristen bezocht wordt.  

Dag 5: Grottempels van Dambulla en spectaculaire bergrit naar Knuckles Mountain Range

Grottempels van Dambulla en spectaculaire bergrit naar Knuckles Mountain Range
Het is ongeveer 3 uur rijden naar de Knuckles Mountain Range, maar onderweg stop je eerst bij de rotstempels van Dambulla. Dambulla bestaat uit een serie van 5 grotten met prachtige boeddha beelden en fresco’s. De eerste grot is de ‘Grot van de goddelijke koning’, en heeft een 15 meter lange liggende Boeddha. Aan zijn voeten zit zijn leerling Ananda en bij zijn hoofd de god Vishnu. De ‘Grot van de grote koningen’ is de tweede grot en het grootste en meest indrukwekkend. In de grot staan 56 levensgrote beelden van Hindoestaanse goden als Vishnu en Ganesha. In het midden is een kleine waterbron waarvan men zegt dat het de zwaartekracht trotseert. 
Na een paar uur gaat de weg de bergen in en begint een spectaculaire rit van ongeveer anderhalf uur door de bergen naar de Knuckles Mountain range. De Knuckles Mountain Range is een prachtig gebergte met veel wandelmogelijkheden. Knuckles heeft zijn naam te danken aan haar toppen, die op gebalde vuisten lijken. In Knuckles vind je veel vegetatietypen, van regenwoud tot steppe en savanne. In de middag kun je zelfstandig wandelen in de omgeving van je hotel of lekker relaxen en van het mooie uitzicht genieten. Je verblijft in een eenvoudig lokaal guesthouse, maar wat een uitzicht! 
 

Dag 6: Wandeling door de bergen van Knuckles Mountain Range

Wandeling door de bergen van Knuckles Mountain Range
Vandaag staat er een wandeling door het gebergte van de Knuckles Mountain Range op het programma. Onder leiding van een plaatselijke gids (spreekt beperkt Engels) verken je dit prachtige gebied. De gids wijst de weg, bergopwaarts voor een prachtig uitzicht over de vallei. Afhankelijk van je wensen, tempo en hoe vaak je stopt onderweg, kan de wandeling 5 a 6 uur in beslag nemen. Neem take-away lunch en voldoende water mee. Tip: Kijk 's avonds of je vuurvliegjes of vallende sterren ziet. Wie weet heb je geluk!

Dag 7: Door de bergen naar Kandy en kruidentuin

Door de bergen naar Kandy en kruidentuin
Het is een prachtige rit door de bergen naar Kandy van ongeveer 2 uur naar Kandy. Onderweg kun je stoppen bij een spice garden, waar een gids je uitleg geeft over het kweken van allerhande specerijen, zoals kaneel, vanille, peper, etc. De rondleiding is vaak gratis. Bij alle spice gardens zijn uiteraard ook winkeltjes. Natuurlijk hoopt men dat je hier iets koopt. De kruiden zijn hier vaak wel wat duurder dan op de markt, maar vaak ook mooier verpakt, waardoor het leuke cadeautjes voor het thuisfront zijn. Kandy is een gemoedelijke stad gelegen aan een kunstmatig meer in de groene heuvels. Het belangrijkste monument van Kandy is de Dalada Maligawa, ofwel Tempel van de Tand. In de tempel bevindt zich een tand van Boeddha. Dagelijks komen talloze pelgrims hun eer bewijzen aan de Boeddha. De ruimte waarin de tand zich bevindt wordt elke dag op gezette tijden geopend, waarbij er verschillende tempel ceremonies plaatsvinden. Het is bijzonder om getuige te zijn van de enorme devotie van de Sri Lankanen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Wandelen door de Knuckles Mountain Range (Sigiriya - Knuckles - Kandy) -Winterreis:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Colombo - Negombo, transfer
Dag 3: Negombo - Sigiriya, bezoek vismarkt Negombo en Anuradhapura
Dag 4: Sigiriya, beklimming leeuwenrots en fietsen Polonnaruwa (excl entrees)
Dag 5: Sigiriya - Dambulla - Knuckles, Dambulla rotstempels
Dag 6: Knuckles, wandeling met lokale gids (full day), take-away lunch
Dag 7: Knuckles - Kandy, spice garden
Dag 8: Kandy, ontmoet boeddhistische monnik, Botanische tuinen, citytour
Dag 9: Kandy - Nuware Eliya - Ella, theeplantage, visit Nuwara Eliya, treinrit Nanu Oya - Banderella
Dag 10: Ella, wandeling Little Adam’s Peak, 9 Arches Bridge, Rawana Falls
Dag 11: Ella - Tissamaharama, city tour: Tissa Wewa, Yatala Dagoba, Tissa Dagoba, Santagiri Dagoba
Dag 12: Tissamaharama, safari Yala nationaal park (incl entree)
Dag 13: Tissamaharama - Mirissa
Dag 14: Mirissa
Dag 15: Mirissa - Galle, Galle fort walking tour
Dag 16: Galle - vliegveld Colombo, transfer
Dag 17: Aankomst Amsterdam

Extensie 5: Wandelen door de Knuckles Mountain Range (Sigiriya - Knuckles - Kandy) -Winterreis
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Zomer 18 & Winter 18/19op aanvraag€ 319,- p.p.€ 263,- p.p.€ 241,- p.p.€ 223,- p.p.€ 212,- p.p.


Extensie 6: Tweede nacht in vestigingsstadje Galle


Wil je wat langer genieten van Galle? Kies dan een tweede nacht in dit gezellige stadje. 

Dag 14: Nederlandse historie in het vestingstadje Galle

Nederlandse historie in het vestingstadje Galle
In Galle vind je veel Nederlandse historie uit de tijd van de specerijenhandel van de VOC, zoals een Nederlands fort en een Nederlands hervormde kerk. Dwaal rond door kleurrijke straatjes met namen als Leynbaan street. In het fort vind je veel boutique winkels, gezellige restaurantjes en lekker Italiaans ijs. Onze favoriet is Stick No Bills, waar je geweldige retro posters en kaarten kunt kopen. Wandel tegen zonsondergang over de metersdikke stadsmuren van het Hollandse fort langs bronzen kanonnen die op de oceaan zijn gericht om piraten af te weren, een favoriete flaneerplek voor de lokale mensen. Je kunt ook een leuke fietstocht maken in de omgeving van Galle. Zie excursies.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Tweede nacht in vestigingsstadje Galle:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Colombo - Negombo, transfer
Dag 3: Negombo - Sigiriya, bezoek vismarkt Negombo en Anuradhapura
Dag 4: Sigiriya, beklimming leeuwenrots en fietsen Polonnaruwa (excl entrees)
Dag 5: Sigiriya - Kandy, village trail en rotstempel Dambulla
Dag 6: Kandy, ontmoet boeddhistische monnik, Botanische tuinen, citytour
Dag 7: Kandy - Nuware Eliya - Ella, theeplantage, visit Nuwara Eliya, treinrit Nanu Oya - Banderella
Dag 8: Ella, wandeling Little Adam’s Peak, 9 Arches Bridge, Rawana Falls
Dag 9: Ella - Tissamaharama, city tour: Tissa Wewa, Yatala Dagoba, Tissa Dagoba, Santagiri Dagoba
Dag 10: Tissamaharama, safari Yala nationaal park (incl entree)
Dag 11: Tissamaharama - Mirissa
Dag 12: Mirissa
Dag 13: Mirissa - Galle, Galle fort walking tour
Dag 14: Galle
Dag 15: Galle - vliegveld Colombo, transfer
Dag 16: Aankomst Amsterdam

Extensie 6: Tweede nacht in vestigingsstadje Galle
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Zomer 18op aanvraag€ 73,- p.p.€ 54,- p.p.€ 56,- p.p.€ 48,- p.p.€ 50,- p.p.


Extensie 7: Wandelen in het regenwoud van Sinharaja (Yala - Sinharaja - Mirissa) - Winter


Het regenwoud van Sinharaja is een bijzonder gebied met een enorme rijkdom aan planten en dieren. Fantastisch om te wandelen!

Dag 11: Elephant Transit Home en slapen in het ongerepte regenwoud

Elephant Transit Home en slapen in het ongerepte regenwoud
De rit naar Sinharaja is zonder stops ongeveer 4,5 uur. Tip: Als je (na een uur of 1,5 a 2 uur rijden) langs Udawalawe rijdt, kun je rond half 12 een bezoek brengen aan het Elephant Transit Home. Hier worden weesolifanten tijdelijk opgevangen, totdat ze groot genoeg zijn, om in Udawalawe Nationaal Park uit te zetten. Je kunt van een afstandje het voeren bekijken, (om 9, 12, 15 en 18 uur) en dit duurt een half uur. Je mag de olifanten uiteraard niet aanraken en je kijkt van een afstandje, ze moeten wild blijven om uit te kunnen worden gezet. Ook is er een heel leuk informatiecentrum vol olifantenweetjes waar je een half uur rond kunt kijken. In totaal neemt een bezoekje een uur in beslag. Met je entree van ongeveer €2,50 help je de opvang van de olifanten te financieren. Inmiddels zijn er al zo'n 90 olifanten succesvol in het wild uitgezet. Het ongerepte tropische regenwoud van Sinharaja is het grootste intact gebleven restant van de oerbossen waarmee Sri Lanka ooit bedekt was. Vanwege zijn enorme ecologische waarde, is Sinharaja door de UNESCO verklaard tot erfgoed van wereldbelang. Het regenwoud van Sinharaja is een bijzonder gebied met een enorme rijkdom aan planten en dieren. Sinharaja is ook populair onder vogelliefhebbers vanwege de vele (endemische) vogelsoorten die er leven. Je overnacht in een eenvoudig maar comfortabel guesthouse midden in het regenwoud. Je komt hier helemaal tot rust, het lijkt wel of je hier veel dieper kunt ademhalen. Het is heerlijk in slaap vallen met de geluiden van het regenwoud. Hoor je de krekels?

Dag 12: Wandeling door het regenwoud van Sinharaja

Wandeling door het regenwoud van Sinharaja
Vandaag maak je een wandeling van 3 a 4 uur door het regenwoud onder leiding van een ervaren natuurgids. De gids kan je van alles vertellen over de planten en bomen die je onderweg tegenkomt. Bewonder de woudreuzen die oeroud lijken. Met een beetje geluk spot je ook inwoners van het regenwoud van Sinharaja, zoals verschillende vogels, apen, varanen of de reuzeneekhoorn.  Trek dichte wandelschoenen aan. Net als in iedere jungle kunnen hier wel eens bloedzuigers zitten, zeker na een buitje. Dat hoort er bij! Voor de wandeling trek je speciale ‘tekensokken’ over je sokken en lange broek heen aan. Daarna flink spuiten met insect repellent en meestal heb je er dan weinig last van.
Meenemen voor de wandeling: dagrugzak voor water en camera, wandelschoenen (lichtgewicht is prima), zonnebrandcrème, zonnepet, regenponcho en plastic zak om camera te beschermen (in een regenwoud regent het regelmatig, zoals de naam al doet vermoeden), insectenrepellent.  

Dag 13: Afscheid van Sinharaja en naar Mirissa

Afscheid van Sinharaja en naar Mirissa
Aangekomen (circa 3,5 uur rijden) in Mirissa is het tijd voor zon, zee en strand! In Mirissa heerst een relaxte sfeer. Geniet overdag van het mooie strand en in de avond van een heerlijk verse vis in een van de restaurantjes op het strand. Probeer ook een Ayurvedische massage uit, er zijn een paar goede spa salons, vooraf reserveren is zeker nodig. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Wandelen in het regenwoud van Sinharaja (Yala - Sinharaja - Mirissa) - Winter:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Colombo - Negombo, transfer
Dag 3: Negombo - Sigiriya, bezoek vismarkt Negombo en Anuradhapura
Dag 4: Sigiriya, beklimming leeuwenrots en fietsen Polonnaruwa (excl entrees)
Dag 5: Sigiriya - Kandy, village trail en rotstempel Dambulla
Dag 6: Kandy, ontmoet boeddhistische monnik, Botanische tuinen, citytour
Dag 7: Kandy - Nuware Eliya - Ella, theeplantage, visit Nuwara Eliya, treinrit Nanu Oya - Banderella
Dag 8: Ella, wandeling Little Adam’s Peak, 9 Arches Bridge, Rawana Falls
Dag 9: Ella - Tissamaharama, city tour: Tissa Wewa, Yatala Dagoba, Tissa Dagoba, Santagiri Dagoba
Dag 10: Tissamaharama, safari Yala nationaal park (incl entree)
Dag 11: Tissamaharama - Sinharaja, Elephant Transit Home Udawalawe
Dag 12: Sinharaja, nature walk 3-4 uur
Dag 13: Sinharaja - Mirissa
Dag 14: Mirissa
Dag 15: Mirissa - Galle, Galle fort walking tour
Dag 16: Galle - vliegveld Colombo, transfer
Dag 17: Aankomst Amsterdam

Extensie 7: Wandelen in het regenwoud van Sinharaja (Yala - Sinharaja - Mirissa) - Winter
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Winterop aanvraag€ 236,- p.p.€ 203,- p.p.€ 193,- p.p.€ 183,- p.p.€ 183,- p.p.


Extensie 8: Raften en canyoning in Kitulgala (Kandy - Kitulgala - Ella)- Winter


Wil je meer avontuur tijdens je Sri Lanka rondreis? Ga in Kitulgala canyoning en raften op een wild stromende rivier. Ook maak je een mooie wandeling door het dorp en regenwoud van Makandawa. 
 

Dag 7: Wandeling door het Makandawa regenwoud bij Kitulgala

Wandeling door het Makandawa regenwoud bij Kitulgala
Rij in ongeveer 3 uur naar Kitulgala door een mooi landschap. Kitulgala is prachtig gelegen aan de rivier de Kelani middenin het regenwoud van Makandawa. Leuk wetenswaardigheidje is dat hier de beroemde film 'Bridge over the river Kwai' is opgenomen. Ook grappig: bij het Plantation Hotel is een piepklein Rolls Royce museum. Queen Elizabeth en Prins Phillip werden in een van deze autos rondgereden tijdens hun staatsbezoek aan Sri Lanka! In de middag staat een mooie wandeling van zo'n 3 uur door het regenwoud gepland onder leiding van een ervaren natuurgids. Neem voldoende drinkwater mee. Eerst steek je de hangbrug over de rivier over. Daarna loop je door een dorpje. Vogelliefhebbers komen heel graag naar het Makandawa bos. Wie weet spot jij ook een bijzondere vogel, zoals de zwarte arend of blue magpie. 

Dag 8: Canyoning en white water rafting bij Kitulgala

Canyoning en white water rafting bij Kitulgala
De Kelani rivier stroomt dwars door de jungle en biedt volop sportief vermaak. Je doet vanochtend een combinatie van white water raften. en canyoning in één. Zwemvest en helm krijg je ter plaatse, zorg zelf voor schoenen die in het water kunnen, zoals gympen. Trek t-shirt of hemdje aan en een korte broek over je zwemkleding. Het leuke van raften is de afwisseling. Het ene moment geniet je van de groene rivierbanken, en zie je een vogel de rivier over vliegen. Net als je denkt: "Wat is het hier mooi!" moet je aan de bak. Een rapid in aantocht, peddelen met zijn allen! Een flinke adrenaline kick als het water om je heen kolkt en dan... ben je op miraculeuze wijze alweer door de rapid heen. Nat word je zeker, maar je rafting guide weet wat hij doet, en je weet dat je in veilige handen bent. Halverwege sleep je je raft op de kant en maak je een canyoning tocht in een zijarm van de rivier. Glij van een natuurlijke waterglijbaan en plons in een diepe poel koud water. Klauter naar het volgende punt en hier spring je van een rots het water in. Spannend op een leuke manier. Wees gerust, met een normale conditie en een dosis gevoel voor avontuur kan iedereen het. De stroomversnellingen hebben graad 2 en 3/3+. White water raften op de Kelani rivier is zowel voor beginners als voor mensen die al eerder geraft hebben een geweldige ervaring, de minimum leeftijd is 8 jaar. (Met kinderen vanaf zes jaar is het mogelijk om een boottocht te maken over een rustiger stuk van de rivier.. Vraag van te voren een aangepast programma aan.) De rest van de dag kun je moe maar zeer voldaan chillen met uitzicht op de rivier. Wat een stoere dag was dit! Een koud drankje is nu wel verdiend
 

Dag 9: De theeplantages van Nuwara Eliya en treinrit naar Ella

De theeplantages van Nuwara Eliya en treinrit naar Ella
Door een prachtig heuvellandschap vol theeplantages rijd je in ongeveer drie uur naar Nuwara Eliya. Onderweg breng je een bezoek aan een van de theeplantages. Tijdens een rondleiding leer je het hele proces van theestruik tot aan je kopje thee en leer je de verschillen tussen de verschillende soorten thee. Na afloop kun je thee proeven en uiteraard eveneens desgewenst kopen. Afhankelijk van je treintijden en het verloop van de ochtend kun je even kort het koloniale plaatsje Nuwara Eliya bekijken, als je tijd over hebt, dit betekent wel een klein half uur omrijden en dezelfde weg weer terug. Op het treinstation van Nanu Oya, een klein half uur van Nuwara Eliya, stap je op de trein voor een spectaculaire treinrit door de bergen. De trein baant zich een weg door prachtige groene heuvels met theevelden en bossen. Voor de treinreis boeken we afhankelijk van beschikbaarheid First class of Second Class. Treintickets zijn in Sri Lanka pas 30 dagen voor de reisdag te boeken, en in de populaire reismaanden kan het voorkomen dat alle tickets in één dag uitverkocht zijn. In dat geval kunnen we altijd nog een derde klasse kaartje regelen, voor deze klasse kunnen we echter geen zitplaatsen reserveren. We vinden dit een van de mooiste treintrajecten van Sri Lanka. Omdat Nuwara Eliya koel is, en Ella een zeer aangenaam klimaat heeft, vinden we overnachten in Ella een aanrader. Na de treinrit staat je chauffeur je al bij het treinstation van Banderella op te wachten om je naar je hotel te brengen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Raften en canyoning in Kitulgala (Kandy - Kitulgala - Ella)- Winter:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Colombo - Negombo, transfer
Dag 3: Negombo - Sigiriya, bezoek vismarkt Negombo en Anuradhapura
Dag 4: Sigiriya, beklimming leeuwenrots en fietsen Polonnaruwa (excl entrees)
Dag 5: Sigiriya - Kandy, village trail en rotstempel Dambulla
Dag 6: Kandy, ontmoet boeddhistische monnik, Botanische tuinen, citytour
Dag 7: Kandy - Kitulgala, wandeling Makandawa regenwoud (gids)
Dag 8: Kitulgala, Canyoning & raften
Dag 9: Kitulgala - Ella, theeplantage, Nuwara Eliya, treinrit Nanu Oya - Banderella
Dag 10: Ella, wandeling Little Adam’s Peak, 9 Arches Bridge, Rawana Falls
Dag 11: Ella - Tissamaharama, city tour: Tissa Wewa, Yatala Dagoba, Tissa Dagoba, Santagiri Dagoba
Dag 12: Tissamaharama, safari Yala nationaal park (incl entree)
Dag 13: Tissamaharama - Mirissa
Dag 14: Mirissa
Dag 15: Mirissa - Galle, Galle fort walking tour
Dag 16: Galle - vliegveld Colombo, transfer
Dag 17: Aankomst Amsterdam

Extensie 8: Raften en canyoning in Kitulgala (Kandy - Kitulgala - Ella)- Winter
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Zomer 18 & Winter 18/19op aanvraag€ 281,- p.p.€ 232,- p.p.€ 212,- p.p.€ 197,- p.p.€ 192,- p.p.


Extensie 9: Jaffna en Anuradhapura - Winter


Ga van de gebaande paden naar Jaffna in het hoge noorden! Ontdek de sporen van de specerijenhandel van de VOC en maak een boottocht naar het eiland Delft. Bezoek pelgrimsstad Anuradhapura.

Dag 3: Pelgrimsstad Anuradhapura met zijn heilige boom

Pelgrimsstad Anuradhapura met zijn heilige boom
Na het ontbijt staat de auto met Engelssprekende chauffeur voor je klaar. De chauffeur fungeert ook als gids en kan je van alles vertellen over Sri Lanka. Bespreek dagelijks met je chauffeur het programma, en wellicht heeft je chauffeur ook nog leuke suggesties voor stops. Natuurlijk kun je het altijd aangeven wanneer je ergens wilt stoppen om een foto te maken of voor een extra pauze. De aangegeven reistijden zijn bij benadering en zonder stops berekend. Om je reis zo flexibel mogelijk te houden, betaal je gedurende de reis zelf je entrees ter plaatse, zoals bijvoorbeeld de komende dagen bij Anuradhapura, Dambulla, Sigiriya en Polonnaruwa. Hierdoor kun je gemakkelijk een bezienswaardigheid schrappen als je eens een keer geen zin hebt.
 
Allereerst breng je een bezoek aan de vismarkt op het strand van Negombo. Je ziet - om 6 uur 's ochtends- hoe traditionele vissersboten aan land worden getrokken en de binnengehaalde vis verhandeld wordt. Op zondag is deze markt gesloten. Valt deze dag op een zondag, dan breng je een bezoek aan de markt bij de kerk van Negombo. Hierna rijd je door een prachtig plattelandslandschap met rijstvelden, kokospalmen in ongeveer 4 uur naar Anuradhapura. 's Middag brengt je chauffeur je naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Anuradhapura, de meest heilige stad van Sri Lanka. De stad wordt gezien als de geboorteplaats van het boeddhisme in Sri Lanka en trekt veel pelgrims, wat voor een bijzondere sfeer zorgt. Je bent hier echt tussen de lokale mensen. Dit is een belangrijke pelgrimsplek voor de lokale bevolking, dus pas je kleding aan en bedek schouders en knieën. (Tip: breng sokken mee, de stenen kunnen heet zijn van de zon.) Anuradhapura was 1500 jaar lang de koninklijke hoofdstad van Sri Lanka, maar werd verlaten vanwege de vele invallen vanuit India. De indrukwekkende archeologische overblijfselen van de oude stad staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Anuradhapura heeft onder meer een aantal gigantische stupa's, in Sri Lanka dagoba’s genoemd. Ook heel bijzonder is de Sri Maha Bodhi, een heilige bo-boom van maar liefst 2200 jaar oud, volgens velen de oudste boom ter wereld. Het is een stek van de heilige boom waaronder Boeddha verlichting bereikte. Pelgrims uit het hele land komen hier bloemen offers brengen en andere rituelen uitvoeren.

Dag 4: Pelgrimstocht naar bergtop Mihintale en naar Jaffna in het noorden

Pelgrimstocht naar bergtop Mihintale en naar Jaffna in het noorden
Als je wilt kun je vanochtend Mihintale bezoeken, zo'n 11 kilometer ten noordoosten van Anuradhapura. Deze bergtop is een van de belangrijkste bedevaartsoorden voor boeddhisten op Sri Lanka. Hier vond de ontmoeting plaats tussen de boeddhistische monnik Mahinda en koning Devanampiya Tissa, die vervolgens het boeddhisme in Sri Lanka introduceerde. Klim zo'n 350 treden omhoog naar de top voor de witte dagoba, het witte boeddhabeeld en een schitterend uitzicht. Heb je genoeg pelgrimsplaatsen gezien, dan kun je het natuurlijk ook overslaan. Het is ongeveer vier uur rijden naar Jaffna helemaal in het noorden van Sri Lanka. Jaffna wordt nog maar mondjesmaat door toeristen bezocht, echt een plekje voor avonturiers die graag van de gebaande paden gaan! De stad is het politieke, economische en culturele centrum van de Tamil-gebieden. Vanwege de burgeroorlog is het noorden van Sri Lanka lang niet toegankelijk geweest voor bezoekers. Echter, al sinds 2009 is de rust weergekeerd en wordt er hard gewerkt aan de wederopbouw. Jaffna is een heerlijk relaxte stad om te verblijven, ver weg van de gebaande paden. Voor Nederlanders is Jaffna extra interessant vanwege de Nederlandse rol in de specerijenhandel door de VOC. Daarnaast is het boeiend om het verschil in cultuur te zien met de rest van Sri Lanka. De Tamils zijn hindoe, terwijl de Singalezen meestal boeddhist zijn. In Jaffna vind je dan ook veel hindoetempels en de sfeer doet denken aan Zuid-India. De belangrijkste tempel van Jaffna is de Nallur Kandaswamy-tempel, een prachtige tempel in typisch Zuid-Indiase stijl met druk bewerkte tempeltorens. 

Dag 5: Bezoek het Hollandse fort van Jaffna en fiettocht Jaffna

Bezoek het Hollandse fort van Jaffna en fiettocht Jaffna
Vandaag breng je onder leiding van een lokale Engelssprekende gids een bezoek aan de bezienswaardigheden in Jaffna en omgeving. In de ochend verken je met de auto het schiereiland. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Point Pedro, het meest noordelijke stadje van Sri Lanka. Bij Kantarodai vind je 30 kleine boeddhistische stoepas die zo'n 2000 jaar oud zouden zijn. Er doen verschillende legendes de ronde over deze stoepas. In de middag staat er een leuke fietstocht in Jaffna op het programma. Loop over de muren van het stervormige Fort Jaffna, indrukwekkend groot! Het is in 1616 gebouwd door de Portugezen, in 1658 hebben de Nederlanders onder de vlag van de Verenigde Oostindische Compagnie het fort veroverd en vervolgens versterkt. De Hollandse invloeden zijn nog goed terug te zien. Op je fietstocht kom je bijvoorbeeld langs de haven, kerken, de bibliotheek, archeologisch museum en je kunt een pitstop houden in een ijssalon. Bijzonder is ook het bezoek aan de hindoeïstische Nallur tempel tijdens gebedstijd in de namiddag.

Dag 6: Boottocht naar het eiland Delft bij Jaffna

Boottocht naar het eiland Delft bij Jaffna
Vandaag breng je een bezoek aan het eiland Neduntheevu, ofwel Delft. In de tijd van de Nederlandse overheersing kregen de acht voornaamste eilanden rondom Jaffna de namen van Nederlandse steden. Inmiddels hebben alle eilanden weer een inheemse naam, maar Neduntheevu wordt nog vaak bij zijn oude naam Delft genoemd. Delft is het grootste eiland en is te bereiken vanaf de veerpont bij Karikattuwan, een uurtje rijden van Jaffna. De overtocht naar het eiland Delft gaat met een openbare ferry. Het kan soms erg druk zijn op de boot, iedereen moet met al zijn boodschappen en marktkoopwaar over en weer. Zie het als een echte lokale ervaring! Per tuktuk ontdek je Delft, een eiland vol bijzondere en magische verhalen, zoals de voetafdruk van de apengod Hanuman. Ook op Delft vind je ruïnes van een Nederlandse fort, opgebouwd uit dood koraal. Op het eiland leven wilde paarden, die vroeger door de Portugezen zijn geïntroduceerd. Als je wilt kun je ook nog naar het strand voor een verkoelende duik.
 

Dag 7: Afscheid van Jaffna en naar Sigiriya

Afscheid van Jaffna en naar Sigiriya
Vandaag is de langste reisdag, van Jaffna is het ongeveer 4,5 uur rijden naar Sigiriya. Natuurlijk kun je weer uitstappen waar je wilt en in lokaal eettentje lunchen. Je komt halverwege de middag aan in Sigiriya aan, waar je verblijf je in een comfortabel hotel. Tip: Heb je nog tijd dan kun je overwegen om Pidurangala Rock te beklimmen, je wandelt dan door de jungle met weinig toeristen. Je hebt dan uitzicht naar Sigiriya Rock toe. Afhankelijk van je conditie duurt het ongeveer 45 minuten tot een uur om boven te komen. In het begin zijn er provisorische traptreden en uiteindelijk moet je via de rotsen omhoog klimmen, dat is een wat pittiger stukje.  
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Jaffna en Anuradhapura - Winter:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Colombo - Negombo, transfer
Dag 3: Negombo - Anuradhapura
Dag 4: Anuradhapura - Mihintale - Jaffna
Dag 5: Jaffna, Excursie surroundings by car & afternoon bike trip Jaffna (full day guide)
Dag 6: Jaffna, bezoek aan Delft, lokale ferry, tuktuk, guide
Dag 7: Jaffna - Sigiriya
Dag 8: Sigiriya, beklimming leeuwenrots en fietsen Polonnaruwa (excl entrees)
Dag 9: Sigiriya - Kandy, village trail en rotstempel Dambulla
Dag 10: Kandy, ontmoet boeddhistische monnik, Botanische tuinen, citytour
Dag 11: Kandy - Nuware Eliya - Ella, theeplantage, visit Nuwara Eliya, treinrit Nanu Oya - Banderella
Dag 12: Ella, wandeling Little Adam’s Peak, 9 Arches Bridge, Rawana Falls
Dag 13: Ella - Tissamaharama, city tour: Tissa Wewa, Yatala Dagoba, Tissa Dagoba, Santagiri Dagoba
Dag 14: Tissamaharama, safari Yala nationaal park (incl entree)
Dag 15: Tissamaharama - Mirissa
Dag 16: Mirissa
Dag 17: Mirissa - Galle, Galle fort walking tour
Dag 18: Galle - vliegveld Colombo, transfer
Dag 19: Aankomst Amsterdam

Extensie 9: Jaffna en Anuradhapura - Winter
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Winterop aanvraag€ 550,- p.p.€ 448,- p.p.€ 425,- p.p.€ 381,- p.p.€ 371,- p.p.
Zomerop aanvraag€ 513,- p.p.€ 418,- p.p.€ 388,- p.p.€ 349,- p.p.€ 334,- p.p.


Extensie 10: Dolfijnen spotten in Kalpitiya - Winter (november t/m april)


Ga dolfijnen spotten in Kalpitiya, een van de beste plekken in Sri Lanka om dolfijnen te zien. Je verblijft aan het strand nabij het rustige vissersdorpje Kalpitiya.

Dag 3: Naar het strand van Kalpitiya

Naar het strand van Kalpitiya
Na het ontbijt staat de auto met Engelssprekende chauffeur voor je klaar. De chauffeur fungeert ook als gids en kan je van alles vertellen over Sri Lanka. Bespreek dagelijks met je chauffeur het programma, en wellicht heeft je chauffeur ook nog leuke suggesties voor stops. Natuurlijk kun je het altijd aangeven wanneer je ergens wilt stoppen om een foto te maken of voor een extra pauze. De aangegeven reistijden zijn bij benadering en zonder stops berekend. Om je reis zo flexibel mogelijk te houden, betaal je gedurende de reis zelf je entrees ter plaatse, zoals bijvoorbeeld de komende dagen bij Anuradhapura, Dambulla, Sigiriya en Polonnaruwa. Hierdoor kun je gemakkelijk een bezienswaardigheid schrappen als je eens een keer geen zin hebt.
Allereerst breng je een bezoek aan de vismarkt op het strand van Negombo. Je ziet hoe traditionele vissersboten aan land worden getrokken en de binnengehaalde vis verhandeld wordt. Dit gebeurt op de vroeg ochtend, om 6 uur wordt de vis binnengehaald en verhandeld. Op zondag is deze markt gesloten. Valt deze dag op een zondag, dan breng je een bezoek aan de markt bij de kerk van Negombo. Hierna rijd je in ongeveer 3 uur naar Kalpitiya. Kalpitiya is een rustig vissersdorpje. Je verblijft in een boutique tent aan het strand. De boutique tent is van alle luxe voorzien, zoals ventilator, airconditioning, safe, echte bedden, terras en een badkamer met zelfs een tropische buitendouche!

Dag 4: Dolfijnen spotten in Kalpitiya

Dolfijnen spotten in Kalpitiya
Je kunt zelf bepalen hoe je de dag invult, wil je dolfijnen of walvissen spotten, een mangrove tocht doen of gewoon relaxen, een duik in het zwembad nemen en een strandwandeling maken? Wil je een excursie doen, dan kun je deze bij aankomst bij je accommodatie boeken. Kalpitiya staat bekend als de beste plek in Sri Lanka om dolfijnen te zien. Vaak zwemmen er enorme scholen dolfijnen om de boot. De dolfijnen zijn enorm speels. Ze zwemmen mee met de boot en springen uit het water. Je wordt vanzelf vrolijk als je naar deze dieren kijkt. Ga je op dolfijnsafari, dan moet je vroeg op, de boottocht start om 6 uur, nog voor het ontbijt. Dolfijn spotten kun je doen van november tot maart, daarna is de wind op zee te hard.

Dag 5: De 1000 jaar oude boeddhistische stoepas van Anuradhapura

De 1000 jaar oude boeddhistische stoepas van Anuradhapura
Vandaag rijd je allereerst naar Anuradhapura, een rit van een dikke 2 uur. Anuradhapura was eeuwenlang de hoofdstad van Sri Lanka en is nu een van de belangrijkste historische steden van het land. De 1000 jaar oude stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en trekt veel pelgrims, wat voor een bijzondere sfeer zorgt. De koninklijke stad van weleer heeft onder meer een aantal gigantische stupa's, in Sri Lanka dagoba’s genoemd. Ook heel bijzonder is de Sri Maha Bodhi, een heilige bo-boom van maar liefst 2200 jaar oud, volgens velen de oudste boom ter wereld. Het is een stek van de heilige boom waaronder Boeddha verlichting bereikte. Pelgrims uit het hele land komen hier bloemen offers brengen en andere rituelen uitvoeren. Van Anuradhapura is het  nog ongeveer anderhalf uur rijden naar Sigiriya. 

 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Dolfijnen spotten in Kalpitiya - Winter (november t/m april):
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Colombo - Negombo, transfer
Dag 3: Negombo - Kalpitiya, bezoek vismarkt Negombo
Dag 4: Kalpitiya
Dag 5: Kalpitiya - Sigiriya, bezoek Anuradhapura
Dag 6: Sigiriya, beklimming leeuwenrots en fietsen Polonnaruwa (excl entrees)
Dag 7: Sigiriya - Kandy, village trail en rotstempel Dambulla
Dag 8: Kandy, ontmoet boeddhistische monnik, Botanische tuinen, citytour
Dag 9: Kandy - Nuware Eliya - Ella, theeplantage, visit Nuwara Eliya, treinrit Nanu Oya - Banderella
Dag 10: Ella, wandeling Little Adam’s Peak, 9 Arches Bridge, Rawana Falls
Dag 11: Ella - Tissamaharama, city tour: Tissa Wewa, Yatala Dagoba, Tissa Dagoba, Santagiri Dagoba
Dag 12: Tissamaharama, safari Yala nationaal park (incl entree)
Dag 13: Tissamaharama - Mirissa
Dag 14: Mirissa
Dag 15: Mirissa - Galle, Galle fort walking tour
Dag 16: Galle - vliegveld Colombo, transfer
Dag 17: Aankomst Amsterdam

Extensie 10: Dolfijnen spotten in Kalpitiya - Winter (november t/m april)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Winter 18/19op aanvraag€ 280,- p.p.€ 258,- p.p.€ 234,- p.p.€ 230,- p.p.€ 218,- p.p.
Zomer 18op aanvraag€ 240,- p.p.€ 214,- p.p.€ 194,- p.p.€ 188,- p.p.€ 178,- p.p.


Extensie 11: Op safari in onontdekt Wilpattu & slapen in safari tenten - Winter


Slaap in safari tenten midden in de ongerepte natuur van Wilpattu Nationaal Park. Het grootste en oudste Nationaal Park van Sri Lanka wordt veel minder bezocht dat de parken in het zuiden. 

Dag 3: Bezoek aan de vissersmarkt in Negombo en naar Wilpattu Nationaal Park

Bezoek aan de vissersmarkt in Negombo en naar Wilpattu Nationaal Park
Na het ontbijt staat de auto met Engelssprekende chauffeur voor je klaar. De chauffeur fungeert ook als gids en kan je van alles vertellen over Sri Lanka. Bespreek dagelijks met je chauffeur het programma, en wellicht heeft je chauffeur ook nog leuke suggesties voor stops. Natuurlijk kun je het altijd aangeven wanneer je ergens wilt stoppen om een foto te maken of voor een extra pauze. De aangegeven reistijden zijn bij benadering en zonder stops berekend. Om je reis zo flexibel mogelijk te houden, betaal je gedurende de reis zelf je entrees ter plaatse, zoals bijvoorbeeld de komende dagen bij Anuradhapura, Dambulla, Sigiriya en Polonnaruwa. Hierdoor kun je gemakkelijk een bezienswaardigheid schrappen als je eens een keer geen zin hebt.
 
Om 6 uur in de vroege ochtend breng je een bezoek aan de vismarkt op het strand van Negombo. Je ziet hoe traditionele vissersboten aan land worden getrokken en de binnengehaalde vis verhandeld wordt. Op zondag is de vismarkt gesloten, en breng je een bezoek aan de markt bij de kerk van Negombo. Na ongeveer 4 uur rijden kom je aan in het Big Game Camp aan de rand van Wilpattu Nationaal Park. Het Wilpattu National Park is met 1000 km2 het grootste en ook het oudste nationale park van Sri Lanka. Wilpattu betekent meer, het park heeft dan ook veel meertjes, die veel dieren aantrekken. Daarnaast vind je hier uitgestrekte moerasgebieden en bossen. Je verblijft in luxe safaritenten met echte bedden en een eigen douche en toilet. De tenten liggen verscholen in de jungle, je dompelt je helemaal onder in de natuur. Vanaf het moment van aankomst word je in de watten gelegd door het personeel van het kampement. Vandaag zijn alle maaltijden inbegrepen. Als je wilt, leert de kok je enkele typische Sri Lankaanse gerechten maken in een informele 'kookcursus'. Wij leerden roti en dahl maken. (Bij boeking aangeven). Na een heerlijke lunch kun je kiezen of je vanmiddag al een extra safari wil boeken in het Wilpattu Nationaal Park (niet in begrepen, op aanvraag; de safari duurt 3 uur en begint om half 3). Of misschien ga je liever even luieren in de omgeving van je tent. Het diner wordt geserveerd op een bijzondere plek in de omgeving van het kampement. In de avond wordt er een kampvuur gemaakt. Wat is beter dan in slaap vallen met de geluiden van de natuur op de achtergrond?

Dag 4: Safari in Wilpattu en pelgrimsstad Anuradhapura

Safari in Wilpattu en pelgrimsstad Anuradhapura
Vroeg uit de veren, want direct na zonsopkomst of voor zonsondergang is het beste tijdstip om dieren te spotten. Je gaat van 6 tot ongeveer 10 uur op safari in Wilpattu Nationaal Park (inclusief). Deze safari duurt 3 uur. De safari is georganiseerd door het kamp (minimum 2 personen), en je jeepchauffeur is een kei in het spotten van dieren.​ Wilpattu staat bekend om zijn rijkdom aan diersoorten. In Wilpattu leven luipaarden, lippenberen (sloth bear), wilde olifanten, waterbuffels, apen, herten, pauwen, leguanen, bengaalse varanen, cobra’s, pythons en krokodillen. Je ziet hier wellicht wat minder snel luipaarden en wat minder grote olifanten groepen, maar als je ze ziet is het daardoor ook in veel meer rust. Zo heb je meer een safari gevoel en natuurbeleving, dan in de populaire, maar daardoor drukke andere nationaal parken. Ook vind je hier meer dan 200 vogelsoorten. Zo kun je bijvoorbeeld de witte ibis en de lepelaar spotten. Terug in het kamp uitgebreid ontbijt en helaas vertrek je van deze mooie plek. Na een uurtje stop je bij de 1000 jaar oude tempelstad Anuradhapura. Dit was eeuwenlang de hoofdstad van Sri Lanka en is nu een van de belangrijkste historische steden van het land. De oude stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en trekt veel pelgrims, wat voor een bijzondere sfeer zorgt. Anuradhapura heeft onder meer een aantal gigantische stupa's, in Sri Lanka dagoba’s genoemd. Ook al is de oude stad al 1000 jaar verlaten, de dagoba's staan nog steeds. Ook heel bijzonder is de Sri Maha Bodhi, een heilige bo-boom van maar liefst 2200 jaar oud, volgens velen de oudste boom ter wereld. Het is een stek van de heilige boom waaronder Boeddha verlichting bereikte. Pelgrims uit het hele land komen hier bloemen offers brengen en andere rituelen uitvoeren. Dit is een belangrijke pelgrimsplek voor de lokale bevolking, dus pas je kleding aan en bedek schouders en knieën. (Tip: breng sokken mee, de stenen kunnen heet zijn van de zon.) Het volgende hoogtepunt van de Culturele Driehoek ligt 2 uur verder op: Sigiriya.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Op safari in onontdekt Wilpattu & slapen in safari tenten - Winter:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Colombo - Negombo, transfer
Dag 3: Negombo - Wilpattu, vismarkt, optioneel koken Wilpattu
Dag 4: Wilpattu - Anuradhapura - Sigiriya, safari Wilpattu 6 AM
Dag 5: Sigiriya, beklimming leeuwenrots en fietsen Polonnaruwa (excl entrees)
Dag 6: Sigiriya - Kandy, village trail en rotstempel Dambulla
Dag 7: Kandy, ontmoet boeddhistische monnik, Botanische tuinen, citytour
Dag 8: Kandy - Nuware Eliya - Ella, theeplantage, visit Nuwara Eliya, treinrit Nanu Oya - Banderella
Dag 9: Ella, wandeling Little Adam’s Peak, 9 Arches Bridge, Rawana Falls
Dag 10: Ella - Tissamaharama, city tour: Tissa Wewa, Yatala Dagoba, Tissa Dagoba, Santagiri Dagoba
Dag 11: Tissamaharama, safari Yala nationaal park (incl entree)
Dag 12: Tissamaharama - Mirissa
Dag 13: Mirissa
Dag 14: Mirissa - Galle, Galle fort walking tour
Dag 15: Galle - vliegveld Colombo, transfer
Dag 16: Aankomst Amsterdam

Extensie 11: Op safari in onontdekt Wilpattu & slapen in safari tenten - Winter
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Winterop aanvraag€ 291,- p.p.€ 231,- p.p.€ 212,- p.p.€ 195,- p.p.€ 190,- p.p.
Excursies

Ella

Excursie 1: Wandeling Ella's Rock

Wandeling Ella's Rock
De hike naar Ella Rock is een redelijk zware wandeling van 11 km en een pittige klim. Ideaal als je sportief bent en op vakantie wat extra uitdaging zoekt. De wandeling gaat door groene heuvels en langs theeplantages. Boven aangekomen word je beloond met een fantastisch uitzicht over het groene landschap met Ella Gap, Little Adam's Peak en Namunukula Mountain. Onderweg naar Ella Rock kom je langs een beroemde grot, die een rol speelt in het hindoe epos de Ramayana. Volgens dit liefdesverhaal werd Sita hier door de demonenkoning Rawana gevangen gehouden.
 

Excursie 1: Wandeling Ella's Rock
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Vanaf 12 jaar€ 73,- p.p.€ 42,- p.p.€ 37,- p.p.€ 31,- p.p.€ 31,- p.p.€ 31,- p.p.
Kind 5-11 jaar€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.€ 26,- p.p.Galle

Excursie 2: Fietsen op het platteland bij Galle (15 km, 3-4 uur met stops)

Fietsen op het platteland bij Galle (15 km, 3-4 uur met stops)
Wat is er leuker dan op de fiets het platteland rondom Galle te ontdekken? Je begint bij het meeting-point aan de rand van Galle. De eerste stop is een theefabriek, waar je het proces van theeblaadje tot theekopje ziet. Op het Koggala meer kun je bootje varen naar de kleine eilandjes, waarvan sommigen bewoond. Het moerasland erom heen is een broedplaats voor vele vogels. Fiets verder door rijstvelden, kokosnoten-, rubber- en kaneelplantages. Bij Unawatuna stop je bij een mooi strandje en een unieke Boeddhistische tempel. Een relaxte ochtend fietsen (15 km) met genoeg te zien onderweg, waardoor de excursie zo'n 3 a 4 uur duurt.

Excursie 2: Fietsen op het platteland bij Galle (15 km, 3-4 uur met stops)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Vanaf 12 jaar€ 42,- p.p.€ 42,- p.p.€ 42,- p.p.€ 42,- p.p.€ 42,- p.p.€ 42,- p.p.
Kind 5-11 jaarop aanvraag€ 30,- p.p.€ 30,- p.p.€ 30,- p.p.€ 30,- p.p.€ 30,- p.p.Kandy

Excursie 3: Culturele voorstelling in Kandy

Culturele voorstelling in Kandy
In de avond kun je een culturele dansvoorstelling bijwonen. De dansers dragen prachtige kostuums en voeren verschillende dansen uit. De show wordt afgesloten met vuurdansers die vuur spuwen en over gloeiende kolen lopen.

Excursie 3: Culturele voorstelling in Kandy
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 11,- p.p.€ 11,- p.p.€ 11,- p.p.€ 11,- p.p.€ 11,- p.p.€ 11,- p.p.Excursie 4: Koken bij mensen thuis

Koken bij mensen thuis
Dit is niet alleen de lekkerste, maar ook de gezelligste excursie van Sri Lanka! Eerst ga je samen met je kookgids inkopen doen. Vervolgens ga je bij de gids thuis koken, ondertussen kun je volop babbelen en vragen stellen over het leven in Sri Lanka. Samen maak je een heerlijke Sri Lankaanse lunch en die je met zijn allen opeet. Met een beetje geluk komen meer familieleden thuis, van haar dochtertje tot oma. Wij vinden het heerlijk om te zien hoe mensen echt leven.

Excursie 4: Koken bij mensen thuis
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.€ 20,- p.p.Mirissa

Excursie 5: Walvis bootsafari Mirissa (nov-april)

Walvis bootsafari Mirissa (nov-april)
De wekker gaat vroeg voor een bijzondere excursie. Vanuit Mirissa kun je van november tot en met april een boottocht maken om op zoek te gaan naar walvissen. Om kwart voor 7 moet je je melden bij de boot. De boten bieden plaats aan tussen 20 en 60 personen. Mirissa is misschien wel de beste plaats ter wereld om de blauwe vinvis (blue whale) te zien, het grootste dier op aarde. Ook heb je kans op het zien van de potvis (sperm whale). Het is een onvergetelijk gezicht om deze gigantische dieren te zien zwemmen en soms zelfs te zien springen. Daarnaast heb je een grote kans op het zien van scholen dolfijnen, eveneens een geweldig ervaring.
 

Excursie 5: Walvis bootsafari Mirissa (nov-april)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Alle leeftijden€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.Sigiriya

Excursie 6: Olifanten safari in Minneriya Nationaal Park

Olifanten safari in Minneriya Nationaal Park
Tussen Polonnaruwa en Sigiriya ligt het nationaal park Minneriya. Minneriya heeft uitgestrekte vlaktes en is met name beroemd om zijn olifanten die in grote groepen in het park leven. In Minneriya vind je in juli en augustus zelfs de grootste samenkomst van Aziatische olifanten ter wereld. Daarnaast leven er apen, krokodillen, varanen en vele soorten vogels. Ook zijn er luipaarden in Minneriya, maar die worden hier niet vaak gespot. De chauffeur zet je rond half 3 af vlakbij de ingang van het park. Hier stap je in de jeep en rijdt naar de toegangspoort waar de safarichauffeur entree kaarten koopt. Hierna ben je klaar om op zoek te gaan naar de olifanten en ander wildlife van Minneriya. Camera bij de hand! De excursie is per privé jeep met parkranger (in Sri Lanka tracker genoemd) en duurt van 3 tot 6 uur.

Excursie 6: Olifanten safari in Minneriya Nationaal Park
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
12 jr en ouder€ 115,- p.p.€ 68,- p.p.€ 60,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Kind 5-11 jaar€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.Excursie 7: Apen in de jungle bij Polonaruwa (Primates Project)

Apen in de jungle bij Polonaruwa (Primates Project)
Maak kennis met apen in hun eigen leefomgeving. De Disney film the Monkey Kingdom toont het leven van een toque makaken apenfamilie (ceylonkroonapen familie) die in de jungle rondom Polonnaruwa woont. Tijdens een bezoek aan het Primates Project maak je een wandeling door het leefgebied van deze apensoort en twee andere apensoorten, de hanuman langurs, and purple-faced langurs. Een gids vertelt je van alles over het leven van de apen. Net als mensen leven apen in gezinnen, en hebben familieleden, vrienden en vijanden. Je zult zien dat ze zorg, samenwerking en passie tonen, maar ook  hebzucht, jaloezie en agressie uiten. Je zult vast en zeker parallellen in het gedrag van apen en mensen zien! Je ziet hoe moeders voor hun kinderen zorgen, territoriumgedrag en je leert hoe de apen met elkaar communiceren via gebaren, gezichtsuitdrukkingen en geluiden. De excursie duurt ongeveer 2 uur.

Excursie 7: Apen in de jungle bij Polonaruwa (Primates Project)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Alle leeftijden€ 94,- p.p.€ 78,- p.p.€ 78,- p.p.€ 78,- p.p.€ 78,- p.p.€ 78,- p.p.Tissamaharama

Excursie 8: Op safari in Udawalawe Nationaal Park -vanuit Tissamaharama/Yala

Op safari in Udawalawe Nationaal Park -vanuit Tissamaharama/Yala
Udawalawe Nationaal Park bestaat grotendeels uit savanne gebied, en staat met name bekend om de grote groepen olifanten die er leven. Tijdens een safari in Udawalawe zul je vrijwel zeker olifanten van zeer dichtbij kunnen bewonderen. Ook leven er buffels, wilde zwijnen, krokodillen, herten, apen en veel verschillende vogelsoorten, zoals ijsvogels, neushoornvogels en bijeneters. De excursie is per privé jeep met natuurgids (in Sri Lanka tracker genoemd) en duurt circa 3 uur.

Excursie 8: Op safari in Udawalawe Nationaal Park -vanuit Tissamaharama/Yala
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Vanaf 12 jaar€ 115,- p.p.€ 102,- p.p.€ 83,- p.p.€ 69,- p.p.€ 66,- p.p.€ 63,- p.p.
Kind 5-11 jaarop aanvraagop aanvraag€ 59,- p.p.€ 53,- p.p.€ 50,- p.p.€ 48,- p.p.Excursie 9: Op safari in Yala Nationaal Park

Op safari in Yala Nationaal Park
Wil je nog meer kans maken op het spotten van een luipaard, en de andere dieren die in Yala wonen, dan kun je ervoor kiezen om naast de inbegrepen excursie nog een extra safari excursie te maken in Yala nationaal park. De excursie is per privé jeep met natuurgids (in Sri Lanka tracker genoemd) en duurt circa 3 uur.

Excursie 9: Op safari in Yala Nationaal Park
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Vanaf 12 jaar€ 115,- p.p.€ 68,- p.p.€ 61,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.
Kind 5-11 jaarop aanvraagop aanvraag€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.€ 37,- p.p.Excursie 10: Op safari in Bundala Nationaal Park - vanaf Yala/Tissamaharama

Op safari in Bundala Nationaal Park - vanaf Yala/Tissamaharama
Dankzij zijn wetlands is Bundala internationaal gezien een belangrijke overwintering gebied voor migrerende watervogels (Ramsar conventie). Er komen 200 vogelsoorten voor, waaronder de flamingo en wilde pauw. Er leven ook olifanten, herten, waterbuffels, apen en krokodillen. Door Unesco aangewezen als een belangrijke biosfeer reservaat. Fraai, kleinschalig nationaal park waar relatief weinig toeristen komen. Aanrader voor natuurliefhebbers! Safari start om 6 uur am of 3 uur pm en duurt circa 3 uur. 
 

Excursie 10: Op safari in Bundala Nationaal Park - vanaf Yala/Tissamaharama
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 68,- p.p.€ 61,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.€ 52,- p.p.


Reacties van reizigers (1)

"Alles rondom en in Jaffna was voor ons een hoogtepunt."

Sri Lanka rondreis - Anuradhapura - Jaffna - Sigiriya - Polonaruwa - Yala - Galle

Petra Nijssen - 21-03-2018
We hadden een heerlijke afwisselende vakantie veel aandacht voor natuur, plaatselijke mensen en gewoontes, cultuur, avontuur en heeeerlijk eten! Wij hadden geen één excursie willen missen! De rotstempels van Dambulla zijn prachtig! ​Yala is wel erg massaal en r...
Verder lezen
Rondreis Sri Lanka: Winterreis hoogtepunten Sri Lanka in 2 weken (november t/m april)
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie