Rondreis Suriname: Raleigh, Bigi Pan en Danpaati

Suriname vakantie: Paramaribo – Raleighvallen – Bigi Pan – Nieuw Nickerie – Danpaati River Lodge

Deze individuele rondreis begint vol met avontuur en natuur op Fungu eiland. Maak een echte jungle trekking naar de Voltzberg en Raleighvallen en spot jaguars en luiaards, de bijzondere oranje rotshaan en wilde orchideeën in het prachtige regenwoud. Maak daarnaast kennis met de smeltkroes van culturen in Suriname; bezoek de markten van Paramaribo en Nickerie, vaar in een traditionele Korjaal (kano) en bezoek een echt marrondorp! Laat je tenslotte heerlijk verwennen in de Danpaati River Lodge met een diner waar zelf topchef Jonnie Boer van onder de indruk was!

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Het historische centrum (UNESCO) van Paramaribo
  • De Voltzberg en watervallen in Raleighvallen
  • Flamingo's en rode ibissen op het Bigi Pan meer
  • Varen in een korjaal door de Amazone
  • Inheemse cultuur en tradities in Samaraccaner dorpje Dan
  • Culinair genieten in Danpaati River Lodge
Reisschema
Dag 1: Vertrek vanuit Amsterdam - Paramaribo, transfer van vliegveld
Dag 2: Paramaribo, tour door de stad (join-in)
Dag 3: Paramaribo -Raleighvallen, transfer per auto en boot, twee wandelingen
Dag 4: Raleighvallen, trekking naar de Voltzberg
Dag 5: Raleighvallen, Anjumara & Moedervallen
Dag 6: Raleighvallen - Paramaribo, transfer per auto en boot
Dag 7: Paramaribo, kies je excursie
Dag 8: Paramaribo - Bigi Pan, transfer per auto en boot, excursie per boot over het meer
Dag 9: Bigi Pan - Nieuw-Nickerie, excursie per boot over het meer, transfer per boot, avondwandeling
Dag 10: Nieuw-Nickerie - Paramaribo, marktbezoek, transfer per auto
Dag 11: Paramaribo - Danpaati River Lodge, transfer per bus en korjaal, boswandeling, boottocht in het donker
Dag 12: Danpaati River Lodge, bezoek aan marrondorpje Dan
Dag 13: Danpaati River Lodge - Paramaribo, transfer per korjaal en bus
Dag 14: Paramaribo, vrije dag of kies een excursie
Dag 15: Vertrek Paramaribo, transfer vliegveld
Dag 16: Aankomst in Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Start rondreis Suriname

Start rondreis Suriname
Na een lange vlucht vanuit Nederland (minimaal 9 uur) land je op Johan Adolf Pengel luchthaven. Het vliegveld wordt in de volksmond vaak afgekort tot JAP of Zanderij. Als je hebt gekozen voor een rechtstreekse KLM vlucht kom je aan het einde van de middag aan. Heb je een indirecte vlucht, dan is het waarschijnlijk al laat op de avond. Het is een paar uur vroeger in Suriname dan in Nederland, dus vergeet je horloge niet een paar uur achteruit te zetten (zie Tijdsverschil Suriname). Na alle douane formaliteiten (check voorafgaand aan je reis goed wat de visumvereisten voor Suriname zijn) wandel je door naar de centrale hal. Hier staat de chauffeur met een bordje met je naam op je te wachten. Van de chauffeur (of in het hotel) ontvang je een uitgebreid informatiepakket met ook alle vouchers, tickets en andere belangrijke informatie. De chauffeur zet je na ongeveer 1,5 uur veilig voor de deur van het hotel af. Voor het avondeten is er keuze genoeg in Paramaribo. De Surinaamse keuken is een mengelmoes van gerechten uit allerlei hoeken van de wereld. Een paar bekende lekkernijen die je tijdens je rondreis door Suriname zeker eens moet proeven: roti, saoto soep, broodje pom en een gebakken banaan! De vakantie is begonnen, smullen maar!

Dag 2: Ontdek de smaak van Paramaribo

Ontdek de smaak van Paramaribo
‘s Ochtends loop je naar de opstap plaats of pak je de taxi naar hotel Krasnapolsky en ga je samen met de gids en internationale gasten de city tour maken met de bus. Jullie rijden dan door het hectische verkeer van Par’bo (zoals de Surinamers zeggen). Op de markt legt deze enthousiaste gids je van alles uit over de lokale kruiden, de diverse soorten groenten en het zoete tropische fruit. De gids neemt je mee voor een rondleiding langs een aantal hoogtepunten van Paramaribo. Sinds 2002 staat het historische centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de Keizerstraat wandel je langs een moskee en synagoge en verderop kun je de houten Basiliek bewonderen. Suriname is een smeltkroes van culturen en religies! De ervaren lokale gids vertelt je allerlei bijzondere weetjes over de historische gebouwen. De rijke geschiedenis van Suriname komt tot leven tijdens deze excursie. Omstreeks 13.00 ben je terug bij de opstap plaats en loop je weer naar je verblijf adres. Voor lunch en diner duik je het centrum in, keuze genoeg!
NB: Dit is een join-in excursie, je maakt de excursie samen met andere (internationale) reizigers.​ Op aanvraag is het ook mogelijk deze stadstour als privé excursie te doen. 

Dag 3: Wildlife spotten op Fungu eiland

Wildlife spotten op Fungu eiland
Na een vroeg ontbijt word je om 7.00 uur opgehaald bij je verblijfadres in Paramaribo. Vanuit Paramaribo rijdt je chauffeur richting het zuiden. Onderweg wordt er gezorgd voor snacks en drankjes. We maken een sanitaire stop op Zanderij en rijden in ongeveer vier uurtjes naar Witagron, een marrondorp van de stam der Kwinties. Op Witagron zal er worden geluncht en heb je even de tijd de beentjes te strekken op de brug. Witagron ligt aan de Coppename rivier en hier stap je over in een traditionele kano, een korjaal. Zorg dat je in de boot een regenjas bij de hand hebt, in het groene Suriname kan een plotselinge regenbui voorkomen, gevolgd door een lekker zonnetje. Je vaart door het het Natuurreservaat Raleighvallen, dat sinds 2000 deel uit maakt van het Centraal Suriname Natuurreservaat en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Afhankelijk van de waterstand duur het ongeveer 3 à 4 uur voordat je Fungu eiland bereikt, waar de accommodatie ligt waar je zult verblijven. Het eerste dat je op zult vallen is de staf van de accommodatie, die bijzonder vriendelijk is en zorgt voor een hartelijk ontvangst. Het tweede dat opvalt is het uitzicht over de rivier, je voelt je echt één met de natuur. Nadat je naar je slaapplaats bent gebracht en even hebt kunnen uitrusten maak je een wandeling op het vogelrijke eiland met een passievolle gids en ga je samen op zoek naar wilde dieren. In dit gebied zijn 350 vogelsoorten te vinden waaronder de Harpijarend en de bijzondere oranje rotshaan. Tussen januari en maart is het de beste periode om deze “Cock of the Rocks” te zien. Ook leven er acht apensoorten, jaguars, het reuze gordeldier, reuze otters, tapirs en luiaards. Na het diner maak je nogmaals een wandeling en ga je op zoek naar nachtdieren. Hierna is het tijd om je bed op te zoeken want morgen staat er een flinke uitdaging op je te wachten.
 
Let op: ons advies is om een lange broek en een shirt met lange mouwen mee te nemen om jezelf te beschermen tegen de felle zon, de muggen en ‘s avonds kan het best fris aanvoelen! Neem ook een rugzak mee, je zult zelf je waterflessen en dergelijke dragen tijdens hikes.
 
NB: Je kunt kiezen of je deze tour privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de tour voordeliger is.
 

Dag 4: Geniet van het 360° uitzicht vanaf de Voltzberg

Geniet van het 360° uitzicht vanaf de Voltzberg

Na het ontbijt vertrekken we richting de 240 meter hoge granieten Voltzberg. De wandeling van 7 km (totaal 14 dus) is vrij intensief en zwaar. Zeker in combinatie met de warmte (het is in Suriname nooit kouder dan 24° Celsius en vaak veel warmer!) is deze wandeling niet voor iedereen geschikt, je moet wel over een basis fitheid én avonturiers-zin beschikken. De tocht is heel mooi, omdat je door het prachtige regenwoud loopt en het pad wordt gekleurd door wilde orchideeën, bromelia’s en cactussen. Af en toe moet je een beetje springen, klimmen, klauteren, door de modder, onder takken door en nog veel meer wat bij een echte jungle trekking hoort. Na een tijdje bereik je de voet van de berg en start er een steile klim van ongeveer een uur. (Deze klim is alleen mogelijk als het niet regent, volg voor je eigen veiligheid de aanwijzingen van de gids op). Alle inspanning vergeet je zodra je de top bereikt en uitkijkt over de Amazone, heel erg mooi! Nadat je hebt genoten van het prachtige 360° uitzicht vanaf de Voltzberg, vervolg je de tocht naar de Anjumara waterval voor een natuurlijke massage van de vermoeide beentjes. De meegebrachte lunch smaakt extra goed na zo’n pittige inspanning! De totale wandeling duurt ongeveer 7 uur, maar kan naar gelang de omstandigheden en je tempo oplopen tot 9 uur. Na zo’n intensieve hike is het heerlijk om te ontspannen in een hangmat. ‘s Avonds wordt er weer heerlijk gekookt, wij hebben onze vingers afgelikt bij de gebakken meerval die werd geserveerd. En van de verhalen over de gebakken Anjumara vis liep het water ons ook in de mond!

Je bent natuurlijk niet verplicht om vandaag mee te wandelen. Alternatief is er voor het eiland een soela (rotsblokken in het water) waarin je deze dag kunt relaxen of zwemmen in de rivier. Je hebt kans dat je onderweg doodskop apen ziet, deze komen veel voor in dit gebied en zijn niet erg schuw voor mensen.


Dag 5: Zwemmen in de Anjumara & Moedervallen

Zwemmen in de Anjumara & Moedervallen

Als de jungle ontwaakt zul jij ook vanzelf wakker worden. Niks is fijner om gewekt te worden met dit soort dierengeluidjes. Op deze derde dag vertrek je na het ontbijt naar de Moedervallen. Dit is een wandeling van 2 km en deze ochtend uitstap duurt zo’n 2 à 3 uren heen en terug, afhankelijk wat je tegenkomt. De gids is een kei in het spotten van dieren. Misschien heb je geluk en zien je de rode brulaap, de slingeraap (ook wel spinaap genoemd) of zo’n schattige luiaard. Zwemmen (afhankelijk van de stroming) behoort zeker tot de mogelijkheid bij de waterval, dus trek je zwemkleding aan. Je stramme spiertjes zullen je dankbaar zijn als ze weer worden gemasseerd door de stroomversnellingen van de rivier. Tegen lunchtijd ben je terug op het eiland en heeft de kok een lekkere lunch bereid. Hierna ga je rechtstreeks naar de Anjumara waterval. De boot zet je af en na ongeveer 50 meters lopen zie je de enorme stroomversnelling. Het hoogteverschil is zo’n 2 meter. Je kunt weer lekker genieten van een natuurlijke massage door het snelstromende water. Op de laatste avond wordt er een kampvuur gemaakt waar je gezellig bij kunt zitten. Als de swingende Raleighboys op het eiland zijn kun je luisteren naar traditionele Kawina muziek. Gezelligheid gegarandeerd!


Dag 6: Met een korjaal terug naar Witagron

Met een korjaal terug naar Witagron

Je jungle spullen mogen vandaag weer terug in je rugzak. Het is verboden om beschermde planten- en diersoorten met je mee te smokkelen, dus pak niet per ongeluk een harige achtpotige vriend in... Na een vroeg ontbijt vertrek je weer richting Paramaribo. Eerst vaar je met een traditionele kano (korjaal) naar Witagron en daar staat een auto klaar om je naar de hoofdstad van Suriname te brengen. De terugreis duurt ongeveer 9 uur, mits er natuurlijk niets tegenzit. Het zal even wennen zijn om weer in de drukke stad te zijn, nadat je net een paar heerlijke dagen in het regenwoud van Suriname bent geweest. Of misschien is die vogelspin toch gezellig met je meegekomen en kan je samen terugkijken op een intensieve maar heerlijke tocht naar de binnenlanden van Suriname.


Dag 7: Een vrije dag in Paramaribo

Een vrije dag in Paramaribo
Wat wil je nu doen? Een dagje relaxen bij het hotel met een goed boek en luieren bij het zwembad. Of houd je meer van een adrenaline kick? Kies dan voor de excursies quad rijden en ziplinen! Op de quad rij je over smalle bospaden en kun je de savanne ontdekken. ‘s Middags kun je meedoen aan de Zipline Experience. Deze zipline is met zijn 1500 meter tevens de langste kabelbaan van Suriname. Hangend aan een zipline zoef je dwars door de jungle en over het water. Wil je na alle spanning even afkoelen, neem dan een duik in de kreek. Ook kun je hier een modderbad nemen, de klei zou gezond voor je huid zijn.
 
Ben je meer een mens van de natuur? Bekijk dan de verschillende excursies die je in de buurt van Paramaribo kunt doen. Je kunt zowel dolfijnen als schildpadden spotten of beide in één excursie! Speur het water af om de bijzondere brakwater dolfijnen (“profosu”) die hier in de rivieren zwemmen, te spotten. Nadat het donker is geworden ga je samen met de gids op zoek naar schildpadden die ‘s avonds aan land komen. In het schildpaddenseizoen komen de dieren hier aan land om op het enige stuk zandstrand van Suriname eieren te leggen. Heel bijzonder om eens van dichtbij mee te maken!

Dag 8: Flamingo’s, rode ibissen en kaaimannen

Flamingo’s, rode ibissen en kaaimannen
Rond 8.00 uur vertrek je vanuit Paramaribo met de auto richting Nickerie. De chauffeur stopt in Groningen, de hoofdplaats van het Saramacca district. Als er markt is kun je daar over heen struinen of je kunt de vier monumenten voor het Einde van de Slavernij, de Burgeroorlog, de Boeroes en de Immigratie van Hindoestanen bekijken. Natuurlijk is er ook tijd voor een bakkie nadat je Groningen hebt bekeken. Grote kans dat je van de koffie naar het toilet moet en dus wordt er in Coronie nog een sanitaire stop gemaakt. Rond 12.00 uur kom je in Nickerie aan en stap je op een klein bootje. Je ontmoet hier je enthousiaste gids, die je onderweg van alles kan laten zien. Via de Nickerie rivier en het Jamaer kanaal vaar je richting Bigi Pan. Geniet onderweg van de Parwabossen en mangroves. Deze bossen dienen als natuurlijke bescherming tegen erosie en als kraamkamer voor jonge garnalen. Aan het einde van het kanaal doemt er een enorm groot meer op, dit is Bigi Pan! Kleine, romantische huisjes op palen staan in het water en hier breng je de komende nacht door. De accommodatie waar je verblijft is simpel. Je kunt kiezen om te slapen in een bed of in een hangmat. Slaap je in een hangmat, dan kun je zonsopgang over het meer de volgende ochtend zien. Echt een aanrader! Na de lunch stap je opnieuw in de boot, je gaat vogels spotten. Flamingo’s, visarenden en de bijzondere rode ibis zijn slechts drie voorbeelden van de 120 vogelsoorten die in dit gebied leven. Met het bootje kun je vrij dicht bij de flamingo’s komen (voor de perfecte foto!) voordat ze naar elders vliegen. Afhankelijk van het getij is het ook mogelijk om kaaimannen te zien. Na het ‘vogelen’ keer je terug naar het kamp, waar je een modderbad kunt zwemmen of kunt gaan vissen. Want ook vissers kunnen hun hart ophalen in Bigi Pan. Onder andere krabben, garnalen, snoeken en tilapia's zwemmen in het modderige water. ‘s Avonds kiezen de zilverreigers een plekje uit in één van de bomen, een prachtig gezicht.

Let op: Neem anti-muggenspray mee en draag een lange broek en een shirt met lange mouwen. In dit gebied komen veel muggen voor. Een regenjasje is in Suriname ook altijd goed om bij de hand te hebben, omdat het opeens kan gaan regenen. Net als een petje en zonnebrand om je te beschermen tegen de felle zon (als je vaart is er geen beschutting).
 
NB: Je kunt kiezen of je deze tour privé maakt met individueel vervoer en je eigen gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de tour voordeliger is. 
 

Dag 9: Een prachtige zonsopkomst!

Een prachtige zonsopkomst!
Ben je vanochtend wakker geworden in je hangmat? Mooi hè, die zonsopkomst?! Niet lang na de zonsopkomst stap je opnieuw in de boot om vogels te spotten. ‘s Ochtends vroeg zijn zij het meest actief en dus ideaal als je hen goed wilt zien. Veel vogels komen in Bigi Pan overwinteren om in het voedselrijke water te speuren naar lekkernijen. Onder andere buizerds, gieren, ijsvogels, uilen, arenden, spechten, boomklevertjes én rode ibissen kun je hier tegen komen. Als je terug komt, kun je nog lekker luieren in een hangmat met het uitzicht over het meer. Wat een heerlijk plekje is dit toch! Na de lunch vaar je terug naar Nieuw-Nickerie. Dit is de tweede stad van Suriname, maar telt slechts iets meer dan 13.000 inwoners. Het hotel bevindt zich in het centrum van de stad. ‘s Avonds bezoek je met een gids een mooie Hindoestaanse tempel en flaneer je over de Zeedijk. Lekker even uitwaaien! Op deze dijk waan je je een beetje terug in Nederland. Dat is ook niet zo gek want de “Boeroes” (de Nederlanders die zich hier een paar eeuwen terug vestigden) hebben deze dijk ooit aangelegd om te voorkomen dat de stad weer zou worden weggespoeld door de zee.
 

Dag 10: De ochtendmarkt van Nickerie

De ochtendmarkt van Nickerie
Na het ontbijt bezoek je de lokale (overdekte) markt van Nieuw-Nickerie en ervaar je het dagelijks leven van de Nickerianen. Het is er een drukte vanjewelste omdat de locals van heinde en verre komen om de markt te bezoeken, om te kopen of te verkopen. Er wordt fruit, groenten, vis en allerlei andere benodigdheden verkocht. De kousenband (groente) die men onder andere gebruikt in de beroemde roti is hier natuurlijk ook in grote hoeveelheden te koop. We raden je aan om een heerlijk stukje fruit te proeven, een exotische vrucht die je nog niet kent natuurlijk! Na een lekkere Surinaamse lunch rijd je terug naar Paramaribo. Uiteraard is er onderweg tijd voor een pauze voor een snack of een sanitaire stop. Rond 18.30 rij je Paramaribo weer binnen en word je afgezet bij je hotel. Diner is op eigen gelegenheid. Ga eten bij een van de vele gezellige tentjes in de stad.
 

Dag 11: Welkom in het schitterende oerwoud van Suriname

Welkom in het schitterende oerwoud van Suriname
Na een vroege wekker en ontbijt, vertrek je om 6.00 uur ‘s ochtends op eigen gelegenheid per taxi (5 min.) naar de verzamelplaats. Hier ontmoet je de andere (internationale) reizigers waarmee je de komende dagen door zult brengen. Na een busreis van ongeveer 3 uur arriveer je in Atjoni. Onderweg zie je de stedelijke omgeving van Paramaribo langzaam veranderen in ongerepte natuur en dring je langzaam het schitterende oerwoud binnen. In Atjoni stap je over in een gereedliggende korjaal (een traditionele houten boot, gesneden uit één lange boomstam) met buitenboordmotor. In 2 à 3 uur vaar je over de Boven Surinamerivier naar de Danpaati Rivier Lodge. Onderweg passeer je verschillende dorpjes, waar vrouwen in de rivier de was doen en kinderen in het water spelen. Spot vogels en wellicht met wat geluk ook apen en kaaimannen op de oevers.
Op een eilandje in de rivier ligt de lodge waar je heel bijzonder wordt ontvangen. We verklappen lekker niet wat er zo bijzonder is. De lodge is prachtig maar weet dat de kamers geen airconditioning hebben en dat je alleen koud kunt douchen. Aangezien het er altijd warm is, is een koude douche echt geen straf. Het serviceniveau is verder comfortabel voor een lodge midden in de jungle en je zult je snel thuis voelen op dit bijzondere plekje in Suriname.  
 
Let op: het is mogelijk dat je bagage onderweg nat wordt als er een regenbui overtrekt. Gebruik een regencover voor je tas en stop je waardevolle spullen in een zogenoemde dry bag. En voor jezelf: houd een regenjas bij de hand. Evenals zonnebrandcrème en een hoedje voor als de felle zon constant op je bolletje schijnt.
 
Na de lunch die is klaar gemaakt door de vrouwen uit het nabijgelegen dorp, maak je een boswandeling onder leiding van een bevlogen gids. Voor de boswandeling raden we aan dat je een lange broek, een shirt met lange mouwen en goede wandelschoenen draagt. Zorg bovendien voor voldoende water en zonbescherming. Ook ‘s avonds kun je genieten van een heerlijk diner. Topchef Jonnie Boer was zelfs onder de indruk van wat hij kreeg voorgeschoteld in Danpaati. De chefkok van De Librije gaf natuurlijk ook nog wat tips na om het eten nog lekkerder te laten smaken voor toekomstige gasten. ‘s Avonds stap je weer in een boot om bijvoorbeeld kaaimannen en nachtzwaluwen te gaan spotten.
 
NB:
-Anders dan bij het overige gedeelte van deze rondreis, reis je dit gedeelte van de rondreis samen met een (internationaal) gezelschap. Samen met hen reis je naar Danpaati en neem je deel aan de activiteiten die door de lodge worden georganiseerd.
-In de lodge kun je ook vragen naar de mogelijkheden om deel te nemen aan andere activiteiten zoals kanoën (€50), traditioneel vissen (gewoon langs de rivier hengelen is gratis, sportvissen met boot €50) of een bezoek aan het marronmuseum Saamaka(€56 voor boot en entree). Kosten voor deze optionele activiteiten kun je ter plekke voldoen.
-Dit deel van de reis start alleen op een maandag of woensdag. Hierdoor kun je deze rondreis het beste laten starten op een vrijdag of zondag. Met een vertrek vanuit Nederland op een donderdag of zaterdag kun je een dagje extra in Paramaribo verblijven (tegen meerprijs, zie Extensie 1: Extra dag Paramaribo).

Dag 12: Go Local: bezoek de Saramaccaners

Go Local: bezoek de Saramaccaners
Aan de overkant van de rivier ligt het dorpje Dan, wat je ‘s ochtends bezoekt. Tijdens de dorpswandeling maak je kennis met de Saramaccaners, de bewoners van het gebied. De voorouders van de dorpelingen komen uit Afrika en zijn ten tijde van de slavernij naar Suriname gebracht om te werken op de plantages. Zij hebben altijd hun cultuur en tradities weten te bewaren, tijdens de wandeling leer je hier meer over. De Danpaati River Lodge investeert in de lokale gemeenschap in Dan, onder meer met de bouw van drie crèches en een mediatheek. Ook jij kunt je steentje bijdragen: heb je artistieke talenten (zoals muziek, theater, poëzie, dans) dan kun je bijvoorbeeld een workshop in het dorp geven. Ook oude schoolboeken, kinderboeken, spellen en speelgoed zijn altijd welkom. Voor de lunch ga je terug naar de lodge. De middag kun je helemaal zelf invullen. Ga er op uit en verken alle flora en fauna op het eiland (naslagwerk is verkrijgbaar in de lodge). De paden in de omgeving zijn verhard en worden in de avond verlicht. Of wandel naar het strand en neem een duik in de rivier. Ondanks de kaaimannen die je gisteravond misschien hebt gezien, is het veilig om te zwemmen. Ben je toe aan wat rust, dat is ook mogelijk! Doordat Danpaati River Lodge net iets verder ligt dan de meeste lodges langs de rivier, geniet je echt van de ongestoorde rust van het Amazone regenwoud.

Dag 13: Bevaar de Boven-Surinamerivier met een korjaal

Bevaar de Boven-Surinamerivier met een korjaal
'Klop-klop’, hoor je ‘s ochtends als je je klaar maakt voor een nieuwe dag. Dit is het teken dat één van de enthousiaste stafleden een lekker bakkie koffie of thee voor je kamer heeft gezet. Wat een verwennerij! Na het ontbijtbuffet kun je lekker genieten van de rust, het zwembad of doe bijvoorbeeld yoga op het dek. Na de lunch vertrek je weer per boot richting Atjoni, een tocht van een uur of drie. Je neemt afscheid van de super hulpvaardige staf, bos zwijntje Kira en zijde-aapje Hansie. De ambiance die deze lodge heeft weten te creëren is heel uniek, dat kom je zelden ergens tegen. Niet voor niets, zijn er veel mensen die terugkeren naar Danpaati. Onderweg is er weer genoeg te zien vanuit de korjaal, dus het boottochtje is alweer voorbij voordat je er erg in hebt. In Atjoni staat de bus klaar om je terug te brengen naar Paramaribo. De gehele terugreis duurt in totaal ongeveer zes uur. In Paramaribo neem je afscheid van de andere reizigers en neem je zelf een taxi naar je hotel. In de avond loop je de stad in opzoek naar een leuke plek om op eigen gelegenheid te eten.

Dag 14: Terug in Paramaribo

Terug in Paramaribo

Vandaag heb je een vrije dag. Je kunt luieren bij het zwembad, ga lekker zelf op pad of kies één van de excursies rondom Paramaribo. Wil je meer weten over de plantages, het verleden, de slavernij misschien is dan deze excursies iets om even na te kijken.

- Vaar over de Warappakreek: De Warappakreek werd rond 1750 in cultuur gebracht door de kolonisten die er suiker-, katoen- en koffieplantages stichtten. Af en toe zie je overwoekerde restanten van oude plantages, een sluis en een  stoommachine uit 1830. Met een beetje geluk kun je tijdens de tocht ook allerlei bijzonder wildlife spotten.

- Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp: In de 18de en 19de eeuw was Suriname een grote leverancier van koffie. Op vele plantages in Commewijne werden koffiebonen verbouwd, geplukt, gedroogd, vermalen en gebrand. Met deze excursie bezoek je drie plantages; Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp.

- Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot: Fort Nieuw-Amsterdam is ooit gebouwd om de plantages te beschermen tegen piraten. Na het bezoek aan het fort vervolg je de route richting langs oude plantages, kanalen, sluizen, hindoetempels en moskeeën neer Meerzorg. Je bezoekt de voormalige koffie- en cacaoplantage Peperpot, waar nog enkele gebouwen van over zijn.

Bezoek historisch erfgoed van Jodensavanne​: Op de vlucht voor de Spaanse inquisitie werden Joden verwelkomd in Suriname, eerst door de Britten en later door de Nederlanders. Met vrijheid van godsdienst en eigendom konden de Joden een nederzetting stichten waar zij zonder angst konden wonen en werken. Aan het einde van die eeuw woonden er bijna 600 Joden in de agrarische nederzetting, met meer dan 40 (suiker)plantages waar ongeveer 1300 slaven werkten.


Dag 15: Vertrek uit Paramaribo

Vertrek uit Paramaribo
Vandaag vertrekt je vliegtuig terug naar huis. Deze Suriname reis heeft vast enorme indruk gemaakt en zul je niet snel vergeten. Je wordt vanaf je hotel naar het JAP of Zanderij airport gebracht.  

Dag 16: Terug in Nederland

Terug in Nederland
Welkom terug in Nederland! Vandaag land je op Schiphol na een onvergetelijke reis door Suriname.

Achtergrond

Paramaribo

Paramaribo ligt aan de oevers van de Suriname rivier en is de grootste stad van het land. In 1667 werd in het Verdrag van Breda opgenomen dat Paramaribo de belangrijkste stad was in de toenmalige Nederlandse kolonie. De stad is altijd beroemd geweest vanwege zijn grote diversiteit aan etniciteit en religie. Dit zie je op de dag van vandaag nog steeds terug in het straatbeeld. Zo leven onder andere Creolen, Indiërs, Marrons (nazaten van ontsnapte Afrikaanse slaven), Inheemsen, Chinezen, Javanen, Nederlanders en Portugezen in harmonie met elkaar. Kerken, synagogen en moskeeën worden naast elkaar gebouwd en dat levert een uniek stadscentrum op. Sinds 2002 is het oude centrum dan ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Surinamers noemen de stad liefkozend Par’bo.

Raleighvallen 

Natuurreservaat Raleighvallen maakt deel uit van het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR), dat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het Natuurreservaat Raleighvallen is 78.000 hectare en voor vogelliefhebbers een paradijs. Er zijn in het gebied meer dan 350 vogelsoorten te vinden waaronder de Harpijarend en de bijzondere oranje rotshaan. Ook leven er acht apensoorten, jaguars, het reuze gordeldier, reuze otters, tapirs en luiaards. Je vindt er tropisch regenwoud, bergen, savannes en verschillende watervallen. De granieten Voltzberg is 240 meter hoog en biedt vanaf de top een fantastisch uitzicht over de omgeving.
 

Bigi Pan

In het noordwesten van Suriname vind je Bigi Pan. Bigi Pan betekent ‘groot meer’ en het is ongeveer 130.000 hectare groot. De Bigi Pan is de grootste (open water) lagune van Suriname en is een “Bijzonder Beheersgebied”. Dit wil zeggen dat er vanuit de overheid bijzondere aandacht is voor de ontwikkeling van het gebied. Visserij, landbouw en aquacultuur mag plaats vinden, maar wel op een duurzame wijze. Hierdoor blijven de hulpbronnen van het gebied behouden en kunnen opbrengsten ook op de lange termijn gerealiseerd worden. Door het Jamaer kanaal staat de Bigi Pan in verbinding met de Nickerie-rivier. Het gebied is de broedplaats voor 120 vogelsoorten waaronder water- en trekvogels. Afhankelijk van getij, kun je hier ook kaaimannen tegenkomen.
 

Nieuw-Nickerie

Nieuw-Nickerie is de tweede stad van Suriname, maar telt slechts iets meer dan 13.000 inwoners. Het voelt dan ook eigenlijk meer aan als een groot dorp, er zijn wijken van Paramaribo die groter zijn! In 1879 werd de beroemde Zeedijk aangelegd in Nieuw-Nickerie. Op de Zeedijk waan je je een beetje terug in Nederland. Dat is ook niet zo gek want de “Boeroes” (de Nederlanders die zich hier een paar eeuwen terug vestigden) hebben deze dijk ooit aangelegd om te voorkomen dat de stad weer zou worden weggespoeld door de zee; Iets ten noorden van het huidige Nieuw-Nickerie lag vroeger Nieuw-Rotterdam, de voorloper van de huidige stad. Nieuw-Rotterdam werd regelmatig overstroomd door zee en is uiteindelijk verlaten door de inwoners en verruild voor Nieuw Nickerie.

Nieuw-Nickerie ligt aan de Corantijn rivier -welke de grens met Guyana vormt- in een landschap van polders en enorme uitgestrekte rijstvelden, soms zo groot als de provincie Utrecht! Langs elk rijstperceel zie je kanaaltjes voor water irrigatie met pompsystemen, deze zijn vroeger door de Nederlanders aangelegd. Al decennia lang zijn hier vooral de Hindoestaanse en Javaanse bevolkingsgroepen werkzaam op de rijstvelden.

De stad bestaat uit een westelijk en oostelijk deel met als scheiding een zoetwaterkanaal, waar vroeger het drinkwater vandaan kwam. Vlakbij de Nickerie rivier vind je de lokale (overdekte) markt van Nieuw-Nickerie, waar je het dagelijks leven van de Nickerianen ervaart. Het is er een drukte vanjewelste omdat de locals van heinde en verre komen om de markt te bezoeken, om te kopen of te verkopen. Er wordt fruit, groenten, vis en allerlei andere benodigdheden verkocht. De kousenband (groente) die men onder andere gebruikt in de beroemde roti is hier natuurlijk ook in grote hoeveelheden te koop. We raden je aan om een heerlijk stukje fruit te proeven, een exotische vrucht die je nog niet kent natuurlijk!
 

Danpaati

De Danpaati River Lodge ligt aan de Boven Surinamerivier. Deze rivier is 480 km lang. Het is een brede, ondiepe rivier die door het centrum en oosten van Suriname meandert. Voor zowel de import als de export van diverse goederen is de rivier essentieel. In het gebied waar de Danpaati River Lodge zich bevindt, vind je veel marrondorpjes. Dit zijn dorpjes waar de nazaten van de ontsnapte Afrikaanse slaven wonen. Nadat de slavernij werd afgeschaft, besloten de marrons zich in dit soort kleinere dorpjes te vestigen. Door de aanleg van een groot stuwmeer, moest een groot aantal mensen verhuizen. De overheid bood aan om zogenaamde transmigratie dorpen te bouwen, waar de mensen naar verplaatst werden.
 

Ga op avontuur in Suriname

Suriname is een avontuurlijk bestemming. Stel je er van te voren op in dat zaken niet altijd lopen zoals we gewend zijn in Nederland. Zowel in het regenwoud als ook in plaatsen zoals Paramaribo loop je beesten tegen het lijf die we in Nederland alleen in een terrarium of dierentuin zien. Laat dit je vooral niet afschrikken, maar weet dat naast schattige dieren zoals luiaard, schildpadden en flamingo’s ook slangen, kaaimannen, spinnen en andere insecten voorkomen in Suriname. Het is niet voor niets dat Freek Vonk al een aantal keer in Suriname is geweest! Gebruik je gezond verstand als je een tropische verrassing ontmoet. Omdat je vaak niet weet of het bijvoorbeeld een vriendelijk of giftig spinnetje is, dien je altijd waakzaam te zijn. Luister altijd naar het advies van de lokale bevolking, zij hebben vaker met het bijltje gehakt. Het avontuur, de jungle en het wildlife, dat is natuurlijk precies de reden waarom je naar Suriname gaat.
Hotel & Vervoer

Accommodaties

 
Fungu Eiland
Er zijn verschillende mogelijkheden om te slapen op Fungu Eiland. We bieden de standaard tweepersoonskamer met eigen bad (koud stromend water) en toilet aan. Op het balkon kun je in alle rust nagenieten van de belevenissen die je meemaakt. Er is geen bar bij deze accommodatie. Maar wil je bijvoorbeeld een biertje drinken ‘s avonds, dan kun je op de heenweg vragen aan de gids of je een paar drankjes in zijn koelbox mag bewaren.
 
Bigi Pan
Op het Bigi Pan meer overnacht je in een romantisch huis-op-palen. De accommodatie is eenvoudig. Er is een gedeelde badkamer met toilet. Je kunt er ook voor kiezen om in een hangmat te slapen, zodat je de zonsopkomst over het prachtige meer kunt zien.

Nieuw-Nickerie
Het hotel in Nieuw-Nickerie ligt in het centrum van de stad. De ruime kamers hebben airconditioning en de bedden zijn goed. In de gehele accommodatie kun je online met de gratis wifi-verbinding.
 
Danpaati River Lodge
Danpaati River Lodge is prachtig gelegen in het ongerepte Amazone regenwoud op een eiland in de Boven Surinamerivier. De lodge is voorzien van comfortabele cabins en heeft  uitzicht over de rivier, een zwembad tussen de bomen en een yoga dek boven de rivier. In de prijs gaan we uit van de standaard cabin met eigen badkamer en toilet. Indien je wilt upgraden naar een Comfort cabin of Deluxe cabin, dan kun je dat bij je aanvraag aangeven. Wij geven je dan een prijs op maat. Geniet simpelweg van de schoonheid van het eiland met zijn unieke, gezellige sfeer of ga op avontuur! Breng een bezoek aan de nabijgelegen dorpen, waaronder Dan, dat bekend staat om zijn unieke cultuur waar Afrikaanse tradities en rituelen in stand zijn gehouden. Met het dorp Dan heeft de lodge al jarenlang een nauwe samenwerkingsrelatie. Door jouw bezoek aan de Danpaati River Lodge draag je bij aan de sociale en economische ontwikkeling van het gebied.
 

Paramaribo
We gebruiken verschillende hotels en appartementen. De kamers hebben elk een eigen badkamer met warm en koud water en zijn voorzien van airconditioning. In de appartementen is er een kitchenette in de kamer of er is een gedeelde keuken in het complex. Het ontbijt wordt verzorgd en is inbegrepen. De verschillende accommodaties hebben niet allemaal een (indoor/outdoor) zwembad of ‘plunge pool’. Er is wifi in de accommodatie, dus je kunt online contact houden met het thuisfront. Het is mogelijk om bagage tijdelijk achter te laten als je een meerdaagse tour vanuit Paramaribo maakt. Wanneer je terugkeert met een rugzak vol vuile was, kun je (tegen een kleine vergoeding) een wasje draaien. Ideaal als je nog een meerdaagse tour gepland hebt.

Wil je meer luxe in Paramaribo? Dan kunnen we een voorstel op maat doen voor een 4 of zelfs 5 sterren hotel. Je kunt dit aangeven bij je aanvraag.

 

Vervoer

Met deze rondreis van Footprint Travel hoef je je geen zorgen te maken over het vervoer. Het vervoer van Paramaribo - Fungu Eiland en vice versa leg je af per auto en boot. De autorit duurt ongeveer vier uur. Mocht er een sanitaire stop gewenst zijn, dan wordt dit gedaan bij Zanderij. Voor snacks en drankjes wordt onderweg gezorgd. Ook de boottocht duurt ongeveer vier uur, de exacte reistijd wordt bepaald door het waterpeil.
 
Een chauffeur haalt je op in Paramaribo voor de rit naar Bigi Pan en brengt je ook weer terug naar het hotel. In Nickerie stap je op de boot en vaar je over de rivier en het kanaal naar Bigi Pan.
 
Samen met andere (internationale) reizigers word je van Paramaribo per bus en per boot naar de Danpaati River Lodge gebracht. In totaal ben je ongeveer zes uur onderweg (enkele reis). De taxi van en naar de verzamelplaats en het hotel in Paramaribo dien je zelf te regelen en ter plekke te betalen.
Prijzen

Rondreis Suriname: Raleigh, Bigi Pan en Danpaati
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Vanaf 12+op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 1.925,- p.p.€ 1.800,- p.p.€ 1.800,- p.p.
KIDS (3-11 jr)€ 1.809,- p.p.€ 1.809,- p.p.€ 1.809,- p.p.€ 1.809,- p.p.€ 1.809,- p.p.€ 1.809,- p.p.
Inclusief:
 • Vanaf vliegveld transfer naar je accommodatie (en v.v.)
 • Vervoer tijdens de gehele rondreis (auto, 4x4  jeep, bus, boot)
 • 6 Overnachtingen in Paramaribo met ontbijt en éénmaal lunch (tijdens stadsexcursie)
 • 1 Overnachting in Bigi Pan inclusief alle maaltijden: ontbijt, lunch, diner
 • 1 Overnachting in Nieuw-Nickerie inclusief alle maaltijden: ontbijt, lunch, diner
 • 1 Overnachting Brokopondo Stuwmeer inclusief alle maaltijden: ontbijt, lunch en diner
 • 1 Overnachting Stone Island: inclusief alle maaltijden: ontbijt, lunch en diner
 • 3 Overnachtingen in Semoisi inclusief alle maaltijden: ontbijt, lunch en diner
 • Gidsen tijdens de stadsexcursie in Paramaribo en activiteiten in Bigi Pan, Brownsberg en Stone Island en Semoisi
 • ​​Stadsexcursie Paramaribo kan zowel privé als join-in uitgevoerd worden. In deze prijs is uitgegaan van privé.

Exclusief:
 • Optionele activiteiten (zie Excursies)
 • Andere activiteiten die niet beschreven staan in het dagprogramma
 • Frisdrank, alcoholische dranken en snacks
 • Internationale vluchten, fooien, souvenirs, overige maaltijden

Excursie 1: Dolfijnen spotten en uitwaaien op het strand van Braamspunt
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer met een kano
 • Gids
 • Snacks en een drankje
 
Exclusief
 • Taxi naar Leonsberg en v.v. (ongeveer 20 minuten rijden, omgerekend enkele euro’s enkele reis)
 • Souvenirs, fooien
 • Overige drankjes

Excursie 2: Vaar over de Warappakreek
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
KIDSop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 73,- p.p.€ 73,- p.p.€ 73,- p.p.
ADULTop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 91,- p.p.€ 91,- p.p.€ 91,- p.p.
Inclusief
 • Transfer met de auto en boot
 • Gids
 • Snacks, koffie/thee, water en een lunch
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes

Excursie 3: Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
ADULTop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.
KIDSop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer per auto en boot
 • Gids
 • Ontbijt, koffie, lunch en een frisse dorstlesser
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes

Excursie 4: Quad en Ziplining Tour
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer per auto
 • Quad rijden en ziplinen
 • Welkomstdrankje en een lunch
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes

Excursie 5: Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.
Inclusief
 • Fietshuur
 • Transfer boot
 • Gids
 • Snacks, water en een lunch
 • Entree tot het museum
 
Exclusief
 • Taxi naar de fiets standplaats
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes

Excursie 6: Zeeschildpadden spotten op het strand nabij Paramaribo
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 90,- p.p.€ 90,- p.p.€ 90,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer per auto en boot
 • Gids
 • Surinaamse maaltijd met niet-alcoholische drankjes
 
Exclusief
 • Fooien

Excursie 7: Schildpadden én dolfijnen spotten
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 162,- p.p.€ 162,- p.p.€ 162,- p.p.€ 137,- p.p.€ 137,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer van en naar je hotel
 • Vervoer per boot
 • Gids
 • Snacks en een drankje tijdens het dolfijnen spotten
 • Surinaamse maaltijd met niet-alcoholische drankjes voorafgaand aan het schildpadden spotten
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Overige drankjes/eten

Excursie 8: Bezoek historisch erfgoed van Jodensavanne
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 118,- p.p.€ 118,- p.p.€ 118,- p.p.
Inclusief
 • Vervoer per auto
 • Gids
 • Snack + koffie en een lunch
 
Exclusief
 • Souvenirs, fooien
 • Andere drankjes
Extensies

Extensie 1: De adembenemende Kaieteur Falls in Guyana


Maak een kleine uitstap vanuit Suriname naar Guyana en bezoek de grootste one-drop waterval ter wereld. Scoor een extra stempel in je paspoort, raak verdoofd van het gebulder van het kletterende water en verblind door deze natuurlijke schoonheid.

Dag 8: Guyana: het land van de vele wateren

Guyana: het land van de vele wateren
Hopelijk ben je gisteravond vroeg naar bed gegaan, want omstreeks 4.00 uur ‘s ochtends word je al opgehaald bij je accommodatie in Paramaribo. Vergeet niet je paspoort want vandaag zal je de grens oversteken! In Saramacca of Coronie stop je voor een goed bakkie koffie en een ontbijtje. Na een rit van ongeveer vier uur arriveer je in Nickerie. Je wordt afgezet bij de ferry voor de bootoversteek en niet veel later zet je voet aan wal in Guyana. In Moleson Creek ontvang je een nieuwe stempel in je paspoort. Je rijdt een stukje verder en in de kleinste stad van het land, Rosehall, maak je een stop voor de lunch. Nadat je bent ingecheckt in het hotel in Georgetown, kun je je op je hotelkamer even opfrissen na deze lange reis. Het is daarna heerlijk om de benen te strekken tijdens een wandelingetje over de zeedijk. Een gids vertelt je tijdens de wandeling meer over Guyana, het “land van de vele wateren”. De lange dijk is essentieel voor Georgetown om de zee op afstand te houden zodat overstromingen worden voorkomen. In de avonduren bezoek je Giftland mall waar je ook dineert.
 
Let op: Zorg voor vertrek uit Nederland dat je beschikt over een Multi Entry visum voor Suriname. Een Toeristenkaart is niet voldoende als je meerdere keren Suriname wilt inreizen. Regel voor je vertrek het juiste visum om gedoe aan de grens te voorkomen. Lees meer over Visum Suriname.
 
Let op: Om Guyana in te komen, dien je een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts te overleggen. Laat je informeren door de tropenarts of GGD. Meer informatie over aanbevolen en verplichte inentingen voor Suriname vind je hier.
 
NB: 
- Het minimum aantal reizigers voor een deel van deze extensie is vier personen. Reis je met z’n tweetjes, informeer dan naar de mogelijkheden.
- Anders dan bij het overige gedeelte van deze rondreis, reis je tijdens deze extensie samen met een (internationaal) gezelschap naar Guyana en de Kaieteur Falls.
- Deze extensie start alleen op een maandag, woensdag of vrijdag. Het is daarom mogelijk om je verblijf in Paramaribo met één of meerdere dagen/nachten te verlengen (tegen meerprijs, zie voor informatie Extensie 1: Extra dag Paramaribo). 

Dag 9: Vlieg naar de adembenemende Kaieteur Falls

Vlieg naar de adembenemende Kaieteur Falls

Na het ontbijt neemt een gids je mee naar het National Guyana Museum en de Stabroek Market. De drukke markt is de oudste (135 jaar) en grootste (7000 m2) van het land. De prominente Victoriaanse klokkentoren is één van de markantste punt van Georgetown. De markt geeft je een goed beeld van het dagelijks leven in de stad. Let wel goed op je eigendommen, want zakkenrollers komen er ook graag. Aan het einde van de ochtend rijd je naar Ogle Airport en check je in voor de vlucht naar de Kaieteur Falls. De exacte vluchttijden worden ter plekke bekend gemaakt. Op het vliegveld kun je lunchen en vervolgens ga je aan boord van het vliegtuig. Je gids blijft in Georgetown, een lokale (Engelstalige) gids neemt het vanmiddag even van hem over. Houd je camera bij de hand tijdens de vlucht, je kunt de waterval al vanuit de lucht zien. Probeer dus een plekje bij een raam te krijgen! Fenomenaal mooi. Tip: Ben je een echte fotoliefhebber? Vraag ter plekke of de plaats van de co-piloot vrij is. Mocht dat het geval zijn, dan mag 1 persoon hier voor €25 zitten. De Kaieteur waterval is de grootste one-drop waterval ter wereld. De waterval is twee en vier keer zo hoog als de Niagara Falls en de Victoria Falls. Helaas, voor je het weet is het uurtje voorbij en staat het vliegtuig alweer aan de grond in het Kaieteur Nationaal Park. Is er nog een overtreffende trap van fenomenaal, want vanaf de verschillende uitkijkpunten is deze 226 meter hoge waterval nog mooier! De uitkijkpunten zijn verbonden via een heerlijk wandelpad door het regenwoud. Met een beetje geluk, spot de gids ook nog de Kaieteur Golden Frog zodat jij deze prachtige gouden kikker van dichtbij kunt bekijken. Deze kikkers leven alleen in dit gebied en het is dus heel bijzonder om er één te zien. Met het vliegtuig keer je terug naar Georgetown, waar je naar schatting om een uur of 5 bent. ‘s Avonds dineer je in de New Thrive Inn, dit is één van de bekendste restaurants in Guyana. Het avondprogramma is vrij: maak nog een leuke wandeling door de stad of probeer het uitgaansleven van Georgetown uit.


Dag 10: Kaaimannen op het Bigi Pan meer

Kaaimannen op het Bigi Pan meer
Je vertrekt om 5.00 uur ‘s morgens uit je hotel in Georgetown. Het ontbijt-to-go kun je tijdens de rit naar Nieuw-Nickerie, de grensplaats aan Surinaamse zijde, oppeuzelen. Let op: deze trip kun je NIET maken met de gewone toeristenkaart. Je hebt het Multi Entry visum nodig, om Suriname weer in te komen.  Na de grensformaliteiten, rijden we naar de hoofdplaats van het district, Nieuw Nickerie, hier zal je lunchen. Het is na Paramaribo de tweede stad van het land, maar voor Nederlandse begrippen een dorp. In 1879 heeft men er een dijk aangelegd om te voorkomen dat het stadje werd weggespoeld door de zee (zoals eerder was gebeurd met het nabijgelegen Nieuw Rotterdam). Het deed ons denken aan ons eigen Nederland, op de palmbomen en temperatuur na dan. Hierna rij je door naar de opstapplaats en stap je in een klein bootje om naar Bigi Pan te gaan. Je ontmoet hier je enthousiaste gids, die je onderweg van alles kan laten zien. Via de Nickerie rivier en het Jamaer kanaal vaar je richting Bigi Pan. Geniet onderweg van de Parwabossen en mangroves. Deze bossen dienen als natuurlijke bescherming tegen erosie en als kraamkamer voor jonge garnalen. Aan het einde van het kanaal doemt er een enorm groot meer op, dit is Bigi Pan! Kleine, romantische huisjes op palen staan in het water en hier breng je de komende nacht door. De accommodatie waar je verblijft is simpel. Je kunt kiezen om te slapen in een bed of in een hangmat. Slaap je in een hangmat, dan kun je de zonsopgang morgenochtend over het meer zien. Echt een aanrader!  ‘s Avonds kun je kaaimannen gaan spotten. Ze zijn verwant aan de alligator maar voeden zich met voeden zich met insecten, kikkers, ratten en watervogels en zijn ongevaarlijk voor de mens.
 
Let op: Neem anti-muggenspray mee en draag een lange broek en een shirt met lange mouwen. In dit gebied komen veel muggen voor. Een regenjasje is in Suriname ook altijd goed om bij de hand te hebben, omdat het opeens kan gaan regenen. Net als een petje en zonnebrand om je te beschermen tegen de felle zon (als je vaart is er geen beschutting).
 
NB: Je kunt kiezen of je het bezoek aan Bigi Pan met individueel vervoer en je eigen gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de tour voordeliger is.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie De adembenemende Kaieteur Falls in Guyana:
Dag 1: Vertrek vanuit Amsterdam - Paramaribo, transfer van vliegveld
Dag 2: Paramaribo, tour door de stad (join-in)
Dag 3: Paramaribo -Raleighvallen, transfer per auto en boot, twee wandelingen
Dag 4: Raleighvallen, trekking naar de Voltzberg
Dag 5: Raleighvallen, Anjumara & Moedervallen
Dag 6: Raleighvallen - Paramaribo, transfer per auto en boot
Dag 7: Paramaribo, kies je excursie
Dag 8: Paramaribo - Georgetown, transfer per bus en boot
Dag 9: Georgetown, bezoek aan de Kaieteur Falls (met een vliegtuig)
Dag 10: Georgetown - Bigi Pan, transfer per bus, ferry en boot, excursie over het meer
Dag 11: Paramaribo - Bigi Pan, transfer per auto en boot, excursie per boot over het meer
Dag 12: Bigi Pan - Nieuw-Nickerie, excursie per boot over het meer, transfer per boot, avondwandeling
Dag 13: Nieuw-Nickerie - Paramaribo, marktbezoek, transfer per auto
Dag 14: Paramaribo - Danpaati River Lodge, transfer per bus en korjaal, boswandeling, boottocht in het donker
Dag 15: Danpaati River Lodge, bezoek aan marrondorpje Dan
Dag 16: Danpaati River Lodge - Paramaribo, transfer per korjaal en bus
Dag 17: Paramaribo, vrije dag of kies een excursie
Dag 18: Vertrek Paramaribo, transfer vliegveld
Dag 19: Aankomst in Amsterdam

Extensie 1: De adembenemende Kaieteur Falls in Guyana
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 522,- p.p.€ 522,- p.p.€ 522,- p.p.


Extensie 2: Eindig in luxe in het Kabalebo Nature Resort


Geniet ver van de bewoonde wereld van de natuur, de rust en proef het heerlijke Surinaamse eten. Een bezoek aan Kabalebo is een spectaculair einde van een rondreis door Suriname.

Dag 14: Vlieg over het oerwoud naar Kabalebo

Vlieg over het oerwoud naar Kabalebo
Na een kort taxiritje (je neemt zelf een taxi vanuit je hotel, dit kost enkele euro's) arriveer je op de luchthaven Zorg & Hoop Paramaribo. Hier check je in voor een vlucht naar Kabalebo, een bijzonder resort in het westen van Suriname. Je vliegt over het regenwoud, van bovenaf gezien lijkt het bossen vol met broccoli, vonden wij. Een uur later landt het piepkleine vliegtuigje op de groene landingsstrip. Kabalebo ligt in de Amazone en is voor natuurliefhebbers echt ‘the place to be’. Wist je dat avonturier en bioloog Freek Vonk er ook al twee keer is geweest? Na het hartelijke ontvangst staat de lunch voor je klaar. ‘s Middags trek je je wandelschoenen aan voor een 1,5 uur durende wandeling door het bos en spot je mogelijk je eerste brulaap, ara of slang. Met een traditionele kano gemaakt van een uitgeholde boomstam (een korjaal) vaar je terug naar het resort. Leun een beetje achterover, sluit je ogen en geniet van alle geluidjes die van de oevers komen. Terug in het resort kom je in je hangmat bij je van je eerste indrukken van het oerwoud, terwijl er in de keuken een heerlijke Surinaamse maaltijd voor je wordt bereid.
 
Het programma voor de volgende dag wordt ‘s avonds besproken. Er zijn elke dag twee activiteiten waaruit je er één kunt kiezen. Op deze manier kan er zoveel mogelijk rekening worden gehouden met het weer, het waterpeil van de rivier en de afwisseling voor de gasten. Bij de activiteiten kun je denken aan kajakken, berg beklimmen, zwemmen in de kreek, wandeltochten in het regenwoud en varen in kleine kreekjes om dieren te spotten. Samen met de andere (internationaal) gasten van het resort neem je deel aan de activiteiten.​ De dagbeschrijving hieronder geeft je een idee hoe je dagen eruit kunnen zien op het Kabalebo resort. Het zijn dus voorbeelden, het programma is niet van te voren vast te leggen.
 
Let op: het is toegestaan om maximaal 7 kg bagage p.p. mee te nemen tijdens de vlucht naar Kabalebo. Eventueel overige bagage kun je veilig in je hotel in Paramaribo laten. Op de paklijst voor Kabalebo moet in ieder geval staan:luchtige kleding (in ieder geval twee lange broeken en een longsleeve shirt), hoed/pet, zwemkleding (waterschoenen), stevige wandelschoenen, slippers, zonnebrand, anti-muggenspray en een kleine rugzak voor tijdens de activiteiten. Een zaklantaarn en verrekijker zijn altijd goede items om bij je te hebben in de jungle.
 
NB: Het is alleen mogelijk om op zaterdag te vertrekken voor deze extensie. Het is daarom mogelijk om je verblijf in Paramaribo met één dag te verlengen (tegen meerprijs, zie voor informatie Extensie 1: Extra dag Paramaribo).

Dag 15: Bekim Misty Mountain

Bekim Misty Mountain
De goedgemutste staf van het resort serveert ‘s ochtends een lekker ontbijt. Bijzonder om je te realiseren dat de mensen die hier werken afstammelingen van de oorspronkelijke Indianen en de Afrikaanse Marrons zijn. Hierna bereid je je voor op één van de twee aangeboden activiteiten. Wandelen door het oerwoud is een fantastische ervaring, dus wij kozen ervoor om de Misty Mountain te beklimmen. In ongeveer 6,5 uur beklim je deze 500 meter hoge berg. De enthousiaste gids vertelt je onderweg allerlei leuke weetjes over het oerwoud en haar bewoners. De kans is groot dat je ook vandaag veel verschillende dieren spot zoals agoeti’s, reuze otters, leguanen en tapirs. Gedurende de gehele wandeling hoor je de apen brullen en zie je veel verschillende vogels. Eenmaal op de top van de Misty Mountain kijk je uit over het tropisch regenwoud. Fenomenaal mooi! Lunchen doe je tijdens een stop bij de Charly Vallen. Hier kun je lekker poedelen en afkoelen in het water, lekker want het is best zweten geblazen in de jungle! Terug in het resort kun je een duik nemen in het zwembad. Heerlijk verfrissend na zo’n pittige wandeling. De leiding van het resort laat na het diner weten wat de twee mogelijke activiteiten zijn voor de volgende dag.
 
Is 6,5 uur wandelen iets te veel van het goede? Dat snappen we! Daarom zijn er ook kortere wandelingen in dit bijzondere gebied te maken. Je kunt bijvoorbeeld de Moi Moi Waterval bezoeken, waarmee je ongeveer drie uur onderweg bent. Of loop over de rotsachtige Beechcraft trail. Deze tocht duurt ongeveer vier uur en is voor kinderen ook erg leuk om te doen (en veilig natuurlijk).  
 
Let op: voor de wandelingen in de jungle is het nodig om goed gesloten wandelschoenen te hebben, lichaamsbedekkende kleding (sneldrogende afritsbroek is handig, katoenen blouse of t-shirt met lange mouwen, anti-muggenspray, hoed/pet, zonnebrand en een poncho.

Dag 16: Varen en wandelen naar Kilo 3 Kreek

Varen en wandelen naar Kilo 3 Kreek

Wij kozen voor een tocht met een korjaal (kano) op onze derde dag in Kabalebo. Je vaart in alle stilte naar de Kilo 3 kreek. Vanaf het water kun je de oevers goed afspeuren, mogelijk zie je een kaaiman in het zonnetje liggen. De korjaal wordt vakkundig vastgelegd en de gids leidt je naar de Kilo 3 stroomversnelling. Koel lekker af in de stroomversnelling. Hier wordt er gepicknickt tot in de namiddag. Het personeel staat je alweer op te wachten als je aankomt bij het resort. Ze doen er alles aan om je in de watten te leggen, het ultieme vakantiegevoel ervaar je in Kabalebo! ‘s Avonds lik je je vingers weer af als je weer zo’n lekkere typisch Surinaamse spijs proeft.

Een andere combinatie van een wandeling met kajakken die kan worden aangeboden is bijvoorbeeld een 2,5 uur durende wandeling naar het Bivak kamp. Van daaruit vaar je in 45 minuten naar Zandkreek, waar de vegetatie weer anders is. Hier kun je afkoelen in de stroomversnelling en aan de kant van de rivier je meegebrachte lunch verorberen. ‘s Middags kajak je terug naar het resort.

Voor echte visfanaten biedt Kabalebo resort de mogelijkheid om te gaan vissen. Dit zit niet in het standaard activiteitenprogramma en hiervoor dien je ter plekke te betalen. Er wordt gevist via het principe “catch and release” en het resort is lid van de International Game Fish Association. Vele vissers bezochten Kabalebo om hier te kunnen vissen naar piranha’s, meervallen, anjoemara’s en pakoe’s.

Een andere gave optionele activiteit om te doen is op zoek te gaan naar ocelots. Deze katachtigen laten zich ‘s avonds wel eens in de buurt van het resort zien. Volg zijn sporen (onder andere zijn sterke geur!) en speur samen met een gids naar dit bijzondere beest dat pas sinds enkele jaren in dit gebied voor komt. Je kunt kiezen voor een nachtelijke jungle wandeling of een bezoek aan de observatiepost. Ook aan deze activiteiten zijn extra kosten verbonden.


Dag 17: Kajakken vanaf Kring Soela

Kajakken vanaf Kring Soela
Voor vertrekkende gasten staat er een kajaktrip op het programma. Nadat je je tas hebt ingepakt, word je bij Krong Soela afgezet en vanaf daar peddel je in een (drie- of eenpersoons) kajak stroomafwaarts terug naar het resort. Geniet nog een laatste keer van de junglegeluiden, de heerlijke geuren en het natuurschoon om je heen. Misschien zie je op de valreep nog een luiaard (heeeeeeel langzaam) zich verplaatsen van de ene naar de andere tak. In de keuken doen ze nog een laatste keer hun opperste best om een verrukkelijke lunch voor te bereiden. Hierna moet je echt afscheid nemen van het personeel. Pas als je er zelf bent geweest, zul je snappen waarom dit lastig is. Zij hebben er in vier dagen alles aan gedaan om je op een bijzondere manier het regenwoud te laten ervaren. Het kleine vliegtuig staat alweer klaar om je terug naar Paramaribo te vliegen. Na de landing op Zorg & Hoop pak je zelf een taxi (staan voor de ingang van het vliegveld) naar je hotel.  

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Eindig in luxe in het Kabalebo Nature Resort:
Dag 1: Vertrek vanuit Amsterdam - Paramaribo, transfer van vliegveld
Dag 2: Paramaribo, tour door de stad (join-in)
Dag 3: Paramaribo -Raleighvallen, transfer per auto en boot, twee wandelingen
Dag 4: Raleighvallen, trekking naar de Voltzberg
Dag 5: Raleighvallen, Anjumara & Moedervallen
Dag 6: Raleighvallen - Paramaribo, transfer per auto en boot
Dag 7: Paramaribo, kies je excursie
Dag 8: Paramaribo - Bigi Pan, transfer per auto en boot, excursie per boot over het meer
Dag 9: Bigi Pan - Nieuw-Nickerie, excursie per boot over het meer, transfer per boot, avondwandeling
Dag 10: Nieuw-Nickerie - Paramaribo, marktbezoek, transfer per auto
Dag 11: Paramaribo - Danpaati River Lodge, transfer per bus en korjaal, boswandeling, boottocht in het donker
Dag 12: Danpaati River Lodge, bezoek aan marrondorpje Dan
Dag 13: Danpaati River Lodge - Paramaribo, transfer per korjaal en bus
Dag 14: Paramaribo - Kabalebo, vlucht, boswandeling
Dag 15: Kabalebo, activiteit met gids
Dag 16: Kabalebo, activiteit met gids
Dag 17: Kabalebo - Paramaribo, kajaktocht, vlucht
Dag 18: Paramaribo, vrije dag of kies een excursie
Dag 19: Vertrek Paramaribo, transfer vliegveld
Dag 20: Aankomst in Amsterdam

Extensie 2: Eindig in luxe in het Kabalebo Nature Resort
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 1.133,- p.p.€ 1.133,- p.p.€ 1.133,- p.p.€ 1.133,- p.p.€ 1.133,- p.p.


Extensie 3: Extra dag in Paramaribo


Verblijf aan dagje langer in Paramaribo. Kies een interessante excursie (niet inbegrepen) om de omgeving te verkennen om je reis op maat te maken. Of ben je toe aan aan een rustdag tijdens je rondreis door Suriname, ook dan is deze extensie aan te bevelen!

Dag 8: Een excursie of een rustdag?

Een excursie of een rustdag?
Er is veel te zien en te doen in de omgeving van Paramaribo. Bekijk de optionele excursies en laat je rondreis door Suriname aansluiten op je wensen. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? De excursies naar Jodensavanne of de koffieplantage tour zijn beiden heel interessant. Ben je een echte dierenvriend, dan is dolfijn en/of schildpadden spotten wellicht een leuke activiteit. Of wil jij een adrenaline kick? De quad en zipline experience is echt heel gaaf!

Heb je net een meerdaagse tour in de binnenlanden van Suriname achter de rug en ben je toe aan een rustdag? Dan is deze extensie ook zeker een aanbeveling. Verblijf een dagje in het hotel en luier bij het zwembad. Tip: je kunt de was doen in je hotel zodat je met een schone set kleding klaar bent voor het volgende deel van je reis.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag in Paramaribo:
Dag 1: Vertrek vanuit Amsterdam - Paramaribo, transfer van vliegveld
Dag 2: Paramaribo, tour door de stad (join-in)
Dag 3: Paramaribo -Raleighvallen, transfer per auto en boot, twee wandelingen
Dag 4: Raleighvallen, trekking naar de Voltzberg
Dag 5: Raleighvallen, Anjumara & Moedervallen
Dag 6: Raleighvallen - Paramaribo, transfer per auto en boot
Dag 7: Paramaribo, kies je excursie
Dag 8: Paramaribo, extra dag
Dag 9: Paramaribo - Bigi Pan, transfer per auto en boot, excursie per boot over het meer
Dag 10: Bigi Pan - Nieuw-Nickerie, excursie per boot over het meer, transfer per boot, avondwandeling
Dag 11: Nieuw-Nickerie - Paramaribo, marktbezoek, transfer per auto
Dag 12: Paramaribo - Danpaati River Lodge, transfer per bus en korjaal, boswandeling, boottocht in het donker
Dag 13: Danpaati River Lodge, bezoek aan marrondorpje Dan
Dag 14: Danpaati River Lodge - Paramaribo, transfer per korjaal en bus
Dag 15: Paramaribo, vrije dag of kies een excursie
Dag 16: Vertrek Paramaribo, transfer vliegveld
Dag 17: Aankomst in Amsterdam

Extensie 3: Extra dag in Paramaribo
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 60,- p.p.€ 60,- p.p.€ 60,- p.p.€ 60,- p.p.€ 60,- p.p.


Extensie 4: Trio indianen en Blanche Marie vallen in West Suriname


Ontmoet de Trio indianen en neem een douche onder één van de grootste watervallen van het land. In het avontuurlijke en ongerepte westen leer je het authentieke Suriname kennen.

Dag 3: Flamingo’s, rode ibissen en kaaimannen

Flamingo’s, rode ibissen en kaaimannen
Rond 8.00 uur vertrek je vanuit Paramaribo met de auto richting Nickerie. De chauffeur stopt in Groningen, de hoofdplaats van het Saramacca district. Als er markt is kun je daar over heen struinen of je kunt de vier monumenten voor het Einde van de Slavernij, de Burgeroorlog, de Boeroes en de Immigratie van Hindoestanen bekijken. Natuurlijk is er ook tijd voor een bakkie nadat je Groningen hebt bekeken. Grote kans dat je van de koffie naar het toilet moet en dus wordt er in Coronie nog een sanitaire stop gemaakt. Rond 12.00 uur kom je in Nickerie aan en stap je op een klein bootje. Je ontmoet hier je enthousiaste gids, die je onderweg van alles kan laten zien. Via de Nickerie rivier en het Jamaer kanaal vaar je richting Bigi Pan. Geniet onderweg van de Parwabossen en mangroves. Deze bossen dienen als natuurlijke bescherming tegen erosie en als kraamkamer voor jonge garnalen. Aan het einde van het kanaal doemt er een enorm groot meer op, dit is Bigi Pan! Kleine, romantische huisjes op palen staan in het water en hier breng je de komende nacht door. De accommodatie waar je verblijft is simpel. Je kunt kiezen om te slapen in een bed of in een hangmat. Slaap je in een hangmat, dan kun je zonsopgang over het meer de volgende ochtend zien. Echt een aanrader! Na de lunch stap je opnieuw in de boot, je gaat vogels spotten. Flamingo’s, visarenden en de bijzondere rode ibis zijn slechts drie voorbeelden van de 120 vogelsoorten die in dit gebied leven. Met het bootje kun je vrij dicht bij de flamingo’s komen (voor de perfecte foto!) voordat ze naar elders vliegen. Afhankelijk van het getij is het ook mogelijk om kaaimannen te zien. Na het ‘vogelen’ keer je terug naar het kamp, waar je een modderbad kunt zwemmen of kunt gaan vissen. Want ook vissers kunnen hun hart ophalen in Bigi Pan. Onder andere krabben, garnalen, snoeken en tilapia's zwemmen in het modderige water. ‘s Avonds kiezen de zilverreigers een plekje uit in één van de bomen, een prachtig gezicht.

Let op: Neem anti-muggenspray mee en draag een lange broek en een shirt met lange mouwen. In dit gebied komen veel muggen voor. Een regenjasje is in Suriname ook altijd goed om bij de hand te hebben, omdat het opeens kan gaan regenen. Net als een petje en zonnebrand om je te beschermen tegen de felle zon (als je vaart is er geen beschutting).
 
NB: Je kunt kiezen of je deze tour privé maakt met individueel vervoer en je eigen gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de tour voordeliger is. 

Dag 4: Een prachtige zonsopkomst!

Een prachtige zonsopkomst!
Ben je vanochtend wakker geworden in je hangmat? Mooi hè, die zonsopkomst?! Niet lang na de zonsopkomst stap je opnieuw in de boot om vogels te spotten. ‘s Ochtends vroeg zijn zij het meest actief en dus ideaal als je hen goed wilt zien. Veel vogels komen in Bigi Pan overwinteren om in het voedselrijke water te speuren naar lekkernijen. Onder andere buizerds, gieren, ijsvogels, uilen, arenden, spechten, boomklevertjes én rode ibissen kun je hier tegen komen. Als je terug komt, kun je nog lekker luieren in een hangmat met het uitzicht over het meer. Wat een heerlijk plekje is dit toch! Na de lunch vaar je terug naar Nieuw-Nickerie. Dit is de tweede stad van Suriname, maar telt slechts iets meer dan 13.000 inwoners. Het hotel bevindt zich in het centrum van de stad. ‘s Avonds bezoek je met een gids een mooie Hindoestaanse tempel en flaneer je over de Zeedijk. Lekker even uitwaaien! Op deze dijk waan je je een beetje terug in Nederland. Dat is ook niet zo gek want de “Boeroes” (de Nederlanders die zich hier een paar eeuwen terug vestigden) hebben deze dijk ooit aangelegd om te voorkomen dat de stad weer zou worden weggespoeld door de zee.

Dag 5: De ochtendmarkt van Nieuw-Nickerie

De ochtendmarkt van Nieuw-Nickerie

Na het ontbijt bezoek je de lokale (overdekte) markt van Nieuw-Nickerie en ervaar je het dagelijks leven van de Nickerianen. Het is er een drukte van jewelste omdat de locals van heinde en verre komen om de markt te bezoeken, om te kopen of te verkopen. Er wordt fruit, groenten, vis en allerlei andere benodigdheden verkocht. De kousenband (groente) die men onder andere gebruikt in de beroemde roti is hier natuurlijk ook in grote hoeveelheden te koop. We raden je aan om een heerlijk stukje fruit te proeven, een exotische vrucht die je nog niet kent natuurlijk! Na een lekkere Surinaamse lunch rijd je naar de opstapplaats van de speedboot. Tegen 16.00 uur zullen we aankomen in Apoera dat aan de grens ligt met Guyana en waar ongeveer 3000 indianen leven. In Apoera zal je verblijven in een guesthouse. Na het diner kun je op eigen gelegenheid het dorp gaan verkennen. Koop onderweg een lekker koud biertje of Cassiri (alcoholisch drankje gemaakt van cassave) in één van de winkeltjes. Proost!


Dag 6: Ontmoet de Trio indianen

Ontmoet de Trio indianen

Na ontbijt verken je met de auto Apoera en de omgeving. Je rijdt langs traditionele indianendorpen Kwamala en Washabo waar de Trio indianen nog in traditionele hutten wonen. Maak een praatje en wie weet scoor je een leuke handgemaakte souvenir. Je bezoekt de overwoekerde spoorlijn waar nog nooit een trein overheen is gereden. De spoorlijn werd ooit aangelegd voor de bauxietwinning maar is nooit in gebruik genomen. Hierna wordt de route vervolgd naar Blanche Marie. De rit duurt ongeveer 2 à 3 uur afhankelijk van de weersomstandigheden en de lunch zal onderweg worden genuttigd. Blanche Marie is een prettige uitvalsbasis voor de komende dagen. Je kunt relaxen in de mooie omgeving van de accommodatie bij Blanche Marie. Na aankomst kun je direct lekker badderen in de rivier dat naast het kamp ligt. Je bent vrij om de buurt te verkennen. Neem voor het diner een lekkere koude douche (warm water is er niet, maar heb je ook echt niet nodig!) Na het diner zal je nachtdieren zoals slangen proberen te spotten tijdens een nachtsafari per auto. Besef je dat het erg lastig is om dieren te zien in het donker, dus wees niet al te teleurgesteld als je niets spot. Daarna kun je bij het gezellige kampvuur zitten en genieten van de sterrenhemel. Hierna zoek je je bed (of hangmat!) op in de eenvoudige accommodatie.


Dag 7: Lunchen bij blanke Marie

Lunchen bij blanke Marie
De trompetvogel is misschien wel je wekker deze ochtend. Of zijn het toch de brulapen? Met het ontwaken van de bewoners van de Amazone, ontwaak jij ook. Na het ontbijt loop je naar de Blanche Marie watervallen, in de regentijd is dit één van de grootste watervallen van Suriname. De waterval werd aan het einde van de 19de eeuw ontdekt door luitenant Van Drimmelen en hij vernoemde de waterval naar zijn vrouw, blanke Marie. Natuurlijk kun je hier een verfrissende duik nemen! Of maak een wandelingetje en ga op zoek naar kikkers, van die zwarte met groene strepen. De watervallen zijn een fantastische picknickplek: je krijgt een lekkere lunch die je kunt opeten met uitzicht op al het kletterende water. Hierna maak je een boswandeling en speur je naar wilde dieren. Wellicht spot je de powisie. Deze vogel werd vroeger gebruikt om goud te smokkelen. Ander wildlife dat in het regenwoud leeft zijn onder andere de luiaard, allerlei soorten apen en varanen. Na het diner geniet je weer van de sterrenhemel en het kampvuur. Voor de avonturiers is het mogelijk om een nachtwandeling te maken. Het geluid van de kikkers en krekels geven je echt het jungle gevoel. Loop je langs het water, kijk dan of je rode oogjes ziet schitteren. Dat zijn weer kaaimannen! Maak het niet te laat want de volgende ochtend moet je eerder op dan de brulapen.  

Dag 8: Een massage in een soela van de Avanavero waterval

Een massage in een soela van de Avanavero waterval

Omstreeks 4.00 uur ‘s ochtends stap je in de auto richting Avanavero, dit kan een avontuurlijk ritje worden en duurt ongeveer twee uur. Onderweg heb je grote kans dat je wildlife spot dat bij het krieken van de dag op jacht gaat. Je ontbijt in Avanavero met wat koolhydraten en prepareert jezelf voor de beklimming van de Avanavero berg. Het is nog vroeg en dus niet al te warm, prima temperatuurtje voor degene die willen hiken. Op de top van de berg staat een oude telefoonmast, een overblijfsel van ‘Operation Grasshopper’. Met dat overheidsproject werden door het hele land werden landingsbanen aangelegd om vanuit de lucht te kunnen zoeken naar natuurlijke hulpbronnen. Geniet op de top van het uitzicht terwijl je op adem komt van de klim naar boven. Als je er weer klaar voor bent, daal je af via de andere zijde van de berg. Als de waterstand het toelaat kun je de oude inheemse rotstekeningen bezichtigen en daarna lekker relaxen in het water. Trakteer jezelf op een heerlijke watermassage in een soela (stroomversnelling). Na het diner vertrek je weer terug richting Blanche Marie, waar je wederom de nacht zult doorbrengen.   

Tip: Ben je geen fanatieke wandelaar? Dan is het ook mogelijk om iets later te vertrekken vanuit Blanche Marie, overleg ter plaatse met je gids.


Dag 9: Wildlife spotten bij Raleighvallen

Wildlife spotten bij Raleighvallen
Na het ontbijt word je opgehaald bij je verblijfadres in Blanche Marie. Vanuit Blanche Marie rijdt je chauffeur richting Witagron, een marrondorp van de stam der Kwinties. Op Witagron zal er worden geluncht en heb je even de tijd de beentjes te strekken op de brug. Witagron ligt aan de Coppename rivier en hier stap je over in een traditionele kano, een korjaal. Zorg dat je in de boot een regenjas bij de hand hebt, in het groene Suriname kan een plotselinge regenbui voorkomen, gevolgd door een lekker zonnetje. Je vaart door het het Natuurreservaat Raleighvallen, dat sinds 2000 deel uit maakt van het Centraal Suriname Natuurreservaat en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Afhankelijk van de waterstand duur het ongeveer 3 à 4 uur voordat je Fungu eiland bereikt, waar de accommodatie ligt waar je zult verblijven. Het eerste dat je op zult vallen is de staf van de accommodatie, die bijzonder vriendelijk is en zorgt voor een hartelijk ontvangst. Het tweede dat opvalt is het uitzicht over de rivier, je voelt je echt één met de natuur. Nadat je naar je slaapplaats bent gebracht en even hebt kunnen uitrusten maak je een wandeling op het vogelrijke eiland met een passievolle gids en ga je samen op zoek naar wilde dieren. In dit gebied zijn 350 vogelsoorten te vinden waaronder de Harpijarend en de bijzondere oranje rotshaan. Tussen januari en maart is het de beste periode om deze “Cock of the Rocks” te zien. Ook leven er acht apensoorten, jaguars, het reuze gordeldier, reuze otters, tapirs en luiaards. Na het diner maak je nogmaals een wandeling en ga je op zoek naar nachtdieren. Hierna is het tijd om je bed op te zoeken want morgen staat er een flinke uitdaging op je te wachten.
 
Let op: ons advies is om een lange broek en een shirt met lange mouwen mee te nemen om jezelf te beschermen tegen de felle zon, de muggen en ‘s avonds kan het best fris aanvoelen! Neem ook een rugzak mee, je zult zelf je waterflessen en dergelijke dragen tijdens hikes.

Dag 10: Geniet van het 360° uitzicht vanaf de Voltzberg

Geniet van het 360° uitzicht vanaf de Voltzberg
Na het ontbijt vertrekken we richting de 240 meter hoge granieten Voltzberg. De wandeling van 7 km (totaal 14 dus) is vrij intensief en zwaar. Zeker in combinatie met de warmte (het is in Suriname nooit kouder dan 24° Celsius en vaak veel warmer!) is deze wandeling niet voor iedereen geschikt, je moet wel over een basis fitheid én avonturiers-zin beschikken. De tocht is heel mooi, omdat je door het prachtige regenwoud loopt en het pad wordt gekleurd door wilde orchideeën, bromelia’s en cactussen. Af en toe moet je een beetje springen, klimmen, klauteren, door de modder, onder takken door en nog veel meer wat bij een echte jungle trekking hoort. Na een tijdje bereik je de voet van de berg en start er een steile klim van ongeveer een uur. (Deze klim is alleen mogelijk als het niet regent, volg voor je eigen veiligheid de aanwijzingen van de gids op). Alle inspanning vergeet je zodra je de top bereikt en uitkijkt over de Amazone, heel erg mooi! Nadat je hebt genoten van het prachtige 360° uitzicht vanaf de Voltzberg, vervolg je de tocht naar de Anjumara waterval voor een natuurlijke massage van de vermoeide beentjes. De meegebrachte lunch smaakt extra goed na zo’n pittige inspanning! De totale wandeling duurt ongeveer 7 uur, maar kan naar gelang de omstandigheden en je tempo oplopen tot 9 uur. Na zo’n intensieve hike is het heerlijk om te ontspannen in een hangmat. ‘s Avonds wordt er weer heerlijk gekookt, wij hebben onze vingers afgelikt bij de gebakken meerval die werd geserveerd. En van de verhalen over de gebakken Anjumara vis liep het water ons ook in de mond!
Je bent natuurlijk niet verplicht om vandaag mee te wandelen. Alternatief is er voor het eiland een soela (rotsblokken in het water) waarin je deze dag kunt relaxen of zwemmen in de rivier. Je hebt kans dat je onderweg doodskop apen ziet, deze komen veel voor in dit gebied en zijn niet erg schuw voor mensen.

Dag 11: Zwemmen in de Anjumara & Moedervallen

Zwemmen in de Anjumara & Moedervallen
Als de jungle ontwaakt zul jij ook vanzelf wakker worden. Niks is fijner om gewekt te worden met dit soort dierengeluidjes. Op deze derde dag vertrek je na het ontbijt naar de Moedervallen. Dit is een wandeling van 2 km en deze ochtend uitstap duurt zo’n 2 à 3 uren heen en terug, afhankelijk wat je tegenkomt. De gids is een kei in het spotten van dieren. Misschien heb je geluk en zien je de rode brulaap, de slingeraap (ook wel spinaap genoemd) of zo’n schattige luiaard. Zwemmen (afhankelijk van de stroming) behoort zeker tot de mogelijkheid bij de waterval, dus trek je zwemkleding aan. Je stramme spiertjes zullen je dankbaar zijn als ze weer worden gemasseerd door de stroomversnellingen van de rivier. Tegen lunchtijd ben je terug op het eiland en heeft de kok een lekkere lunch bereid. Hierna ga je rechtstreeks naar de Anjumara waterval. De boot zet je af en na ongeveer 50 meters lopen zie je de enorme stroomversnelling. Het hoogteverschil is zo’n 2 meter. Je kunt weer lekker genieten van een natuurlijke massage door het snelstromende water. Op de laatste avond wordt er een kampvuur gemaakt waar je gezellig bij kunt zitten. Als de swingende Raleighboys op het eiland zijn kun je luisteren naar traditionele Kawina muziek. Gezelligheid gegarandeerd!

Dag 12: Met een korjaal terug naar Witagron

Met een korjaal terug naar Witagron
Je jungle spullen mogen vandaag weer terug in je rugzak. Het is verboden om beschermde planten- en diersoorten met je mee te smokkelen, dus pak niet per ongeluk een harige achtpotige vriend in... Na een vroeg ontbijt vertrek je weer richting Paramaribo. Eerst vaar je met een traditionele kano (korjaal) naar Witagron en daar staat een auto klaar om je naar de hoofdstad van Suriname te brengen. De terugreis duurt ongeveer 9 uur, mits er natuurlijk niets tegenzit. Het zal even wennen zijn om weer in de drukke stad te zijn, nadat je net een paar heerlijke dagen in het regenwoud van Suriname bent geweest. Of misschien is die vogelspin toch gezellig met je meegekomen en kan je samen terugkijken op een intensieve maar heerlijke tocht naar de binnenlanden van Suriname.

Dag 13: Een vrije dag in Paramaribo

Een vrije dag in Paramaribo
Wat wil je nu doen? Een dagje relaxen bij het hotel met een goed boek en luieren bij het zwembad? Of houd je meer van een adrenaline kick? Kies dan voor de excursies quad rijden en ziplinen! Op de quad rij je over smalle bospaden en kun je de savanne ontdekken. ‘s Middags kun je meedoen aan de Zipline Experience. Deze zipline is met zijn 1500 meter tevens de langste kabelbaan van Suriname. Hangend aan een zipline zoef je dwars door de jungle en over het water. Wil je na alle spanning even afkoelen, neem dan een duik in de kreek. Ook kun je hier een modderbad nemen, de klei zou gezond voor je huid zijn.
 
Ben je meer een mens van de natuur? Bekijk dan de verschillende excursies die je in de buurt van Paramaribo kunt doen. Je kunt zowel dolfijnen als schildpadden spotten of beide in één excursie! Speur het water af om de bijzondere brakwater dolfijnen (“profosu”) die hier in de rivieren zwemmen, te spotten. Nadat het donker is geworden ga je samen met de gids op zoek naar schildpadden die ‘s avonds aan land komen. In het schildpaddenseizoen komen de dieren hier aan land om op het enige stuk zandstrand van Suriname eieren te leggen. Heel bijzonder om eens van dichtbij mee te maken! De excursies zijn optioneel, kijk voor meer informatie onder Excursies. 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Trio indianen en Blanche Marie vallen in West Suriname:
Dag 1: Vertrek vanuit Amsterdam - Paramaribo, transfer van vliegveld
Dag 2: Paramaribo, tour door de stad (join-in)
Dag 3: Paramaribo - Bigi Pan, transfer per auto en boot, excursie per boot over het meer
Dag 4: Bigi Pan - Nieuw-Nickerie, excursie per boot over het meer, transfer per boot, avondwandeling
Dag 5: Nieuw-Nickerie - Apoera, marktbezoek en transfer per speedboot
Dag 6: Apoera - Blanche Marie, bezoek de spoorlijn en inheemse bevolking, nachtsafari met de auto
Dag 7: Blanche Marie, bezoek watervallen en boswandeling (eventueel ook ‘s avonds)
Dag 8: Blanche Marie, dagtrip naar Avanavero, bergbeklimming en rotstekeningen bezoeken
Dag 9: Blanche Marie - Raleighvallen, transfer per auto en boot, twee wandelingen
Dag 10: Raleighvallen, trekking naar de Voltzberg
Dag 11: Raleighvallen, Anjumara & Moedervallen
Dag 12: Raleighvallen - Paramaribo
Dag 13: Paramaribo
Dag 14: Paramaribo - Danpaati River Lodge, transfer per bus en korjaal, boswandeling, boottocht in het donker
Dag 15: Danpaati River Lodge, bezoek aan marrondorpje Dan
Dag 16: Danpaati River Lodge - Paramaribo, transfer per korjaal en bus
Dag 17: Paramaribo, vrije dag of kies een excursie
Dag 18: Vertrek Paramaribo, transfer vliegveld
Dag 19: Aankomst in Amsterdam

Extensie 4: Trio indianen en Blanche Marie vallen in West Suriname
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraagop aanvraagop aanvraagop aanvraag
Excursies

Paramaribo

Excursie 1: Dolfijnen spotten en uitwaaien op het strand van Braamspunt

Dolfijnen spotten en uitwaaien op het strand van Braamspunt
Heb je altijd al eens dolfijnen van dichtbij willen bewonderen? Dan is dit je kans! Neem een taxi vanaf je hotel naar Leonsberg. Vanuit een houten boot met bankjes en een afdakje tegen de zon, speuren jij en de gids de horizon af op zoek naar dolfijnen, ondertussen genietend van een drankje en een lokale snack. De gids vertelt je ondertussen van alles over de brakwater dolfijnen en de flora en andere fauna van de rivieren. De dolfijnen worden “profosu” genoemd, hebben een roze onderbuik en zijn erg nieuwsgierig. Deze bijzondere dieren zwemmen daardoor regelmatig dicht langs de boot of geven ‘een showtje’ door uit het water te springen. Nadat je de dolfijnen hebt gespot, wordt er koers gezet richting Braamspunt. Dit is het enige stuk zandstrand aan zee in Suriname. Je maakt een wandeling over het strand dat wordt bewoond door garnalenvissers die de garnalen op ambachtelijke wijze drogen. Leuk om te zien!
 
N.B. Dit is een join-in excursie waardoor je tijdens de excursie onderdeel bent van een groep (internationale) reizigers. Voor de excursie geldt een minimum van vier deelnemers. Deze tour duurt ongeveer 4 uren en kan zowel in de ochtend als in de late middag plaats vinden. Tip: Het is mogelijk om het dolfijnen spotten in de namiddag te combineren met schildpadden spotten in de avond. Zie hiervoor excursie nummer 7.

Excursie 1: Dolfijnen spotten en uitwaaien op het strand van Braamspunt
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.Excursie 2: Vaar over de Warappakreek

Vaar over de Warappakreek
Deze boottocht brengt je langs overwoekerde plantages en geheimzinnige mangrove gebieden. Tussen 6 en 9 uur (afhankelijk van het getij) word je opgehaald in Paramaribo. Bij Alkmaar, een oude plantage, stap je op een overdekte boot en vaar je de Commewijne rivier op. Na een uur kom je aan op plantage Reynsdorp. Wandelend over de plantage zie je wat voor kruiden, planten en bloemen er groeien en het een kleine maar interessante museum. Je pakt samen met je gids de boot naar de Warappakreek en vaart door een tunnel van mangrovebomen. De Warappakreek werd rond 1750 in cultuur gebracht door de kolonisten die er suiker-, katoen- en koffieplantages stichtten. Af en toe zie je overwoekerde restanten van oude plantages, een sluis en een  stoommachine uit 1830. Met een beetje geluk kun je tijdens de tocht ook allerlei bijzonder wildlife spotten. Je vaart de kreek helemaal uit tot aan de Atlantische oceaan. Als de waterstand het toelaat ga je aan land om lekker uit te waaien. Terug op plantage Reynsdorp geniet je van een uitgebreide lunch. Deze dag trip duurt circa 10 uur.
 
NB: Het programma kan gedeeltelijk worden omgegooid in verband met het getij, maar alle punten komen aan de orde. Je kunt kiezen of je deze excursie privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de excursie voordeliger is. Voor de join-in excursie is het minimum aantal deelnemers 4. ​

Excursie 2: Vaar over de Warappakreek
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
KIDSop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 73,- p.p.€ 73,- p.p.€ 73,- p.p.
ADULTop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 91,- p.p.€ 91,- p.p.€ 91,- p.p.Excursie 3: Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp

Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp
In de 18de en 19de eeuw was Suriname een grote leverancier van koffie. Op vele plantages in Commewijne werden koffiebonen verbouwd, geplukt, gedroogd, vermalen en gebrand. Met deze excursie bezoek je drie plantages; Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp. Je vertrekt al om 6.30 uur uit Paramaribo en tijdens het ontbijt in een oude koffieloods vertelt een gids je het verhaal van de Peperpot plantage. Hierna neemt de gids je mee naar het natuurpark en het Discovery Center waar hij je van alles vertelt en laat zien over de flora en fauna van het gebied. Vervolgens bezoek je Katwijk, de enige nog producerende plantage in Suriname. Tijdens een uitgebreide rondleiding leer je wat er nodig is om een lekker bakkie te maken. Natuurlijk ontbreekt een goede kop Katwijk koffie niet tijdens de lunch. ‘s Middags stap je op de boot naar Frederiksdorp waar je onder andere oude plantagewoningen en een originele droogvloer kunt zien. Rond 16.30 word je afgezet bij je accommodatie in Paramaribo.
 
NB: Je kunt kiezen of je deze excursie privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers per bus, waardoor de excursie voordeliger is. Voor de join-in excursie is het minimum aantal deelnemers 5. Maximum aantal deelnemers is 20, er zijn dan 2 gidsen aanwezig.

Excursie 3: Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en Frederiksdorp
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
ADULTop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.€ 85,- p.p.
KIDSop aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 4: Quad en Ziplining Tour

Quad en Ziplining Tour
Houd je van een adrenaline kick? Dan is quad rijden en ziplinen een aanrader! Je vertrekt voor deze join-in excursie vanuit Paramaribo met de auto (ongeveer 1,5 uur) naar het vakantieoord Parabello dat gelegen is aan de Para kreek. Op de quad rij je over smalle bospaden en kun je de savanne ontdekken. ‘s Middags kun je meedoen aan de Zipline Experience. Deze zipline is met zijn 1500 meter tevens de langste kabelbaan van Suriname. Hangend aan een zipline zoef je dwars door de jungle en over het water. Wil je na alle spanning even afkoelen, neem dan een duik in de kreek. Ook kun je hier een modderbad nemen, de klei zou gezond voor je huid zijn. Voor de kinderen is er een speelterrein, waar je een Tarzan/Jane swing kunt maken waarbij je in het water plonst. Veilig voor kinderen, er zijn strandwachten. Omstreeks 18 uur keer je terug in Paramaribo en word je bij het hotel afgezet.
 
Meenemen: Lange broek en lange mouw hemd, zwemkleding, zonnebrand. Dichte schoenen zijn verplicht voor de het quad rijden en ziplinen.
 
Let op, voor het quad rijden geldt: Er mogen maximaal 2 personen op één Quad rijden. Een bestuurder van een quad dient minimaal 17 jaar zijn. Personen vanaf 14 jaar mogen als meerijder mee. Er dient ouderlijke toestemming gegeven te worden.
 
Let op, voor het ziplinen geldt: Maximaal gewicht is 90 kg p.p. en bij slecht weer kan de Zipline Experience om veiligheidsredenen worden gecanceld.
 
NB: Dit is een join-in excursie waardoor je tijdens de excursie onderdeel bent van een groep (internationale) reizigers. Voor de excursie geldt een minimum van twee deelnemers.

Excursie 4: Quad en Ziplining Tour
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.€ 97,- p.p.Excursie 5: Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot

Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot
Vanaf de fiets standplaats vertrek je met een gids richting de drukke Antondragtenweg naar Leonsberg. Je steekt de Boven Surinamerivier over met een bootje en bezoekt aan de overzijde Fort Nieuw-Amsterdam. De gids praat je bij over de rijke historie van Paramaribo. Fort Nieuw-Amsterdam is ooit gebouwd om de plantages te beschermen tegen piraten. Na het bezoek aan het fort (inclusief museum) en het nabijgelegen dorpje vervolg je de route richting Meerzorg. Dit is een flinke etappe (18km) waarbij je langs oude plantages, kanalen, sluizen, hindoetempels en moskeeën fietst. Je bezoekt de voormalige koffie- en cacaoplantage Peperpot, waar nog enkele gebouwen van over zijn. Achter de plantage ligt een natuurreservaat waar je heerlijk doorheen kunt rijden op je tweewieler. Omstreeks 15.30 uur neem je de boot terug richting Paramaribo. Fietsen zit Nederlanders in de genen en ondanks de warmte van Suriname is deze fietstocht goed te doen en is het een leuk familie-uitje!
 
NB: Je kunt kiezen of je deze excursie privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de excursie voordeliger is. Voor de join-in excursie is het minimum aantal deelnemers 2. ​​

Excursie 5: Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage Peperpot
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.€ 72,- p.p.Excursie 6: Zeeschildpadden spotten op het strand nabij Paramaribo

Zeeschildpadden spotten op het strand nabij Paramaribo
Aan het einde van de middag wordt je opgehaald vanaf je logeeradres in Paramaribo naar Leonsberg. Daar stap je op een boot en vaar je naar Braamspunt. Hier kun je sinds enkele jaren getuige zijn van een bijzonder tafereel: broedende schildpadden. Na de zonsondergang aan zee, wordt er een Surinaamse maaltijd geserveerd. Als het donker genoeg is, ga je op pad. Wanneer de gids een schildpad ziet, zal hij instructies geven hoe je dit indrukwekkende schouwspel kunt bekijken zonder de schildpad te storen. De schildpad keert terug naar de zee als hij wordt gestoord (door licht, geluid of bewegingen), dus blijf heel stil en onopvallend zitten. De schildpad maakt een kuil en het is niet ongebruikelijk als ze vervolgens meer dan 100 eieren in één nest legt. Magisch om dit mee te mogen maken! Rond 2.00 ‘s nachts keer je terug naar Paramaribo en word je voor je hotel afgezet.
 
Let op: er is geen garantie dat je een schildpad of een eieren leggende schildpad zult zien. Het is de vrije natuur! Het zeeschildpaddenseizoen begint rond eind januari en eindigt midden augustus.Tussen eind maart en eind juni heb je de meeste kans.
 
NB: Dit is een join-in excursie waardoor je tijdens de excursie onderdeel bent van een groep (internationale) reizigers. Voor de excursie geldt een minimum van vier deelnemers. In het weekend kan het druk zijn op het strand, probeer deze excursie daarom liefst op een doordeweekse dag te plannen.

Excursie 6: Zeeschildpadden spotten op het strand nabij Paramaribo
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 90,- p.p.€ 90,- p.p.€ 90,- p.p.Excursie 7: Schildpadden én dolfijnen spotten

Schildpadden én dolfijnen spotten
In de buurt van Paramaribo kun je zowel dolfijnen als schildpadden spotten. Je wordt bij je hotel in Paramaribo opgehaald en rijdt richting Leonsberg. Hier ontmoet je je gids en samen met hem stap je in een houten boot met bankjes en een afdakje. Samen speuren jullie het water af om de bijzondere brakwater dolfijnen (“profosu”) die hier in de rivieren zwemmen, te spotten. Nadat je de dolfijnen hebt gespot, wordt er koers gezet richting Braamspunt en eet je een Surinaamse maaltijd. Nadat het donker is geworden ga je samen met de gids op zoek naar schildpadden die ‘s avonds aan land komen. In het schildpaddenseizoen komen de dieren hier aan land om op het enige stuk zandstrand van Suriname eieren te leggen. Heel bijzonder om eens van dichtbij mee te maken! Rond 2.00 uur keer je terug richting Leonsberg en wordt je teruggebracht naar je accommodatie in Paramaribo.
 
Let op: er is geen garantie dat je dolfijnen of (eieren leggende) schildpadden zult zien. Het is de vrije natuur! Het zeeschildpaddenseizoen begint rond eind januari en eindigt midden augustus.Tussen eind maart en eind juni heb je de meeste kans de schildpadden te zien.
 
NB: Dit is een join-in excursie waardoor je tijdens de excursie onderdeel bent van een groep (internationale) reizigers. Voor de excursie geldt een minimum van vier deelnemers. In het weekend kan het druk zijn op het strand, probeer deze excursie daarom liefst op een doordeweekse dag te plannen.

Excursie 7: Schildpadden én dolfijnen spotten
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 162,- p.p.€ 162,- p.p.€ 162,- p.p.€ 137,- p.p.€ 137,- p.p.Excursie 8: Bezoek historisch erfgoed van Jodensavanne

Bezoek historisch erfgoed van Jodensavanne
In de 17de eeuw was Jodensavanne de eerste en enige plaats in de Nieuwe Wereld waar Joden een semi-autonoom bestaan konden leiden. Op de vlucht voor de Spaanse inquisitie werden Joden verwelkomd in Suriname, eerst door de Britten en later door de Nederlanders. Met vrijheid van godsdienst en eigendom konden de Joden een nederzetting stichten waar zij zonder angst konden wonen en werken. Aan het einde van die eeuw woonden er bijna 600 Joden in de agrarische nederzetting, met meer dan 40 (suiker)plantages waar ongeveer 1300 slaven werkten. De gids vertelt in Powakka het bijzondere verhaal van Jodensavanne. In 1685 werd de Bereha Veshalom (Zegen en Vrede) synagoge gebouwd. Je bezoekt de ruïne van de synagoge en drie begraafplaatsen. De tour wordt vaak als ‘indrukwekkend’ omschreven. Je ziet bijna de scènes uit "Hoe duur was de Suiker" tot leven komen! Wandel langs de vele graven en bekijk de bijzonder mooie marmeren en bakstenen grafstenen met inscripties in allerlei talen, de oudste uit 1667. Omstreeks 17.00 uur ben je terug in Paramaribo van deze zeer boeiende excursie.
 
NB: Je kunt kiezen of je deze excursie privé maakt met een eigen auto en gids of join-in. Bij join-in maak je deze trip samen met andere reizigers, waardoor de excursie voordeliger is. Voor de join-in excursie is het minimum aantal deelnemers 4. ​ 

Excursie 8: Bezoek historisch erfgoed van Jodensavanne
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraagop aanvraagop aanvraag€ 118,- p.p.€ 118,- p.p.€ 118,- p.p.


Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname - Ga op ontdekkingstocht door de straten van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Er is genoeg te zien in de wijken van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Wandel langs een aantal hoogtepunten van ParamariboSuriname reizen - Suriname - De baselik van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Op de markt legt deze enthousiaste gids je van alles uit over de lokale kruiden, de diverse soorten groenten en het zoete tropische fruit.Suriname reizen - Suriname - Laat je zintuigen de vrije loop: ruik en proef zo veel mogelijk op de markt van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Wijdenbosch brug verbinding met district CommewijneSuriname reizen - Suriname - In Nickerie stap je op een klein bootje richting Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Een paradijs voor vogelspotters, Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Geniet onderweg van de Parwabossen en mangroves naar Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Via de Nickerie rivier en het Jamaer kanaal vaar je richting Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Ga op bootsafari bij Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Veel vogels komen in Bigi Pan overwinteren om in het voedselrijke water te speuren naar lekkernijenSuriname reizen - Suriname - Met het bootje kun je vrij dicht bij de flamingo’s komen (voor de perfecte foto!) voordat ze naar elders vliegenSuriname reizen - Suriname - Witte reigers bij Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Vliegende flamingo's bij Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Boottocht door de mangrove, Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Rode ibissen in de mangove van Bigi PanSuriname reizen - Suriname - De bijzondere rode ibis zijn slechts drie voorbeelden van de 120 vogelsoorten die in Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Niet lang na de zonsopkomst stap je opnieuw in de boot om vogels te spotten bij Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Spot jij het kleine ijsvogeltje bij Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Vogelparadijs bij Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Kleine, romantische huisjes op palen staan in het water en hier breng je de komende nacht doorSuriname reizen - Suriname - Huisjes bij Bigi PanSuriname reizen - Suriname - Wandel over de Zeedijk, Nieuw NickerieSuriname reizen - Suriname - Nieuw-Nickerie. Dit is de tweede stad van Suriname, maar telt slechts iets meer dan 13.000 inwoners.Suriname reizen - Suriname - ‘s Avonds bezoek je met een gids een mooie Hindoestaanse tempel en flaneer je over de ZeedijkSuriname reizen - Suriname - Bezoek je de lokale (overdekte) markt van Nieuw-NickerieSuriname reizen - Suriname - We raden je aan om een heerlijk stukje fruit te proeven op de markt van Nieuw-Nickerie, een exotische vrucht die je nog niet kent natuurlijk!Suriname reizen - Surianame - Op de markt bij Nieuw-NickerieSuriname reizen - Suriname - De Wijdenboschbrug, ParamariboSuriname reizen - Suriname - Paramaribo, stad aan het waterSuriname reizen - Suriname - De schildpad keert terug naar de zee als hij wordt gestoord (door licht, geluid of bewegingen), dus blijf heel stil en onopvallend zittenSuriname reizen - Suriname - In het schildpaddenseizoen komen de dieren hier aan land om op het enige stuk zandstrand van Suriname eieren te leggenSuriname reizen - Suriname - Houd je van een adrenaline kick? Dan is ziplinen een aanrader!Suriname reizen - Suriname - Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage PeperpotSuriname reizen - Suriname - Lichtschip in de rivier, ParamariboSuriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname - Golsar, gezonken schip in de Suriname-rivierSuriname reizen - Suriname - Fort Zeelandia ligt op de linkeroever van de SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - Het vijfhoekige fort Zeelandia onstond in aan het begin van de 17de eeuwSuriname reizen - Suriname - Fort Zeelandia werd gebouwd om de nederzetting te verdedigenSuriname reizen - Suriname - Duik in het verleden van Suriname rondom Paramaribo, Fort ZeelandiaSuriname reizen - Suriname - Breng een bezoek aan Fort Zeelandia, ParamariboSuriname reizen - Suriname - Het fort werd ooit veroverd door Abraham Crijnssen en werd fort Zeelandia genoemdSuriname reizen - Suriname - Kanon op de oever van de SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - Kanonnen bewaakte vroeger het fortSuriname reizen - Suriname - Fort niuew Amsterdam, KruithuisSuriname reizen - Suriname - Fort Nieuw AmsterdamSuriname reizen - Suriname - Plantage tourSuriname reizen - Suriname - Plantage tourSuriname reizen - Suriname - Fiets naar Fort Nieuw-Amsterdam en plantage PeperpotSuriname reizen - Suriname - Ontdek op de fiets de oude plantages rondom ParamariboSuriname reizen - Suriname - Op vele plantages in Commewijne werden koffiebonen verbouwd, geplukt, gedroogd, vermalen en gebrandSuriname reizen - Suriname - Koffieplantage tour naar Peperpot, Katwijk en FrederiksdorpSuriname reizen - Suriname - Je bezoekt de voormalige koffie- en cacaoplantage Peperpot, waar nog enkele gebouwen van over zijnSuriname reizen - Suriname - Fiets over de oude plantgesSuriname reizen - Suriname - Peperpot plantageSuriname reizen - Suriname - Fiets langs de kanalen en suizen van de oude plantagesSuriname reizen - Suriname - De geschiedenis van JodensavanneSuriname reizen - Suriname - Jodensavanne, aan het einde van die eeuw woonden er bijna 600 Joden in de agrarische nederzetting, met meer dan 40 (suiker)plantages waar ongeveer 1300 slaven werktenSuriname reizen - Suriname - De geschiedenis van Jodensavanne: Op de vlucht voor de Spaanse inquisitie werden Joden verwelkomd in Suriname, eerst door de Britten en later door de NederlandersSuriname reizen - Suriname - Met vrijheid van godsdienst en eigendom konden de Joden een nederzetting stichten waar zij zonder angst konden wonen en werkenSuriname reizen - Suriname - Af en toe zie je overwoekerde restanten van oude plantages, een sluis en een stoommachine uit 1830Suriname reizen - Suriname - De haven van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Sinds 2002 staat het historische centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCOSuriname reizen - Suriname - Straten van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Suriname is een smeltkroes van culturen en religies! De ervaren lokale gids vertelt je allerlei bijzondere weetjes over de historische gebouwenSuriname reizen - Suriname - Monument tijdens de stadstour ParamariboSuriname reizen - Suriname - Gedenkkransen bij monument ParamariboSuriname reizen - Suriname - De ervaren lokale gids vertelt je allerlei bijzondere weetjes over de historische gebouwenSuriname reizen - Suriname - Presidentiële paleis ParamariboSuriname reizen - Suriname - Synagoge ParamariboSuriname reizen - Suriname - een rondleiding (per auto en te voet) langs een aantal hoogtepunten van ParamariboSuriname reizen - Suriname - Verken ParamariboSuriname reizen - Suriname - Wandel over de oever van de SurinamerivierSuriname reizen - Suriname - Schip op de SurinamerivierSuriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen - Suriname reizen -