Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Safari's in de Nationale Parken van Sri Lanka

Een safari in een van de nationale parken van Sri Lanka mag niet ontbreken tijdens je rondreis. Sri Lanka heeft een groot aantal nationale parken, reservaten en andere beschermde natuurgebieden. Samen vormen ze ongeveer een tiende van de oppervlakte van het eiland. De bekendste nationale parken zijn Yala, Udawalawe en Minneriya. Per jeep ga je op zoek naar wilde dieren als olifanten, lippenberen, luipaarden, buffels en apen. Ook leven er veel vogelsoorten in de parken, en vogelliefhebbers kunnen hier dan ook hun hart ophalen.
 
De safari’s worden altijd vergezeld door een professionele natuurgids. Houd je aan de volgende richtlijnen, zodat de dieren zo min mogelijk worden gestoord door je bezoek.
 
  • bezoek de wildparken alleen met een georganiseerde jeepsafari
  • maak geen lawaai
  • draag kleding van een neutrale kleur
  • laat geen afval achter
  • verlaat de jeep nooit zonder gids
  • luister altijd naar de aanwijzingen van de gids

De beste tijd voor een safari in Sri Lanka

De vroege ochtend tussen 5.30 en 8.00 uur en de namiddag tussen 16.00 en 18.00 uur zijn de beste tijden om wild te spotten. Tijdens de hete middaguren slapen veel dieren of verkiezen ze de schaduw van het woud. In de meeste parken heb je in de periode november tot en met april het meeste kans op het zien van wilde dieren ( wat niet wil zeggen dat je in de overige maanden niets zou zien!). Het is dan de droge tijd en de dieren verzamelen zich in de omgeving van waterplaatsen. Dit geldt het sterkst in de periode februari tot en met april. Voor Minneriya is de periode mei tot en met september juist de beste periode. In juli en augustus vindt hier zelfs de grootste samenkomst van Aziatische olifanten ter wereld plaats.
 
Hieronder volgt een overzicht van de beroemdste nationale parken van Sri Lanka.
 

Yala Nationaal Park

Het beroemdste park is wel het Yala nationaal park in het zuiden van Sri Lanka. In dit park heb je de grootste kans om een luipaard te zien. Daarnaast heb je kans op het spotten van een hoop andere dieren, zoals olifanten, krokodillen, lippenberen, waterbuffels, apen, herten, zwijnen, mangoesten en varanen. Yala trekt dan ook grote aantallen bezoekers. De kans bestaat dat je met een aantal safari jeeps bij elkaar staat te wachten op of kijken naar een luipaard. Vanuit de stad Tissamaharama kun je Yala bezoeken. Het is ook mogelijk om vanuit een luxe safari camp met sfeervol ingerichte safaritenten in de natuur te verblijven. Zo kun je weg van de massa’s komen.
 

Udawalawe Nationaal Park

Udawalawe Nationaal Park bevindt zich eveneens in het zuiden van Sri Lanka. Hier leven het hele jaar door rond de 500 olifanten. Bij een safari door Udawalawe is het dan ook  een grote kans dat je deze reusachtige dieren ziet. Udawalawe heeft een redelijk open landschap met weinig dichte begroeiing, wat gunstig is voor het spotten van dieren. Naast olifanten, heb je in Udawalawe kans op het zien van sambar herten, waterbuffels, jakhalzen, krokodillen en een kleine kans op het zien van een luipaard of een lippenbeer. Ook vind je in het park talloze vogels. Ook Udawalawe kun je bezoeken vanuit de stad Tissamaharama, dit is wel iets verder rijden, zo’n anderhalf uur. Een mooie ervaring is ook hier om te slapen in luxe safaritenten bij het Nationaal Park zelf.
 

Minneriya Nationaal Park

In centraal Sri Lanka vind je Minneriya nationaal park, waar enorme groepen olifanten leven.  Hier vindt in juli en augustus de grootste samenkomst van Aziatische olifanten ter wereld plaats. Andere dieren die je in Minneriya kunt spotten zijn onder meer makaken, buffels, krokodillen en sambar herten. Ook vind je hier verschillende vogelsoorten, zoals pauwen, ooievaars, reigers en pelikanen.
 
In het midden van Minneriya nationaal park ligt een enorm meer, de Minneriya Tank. Rondom dit meer verzamelen zich veel dieren. In het droge seizoen droogt het meer deels op. Hierdoor komt er vruchtbare grond open te liggen, waar veel voedzame grassen op groeien, en dit is de reden dat er zoveel olifanten naar deze plek toekomen.
 

Wilpattu nationaal park

Wilpattu nationaal park is het grootste nationale park van Sri Lanka. Wilpattu betekent meer, en het park heeft dan ook veel meertjes die allerlei wilde dieren aantrekken. Daarnaast zie je hier veel vogels. Wilpattu is de beste plek voor het spotten van de lippenbeer (sloth bear). Na Yala is Wilpattu het park waar je het meeste kans hebt op het zien van een luipaard. De kans is echter kleiner dan in Yala Nationaal Park. Voordeel is dat er hierdoor veel minder toeristen naar Wilpattu komen. Je hebt dan ook veel meer rust en natuur beleving in Wilpattu. Daarnaast is het landschap van Wilpattu fantastisch mooi. Ben je op zoek naar een rustig verblijf midden in de natuur, dan zit je hier goed.
 

Zelf op safari

Bij Footprint Travel kun je safaris in de parken maken als optionele excursie of verblijven in een luxe safari kamp aan de rand van een van de parken. Alle safari’s worden vergezeld door een professionele natuurgids. Deze gidsen hebben haviksogen en met hun hulp zie je dus een stuk meer dieren dan je zelf zou spotten!

 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter