Rondreis Suriname: Indianen, Marrons en Kaieteur in Guyana

Suriname vakantie: Suriname vakantie: Paramaribo – Georgetown - Bigi Pan - Apoera - Blanche Marie - Brownsberg - Brokopondo meer (Stone Island) - Semoisi

Combineer de ‘must sees’ van Suriname én Guyana met deze rondreis. Scoor een extra stempel in je paspoort, en bezoek de adembenemende Kaieteur Falls in Guyana; de grootste one-drop waterval ter wereld! Vaar in West-Suriname door mangrovebossen naar de Bigi Pan, en slaap in een romantische bungalow op het water. Bezoek de Blanche Marie vallen, het regenwoud, indianen en nog veel meer. Reis tenslotte af naar Brownsberg en Brokopondostuwmeer, spot wildlife tijdens een avontuurlijke jeeptocht en bewonder zonsondergang op Stone Island.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Het historische centrum (UNESCO) van Paramaribo
  • Bewonder de Kaieteur Falls in Guyana
  • Spot flamingo’s en rode ibissen op het Bigi Pan meer
  • Ontmoet de Trio indianen
  • Neem een duik in de Blanche Marie vallen
  • Speur naar brulapen, luiaards, trompetvogels en kaaimannen
  • Laat je masseren in een soela
  • Bekijk de oude rotstekeningen op Avanavero
  • Jeeptocht door savanne
  • Wandelen op Brownsberg
  • Varen op het Brokopondostuwmeer
  • Slapen op Brownsberg en Stone Island
Reisschema
Dag 1: Vertrek vanuit Amsterdam - Paramaribo, transfer van vliegveld
Dag 2: Paramaribo, tour door de stad (join-in)
Dag 3: Paramaribo - Georgetown, transfer per bus/auto en boot (met grensoversteek), wandeling Georgetown
Dag 4: Georgetown, bezoek aan de Kaieteur Falls (met een vliegtuig), museum en markt
Dag 5: Georgetown - Bigi Pan, transfer per bus en boot en kaaimannen spotten
Dag 6: Bigi Pan - Apoera, transfer per bus en boot, vogels spotten
Dag 7: Apoera - Blanche Marie, bezoek de spoorlijn en inheemse bevolking, nachtsafari met de auto
Dag 8: Blanche Marie, bezoek watervallen en boswandeling
Dag 9: Blanche Marie, dagtrip naar Avanavero, rotstekeningen bezoeken
Dag 10: Blanche Marie - Paramaribo, transfer per auto
Dag 11: Paramaribo, kies je excursie
Dag 12: Paramaribo - Brownsberg - Stone Island transfer per bus, wandeling naar waterval
Dag 13: Brokopondo meer (Stone Island), boottrip
Dag 14: Brokopondo meer - Semoisi, transfer per auto en boot
Dag 15: Semoisi, ochtend- en middagwandeling
Dag 16: Semoisi, boottochtje, wandeling en cultureel avondprogramma
Dag 17: Semoisi - Paramaribo, transfer per boot en auto
Dag 18: Paramaribo, kies je excursie
Dag 19: Paramaribo, vrije dag of kies een excursie
Dag 20: Vertrek Paramaribo, transfer vliegveld
Dag 21: Aankomst in Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Start rondreis Suriname

Start rondreis Suriname
Na een lange vlucht vanuit Nederland (minimaal 9 uur) land je op Johan Adolf Pengel luchthaven. Het vliegveld wordt in de volksmond vaak afgekort tot JAP of Zanderij. Als je hebt gekozen voor een rechtstreekse KLM vlucht kom je aan het einde van de middag aan. Heb je een indirecte vlucht, dan is het waarschijnlijk al laat op de avond. Het is een paar uur vroeger in Suriname dan in Nederland, dus vergeet je horloge niet een paar uur achteruit te zetten (zie Tijdsverschil Suriname). Na alle douane formaliteiten (check voorafgaand aan je reis goed wat de visumvereisten voor Suriname zijn) wandel je door naar de centrale hal. Hier staat de chauffeur met een bordje met je naam op je te wachten. Van de chauffeur (of in het hotel) ontvang je een uitgebreid informatiepakket met ook alle vouchers, tickets en andere belangrijke informatie. De chauffeur zet je na ongeveer 1,5 uur veilig voor de deur van het hotel af. Voor het avondeten is er keuze genoeg in Paramaribo. De Surinaamse keuken is een mengelmoes van gerechten uit allerlei hoeken van de wereld. Een paar bekende lekkernijen die je tijdens je rondreis door Suriname zeker eens moet proeven: roti, saoto soep, broodje pom en een gebakken banaan! De vakantie is begonnen, smullen maar!
 
Let op: Deze rondreis is in principe voor vier personen. Vraag naar de mogelijkheden als je reist met twee personen. Deze rondreis start in principe altijd op een maandag, woensdag of zaterdag. Het is mogelijk om aan het begin van je reis een dag extra te verblijven in Paramaribo (zie hiervoor extensie mogelijkheid nummer 1) mocht je vlucht niet op één van deze dagen vertrekken.

Dag 2: Ontdek de smaak van Paramaribo

Ontdek de smaak van Paramaribo
‘s Ochtends loop je naar de opstap plaats of pak je de taxi naar hotel Krasnapolsky en ga je samen met de gids en internationale gasten de city tour maken met de bus. Jullie rijden dan door het hectische verkeer van Par’bo (zoals de Surinamers zeggen). Op de markt legt deze enthousiaste gids je van alles uit over de lokale kruiden, de diverse soorten groenten en het zoete tropische fruit. De gids neemt je mee voor een rondleiding langs een aantal hoogtepunten van Paramaribo. Sinds 2002 staat het historische centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de Keizerstraat wandel je langs een moskee en synagoge en verderop kun je de houten Basiliek bewonderen. Suriname is een smeltkroes van culturen en religies! De ervaren lokale gids vertelt je allerlei bijzondere weetjes over de historische gebouwen. De rijke geschiedenis van Suriname komt tot leven tijdens deze excursie. Omstreeks 13.00 ben je terug bij de opstap plaats en loop je weer naar je verblijf adres. Voor lunch en diner duik je het centrum in, keuze genoeg!
NB: Dit is een join-in excursie, je maakt de excursie samen met andere (internationale) reizigers.​ Op aanvraag is het ook mogelijk deze stadstour als privé excursie te doen.  
 

Dag 3: Guyana: het land van de vele wateren

Guyana: het land van de vele wateren
Hopelijk ben je gisteravond vroeg naar bed gegaan, want omstreeks 4.00 uur ‘s ochtends word je al opgehaald bij je accommodatie in Paramaribo. Vergeet niet je paspoort want vandaag zal je de grens oversteken! In Saramacca of Coronie stop je voor een goed bakkie koffie en een ontbijtje. Na een rit van ongeveer vier uur arriveer je in Nickerie. Je wordt afgezet bij de ferry voor de bootoversteek en niet veel later zet je voet aan wal in Guyana. In Moleson Creek ontvang je een nieuwe stempel in je paspoort. Je rijdt een stukje verder en in de kleinste stad van het land, Rosehall, maak je een stop voor de lunch. Nadat je bent ingecheckt in het hotel in Georgetown, kun je je op je hotelkamer even opfrissen na deze lange reis. Het is daarna heerlijk om de benen te strekken tijdens een wandelingetje over de zeedijk. Een gids vertelt je tijdens de wandeling meer over Guyana, het “land van de vele wateren”. De lange dijk is essentieel voor Georgetown om de zee op afstand te houden zodat overstromingen worden voorkomen. In de avonduren bezoek je Giftland mall waar je ook dineert.
 
Let op: Zorg voor vertrek uit Nederland dat je beschikt over een Multi Entry visum voor Suriname. Een Toeristenkaart is niet voldoende als je meerdere keren Suriname wilt inreizen. Regel voor je vertrek het juiste visum om gedoe aan de grens te voorkomen. Lees meer over Visum Suriname.
 
Let op: Om Guyana in te komen, dien je een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts te overleggen. Laat je informeren door de tropenarts of GGD. Meer informatie over aanbevolen en verplichte inentingen voor Suriname vind je hier.
 

Let op: Samen met een (internationaal) gezelschap reis je af naar Guyana en bezoek je de Kaieteur Falls.


Dag 4: Vlieg naar de adembenemende Kaieteur Falls

Vlieg naar de adembenemende Kaieteur Falls

Na het ontbijt neemt een gids je mee naar het National Guyana Museum en de Stabroek Market. De drukke markt is de oudste (135 jaar) en grootste (7000 m2) van het land. De prominente Victoriaanse klokkentoren is één van de markantste punten van Georgetown. De markt geeft je een goed beeld van het dagelijks leven in de stad. Let wel goed op je eigendommen, want zakkenrollers komen er ook graag. Aan het einde van de ochtend rijd je naar Ogle Airport en check je in voor de vlucht naar de Kaieteur Falls. De exacte vluchttijden worden ter plekke bekend gemaakt. Op het vliegveld kun je lunchen en vervolgens ga je aan boord van het vliegtuig. Je gids blijft in Georgetown, een lokale (Engelstalige) gids neemt het vanmiddag even van hem over. Houd je camera bij de hand tijdens de vlucht, je kunt de waterval al vanuit de lucht zien. Probeer dus een plekje bij een raam te krijgen! Fenomenaal mooi. Tip: Ben je een echte fotoliefhebber? Vraag ter plekke of de plaats van de co-piloot vrij is. Mocht dat het geval zijn, dan mag 1 persoon hier voor €25 zitten. DeKaieteur waterval is de grootste one-drop waterval ter wereld. De waterval is twee keer zo hoog als de Niagara Falls en vier keer zo hoog als de Victoria Falls. Helaas, voor je het weet is het uurtje voorbij en staat het vliegtuig alweer aan de grond in het Kaieteur Nationaal Park. Hier is er nog een overtreffende trap van fenomenaal, want vanaf de verschillende uitkijkpunten is deze 226 meter hoge waterval nog mooier! De uitkijkpunten zijn verbonden via een heerlijk wandelpad door het regenwoud. Met een beetje geluk, spot de (Engels sprekende) gids ook nog de Kaieteur Golden Frog zodat jij deze prachtige gouden kikker van dichtbij kunt bekijken. Deze kikkers leven alleen in dit gebied en het is dus heel bijzonder om er één te zien. Met het vliegtuig keer je terug naar Georgetown, waar je naar schatting om een uur of 5 bent. ‘s Avonds dineer je in de New Thrive Inn, dit is één van de bekendste restaurants in Guyana. Het avondprogramma is vrij: maak nog een leuke wandeling door de stad of probeer het uitgaansleven van Georgetown uit.


Dag 5: Kaaimannen op het Bigi Pan meer

Kaaimannen op het Bigi Pan meer

Je vertrekt om 5.00 uur ‘s morgens uit je hotel in Georgetown. Het ontbijt-to-go kun je tijdens de rit naar Nieuw-Nickerie, de grensplaats aan Surinaamse zijde, oppeuzelen. Na de grensformaliteiten, rijden we naar de hoofdplaats van het district, Nieuw Nickerie, hier zullen we lunchen. Het is na Paramaribo de tweede stad van het land, maar voor Nederlandse begrippen een dorp. In 1879 heeft men er een dijk aangelegd om te voorkomen dat het stadje werd weggespoeld door de zee (zoals eerder was gebeurd met het nabijgelegen Nieuw Rotterdam). Het deed ons denken aan ons eigen Nederland, op de palmbomen en temperatuur na dan. Hierna rij je door naar de opstapplaats en stap je in een klein bootje om naar Bigi Pan te gaan. Je ontmoet hier je enthousiaste gids, die je onderweg van alles kan laten zien. Via de Nickerie rivier en het Jamaer kanaal vaar je richting Bigi Pan. Geniet onderweg van de Parwabossen en mangroves. Deze bossen dienen als natuurlijke bescherming tegen erosie en als kraamkamer voor jonge garnalen. Aan het einde van het kanaal doemt er een enorm groot meer op, dit is Bigi Pan! Kleine, romantische huisjes op palen staan in het water en hier breng je de komende nacht door. De accommodatie waar je verblijft is simpel. Je kunt kiezen om te slapen in een bed of in een hangmat. Slaap je in een hangmat, dan kun de zonsopgang morgenochtend over het meer zien. Echt een aanrader! ‘s Avonds kun je kaaimannen gaan spotten. Ze zijn verwant aan de alligator maar voeden zich met voeden zich met insecten, kikkers, ratten en watervogels en zijn ongevaarlijk voor de mens.

Let op: In dit muggenrijk gebied is het raadzaam om een lange broek en een longsleeve shirt te dragen en je in te smeren met DEET.

Let op: deze trip kun je NIET maken met de gewone toeristenkaart. Je hebt het Multi Entry visum nodig, om Suriname weer in te komen. 


Dag 6: Vroeg uit de veren: vogels spotten!

Vroeg uit de veren: vogels spotten!
Voor het ontbijt stap je opnieuw in de boot, je gaat vogels spotten. Veel vogels komen in Bigi Pan overwinteren om in het voedselrijke water te speuren naar lekkernijen. Flamingo’s, visarenden en de bijzondere rode ibis zijn slechts drie voorbeelden van de 120 vogelsoorten die in dit gebied leven. Met het bootje kun je vrij dicht bij de flamingo’s komen (voor de perfecte foto!) voordat ze weg vliegen. De vissers onder ons kunnen in plaats van te 'vogelen’ een hengel uitgooien en hun geluk beproeven. Na het vogelen of vissen keer je terug naar het kamp, waar je kunt genieten van een heerlijk ontbijt. Hierna pakken je alles weer in en vaar je via het Jamaer kanaal en Nickerie rivier weer naar Nickerie. Aangekomen in Nickerie stap je over op de bus en rijd je naar de opstapplaats van de speedboot. Onderweg stop je voor de lunch in het indianendorp Orealla, dat aan de Corantijnrivier ligt. Tegen 16.00 uur zullen we aankomen in Apoera dat aan de grens ligt met Guyana en waar ongeveer 3000 indianen leven. In Apoera zal je verblijven in een guesthouse. Na het diner kun je op eigen gelegenheid het dorp gaan verkennen. Koop onderweg een lekker koud biertje of Cassiri (alcoholisch drankje gemaakt van cassave) in één van de winkeltjes. Proost!
 
Tip: draag op de boot in Bigi Pan een petje en zonwerende kleding en smeer je in met zonnebrandcrème want de zon kan fel zijn, zeker als je op het water zit. 

Dag 7: Ontmoet de Trio indianen

Ontmoet de Trio indianen
Na ontbijt verken je met de auto Apoera en de omgeving. Je rijdt langs traditioneleindianendorpen Kwamala en Washabo waar de Trio indianen nog in traditionele hutten wonen. Maak een praatje en wie weet scoor je een leuke handgemaakte souvenir. Je bezoekt de overwoekerde spoorlijn waar nog nooit een trein overheen is gereden. De spoorlijn werd ooit aangelegd voor de bauxietwinning maar is nooit in gebruik genomen. Hierna wordt de route vervolgd naar Blanche Marie. De rit duurt ongeveer 2 à 3 uur afhankelijk van de weersomstandigheden en de lunch zal onderweg worden genuttigd. Blanche Marie is een prettige uitvalsbasis voor de komende dagen. Je kunt relaxen in de mooie omgeving van de accommodatie bij Blanche Marie. Na aankomst kun je direct lekker badderen in de rivier dat naast het kamp ligt. Je bent vrij om de buurt te verkennen. Neem voor het diner een lekkere koude douche (warm water is er niet, maar heb je ook echt niet nodig!). Na het diner zal je nachtdieren zoals slangen proberen te spotten tijdens een nachtsafari per auto. Besef je dat het erg lastig is om dieren te zien in het donker, dus wees niet al te teleurgesteld als je niets spot. Daarna kun je bij het gezellige kampvuur zitten en genieten van de sterrenhemel. Hierna zoek je je bed (of hangmat!) op in de eenvoudige accommodatie.

Dag 8: Lunchen bij blanke Marie

Lunchen bij blanke Marie
De trompetvogel is misschien wel je wekker deze ochtend. Of zijn het toch de brulapen? Met het ontwaken van de bewoners van de Amazone, ontwaak jij ook. Na het ontbijt loop je naar de Blanche Marie watervallen, in de regentijd is dit één van de grootste watervallen van Suriname. De waterval werd aan het einde van de 19de eeuw ontdekt door luitenant Van Drimmelen en hij vernoemde de waterval naar zijn vrouw, blanke Marie. Natuurlijk kun je hier een verfrissende duik nemen! Of maak een wandelingetje en ga op zoek naar kikkers, van die zwarte met groene strepen. De watervallen zijn een fantastische picknickplek: je krijgt een lekkere lunch die je kunt opeten met uitzicht op al het kletterende water. Hierna maak je een boswandeling en speur je naar wilde dieren. Wellicht spot je de powisie. Deze vogel werd vroeger gebruikt om goud te smokkelen. Ander wildlife dat in het regenwoud leeft zijn onder andere de luiaard, allerlei soorten apen en varanen. Na het diner geniet je weer van de sterrenhemel en het kampvuur. Voor de avonturiers is het mogelijk om een nachtwandeling te maken. Het geluid van de kikkers en krekels geven je echt het jungle gevoel. Loop je langs het water, kijk dan of je rode oogjes ziet schitteren. Dat zijn weer kaaimannen! Maak het niet te laat want de volgende ochtend moet je eerder op dan de brulapen.  

Dag 9: Een massage in een soela van de Avanavero waterval

Een massage in een soela van de Avanavero waterval
Omstreeks 4.00 uur ‘s ochtends stap je in de auto richting Avanavero, dit kan een avontuurlijk ritje worden en duurt ongeveer twee uur. Onderweg heb je grote kans dat je wildlife spot dat bij het krieken van de dag op jacht gaat. Je ontbijt in Avanavero met wat koolhydraten en prepareert jezelf voor de wandeling naar de oude inheemse rotstekeningen die gemaakt zijn op rotsen in de rivier. Hopelijk werkt de waterstand mee en kun je tekeningen duidelijk zien. Daarna kun je lekker relaxen in het water en je zelf trakteren op een heerlijke watermassage in een soela (stroomversnelling). Hierna loop je terug naar het kamp en na een late lunch vertrek je terug richting Blanche Marie, waar je wederom de nacht zult doorbrengen. Het is ook mogelijk om iets later te vertrekken vanuit Blanche Marie, overleg ter plaatse met je gids.

Dag 10: Adyosi!

Adyosi!
Vandaag zeg je “Adyosi” (vaarwel!) en laat je Blanche Marie achter je. Je vertrekt richting Paramaribo waar je in de late middag zult arriveren. De weg is onverhard en best hobbelig. De lunch wordt onderweg genuttigd op een plek waar je een prachtig uitzicht hebt over het regenwoud. De nodige sanitaire stops worden uiteraard gemaakt. Je wordt afgezet bij je hotel in Paramaribo waar je even heerlijk kunt bijkomen bij het zwembad of ‘plunge pool’. In Paramaribo zijn er genoeg gezellige restaurants waar je lekker kunt eten. Dus kies maar waar jij vanavond trek in hebt!

Dag 11: Een vrije dag in Paramaribo

Een vrije dag in Paramaribo
Wat wil je nu doen? Een dagje relaxen bij het hotel met een goed boek en luieren bij het zwembad. Of houd je meer van een adrenaline kick? Kies dan voor de excursies quad rijden en ziplinen! Op de quad rij je over smalle bospaden en kun je de savanne ontdekken. ‘s Middags kun je meedoen aan de Zipline Experience. Deze zipline is met zijn 1500 meter tevens de langste kabelbaan van Suriname. Hangend aan een zipline zoef je dwars door de jungle en over het water. Wil je na alle spanning even afkoelen, neem dan een duik in de kreek. Ook kun je hier een modderbad nemen, de klei zou gezond voor je huid zijn.
 
Ben je meer een mens van de natuur? Bekijk dan de verschillende excursies die je in de buurt van Paramaribo kun doen. Je kunt zowel dolfijnen als schildpadden spotten of beide in één excursie! Speur het water af om de bijzondere brakwater dolfijnen (“profosu”) die hier in de rivieren zwemmen, te spotten. Nadat het donker is geworden ga je samen met de gids op zoek naar schildpadden die ‘s avonds aan land komen. In het schildpaddenseizoen komen de dieren hier aan land om op het enige stuk zandstrand van Suriname eieren te leggen. Heel bijzonder om eens van dichtbij mee te maken!

Dag 12: Wandeling naar Brownsberg

Wandeling naar Brownsberg
De gids voor de komende dagen komt je ophalen voor de tocht naar Natuurpark Brownsberg. Dit  ligt  ongeveer 130 km van Paramaribo. Brownsberg is vernoemd naar John Brown, één van de eerste goudzoekers in dit gebied. Inmiddels is goudzoeken  vanwege de beschermde status verboden. Helaas zijn er in het gebied toch nog steeds illegale goudzoekers, ook wel porknokkers genoemd, actief. In de buurt van oude goudconcessies ga je wildlife spotten, zoals vogels, slangen en met groot geluk een jaguar!  
 
Eenmaal op de Brownsberg, ga je lunchen en vertrek je te voet naar de Leo Vallen. Als je zwemkleding mee hebt, kun je afkoelen onder de waterval. Brownsberg is beroemd om zijn grote biodiversiteit en dit maakt het een prachtige plek om te wandelen. Je ziet een veelheid aan wilde orchideeën, groene varens en bromelia's. De gids kan je vertellen over de medicinale werking van de diverse bloemen en planten in dit gebied. Vogels die je vaak tegenkomt zijn powisie's, papegaaien, ara's en parkieten. Naast de brulaap leven er nog zeven soorten apen in Brownsberg, waaronder de bijzondere wanaku. Ook is de kans aanwezig dat je een agoeti spot, dit is een groot knaagdier. In Suriname kan het af en toe flink regenen (neem je regenjas dus altijd mee in je dagrugzak). Hierdoor kunnen de wandelpaden vanaf het Mazaroni plateau modderig, glad of zelfs onbegaanbaar worden. Laat de gids bepalen wat er mogelijk is, hij kent het gebied het beste. Net voordat het zonnetje zakt, vertrek je naar Stone Island waar je de nacht zult doorbrengen. Je slaapt in een eenvoudig huisje met bad (koud stromend water) en toilet.

Tip: het is aan te raden om genoeg water (dagrugzak) en insectenspray mee te nemen en goede gesloten wandelschoenen met genoeg profiel te dragen tijdens de wandeling. Zorg ook voor een pet tegen de zon, zonnebrand, regenjas en zaklamp voor de avond.

Dag 13: Varen over het Brokopondo stuwmeer

Varen over het Brokopondo stuwmeer
Grote kans dat je ‘s ochtends wakker wordt van de roep van de brulapen! Weer eens wat anders dan een wekker. Door deze natuurlijke wake up call kun je hopelijk genieten van een mooie zonsopkomst. Stone Island is een schiereiland langs het Brokopondo meer. Het Brokopondo stuwmeer heeft ongeveer de grootte van de provincie Utrecht! Het gigantische meer is ontstaan door de bouw van een stuwdam in de Surinamerivier, de Afobakadam. Land met daarop bomen is onder water gezet. Je maakt een boottrip op het meer en ervaart hoe het is om te varen over en tussen de dode boomtoppen. In de middag ben je vrij om zelf het schiereiland te verkennen of een boekje te lezen. In de namiddag geniet je van de zonsondergang. Doordat niets je horizon verspert, kun je hier met wat geluk prachtige zonsondergangen treffen. 

Dag 14: Varen over de Boven Surinamerivier naar marrondorp Semoisi

Varen over de Boven Surinamerivier naar marrondorp Semoisi
Vanuit Brokopodo meer rij je via Brownsweg na het ontbijt met de auto richting het zuiden. De chauffeur stopt voor de lunchpauze en natuurlijk ook als er een sanitaire stop gewenst is. Eenmaal aangekomen in Atjoni, stap je in de traditionele kano (korjaal) en vaar je tussen de 3 en 5 uren afhankelijk van de boot (prive of lokaal) en de waterstand naar het Saramaccaanse dorp Semoisi. Saramaccaners zijn afstammelingen van gevluchte slaven (marrons) die ten tijde van de Nederlandse overheersing van plantages ontsnapten en diep in de jungle overleefden. Tijdens de tocht over de brede Boven Surinamerivier vaar je langs stroomversnellingen, dorpelingen die langs de rivier de afwas doen of kinderen die een duik nemen. Tip: zorg tijdens de korjaaltocht dat je jezelf beschermd tegen de felle zon, houd je regenjas bij de hand en doe (in ieder geval) je waardevolle spullen in een waterdichte tas. Bij aankomst staat er een drankje voor je klaar: lekker, je bent er! Eigenaresse Fina Naana zorgt ervoor dat je al snel thuis voelt in het resort. Resort betekent in dit geval geen vijf sterren luxe, maar het is een eenvoudig lokaal Saramaccaans resort. Het is in ieder geval heel erg luxe als je het vergelijkt met de hangmat kampementen waar bezoekers van Semoisi een paar jaar geleden nog in moesten slapen! Je hebt een heus bed en douchen kan onder een koude douche (het is immers toch warm zat) of ‘do as the locals do’ en neem een bad in de rivier. In de avond wordt er een kampvuurtje gemaakt (afhankelijk van de stemming en het weer) en kun je luisteren naar Saramaccaanse verhalen en vertellingen.
 

Dag 15: Op bezoek bij de Saramaccaners

Op bezoek bij de Saramaccaners
Al vroeg start Fina met de voorbereidingen van het ontbijt. Ze vindt het gezellig als je een kijkje komt nemen in haar keuken. Na het ontbijt maak je een wandeling van ongeveer twee uur naar een “kostgrondje” -een moestuin- van een van de dorpsvrouwen. Op de kostgrondjes wordt onder andere cassave, rijst en groente verbouwd. Op de kostgrond word je aan het werk gezet: graaf de cassave uit de grond op en help met het oogsten van de andere gewassen. Tijdens deze wandeling vertelt de lokale gids ook over de culturele en traditionele gebruiken van de Saramaccaners. Sommige tradities zijn soms al honderden jaren oud. In het dagelijks leven van de Saramaccaners is er een strikte taakverdeling tussen mannen en vrouwen. Na de lunch help je mee om de cassave te schillen en te raspen. In de namiddag maak je een dorpswandeling langs enkele traditionele hutten waarbij de voorkant met houtsnijwerk is versierd. Ook zie je de belangrijke gebouwen en activiteiten van het dorp, zoals de dorpskerk en de dorpsschool. Kijk vooral ook even bij het schooltje dat we steunen. Met wat geluk zie je een enkeling bezig met het maken van een nieuwe korjaal. Tijdens de afwas in de rivier proberen sommige meisjes met rijstkorrels kleine visjes te vangen om te bakken (die smaken heerlijk!). Tijdens de wandeling maak je ook kennis met een Kapitein van Semoisi, een van de belangrijke mannen van het dorp. ‘s Avonds kun je weer om een kampvuurtje zitten en verhalen delen.
 

Dag 16: Proef je eigen cassave broodje en dans de Seketi!

Proef je eigen cassave broodje en dans de Seketi!
De geschilde cassave heeft nu lang genoeg liggen drogen en na het ontbijt ga je je eigen cassave broodje bakken. Daarna vaar je met een boot in ongeveer 20 minuten naar de medische post in Djoemoe. Houd je ogen altijd open tijdens het varen, wellicht spot je een kaaiman of ander bijzonder wild dier. Vanaf Djoemoe loop je naar het Ananasgebergte. Ook tijdens deze wandeling hoor en zie je mogelijk wilde dieren, heel avontuurlijk! Op de terugweg, geniet je van een lichte lunch in Asidonhopo. Dit is het dorp van het Stamhoofd (Granman) der Saramacanners. Aan het einde van de middag word je met een boot naar de Tapawatra soela gebracht. Soela is het Surinaamse woord voor stroomversnelling, je kunt hier relaxen tussen de rotsformaties in de rivier. Tijdens het avondeten kun je je eigen gebakken cassave broodje dopen in een traditionele saus. Lekker! Na het diner zal een groepje lokale vrouwen een Seketi dans opvoeren, liedjes zingen en meer over Seketi vertellen. Het swingen met de heupen én de tenen is belangrijk in deze traditionele dans. Wil je hierna mee dansen, de lokale dames nodigen je uit!
 

Dag 17: Neem afscheid van de Saramacanners in de binnenlanden van Suriname

Neem afscheid van de Saramacanners in de binnenlanden van Suriname
Na het ontbijt vertrek je met de boot richting Paramaribo. Je neemt afscheid van de gastvrije familie die zo goed voor je heeft gezorgd de afgelopen dagen. De boottocht duurt ongeveer 3 à 5 uur. De snelheid is afhankelijk van de waterstand en de boot (prive of lokaal). De ene dag kan het water wel vier tot zes meter hoger of lager liggen dan de dag ervoor. Als het stroomopwaarts twee dagen of langer niet regent, heeft de stuurman meer moeite om de korjaal over de rivier met de vele stroomversnellingen te sturen. Je krijgt bij je vertrek uit Semoisi een lekker lunchpakketje mee om in de kano op te eten. Bij de havenplaats Atjoni stap je uit en staat er een chauffeur op je te wachten. Hij brengt je in ongeveer drie uur terug naar je accommodatie in Paramaribo waar je kunt nagenieten van een paar prachtige dagen in de binnenlanden van Suriname.

Dag 18: Een rustdag of toch niet?!

Een rustdag of toch niet?!
Vandaag heb je een vrije dag. Ga lekker zelf op pad of kies één van de excursies rondom Paramaribo. Wil je meer weten over de plantages, het verleden, de slavernij misschien is dan deze excursies iets om even na te kijken.
 
- Vaar over de Warappakreek: De Warappakreek werd rond 1750 in cultuur gebracht door de kolonisten die er suiker-, katoen- en koffieplantages stichtten. Af en toe zie je overwoekerde restanten van oude plantages, een sluis en een  stoommachine uit 1830. Met een beetje geluk kun je tijdens de tocht ook allerlei bijzonder wildlife spotten.
- Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp: In de 18de en 19de eeuw was Suriname een grote leverancier van koffie. Op vele plantages in Commewijne werden koffiebonen verbouwd, geplukt, gedroogd, vermalen en gebrand. Met deze excursie bezoek je drie plantages; Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp.
- Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot: Fort Nieuw-Amsterdam is ooit gebouwd om de plantages te beschermen tegen piraten. Na het bezoek aan het fort vervolg je de route richting langs oude plantages, kanalen, sluizen, hindoetempels en moskeeën neer Meerzorg. Je bezoekt de voormalige koffie- en cacaoplantage Peperpot, waar nog enkele gebouwen van over zijn.
- De geschiedenis van Jodensavanne: Op de vlucht voor de Spaanse inquisitie werden Joden verwelkomd in Suriname, eerst door de Britten en later door de Nederlanders. Met vrijheid van godsdienst en eigendom konden de Joden een nederzetting stichten waar zij zonder angst konden wonen en werken. Aan het einde van die eeuw woonden er bijna 600 Joden in de agrarische nederzetting, met meer dan 40 (suiker)plantages waar ongeveer 1300 slaven werkten.

Dag 19: Hangmatteren!

Hangmatteren!

Wat wil je vandaag doen? Ga je graag uitgerust het vliegtuig in en kies je voor een dagje “hangmatteren” (zoals de locals ook graag doen). Of zoek je nog een adrenaline kick vlak voor vertrek? Kies dan voor de excursies quad rijden en ziplinen! Op de quad rij je over smalle bospaden en kun je de savanne ontdekken. ‘s Middags kun je meedoen aan de Zipline Experience. Deze zipline is met zijn 1500 meter tevens de langste kabelbaan van Suriname. Hangend aan een zipline zoef je dwars door de jungle en over het water. Wil je na alle spanning even afkoelen, neem dan een duik in de kreek. Ook kun je hier een modderbad nemen, de klei zou gezond voor je huid zijn.


Dag 20: Vertrek uit Paramaribo

Vertrek uit Paramaribo
Vandaag vertrekt je vliegtuig terug naar huis. Deze Suriname reis heeft vast enorme indruk gemaakt en zul je niet snel vergeten. Je wordt vanaf je hotel naar het JAP of Zanderij airport gebracht.  

Dag 21: Terug in Nederland

Terug in Nederland
Welkom terug in Nederland! Vandaag land je op Schiphol na een onvergetelijke reis door Suriname.

Achtergrond

Paramaribo

Paramaribo ligt aan de oevers van de Suriname rivier en is de grootste stad van het land. In 1667 werd in het Verdrag van Breda opgenomen dat Paramaribo de belangrijkste stad was in de toenmalige Nederlandse kolonie. De stad is altijd beroemd geweest vanwege zijn grote diversiteit aan etniciteit en religie. Dit zie je op de dag van vandaag nog steeds terug in het straatbeeld. Zo leven onder andere Creolen, Indiërs, Marrons (nazaten van ontsnapte Afrikaanse slaven), Inheemsen, Chinezen, Javanen, Nederlanders en Portugezen in harmonie met elkaar. Kerken, synagogen en moskeeën worden naast elkaar gebouwd en dat levert een uniek stadscentrum op. Sinds 2002 is het oude centrum dan ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Surinamers noemen de stad liefkozend Par’bo.

Guyana

In de voormalig Britse kolonie, Guyana, hebben de Nederlanders ook tijdlang de scepter gezwaaid. Dit zie je nog steeds terug in de naamgeving van stadjes (bijvoorbeeld Nieuw Amsterdam) en de Stabroek Market. Vanaf de afschaffing van de slavernij kwamen contractarbeiders uit Brits-Indië naar Guyana. In 1970 werd het land een republiek en het maakt sindsdien een roerige geschiedenis mee. De Afro-Guyanezen voelen zich economisch en politiek achtergesteld door de heersende Indo-Guyanees groep. Er zijn grote bestuurlijke problemen.  
 

Kaieteur Falls (Guyana)

Guyana betekent “land van de vele wateren”. De Kaieteur Falls is hier te vinden, het is de grootste ‘one-drop’ waterval ter wereld. Het water maakt een vrije val van 226 meter. Er stort 660 m3 water per seconde naar beneden.  De watervallen zijn vier keer zo hoog als de Niagara watervallen (VS/Canada) en twee keer zo hoog als de Victoria watervallen (Zambia/Zimbabwe).
 

Bigi Pan

In het noordwesten van Suriname vind je Bigi Pan. Bigi Pan betekent ‘groot meer’ en het is ongeveer 130.000 hectare groot. De Bigi Pan is de grootste (open water) lagune van Suriname en is een “Bijzonder Beheersgebied”. Dit wil zeggen dat er vanuit de overheid bijzondere aandacht is voor de ontwikkeling van het gebied. Visserij, landbouw en aquacultuur mag plaats vinden, maar wel op een duurzame wijze. Hierdoor blijven de hulpbronnen van het gebied behouden en kunnen opbrengsten ook op de lange termijn gerealiseerd worden. Door het Jamaer kanaal staat de Bigi Pan in verbinding met de Nickerie-rivier. Het gebied is de broedplaats voor 120 vogelsoorten waaronder water- en trekvogels. Afhankelijk van getij, kun je hier ook kaaimannen tegenkomen.

Apoera

Apoera ligt in West-Suriname aan de rivier de Corantijn. Ooit had de Surinaamse regering grootse plannen met het gebied rondom Apoera. De winning van bauxiet moest het gebied een economische duw in de goede richting geven. Een 80km lange spoorlijn werd aangelegd maar helaas nooit gebruikt. Ook de plannen voor de haven van Apoera verdwenen in de prullenbak als gevolg van ‘de Binnenlandse oorlog’. Tegenwoordig wonen er in deze regio nog inheemse bevolkingsgroepen, zoals de Trio indianen, die je kunt bezoeken.
 

Blanche Marie Vallen & Avanavero watervallen

In 1897 ontdekte luitenant Van Drimmelen de watervallen die hij vervolgens naar zijn vrouw, Blanche Marie (blanke Marie) vernoemde. Op zo’n 300 km afstand van Paramaribo, gelegen aan de Nickerie rivier, liggen deze watervallen verscholen in de prachtige jungle van Suriname. Het is in het regenseizoen één van de grootste watervallen van het land. In de Kabalebo rivier kun je de Avanavero watervallen bezoeken. De watervallen zijn bekend vanwege de rotstekeningen die hier te vinden zijn. De inheemse bevolking heeft deze tekeningen ooit gekerfd in de rotsen, ver voordat de Europeanen Zuid-Amerika ontdekten en koloniseerden. De stroomversnelling wint aan kracht naar mate het regenseizoen vordert.
 

Brownsberg Natuurpark

Brownsberg Natuurpark is een natuurreservaat van 12.200 ha groot in het district Brokopondo. Het gebied ligt op een heuvel met een 400 meter hoge top. Het natuurreservaat is rijk aan flora en fauna. In Brownsberg leven veel dieren: de brulaap en de trompetvogel zul je hoogstwaarschijnlijk zien, en anders zeker horen, beide dieren zijn luidruchtig! Daarnaast is het park rijk aan medicinale planten, bij sommige staan bordjes waarop dit staat vermeld. In dit natuurreservaat is het dan ook streng verboden om schade aan te brengen aan bloemen en planten. Hoewel het gebied onder toezicht staat van Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) wordt het natuurgebied ernstig bedreigd door illegale goudwinning. Er zijn verschillende huizen en kampen op de top van de berg (Mazaroni plateau) gebouwd. Vanaf het plateau kun je meerdere wandelpaden volgen die je naar naar diverse watervallen brengen. Onder andere de Irene Val en de Leo Val zijn mooie watervallen om te bezoeken.
 

Brokopondo stuwmeer en Stone Island

Het Brokopondo stuwmeer is ongeveer net zo groot als de provincie Utrecht! Het meer is ontstaan door de bouw van de Afobakadam, een stuwdam in de Surinamerivier. Land met bomen is onder water gezet. Hierdoor vaar je op het meer tussen de dode boomtoppen door. Slapen doe je hier bij Stone Island

Semoisi

Semoisi is het derde grootste marrondorp van Suriname waar Saramaccaners wonen. Saramaccaners zijn afstammelingen van de marrons, gevluchte slaven ten tijde van de Nederlandse overheersing. Zij gingen bij elkaar leven ver weg van de plantages, dicht bij de rivieren. In eerste instanties langs de Saramacca rivier, waar zij hun naam aan te danken hebben. In 1762 werd er een verdrag gesloten met de Saramaccaners, hierdoor werd hun vrijheid erkent. Saramaccaners spreken Saramaccaans, dit is een mengelmoes van het Portugees, Nederlands, Engels, Frans en talen uit Afrika ten zuiden van de Sahara.
 
Semoisi is gelegen aan de Boven Surinamerivier in het Sipaliwini District. Hemelsbreed ligt het 200 km ten zuiden van Paramaribo, maar het duurt een flink aantal uren om het dorp te bereiken. Het laatste stuk van de reis leg je af met een korjaal. Deze traditionele houten kano’s worden veel gebruikt omdat vervoer over water essentieel is in de binnenlanden van Suriname. De korjaal is vervaardigd uit een boomstam die wordt uitgehold.
 

Ga op avontuur in Suriname & Guyana

Suriname en Guyana zijn een avontuurlijk bestemmingen. Stel je er van te voren op in dat zaken niet altijd lopen zoals we gewend zijn in Nederland. Zowel in het regenwoud als ook in plaatsen zoals Paramaribo en Georgetown loop je beesten tegen het lijf die we in Nederland alleen in een terrarium of dierentuin zien. Laat dit je vooral niet afschrikken, maar weet dat naast schattige dieren zoals luiaard, schildpadden en flamingo’s ook slangen, kaaimannen, spinnen en andere insecten voorkomen in Suriname en Guyana. Het is niet voor niets dat Freek Vonk al een aantal keer in Suriname is geweest! Gebruik je gezond verstand als je een tropische verrassing ontmoet. Omdat je vaak niet weet of het bijvoorbeeld een vriendelijk of giftig spinnetje is, dien je altijd waakzaam te zijn. Luister altijd naar het advies van de lokale bevolking, zij hebben vaker met het bijltje gehakt. Het avontuur, de jungle en het wildlife, dat is natuurlijk precies de reden waarom je naar Suriname gaat.
Hotel & Vervoer

Accommodaties

 
Georgetown
Het hotel in Georgetown ligt in het centrum van de stad, op loopafstand van winkels en het uitgaansgebied. Het hotel heeft nette kamers met airconditioning, warm water en biedt gratis wifi aan. De vriendelijke en behulpzame staf staat je graag te woord als je vragen of bijzondere wensen hebt.
 
Bigi Pan
Op het Bigi Pan meer overnacht je in een romantisch huis-op-palen. De accommodatie is eenvoudig. Er is een gedeelde badkamer met toilet. Je kunt er ook voor kiezen om in een hangmat te slapen, zodat je de zonsopkomst over het prachtige meer kunt zien.
 
Apoera
Het guesthouse in Apoera heeft airconditioning. Er is een gedeelde badkamer met koud stromend water.
 
Blanche Marie
De nacht nabij Blanche Marie breng je door in een eenvoudige accommodatie. Je kunt kiezen om te slapen in een bed of in een hangmat. Er is een westers toilet aanwezig en een douche met koud water.
 
Stone island
De accommodaties op Stone eiland zijn huizen met verschillende aantallen kamers. Het kleinste huis bevat 2 kamers. Er zijn ook huizen met meer kamers. Elke kamer is voorzien van een bed, klamboe, deken en laken. Er is een badkamer (koud stromend water) en toilet in het huisje.
 
Semoisi
In Semoisi verblijf je in het  enige ‘resort’ dat gevestigd is midden in het traditionele marrondorp. Hierdoor heb je direct contact met dorpelingen en kun je genieten van het echte dorpsleven zoals de Saramaccaners het al honderden jaren doet. Een unieke ervaring! Eigenaresse Fina Naana, is een Saramaccaanse vrouw die je graag kennis laat maken met haar grote familie. Je voelt je al snel deel van de familie en je mag ook een kijkje  nemen in haar keuken. Denk bij het woord resort overigens niet aan een luxe accommodatie. De accommodatie is eenvoudig.  Er is een westerse badkamer en toilet buiten de kamer aanwezig. Het water is koud en het kan gebeuren (bij droge tijd) dat je water uit een ton moet scheppen. De meeste reizigers kiezen ervoor om, net als de locals, te badderen in de rivier. Neem dus een of liefst twee sarongs mee om te gaan badderen.
PS: het mogelijk een upgrade te doen naar een cabin met toilet en badkamer in de kamer, vraag ernaar.
 
Paramaribo
We gebruiken verschillende hotels en appartementen. De kamers hebben elk een eigen badkamer met warm en koud water en zijn voorzien van airconditioning. In de appartementen is er een kitchenette in de kamer of er is een gedeelde keuken in het complex. Het ontbijt wordt verzorgd en is inbegrepen. De verschillende accommodaties hebben niet allemaal een (indoor/outdoor) zwembad of ‘plunge pool’. Er is wifi in de accommodatie, dus je kunt online contact houden met het thuisfront. Het is mogelijk om bagage tijdelijk achter te laten als je een meerdaagse tour vanuit Paramaribo maakt. Wanneer je terugkeert met een rugzak vol vuile was, kun je (tegen een kleine vergoeding) een wasje draaien. Ideaal als je nog een meerdaagse tour gepland hebt.
 
Wil je meer luxe in Paramaribo? Dan kunnen we een voorstel op maat doen voor een 4 of zelfs 5 sterren hotel. Je kunt dit aangeven bij je aanvraag.

Vervoer

Tijdens deze rondreis reis je over land, over water en door de lucht. Tijdens sommige reisdagen ben je een flink aantal uur onderweg. De chauffeurs kennen de lokale wegen op hun duimpje en je bent dus in goede handen tijdens de rit. De chauffeurs maken geregeld (sanitaire) stops om even de benen te strekken of iets te eten. Vervoer over water is in Suriname de normaalste zaak van de wereld. Reis per korjaal door de jungle, vaar met een het Bigi Pan meer en scheur met een speedboot over het water: er is altijd van alles te zien! De korte vlucht naar de Kaieteur Falls is fantastisch omdat je de enorme waterval vanuit de lucht al goed kunt zien.

Als je extensies toevoegd aan deze rondreis, zal ook dan het vervoer uitstekend geregeld zijn.

Prijzen

Rondreis Suriname: Indianen, Marrons en Kaieteur in Guyana
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Vanaf 12+op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 3.036,- p.p.€ 3.036,- p.p.€ 3.036,- p.p.
KIDS t/m 11€ 2.907,- p.p.€ 2.907,- p.p.€ 2.907,- p.p.€ 2.907,- p.p.€ 2.907,- p.p.€ 2.907,- p.p.
Inclusief:
 • Vanaf vliegveld transfer naar je accommodatie (en v.v.)
 • Vervoer tijdens de gehele rondreis (auto, bus, boot)
 • 7 Overnachtingen in Paramaribo met ontbijt 
 • 1 Overnachting in Bigi Pan inclusief alle maaltijden: ontbijt, lunch, diner
 • 2 nachten Georgetown met gids, excursie Kaiteur Falls met vliegtuig (vanaf 4 personen)
 • 4 overnachtingen "West" (Apoera en Blanche Marie) inclusief alle maaltijden: ontbijt, lunch, diner
 • 2 Overnachtingen Stone Island: inclusief alle maaltijden: ontbijt, lunch en diner
 • 3 Overnachtingen in Semoisi inclusief alle maaltijden: ontbijt, lunch en diner
 • Gidsen tijdens de stadsexcursie in Paramaribo en activiteiten in Bigi Pan, Georgetown, West (Apoera, Blanche Marie) Brownsberg, Stone Island en Semoisi
 • ​​Stadsexcursie Paramaribo kan zowel privé als join-in uitgevoerd worden. In deze prijs is uitgegaan van privé.

Exclusief:
 • Optionele activiteiten (zie Excursies)
 • Andere activiteiten die niet beschreven staan in het dagprogramma
 • Frisdrank, alcoholische dranken en snacks
 • Internationale vluchten, fooien, souvenirs, overige maaltijden

Excursie 1: Dolfijnen spotten en uitwaaien op het strand van Braamspunt
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer met een kano
 • Gids
 • Snacks en een drankje
 
Exclusief
 • Taxi naar Leonsberg en v.v. (ongeveer 20 minuten rijden, omgerekend enkele euro’s enkele reis)
 • Souvenirs, fooien
 • Overige drankjes

Excursie 2: Vaar over de Warappakreek
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
KIDSop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 73,- p.p.€ 73,- p.p.€ 73,- p.p.
ADULTop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 91,- p.p.€ 91,- p.p.€ 91,- p.p.
Inclusief
 • Transfer met de auto en boot
 • Gids
 • Snacks, koffie/thee, water en een lunch
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes

Excursie 3: Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
ADULTop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.
KIDSop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer per auto en boot
 • Gids
 • Ontbijt, koffie, lunch en een frisse dorstlesser
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes

Excursie 4: Quad en Ziplining Tour
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer per auto
 • Quad rijden en ziplinen
 • Welkomstdrankje en een lunch
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes

Excursie 5: Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.
Inclusief
 • Fietshuur
 • Transfer boot
 • Gids
 • Snacks, water en een lunch
 • Entree tot het museum
 
Exclusief
 • Taxi naar de fiets standplaats
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes

Excursie 6: Zeeschildpadden spotten op het strand nabij Paramaribo
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 90,- p.p.€ 90,- p.p.€ 90,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer per auto en boot
 • Gids
 • Surinaamse maaltijd met niet-alcoholische drankjes
 
Exclusief
 • Fooien

Excursie 7: Schildpadden én dolfijnen spotten
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 162,- p.p.€ 162,- p.p.€ 162,- p.p.€ 137,- p.p.€ 137,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer van en naar je hotel
 • Vervoer per boot
 • Gids
 • Snacks en een drankje tijdens het dolfijnen spotten
 • Surinaamse maaltijd met niet-alcoholische drankjes voorafgaand aan het schildpadden spotten
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Overige drankjes/eten

Excursie 8: Bezoek historisch erfgoed van Jodensavanne
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 118,- p.p.€ 118,- p.p.€ 118,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer per auto
 • Gids
 • Snack + koffie en een lunch
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes
Extensies

Extensie 1: Centraal Suriname Natuur Reservaat: Raleighvallen


Raleighvallen is onderdeel van het Centraal Suriname Natuur Reservaat en een paradijs voor dierenliefhebbers en vogelaars! Daag jezelf uit en beklim de Voltzberg. Het fantastische uitzicht over de groene Amazonewoud is de pittige klim meer dan waard.

Dag 19: Wildlife spotten bij Raleighvallen

Wildlife spotten bij Raleighvallen
Na een vroeg ontbijt word je om 7.00 uur opgehaald bij je verblijfadres in Paramaribo. Vanuit Paramaribo rijdt je chauffeur richting het zuiden. Onderweg wordt er gezorgd voor snacks en drankjes.We maken een sanitaire stop op Zanderij en rijden in ongeveer vier uurtjes naar  Witagron, een marrondorp van de stam der Kwinties. Op Witagron zal er worden geluncht en heb je even de tijd de beentjes te strekken op de brug. Witagron ligt aan de Coppename rivier en hier stap je over in een traditionele kano, een korjaal. Zorg dat je in de boot een regenjas bij de hand hebt, in het groene Suriname kan een plotselinge regenbui voorkomen, gevolgd door een lekker zonnetje. Je vaart door het het Natuurreservaat Raleighvallen, dat sinds 2000 deel uit maakt van het Centraal Suriname Natuurreservaat en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Afhankelijk van de waterstand duur het ongeveer 3 à 4 uur voordat je Fungu eiland bereikt, waar de accommodatie ligt waar je zult verblijven. Het eerste dat je op zult vallen is de staf van de accommodatie, die bijzonder vriendelijk is en zorgt voor een hartelijk ontvangst. Het tweede dat opvalt is het uitzicht over de rivier, je voelt je echt één met de natuur. Nadat je naar je slaapplaats bent gebracht en even hebt kunnen uitrusten maak je een wandeling op het vogelrijke eiland met een passievolle gids en ga je samen op zoek naar wilde dieren. In dit gebied zijn 350 vogelsoorten te vinden waaronder de Harpijarend en de bijzondere oranje rotshaan. Tussen januari en maart is het de beste periode om deze “Cock of the Rocks” te zien. Ook leven er acht apensoorten, jaguars, het reuze gordeldier, reuze otters, tapirs en luiaards. Na het diner maak je nogmaals een wandeling en ga je op zoek naar nachtdieren. Hierna is het tijd om je bed op te zoeken want morgen staat er een flinke uitdaging op je te wachten.
 
Let op: ons advies is om een lange broek en een shirt met lange mouwen mee te nemen om jezelf te beschermen tegen de felle zon, de muggen en ‘s avonds kan het best fris aanvoelen! Neem ook een rugzak mee, je zult zelf je waterflessen en dergelijke dragen tijdens hikes.
 
NB:
- Je kunt kiezen of je deze tour privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de tour voordeliger is.
- Het is ook mogelijk om deze extensie in te voegen na Dag 2 en/of Dag 10 van deze rondreis. ​

Dag 20: Geniet van het 360° uitzicht vanaf de Voltzberg

Geniet van het 360° uitzicht vanaf de Voltzberg
Na het ontbijt vertrekken we richting de 240 meter hoge granieten Voltzberg. De wandeling van 7 km (totaal 14 dus) is vrij intensief en zwaar. Zeker in combinatie met de warmte (het is in Suriname nooit kouder dan 24° Celsius en vaak veel warmer!) is deze wandeling niet voor iedereen geschikt, je moet wel over een basis fitheid én avonturiers-zin beschikken. De tocht is heel mooi, omdat je door het prachtige regenwoud loopt en het pad wordt gekleurd door wilde orchideeën, bromelia’s en cactussen. Af en toe moet je een beetje springen, klimmen, klauteren, door de modder, onder takken door en nog veel meer wat bij een echte jungle trekking hoort. Na een tijdje bereik je de voet van de berg en start er een steile klim van ongeveer een uur. (Deze klim is alleen mogelijk als het niet regent, volg voor je eigen veiligheid de aanwijzingen van de gids op). Alle inspanning vergeet je zodra je de top bereikt en uitkijkt over de Amazone, heel erg mooi! Nadat je hebt genoten van het prachtige 360° uitzicht vanaf de Voltzberg, vervolg je de tocht naar de Anjumara waterval voor een natuurlijke massage van de vermoeide beentjes. De meegebrachte lunch smaakt extra goed na zo’n pittige inspanning! De totale wandeling duurt ongeveer 7 uur, maar kan naar gelang de omstandigheden en je tempo oplopen tot 9 uur. Na zo’n intensieve hike is het heerlijk om te ontspannen in een hangmat. ‘s Avonds wordt er weer heerlijk gekookt, wij hebben onze vingers afgelikt bij de gebakken meerval die werd geserveerd. En van de verhalen over de gebakken Anjumara vis liep het water ons ook in de mond!
 
Je bent natuurlijk niet verplicht om vandaag mee te wandelen. Alternatief is er voor het eiland een soela (rotsblokken in het water) waarin je deze dag kunt relaxen of zwemmen in de rivier. Je hebt kans dat je onderweg doodskop apen ziet, deze komen veel voor in dit gebied en zijn niet erg schuw voor mensen.

Dag 21: Zwemmen in de Anjumara & Moedervallen

Zwemmen in de Anjumara & Moedervallen
Als de jungle ontwaakt zul jij ook vanzelf wakker worden. Niets is fijner om gewekt te worden met dit soort dierengeluidjes. Op deze derde dag vertrek je na het ontbijt naar de Moedervallen. Dit is een wandeling van 2 km en deze ochtend uitstap duurt zo’n 2 à 3 uren heen en terug, afhankelijk wat je tegenkomt. De gids is een kei in het spotten van dieren. Misschien heb je geluk en zien je de rode brulaap, de slingeraap (ook wel spinaap genoemd) of zo’n schattige luiaard. Zwemmen (afhankelijk van de stroming) behoort zeker tot de mogelijkheid bij de waterval, dus trek je zwemkleding aan. Je stramme spiertjes zullen je dankbaar zijn als ze weer worden gemasseerd door de stroomversnellingen van de rivier. Tegen lunchtijd ben je terug op het eiland en heeft de kok een lekkere lunch bereidt. Hierna ga je rechtstreeks naar de Anjumara waterval. De boot zet je af en na ongeveer 50 meters lopen zie je de enorme stroomversnelling. Het hoogteverschil is zo’n 2 meter. Je kunt weer lekker genieten van een natuurlijke massage door het snel stromende water. Op de laatste avond wordt er een kampvuur gemaakt waar je gezellig bij kunt zitten. Als de swingende Raleighboys op het eiland zijn kan je luisteren naar traditionele Kawina muziek. Gezelligheid gegarandeerd!

Dag 22: Met een korjaal terug naar Witagron

Met een korjaal terug naar Witagron
Je jungle spullen mogen vandaag weer terug in je rugzak. Het is verboden om beschermde planten- en diersoorten met je mee te smokkelen, dus pak niet per ongeluk een harige achtpotige vriend in... Na een vroeg ontbijt vertrek je weer richting Paramaribo. Eerst vaar je met een traditionele kano (korjaal) naar Witagron en daar staat een auto klaar om je naar de hoofdstad van Suriname te brengen. De terugreis duurt ongeveer 9 uur, mits er natuurlijk niets tegenzit. Het zal even wennen zijn om weer in de drukke stad te zijn, nadat je net een paar heerlijke dagen in het regenwoud van Suriname bent geweest. Of misschien is die vogelspin toch gezellig met je meegekomen en kan je samen terug kijken op een intensieve maar heerlijke tocht naar de binnenlanden van Suriname.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Centraal Suriname Natuur Reservaat: Raleighvallen:
Dag 1: Vertrek vanuit Amsterdam - Paramaribo, transfer van vliegveld
Dag 2: Paramaribo, tour door de stad (join-in)
Dag 3: Paramaribo - Georgetown, transfer per bus/auto en boot (met grensoversteek), wandeling Georgetown
Dag 4: Georgetown, bezoek aan de Kaieteur Falls (met een vliegtuig), museum en markt
Dag 5: Georgetown - Bigi Pan, transfer per bus en boot en kaaimannen spotten
Dag 6: Bigi Pan - Apoera, transfer per bus en boot, vogels spotten
Dag 7: Apoera - Blanche Marie, bezoek de spoorlijn en inheemse bevolking, nachtsafari met de auto
Dag 8: Blanche Marie, bezoek watervallen en boswandeling
Dag 9: Blanche Marie, dagtrip naar Avanavero, rotstekeningen bezoeken
Dag 10: Blanche Marie - Paramaribo, transfer per auto
Dag 11: Paramaribo, kies je excursie
Dag 12: Paramaribo - Brownsberg - Stone Island transfer per bus, wandeling naar waterval
Dag 13: Brokopondo meer (Stone Island), boottrip
Dag 14: Brokopondo meer - Semoisi, transfer per auto en boot
Dag 15: Semoisi, ochtend- en middagwandeling
Dag 16: Semoisi, boottochtje, wandeling en cultureel avondprogramma
Dag 17: Semoisi - Paramaribo, transfer per boot en auto
Dag 18: Paramaribo, kies je excursie
Dag 19: Paramaribo - Raleighvallen, transfer per auto en boot, twee wandelingen
Dag 20: Raleighvallen, trekking naar de Voltzberg
Dag 21: Raleighvallen, Anjumara & Moedervallen
Dag 22: Raleighvallen - Paramaribo, transfer per auto en boot
Dag 23: Paramaribo, vrije dag of kies een excursie
Dag 24: Vertrek Paramaribo, transfer vliegveld
Dag 25: Aankomst in Amsterdam

Extensie 1: Centraal Suriname Natuur Reservaat: Raleighvallen
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 785,- p.p.€ 785,- p.p.€ 785,- p.p.€ 659,- p.p.€ 659,- p.p.


Extensie 2: Extra dag in Paramaribo


Verblijf aan dagje langer in Paramaribo. Kies een interessante excursie (niet inbegrepen) om de omgeving te verkennen om je reis op maat te maken. Of ben je toe aan aan een rustdag tijdens je rondreis door Suriname, ook dan is deze extensie aan te bevelen!

Dag 10: Een excursie of een rustdag?

Een excursie of een rustdag?
Er is veel te zien en te doen in de omgeving van Paramaribo. Bekijk de optionele excursies en laat je rondreis door Suriname aansluiten op je wensen. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? De excursies naar Jodensavanne of de koffieplantage tour zijn beiden heel interessant. Ben je een echte dierenvriend, dan is dolfijn en/of schildpadden spotten wellicht een leuke activiteit. Of wil jij een adrenaline kick? De quad en zipline experience is echt heel gaaf!

Heb je net een meerdaagse tour in de binnenlanden van Suriname achter de rug en ben je toe aan een rustdag? Dan is deze extensie ook zeker een aanbeveling. Verblijf een dagje in het hotel en luier bij het zwembad. Tip: je kunt de was doen in je hotel zodat je met een schone set kleding klaar bent voor het volgende deel van je reis.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag in Paramaribo:
Dag 1: Vertrek vanuit Amsterdam - Paramaribo, transfer van vliegveld
Dag 2: Paramaribo, tour door de stad (join-in)
Dag 3: Paramaribo - Georgetown, transfer per bus/auto en boot (met grensoversteek), wandeling Georgetown
Dag 4: Georgetown, bezoek aan de Kaieteur Falls (met een vliegtuig), museum en markt
Dag 5: Georgetown - Bigi Pan, transfer per bus en boot en kaaimannen spotten
Dag 6: Bigi Pan - Apoera, transfer per bus en boot, vogels spotten
Dag 7: Apoera - Blanche Marie, bezoek de spoorlijn en inheemse bevolking, nachtsafari met de auto
Dag 8: Blanche Marie, bezoek watervallen en boswandeling
Dag 9: Blanche Marie, dagtrip naar Avanavero, rotstekeningen bezoeken
Dag 10: Paramaribo, extra dag
Dag 11: Blanche Marie - Paramaribo, transfer per auto
Dag 12: Paramaribo, kies je excursie
Dag 13: Paramaribo - Brownsberg - Stone Island transfer per bus, wandeling naar waterval
Dag 14: Brokopondo meer (Stone Island), boottrip
Dag 15: Brokopondo meer - Semoisi, transfer per auto en boot
Dag 16: Semoisi, ochtend- en middagwandeling
Dag 17: Semoisi, boottochtje, wandeling en cultureel avondprogramma
Dag 18: Semoisi - Paramaribo, transfer per boot en auto
Dag 19: Paramaribo, kies je excursie
Dag 20: Paramaribo, vrije dag of kies een excursie
Dag 21: Vertrek Paramaribo, transfer vliegveld
Dag 22: Aankomst in Amsterdam

Extensie 2: Extra dag in Paramaribo
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 60,- p.p.€ 60,- p.p.€ 60,- p.p.€ 60,- p.p.€ 60,- p.p.
Excursies

Paramaribo

Excursie 1: Dolfijnen spotten en uitwaaien op het strand van Braamspunt

Dolfijnen spotten en uitwaaien op het strand van Braamspunt
Heb je altijd al eens dolfijnen van dichtbij willen bewonderen? Dan is dit je kans! Neem een taxi vanaf je hotel naar Leonsberg. Vanuit een houten boot met bankjes en een afdakje tegen de zon, speuren jij en de gids de horizon af op zoek naar dolfijnen, ondertussen genietend van een drankje en een lokale snack. De gids vertelt je ondertussen van alles over de brakwater dolfijnen en de flora en andere fauna van de rivieren. De dolfijnen worden “profosu” genoemd, hebben een roze onderbuik en zijn erg nieuwsgierig. Deze bijzondere dieren zwemmen daardoor regelmatig dicht langs de boot of geven ‘een showtje’ door uit het water te springen. Nadat je de dolfijnen hebt gespot, wordt er koers gezet richting Braamspunt. Dit is het enige stuk zandstrand aan zee in Suriname. Je maakt een wandeling over het strand dat wordt bewoond door garnalenvissers die de garnalen op ambachtelijke wijze drogen. Leuk om te zien!
 
N.B. Dit is een join-in excursie waardoor je tijdens de excursie onderdeel bent van een groep (internationale) reizigers. Voor de excursie geldt een minimum van vier deelnemers. Deze tour duurt ongeveer 4 uren en kan zowel in de ochtend als in de late middag plaats vinden. Tip: Het is mogelijk om het dolfijnen spotten in de namiddag te combineren met schildpadden spotten in de avond. Zie hiervoor excursie nummer 7.

Excursie 1: Dolfijnen spotten en uitwaaien op het strand van Braamspunt
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.Excursie 2: Vaar over de Warappakreek

Vaar over de Warappakreek
Deze boottocht brengt je langs overwoekerde plantages en geheimzinnige mangrove gebieden. Tussen 6 en 9 uur (afhankelijk van het getij) word je opgehaald in Paramaribo. Bij Alkmaar, een oude plantage, stap je op een overdekte boot en vaar je de Commewijne rivier op. Na een uur kom je aan op plantage Reynsdorp. Wandelend over de plantage zie je wat voor kruiden, planten en bloemen er groeien en het een kleine maar interessante museum. Je pakt samen met je gids de boot naar de Warappakreek en vaart door een tunnel van mangrovebomen. De Warappakreek werd rond 1750 in cultuur gebracht door de kolonisten die er suiker-, katoen- en koffieplantages stichtten. Af en toe zie je overwoekerde restanten van oude plantages, een sluis en een  stoommachine uit 1830. Met een beetje geluk kun je tijdens de tocht ook allerlei bijzonder wildlife spotten. Je vaart de kreek helemaal uit tot aan de Atlantische oceaan. Als de waterstand het toelaat ga je aan land om lekker uit te waaien. Terug op plantage Reynsdorp geniet je van een uitgebreide lunch. Deze dag trip duurt circa 10 uur.
 
NB: Het programma kan gedeeltelijk worden omgegooid in verband met het getij, maar alle punten komen aan de orde. Je kunt kiezen of je deze excursie privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de excursie voordeliger is. Voor de join-in excursie is het minimum aantal deelnemers 4. ​

Excursie 2: Vaar over de Warappakreek
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
KIDSop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 73,- p.p.€ 73,- p.p.€ 73,- p.p.
ADULTop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 91,- p.p.€ 91,- p.p.€ 91,- p.p.Excursie 3: Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp

Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp
In de 18de en 19de eeuw was Suriname een grote leverancier van koffie. Op vele plantages in Commewijne werden koffiebonen verbouwd, geplukt, gedroogd, vermalen en gebrand. Met deze excursie bezoek je drie plantages; Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp. Je vertrekt al om 6.30 uur uit Paramaribo en tijdens het ontbijt in een oude koffieloods vertelt een gids je het verhaal van de Peperpot plantage. Hierna neemt de gids je mee naar het natuurpark en het Discovery Center waar hij je van alles vertelt en laat zien over de flora en fauna van het gebied. Vervolgens bezoek je Katwijk, de enige nog producerende plantage in Suriname. Tijdens een uitgebreide rondleiding leer je wat er nodig is om een lekker bakkie te maken. Natuurlijk ontbreekt een goede kop Katwijk koffie niet tijdens de lunch. ‘s Middags stap je op de boot naar Frederiksdorp waar je onder andere oude plantagewoningen en een originele droogvloer kunt zien. Rond 16.30 word je afgezet bij je accommodatie in Paramaribo.
 
NB: Je kunt kiezen of je deze excursie privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers per bus, waardoor de excursie voordeliger is. Voor de join-in excursie is het minimum aantal deelnemers 5. Maximum aantal deelnemers is 20, er zijn dan 2 gidsen aanwezig.

Excursie 3: Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
ADULTop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.
KIDSop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 4: Quad en Ziplining Tour

Quad en Ziplining Tour
Houd je van een adrenaline kick? Dan is quad rijden en ziplinen een aanrader! Je vertrekt voor deze join-in excursie vanuit Paramaribo met de auto (ongeveer 1,5 uur) naar het vakantieoord Parabello dat gelegen is aan de Para kreek. Op de quad rij je over smalle bospaden en kun je de savanne ontdekken. ‘s Middags kun je meedoen aan de Zipline Experience. Deze zipline is met zijn 1500 meter tevens de langste kabelbaan van Suriname. Hangend aan een zipline zoef je dwars door de jungle en over het water. Wil je na alle spanning even afkoelen, neem dan een duik in de kreek. Ook kun je hier een modderbad nemen, de klei zou gezond voor je huid zijn. Voor de kinderen is er een speelterrein, waar je een Tarzan/Jane swing kunt maken waarbij je in het water plonst. Veilig voor kinderen, er zijn strandwachten. Omstreeks 18 uur keer je terug in Paramaribo en word je bij het hotel afgezet.
 
Meenemen: Lange broek en lange mouw hemd, zwemkleding, zonnebrand. Dichte schoenen zijn verplicht voor de het quad rijden en ziplinen.
 
Let op, voor het quad rijden geldt: Er mogen maximaal 2 personen op één Quad rijden. Een bestuurder van een quad dient minimaal 17 jaar zijn. Personen vanaf 14 jaar mogen als meerijder mee. Er dient ouderlijke toestemming gegeven te worden.
 
Let op, voor het ziplinen geldt: Maximaal gewicht is 90 kg p.p. en bij slecht weer kan de Zipline Experience om veiligheidsredenen worden gecanceld.
 
NB: Dit is een join-in excursie waardoor je tijdens de excursie onderdeel bent van een groep (internationale) reizigers. Voor de excursie geldt een minimum van twee deelnemers.

Excursie 4: Quad en Ziplining Tour
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.Excursie 5: Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot

Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot
Vanaf de fiets standplaats vertrek je met een gids richting de drukke Antondragtenweg naar Leonsberg. Je steekt de Boven Surinamerivier over met een bootje en bezoekt aan de overzijde Fort Nieuw-Amsterdam. De gids praat je bij over de rijke historie van Paramaribo. Fort Nieuw-Amsterdam is ooit gebouwd om de plantages te beschermen tegen piraten. Na het bezoek aan het fort (inclusief museum) en het nabijgelegen dorpje vervolg je de route richting Meerzorg. Dit is een flinke etappe (18km) waarbij je langs oude plantages, kanalen, sluizen, hindoetempels en moskeeën fietst. Je bezoekt de voormalige koffie- en cacaoplantage Peperpot, waar nog enkele gebouwen van over zijn. Achter de plantage ligt een natuurreservaat waar je heerlijk doorheen kunt rijden op je tweewieler. Omstreeks 15.30 uur neem je de boot terug richting Paramaribo. Fietsen zit Nederlanders in de genen en ondanks de warmte van Suriname is deze fietstocht goed te doen en is het een leuk familie-uitje!
 
NB: Je kunt kiezen of je deze excursie privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de excursie voordeliger is. Voor de join-in excursie is het minimum aantal deelnemers 2. ​​

Excursie 5: Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.Excursie 6: Zeeschildpadden spotten op het strand nabij Paramaribo

Zeeschildpadden spotten op het strand nabij Paramaribo
Aan het einde van de middag wordt je opgehaald vanaf je logeeradres in Paramaribo naar Leonsberg. Daar stap je op een boot en vaar je naar Braamspunt. Hier kun je sinds enkele jaren getuige zijn van een bijzonder tafereel: broedende schildpadden. Na de zonsondergang aan zee, wordt er een Surinaamse maaltijd geserveerd. Als het donker genoeg is, ga je op pad. Wanneer de gids een schildpad ziet, zal hij instructies geven hoe je dit indrukwekkende schouwspel kunt bekijken zonder de schildpad te storen. De schildpad keert terug naar de zee als hij wordt gestoord (door licht, geluid of bewegingen), dus blijf heel stil en onopvallend zitten. De schildpad maakt een kuil en het is niet ongebruikelijk als ze vervolgens meer dan 100 eieren in één nest legt. Magisch om dit mee te mogen maken! Rond 2.00 ‘s nachts keer je terug naar Paramaribo en word je voor je hotel afgezet.
 
Let op: er is geen garantie dat je een schildpad of een eieren leggende schildpad zult zien. Het is de vrije natuur! Het zeeschildpaddenseizoen begint rond eind januari en eindigt midden augustus.Tussen eind maart en eind juni heb je de meeste kans.
 
NB: Dit is een join-in excursie waardoor je tijdens de excursie onderdeel bent van een groep (internationale) reizigers. Voor de excursie geldt een minimum van vier deelnemers. In het weekend kan het druk zijn op het strand, probeer deze excursie daarom liefst op een doordeweekse dag te plannen.

Excursie 6: Zeeschildpadden spotten op het strand nabij Paramaribo
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 90,- p.p.€ 90,- p.p.€ 90,- p.p.Excursie 7: Schildpadden én dolfijnen spotten

Schildpadden én dolfijnen spotten
In de buurt van Paramaribo kun je zowel dolfijnen als schildpadden spotten. Je wordt bij je hotel in Paramaribo opgehaald en rijdt richting Leonsberg. Hier ontmoet je je gids en samen met hem stap je in een houten boot met bankjes en een afdakje. Samen speuren jullie het water af om de bijzondere brakwater dolfijnen (“profosu”) die hier in de rivieren zwemmen, te spotten. Nadat je de dolfijnen hebt gespot, wordt er koers gezet richting Braamspunt en eet je een Surinaamse maaltijd. Nadat het donker is geworden ga je samen met de gids op zoek naar schildpadden die ‘s avonds aan land komen. In het schildpaddenseizoen komen de dieren hier aan land om op het enige stuk zandstrand van Suriname eieren te leggen. Heel bijzonder om eens van dichtbij mee te maken! Rond 2.00 uur keer je terug richting Leonsberg en wordt je teruggebracht naar je accommodatie in Paramaribo.
 
Let op: er is geen garantie dat je dolfijnen of (eieren leggende) schildpadden zult zien. Het is de vrije natuur! Het zeeschildpaddenseizoen begint rond eind januari en eindigt midden augustus.Tussen eind maart en eind juni heb je de meeste kans de schildpadden te zien.
 
NB: Dit is een join-in excursie waardoor je tijdens de excursie onderdeel bent van een groep (internationale) reizigers. Voor de excursie geldt een minimum van vier deelnemers. In het weekend kan het druk zijn op het strand, probeer deze excursie daarom liefst op een doordeweekse dag te plannen.

Excursie 7: Schildpadden én dolfijnen spotten
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 162,- p.p.€ 162,- p.p.€ 162,- p.p.€ 137,- p.p.€ 137,- p.p.Excursie 8: Bezoek historisch erfgoed van Jodensavanne

Bezoek historisch erfgoed van Jodensavanne
In de 17de eeuw was Jodensavanne de eerste en enige plaats in de Nieuwe Wereld waar Joden een semi-autonoom bestaan konden leiden. Op de vlucht voor de Spaanse inquisitie werden Joden verwelkomd in Suriname, eerst door de Britten en later door de Nederlanders. Met vrijheid van godsdienst en eigendom konden de Joden een nederzetting stichten waar zij zonder angst konden wonen en werken. Aan het einde van die eeuw woonden er bijna 600 Joden in de agrarische nederzetting, met meer dan 40 (suiker)plantages waar ongeveer 1300 slaven werkten. De gids vertelt in Powakka het bijzondere verhaal van Jodensavanne. In 1685 werd de Bereha Veshalom (Zegen en Vrede) synagoge gebouwd. Je bezoekt de ruïne van de synagoge en drie begraafplaatsen. De tour wordt vaak als ‘indrukwekkend’ omschreven. Je ziet bijna de scènes uit "Hoe duur was de Suiker" tot leven komen! Wandel langs de vele graven en bekijk de bijzonder mooie marmeren en bakstenen grafstenen met inscripties in allerlei talen, de oudste uit 1667. Omstreeks 17.00 uur ben je terug in Paramaribo van deze zeer boeiende excursie.
 
NB: Je kunt kiezen of je deze excursie privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de excursie voordeliger is. Voor de join-in excursie is het minimum aantal deelnemers 4. ​ 

Excursie 8: Bezoek historisch erfgoed van Jodensavanne
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 118,- p.p.€ 118,- p.p.€ 118,- p.p.


Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname - In Nickerie stap je op een klein bootje richting Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Een paradijs voor vogelspotters, Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Geniet onderweg van de Parwabossen en mangroves naar Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Via de Nickerie rivier en het Jamaer kanaal vaar je richting Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Ga op bootsafari bij Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Veel vogels komen in Bigi Pan overwinteren om in het voedselrijke water te speuren naar lekkernijenSuriname reizen - Suriname - Met het bootje kun je vrij dicht bij de flamingo’s komen (voor de perfecte foto!) voordat ze naar elders vliegenSuriname reizen - Suriname - Witte reigers bij Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Vliegende flamingo's bij Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Boottocht door de mangrove, Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Rode ibissen in de mangove van Bigi PanSuriname reizen - Suriname - De bijzondere rode ibis zijn slechts drie voorbeelden van de 120 vogelsoorten die in Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Niet lang na de zonsopkomst stap je opnieuw in de boot om vogels te spotten bij Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Spot jij het kleine ijsvogeltje bij Bigi PanSuriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname - Kleine, romantische huisjes op palen staan in het water en hier breng je de komende nacht doorSuriname reizen - Suriname - Huisjes bij Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Wandel over de Zeedijk, Nieuw NickerieSuriname reizen - Suriname - Nieuw-Nickerie. Dit is de tweede stad van Suriname, maar telt slechts iets meer dan 13.000 inwoners.Suriname reizen - Suriname - ‘s Avonds bezoek je met een gids een mooie Hindoestaanse tempel en flaneer je over de ZeedijkSuriname reizen - Suriname - Bezoek je de lokale (overdekte) markt van Nieuw-NickerieSuriname reizen - Suriname - We raden je aan om een heerlijk stukje fruit te proeven op de markt van Nieuw-Nickerie, een exotische vrucht die je nog niet kent natuurlijk!Suriname reizen - Surianame - Op de markt bij Nieuw-NickerieSuriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname - De Wijdenboschbrug, ParamariboSuriname reizen - Suriname - Paramaribo, stad aan het waterSuriname reizen - Suriname - De schildpad keert terug naar de zee als hij wordt gestoord (door licht, geluid of bewegingen), dus blijf heel stil en onopvallend zittenSuriname reizen - Suriname - In het schildpaddenseizoen komen de dieren hier aan land om op het enige stuk zandstrand van Suriname eieren te leggenSuriname reizen - Suriname - Houd je van een adrenaline kick? Dan is ziplinen een aanrader!Suriname reizen - Suriname - Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage PeperpotSuriname reizen - Suriname - Lichtschip in de rivier, ParamariboSuriname reizen - Suriname - Golsar, gezonken schip in de Suriname-rivierSuriname reizen - Suriname - Onderweg naar BrownsbergSuriname reizen - Suriname - Na de lunch vertrek je te voet naar de Leo VallenSuriname reizen - Suriname - Als je zwemkleding mee hebt, kun je afkoelen onder de watervalSuriname reizen - Suriname - Prachtige lichval bij de watervallen in BrownsbergSuriname reizen - Suriname - Je hoor overal vogels, maar kan je ze ook spotten bij BrownsbergSuriname reizen - Suriname - Spot een powisie ... een wat? Suriname reizen - Suriname - Kikkers overal om je heenSuriname reizen - Suriname - Hoeveel verschillende kikkers kan jij spotten?Suriname reizen - Suriname - Pas, op waarschijnlijk zijn ze giftigSuriname reizen - Suriname - er zijn veel kikkers in verschillende kleuren en maten bij BrownsbergSuriname reizen - Suriname - Ga op nachtsafari en spot kikkersSuriname reizen - Suriname - Is het nou een kikker of een pad, BrownsbergSuriname reizen - Suriname - De jungle is vol verrassingen ..... sssssstttttSuriname reizen - Suriname - Agoeti in het oerwoud, BrownsbergSuriname reizen - Suriname - Ontdek de medicinale werking van diverse planten en bloemenSuriname reizen - Suriname - Je ziet een veelheid aan wilde orchideeën, groene varens en bromelia'sSuriname reizen - Suriname - Wandel door de jungle van BrownsbergSuriname reizen - Suriname - Voel je super klein als je tussen de woudreuzen loopSuriname reizen - Suriname - Het gigantische meer is ontstaan door de bouw van een stuwdam in de Surinamerivier, de AfobakadamSuriname reizen - Suriname - Brokopondo meer, land met daarop bomen is onder water gezetSuriname reizen - Suriname - Doordat niets je horizon verspert, kun je hier met wat geluk prachtige zonsondergangen treffenSuriname reizen - Suriname - De zonsondergang bij het Brokopondo meerSuriname reizen - Suriname - Je maakt een boottrip op het meer en ervaart hoe het is om te varen over en tussen de dode boomtoppenSuriname reizen - Suriname - Ga op boottocht over het Brokopondo meerSuriname reizen - Suriname - Vaar door een surrealistisch landschapSuriname reizen - Suriname - Vaar tussen de boomtoppen van het Brokopondo meerSuriname reizen - Suriname - Ontdek het Brokopondo meer per bootSuriname reizen - Suriname - Dat is genieten, zonsondergang bij het Brokopondo meerSuriname reizen - Suriname - Het adembenemend uitzicht over het enorme Brokopondo stuwmeerSuriname reizen - Suriname - Het Brokopondostuwmeer heeft ongeveer de grootte van de provincie Utrecht! Suriname reizen - Suriname - Atjoni, de opstap plek aan de Boven SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - Stap in een korjaal, AtjoniSuriname reizen - Suriname - De haven van Atjoni, Boven SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - Vaar in een korjaal op de Boven SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - Vaar je in ongeveer vijf uur naar het Saramaccaanse dorp SemoisiSuriname reizen - Suriname - Geniet van de korjaaltocht over de Boven SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - Kinderen nemen een duik in de Boven SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - Tijdens de tocht over de brede Boven Surinamerivier vaar je langs stroomversnellingenSuriname reizen - Suriname - Go local, go fair langs de Boven SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - Ontdek de binnenlanden van SurinameSuriname reizen - Suriname - Ga mee cassave halen op het 'kostgrondje' in SemooisiSuriname reizen - Suriname - Na de lunch help je mee om de cassave te schillen en te raspenSuriname reizen - Suriname - De dorpsvrouwen zijn druk met het verwerken van de cassave wortelsSuriname reizen - Suriname - Cassave broodjes bakken met de dorpsvrouwen van SemoisiSuriname reizen - Suriname - Het diner wordt voorbereid in SemoisiSuriname reizen - Suriname - Tijdens het avondeten kun je je eigen gebakken cassave broodje dopen in een traditionele saus. Lekker!Suriname reizen - Suriname - Seimoisi, een Saramaccaanse dorp langs de Boven SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - Saramaccaners zijn afstammelingen van gevluchte slaven (marrons) die ten tijde van de Nederlandse overheersing van plantages ontsnapten en diep in de jungle overleefdenSuriname reizen - Suriname - Resort betekent in dit geval geen vijf sterren luxe, maar het is een eenvoudig lokaal Saramaccaans resortSuriname reizen - Suriname - Ga op ontdekkingstocht door het dorpSuriname reizen - Suriname - Maak je een dorpswandeling langs enkele traditionele hutten waarbij de voorkant met houtsnijwerk is versierdSuriname reizen - Suriname - Maak een dorpswandeling in SemoisiSuriname reizen - Suriname - Neem een kijkje bij de belangrijke gebouwen en activiteiten van het dorp, zoals de dorpskerkSuriname reizen - Suriname - Het dorpje SeimoisiSuriname reizen - Seimoisi - Ga op bezoek bij het dorpsschooltjeSuriname reizen - Suriname - Altijd leuk als er toersiten op de school langskomenSuriname reizen - Suriname - Neem een kijkje in de schoolklasSuriname reizen - Suriname - Een potje voetbal wordt hier zeker gewaardeerdSuriname reizen - Suriname - Soela is het Surinaamse woord voor stroomversnelling, je kunt hier relaxen tussen de rotsformaties in de rivierSuriname reizen - Suriname - Neem een relaxte massage in de SoelaSuriname reizen - Suriname - Vaar met een boot naar de Tapawatra soelaSuriname reizen - Suriname - Tapawatra soela, een heerlijk stroomversnellongSuriname reizen - Suriname - Er valt altijd iets te beleven in SemoisiSuriname reizen - Suriname - Het dorpsleven van SemoisiSuriname reizen - Suriname - De dorpsvrouwen verbouwen cassave, rijst en groente op een 'Kostgrondje'Suriname reizen - Suriname - Met wat geluk zie je een enkeling bezig met het maken van een nieuwe korjaalSuriname reizen - Suriname - Een groepje lokale vrouwen een Seketi dans opvoeren, liedjes zingen en meer over Seketi vertellenSuriname reizen - Suriname - Ontmoet de locals van SemoisiSuriname reizen - Suriname - Vaar je met een boot in ongeveer 20 minuten naar de medische post in DjoemoeSuriname reizen - Suriname - Boven SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - De korjaal het vervoermiddel van de jungleSuriname reizen - Suriname - De snelweg van het oerwoud, Boven SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - Wandel over het AnanasgebergteSuriname reizen - Suriname - Uitzicht van het AnanasgebergteSuriname reizen - Suriname - Maak enn avontuurlijk wandeling naar het AnanasgebergteSuriname reizen - Suriname - Het heet niet voor niets AnanasgebergteSuriname reizen - Suriname - UItzicht vanaf de Boven SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - Houd je ogen altijd open tijdens het varen, wellicht spot je een kaaiman of ander bijzonder wild dierSuriname reizen - Suriname - De boottocht op de terugweg duurt ongeveer 6 à 7 uur omdat je dit keer stroomopwaarts vaartSuriname reizen - Suriname - Terugkomst in AtjoniSuriname reizen - Suriname - Bewonder het Amazone regenwoudSuriname reizen - Suriname - Soela op de Boven SurianamerivierSuriname reizen - Suriname - Ga op ontdekkingstocht door de straten van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Er is genoeg te zien in de wijken van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Wandel langs een aantal hoogtepunten van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Fort Zeelandia ligt op de linkeroever van de SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - De baselik van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Op de markt legt deze enthousiaste gids je van alles uit over de lokale kruiden, de diverse soorten groenten en het zoete tropische fruit.Suriname reizen - Suriname - Laat je zintuigen de vrije loop: ruik en proef zo veel mogelijk op de markt van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Het vijfhoekige fort Zeelandia onstond in aan het begin van de 17de eeuwSuriname reizen - Suriname - Fort Zeelandia werd gebouwd om de nederzetting te verdedigenSuriname reizen - Suriname - Duik in het verleden van Suriname rondom Paramaribo, Fort ZeelandiaSuriname reizen - Suriname - Breng een bezoek aan Fort Zeelandia, ParamariboSuriname reizen - Suriname - Het fort werd ooit veroverd door Abraham Crijnssen en werd fort Zeelandia genoemdSuriname reizen - Suriname - Kanon op de oever van de SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - Kanonnen bewaakte vroeger het fortSuriname reizen - Suriname - Fort niuew Amsterdam, KruithuisSuriname reizen - Suriname - Fort Nieuw AmsterdamSuriname reizen - Suriname - Plantage tourSuriname reizen - Suriname - Plantage tourSuriname reizen - Suriname - Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage PeperpotSuriname reizen - Suriname - Ontdek op de fiets de oude plantages rondom ParamariboSuriname reizen - Suriname reizen - Suriname - Op vele plantages in Commewijne werden koffiebonen verbouwd, geplukt, gedroogd, vermalen en gebrandSuriname reizen - Suriname - Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en FrederiksdorpSuriname reizen - Suriname - Je bezoekt de voormalige koffie- en cacaoplantage Peperpot, waar nog enkele gebouwen van over zijnSuriname reizen - Suriname - Fiets over de oude plantgesSuriname reizen - Suriname - Peperpot plantageSuriname reizen - Suriname - Fiets langs de kanalen en suizen van de oude plantagesSuriname reizen - Suriname - De geschiedenis van JodensavanneSuriname reizen - Suriname - Jodensavanne, aan het einde van die eeuw woonden er bijna 600 Joden in de agrarische nederzetting, met meer dan 40 (suiker)plantages waar ongeveer 1300 slaven werktenSuriname reizen - Suriname - De geschiedenis van Jodensavanne: Op de vlucht voor de Spaanse inquisitie werden Joden verwelkomd in Suriname, eerst door de Britten en later door de NederlandersSuriname reizen - Suriname - Met vrijheid van godsdienst en eigendom konden de Joden een nederzetting stichten waar zij zonder angst konden wonen en werkenSuriname reizen - Suriname - Af en toe zie je overwoekerde restanten van oude plantages, een sluis en een stoommachine uit 1830Suriname reizen - Suriname - De haven van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Wijdenbosch brug verbinding met district CommewijneSuriname reizen - Suriname - Sinds 2002 staat het historische centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCOSuriname reizen - Suriname - Straten van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Suriname is een smeltkroes van culturen en religies! De ervaren lokale gids vertelt je allerlei bijzondere weetjes over de historische gebouwenSuriname reizen - Suriname - Monument tijdens de stadstour ParamariboSuriname reizen - Suriname - Gedenkkransen bij monument ParamariboSuriname reizen - Suriname - De ervaren lokale gids vertelt je allerlei bijzondere weetjes over de historische gebouwenSuriname reizen - Suriname - Presidentiële paleis ParamariboSuriname reizen - Suriname - Synagoge ParamariboSuriname reizen - Suriname - een rondleiding (per auto en te voet) langs een aantal hoogtepunten van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Verken ParamariboSuriname reizen - Suriname - Wandel over de oever van de SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - Schip op de Surinamerivier