Suriname reizen: Het regenwoud en de Raleighvallen

Suriname bouwsteen vakantie - Voltzberg - Amazone regenwoud - Anjumara waterval - Fungu eiland - Raleighvallen

Val in slaap met tropische jungle geluiden en wordt wakker met een fantastisch uitzicht over de Coppename rivier. In het Centraal Suriname Natuur Reservaat liggen de Raleighvallen, waar veel bijzonder wildlife en meer dan 350 vogels leven. Een paradijs voor dierenliefhebbers en vogelaars! Daag jezelf uit en beklim de Voltzberg. Het fantastische uitzicht over de groene Amazonewoud is de pittige klim meer dan waard. Koel af in een soela (stroomversnelling) en relax in een hangmat!

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Vaar met een kano over de Coppename rivier
  • Wandel door het Raleighvallen Natuurreservaat
  • Spot wildlife onder begeleiding van een gids
  • Maak een avondwandeling en ga op zoek naar nachtdieren
  • Geniet van het uitzicht vanaf de Voltzberg
  • Zwem in de Moedervallen
  • Koel af onder de Anjumara waterval
Reisschema
Dag 1: Paramaribo - Raleighvallen, transfer per auto en boot, twee wandelingen
Dag 2: Raleighvallen, trekking naar de Voltzberg
Dag 3: Raleighvallen, Anjumara & Moedervallen
Dag 4: Raleighvallen - Paramaribo, transfer per auto en boot
Dag 5: Paramaribo
Dag tot dag

Dag 1: Wildlife spotten op Fungu eiland

Wildlife spotten op Fungu eiland
Na een vroeg ontbijt word je om 7.00 uur opgehaald bij je verblijfadres in Paramaribo. Vanuit Paramaribo rijdt je chauffeur richting het zuiden. Onderweg wordt er gezorgd voor snacks en drankjes.We maken een sanitaire stop op Zanderij en rijden in ongeveer vier uurtjes naar  Witagron, een marrondorp van de stam der Kwinties. Op Witagron zal er worden geluncht en heb je even de tijd de beentjes te strekken op  de brug. Witagron ligt aan de Coppename rivier en hier stap je over in een traditionele kano, een korjaal. Zorg dat je in de boot een regenjas bij de hand hebt, in het groene Suriname kan een plotselinge regenbui voorkomen, gevolgd door een lekker zonnetje.
Je vaart door het het Natuurreservaat Raleighvallen, dat sinds 2000 deel uit maakt van het Centraal Suriname Natuurreservaat en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Afhankelijk van de waterstand duur het ongeveer 3 à 4 uur voordat je Fungu eiland bereikt, waar de accommodatie ligt waar je zult verblijven. Het eerste dat je op zult vallen is de staf van de accommodatie, die bijzonder vriendelijk is en zorgt voor een hartelijk ontvangst. Het tweede dat opvalt is het uitzicht over de rivier, je voelt je echt één met de natuur. Nadat je naar je slaapplaats bent gebracht en even hebt kunnen uitrusten maak je een wandeling op het vogelrijke eiland met een passievolle gids en ga je samen op zoek naar wilde dieren. In dit gebied zijn 350 vogelsoorten te vinden waaronder de Harpijarend en de bijzondere oranje rotshaan. Tussen januari en maart is het de beste periode om deze “Cock of the Rocks” te zien. Ook leven er acht apensoorten, jaguars, het reuze gordeldier, reuze otters, tapirs en luiaards. Na het diner maak je nogmaals een wandeling en ga je op zoek naar nachtdieren. Hierna is het tijd om je bed op te zoeken want morgen staat er een flinke uitdaging op je te wachten.
 
Let op: ons advies is om een lange broek en een shirt met lange mouwen mee te nemen om jezelf te beschermen tegen de felle zon, de muggen en ‘s avonds kan het best fris aanvoelen! Neem ook een rugzak mee, je zult zelf je waterflessen en dergelijke dragen tijdens hikes.
 
NB: Je kunt kiezen of je deze tour privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de tour voordeliger is.

Dag 2: Geniet van het 360° uitzicht vanaf de Voltzberg

Geniet van het 360° uitzicht vanaf de Voltzberg
Na het ontbijt vertrekken we richting de 240 meter hoge granieten Voltzberg. De wandeling van 7 km (totaal 14 dus) is vrij intensief en zwaar. Zeker in combinatie met de warmte (het is in Suriname nooit kouder dan 24° Celsius en vaak veel warmer!) is deze wandeling niet voor iedereen geschikt, je moet wel over een basis fitheid én avonturiers-zin beschikken. De tocht is heel mooi, omdat je door het prachtige regenwoud loopt en het pad wordt gekleurd door wilde orchideeën, bromelia’s en cactussen. Af en toe moet je een beetje springen, klimmen, klauteren, door de modder, onder takken door en nog veel meer wat bij een echte jungle trekking hoort. Na een tijdje bereik je de voet van de berg en start er een steile klim van ongeveer een uur. (Deze klim is alleen mogelijk als het niet regent, volg voor je eigen veiligheid de aanwijzingen van de gids op). Alle inspanning vergeet je zodra je de top bereikt en uitkijkt over de Amazone, heel erg mooi! Nadat je hebt genoten van het prachtige 360° uitzicht vanaf de Voltzberg, vervolg je de tocht naar de Anjumara waterval voor een natuurlijke massage van de vermoeide beentjes. De meegebrachte lunch smaakt extra goed na zo’n pittige inspanning! De totale wandeling duurt ongeveer 7 uur, maar kan naar gelang de omstandigheden en je tempo oplopen tot 9 uur. Na zo’n intensieve hike is het heerlijk om te ontspannen in een hangmat. ‘s Avonds wordt er weer heerlijk gekookt, wij hebben onze vingers afgelikt bij de gebakken meerval die werd geserveerd. En van de verhalen over de gebakken Anjumara vis liep het water ons ook in de mond!
 
Je bent natuurlijk niet verplicht om vandaag mee te wandelen. Alternatief is er voor het eiland een soela (rotsblokken in het water) waarin je deze dag kunt relaxen of zwemmen in de rivier. Je hebt kans dat je onderweg doodskop apen ziet, deze komen veel voor in dit gebied en zijn niet erg schuw voor mensen.
 

Dag 3: Zwemmen in de Anjumara & Moedervallen

Zwemmen in de Anjumara & Moedervallen
Als de jungle ontwaakt zul jij ook vanzelf wakker worden. Niks is fijner om gewekt te worden met dit soort dierengeluidjes. Op deze derde dag vertrek je na het ontbijt naar de Moedervallen. Dit is een wandeling van 2 km en deze ochtend uitstap duurt zo’n 2 à 3 uren heen en terug, afhankelijk wat je tegenkomt. De gids is een kei in het spotten van dieren. Misschien heb je geluk en zien je de rode brulaap, de slingeraap (ook wel spinaap genoemd) of zo’n schattige luiaard. Zwemmen (afhankelijk van de stroming) behoort zeker tot de mogelijkheid bij de waterval, dus trek je zwemkleding aan. Je stramme spiertjes zullen je dankbaar zijn als ze weer worden gemasseerd door de stroomversnellingen van de rivier. Tegen lunchtijd ben je terug op het eiland en heeft de kok een lekkere lunch bereidt. Hierna ga je rechtstreeks naar de Anjumara waterval. De boot zet je af en na ongeveer 50 meters lopen zie je de enorme stroomversnelling. Het hoogteverschil is zo’n 2 meter. Je kunt weer lekker genieten van een natuurlijke massage door het snel stromende water. Op de laatste avond wordt er een kampvuur gemaakt waar je gezellig bij kunt zitten. Als de  swingende Raleighboys op het eiland zijn kan je luisteren naar traditionele Kawina muziek. Gezelligheid gegarandeerd!

Dag 4: Met een korjaal terug naar Witagron

Met een korjaal terug naar Witagron
Je jungle spullen mogen vandaag weer terug in je rugzak. Het is verboden om beschermde planten- en diersoorten met je mee te smokkelen, dus pak niet per ongeluk een harige achtpotige vriend in... Na een vroeg ontbijt vertrek je weer richting Paramaribo. Eerst vaar je met een traditionele kano (korjaal) naar Witagron en daar staat een auto klaar om je naar de hoofdstad van Suriname te brengen. De terugreis duurt ongeveer 9 uur, mits er natuurlijk niets tegenzit. Het zal even wennen zijn om weer in de drukke stad te zijn, nadat je net een paar heerlijke dagen in het regenwoud van Suriname bent geweest. Of misschien is die vogelspin toch gezellig met je meegekomen en kan je samen terug kijken op een intensieve maar heerlijke tocht naar de binnenlanden van Suriname.

Dag 5: Wakker worden in Paramaribo

Wakker worden in Paramaribo
Na het ontbijt eindigt deze bouwsteen in Paramaribo. Het oude centrum van Paramaribo staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en er is genoeg te doen en te zien in de stad. Met de diverse excursies die we aanbieden kun je Paramaribo op jouw favoriete manier ontdekken. Of ben je alweer klaar voor de volgende trip, kies dan voor een volgende bouwsteen. In het ergste geval zit je rondreis er op en vlieg je later vandaag terug naar Nederland. In dat geval, fijne vlucht!  
 

Achtergrond

Raleighvallen 

Natuurreservaat Raleighvallen maakt deel uit van het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR), dat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het Natuurreservaat Raleighvallen is 78.000 hectare en voor vogelliefhebbers een paradijs. Er zijn in het gebied meer dan 350 vogelsoorten te vinden waaronder de Harpijarend en de bijzondere oranje rotshaan. Ook leven er acht apensoorten, jaguars, het reuze gordeldier, reuze otters, tapirs en luiaards. Je vindt er tropisch regenwoud, bergen, savannes en verschillende watervallen. De granieten Voltzberg is 240 meter hoog en biedt vanaf de top een fantastisch uitzicht over de omgeving.
 

Ga op avontuur in Suriname

Suriname is een avontuurlijk bestemming. Stel je er van te voren op in dat zaken niet altijd lopen zoals we gewend zijn in Nederland. Zowel in het regenwoud als ook in plaatsen zoals Paramaribo loop je beesten tegen het lijf die we in Nederland alleen in een terrarium of dierentuin zien. Laat dit je vooral niet afschrikken, maar weet dat naast schattige dieren zoals luiaard, schildpadden en flamingo’s ook slangen, kaaimannen, spinnen en andere insecten voorkomen in Suriname. Het is niet voor niets dat Freek Vonk al een aantal keer in Suriname is geweest! Gebruik je gezond verstand als je een tropische verrassing ontmoet. Omdat je vaak niet weet of het bijvoorbeeld een vriendelijk of giftig spinnetje is, dien je altijd waakzaam te zijn. Luister altijd naar het advies van de lokale bevolking, zij hebben vaker met het bijltje gehakt. Het avontuur, de jungle en het wildlife, dat is natuurlijk precies de reden waarom je naar Suriname gaat.
 
Hotel & Vervoer

Accommodaties 

Fungu Eiland
Er zijn verschillende mogelijkheden om te slapen op Fungu Eiland. We bieden de standaard tweepersoonskamer met eigen toilet aan. Op je eigen balkon kun je in alle rust nagenieten van de belevenissen die je meemaakt.  Er is geen bar bij deze accommodatie. Maar wil je bijvoorbeeld een biertje drinken ‘s avonds, dan kun je op de heenweg vragen aan de gids of je een paar drankjes in zijn koelbox mag bewaren.
 
Paramaribo
We gebruiken een aantal verschillende guesthouses en appartementen. De kamers hebben elk een eigen badkamer met warm en koud water en zijn voorzien van airconditioning. Er is ofwel een kitchenette in de kamer of er is een gedeelde keuken in het complex. Er is dus gelegenheid om zelf iets klaar te maken, of dat nu een kopje thee, snackje of een maaltijd is. Het ontbijt wordt verzorgd en is inbegrepen. De verschillende accommodaties hebben allemaal een (indoor/outdoor) zwembad of ‘plunge pool’ zodat je een verfrissende duik kunt nemen. Er is wifi in de accommodatie, dus je kunt online contact houden met het thuisfront. Het is mogelijk om bagage tijdelijk achter te laten als je een meerdaagse tour vanuit Paramaribo maakt. Wanneer je terugkeert met een rugzak vol vuile was, kun je (tegen een kleine vergoeding) een wasje draaien. Ideaal als je nog een meerdaagse tour gepland hebt.

Wil je meer luxe in Paramaribo? Dan kunnen we een voorstel op maat doen voor een 4 of zelfs 5 sterren hotel. Je kunt dit aangeven bij je aanvraag.
 

Vervoer

Het vervoer van Paramaribo - Fungu Eiland en vice versa leg je af per auto en boot. De autorit duurt ongeveer vier uur. Mocht er een sanitaire stop gewenst zijn, dan wordt dit gedaan bij Zanderij. Voor snacks en drankjes wordt onderweg gezorgd. Ook de boottocht duurt ongeveer vier uur, de exacte reistijd wordt bepaald door het waterpeil.
 
 
 
Prijzen

Suriname reizen: Het regenwoud en de Raleighvallen
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 785,- p.p.€ 785,- p.p.€ 785,- p.p.€ 659,- p.p.€ 659,- p.p.
Inclusief:
 • Vervoer per auto en boot
 • 3 Overnachtingen inclusief alle maaltijden (ontbijt, lunch en diner) en niet alcoholische dranken
 • Genoemde excursies
 • 1 Overnachting in Paramaribo met ontbijt

Exclusief:
 • Alcoholische dranken
 • Diner in Paramaribo
 • Internationale vluchten, fooien, souvenirs, overige maaltijden

Extensies

Extensie 1: Extra dag Paramaribo


Verblijf aan dagje langer in Paramaribo. Kies een interessante excursie (niet inbegrepen) om de omgeving te verkennen om je reis op maat te maken. Of ben je toe aan aan een rustdag tijdens je rondreis door Suriname, ook dan is deze extensie aan te bevelen!

Dag 5: Een excursie of een rustdag?

Een excursie of een rustdag?
Er is veel te zien en te doen in de omgeving van Paramaribo. Bekijk de optionele excursies en laat je rondreis door Suriname aansluiten op je wensen. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? De excursies naar Jodensavanne of de koffieplantage tour zijn beiden heel interessant. Ben je een echte dierenvriend, dan is dolfijn en/of schildpadden spotten wellicht een leuke activiteit. Of wil jij een adrenaline kick? De quad en zipline experience is echt heel gaaf!

Heb je net een meerdaagse tour in de binnenlanden van Suriname achter de rug en ben je toe aan een rustdag? Dan is deze extensie ook zeker een aanbeveling. Verblijf een dagje in het hotel en luier bij het zwembad. Tip: je kunt de was doen in je hotel zodat je met een schone set kleding klaar bent voor het volgende deel van je reis.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag Paramaribo:
Dag 1: Paramaribo - Raleighvallen, transfer per auto en boot, twee wandelingen
Dag 2: Raleighvallen, trekking naar de Voltzberg
Dag 3: Raleighvallen, Anjumara & Moedervallen
Dag 4: Raleighvallen - Paramaribo, transfer per auto en boot
Dag 5: Paramaribo, extra dag
Dag 6: Paramaribo

Extensie 1: Extra dag Paramaribo
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 60,- p.p.€ 60,- p.p.€ 60,- p.p.€ 60,- p.p.€ 60,- p.p.


Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen -

Reacties van reizigers (4)

"Individuele reis; Kabalebo - Smaken van Paramaribo - Raleighvallen"

Veel natuurschoon! Lekker eten! Goede organisatie! Prachtig land!

Lotte de Bruin - 13-08-2018
Hoe zou je je vakantie in een paar woorden of één zin omschrijven? Natuurschoon, prachtig, rust, vriendelijke bevolking, lekker eten en goede organisatie. Kun je ons iets vertellen over de accommodaties op deze reis? ...
Verder lezen
Suriname reizen: Het regenwoud en de Raleighvallen
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Semoisi: een primitieve cultuur, zeer uniek!"

Rondreis Suriname; Semoisi, Bigipan, Voltz berg, allen unieke plaatsen..

Sjoerd van der Schuit - 26-02-2018
Wat is je eerste reactie als je denkt aan je vakantie?  Een bijzondere ervaring in een prachtige omgeving. Kun je ons iets vertellen over de accommodaties op deze reis?  De accommodaties waren volgens verwachting. Soms lux...
Verder lezen
Suriname reizen: Het regenwoud en de Raleighvallen
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Suriname was Verrassend Avontuurlijk!"

Rondreis in Suriname: Danpaati River Lodge - Raleighvallen - Brownsberg/Brokopondo meer - Bigipan

Libeth van den Berg - Feith - 24-11-2017
Wat is je eerste reactie als je denkt aan je vakantie?  Verrassend avontuurlijk! Kun je ons iets vertellen over de accommodaties op deze reis?  Accommodaties waren zeer eenvoudig, ontbijt van Hosta appartementen was m...
Verder lezen
Suriname reizen: Het regenwoud en de Raleighvallen
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Onze reis naar het binnneland van Suriname was geweldig!"

Suriname reizen, Bigipan, Daanpaati, Raleighvallen, Brownsberg

Saskia Kremer-Duurhoud - 28-09-2017
Wat is je eerste reactie als je denkt aan je vakantie? Waanzinnig Kun je ons iets vertellen over de accommodaties op deze reis?  Danpaati sprong eruit en Bigipan was erg basic, maar volgens verwachting. Hosta Appartement als ui...
Verder lezen
Suriname reizen: Het regenwoud en de Raleighvallen
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie