Zuid-Afrika reizen: Back to Nature in de ongerepte Baviaanskloof

Bouwstenen Zuid-Afrika vakantie - Baviaanskloof - rotstekeningen - wandelen - optie: 4x4 kampeertocht

Wil je van de gebaande paden? Ga dan naar de Baviaanskloof! Slaap in een stoere berglodge bij het licht van olielampjes. Je maakt hier prachtige wandelingen en ontdekt Bushman grottekeningen. Optioneel kun je kiezen voor een verlenging waarmee je twee dagen met een stoere 4x4 auto met gids de Baviaanskloof Nature Reserve intrekt en een nacht kampeert. De Baviaanskloof Nature Reserve biedt uitzichten die niet onderdoen voor bekende hoogtepunten als de Panoramaroute of Drakensberg, en is geliefd bij de Zuid-Afrikaners zelf, maar onbekend bij het grote publiek.  

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Slapen in stoere berglodge
  • Wandelen in Baviaanskloof
  • Bushmen rotstekeningen
  • Diner inclusief
  • Back to Nature!
  • Extensie: 4x4 kampeertocht Baviaanskloof Natuur Reservaat
   
Reisschema
Dag 1: Aankomst Baviaanskloof
Dag 2: Baviaankloof, vrije dag
Dag 3: Vertrek Baviaanskloof
Dag tot dag

Dag 1: Slapen in een berglodge

Slapen in een berglodge
De Baviaanskloof -gelegen tussen Oudshoorn en Port Elizabeth- is een kloof omringd door bergen waar vooral schapenboerderijen gevestigd zijn. Binnen deze kloof is een bepaald gedeelte natuurreservaat, de Baviaanskloof Nature Reserve. Juist het stuk weg van 100 km dat door het beschermd natuurreservaat loopt, is alleen per 4x4 begaanbaar. Deze tocht door dit ongerepte stukje natuur staat hoog op de Bucketlist van Zuid-Afrikaners, maar internationale toeristen hebben er zelden van gehoord. Niet zo gek, want in ons platte kikkerlandje hebben we geen verstand van 4x4 rijden (en dat heb je wel nodig) en daarbij is een 4x4 auto huren hartstikke duur. Gelukkig vonden wij een andere oplossing: slapen in een lodge in het bewoonde gedeelte van het gebied. In combinatie met een optionele tweedaagse 4x4 kampeer excursie het natuurreservaat in (zie extensie). Zo kan het ook!
 
Je rijdt met een normale auto vanaf het plaatsje Kareedouw naar een lodge, in het gedeelte van de Baviaanskloof waar boerderijen zijn. (NB: Let goed op dat je de weg naar het oosten via Assegaaibosch Station neemt. Google maps geeft een andere route via het westen, maar deze weg is onbegaanbaar.) Alleen al de weg ernaar toe, dwars door de bergen, is prachtig. Eigenaar Rob heeft een schapenboerderij opgekocht en de omgeving veranderd in natuurgebied. Eigenhandig heeft hij 5 gasthuisjes gebouwd, zoveel mogelijk met natuurlijke en gerecyclede materialen van de boerderij. Zo zijn de schapenhekken neergehaald en omgetoverd tot meubilair. Je slaapt in zo’n stoer huisje.
 
Tip: In het plaatsje Kareedouw is een pannenkoekenrestaurant The Sweating Dutchman. De eigenaar is, je raadt het al, een Nederlander die al 20 jaar in Zuid-Afrika woont. Een leuke lunch stop, voordat je de kloof in of uit rijdt.
 
Afstand Addo - Baviaanskloof: ± 225 km (ca 4 uur) (Zie bouwsteen Olifantensafari in Addo)
Afstand Graaff Reinet - Baviaanskloof: ± 350 km (ca 4,5 uur) (Zie bouwsteen Hart van de Karoo)
Afstand Tsitsikamma - Baviaanskloof: ±  100 km (2 uur) 
Afstand Knysna - Baviaanskloof: ±  190 km (3,5 uur) 
Afstand Oudtshoorn​ - Baviaanskloof: ± 225 km (ca 3,5 a 4 uur) 
(Voor Tsitsikamma, Knysna en Oudtshoorn: zie bouwsteen Tuinroute, Wijnroute & Route 62: Kaapstad - PE)
 

Dag 2: Wandelen bij de lodge in Baviaanskloof

Wandelen bij de lodge in Baviaanskloof
Vanuit de lodge kun je een paar mooie wandelingen maken. Eentje brengt je naar een dam en langs een kleine rivier omringd door groen. Een andere wandeling gaat naar een enorme grot vol Bushman tekeningen (tegenwoordig worden de Bushman ook San genoemd), gemaakt door de oudste mensen op aarde. De Bushman waren jagers-verzamelaars en staan nog altijd bekend als fenomenale spoorzoekers. Geen wonder dat er veel dieren staan afgebeeld op de tekeningen. Deze rotsschilderingen worden als de oudste kunstvorm op aarde beschouwd.
 
Dit is echt een plekje om helemaal tot rust te komen. In de berglodge verblijf je in the middle of nowhere, zonder elektra of telefoonlijnen, en gebruik je ‘s avonds olielampjes. Knus hoor! Ook het smakelijke country style diner eet je bij kaarslicht. Na afloop een kopje verrukkelijke honeybush thee, de wilde honeybush struik groeit alleen in de Baviaanskloof. De buurman verbouwt deze speciale thee. In de lodge is een muur vol met krantenknipsels over de Baviaanskloof, de rotstekeningen en de thee.
 

Dag 3: Afscheid van de berglodge

Afscheid van de berglodge
Je rijdt weer terug naar de bewoonde wereld. Waarschijnlijk kun je terwijl je de Baviaanskloof uitrijdt het toch weer niet laten om nog even een foto te nemen van het mooie uitzicht!
 
Je kunt je verblijf in de Baviaanskloof verlengen met een avontuurlijke 4x4 kampeertocht het natuur reservaat in, zie extensie. 
Of je kunt doorgaan met een olifanten safari in Addo Elephant Park, of (het vliegveld van) Port Elizabeth als dit het einde van je reis is. Of vervolg je weg langs de Tuinroute, met Tsitsikamma of Knysna, zie bouwsteen Hoogtepunten Tuinroute. Houd er rekening mee dat je gezien de bergweg niet snel de Baviaanskloof uit kunt rijden, reken hier extra tijd voor (de bergweg kost ongeveer een uur).
Afstand Baviaanskloof - Addo: ± 225 km (ca 4 uur)
Afstand Baviaanskloof - (luchthaven) Port Elizabeth: ± 185 km (ca 3 a 3,5 uur)
Afstand Baviaanskloof - Knysna: ± 190 km (ca 3,5 uur)
Afstand Baviaanskloof - Tsitsikamma: ± 100 km (ca 2 uur)

 

Achtergrond

De Baviaanskloof

De Baviaanskloof is een een kloof omringd door bergen. In de kloof zijn schapenboerderijen gevestigd en een aantal lodges waar je kunt verblijven. Op het terrein van de berglodge waar je verblijft kun je mooie wandelingen maken. De berglodge is erg afgelegen dus je dineert bij kaarslicht en olielampjes. Buiten lijken de sterren feller te stralen. Je komt hier helemaal tot rust. Back to nature!
 
Een deel van de kloof is een natuurreservaat, ongerept en groen, want dit gedeelte was van oudsher belangrijk voor drinkwaterwinning. Het stuk weg van 100 km dat door het natuurreservaat voert, is buitengewoon slecht en alleen met een 4x4 te berijden. De haarspeldbochten maken het moeilijk de weg te onderhouden. In het natuurreservaat is de enige overnachtingsmogelijkheid een zeer basic camping (geen faciliteiten, behalve een zogenaamde ‘longdrop’ wc). De uitzichten zijn fenomenaal en doen niet onder voor die van de Panoramaroute en Drakensberg. Was de weg in goede staat, dan zou dit een grote toeristische trekpleister zijn!  
 

Extensie: Port Elizabeth

Port Elizabeth is een vriendelijk stadje. Het wordt de Friendly City, the Windy City en de Sleepy City genoemd, en het is allemaal waar. Het stadje is heel gemoedelijk. Wil je uitgaan, dan kun je naar de Board Walk voor restaurantjes, de film en winkels. Wil je uitwaaien, dan kan dat aan het strand. Vanuit Port Elizabeth kun je een Oceaan Safari op zoek naar pinguïns en dolfijnen maken.
Hotel & Vervoer

Vervoer

Deze reis is een self-drive, wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Zuid-Afrika zijn zeer goed begaanbaar, er wordt links gereden. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën. Voor meer comfort, motorcapaciteit en met name een hogere wegligging (ivm onverharde wegen) raden we je aan voor de Baviaanslodge minimaal een K-categorie te kiezen. Lees meer op de autohuur Zuid-Afrika pagina.
Let op: uitsluitend met een 4x4 kun je de Baviaanskloof Nature Reserve in. Omdat een 4x4 relatief duur is en je de rest van de reis geen 4x4 nodig hebt, én omdat je eerst moet leren 4x4 rijden, kunnen we een 4x4 trip voor je organiseren het Nature Reserve in. Zie extensie van deze bouwsteen.
 

Accommodatie

Zuid-Afrika blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Accommodaties met het Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) keurmerk hebben een streepje voor.
 
Hotel Baviaanskloof
Een oude schapenboerderij is veranderd in een berglodge. De natuur krijgt weer vrij spel en in een mum van tijd groeien endemische planten en bomen terug. De vijf rustieke gasthuisjes zijn zoveel mogelijk met natuurlijke en gerecyclede materialen van de boerderij gebouwd. Zo zijn de schapenhekken neergehaald en omgetoverd tot meubilair. Je slaapt in zo’n stoer huisje in de middle of nowhere, zonder elektra of telefoonlijnen: alleen maar rust en natuur. ‘s Avonds gebruik je knusse olielampjes.
 
Kamperen
Tijdens de kampeertocht wordt het back to basic én back to nature. Je gaat op pad met een gids van de lodge in een 4x4 Toyota double cab, in Zuid-Afrika een ‘bakkie’ genoemd. De lodge zorgt voor een eenvoudig koepeltentje, luchtbed en slaapzakken. Neem zelf een sporthanddoek mee, zodat je kunt zwemmen en badderen in de rivier bij wijze van douche. De wc op het kampeerterrein in het Nationaal Park is een zogenaamde ‘longdrop’ wc, een compost wc.
 
Extensie: Hotel Port Elizabeth
Port Elizabeth is een prima plaats om even tot rust te komen voor je vliegreis terug naar huis. Dit fijne, zeer goed verzorgde vier sterren guesthouse is een heerlijke thuishaven. Er is een uitgebreid ontbijtbuffet, een zwembad met ligbedden, een wasservice en er werken zeer vriendelijke mensen die je graag helpen en adviseren.  
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 oktober 2019. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. 
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen geldt dikwijls, dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. Hiervoor geldt voor één persoon het Single Supplement. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accommodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen, je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie huurauto Zuid-Afrika. Lees ook onze voorwaarden autohuur Zuid-Afrika. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers.
 
De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Zuid-Afrika reizen: Back to Nature in de ongerepte Baviaanskloof
Prijs beschikbaar op aanvraag
Inclusief:
 • 2 overnachtingen met ontbijt en diner

Exclusief:
 • Internationale vluchten + binnenlandse vlucht
 • Huurauto Zuid-Afrika
 • Overige maaltijden, excursies, entrees / conservation fees, donaties en fooien

Extensies

Extensie 1: Avontuurlijke 4x4-tocht met kampeerovernachtingen in de Baviaanskloof


Een bijzondere extensie voor de natuurliefhebbers die wel van een kampeer overnachting houden; back to nature!

Dag 3: Kampeer met een 4x4 in Baviaanskloof Nature Reserve

Kampeer met een 4x4 in Baviaanskloof Nature Reserve
Vandaag ga samen met je gids/chauffeur van de lodge in 4x4 Toyota double cab bakkie naar het Baviaankloof Natuur Reservaat. Het is een paar uur rijden voordat je het eigenlijke natuurreservaat bereikt. En dan wordt wel duidelijk waarom er een 4x4 nodig is. Gaten in de weg, continu stijgen en dalen, gecombineerd met haarspeldbochten. Maar: wat een uitzichten! Zonder te overdrijven zijn dit uitzichten die de beroemde Panoramaroute en de Drakensberg evenaren. Voor het avondeten maakt je gastheer een braai, een Zuid-Afrikaanse barbecue. We slapen op een omheinde campsite in een koepeltentje, met luchtbed en slaapzakken van de lodge. Er zijn geen faciliteiten, alleen een 'long drop' wc, een compost wc dus. Om je op te frissen, kun je zwemmen in de rivier. Primitief, maar midden in de natuur: geweldig!
 
Afstand: ca 6 uur over een 4x4 weg
 

Dag 4: Wandelen in de Baviaanskloof en 4x4 door de bergen

Wandelen in de Baviaanskloof en 4x4 door de bergen
De tweede dag rijd je door het laatste deel van het reservaat. Daarna rijd je het reservaat uit, en maak je een wandeling in een kleine, prachtige kloof. In het reservaat zelf mag je geen wandelingen maken, in verband met de wilde buffels die er rondlopen. Hoewel wij de bavianen -waar de kloof naar is vernoemd- alleen in de verte zagen, vonden we wel sporen van bavianen. Na de wandeling is het nog een paar uur de bergen door terug naar de lodge. Het zijn 2 volle dagen waarbij we veel in de auto zitten (zeker 6 uur rijden per dag, stops niet meegerekend), maar voor ons is deze authentieke ervaring, ver weg van massatoerisme, het zeker waard! Tip: het is dan wel prettig om de dag ervoor niet in de auto te zitten, maar lekker te wandelen bij de lodge.
Afstand: ca 6 uur over een 4x4 weg
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Avontuurlijke 4x4-tocht met kampeerovernachtingen in de Baviaanskloof:
Dag 1: Aankomst Baviaanskloof
Dag 2: Baviaankloof, vrije dag
Dag 3: Baviaanskloof - Baviaankloof Nature Reserve, 4x4 Camping tour incl maaltijden
Dag 4: Baviaankloof Nature Reserve - Baviaanskloof, 4x4 Camping tour incl maaltijden
Dag 5: Vertrek Baviaanskloof

Extensie 1: Avontuurlijke 4x4-tocht met kampeerovernachtingen in de Baviaanskloof
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 414,- p.p.€ 250,- p.p.€ 305,- p.p.€ 250,- p.p.€ 285,- p.p.€ 250,- p.p.


Extensie 2: Extra nacht in Port Elizabeth


Je kunt een extra dag toevoegen in Port Elizabeth, de dolfijnen hoofdstad. Dit is prettig als je moet vliegen, of als je het gewoon wat rustiger aan wilt doen.

Dag 3: Vrije dag in Port Elizabeth

Vrije dag in Port Elizabeth
Je kunt vandaag op je gemak van Baviaanskloof naar Port Elizabeth rijden. De stad, vaak afgekort tot P.E., is ook wel bijgenaamd ‘The Friendly City’ en ‘The Windy City’. Je hebt een vrije middag om een strandwandeling te maken, souveniers te shoppen of relaxed op een terrasje te zitten en te genieten van je laatste vakantiedag in Zuid-Afrika. Afstand: ±  150 km (3 a 3,5 uur).

Dag 4: Vertrek vanuit Port Elizabeth

Vertrek vanuit Port Elizabeth
Vanaf je accommodatie rijd je naar het vliegveld van Port Elizabeth, waar je je auto inlevert. Afstand: ± 10 km.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra nacht in Port Elizabeth:
Dag 1: Aankomst Baviaanskloof
Dag 2: Baviaankloof, vrije dag
Dag 3: Baviaanskloof - Port Elizabeth
Dag 4: Vertrek Port Elizabeth

Extensie 2: Extra nacht in Port Elizabeth
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 64,- p.p.€ 49,- p.p.€ 54,- p.p.€ 49,- p.p.€ 52,- p.p.€ 49,- p.p.


Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Rij met je eigen auto naar de lodge in de BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Rechtdoor had je NooitgedachtZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De huisjes van de lodgeZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Gezellig huisje van de berglodgeZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Logeren in de BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wandelen langs de damZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Maak een wandeling naar de grot met tekeningenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Eigenaar en gids van de lodge vertelt over de tekeningenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Heerlijk avontuur in de BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Prachtige grot vol Bushman tekeningenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De gids kan meer vertellen over de oude tekeningenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De Bushman lieten hun handtekeningen na in de BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Om de Baviaanskloof Nature Reserve in te rijden heb je een 4x4 nodigZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Maak een 4x4 tocht door de BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Met een stoere 4x4 door het natuurreservaatZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Genieten van de uitzichten in de BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Een nachtje kamperen in Baviaanskloof Natuur ReservaatZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Natuurlijk wordt er gebraaid (bbq) op een kampeertrip!Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Het avondeten wordt op het vuurtje gemaakt.Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De weg is tussen de bergen uitgehaktZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Mooie route door de Baviaanskloof Nature ReserveZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Maak een 4x4 kampeertocht door de BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Ga wandelen in de BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Trek een kloof inZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De smalle kloof ontdekkenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De kloof onderzoekenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Soms moet je wat klauterenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wonderlijk dat er toch bomen groeienZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Zouden er ook Bushman tekeningen in deze grot zijn?Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Alleen op de wereld in de Baviaanskloof. Wat een rust!