Zuid-Afrika reizen: Golden Gate & Koninkrijk Lesotho

Bouwstenen Zuid-Afrika vakantie - Golden Gate Park - Pony trekking Malealea, Lesotho - Basotho volk - Semonkong Waterval - Cradock

Ga van de gebaande paden in Lesotho! De Kingdom in the Sky is nog echt authentiek. Maak kennis met de Basotho herders op hun pony’s, gehuld in hun kleurige kleden. Maak een spectaculaire ponytrek in Malealea. Wandel naar of abseil van een donderende waterval in Semonkong. Go Local en leer alles over het traditionele Basotho volk. Geniet van de zonsondergang in Golden Gate Park.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Zonsondergang Golden Gate Park
  • Koninkrijk Lesotho
  • Basotho volk
  • Ponytrek Malealea
  • Extensie: Semonkong
Reisschema
Dag 1: Golden Gate Nationaal Park, entree
Dag 2: Golden Gate - Malealea (Lesotho)
Dag 3: Malealea, pony trek
Dag 4: Malealea - Cradock
Dag 5: Vertrek Cradock
Dag tot dag

Dag 1: Zonsondergang in het Golden Gate National Park

Zonsondergang in het Golden Gate National Park
Vandaag rij je naar het het Golden Gate National Park. Gelegen aan de voet van het Maluti gebergte in het noord-oost gedeelte van de Vrijstaat liggen de Golden Gate Hooglanden. De naam Golden Gate is afkomstig van de gouden glinsteringen van de zon op de zandstenen waar het park bekend om staat. Vanuit de accommodatie kun je verschillende kortere wandelingen (van 1 tot een paar uur) maken rondom de Brandwag rots en naar de Echo grot. Tegen schemering maak je,  met een beetje geluk, een spectaculaire zonsondergang mee. Vergeet je flesje Zuid-Afrikaanse wijn niet voor een sundowner. De zandstenen rotsen vormen grillige formaties, met name de imposante Brandwag rots is befaamd. Vanuit je accommodatie heb je een prachtig uitzicht op de zonsondergang. Afstand: ± 325 km.
 
De genoemde afstanden zijn de rechtstreekse afstanden tussen de accommodaties. Je zult goede snelweg afwisselen met kleinere wegen, wat je gemiddelde snelweg omlaag brengt naar gemiddeld circa 50 km/uur.
Wij compenseren de CO2 uitstoot voor je.
 

Dag 2: Basotho volk in Malealea, Lesotho

Basotho volk in Malealea, Lesotho
Je steekt de grens over naar Malealea, gelegen in een afgelegen deel van het adembenemend mooie westelijke Lesotho en is het thuis van het Basotho volk. De lodge waar je verblijft wordt al decennia gerund door de familie Jones, met een fenomenale lokale kennis. De lodge doet veel om door middel van toerisme een positieve bijdrage te leveren aan leefomstandigheden van de lokale gemeenschap. Er zijn verschillende Basotho jongerenkoren en lokale Basotho muziekgroepen die met hun zelfgemaakte instrumenten aan het einde van de dag de reizigers entertainen. Het is ook leuk om met een gids een uur door het dorp te wandelen en uitleg te krijgen. Afstand: ± 210 km.
 
Wil je langer in Lesotho blijven, dan kun je op deze dag de Extensie Semonkong invoegen. Je rijdt dan diep centraal Lesotho in en verblijft in een fijne lodge. Een echte aanrader!
 

Dag 3: Pony rijden in de bergen van Lesotho

Pony rijden in de bergen van Lesotho
Overdag is er bij de lodge een overvloed van optionele activiteiten om uit te kiezen om Malealea of omgeving te verkennen. We hebben een dag ponytrek, dé highlight van Lesotho, alvast voor je ingepland (inbegrepen). Je rijdt dan, net als de locals op een Besotho pony over smalle bergpaden door de bergen. Het landschap én hoe de pony’s over de rotsen klauteren is spectaculair te noemen! Je hoeft geen paardrijervaring te hebben, je pony baant zijn weg wel, maar je moet ook niet heel bang zijn uitgevallen, want het is best een avontuurlijke tocht. Je stopt om de rotstekeningen die door de San mensen zijn gemaakt te bekijken. Later stop je bij de waterval om te lunchen. Op zo’n ponyrug voel je je toch meer één met de natuur en het is dan ook echt een tocht om nooit te vergeten!

Dag 4: Terug in de tijd in Cradock

Terug in de tijd in Cradock
Vandaag ga je weer de grens over naar Cradock in de Oostkaap provincie van Zuid-Afrika. Cradock is in 1813 gebouwd als militair bolwerk om de zwaar bevochte grens te bewaken. Het plaatsje is vol met nationale monumenten en prachtige oude gebouwen zoals de typische Karoo tuishuise (dorpshuisjes) en kerkjes. Vandaag de dag is de stad het centrum van de productie van wol, mohair, rundvlees, zuivel en fruit. Afstand: ± 400 km.

Dag 5: Mountain Zebra spotten en vervolg je route.

Mountain Zebra spotten en vervolg je route.
Na het ontbijt verlaat je Cradock voor je volgende bouwsteen. Je kunt vanuit hier naar Port Elizabeth (afstand: ± 240 km) rijden om het vliegtuig naar huis te pakken of naar Addo Elephant Park (afstand: 215 ± km) om je weg te vervolgen met de Garden Route. Naar Addo rij je in minder dan 3 uur, dus je hebt genoeg tijd om onderweg een bezoek te brengen aan het Mountain Zebra Park, 12 kilometer ten westen van Cradock. Een park van 28.000 hectare, mooie uitzichten over de Karoo en natuurlijk een van de zeldzaamste dieren ter wereld: de Mountain Zebra (Equus Zebra). Er zijn inmiddels weer 300 van deze zeldzame zebra’s in het park. Overigens kun je hier ook een cheeta tracking met een ranger doen. Er is maar 1 jeep per dag, dus reserveer dit tijdig. Afstand: ± 215-240 km.

Hotel & Vervoer

Autohuur

De leukste manier om Zuid-Afrika te ontdekken is door een ‘self-drive’, zelf rijden met een huurauto door Zuid-Afrika. Het geeft je de ultieme vrijheid om te stoppen waar en wanneer je wilt. Onze autoverhuur prijzen zijn niet alleen heel voordelig, ze zijn ook nog eens inclusief een uitgebreid Supercover verzekeringspakket. Omdat de prijs van de huurauto Zuid-Afrika afhangt of je reist in het hoog- of laagseizoen, en omdat je zelf kunt kiezen welke categorie je wilt huren, zijn de prijzen voor de huurauto nog niet inbegrepen in de bouwsteen. Lees meer op onze huurauto Zuid-Afrika pagina en kijk voor meer informatie op onze Voorwaarden huurauto Zuid-Afrika.

Accommodatie

Zuid-Afrika blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij selecteren kleinschalige en bijzondere accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Accommodaties met het Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) keurmerk hebben een streepje voor. Ook zijn we op zoek naar accommodaties met de beste ligging, zodat je reistijd minimaal is. Waar mogelijk slapen we dan ook in de goede zelfcatering huisjes van de South African National Parks (SAN Parken).
 

Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 oktober 2019. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. 
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen geldt dikwijls, dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. Hiervoor geldt voor één persoon het Single Supplement. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accommodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen, je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie huurauto Zuid-Afrika. Lees ook onze voorwaarden autohuur Zuid-Afrika. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers.
 
De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Zuid-Afrika reizen: Golden Gate & Koninkrijk Lesotho
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 439,- p.p.€ 230,- p.p.€ 300,- p.p.€ 230,- p.p.€ 272,- p.p.€ 230,- p.p.
Inclusief:
 • 3 overnachtingen met ontbijt
 • 1 overnachting in een zelfcatering huisje (zonder ontbijt) (Golden Gate) incl entree Golden Gate
 • 1 dag ponytrek met gids (Malealea)

Exclusief:
 • Vluchten
 • Autohuur Zuid-Afrika
 • Overige maaltijden
 • Overige excursies
 • Overige entrees of conservation fee , donaties en fooien.

Extensies

Extensie 1: Aankomst in Johannesburg


Voeg deze overnachting toe aan je reis als je een dag extra in Johannesburg wilt doorbrengen. Doe de Township Excursie of bezoek het Apartheidsmuseum.

Dag 1: Aankomst in Johannesburg

Aankomst in Johannesburg
Vandaag kom je aan in Zuid Afrika. Op het vliegveld van Johannesburg wordt je opgewacht voor een transfer naar je accommodatie. Hierdoor hoef je niet direct in de drukke stad te rijden. Sommige vluchten (bijvoorbeeld KLM) komen ’s avonds laat aan en je zult dan vooral in je bed ploffen om morgen fris van start te gaan. Met alle andere airlines maak je een tussenstop en kom je 's ochtends aan. Ook dan is het lekker na een lange vlucht om niet zelf te rijden. Een dag in de metropool Johannesburg hoef je je zeker niet te vervelen. Neem bijvoorbeeld een taxi naar het indrukwekkende Apartheidmuseum of doe een bijzondere Soweto Township tour doen (zie excursies). In Soweto zijn de studentenopstanden begonnen, het begin van het einde van het Apartheidsregime en je bezoekt het Hector Pieterson museum. Je ziet ook het huis van Nobelprijswinnaars voor de Vrede Nelson Mandela en Bisschop Desmond Tutu. Ook fiets je door Soweto en eet je in een lokaal restaurant. Of kies voor een van onze hippe stadswandelingen met verschillende thema's (I love Jozi, Voetsporen Nelson Mandela en I love Graffitti) door een van de gezellige wijkjes downtown. Afstand: ± 20 km
 
Alternatief Pretoria:
Voor Pretoria (op aanvraag) kun je gelijk je huurauto vanaf het vliegveld meenemen, zodat je in Pretoria kunt rondrijden. Je informatiepakket krijg je dan bij de autoverhuur. In Pretoria is bijvoorbeeld het Voortrekkersmuseum interessant en benoemd tot Hidden Treasure. Je krijgt inzicht in de geschiedenis en de ontberingen van de blanke pioniers, toen vooral Nederlanders, nu Afrikaners of Boeren genoemd. Zuid-Afrika heeft een complexe geschiedenis en wij vinden het zelf bere-interessant om dit van verschillende perspectieven te bekijken. Afstand: ± 50 km

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Aankomst in Johannesburg:
Dag 1: Aankomst Johannesburg
Dag 2: Golden Gate Nationaal Park, entree
Dag 3: Golden Gate - Malealea (Lesotho)
Dag 4: Malealea, pony trek
Dag 5: Malealea - Cradock
Dag 6: Vertrek Cradock

Extensie 1: Aankomst in Johannesburg
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 87,- p.p.€ 64,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.


Extensie 2: Go Local in Semonkong


Hou je ervan van de gebaande paden te gaan? Naar plekken gaan waar je nauwelijks toeristen tegen komt, zodat je in contact met de locals komt? Dan is deze bijzondere extensie naar het hart van Lesotho iets voor jou. Vanuit de heerlijke lodge in de hooglanden kun je diverse activiteiten ondernemen.

Dag 2: Semonkong: het best bewaarde geheim van Lesotho

Semonkong: het best bewaarde geheim van Lesotho
Vandaag ga je de grens over met Lesotho en rij je door naar Semonkong. We vinden dit adresje het best bewaarde geheim van Lesotho! Auto’s kom je maar weinig tegen, wel veel herders op hun pony, hun kleurige Basotho dekens omgeslagen. Of mensen met pakezels. De vrouwen dragen traditionele jurken met bijpassende hoofddoek. Je rijdt over het platteland met traditionele dorpen, bestaande uit rondavels met daken van gras. De klok lijkt honderd jaar stil te hebben gestaan. Wij vroegen ons echt af waar we terecht zouden komen. De verrassing was groot toen we bij de heerlijke lodge aankwamen. Geniet van een lekker diner en plan je activiteiten voor de volgende dag. Afstand: ± 210 km.

Dag 3: Waterval wandeling en cultuur snuiven

Waterval wandeling en cultuur snuiven
De lodge werkt met al haar activiteiten intensief samen met de lokale bevolking, zodat zij ook beter worden van het toerisme. De presentatie van Mé Masetho Elisabeth over het gebruik van de traditionele Basotho dekens is ongeëvenaard, deze hebben we dan ook inclusief opgenomen in de trip. Van niemand hebben we op zo’n grappige manier zoveel inzicht gekregen, in het leven van een Basotho, als van haar! Alleen al hierom zou je de omweg naar Semonkong moeten maken. De rest van de dag kun je zelf indelen. Voor een paar euro neemt een lokale gids je lopend of per pony mee naar de Maletsunyane waterval. Onderweg kun je leuk kletsen en kom je veel te weten over het leven in Lesotho. Onze gids bleek bijvoorbeeld leraar Engels te zijn. In het regenseizoen dondert het water met zoveel geweld naar beneden, dat de nevel een witte rook lijkt te zijn. In de lokale taal werd het dan ook ‘De plaats van rook’ genoemd. Sportievelingen kunnen -bij laag water- helemaal omlaag klauteren de kloof in. Ben je een avonturier en heb je geen last van hoogtevrees? De abseil langs de waterval is met 204 meter volgens het Guiness Book of Records de hoogste georganiseerde abseil ter wereld! Ook zonder ervaring leer je in 1 dag deze adrenalinetrip te maken. Ook de rondleiding waarbij je het dagelijks leven in het dorp te zien krijgt, is erg de moeite waard. Wat je wilt doen, kun je ter plaatse beslissen en de lodge regelt het dan voor je. 

Dag 4: Afscheid van de ‘plaats van rook’

Afscheid van de ‘plaats van rook’
Als je gisteren niet alle activiteiten op je verlanglijstje hebt kunnen doen, kun je vanmorgen nog een korte activiteit kiezen. Je verlaat Semonkong, op weg naar Malealea. Naar Malealea rij je normaliter -in goede weeromstandigheden- in ca 4 uur.
 
Je rijdt vandaag naar Malealea, gelegen in een afgelegen deel van het adembenemend mooie westelijke Lesotho en is het thuis van het Basotho volk. De lodge waar je verblijft wordt al decennia gerund door de familie Jones, met een fenomenale lokale kennis. De lodge doet veel om door middel van toerisme een positieve bijdrage te leveren aan leefomstandigheden van de lokale gemeenschap. Er zijn verschillende Basotho jongerenkoren en lokale Basotho muziekgroepen die met hun zelfgemaakte instrumenten aan het einde van de dag de reizigers entertainen. Het is ook leuk om met een gids een uur door het dorp te wandelen en uitleg te krijgen. Afstand: ± 165 km.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Go Local in Semonkong:
Dag 1: Golden Gate Nationaal Park, entree
Dag 2: Golden Gate - Semonkong
Dag 3: Semonkong, tradionele Basotho blanket presentatie
Dag 4: Semonkong - Malealea
Dag 5: Malealea, pony trek
Dag 6: Malealea - Cradock
Dag 7: Vertrek Cradock

Extensie 2: Go Local in Semonkong
Prijs beschikbaar op aanvraag


Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Onderweg naar Golden Gate NPZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Golden Gate NPZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wandelen in Golden Gate NP bij Brandwag rotsZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Golden Gate NP - Brandwag RotsZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Uitzicht in Golden Gate NPZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Uitzicht in Golden Gate NPZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Semongkong - UitzichtZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Dorpje in de vallei bij SemongkongZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Wandelen bij SemongkongZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Semongkong - Herders op hun ponyZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Semongkong - Bij de Maletsunyane watervalZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Semongkong - Traditionele huisjesZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Uitzicht MalealeaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Ponytrek bij MalealeaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - MalealeaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - In de tuin bij het Basotho volkZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Basotho Volk van MalealeaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Basotho Volk van Malealea

Reacties van reizigers (4)

"Van Johannesburg naar Kaapstad. Een prachtige reis met veel 'Going Local'."

Johannesburg -Golden Gate NP - Lesotho - Tsitsikamma - Addo NP - Knysna - Oudtshoorn - Montagu - Hermanus - Stellenbosch - West Coast NP - Cederbergen - Soweto

Frits Bouwens - 29-12-2014
Frits ik doe dit echt niet!' Met paniekogen kijkt mijn Nynke mij aan op het eerste platform van de Canopytour in Tsitsikamma. Haar hoogtevrees waar ze maanden aan gewerkt heeft, wordt haar even teveel. Even later hangt ze toch aan de kabel op dertig meter hoogte boven de grond en roe...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Golden Gate & Koninkrijk Lesotho
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"We zagen allerlei verschillende kanten van Zuid-Afrika"

Zuid-Afrika reizen - Swaziland - Lesotho

Ies Bos en Yvonne Hendriksen - 20-11-2014
We hadden een prachtige reis. De natuur in Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho is overweldigend. We hadden de mooiste accommodaties en “een dag leven als een Zulu” is heel speciaal en iet...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Golden Gate & Koninkrijk Lesotho
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Go Local reis naar Lesotho, Swaziland, Drakensbergen en Botswana"

Zuid-Afrika rondreis - Lesotho - Swaziland - Drakensberg - Botswana - kampeerreis - Victoria Falls

Eelco en Mariska - 11-08-2014
Wij hebben met onze kinderen (20 en 18) met een huurauto gereisd naar Lesotho, Swaziland en Drakensbergen en Botswana. Het zijn allemaal gebieden die goed zelf te bereizen zijn. De overnachtingen, geregeld door Foot...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Golden Gate & Koninkrijk Lesotho
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Rondreis door Zuid-Afrika, Swaziland, Lesotho én Kaapstad"

Zuid-Afrika reizen - Johannesburg - Graskop - Krugerpark - Swaziland - St Lucia - Drakensberg - Lesotho - Kaapstad

Marijn en Joanne - 07-08-2013
Onze reis door Zuid-Afrika, Swaziland én Lesotho was heel mooi. We werden heel fijn opgevangen in Johannesburg, dat was een makkelijke start van de reis. We kregen een routebeschrijving, maar hadden ook zelf de Tomtom mee en hier de kaart van Zuid-Afrika...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Golden Gate & Koninkrijk Lesotho
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie