Thailand reizen: Historische steden Ayutthaya, Sukhothai en Lampang

Thailand reizen: Ayutthaya - Sukhothai - Lampang - Chiang Mai

Bezoek deze drie bijzondere historische steden, waarvan er twee tot UNESCO werelderfgoed behoren: Ayutthaya, Sukhothai en Lampang. Je eindigt de reis in Chiang Mai. Ideale bouwsteen om van Bangkok naar Noord-Thailand te reizen en een flinke portie cultuur te snuiven. Ontdek de verschillen tussen pagoda's, prangs en chedi's. Met een gids bezoek je de mooiste tempels van oude hoofdstad van Siam Ayutthaya. Fiets door het imposante en groene historische park van Sukhothai en reis door naar provinciestad Lampang voor een tocht met paard en wagen langs tempels uit het Lanna-tijdperk. 

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Cultuur en historie
  • Bang Pa In zomerpaleis
  • Ayutthaya tempels en boeddha's
  • Fiets door groen Sukhothai Historisch Park
  • Met paard en wagen door Lampang
Reisschema
Dag 1: Bangkok - Ayutthaya - Sukhothai, transfer, Bang Pa In, excursie met gids, bus, lunch en transfer
Dag 2: Sukhothai - Lampang, vrije ochtend, transfer naar busstation Sukhothai (excl. bus en transfer Lampang)
Dag 3: Lampang - Chiang Mai, prive-excursie (ochtend), minivan transfer, vrije middag
Dag 4: Chiang Mai -
Dag tot dag

Dag 1: Tempels in Ayutthaya en bus naar Sukhothai

Tempels in Ayutthaya en bus naar Sukhothai
Vanochtend word je rond 7 uur opgehaald bij je hotel in Bangkok om de oude hoofdstad van Siam te ontdekken. Je neemt eerst de auto naar Bang Pa In (het zomerpaleis) dat zo'n 20 kilometer ten zuiden van Ayutthaya ligt. 'Bang Pa In' bestaat uit diverse paleisgebouwen in verschillende stijlen. Een deel is alleen van buiten te zien, het Wehat Chamrun mag je ook van binnen bekijken. In de ochtend bezoek je tevens Ayutthaya, deze stad staat vol met oude tempels en paleizen, de namen duizelen je waarschijnlijk. We laten je kennis maken met de mooiste en bekendste tempels, waaronder Wat Phra Si Samphet. De tempels zien er verrassend verschillend uit; je ontdekt het verschil tussen Prangs en Chedi’s, ziet tempels ingepakt in oranje doeken, rijen met onthoofde boeddhabeelden, gouden boeddha’s en waarschijnlijk veel monniken in oranje gewaden. In Ayutthaya is het eigenlijk het hele jaar door warm, in de lente en zomer kan het zelfs behoorlijk heet zijn. Tip: draag een pet en drink extra veel water. Je loopt aardig wat meters rond de tempels. Wij hebben onszelf op een ijsje getrakteerd na deze tempeltour.
 
EInd van de ochtend word je door je gids naar het busstation van Ayutthaya gebracht voor de bus naar Sukhothai (vertrekt om 11.30 of 13 uur, schema kan gedurende het jaar wijzigen), kaartjes hebben we voor je geregeld. Je krijg een lunchpakketje mee voor in de bus. De bus doet er ongeveer 6 uur over. In Sukhothai staat er een chauffeur op je te wachten om je naar je sfeervolle hotel te brengen.
 
Optioneel: de route Ayutthaya - Sukhothai - Lampang kun je ook per prive-vervoer (auto of minivan, zonder gids) afleggen (tegen bijbetaling) in plaats van openbare bussen te gebruiken.  

Dag 2: Zelf fietsen door historisch park Sukhothai en reizen naar Lampang

Zelf fietsen door historisch park Sukhothai en reizen naar Lampang
Vanochtend ben je vrij om zelf het Sukhothai Historisch Park te gaan bekijken. Pak een tuk tuk naar het park, huur daar een fiets (wel zo handig gezien de afstanden) en je kunt ter plekke ook een gids boeken. We raden je aan vroeg op te staan, zodat je in alle rust en relatieve koelte de eeuwenoude tempels in het Sukhothai Historisch Park kunt bezoeken. Bovendien heb je dan goed licht om foto’s te maken. Het indrukwekkende park staat vol chedi’s, de spiraalvormige tempels, en prachtige boeddhabeelden. Heel mooi vonden we de tempel met de grote pratende boeddha met de gouden hand. Tip: neem voldoende water mee, en kies een fiets met een mandje om het in te vervoeren. Afhankelijk van je tempo en het aantal tempels dat je bezoekt ben je al snel 2 à 3 uur bezig. Zorg dat je op tijd terug bent bij je hotel (op zo'n 6 kilometer van het historisch park), haal daar je spullen op (na het uitchecken mag je die bij de receptie stallen) en dan word je naar het busstation van Sukhothai gebracht. Je koopt er zelf een kaartje voor de bus naar Lampang (exclusief), want dat is hier heel gemakkelijk. In de papieren die je bij aankomst ontvangt in Thailand staat precies hoe laat je bij het hotel terug moet zijn. In Lampang loop je van het station naar je hotel vlakbij. 
 

Dag 3: Paard en wagen door Lampang en reis naar Chiang Mai

Paard en wagen door Lampang en reis naar Chiang Mai
Lampang is een typsich Thais provinciestadje, vol tempels uit het Lanna-tijdperk. Het Lanna-koninkrijk besloeg gedurende een aantal eeuwen Noord-Thailand en ook delen van Laos en Myanmar. Chiang Mai is zelfs gebouwd om als nieuwe hoofdstad van dit koninkrijk te fungeren. In Lampang gebruikt men nog paard en wagen als (openbaar) vervoer. Dat is best leuk voor een keertje! Je wordt na het ontbijt opgehaald bij je hotel door paard en wagen voor een tocht langs een aantal bijzondere tempels. Je bagage doe je 's ochtends in de minivan, deze staat je bij het eindpunt op te wachten. Daarna word je direct naar je hotel in Chiang Mai gereden. 

Dag 4: Vervolg je reis door Noord-Thailand

Vervolg je reis door Noord-Thailand
Na het ontbijt eindigt deze bouwsteen. Kies aansluitend voor de bouwsteen 'Ontdek het noorden vanuit Chiang Mai' of 'Chiang Mai en de Golden Triangle'. Na drie dagen voor cultuur en historie ben je waarschijnlijk wel toe aan een rustdag, Chiang Mai kun je prima op eigen gelegenheid verkennen. Vanuit je hotel ben je met de tuk tuk zo in het centrum. 

Achtergrond

Tempels van Ayutthaya - de oude hoofdstad van Siam

Je bezoekt de mooiste tempelruïnes van Ayutthaya met gids. Vanaf Bangkok word je direct naar Ayutthaya vervoerd. In Ayutthaya stap je op de bus naar de volgende historische plaats: Sukhothai. 
 

Sukhothai World Heritage Site

Sukhothai heeft een nieuw gedeelte, waar je overnacht in een sfeervol hotel met zwembad. Er staan fietsen waarmee je naar de hoofdstraat kan gaan om 's avonds een restaurantje op te zoeken. Het Sukhothai Historical Park kun je goed zelf per fiets verkennen. Het is een ruim gebied, echt druk voelt het niet hoewel het behoorlijk wat bezoekers trekt. Typisch voor deze tempels zijn de chedi's, ook bekend als stupa's, met een spiraalvormige top op een vierkant blok. 
 

Met paard en wagen door Lampang

Na de fietstocht door Sukhothai word je afgezet bij het busstation waar je zelf de bus pakt naar provinciaal Lampang. Je overnacht in een gezellig hotel buiten het centrum en bezoekt de volgende ochtend een paar fraaie tempels en de binnenstad van Lampang. Zo zie je net even iets anders van Thailand dan de meeste bezoekers.
 

Chiang Mai

Chiang Mai wordt weleens de rustige variant van Bangkok genoemd. Wij vinden dat Chiang Mai haar geheel eigen charme heeft. Het is een heerlijke stad om een paar dagen te verblijven, plak er een bouwsteen Chiang Mai aan vast om je Thailand reis te continueren.
Hotel & Vervoer
Accommodatie:
Wij zijn altijd op zoek naar de leukste locaties. Naast prijs/kwaliteit verhouding letten we op een prettige ligging.
Soms is dit een wat groter (luxer) hotel bij een gezellige straat net buiten het centrum (bijvoorbeeld in Bangkok), soms ligt het hotel juist middenin het oude centrum en is het kleinschalig (bijvoorbeeld in Chiang Mai). In Sukhothai en Lampang hebben we voor middenklasse hotels gekozen. Het hotel in Sukhothai is in tradionele stijl gebouwd en heeft een zwembad. 
 
We hebben gezorgd voor afwisselende accomodaties, waarbij je soms wat voorzieningen inlevert voor een authentieke en bijzondere ervaring. Het kan echter voorkomen dat het genoemde hotel niet beschikbaar is, wij stellen je dan een passend alternatief voor.
 
Vervoer:
Je reist per minivan naar Ayutthaya. Daar neem je de bus naar Sukhothai. Het kaartje regelen wij voor je, die vind je in je informatiepakket bij aankomst (bij de vouchers). Ik Sukhothai word je wel naar het station gebracht, maar koop je zelf het kaartje voor de bus naar Lampang. In Lampang ligt het hotel vlakbij station dat we geen transfer hebben geregeld. Ten slotte is er weer prive-vervoer per minivan van Lampang naar Chiang Mai (hotel) voor je verzorgd. 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 november 2019. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed (stretcher, daybed of matras) op de kamer bijgezet; de prijs voor een éénpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. In de winter (januari), tijdens de feestdagen (rond kerst en nieuwjaar) en Songkran (13 t/m 15 april 2019) berekenen we - voor bepaalde bestemmingen - een hoogseizoentoeslag, afhankelijk van het gebied waar je naartoe reist. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers. De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Thailand reizen: Historische steden Ayutthaya, Sukhothai en Lampang
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 311,- p.p.€ 281,- p.p.€ 270,- p.p.€ 261,- p.p.€ 263,- p.p.
Inclusief:
 • 3 overnachtingen met ontbijt
 • Lunch op dag 1
 • Transfer Bangkok - Ayutthaya (prive vervoer) 
 • Excursie Ayutthaya (vervoer, Engelssprekende gids, lunch)
 • Transfer busstation Ayutthaya
 • Bus naar Sukhothai
 • Transfer busstation - hotel Sukhothai
 • ​Transfer hotel - busstation Sukhothai
 • Excursie (2 uur) met paard en wagen door Lampang langs tempels
 • Transfer Lampang - Chiang Mai hotel (prive vervoer)

Exclusief:
 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Bus Sukhothai - Lampang
 • ​Transfer busstation Lampang - hotel
 • Overige maaltijden en snacks
 • Overige entreegelden, donaties en fooien

Opmerkingen:
Het is ook mogelijk om het hele traject Ayutthaya - Sukhothai - Lampang per prive-vervoer (auto of minivan) af te leggen (tegen bijbetaling).  
 
Tijdens het Songkran festival geldt een toeslag voor het hotel in Chiang Mai.

Excursie 1: Kookcursus op een organic farm
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 45,- p.p.€ 45,- p.p.€ 45,- p.p.€ 45,- p.p.€ 45,- p.p.€ 45,- p.p.

Inclusief: transfer van en naar je hotel, Engelssprekende kookjuf, receptenboek, zeer uitgebreide lunch (zelfgemaakt).

 

Excursie 2: Indrukwekkend bezoek Elephant Park
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 96,- p.p.€ 96,- p.p.€ 96,- p.p.€ 96,- p.p.€ 96,- p.p.€ 96,- p.p.
Inclusief: vervoer vanaf hotel heen en weer, Engelssprekende gids, lunch.
Exclusief: overige maaltijden, snacks, dranken, en fooien.

Excursie 3: Verken landelijk Chiang Mai per fiets
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.
Inclusief: lokale lunch, water, fietshelm, fietshuur
Exclusief: overige snacks en dranken
Thailand reizen - Thailand - rond het oude centrum van Ayutthaya loopt een rivierThailand reizen - Thailand - aanschouw Ayutthaya vanaf het waterThailand reizen - Thailand - de oude hoofdstad van Siam: AyutthayaThailand reizen - Thailand - de oude tempels, changs en predi's van AyutthayaThailand reizen - Thailand - bekijk de oude tempels van Ayutthaya zelf of neem een gids meeThailand reizen - Thailand - boeddha's zitten sereen op bouwwerk in AyutthayaThailand reizen - Thailand - chedi's in AyutthayaThailand reizen - Thailand - beklim de steile trap van deze chedi voor een uitzicht over de oude stadThailand reizen - Thailand - de beroemde boeddha omgeven door boomThailand reizen - Thailand - boeddhahoofd ligt tussen de wortels van een boom bij Wat Phra MahatatThailand reizen - Thailand - rij van onthoofde boeddhabeelden in AyutthayaThailand reizen - Thailand - boeddhabeelden bij een tempel in AyutthayaThailand reizen - Thailand - close up van gouden boeddhabeeldThailand reizen - Thailand - gouden boeddha in tempel AyutthayaThailand reizen - Thailand - historische stad Sukhothai heeft een zeer goed bewaard oud tempelcomplexThailand reizen - Thailand - bekijk Sukhothai historical park vanaf de fietsThailand reizen - Thailand - fietsend over paden en bruggetjes in Sukhothai historical parkThailand reizen - Thailand - prachtige oude tempels in SukhothaiThailand reizen - Thailand - Sukhothai historical park is groot, huur een fiets met mandje om alles te zienThailand reizen - Thailand - goed bewaarde oude tempels in Sukhothai historical parkThailand reizen - Thailand - Sukhothai was de oude hoofdstad van het koningdom SukhothaiThailand reizen - Thailand - oude bomen met wortels boven de grond bevolken de oude stad SukhothaiThailand reizen - Thailand - liggende boeddha met goudkleurige doek erover gedrapeerdThailand reizen - Thailand - grote liggende boeddha met gouden doek omThailand reizen - Thailand - tempels volop in Noord-ThailandThailand reizen - Thailand - verschillende stijlen wisselen elkaar af in Noord ThailandThailand reizen - Thailand - reis door naar Lampang en Chiang Mai vanuit SukhothaiThailand reizen - Thailand - tempel met rood dak in LampangThailand reizen - Thailand - maak een rondje met paard en wagen in LampangThailand reizen - Thailand - kleurrijke doeken om de bomen in Noord-ThailandThailand reizen - Thailand - medicijnwinkel in LampangThailand reizen - Thailand - pitstop in Lampang in de thee- en koffiewinkelThailand reizen - Thailand - klooster in Chiang Mai waar de oranje gewaden van monniken hangenThailand reizen - Thailand - prachtige oranje en rode kleuren in het klooster in Chiang MaiThailand reizen - Thailand - monniken bidden en zingen in tempel in Chiang MaiThailand reizen - Thailand - groep dansende vrouwen op straat in Chiang MaiThailand reizen - Thailand - wandel door Chiang Mai langs lokale marktenThailand reizen - Thailand - kleurrijke tempels in Chiang Mai met veel mozaiekThailand reizen - Thailand - Chiang Mai is vol met tempelsThailand reizen - Thailand - straatbeeld van Chiang MaiThailand reizen - Thailand - lokaal vervoer in Chiang MaiThailand reizen - Thailand - tempel met zeer gedetailleerde versieringenThailand reizen - Thailand - gouden tempelversiering straalt in de zonThailand reizen - Thailand - gouden boeddhabeeld met muurschildering op de achtergrondThailand reizen - Thailand - kookcursus op organic farm bij Chiang Mai om Thais te leren kokenThailand reizen - Thailand - het heerlijke resultaat van een ochtend Thaise kookles bij organic farm in Chiang Mai