Suriname reizen: West Suriname en de Kaieteur Falls in Guyana

Bouwsteen Suriname vakantie - Guyana - Kaieteur Falls - Bigi Pan - Orealla - Apoera - Blanche Marie - Avanavero

West-Suriname heeft veel te bieden: mangroves, het Bigi Pan meer, de Blanche Marie vallen, het regenwoud, indianen en nog veel meer. En vanuit het westen van Suriname is het heel gemakkelijk om een uitstapje te maken naar buurland Guyana. De grootste one-drop waterval ter wereld, de Kaieteur Falls, is een lust voor het oog! Combineer de ‘must sees’ van West-Suriname én Guyana met deze bouwsteen. 

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Bewonder de Kaieteur Falls in Guyana
  • Spot flamingo’s en rode ibissen op het Bigi Pan meer
  • Vaar door een mangrovebos
  • Ontmoet de Trio indianen
  • Neem een duik in de Blanche Marie vallen
  • Speur naar brulapen, luiaards, trompetvogels en kaaimannen
  • Laat je masseren in een soela
  • Bekijk de oude rotstekeningen op Avanavero
Reisschema
Dag 1: Paramaribo - Georgetown, transfer per bus/auto en boot (met grensoversteek), wandeling Georgetown
Dag 2: Georgetown, bezoek aan de Kaieteur Falls (met een vliegtuig), museum en markt
Dag 3: Georgetown - Bigi Pan, transfer per bus en boot en kaaimannen spotten
Dag 4: Bigi Pan - Apoera, transfer per bus en boot, vogels spotten
Dag 5: Apoera - Blanche Marie, bezoek de spoorlijn en inheemse bevolking, nachtsafari met de auto
Dag 6: Blanche Marie, bezoek watervallen en boswandeling (eventueel ook ‘s avonds)
Dag 7: Blanche Marie, dagtrip naar Avanavero, bergbeklimming en rotstekeningen bezoeken
Dag 8: Blanche Marie - Paramaribo, transfer per auto
Dag 9: Paramaribo
Dag tot dag

Dag 1: Guyana: het land van de vele wateren

Guyana: het land van de vele wateren
Hopelijk ben je gisteravond vroeg naar bed gegaan, want omstreeks 4.00 uur ‘s ochtends word je al opgehaald bij je accommodatie in Paramaribo. Vergeet niet je paspoort want vandaag zal je de grens oversteken! In Saramacca of Coronie stop je voor een goed bakkie koffie en een ontbijtje. Na een rit van ongeveer vier uur arriveer je in Nickerie. Je wordt afgezet bij de ferry voor de bootoversteek en niet veel later zet je voet aan wal in Guyana. In Moleson Creek ontvang je een nieuwe stempel in je paspoort. Je rijdt een stukje verder en in de kleinste stad van het land, Rosehall, maak je een stop voor de lunch. Nadat je bent ingecheckt in het hotel in Georgetown, kun je je op je hotelkamer even opfrissen na deze lange reis. Het is daarna heerlijk om de benen te strekken tijdens een wandelingetje over de zeedijk. Een gids vertelt je tijdens de wandeling meer over Guyana, het “land van de vele wateren”. De lange dijk is essentieel voor Georgetown om de zee op afstand te houden zodat overstromingen worden voorkomen. In de avonduren bezoek je Giftland mall waar je ook dineert.
 
Let op: Zorg voor vertrek uit Nederland dat je beschikt over een Multi Entry visum voor Suriname. Een Toeristenkaart is niet voldoende als je meerdere keren Suriname wilt inreizen. Regel voor je vertrek het juiste visum om gedoe aan de grens te voorkomen. Lees meer over Visum Suriname.
 
Let op: Om Guyana in te komen, dien je een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts te overleggen. Laat je informeren door de tropenarts of GGD. Meer informatie over aanbevolen en verplichte inentingen voor Suriname vind je hier.
 
Let op: Het minimum aantal reizigers voor een deel van deze bouwsteen is vier personen. Reis je met z’n tweetjes, informeer dan naar de mogelijkheden. Samen met een (internationaal) gezelschap reis je af naar Guyana en bezoek je de Kaieteur Falls. Vertrek vanuit Paramaribo is op maandag, woensdag en vrijdag.

Dag 2: Vlieg naar de adembenemende Kaieteur Falls

Vlieg naar de adembenemende Kaieteur Falls
Na het ontbijt neemt een gids je mee naar het National Guyana Museum en de Stabroek Market. De drukke markt is de oudste (135 jaar) en grootste (7000 m2) van het land. De prominente Victoriaanse klokkentoren is één van de markantste punt van Georgetown. De markt geeft je een goed beeld van het dagelijks leven in de stad. Let wel goed op je eigendommen, want zakkenrollers komen er ook graag. Aan het einde van de ochtend rijd je naar Ogle Airport en check je in voor de vlucht naar de Kaieteur Falls. De exacte vluchttijden worden ter plekke bekend gemaakt. Op het vliegveld kun je lunchen en vervolgens ga je aan boord van het vliegtuig. Je gids blijft in Georgetown, een lokale (Engelstalige) gids neemt het vanmiddag even van hem over. Houd je camera bij de hand tijdens de vlucht, je kunt de waterval al vanuit de lucht zien. Probeer dus een plekje bij een raam te krijgen! Fenomenaal mooi. Tip: Ben je een echte fotoliefhebber? Vraag ter plekke of de plaats van de co-piloot vrij is. Mocht dat het geval zijn, dan mag 1 persoon hier voor €25 zitten. De Kaieteur waterval is de grootste one-drop waterval ter wereld. De waterval is twee en vier keer zo hoog als de Niagara Falls en de Victoria Falls. Helaas, voor je het weet is het uurtje voorbij en staat het vliegtuig alweer aan de grond in het Kaieteur Nationaal Park. Is er nog een overtreffende trap van fenomenaal, want vanaf de verschillende uitkijkpunten is deze 226 meter hoge waterval nog mooier! De uitkijkpunten zijn verbonden via een heerlijk wandelpad door het regenwoud. Met een beetje geluk, spot de (Engels sprekende) gids ook nog de Kaieteur Golden Frog zodat jij deze prachtige gouden kikker van dichtbij kunt bekijken. Deze kikkers leven alleen in dit gebied en het is dus heel bijzonder om er één te zien. Met het vliegtuig keer je terug naar Georgetown, waar je naar schatting om een uur of 5 bent. ‘s Avonds dineer je in de New Thrive Inn, dit is één van de bekendste restaurants in Guyana. Het avondprogramma is vrij: maak nog een leuke wandeling door de stad of probeer het uitgaansleven van Georgetown uit.

Dag 3: Kaaimannen op het Bigi Pan meer

Kaaimannen op het Bigi Pan meer
Je vertrekt om 5.00 uur ‘s morgens uit je hotel in Georgetown. Het ontbijt-to-go kun je tijdens de rit naar Nieuw-Nickerie, de grensplaats aan Surinaamse zijde, oppeuzelen. Let op: deze trip kun je NIET maken met de gewone toeristenkaart. Je hebt het Multi Entry visum nodig, om Suriname weer in te komen.  Na de grensformaliteiten, rijden we naar de hoofdplaats van het district, Nieuw Nickerie, hier zullen we lunchen. Het is na Paramaribo de tweede stad van het land, maar voor Nederlandse begrippen een dorp. In 1879 heeft men er een dijk aangelegd om te voorkomen dat het stadje werd weggespoeld door de zee (zoals eerder was gebeurd met het nabijgelegen Nieuw Rotterdam). Het deed ons denken aan ons eigen Nederland, op de palmbomen en temperatuur na dan. Hierna rij je door naar de opstapplaats en stap je in een klein bootje om naar Bigi Pan te gaan. Je ontmoet hier je enthousiaste gids, die je onderweg van alles kan laten zien. Via de Nickerie rivier en het Jamaer kanaal vaar je richting Bigi Pan. Geniet onderweg van de Parwabossen en mangroves. Deze bossen dienen als natuurlijke bescherming tegen erosie en als kraamkamer voor jonge garnalen. Aan het einde van het kanaal doemt er een enorm groot meer op, dit is Bigi Pan! Kleine, romantische huisjes op palen staan in het water en hier breng je de komende nacht door. De accommodatie waar je verblijft is simpel. Je kunt kiezen om te slapen in een bed of in een hangmat. Slaap je in een hangmat, dan kun je zonsopgang morgenochtend over het meer zien. Echt een aanrader!  ‘s Avonds kun je kaaimannen gaan spotten. Ze zijn verwant aan de alligator maar voeden zich met voeden zich met insecten, kikkers, ratten en watervogels en zijn ongevaarlijk voor de mens. In dit muggenrijk gebied is het raadzaam om een lange broek en een longsleeve shirt te dragen en je in te smeren met DEET.

Dag 4: Vroeg uit de veren: vogels spotten!

Vroeg uit de veren: vogels spotten!
Voor het ontbijt stap je opnieuw in de boot, je gaat vogels spotten.  Veel vogels komen in Bigi Pan overwinteren om in het voedselrijke water te speuren naar lekkernijen. Flamingo’s, visarenden en de bijzondere rode ibis zijn slechts drie voorbeelden van de 120 vogelsoorten die in dit gebied leven. Met het bootje kun je vrij dicht bij de flamingo’s komen (voor de perfecte foto!) voordat ze weg vliegen. De vissers onder ons kunnen in plaats van te 'vogelen’ een hengel uitgooien en hun geluk beproeven. Na het vogelen of vissen keer je terug naar het kamp, waar je kunt genieten van een heerlijk ontbijt. Hierna pakken je alles weer in en vaar je via het Jamaer kanaal en Nickerie rivier weer naar Nickerie. Tip: draag een petje en zonwerende kleding en smeer je in met zonnebrandcrème want de zon kan fel zijn, zeker als je in een boot zit. Aangekomen in Nickerie stap je over op de bus en rijd je naar de opstapplaats van de speedboot. Onderweg stop je voor de lunch in het indianendorp Orealla, dat aan de Corantijnrivier ligt. Tegen 16.00 uur zullen we aankomen in Apoera dat aan de grens ligt met Guyana en waar ongeveer 3000 indianen leven. In Apoera zal je verblijven in een guesthouse. Na het diner kun je op eigen gelegenheid het dorp gaan verkennen. Koop onderweg een lekker koud biertje of Cassiri (alcoholisch drankje gemaakt van cassave) in één van de winkeltjes. Proost!

Dag 5: Ontmoet de Trio indianen

Ontmoet de Trio indianen
Na ontbijt verken je met de auto Apoera en de omgeving. Je rijdt langs traditionele indianendorpen Kwamala en Washabo waar de Trio indianen nog in traditionele hutten wonen. Maak een praatje en wie weet scoor je een leuke handgemaakte souvenir. Je bezoekt de overwoekerde spoorlijn waar nog nooit een trein overheen is gereden. De spoorlijn werd ooit aangelegd voor de bauxietwinning maar is nooit in gebruik genomen. Hierna wordt de route vervolgd naar Blanche Marie. De rit duurt ongeveer 2 à 3 uur afhankelijk van de weersomstandigheden en de lunch zal onderweg worden genuttigd. Blanche Marie is een prettige uitvalsbasis voor de komende dagen. Je kunt relaxen in de mooie omgeving van de accommodatie bij Blanche Marie. Na aankomst kun je direct lekker badderen in de rivier dat naast het kamp ligt. Je bent vrij om de buurt te verkennen. Neem voor het diner een lekkere koude douche (warm water is er niet, maar heb je ook echt niet nodig!) Na het diner zal je nachtdieren zoals slangen proberen te spotten tijdens een nachtsafari per auto. Besef je dat het erg lastig is om dieren te zien in het donker, dus wees niet al te teleurgesteld als je niets spot. Daarna kun je bij het gezellige kampvuur zitten en genieten van de sterrenhemel. Hierna zoek je je bed (of hangmat!) op in de eenvoudige accommodatie.

Dag 6: Lunchen bij blanke Marie

Lunchen bij blanke Marie
De trompetvogel is misschien wel je wekker deze ochtend. Of zijn het toch de brulapen? Met het ontwaken van de bewoners van de Amazone, ontwaak jij ook. Na het ontbijt loop je naar de Blanche Marie watervallen, in de regentijd is dit één van de grootste watervallen van Suriname. De waterval werd aan het einde van de 19de eeuw ontdekt door luitenant Van Drimmelen en hij vernoemde de waterval naar zijn vrouw, blanke Marie. Natuurlijk kun je hier een verfrissende duik nemen! Of maak een wandelingetje en ga op zoek naar kikkers, van die zwarte met groene strepen. De watervallen zijn een fantastische picknickplek: je krijgt een lekkere lunch die je kunt opeten met uitzicht op al het kletterende water. Hierna maak je een boswandeling en speur je naar wilde dieren. Wellicht spot je de powisie. Deze vogel werd vroeger gebruikt om goud te smokkelen. Ander wildlife dat in het regenwoud leeft zijn onder andere de luiaard, allerlei soorten apen en varanen. Na het diner geniet je weer van de sterrenhemel en het kampvuur. Voor de avonturiers is het mogelijk om een nachtwandeling te maken. Het geluid van de kikkers en krekels geven je echt het jungle gevoel. Loop je langs het water, kijk dan of je rode oogjes ziet schitteren. Dat zijn weer kaaimannen! Maak het niet te laat want de volgende ochtend moet je eerder op dan de brulapen.  

Dag 7: Een massage in een soela van de Avanavero waterval

Een massage in een soela van de Avanavero waterval
Omstreek 4.00 uur ‘s ochtends stap je in de auto richting Avanavero, dit kan een avontuurlijk ritje worden en duurt ongeveer twee uur. Onderweg heb je grote kans dat je wildlife spot dat bij het krieken van de dag op jacht gaat. Je ontbijt in Avanavero met wat koolhydraten en prepareert jezelf voor de beklimming van de Avanavero berg. Het is nog vroeg en dus niet al te warm, prima temperatuurtje voor degene die willen hiken. Op de top van de berg staat een oude telefoonmast, een overblijfsel van ‘Operation Grasshopper’. Met dat overheidsproject werden door het hele land werden landingsbanen aangelegd om vanuit de lucht te kunnen zoeken naar natuurlijke hulpbronnen. Geniet op de top van het uitzicht terwijl je op adem komt van de klim naar boven. Als je er weer klaar voor bent, daal je af via de andere zijde van de berg. Als de waterstand het toelaat kun je de oude inheemse rotstekeningen bezichtigen en daarna lekker relaxen in het water. Trakteer jezelf op een heerlijke watermassage in een soela (stroomversnelling). Na het diner vertrek je weer terug richting Blanche Marie, waar je wederom de nacht zult doorbrengen.   
 
Tip: Ben je geen fanatieke wandelaar? Dan is het ook mogelijk om iets later te vertrekken vanuit Blanche Marie, overleg ter plaatse met je gids.

Dag 8: Adyosi!

Adyosi!
Vandaag zeg je “Adyosi” (vaarwel!) en laat je Blanche Marie achter je. Je vertrekt richting Paramaribo waar je in de late middag zult arriveren. De weg is onverhard en best hobbelig. De lunch wordt onderweg genuttigd op een plek waar je een prachtig uitzicht hebt over het regenwoud. De nodige sanitaire stops worden uiteraard gemaakt. Je wordt afgezet bij je hotel in Paramaribo waar je even heerlijk kunt bijkomen bij het zwembad of ‘plunch pool’. In Paramaribo zijn er genoeg gezellige restaurants waar je lekker kunt eten. Dus kies maar waar jij vanavond trek in hebt!

Dag 9: Word wakker in Paramaribo

Word wakker in Paramaribo
Deze bouwsteen eindigt na het ontbijt. Na acht dagen door West Suriname ben je misschien niet direct klaar voor het vervolg van je rondreis. Een dagje rust is misschien helemaal geen slecht idee? Heb je wel genoeg energie om direct door te gaan, kies dan voor een volgende bouwsteen of een leuke excursie in de omgeving van Paramaribo. Indien dit het einde van je reis is, dan wensen we je een goede vlucht!

Achtergrond

Guyana

In de voormalig Britse kolonie, Guyana, hebben de Nederlanders ook tijdlang de scepter gezwaaid. Dit zie je nog steeds terug in de naamgeving van stadjes (bijvoorbeeld Nieuw Amsterdam) en de Stabroek Market. Vanaf de afschaffing van de slavernij kwamen contractarbeiders uit Brits-Indië naar Guyana. In 1970 werd het land een republiek en het maakt sindsdien een roerige geschiedenis mee.  De Afro-Guyanezen voelen zich economisch en politiek achtergesteld door de heersende Indo-Guyanees groep. Er zijn grote bestuurlijke problemen.  
 

Kaieteur Falls (Guyana)

Guyana betekent “land van de vele wateren”. De Kaieteur Falls is hier te vinden, het is de grootste ‘one-drop’ waterval ter wereld. Het water maakt een vrije val van 226 meter. Er stort 660 m3 water per seconde naar beneden.  De watervallen zijn vier keer zo hoog als de Niagara watervallen (VS/Canada) en twee keer zo hoog als de Victoria watervallen (Zambia/Zimbabwe).
 

Bigi Pan

Bigi Pan betekent ‘groot meer’ en het is met ongeveer 130.000 hectare de grootste (open water) lagune van Suriname. Visserij, landbouw en aquacultuur mag plaats vinden, maar wel op een duurzame wijze. Hierdoor blijven de hulpbronnen van het gebied behouden en kunnen opbrengsten ook op de lange termijn gerealiseerd worden. Het gebied is de broedplaats voor 120 vogelsoorten waaronder water- en trekvogels.
 

Apoera

Apoera ligt in West-Suriname aan de rivier de Corantijn. Ooit had de Surinaamse regering grootse plannen met het gebied rondom Apoera. De winning van bauxiet moest het gebied een economische duw in de goede richting geven. Een 80km lange spoorlijn werd aangelegd maar helaas nooit gebruikt. Ook de plannen voor de haven van Apoera verdwenen in de prullenbak als gevolg van ‘de Binnenlandse oorlog’. Tegenwoordig wonen er in deze regio nog inheemse bevolkingsgroepen, zoals de Trio indianen, die je kunt bezoeken.
 

Blanche Marie Vallen & Avanavero watervallen

In 1897 ontdekte luitenant Van Drimmelen de watervallen die hij vervolgens naar zijn vrouw, Blanche Marie (blanke Marie) vernoemde. Op zo’n 300 km afstand van Paramaribo, gelegen aan de Nickerie rivier, liggen deze watervallen verscholen in de prachtige jungle van Suriname. Het is in het regenseizoen één van de grootste watervallen van het land. In de Kabalebo rivier kun je de Avanavero watervallen bezoeken. De watervallen zijn bekend vanwege de rotstekeningen die hier te vinden zijn. De inheemse bevolking heeft deze tekeningen ooit gekerfd in de rotsen, ver voordat de Europeanen Zuid-Amerika ontdekten en koloniseerden. De stroomversnelling wint aan kracht naar mate het regenseizoen vordert.
 

Ga op avontuur in Suriname & Guyana

Suriname en Guyana zijn een avontuurlijk bestemmingen. Stel je er van te voren op in dat zaken niet altijd lopen zoals we gewend zijn in Nederland. Zowel in het regenwoud als ook in plaatsen zoals Paramaribo en Georgetown loop je beesten tegen het lijf die we in Nederland alleen in een terrarium of dierentuin zien. Laat dit je vooral niet afschrikken, maar weet dat naast schattige dieren zoals luiaard, schildpadden en flamingo’s ook slangen, kaaimannen, spinnen en andere insecten voorkomen in Suriname en Guyana. Het is niet voor niets dat Freek Vonk al een aantal keer in Suriname is geweest! Gebruik je gezond verstand als je een tropische verrassing ontmoet. Omdat je vaak niet weet of het bijvoorbeeld een vriendelijk of giftig spinnetje is, dien je altijd waakzaam te zijn. Luister altijd naar het advies van de lokale bevolking, zij hebben vaker met het bijltje gehakt. Het avontuur, de jungle en het wildlife, dat is natuurlijk precies de reden waarom je naar Suriname gaat.
Hotel & Vervoer

Vervoer

Om zo veel mogelijk van West Suriname en Guyana te kunnen zien reis je zowel over land als over water en door de lucht. Er zitten dagen tussen waarbij je een flink aantal uur onderweg bent. Over land reis je per bus. De chauffeurs kennen de lokale wegen uitstekend en onderweg worden er sanitaire stops gemaakt. Het vervoer over water gaat met diverse vervoersmiddelen, van kleine bootjes tot aan een speedboot. De korte vlucht vanuit Georgetown richting de Kaieteur Falls is top! Vanuit het vliegtuig is de waterval al te zien en dit levert natuurlijk een prachtig kiekje op.
 

Accommodaties

Georgetown
Het hotel in Georgetown ligt in het centrum van de stad, op loopafstand van winkels en het uitgaansgebied. Het hotel heeft 35 nette kamers met airconditioning, warm water en biedt gratis wifi aan. Het ontbijt dat ‘s ochtends wordt geserveerd is ronduit goed te noemen. De vriendelijke en behulpzame staf staat je graag te woord als je vragen of bijzondere wensen hebt.
 
Bigi Pan
Op het Bigi Pan meer overnacht je in een romantisch huis-op-palen. De accommodatie is eenvoudig met een aantal tweepersoonskamers. Er is een gedeelde badkamer met toilet. Je kunt er ook voor kiezen om in een hangmat te slapen, zodat je de zonsopkomst over het prachtige meer kunt zien.
 
Apoera
Het guesthouse in Apoera heeft airconditioning. Er is een gedeelde badkamer met koud stromend water.
 
Blanche Marie
De nacht nabij Blanche Marie breng je door in een eenvoudige accommodatie. Je kunt kiezen om te slapen in een bed of in een hangmat. Er is een westers toilet aanwezig en een douche met koud water.
 
Paramaribo
We gebruiken verschillende guesthouses en appartementen. De kamers hebben elk een eigen badkamer met warm en koud water en zijn voorzien van airconditioning. In de appartementen is er een kitchenette in de kamer of er is een gedeelde keuken in het complex. Het ontbijt wordt verzorgd en is inbegrepen. De verschillende accommodaties hebben allemaal een (indoor/outdoor) zwembad of ‘plunge pool’ zodat je een verfrissende duik kunt nemen. Er iswifiin de accommodatie, dus je kunt online contact houden met het thuisfront. Het is mogelijk om bagage tijdelijk achter te laten als je een meerdaagse tour vanuit Paramaribo maakt. Wanneer je terugkeert met een rugzak vol vuile was, kun je (tegen een kleine vergoeding) een wasje draaien. Ideaal als je nog een meerdaagse tour gepland hebt.
 
Wil je meer luxe in Paramaribo? Dan kunnen we een voorstel op maat doen voor een 4 of zelfs 5 sterren hotel. Je kunt dit aangeven bij je aanvraag.
Prijzen

Suriname reizen: West Suriname en de Kaieteur Falls in Guyana
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 1.785,- p.p.€ 1.785,- p.p.€ 1.785,- p.p.
Inclusief:
 • Alle transfers per bus en boot
 • 2 Overnachtingen Georgetown met ontbijt, lunch en diner en niet-alcoholische dranken
 • 1 Overnachting Bigi Pan met ontbijt, lunch en diner en niet-alcoholische dranken
 • 1 Overnachting in Apoera met ontbijt, lunch en diner en niet-alcoholische dranken
 • 3 Overnachtingen Blanche Marie vallen met ontbijt, lunch en diner en niet-alcoholische dranken
 • 1 Overnachting in Paramaribo met ontbijt
 • Activiteiten zoals beschreven in het programma
 • Gids

Exclusief:
 • Alcoholische dranken
 • Diner op dag 8
 • Internationale vluchten, fooien, souvenirs, overige maaltijden
 • Visum

Excursie 1: Dolfijnen spotten en uitwaaien op het strand van Braamspunt
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer met een kano
 • Gids
 • Snacks en een drankje
 
Exclusief
 • Taxi naar Leonsberg en v.v. (ongeveer 20 minuten rijden, omgerekend enkele euro’s enkele reis)
 • Souvenirs, fooien
 • Overige drankjes

Excursie 2: Vaar over de Warappakreek
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
KIDSop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 73,- p.p.€ 73,- p.p.€ 73,- p.p.
ADULTop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 91,- p.p.€ 91,- p.p.€ 91,- p.p.
Inclusief
 • Transfer met de auto en boot
 • Gids
 • Snacks, koffie/thee, water en een lunch
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes

Excursie 3: Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
ADULTop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.
KIDSop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer per auto en boot
 • Gids
 • Ontbijt, koffie, lunch en een frisse dorstlesser
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes

Excursie 4: Quad en Ziplining Tour
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer per auto
 • Quad rijden en ziplinen
 • Welkomstdrankje en een lunch
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes

Excursie 5: Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.
Inclusief
 • Fietshuur
 • Transfer boot
 • Gids
 • Snacks, water en een lunch
 • Entree tot het museum
 
Exclusief
 • Taxi naar de fiets standplaats
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes

Excursie 6: Zeeschildpadden spotten op het strand nabij Paramaribo
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 90,- p.p.€ 90,- p.p.€ 90,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer per auto en boot
 • Gids
 • Surinaamse maaltijd met niet-alcoholische drankjes
 
Exclusief
 • Fooien

Excursie 7: Schildpadden én dolfijnen spotten
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 162,- p.p.€ 162,- p.p.€ 162,- p.p.€ 137,- p.p.€ 137,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer van en naar je hotel
 • Vervoer per boot
 • Gids
 • Snacks en een drankje tijdens het dolfijnen spotten
 • Surinaamse maaltijd met niet-alcoholische drankjes voorafgaand aan het schildpadden spotten
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Overige drankjes/eten

Excursie 8: Bezoek historisch erfgoed van Jodensavanne
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 118,- p.p.€ 118,- p.p.€ 118,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer per auto
 • Gids
 • Snack + koffie en een lunch
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes
Extensies


Excursies

Paramaribo

Excursie 1: Dolfijnen spotten en uitwaaien op het strand van Braamspunt

Dolfijnen spotten en uitwaaien op het strand van Braamspunt
Heb je altijd al eens dolfijnen van dichtbij willen bewonderen? Dan is dit je kans! Neem een taxi vanaf je hotel naar Leonsberg. Vanuit een houten boot met bankjes en een afdakje tegen de zon, speuren jij en de gids de horizon af op zoek naar dolfijnen, ondertussen genietend van een drankje en een lokale snack. De gids vertelt je ondertussen van alles over de brakwater dolfijnen en de flora en andere fauna van de rivieren. De dolfijnen worden “profosu” genoemd, hebben een roze onderbuik en zijn erg nieuwsgierig. Deze bijzondere dieren zwemmen daardoor regelmatig dicht langs de boot of geven ‘een showtje’ door uit het water te springen. Nadat je de dolfijnen hebt gespot, wordt er koers gezet richting Braamspunt. Dit is het enige stuk zandstrand aan zee in Suriname. Je maakt een wandeling over het strand dat wordt bewoond door garnalenvissers die de garnalen op ambachtelijke wijze drogen. Leuk om te zien!
 
N.B. Dit is een join-in excursie waardoor je tijdens de excursie onderdeel bent van een groep (internationale) reizigers. Voor de excursie geldt een minimum van vier deelnemers. Deze tour duurt ongeveer 4 uren en kan zowel in de ochtend als in de late middag plaats vinden. Tip: Het is mogelijk om het dolfijnen spotten in de namiddag te combineren met schildpadden spotten in de avond. Zie hiervoor excursie nummer 7.

Excursie 1: Dolfijnen spotten en uitwaaien op het strand van Braamspunt
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.Excursie 2: Vaar over de Warappakreek

Vaar over de Warappakreek
Deze boottocht brengt je langs overwoekerde plantages en geheimzinnige mangrove gebieden. Tussen 6 en 9 uur (afhankelijk van het getij) word je opgehaald in Paramaribo. Bij Alkmaar, een oude plantage, stap je op een overdekte boot en vaar je de Commewijne rivier op. Na een uur kom je aan op plantage Reynsdorp. Wandelend over de plantage zie je wat voor kruiden, planten en bloemen er groeien en het een kleine maar interessante museum. Je pakt samen met je gids de boot naar de Warappakreek en vaart door een tunnel van mangrovebomen. De Warappakreek werd rond 1750 in cultuur gebracht door de kolonisten die er suiker-, katoen- en koffieplantages stichtten. Af en toe zie je overwoekerde restanten van oude plantages, een sluis en een  stoommachine uit 1830. Met een beetje geluk kun je tijdens de tocht ook allerlei bijzonder wildlife spotten. Je vaart de kreek helemaal uit tot aan de Atlantische oceaan. Als de waterstand het toelaat ga je aan land om lekker uit te waaien. Terug op plantage Reynsdorp geniet je van een uitgebreide lunch. Deze dag trip duurt circa 10 uur.
 
NB: Het programma kan gedeeltelijk worden omgegooid in verband met het getij, maar alle punten komen aan de orde. Je kunt kiezen of je deze excursie privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de excursie voordeliger is. Voor de join-in excursie is het minimum aantal deelnemers 4. ​

Excursie 2: Vaar over de Warappakreek
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
KIDSop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 73,- p.p.€ 73,- p.p.€ 73,- p.p.
ADULTop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 91,- p.p.€ 91,- p.p.€ 91,- p.p.Excursie 3: Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp

Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp
In de 18de en 19de eeuw was Suriname een grote leverancier van koffie. Op vele plantages in Commewijne werden koffiebonen verbouwd, geplukt, gedroogd, vermalen en gebrand. Met deze excursie bezoek je drie plantages; Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp. Je vertrekt al om 6.30 uur uit Paramaribo en tijdens het ontbijt in een oude koffieloods vertelt een gids je het verhaal van de Peperpot plantage. Hierna neemt de gids je mee naar het natuurpark en het Discovery Center waar hij je van alles vertelt en laat zien over de flora en fauna van het gebied. Vervolgens bezoek je Katwijk, de enige nog producerende plantage in Suriname. Tijdens een uitgebreide rondleiding leer je wat er nodig is om een lekker bakkie te maken. Natuurlijk ontbreekt een goede kop Katwijk koffie niet tijdens de lunch. ‘s Middags stap je op de boot naar Frederiksdorp waar je onder andere oude plantagewoningen en een originele droogvloer kunt zien. Rond 16.30 word je afgezet bij je accommodatie in Paramaribo.
 
NB: Je kunt kiezen of je deze excursie privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers per bus, waardoor de excursie voordeliger is. Voor de join-in excursie is het minimum aantal deelnemers 5. Maximum aantal deelnemers is 20, er zijn dan 2 gidsen aanwezig.

Excursie 3: Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
ADULTop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.
KIDSop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 4: Quad en Ziplining Tour

Quad en Ziplining Tour
Houd je van een adrenaline kick? Dan is quad rijden en ziplinen een aanrader! Je vertrekt voor deze join-in excursie vanuit Paramaribo met de auto (ongeveer 1,5 uur) naar het vakantieoord Parabello dat gelegen is aan de Para kreek. Op de quad rij je over smalle bospaden en kun je de savanne ontdekken. ‘s Middags kun je meedoen aan de Zipline Experience. Deze zipline is met zijn 1500 meter tevens de langste kabelbaan van Suriname. Hangend aan een zipline zoef je dwars door de jungle en over het water. Wil je na alle spanning even afkoelen, neem dan een duik in de kreek. Ook kun je hier een modderbad nemen, de klei zou gezond voor je huid zijn. Voor de kinderen is er een speelterrein, waar je een Tarzan/Jane swing kunt maken waarbij je in het water plonst. Veilig voor kinderen, er zijn strandwachten. Omstreeks 18 uur keer je terug in Paramaribo en word je bij het hotel afgezet.
 
Meenemen: Lange broek en lange mouw hemd, zwemkleding, zonnebrand. Dichte schoenen zijn verplicht voor de het quad rijden en ziplinen.
 
Let op, voor het quad rijden geldt: Er mogen maximaal 2 personen op één Quad rijden. Een bestuurder van een quad dient minimaal 17 jaar zijn. Personen vanaf 14 jaar mogen als meerijder mee. Er dient ouderlijke toestemming gegeven te worden.
 
Let op, voor het ziplinen geldt: Maximaal gewicht is 90 kg p.p. en bij slecht weer kan de Zipline Experience om veiligheidsredenen worden gecanceld.
 
NB: Dit is een join-in excursie waardoor je tijdens de excursie onderdeel bent van een groep (internationale) reizigers. Voor de excursie geldt een minimum van twee deelnemers.

Excursie 4: Quad en Ziplining Tour
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.Excursie 5: Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot

Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot
Vanaf de fiets standplaats vertrek je met een gids richting de drukke Antondragtenweg naar Leonsberg. Je steekt de Boven Surinamerivier over met een bootje en bezoekt aan de overzijde Fort Nieuw-Amsterdam. De gids praat je bij over de rijke historie van Paramaribo. Fort Nieuw-Amsterdam is ooit gebouwd om de plantages te beschermen tegen piraten. Na het bezoek aan het fort (inclusief museum) en het nabijgelegen dorpje vervolg je de route richting Meerzorg. Dit is een flinke etappe (18km) waarbij je langs oude plantages, kanalen, sluizen, hindoetempels en moskeeën fietst. Je bezoekt de voormalige koffie- en cacaoplantage Peperpot, waar nog enkele gebouwen van over zijn. Achter de plantage ligt een natuurreservaat waar je heerlijk doorheen kunt rijden op je tweewieler. Omstreeks 15.30 uur neem je de boot terug richting Paramaribo. Fietsen zit Nederlanders in de genen en ondanks de warmte van Suriname is deze fietstocht goed te doen en is het een leuk familie-uitje!
 
NB: Je kunt kiezen of je deze excursie privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de excursie voordeliger is. Voor de join-in excursie is het minimum aantal deelnemers 2. ​​

Excursie 5: Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.Excursie 6: Zeeschildpadden spotten op het strand nabij Paramaribo

Zeeschildpadden spotten op het strand nabij Paramaribo
Aan het einde van de middag wordt je opgehaald vanaf je logeeradres in Paramaribo naar Leonsberg. Daar stap je op een boot en vaar je naar Braamspunt. Hier kun je sinds enkele jaren getuige zijn van een bijzonder tafereel: broedende schildpadden. Na de zonsondergang aan zee, wordt er een Surinaamse maaltijd geserveerd. Als het donker genoeg is, ga je op pad. Wanneer de gids een schildpad ziet, zal hij instructies geven hoe je dit indrukwekkende schouwspel kunt bekijken zonder de schildpad te storen. De schildpad keert terug naar de zee als hij wordt gestoord (door licht, geluid of bewegingen), dus blijf heel stil en onopvallend zitten. De schildpad maakt een kuil en het is niet ongebruikelijk als ze vervolgens meer dan 100 eieren in één nest legt. Magisch om dit mee te mogen maken! Rond 2.00 ‘s nachts keer je terug naar Paramaribo en word je voor je hotel afgezet.
 
Let op: er is geen garantie dat je een schildpad of een eieren leggende schildpad zult zien. Het is de vrije natuur! Het zeeschildpaddenseizoen begint rond eind januari en eindigt midden augustus.Tussen eind maart en eind juni heb je de meeste kans.
 
NB: Dit is een join-in excursie waardoor je tijdens de excursie onderdeel bent van een groep (internationale) reizigers. Voor de excursie geldt een minimum van vier deelnemers. In het weekend kan het druk zijn op het strand, probeer deze excursie daarom liefst op een doordeweekse dag te plannen.

Excursie 6: Zeeschildpadden spotten op het strand nabij Paramaribo
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 90,- p.p.€ 90,- p.p.€ 90,- p.p.Excursie 7: Schildpadden én dolfijnen spotten

Schildpadden én dolfijnen spotten
In de buurt van Paramaribo kun je zowel dolfijnen als schildpadden spotten. Je wordt bij je hotel in Paramaribo opgehaald en rijdt richting Leonsberg. Hier ontmoet je je gids en samen met hem stap je in een houten boot met bankjes en een afdakje. Samen speuren jullie het water af om de bijzondere brakwater dolfijnen (“profosu”) die hier in de rivieren zwemmen, te spotten. Nadat je de dolfijnen hebt gespot, wordt er koers gezet richting Braamspunt en eet je een Surinaamse maaltijd. Nadat het donker is geworden ga je samen met de gids op zoek naar schildpadden die ‘s avonds aan land komen. In het schildpaddenseizoen komen de dieren hier aan land om op het enige stuk zandstrand van Suriname eieren te leggen. Heel bijzonder om eens van dichtbij mee te maken! Rond 2.00 uur keer je terug richting Leonsberg en wordt je teruggebracht naar je accommodatie in Paramaribo.
 
Let op: er is geen garantie dat je dolfijnen of (eieren leggende) schildpadden zult zien. Het is de vrije natuur! Het zeeschildpaddenseizoen begint rond eind januari en eindigt midden augustus.Tussen eind maart en eind juni heb je de meeste kans de schildpadden te zien.
 
NB: Dit is een join-in excursie waardoor je tijdens de excursie onderdeel bent van een groep (internationale) reizigers. Voor de excursie geldt een minimum van vier deelnemers. In het weekend kan het druk zijn op het strand, probeer deze excursie daarom liefst op een doordeweekse dag te plannen.

Excursie 7: Schildpadden én dolfijnen spotten
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 162,- p.p.€ 162,- p.p.€ 162,- p.p.€ 137,- p.p.€ 137,- p.p.Excursie 8: Bezoek historisch erfgoed van Jodensavanne

Bezoek historisch erfgoed van Jodensavanne
In de 17de eeuw was Jodensavanne de eerste en enige plaats in de Nieuwe Wereld waar Joden een semi-autonoom bestaan konden leiden. Op de vlucht voor de Spaanse inquisitie werden Joden verwelkomd in Suriname, eerst door de Britten en later door de Nederlanders. Met vrijheid van godsdienst en eigendom konden de Joden een nederzetting stichten waar zij zonder angst konden wonen en werken. Aan het einde van die eeuw woonden er bijna 600 Joden in de agrarische nederzetting, met meer dan 40 (suiker)plantages waar ongeveer 1300 slaven werkten. De gids vertelt in Powakka het bijzondere verhaal van Jodensavanne. In 1685 werd de Bereha Veshalom (Zegen en Vrede) synagoge gebouwd. Je bezoekt de ruïne van de synagoge en drie begraafplaatsen. De tour wordt vaak als ‘indrukwekkend’ omschreven. Je ziet bijna de scènes uit "Hoe duur was de Suiker" tot leven komen! Wandel langs de vele graven en bekijk de bijzonder mooie marmeren en bakstenen grafstenen met inscripties in allerlei talen, de oudste uit 1667. Omstreeks 17.00 uur ben je terug in Paramaribo van deze zeer boeiende excursie.
 
NB: Je kunt kiezen of je deze excursie privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de excursie voordeliger is. Voor de join-in excursie is het minimum aantal deelnemers 4. ​ 

Excursie 8: Bezoek historisch erfgoed van Jodensavanne
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 118,- p.p.€ 118,- p.p.€ 118,- p.p.


Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen -