Zuid-Afrika reizen: Midlands, Underberg en Drakensbergen

Bouwstenen Zuid-Afrika vakantie - Midlands - Howick - Underberg - Sani Pas, Lesotho - Drakensbergen - Johannesburg

Shop in de pittoreske Midlands, het best bewaarde geheim van Zuid-Afrika. Slaap bij de boer in Underberg en maak een trip naar de Sani Pas in Lesotho. Drink een biertje in de hoogste bar van Afrika. Wandel in de majestueuze Drakensbergen en bekijk de oeroude tekeningen van de San.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Onontdekt Midlands & Mandela Capture Site
  • Sani Pas: hoogste pas van Afrika
  • Mini-Koninkrijk Lesotho
  • Slapen bij de boer in Underberg
  • Wandelen in de Drakensbergen
Reisschema
Dag 1: Aankomst Howick
Dag 2: Howick - Underberg
Dag 3: Underberg
Dag 4: Underberg - Drakensberg
Dag 5: Drakensberg
Dag 6: Drakensberg - vliegveld Johannesburg
Dag tot dag

Dag 1: Historisch Howick aan de Midland Meander

Historisch Howick aan de Midland Meander
Je rijdt naar Howick, een klein plaatsje aan de zogenaamde Midland Meander. Een route die kronkelt door het glooiende heuvellandschap, met allerlei leuke ateliers, kleine winkeltjes en restaurantjes. Qua sfeer heeft het wel iets van de gezellige route door de Kaap. Je hebt de hele middag om rond te neuzen. Onze shopadresjes: Groundcover heeft prachtige leren schoenen, tassen en riemen, Zulu-lulu is bekend om zijn mooie beelden en grappige servies, Things we love heeft leuke broccante curiosa, en de handgemaakte schoenen van Tsonga zie je terug in advertenties in glossy Zuidafrikaanse tijdschriften. Stop onderweg voor een lekkere kop koffie met een taartje. Er is kaas, chocola en wijn te proeven. ’s Avonds zou je in de Engelse pub Old Main enkele huisgebouwen biertjes kunnen uitproberen. We kunnen nog wel even doorgaan, maar ga het zelf ontdekken! Afstand: ± 75 km
 

Dag 2: Underberg, de plaats van de vriendelijke reuzen

Underberg, de plaats van de vriendelijke reuzen
Voor het ontbijt ga je op eigen gelegenheid naar het restaurantje onderin het hotel. Het ontbijt is exclusief, waardoor je zelf kunt bestellen wat je wilt. De zuidelijke Drakensberg ligt wat van de toeristische route af en daardoor ook nog authentiek Zuidafrikaans. Hier vindt je landschappen van dramatische schoonheid met veel wandelpaden. Wij waren meteen verliefd! Underberg, een klein plaatsje aan de voet van de zuidelijke Drakensbergen, is het middelpunt van de lokale (boeren)gemeenschap. Je slaapt in het oude landhuis op een veeboerderij, waar gastvrouw Sue heerlijke maaltijden klaarmaakt. Zuid-Afrika is een echte ‘regenboognatie’ en na Venda’s, Swazi’s en Zulu’s is het ook leuk om wat meer te weten te komen van de Afrikaanse boeren. Het is Afrikaans is een grappig taaltje. Als men snel met elkaar praat, lijkt het net of je de Zweedse Chef uit de Muppetshow hoort, er is geen touw aan vast te knopen, maar als iemand rustig praat, begrijp je alles. Wij vonden het erg leuk om met de gids een excursie over de enorme boerderij te maken. Tweeduizend melkkoeien worden hier gehouden en de boerderij staat bekend om zijn goede trekpaarden. De koeien, wildebeesten, paarden, zebras’s, ezels, muilezels en zelfs een zonkie (kruising tussen een ezel en een zebra) staan samen te grazen in de wei. Boer Peter merkte namelijk dat de dieren hier veel gezonder en gelukkiger van werden. De gids neemt je zeker mee naar Ysterman (IJzerman) een gigantische, ongetemde, maar vriendelijke reus van een trekpaard. Op de boerderij zijn enkele San rotstekeningen te vinden. De San waren de eerste inwoners van dit gebied. Helaas werden deze mensen door de Zulu’s uitgeroeid in het midden van de 19e eeuw. Door de giftige pijlen van de San, dachten de Zulu’s dat ze konden toveren en waren ze erg bang van hen! Afstand: ± 125 km

Dag 3: De Sani Pas naar Lesotho (optioneel)

De Sani Pas naar Lesotho (optioneel)
Het toeristische hoogtepunt in Underberg vormt (letterlijk) de Sani Pas, de hoogste bergpas in Zuid-Afrika. Deze weg vormt een verbinding tussen Zuid-Afrika en Lesotho op 2874m boven de zeespiegel. Het gedeelte na de Zuid-Afrikaanse grenspost is een grindpad en zeer steil vol bochten. Dit stuk is alleen met een 4x4 auto en bij goed weer te ondernemen! Bij de accommodatie is de excursie te boeken. Onderaan de berg krijg je een stempel in je paspoort als je Zuid-Afrika verlaat, vervolgens rij je uren over de kronkelweg met haarspeldbochten door ‘niemandsland’ en een dikke 2800 meter hoger krijg je weer een stempel van de douane van Lesotho (paspoort en aanvullende documenten, zoals geboortebewijs kinderen, meenemen!). Aan de top kun je lunchen in de hoogste pub van Afrika. Je bezoekt een Lesotho huisje net over de grens. Om weer naar beneden te gaan, moet je eerst weer ‘uitstempelen’ in Lesotho en beneden krijg je weer een stempel voor Zuid-Afrika!
 
Wil je niet de optionele Sani Pas excursie doen, dan is er genoeg te doen in de omgeving. Underberg is waarschijnlijk de bekendste plaats voor het zgn. ‘flyfishing’, forel vissen, maar je kunt in de omgeving ook mountainbiken, kanovaren, abseilen, paardrijden, heerlijk wandelen, vogels spotten en golfen. In het stadje Himeville kun je een museum bezoeken dat informatie geeft over de komst van de eerste blanke kolonisten in 1890. In het Loteni Reservaat kun je een prachtige  trektocht maken. Het Coleford Nature Reserve is een schilderachtig reservaat, gesticht in 1948 als een antilopenfokkerij. Het is nu meer een recreatiepark dan een natuurreservaat.

Dag 4: Van de zuidelijke naar de centrale Drakensbergen

Van de zuidelijke naar de centrale Drakensbergen
Van de zuidelijke Drakensbergen naar de centrale Drakensbergen, verandert het landschap weer totaal. Je verblijft in Giants Castle Park, diep in de Centrale Drakensbergen. Een toplocatie, met een heerlijk eigen huisje midden in het Nationaal Park zelf, vanwaar je alle wandelingen kunt maken. Het park is ondermeer bekend geworden door de Bushmen cave, een grot waar San rotstekeningen bekeken kunnen worden en een bushmentafereel is nagebootst. Het ontbijt is inclusief en wordt in het restaurant geserveerd. In het restaurant kun je ook prima lunchen en dineren. Echter wij vonden het heerlijk op deze reis om een huisje te hebben waar je zelf eens een boterham kunt smeren en 's avonds kunt barbecueën en een flesje wijn open trekken. In deze relaxte omgeving, heb je daar ook alle tijd voor. Zorg wel dat je boodschappen hebt gehaald voordat je de snelweg afgaat, want in dit afgelegen gebied vindt je geen supermarkten meer en het winkeltje is heel erg beperkt (mn houdbaar eten in potten en blikken). Afstand: ± 250 km

Dag 5: Giants Castle in Drakensbergen

Giants Castle in Drakensbergen
Vandaag heb je voldoende tijd om uitgebreid van de natuur te genieten. Het Nationaal park heeft verschillende routes voor korte en lange wandelingen met prachtige vergezichten. Je loopt echt op de hooglanden en je wordt gewoon stil van de immensheid. Alsof je aan het eind van de wereld bent. ’s Avonds lekker op de veranda van je huisje ‘braaien’ met een flesje Zuid-Afrikaanse wijn erbij.

Dag 6: Naar het vliegveld van Johannesburg

Naar het vliegveld van Johannesburg
Vanuit Drakensberg rijd je in circa 5 uur naar het vliegveld van Johannesburg, op tijd voor een avondvlucht. Als je de volgende morgen pas vliegt, kunnen we natuurlijk een extra nacht in Johannesburg of omgeving boeken. Afstand: ± 525 km

Hotel & Vervoer

Vervoer

Deze reis is een self-drive, wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Zuid-Afrika zijn zeer goed begaanbaar, er wordt links gereden. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën. Voor meer comfort, ruime bagage en motorcapaciteit raden we je aan minimaal een C-categorie te kiezen. Lees meer op de autohuur Zuid-Afrika pagina.
 

Accommodatie

Zuid-Afrika blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Accommodaties met het Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) keurmerk hebben een streepje voor. Ook zijn we op zoek naar de beste locaties, zodat je reistijd minimaal is.
 

Howick

Je slaapt in een historisch hotel, waar ook Paul Kruger (president Zuid-Afrika), Cecil Rhodes (oprichter en president van Rhodesië, de vroegere naam van Zimbabwe), de schrijver Mark Twain en ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley (‘Dr Livingstone, I presume?’) hebben geslapen. Er is een Victoriaans lunchroom waar je kunt ontbijten, lunchen en taartjes eten. Voor het diner kun je naar een nabij restaurant (ga op tijd, zaken sluiten hier om 8 uur al).
 

Underberg

Je slaapt in een landhuis op een werkende veeboerderij. Het is heel rustig en landelijk gelegen. De kamers zijn ‘countrystyle’ ingericht. Er wordt een heerlijk diner voor je gekookt (ontbijt en diner inbegrepen).
 

Drakensberg (Giants Castle)

Je slaapt in het Nationaal Park zelf en hebt een huisje voor 2 met gelegenheid om zelf te koken en uiteraard te ‘braaien’ (barbecue). Haal je boodschappen uiterlijk in Escourt (ca 3 kwartier rijden). Er is echter ook een restaurant als je geen zin hebt om te koken. In ieder geval is het huisje heerlijk om zelf een kopje thee te zetten of een wijntje open te trekken. Omdat je in de officiële accommodatie van het Nationaal Park slaapt, is dit de beste uitvalsbasis voor wandelingen in Drakensbergen.
 

Extensie Johannesburg

Je slaapt in een kleine, knusse Bed&Breakfast. Je host is een Nederlander, wat heel gezellig is om te vertellen wat je hebt meegemaakt tijdens deze reis. Er zijn maar 3 gastenkamers, waardoor er een prettige persoonlijke sfeer is.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 oktober 2019. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. 
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen geldt dikwijls, dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. Hiervoor geldt voor één persoon het Single Supplement. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accommodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen, je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie huurauto Zuid-Afrika. Lees ook onze voorwaarden autohuur Zuid-Afrika. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers.
 
De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Zuid-Afrika reizen: Midlands, Underberg en Drakensbergen
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 467,- p.p.€ 363,- p.p.€ 398,- p.p.€ 363,- p.p.€ 384,- p.p.€ 363,- p.p.
Inclusief:
 • 1 x overnachtingen excl ontbijt (Howick)
 • 2x overnachting met ontbijt (Underberg)
 • 2 overnachtingen in een (zelfcatering) chalet met ontbijt in Drakensberg
 • 2x entree Drakensberg Nationaal Park 

Exclusief:
 • Vluchten
 • Autohuur Zuid-Afrika
 • Overige maaltijden
 • Overige excursies
 • Overige entrees of conservation fees, donaties en fooien.

Extensies

Extensie 1: Laatste nacht in Johannesburg


Voeg deze overnachting toe aan je reis als je een dag extra in Johannesburg wilt doorbrengen. Doe de Township Excursie of bezoek het Apartheidsmuseum.

Dag 6: Naar Johannesburg

Naar Johannesburg
Vanuit Drakensberg rijd je in circa 5 uur naar Johannesburg.

Dag 7: Naar het vliegveld van Johannesburg

Naar het vliegveld van Johannesburg
Na het ontbijt eindigt deze reis.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Laatste nacht in Johannesburg:
Dag 1: Aankomst Howick
Dag 2: Howick - Underberg
Dag 3: Underberg
Dag 4: Underberg - Drakensberg
Dag 5: Drakensberg
Dag 6: Drakensberg - Johannesburg
Dag 7: Johannesburg - vliegveld

Extensie 1: Laatste nacht in Johannesburg
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 87,- p.p.€ 64,- p.p.€ 71,- p.p.€ 64,- p.p.€ 68,- p.p.€ 64,- p.p.


Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Onderweg naar historisch HowickZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Schitterend uitzicht in UnderbergZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Underberg - Slapen op een boerderij in UnderbergZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Underberg - Uitzicht over het meer!Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: DrakensbergenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: DrakensbergenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Rij over de Sani PasZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Sani PasZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Lunchen in de hoogste pub van AfrikaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Breng een bezoek Lesotho en zijn bewonersZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Relaxen in UnderbergZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Underberg - Mountain ZebraZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Drakensbergen - Bushmen CaveZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Underberg - Kruising tussen een zebra en een ezel = ZonkieZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Drakensbergen - Giants CastleZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Drakensbergen - Wandelen in Giants CastleZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Onderweg naar historisch HowickZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Uitzicht bij HowickZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Engelse sfeer in historisch HowickZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Shoppen aan de Midland Meander.

Reacties van reizigers (11)

"Huwelijksreis naar Krugerpark, Swaziland en Drakensberg"

Een gewildige reis in een prachtig divers land

M - 03-05-2019
De rondreis was naar een prachtig divers land en een geweldige reis. De accommodatie in White River was wat ons betreft met stip de mooiste locatie. De accommodati in St. Lucia viel op door een zeer muffe geur, verouderd i...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Midlands, Underberg en Drakensbergen
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een geweldige reis door een veelzijdig land met natuur en cultuur"

Zuid-Afrika reis - Krugerpark - Panoramaroute - Swaziland - St Lucia - Drakensberg

Evelien van den Akker - 16-11-2017
Eerste reactie Een geweldige reis door een veelzijdig land met natuur, cultuur en een samenleving met uitdagingen.   Wat mogen andere reizigers absoluut niet missen op deze reis?  Deze reis is echt een ...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Midlands, Underberg en Drakensbergen
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Het was een geweldige vakantie om nooit meer te vergeten!"

Krugerpark - Panoramaroute - Swaziland - St Lucia - Drakensberg

Sacha de Boel - 03-11-2017
Onze eerste reactie: Het was een geweldige vakantie om nooit meer te vergeten! Voor ons waren de hoogtepunten het Krugerpark en Drakensbergen. Drakensbergen is ongelooflijk mooi, hier werden wij echt stil van. De boottocht met de nijl...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Midlands, Underberg en Drakensbergen
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Afwisselende locaties in Zuid-Afrika waar we direct verliefd op waren!"

Zuid-Afrika reizen: Van Krugerpark tot Kaapstad!

Herman Slegt - 06-03-2017
Afwisselende locaties waar we direct verliefd op waren en langer wilden blijven! We verbleven in verschillende types accommodaties, wat erg leuk was. Onder andere de volgende lodges sprongen er uit: Tsitsikamma (uit het huisje zicht op de br...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Midlands, Underberg en Drakensbergen
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een huwelijksreis in Zuid-Afrika om nooit te vergeten!"

Zuid-Afrika reizen: Krugerpark, Swaziland & Drakensberg

Astrid en Caspar Hunsche - 25-10-2016
We hebben niet overal de meest luxe hotels en accommodaties gehad, maar dat hoefde van ons ook niet. De beste lodges voor ons waren die in het prive park nabij Krugerpark en de lodge in Johannesburg. Allebei luxe met geweldige service! Qua excursies hebben wij zeer genoten v...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Midlands, Underberg en Drakensbergen
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een onvergetelijk avontuur voor het hele gezin!"

Johannesburg - Waterberg - Krugerpark - Graskop - Swaziland - St. Lucia - Howick - Drakensbergen

Pieter van der Fluit - 01-09-2016
Wij zijn niet gewend om met het hele gezin zulke verre reizen te maken. Door de uitstekende reisorganisatie en een beetje voorzichtigheid bleek dat allemaal prima te doen en hebben we onvergetelijke dingen gezien en meegemaakt en kennis gemaakt met andere culturen.  Onze eer...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Midlands, Underberg en Drakensbergen
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Krugerpark, Swaziland en Drakensbergen"

Johannesburg - Waterberg - Krugerpark - Graskop - Swaziland - St. Lucia - Howick - Drakensbergen

Margot Pelders - 15-08-2016
Er waren heel veel hoogtepunten tijdens deze goed georganiseerde, verrassende en gevarieerde reis! De informatiemap was goed en heeft ons overal gebracht waar we moesten zijn, ook zonder navigatiesysteem. Er was een leuke variatie van accommodaties. Beide accommodatie...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Midlands, Underberg en Drakensbergen
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Imponerende Zuid-Afrika en Namibië reis door Krugerpark, Swaziland, Drakensberg, Lesotho, Addo, de Tuinroute, Kaapstad en Namibië"

Zuid-Afrika en Namibië reizen: Krugerpark, Swaziland, Drakensberg, Lesotho, Addo, de Tuinroute, Kaapstad en Namibie

Astrid Eegerdingk - 26-10-2015
Wat een imponerende trip door Zuid-Afrika en Namibië hebben we gehad. Het is een onvergetelijke reis voor ons.. Eigenlijk één en al hoogtepunt! De reis is prima georganiseerd en de accommodaties en het reisprogramma zijn zeer gevarieerd. Daardoor blijft het alt...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Midlands, Underberg en Drakensbergen
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Zeer mooie, afwisselende en goed georganiseerde reis. Wat een fantastische ervaring!"

Zuid-Afrika reizen - Krugerpark - Swaziland - Drakensbergen

Edwin Parlevliet - 25-05-2015
Wat een fantastische ervaring, onze Zuid-Afrika reis!   Om een idee te geven over de onvergetelijke excursies die wij gedaan hebben:   De wandelsafari in het Krugerpark:...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Midlands, Underberg en Drakensbergen
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Rondreis door Zuid-Afrika, Swaziland, Lesotho én Kaapstad"

Zuid-Afrika reizen - Johannesburg - Graskop - Krugerpark - Swaziland - St Lucia - Drakensberg - Lesotho - Kaapstad

Marijn en Joanne - 07-08-2013
Onze reis door Zuid-Afrika, Swaziland én Lesotho was heel mooi. We werden heel fijn opgevangen in Johannesburg, dat was een makkelijke start van de reis. We kregen een routebeschrijving, maar hadden ook zelf de Tomtom mee en hier de kaart van Zuid-Afrika...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Midlands, Underberg en Drakensbergen
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Zuid-Afrika: vriendelijke mensen en een ongelofelijke variatie in landschap"

Zuid-Afrika - Louis Trichardt - Krugerpark - Panoramaroute - Swaziland - St Lucia - Stanger - Zulu - Drakensberg - Johannesburg

Thijs en Arianne - 15-10-2011
We hebben een geweldige tijd gehad in Zuid Afrika. Zeker in het begin is elk beest bijzonder natuurlijk. In de prachtige lodge bij Louis Trichardt werden we ontzettend gastvrij onthaald. Door de leuke en open gesprekken met de geïnteresseerde oprichters en medewerkers voelden we ons...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Midlands, Underberg en Drakensbergen
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie