Zuid-Afrika reizen: Fiets- en wandelsafari én Big Five safari in Waterberg (malariavrij safari en Fair Trade Holiday)

Bouwstenen Zuid-Afrika vakantie – Big Five – Malariavrije safari – Waterberg – Kololo – Rustenburg – Pretoria

Ga op Big Five safari, kleinschalig en betaalbaar, op drie uur rijden van Johannesburg. De jeep- en wandelsafari's met rangers zijn malariavrij én kindvriendelijk. Rondom de lodge loopt geen gevaarlijk wild, ga mountainbiken en wandelen tussen het wild! Dit is een Fair Trade Holiday. Goed voor mens, dier en natuur en dat betekent voor jou onbezorgd genieten!
 
Deze bouwsteen is goedgekeurd met het Fair Trade Holiday keurmerk, wereldwijd het eeste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Malariavrije en kindvriendelijk safari in Zuid-Afrika
  • Spot de Big Five in Welgelegen
  • Mountainbiken en wandelen tussen het wild in Kololo (Waterberg)
  • Treed in de voetsporen van Mandela in Pretoria
  • Geniet van wildlife in Pilanesberg
  • ​Fair Trade Holiday
Reisschema
Dag 1: Aankomst Johannesburg
Dag 2: Johannesburg – Waterberg, middagsafari Kololo
Dag 3: Waterberg, middag safari Welgevonden
Dag 4: Waterberg – Rustenburg/Pretoria
Dag 5: Vertrek Pretoria/Rustenburg
Dag tot dag

Dag 1: Het begin van je safarireis door Zuid-Afrika!

Het begin van je safarireis door Zuid-Afrika!
Vandaag kom je aan in Zuid Afrika. In Johannesburg om precies te zijn. De bijnaam van Johannesburg is Egoli ('stad van goud') vanwege de goudmijnen.We organiseren een Meet&Greet (M&G) waarbij je welkom wordt geheten en een informatiepakket met je reisdocumenten overhandigt krijgt. Land je 's avonds (met een KLM vlucht), dan begrijpen we dat je zo snel mogelijk je bed in wilt duiken, vandaar dat de begroeting kort en krachtig zal zijn. Degene die de M&G verzorgt staat met een bordje met je naam er op, je op te wachten in de aankomsthal. Hierna kun je richting je hotel met een shuttlebus. Het voordeel van een aankomst 's avonds laat is dat je uitgerust aan je rondreis door Zuid-Afrika begint. Land je overdag, dan is de M&G wat uitgebreider (let op een bordje met je naam). Je kunt er voor kiezen om de huurauto direct op te halen of de shuttlebus naar het hotel te nemen. Nadat je bent gearriveerd in je hotel, heb je nog een hele dag voor je. Je kunt 's middags naar het indrukwekkende Apartheidmuseum. Of kies voor een leuke excursie zoals een ontspannen stadswandeling in downtown 'Jozi' of een bijzondere Soweto Township tour. In Soweto zijn de studentenopstanden begonnen, het begin van het einde van het Apartheidsregime. Je bezoekt het Hector Pierson museum, je ziet het huis van Nobelprijswinnaars voor de Vrede Nelson Mandela en Bisschop Desmond Tutu en je eet in een lokaal restaurant. Lees meer onder excursies. 
 
Deze bouwsteen is goedgekeurd met het Fair Trade Holiday keurmerk, wereldwijd het eeste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 

Dag 2: Je eerste safari in Zuid-Afrika!

Je eerste safari in Zuid-Afrika!
Ga om 8 uur met het transferbusje terug naar het vliegveld. Hier haal je je huurauto op. Tip: het is heel handig om voor één telefoon een Zuid-Afrikaanse SIM-kaart te kopen. Voor een tientje heb je een flinke internetbundel. Dan kun je onderweg gebruik maken van Google maps bijvoorbeeld, super handig. Reken erop dat je met al het papierwerk voor de huurauto zomaar een uur verder bent, voordat je van het vliegveld wegrijdt. 
 
Kololo Game Reserve is gelegen in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo, in het hart van het Waterberg natuurgebied. Het ligt 3 à 4 uur rijden van het vliegveld van Johannesburg af. Je kunt dus ’s ochtends vertrekken en ’s middags al je eerste safari maken! Kololo is de perfecte safaribestemming: het is malariavrij, kindvriendelijk, heeft 4 sterren classificering én is Fair Trade gecertificeerd: met oog voor mens, dier en natuur. Prettig om te weten dat je in goede handen bent! Er zijn fiets- en wandelmogelijkheden tussen het ‘kleine’ wild én mogelijkheden om de Big Five op het naastgelegen Welgevonden te zien. Dankzij de integratie van een deel van het Kololo reservaat in het naastgelegen Welgevonden Game Reserve, is Kololo nu officieel een Big Five Reserve. Welgevonden heeft een oppervlakte van 35.000 hectare en ligt 200 meter van de receptie en restaurant van Kololo af. De eigen poort vlakbij de receptie biedt direct toegang tot de Big Five van Welgevonden. Met een beetje geluk ontdek je de Big Five ook vanaf je eigen terras. Kololo heeft daarmee een uniek concept: de Big Five op steenworp afstand èn verblijfmogelijkheden in een luxe, comfortabele lodge waar alleen het veilige wild vrij rondloopt. Dit maakt Kololo ook tot een perfecte familiebestemming. De lodge heeft zelfs speciale activiteiten voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.
 
Zorg dat je uiterlijk om 14 uur aankomt voor een relaxte check in. Vanmiddag (vertrek tussen 3 en 4 uur afhankelijk van het seizoen) maak je direct je eerste safari op het 3.000 hectare grote terrein van Kololo zelf. Kololo zelf is niet Big Five gebied, maar er is genoeg te zien zoals gnoe, giraf, nyala, klipspringers, antilopen en zebra en de rangers kunnen je van alles vertellen. Ook de schuchtere dieren als bruine hyena, aardvark en het stekelvarken leven hier. Na de safari geniet je van het diner (inclusief). Het is ook mogelijk om extra een nachtsafari te boeken (niet inclusief). Deze vindt plaats tussen 20 en 21 uur. Je hebt de kans om nachtdieren te spotten onder de fascinerende sterrenhemel van het zuidelijk halfrond.
 
Meenemen op safari: camera, verrekijker, zonnebrandcrème, hoed en zonnebril, anti-insectenmiddel, goede dichte schoenen. Draag geen felgekleurde kleding. Kleed je warm aan (thermo-ondergoed, warme fleece trui en windjack mee i.v.m. open jeep), de safari's vinden altijd plaats in de koudere uurtjes van de vroege ochtend en namiddag (dieren zijn dan het meest actief). Rugzak indien wandelsafari.
  
Afstand: ±  265 km (3 uur non-stop, reken op 4 uur)
 

Dag 3: Fietsen en wandelen tussen het wild en Big Five safari

Fietsen en wandelen tussen het wild en Big Five safari
Per dag mag je één gratis safari met een ranger op in Kololo maken. Dit kun je vanochtend voor het ontbijt doen (inclusief). ’s Middags ga je op Big Five safari naar Welgevonden (inclusief).
Wil je vandaag liever tweemaal naar Welgevonden, boek en betaal dan ter plaatse   voor de tweede safari op Welgevonden. Niet alleen een Big Five safari rit per jeep, maar ook een Big Five wandelsafari op Welgevonden is mogelijk (niet inclusief). Een Welgevonden safariwandeling worden georganiseerd voor een groep van minimaal 4 en maximaal 8 personen. Minimum leeftijd is 16 jaar. Wil je dit graag doen, geef dit dan direct bij boeking aan, wij geven dit dan door aan de lodge. Echter, er zijn een beperkt aantal rangers beschikbaar en een beperkte groepsgrootte (4-8 personen), waardoor de lodge de wandelsafari op Welgevonden niet kan garanderen, maar men houdt met de planning wel zoveel mogelijk rekening met je wensen. Is een wandelsafari niet mogelijk dan kun je dus ofwel gratis met de ranger op pad in Kololo of tegen bijbetaling op safari in Welgevonden. Zowel voor de wandelsafari als safari per open jeep, ga je zo vroeg mogelijk in de ochtend met de ranger op pad (vertrek tussen 6 en 7 uur, afhankelijk van het seizoen).
 
Ga na het ontbijt zelf fietsen of wandelen (gratis gebruik van mountainbikes en wandelroutes in Kololo). Kololo bestaat uit open grasvlakten, dichtbegroeide struikvelden, bergen en valleien. Het is de ideale habitat van een grote verscheidenheid aan wilde dieren. Er lopen bijvoorbeeld giraffes, zebra's, gnoes. Er zijn ook ontzettend veel verschillende vogels te spotten. Kololo is geclassificeerd als veilig game reserve, wat betekent dat er geen gevaarlijk wild in Kololo te vinden is. Dat maakt Kololo tot een ideale plek om te wandelen of te fietsen en het wild van dichtbij te bekijken. Een unieke ervaring!
 
In de namiddag ga je de Big Five van dichtbij proberen te spotten met een Welgevonden safari van 3 uur (inclusief). Op Welgevonden zijn de Big Five te vinden,  leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. Er zijn wel 50 verschillende zoogdieren. Op de grasvlakten tref je vaak zebra’s, rode hartebeesten, en blauwe wildebeesten. Er zijn 250 vogelsoorten, waaronder de zeldzame Blauwe Kraanvogel. Samen met de ranger ga je op zoek, het is altijd afwachten welke dieren je weet te spotten, dat maakt een safari keer op keer zo spannend. Privé voertuigen voor selfdrive safari zijn hier niet toegestaan en slechts een beperkt aantal mensen heeft toegang tot het reservaat. Hierdoor is er een minimale impact op de natuur en kun je in alle rust het echte Zuid-Afrikaanse safarigevoel beleven. Welgevonden heeft prachtige savannes, rivieren, meren en bergachtige landschappen. Na de safari geniet je van het diner (inclusief).
 

Dag 4: In de voetsporen van Voortrekkers en Mandela in Pretoria OF Safari in Pilanesberg

In de voetsporen van Voortrekkers en Mandela in Pretoria OF Safari in Pilanesberg
’s Ochtends voor het ontbijt is een wandelsafari met een ranger in Kololo inclusief. Een spannende afwisseling waarbij je de wilde dieren op een totaal andere manier ervaart. Je ervaart de geuren en de geluiden van de bush intenser. Je hartslag gaat een tikkie omhoog als je een giraf ziet staan. Nu besef je pas hoe ontzettend groot deze dieren zijn. Na het ontbijt vertrek je. Er zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen.
 
a)    In de voetsporen van Voortrekkers en Mandela in Pretoria
Na deze dagen vol dieren en natuur is het tijd voor een middag cultuur. Vriendelijk voor je budget én super interessant is een duik te nemen in de geschiedenis van Zuid-Afrika in Pretoria. Daar vind je een deel van de geschiedenis vanuit Nederland afkomstige Zuid-Afrikaners terug (‘Afrikaners’ of ‘Boeren’ genoemd in Zuid-Afrika). Dit was het gebied waar de Voortrekkers in hun huifkarren naar toe trokken. Hun verhaal vind je terug in het imposante Voortrekkersmonument. En ook het Paul Krugerhuis, de voormalig residentie van de president van de republiek Transvaal, is boeiend om te bezoeken.
In Pretoria, naast Bloemfontein en Kaapstad één van de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika, vind je als in geen andere stad de kenmerken van voor en na de Apartheid. In de rechtbank in deze stad werden Mandela en zijn kameraden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en sprak hij zijn beroemde drie uur durende ‘I am prepared to die’ speech uit vanuit het beklaagdenbankje. Maar ook is hij in Pretoria geïnaugureerd tot de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika. Bij het Uniegebouw, de zetel van de Zuid-Afrikaanse regering, staat een negen meter hoog standbeeld van Mandela. Met het juiste cameraperspectief levert dit grappige selfies op met deze held.
De geschiedenis komt samen in het Freedom park. In het park staat een grote verzameling bronzen beelden van historische politieke figuren die de basis hebben gevormd voor Zuid-Afrika. Van blanke Boeren tot stamoudsten, van Voortrekkers tot ANC-leden. Laat je inspireren door hun kenmerkende citaten. Go Local tip: Op zomerse vrije dagen picknicken de locals hier. Breng een broodje mee en do as the locals do! Meer informatie? Lees onze blogs over de Nederlandse geschiedenis in Pretoria en over 4 bijzondere historische figuren in de geschiedenis van Pretoria.
Afstand: ± 250 km (3 uur non-stop rijden, reken op 4 uur)
 
OF
 
b)      Safari in Pilanesberg
Voor nog wat extra safarigevoel rijd je naar Pilanesberg. Dit wildpark ligt op ongeveer drie uur van zowel Waterberg als Johannesburg en is malariavrij. Pilanesberg ligt in een transitie zone tussen de droge Kalahari en het natte Lowveld. Dit zorgt voor een enorme variëteit aan wild, flora en fauna die je niet vaak in één gebied treft. Praktisch alle oorspronkelijke Zuid-Afrikaanse diersoorten kun je hier vinden, zoals de Big Five, wilde hond, maar ook de zeldzame Roan, Tsessebe en Sabel antilopen. Er zijn meer dan 360 vogelsoorten gespot. Door het vele wild op een relatief kleine gebied (550 km2) heb je een goede kans om wild te spotten.
In een wildpark zelf verblijven is nooit goedkoop. Een veel voordeligere optie is ‘s middags een selfdrive safari maken door Pilanesberg en slapen in het plaatsje Rustenburg, één uur rijden ten zuiden van Pilanesberg. Dit scheelt aanzienlijk in je portemonnee en je bent alvast een stukje op weg voor de volgende dag. Realiseer je wel dat hier tegenover staat dat je op de warmere momenten van de dag rijdt, en mogelijk minder dieren zult zien omdat deze op zoek gaan naar verkoeling in de schaduw van bomen.
 
Afstand Pilanesberg: ±  185 km (3 uur non-stop rijden, reken op 4 uur)
Afstand Pilanesberg - Rustenburg: ±  50 km (1 uur rijden)

Dag 5: Vertrek Pretoria/Rustenburg

Vertrek Pretoria/Rustenburg
Deze bouwsteen eindigt na het ontbijt. Vanuit Pretoria of Rustenburg zijn er verschillende goede opties om je reis te vervolgen.
 
a)    Via Lesotho naar de Kaap
Je kunt  verder rijden en wandelen in Golden Gate Nationaal Park om vervolgens Lesotho in te gaan, een bijzonder mini-koninkrijk in de bergen. Je kunt aansluitend Addo Elephant Park, de tuinroute, de wijnroute en Kaapstad bezoeken. Rij je via Lesotho, dan heb je geen binnenlandse vlucht nodig. Voordelig, milieuvriendelijk én je krijgt er een bijzondere ervaring in Lesotho bij! Je kunt in de (na)middag nog wandelen bij Golden Gate.  Zie de bouwsteen Lesotho.
Afstand Pretoria – Golden Gate: ±  360 km (4 uur non-stop, reken op 5 uur)
Afstand Rustenburg - Golden Gate: ±  425 km (5 uur non-stop, reken op 6 uur)
 
b)    Een binnenlandse vlucht vanuit Johannesburg naar Port Elizabeth voor de tuinroute
Een andere optie is natuurlijk een binnenlandse vlucht naar Port Elizabeth en vanuit hier Addo Elephant Park, de tuinroute, de wijnroute en Kaapstad te bezoeken.
Afstand Pretoria – vliegveld Johannesburg: ±  50 km (reken op 1 uur en houd rekening met eventuele spitsmomenten indien je een vliegtuig moet halen)
Afstand Rustenburg– vliegveld Johannesburg: ±  180 km (2 uur non-stop, maar houd rekening met eventuele spitsmomenten of wegwerkzaamheden indien je een vliegtuig moet halen, houd 3 uur aan)
 
c)     Drakensberg regio en neushoorns spotten
Een derde wat onbekendere, maar ontzettend leuke optie is om door te rijden naar de Drakensberg regio. Bij Witsieshoek kun je wandelen in het dramatische landschap van de Drakensberg bij Royal Natal Nationaal Park. Bij Spioenkop kun je tijdens een wandelsafari op zoek naar neushoorns. Ook kun je hier paardrijden, wandelen en een gids kan de geschiedenis van de slag bij Spionkop (of Bloedrivier) tot leven wekken. Je kunt bij Uhmlanga Rocks naar het strand. Ideaal voor een zeer gevarieerde tweeweekse vakantie of om vanuit Durban door te vliegen naar Port Elizabeth voor Addo Elephant Park, tuinroute, wijnroute en Kaapstad.
Afstand Pretoria – Witsieshoek: ±  385 km (4 uur non-stop. Reken op 5-6 uur.)
Afstand Rustenburg– Witsieshoek: ±  505 km (6 uur non-stop. Stel je in op een rijdag. Tip: je kunt een stop maken bij de Cradle of Human Kind bij Sterkfontein.

Achtergrond

Malariavrije safari in Zuid-Afrika

Van september tot en met mei wordt voor het zuiden van het Krugerpark malariatabletten ter preventie geadviseerd. Kun of wil je deze niet slikken, of reis je met kids waarvan je liever niet hebt dat zij deze slikken, dan is een safari in Waterberg een fantastisch alternatief!
 

Fietssafari en wandelsafari in Zuid-Afrika

Omdat op het terrein van de lodge zelf geen gevaarlijke dieren lopen, kun je op eigen houtje de bush in met mountainbike of door middel van de wandelroutes. Super leuk en spannend om zo actief bezig te zijn, en van dichtbij een giraf of zebra te spotten. Een wandelsafari in Kololo met een ranger is ook reeds inbegrepen, tenzij je liever een jeepsafari maakt.
 

Kindvriendelijke safari

Rondom de lodge lopen geen gevaarlijke roofdieren. Je kunt je kinderen dus vrij rond laten lopen en hoeft je geen zorgen te maken. Je kids hebben - binnen de redelijke grenzen van het normale verstand - hierdoor behoorlijk veel bewegingsvrijheid. De lodge is kindvriendelijk en er zijn zelfs speciale programmaonderdelen voor 4-12 jarigen!
 

Big Five safari

Op het naast gelegen Welgevonden kun je de Big Five spotten. Een safaririt op Welgevonden zit reeds inbegrepen. Wil je er meer, dan kun je die eenvoudig extra bijboeken. Welgevonden ligt slechts 200 meter van de lodge af. Met een beetje geluk zie je de Big Five zelfs al vanuit je luie stoel op het terras!
Hotel & Vervoer

Vervoer

Deze reis is een self-drive, wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Zuid-Afrika zijn zeer goed begaanbaar, er wordt links gereden. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën. Voor meer comfort, ruime bagage en motorcapaciteit raden we je aan minimaal een C-categorie te kiezen. Lees meer op de autohuur Zuid-Afrika pagina.
 

Accommodatie

Zuid-Afrika blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Accommodaties met het Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) keurmerk hebben een streepje voor. Ook zijn we op zoek naar de beste locaties, zodat je reistijd minimaal is.​
 

Johannesburg

Je verblijft heel handig bij een airport lodge, op een kwartiertje rijden van de luchthaven. Je wordt van de luchthaven opgehaald door de airport lodge, zodat je niet zelf hoeft te zoeken en snel je bed in kunt duiken.
 

Waterberg

Je verblijft in een lodge op een privé wildreservaat. Ontbijt en diner zijn inclusief. Per dag is er één safari (waarvan één wandelsafari) op het eigen terrein van Kololo inclusief. Mountainbikes en wandelroutes staan gratis tot je beschikking. Er is één safaririt (game drive) van drie uur op het Big Five gebied van Welgevonden inclusief. Wil je meer safariritten of safariwandelingen maken op Welgevonden, dan boek je deze ter plekke bij.
 

Pretoria

Je verblijft in een comfortabel guesthouse in een rustige wijk in Pretoria.
 

Rustenburg

Je verblijft in een middelgroot hotel buiten Rustenburg of een guesthouse in Rustenburg.
 

Parys

Je verblijft in een eenvoudig maar comfortabel guesthouse landelijk gelegen buiten het dorp. Er is geen restaurant. Voor het ontbijt krijg je een voucher waarmee je in het dorp kunt ontbijten.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 oktober 2019. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. 
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen geldt dikwijls, dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. Hiervoor geldt voor één persoon het Single Supplement. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accommodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen, je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie huurauto Zuid-Afrika. Lees ook onze voorwaarden autohuur Zuid-Afrika. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers.
 
De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Zuid-Afrika reizen: Fiets- en wandelsafari én Big Five safari in Waterberg (malariavrij safari en Fair Trade Holiday)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 882,- p.p.€ 599,- p.p.€ 693,- p.p.€ 599,- p.p.€ 656,- p.p.€ 599,- p.p.
Inclusief:
 • 1 overnachting met ontbijt in Johannesburg
 • 1 airport transfer vliegveld Johannesburg- airport hotel Johannesburg
 • 2 overnachtingen in chalet obv Full Board (ontbijt, lunch en diner) (Kololo)​
 • Kololo Safari (jeep- of wandelsafari, max. 1 per dag inclusief)
 • 1 Welgevonden Game Drive (3 uur)
 • Vrij gebruik van zwembad, mountainbikes en wandelroutes (Kololo)
 • 1 overnachting met ontbijt in Pretoria of Rustenburg

Exclusief:
 • Overige maaltijden, dranken (alcoholisch en niet-alcoholisch), snacks en fooien
 • Overige excursies buiten Kololo (bijvoorbeeld extra Big Five (wandel)safari's op Welgevonden)
 • Huurauto
 • Vliegtickets (internationaal en binnenlands)

Excursie 1: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 96,- p.p.op aanvraagop aanvraagop aanvraagop aanvraag
Inclusief: transport per auto met gids, 1 uur fietstocht met fietsgids, lunch in lokaal restaurant, entree Hector Pieterson museum, entree Apartheidsmuseum.
 

Excursie 2: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. 

Excursie 3: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Duur: circa 2 uur
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in centraal Johannesburg, waar de stadswandeling is.
 

Excursie 4: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Duur: circa 3,5 uur
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. 
Extensies

Extensie 1: Safari Pilanesberg


Wil je van nog meer safari genieten, kies dan voor een nachtje in Pilanesberg. Vervolg je reis naar het dorpje Heidelberg, om je reis naar Witsieshoek te breken. Bij Heidelberg kun je een wandeling maken door het Suikerbos Nature Reserve.

Dag 4: Op safari bij Pilanesberg

Op safari bij Pilanesberg
Afscheid van het mooie Waterberg. Vandaag vertrek je naar Pilanesberg. Dit wildpark ligt op ongeveer drie uur van Johannesburg en is malariavrij. Pilanesberg ligt in een transitiezone tussen de droge Kalahari en het natte Lowveld. Dit zorgt voor een enorme variëteit aan wild, flora en fauna die je niet vaak in één gebied treft. Praktisch alle oorspronkelijke Zuid-Afrikaanse diersoorten kun je hier vinden,zoals de Big Five, wilde hond, maar ook de zeldzame Roan, Tsessebe en Sabel antilopen. Er zijn meer dan 360 vogelsoorten gespot. Door het vele wild op een relatief kleine gebied (550 km2) heb je een aanzienlijk goede kans om wild te spotten. Voor deze extensie selecteerden we een 4 sterren lodge inclusief diner en ontbijt in Pilanesberg Nationaal Park zelf. Hierdoor kun je de safari's maken op de beste tijdstippen, namelijk op het moment dat de zon opkomt of ondergaat. Een jeepsafari met een ranger (game drive) is alvast inbegrepen, je kunt zelf kiezen of dat in de namiddag of de vroege morgen is. Wil je meer jeep safaris maken, dan kun je die naar smaak ter plekke bijboeken of je kunt met je eigen auto op safari door Pilanesberg Nationaal Park. 
Afstand Pilanesberg: ±  185 km (3 uur non-stop rijden, reken op 4 uur)

Dag 5: Optioneel safari Pilanesberg en naar Heidelberg en Suikerbos Nature Reserve

Optioneel safari Pilanesberg en naar Heidelberg en Suikerbos Nature Reserve
Misschien wil je voor het ontbijt nog een safari in Pilanesberg maken. Dit regel je ter plaatse eenvoudig met je lodge. Vertrek nadat je hebt ontbeten en ingepakt op je gemak richting Heidelberg. Verwacht geen wereldstad hier aan te treffen, maar een klein dorp, waar je bij Die Plaashuiswinkel leuke cadeaus in de winkel anex restaurantje vindt. De stijl is 'old world charme', de tijd lijkt een beetje stil te hebben gestaan. Wij genoten van koffie met cheesecake en snuffelde lekker rond. Je overnacht in een B&B waar je de echte Zuid-Afrikaanse gastvrijheid ervaart. Er is een mooi uitzicht over de waterdam waar regelmatig watervogels verschijnen en soms herten. Een lekker plekkie om eens een boek te lezen. Heb je tijd over en wil je bewegen, dan kun je in het Suikerbos Nature Reserve wandelingen maken in het mooi glooiende landschap waar ongevaarlijk wild zoals antilopen voorkomen. Een prima stop-over om de route te onderbreken. Afstand: ±  250 km (3 uur en een kwartier non-stop)

Dag 6: Vertrek uit Heidelberg

Vertrek uit Heidelberg
Vanuit Heidelberg kun je je route vervolgen. Je kunt verder rijden naar Golden Gate om vervolgens Lesotho in te gaan. Je kunt ’s middags wandelen bij Golden Gate Nationaal Park. Er zijn hier enkele korte wandelroutes van 1 à 2 uur. Voor meer informatie zie de bouwsteen Golden Gate & Lesotho. Afstand Heidelberg - Golden Gate: ±  300 km (3 á 3,5 uur non-stop, afhankelijk van je route en verkeer)
Of rij verder naar Witsieshoek in Royal Natal Nationaal Park, om te wandelen in de noordelijke Drakensbergen. Je kunt ’s middags bij de lodge al wandelen. Voor meer informatie zie de bouwsteen Drakensberg, neushoorns, dolfijnen en strand (Fair Trade Holiday). Afstand Heidelberg - Witsieshoek: ±  300 km (3 á 4 uur non-stop, afhankelijk van je route en verkeer)
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Safari Pilanesberg:
Dag 1: Aankomst Johannesburg
Dag 2: Johannesburg – Waterberg, middagsafari Kololo
Dag 3: Waterberg, middag safari Welgevonden
Dag 4: Waterberg - Pilanesberg, diner, jeepsafari (game drive)
Dag 5: Pilanesberg – Heidelberg
Dag 6: Heidelberg, vertrek

Extensie 1: Safari Pilanesberg
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 809,- p.p.€ 472,- p.p.€ 584,- p.p.€ 472,- p.p.€ 539,- p.p.€ 472,- p.p.
Excursies

Johannesburg

Excursie 1: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela

Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
Per auto word je opgehaald bij je hotel. Je fietst een uur door Soweto, en ziet de levendigheid van de markt met de lokale shebeen (illegaal bierhuis). Indien je niet wilt fietsen, kan dit ook per auto. Met de gids spring je weer in de auto naar een bijzondere straat, hier staan de huizen van twee Nobelprijs voor de Vrede winnaars: bisschop Desmond Tutu en voormalig president Nelson Mandela. Om de hoek staat het Hector Pieterson monument, waar de politie op 16 juni 1976 het vuur opende op 10.000 ongewapende, voor beter onderwijs demonstrerende scholieren. De beroemde World Press Photo van de gewonde scholieren veroorzaakte een wereldwijde keten van protest, waardoor uiteindelijk economische en culturele sancties werden opgelegd door andere landen. Dit betekende het begin van het einde voor het Apartheidsregime. Het Soweto/Hector Pieterson-museum verhaalt over deze periode. Je luncht in een goed, lokaal restaurantje, de andere bezoekers zijn geen toeristen, maar inwoners van Soweto. Je bezoekt het Apartheidsmuseum (incl entree): enorm informatief en indrukwekkend en een must-visit in Johannesburg.
 
Deze excursie is goedgekeurd met het Fair Trade  Tourism (FTT) keurmerk, wereldwijd het eeste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 
 

Excursie 1: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 96,- p.p.op aanvraagop aanvraagop aanvraagop aanvraagExcursie 2: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)

I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Deze stadswandeling door de wijk Newtown laat je verschillende kanten van downtown Johannesburg zien. Van metershoge graffiti kunst tot traditionele kruidendokter en van authentieke Afrikaanse kleding tot het advocatenkantoor van Mandela en Tambo. Groet je iemand in dit ontspannen volksbuurtje, dan krijg je een brede smile terug. Je krijgt een totaal ander beeld van Johannesburg en na afloop zeg je vast: I love Jozi! Tip: vraag de gids of The Sheds deze dag open is, deze art-foodcourt is bijzondere plek om na afloop koffie te drinken of te lunchen. Duur: circa 2,5 uur

Excursie 2: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraagExcursie 3: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)

I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Voel de vibe van Johannesburg! Als je van metropolen als New York en hun stadscultuur houdt, dan kan Johannesburg je aangenaam verrassen. Het stadsbestuur heeft het unieke besluit genomen dat kunst in de straat te zien moet zijn, zodat iedereen ervan kan genieten. Kunstenaars uit de hele wereld worden uitgenodigd om enorme kunstwerken op gebouwen te maken. Dit is geen gewone graffiti, dit is kunst! Tip: vraag de gids om een tip voor een leuke plek om na afloop zelf koffie te drinken of te lunchen. Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in centraal Johannesburg, waar de stadswandeling is.Duur: circa 2 uur

Excursie 3: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraagExcursie 4: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)

Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Geïnteresseerd in Mandela en de vrijheidsstrijd? Dan is deze wandeling iets voor jou. Je wandelt onder andere langs het advocatenkantoor van Nelson Mandela en Oliver Tambo in Newtown, waar ze opkwamen voor de rechten van mensen die door het Apartheidsysteem problemen hadden. Maar ook andere vrijheidsstrijders zoals Walter en Albertina Sisulu lieten hier hun voetsporen achter. Een leerzame wandeling! Tip: vraag de gids of The Sheds deze dag open is, deze art-foodcourt is bijzondere plek om na afloop koffie te drinken of te lunchen.
Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. Duur: circa 3,5 uur

Excursie 4: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag


Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen -

Reacties van reizigers (2)

"Mooie natuur, interessante cultuur, lekker eten en leuke mensen."

Rondreis Zuid-Afrika

Christien de Kanter - 13-08-2018
Een indrukwekkende rondreis, waarbij we veel hebben gezien. Mooie natuur, interessante cultuur, lekker eten en leuke mensen. De meeste accomodaties waren gewoon goed; van 'fantastisch', in Marakele en Spioenkop, tot 'prima'. Met 1...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Fiets- en wandelsafari én Big Five safari in Waterberg (malariavrij safari en Fair Trade Holiday)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Top Zuid-Afrika reis, met veel afwisseling!"

Zuid-Afrika reizen: Op Safari in Krugerpark en Limpopo

Carin Weitering - 14-11-2016
Wat een topreis met heel veel afwisseling! Over het algemeen overtroffen de accommodaties onze verwachtingen. De lodges in Limpopo waren uitstekend en de Game Reserve was absoluut een topper. Bij de Panorama Route overnachten we in een lodge met een bijzondere warme sfeer ...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Fiets- en wandelsafari én Big Five safari in Waterberg (malariavrij safari en Fair Trade Holiday)
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie