Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Op de foto

Natuurlijk levert het nemen van foto’s van Sri Lankaanse mensen mooie plaatjes op. We vinden het wel beleefd om even te vragen of je een foto van iemand mag nemen. De meeste mensen vinden het prima. Het is verboden in Sri Lanka om overheidspersoneel, militaire en andere strategisch interessante gebouwen te fotograferen.
 

Ja knikken

Een van de meest verwarrende cultuurverschillen tussen Sri Lanka en Nederland, is het gebruik van ja. Om te beginnen wordt 'ja' niet aangeduid door te knikken, maar door het hoofd te 'wiebelen' (je kin heen en weer bewegen). Dit gewiebel betekent niet alleen ‘ja’ maar heeft ook nog meer betekenissen zoals “ik begrijp het, maar het interesseert me niet”.

 
Groeten

De etnische groep waartoe iemand behoort, bepaalt ook hoe men groet. Er wordt niet verwacht dat reizigers de verschillen weten en hier correct mee om te gaan. In het algemeen zal je zien dat ouderen de “namaste” gebruiken om te groeten. De handen zijn naar elkaar gevouwen op kinhoogte en men maakt een klein knikje met het hoofd. Jongeren schudden elkaar steeds vaker de hand. Voor vrouwen in Sri Lanka is het ongepast om een man buiten de familie aan te raken. Spiegel het gedrag en je zult haar niet in gelegenheid brengen.

 
Eten bij mensen thuis

Krijg je een uitnodiging om te komen dineren, ga er dan niet vanuit dat je na aankomst snel zult eten. Dit kan nog uren duren, dus kom vooral niet aan met een lege maag. Mogelijk word je aangeboden om je handen te wassen, accepteer deze uitnodiging. Bij gebrek aan bestek, gebruik brood of bolletjes rijst om mee te scheppen. Doe dit alleen met je rechterhand (je linkerhand gebruikt men voor heel andere dingen en daardoor wordt de linkerhand als onrein beschouwd). Wanneer je helemaal je bord leeg eet, laat je zien dat je nog honger hebt en zal er waarschijnlijk een tweede keer worden opgeschept. Na het eten is de gezelligheid voorbij, vertrek ongeveer binnen 30 minuten na het einde van het diner.

 
Boeddha

Voor een foto poseren met een Boeddhabeeld achter je wordt als niet netjes beschouwd. Zorg dat je altijd met je gezicht naar een Boeddhabeeld toe staat, keer nooit je rug naar een Boeddhabeeld. Ga in kleermakerszit zitten als je voor een Boeddhabeeld plaats neemt, zodat je zolen niet naar het beeld wijzen. Verberg zo veel mogelijk een tatoeage van Boeddha, ook dit wordt niet gewaardeerd. Behandel ook monniken met respect. Wil je een tempel betreden, zorg dan voor gepaste (bedekkende) kleding en trek je schoenen uit.

 
Sociale etiquette

Het is voor Sri Lankanen ongepast om in het openbaar met je partner te knuffelen of te kussen. Dit gedrag wordt bij toeristen gedoogd, maar je kunt je natuurlijk aanpassen nu je het weet. Ouders mogen wel affectie tonen aan hun kinderen. 
 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter