Havenstad met Hollandse Forten

Trincomalee zelf is een belangrijke havenstad. Bezoek de overdekte vismarkt waar met name in de vroege ochtend druk in vis wordt gehandeld. Een kleurige én geurige ervaring! In Trincomalee vind je veel Nederlands cultureel erfgoed, zoals het  Fort Frederick, het grootste Hollandse fort van Sri Lanka. Het fort is van oorsprong Portugees, het werd in 1623 door de Portugezen gebouwd. In 1639 werd het fort door de Nederlanders veroverd, die het fort compleet herbouwd hebben. Momenteel worden delen van het fort nog steeds gebruikt door de Sri Lankaanse Marine. Je kunt het fort echter goed bezichtigen. Ook het koraalstenen Fort Oostenburg herinnert aan de Hollandse tijd.
 

Hindoetempels

Trincomalee wordt met name bewoond door Tamils, die over het algemeen hindoe zijn. Dit zie je goed terug in het straatbeeld en je vindt hier dan ook veel hindoe tempels. Bovenop de Swami rots vind je de Koneswaram tempel, gewijd aan de hindoegod Shiva. Hier vonden 2400 jaar geleden al ceremonies plaats. De Kali Kovil is een tempel in typisch Zuid-Indiase stijl met een toren vol kleurrijke beelden van hindoe goden en godinnen.
 

Lover’s Leap

Vlakbij de de Koneswaram tempel vind je de Lover’s Leap, een klif vernoemd naar de tragische sprong van Francina van Reed, de dochter van een Nederlandse officier. Toen haar verloofde, een Nederlandse soldaat, de verloving verbrak en ze de boot met de soldaat aan boord terug naar Nederland zag vertrekken, sprong ze van de klif, haar dood tegemoet.
 

Heetwaterbronnen van Kanniya

De heetwaterbronnen van Kanniya zijn ook een bezoek waard. Je vindt hier 7 verschillende bronnen met elk een andere temperatuur. Men schrijft helende eigenschappen toe aan het water, met name tegen verschillende huidaandoeningen, artritis en reuma. De heetwaterbronnen zouden stammen uit  de tijd van Koning Ravana (ca. 5000 jaar geleden), waar ze onderdeel waren van een groot Boeddhistisch complex. Wil je zelf koninklijk badderen? Pas je dan aan de lokale cultuur aan, een zwembroek/bikini is not done. Een t-shirt en korte broek is gebruikelijk, of wikkel een sarong om en ga daarmee het water in.
 

Walvissafari vanuit Trincomalee

Ook vanuit Trincomalee kun je op walvissafari. De boten zijn hier kleiner met minder passagiers. Hierdoor liggen de kosten wat hoger dan in Mirissa. Hier tegenover staat dat het wat minder toeristisch voelt.
 

Uppuveli, Nilaveli en Pigeon’s Island

Vlakbij Trincomalee, vaak ook Trinco genoemd,  liggen de prachtige stranden Uppuveli en Nilaveli, die worden gerekend tot de mooiste ongerepte stranden van Sri Lanka. Met name Nilaveli is nog erg rustig. Het kristalheldere water met zijn uitbundig gekleurde vissen leent zich bij uitstek voor snorkelen en duiken (april t/m oktober zijn hiervoor de beste maanden). Voor de kust liggen de resten van een oude hindoe tempel. Het is een bijzonder gezicht de kleurrijke vissen rond te zien zwemmen tussen de tempelzuilen en olifantenkoppen. Ook het Pigeon’s Island voor de kust van Nilaveli is een populaire snorkel- en duikbestemming. Rondom het eiland ligt een koraalrif waar het krioelt van de tropische vissen.
 

Stranden in Trincomalee

Ook in Trincomalee zelf bevinden zich enkele stranden die een bezoek waard zijn. Ze zijn onder toeristen wat minder populair dan de stranden bij Uppuveli en Nilaveli. Het strand Dutch Bay is een leuk strand. Achter het strand vind je straten met (vervallen) arbeidershuisjes uit de Nederlandse tijd. Een ander aantrekkelijk strand is Manayaweli Cove, dit is een strand wat door vissers veel gebruikt wordt.  


 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter