Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Veiligheid

 
In 2009 is er een einde gekomen aan een 30 jaar durende burgeroorlog in Sri Lanka. Het is nu een veilig land om te bezoeken. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden:
  • In het noorden en oosten van het land zijn er een aantal gebieden waar veel geëxplodeerde bommen liggen. Het advies is dan ook om altijd op de paden te blijven.
  • Het is in Sri Lanka verboden om foto’s te maken van geüniformeerd personen, overheidsgebouwen en militaire objecten.
  • Voor vrouwen geldt het advies (’s avonds) niet alleen over straat te gaan/over het strand te lopen in verband met een toename van het aantal aanrandingen en verkrachtingen.
  • Door tropische stormen kunnen er aardverschuivingen en overstromingen plaats vinden.
  • Homoseksualiteit is verboden in Sri Lanka, ook voor toeristen. Houdt hier rekening mee in de manier waarop je jezelf uit en opstelt.  
 
Voor de meest recente informatie over veiligheid in Sri Lanka en reisadvies kun je terecht op de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Je kunt ook de BZ Reisadvies app downloaden op je smartphone.
 

Alarmnummers

Het alarmnummer van de politie is 119.
Indien je de (toeristen)politie nodig hebt, kan je hen bereiken op het nummer +94 11 2421052. 
Het alarmnummer voor de ambulance is 110. Meer noodnummers vind je hier.
 

Diefstal

Het fenomeen diefstal bestaat in Sri Lanka natuurlijk ook, maar veruit de meeste toeristen zullen onbestolen naar huis terugkeren. Gewapende overvallen komen nagenoeg niet voor. Bedenk dat de meeste diefstal gelegenheidsdiefstal is en het gevolg is van onzorgvuldigheid of naïviteit. Dit kan voorkomen worden door je paspoort, creditcard en grote bedragen geld onzichtbaar in een money belt onder je kleding te dragen of in de hotelsafe te laten. Het geld dat je die dag nodig hebt stop je in een andere portemonnee. Vergeet niet dat 50000 lkr (+ € 300) voor sommige mensen een maandsalaris is. Zorg in ieder geval voor een goede reisverzekering met werelddekking.
 

Drugs

Drugs zijn illegaal in Sri Lanka. Indien je wordt betrapt met drugs, beland je in de gevangenis en er staan zeer zware straffen op (zelfs doodstraf). Er wordt geen verschil gemaakt tussen persoonlijk gebruik en distributie. Eén pil of een paar gram in je bezit kan voldoende zijn voor jarenlang ‘brommen’. Neem nooit ongecontroleerd een pakje voor iemand mee over de grens. Desgewenst kun je kleine slotjes op je bagage doen of je bagage laten sealen in plastic op het vliegveld.
 

Ambassade

Indien je in ernstige problemen komt door eigen toedoen kan de ambassade weinig voor je betekenen. Ze kunnen je voorzien van een nieuw paspoort en eventueel een tolk en een advocaat aanraden, maar verder ben je gebonden aan de wetten die gelden in Sri Lanka.
 
Nederlandse ambassade in Sri Lanka:
25 Torrington Avenue
Colombo-07
Telefoonnummer: +94 11 251 02 00
Email: col@minbuza.nl
 
Belgische consulaat in Sri Lanka:
69/5 B, Elvitigala Mawatha
Colombo-08
Telefoonnummer: +94 (0)11 267 4141
Email: consul.belgium@unilink.lk
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter