Zuid-Afrika reizen: Ongerepte Westkust en Cederberg

Bouwstenen Zuid-Afrika vakantie - West Coast National Park - Cederberg - Clanwilliam - Bloemenroute

Ga off the beaten track en ontdek de Westkust en Cederberg! Natuurliefhebbers, wandelaars en vogelspotters kunnen hun hart ophalen met deze bouwsteen. Bezoek het West Coast National Park en wandel door de ongerepte Cederbergen, zwem bij een waterval of bezoek grotten met San (Bushmen) tekeningen. In augustus en september zijn de kleurige wilde bloemen een uniek verschijnsel. Maar bovenal, geniet in je eigen huisje van de ondergaande zon en een goed glas wijn.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Wandelen West Coast National Park
  • Wandelen Cederberg
  • Zelfcatering huisjes
  • West Coast Fossil Park
Reisschema
Dag 1: Aankomst Westcoast Park
Dag 2: Westcoast Park
Dag 3: Westcoast Park - Cederberg
Dag 4: Cederberg
Dag 5: Vertrek Cederberg
Dag tot dag

Dag 1: Onontdekte westkust van Zuid-Afrika

Onontdekte westkust van Zuid-Afrika
Het gebied ten westen van Kaapstad wordt nauwelijks bezocht door internationale toeristen, maar natuurliefhebbers zullen zeker van deze onontdekte juweel genieten. Tussen Kaapstad en Langebaan kun je een bezoek brengen aan !Khwa ttu in Yzerfontein. Dit is een San Cultuur- en Educatiecentrum, en ook echt bezit van de San (of Bushmen) mensen, de meest achtergestelde bevolkingsgroep. Je kunt hier het restaurant bezoeken (alles op zonne-energie) of een 3 uur durende tour doen. Het Westcoast National Park, op nog geen 2 uur van Kaapstad, is een mooi kustpark met fynbos, een lagune waar je kunt vogel spotten met uitzicht op de Atlantische oceaan. Zeehonden zonnebaden op de rotsen en in het seizoen worden hier zelfs regelmatig walvissen gespot. Het park heeft iets van het droge woestijngevoel en toch ligt het aan zee. Je verblijft in een heel relaxt ‘bushchic’ zelfcatering huisje, een heerlijke stek voor een goed boek en een goed glas Zuid-Afrikaanse wijn. Je maakt ook je eigen ontbijtje klaar, dus haal onderweg boodschappen. Het restaurant in het park sluit om 5 uur zijn deuren. Aan de poort van West Coast NP betaal je je entree (conservation fee). Afstand: ± 130 km

Dag 2: Schildpadden en slangen in het Westkust Nationaal Park

Schildpadden en slangen in het Westkust Nationaal Park
Het Westkust (Westcoast) Nationaal Park is een uitstekende plek om te wandelen. Of om met je auto naar de verschillende uitzichtpunten te rijden. Je kunt pootje baden of zwemmen in de lagune. Een groot deel van het park is fynbos. De Atlantische oceaan biedt ook een mooi uitzicht, en wij zagen hier zeehonden op de rotsen liggen zonnen. In het hart van het Westcoast Park is de Langebaan lagune, met aan de ene kant een klein wit strandje en aan de andere kant verschillende schuilhutten om vogels te kijken.  Aan het einde van de dag zagen we ontzettend veel schildpadden en zelfs een paar slangen opwarmen op de weg.

Dag 3: Fossielen in het West Coast Fossil Park en strand van Paternoster

Fossielen in het West Coast Fossil Park en strand van Paternoster
In het Westcoast  park zijn de ‘voetstappen van Eva’ gevonden, de oudste voetafdrukken van de mens. Maar ook veel andere fossielen zoals een grote tand van de uitgestorven Sabeltandtijger of vondsten van giraffes met een korte nek. Meer over de evolutie leer je in het kleine West Coast Fossil Park, waar 1x per dag een rondleiding wordt gegeven. Onderweg van of naar Cederberg kun je gemakkelijk een stop maken bij dit museum. Een andere stop is het strand van Paternoster, heerlijk voor een strandwandeling, pootjebaden of een visje eten in de strandtent ‘Voorstrandt Restaurant’. Afstand: ± 210 km

Dag 4: Wandelen in de Cederberg en zwemmen in een waterval

Wandelen in de Cederberg en zwemmen in een waterval
De ongerepte Cederberg is een gebied met indrukwekkende rotspartijen. Je slaapt in de omgeving van Clanwilliam, op een rooibos boerderij waar klimmers van losse rotsen graag komen boulderen. Verschillende arbeidershuisjes zijn omgetoverd tot een rustiek zelfcatering huisje en er is een zwembad. Dit ‘slapen bij de boer’ past goed in de ruige omgeving van Cederberg, een avontuurlijke omgeving. Zorg vooral dat je in Clanwilliam braaihout, wat lamsbouten en boerewors koopt en voila; je hebt een heuse Afrikaanse ‘braai’.
 
Op de boerderij wordt een koppel schapen gehouden en rooibos thee verbouwd. Maar bovenal kun je er een avontuurlijke wandeling, beter gezegd een ‘soft-trekking’ naar de waterval maken (gratis als je op de boerderij verblijft). Je volgt de pijlen door het ruige gebied en zult vaak stilstaan om weer zo’n vreemde oranje rotsformatie op de foto te zetten. Afkoelen doe je bovenaan de waterval, waar je in het ijskoude water van een natuurlijk ‘bad’ kunt zwemmen, daarna op de vlakke rotsen opdrogen in de zon. Weer beneden kun je een koel biertje of een Savanna cider drinken in de bushbar op de camping, waar de fanatieke klimmers soms wekenlang bivakkeren. Smaakt goed! Ben je weer warm geworden, dan kun je in de dam springen of in het zwembad bij de huisjes. Als alternatief kun je er ook voor kiezen om de wandeling naar de San -ook Bushmen genoemd- tekeningen te maken, er zijn 10 vindplaatsen in één gebied. Bij de tourist information in het dorp kun je een beschrijving ophalen. Op doordeweekse dagen kun je ook een rooibos tour doen.

Dag 5: Afscheid van Cederberg

Afscheid van Cederberg
’s Ochtends maak je zelf je ontbijt in het huisje en daarna ga je op weg naar je volgende bestemming.

Achtergrond
Deze onbekende juweeltjes zijn geliefd bij de Zuid-Afrikanen zelf, terwijl de internationale toeristen vooral gericht zijn op het Krugerpark en de Gardenroute en daardoor nauwelijks naar dit gebied komen. Onterecht vonden wij; wandelaars, vogelspotters, liefhebbers van rust en natuur en stille plekjes, zullen net als wij genieten van het pure natuurschoon. Kun je de tijd nemen voor de zuidelijke punt van Zuid-Afrika, dan biedt deze bouwsteen een nieuw en weinig bezocht gebied om te ontdekken.
 

Slow travel: relax en back to nature!

In de westkust en in de Cederbergen lijkt de tijd stil te staan. Schakel terug en vertraag je tempo. Doe als de Zuid-Afrikanen en koop hout voor de braai (barbecue). Neem de tijd om van hout kooltjes te maken en je lamsboutjes gaar te laten worden. Verwacht geen vertier, maar breng een goed boek en een goede fles Zuid-Afrikaanse wijn mee en zie op het terras van je huisje hoe de zon ondergaat.
Westkust Nationaal Park
 

Westkust Nationaal Park (West Coast National Park)

Het Westkust Nationaal Park(West Coast National Park) bestaat uit 31.000 hectare wetlands van internationaal belang, en omsluit de lagune van Langebaan. Het is het thuis van enorm veel vogels, zoals wadvogels en kolonies broedende zeevogels. Zeehonden liggen vaak op de rotsen te zonnen. Het park is befaamd om zijn kleurrijke wilde bloemen tussen augustus en oktober. Ook is het beroemd omdat hier de ‘voetstap van Eva’, de oudste menselijke voetafdruk, is gevonden. Het park ligt maar 120 km van Kaapstad af, en er dus eigenlijk geen enkele reden om dit niet bij de Tuin-en Wijnroute in te passen.
 

Wandelen in Cederbergen

De desolate Cederbergen bieden een prachtig landschap om te hiken. Het gebied ruwweg tussen Clanwilliam in het noorden en Citrusdal in het zuiden, bestrijkt zo’n 100 kilometer. Deze 83.000 hectare grote wildernis staat bekend om zijn verweerde zandsteenformaties in bizarre vormen. Het is ook een belangrijke vindplaats voor San (Bushmen) rots tekeningen. Steile en ruige bergen complementeren het landschap, de hoogste piek -de Sneeuberg- is 2027 meter hoog. Het gebied dankt zijn naam aan de Clanwilliam ceder en in het voorjaar (augustus-september) is hier een deken van kleurige wilde bloemen te zien. Clanwilliam is ook het centrum van de rooibos thee, deze plant groeit alleen in de Cederberg regio. De Cederberg wildernis is nog een van de meest ongerepte gebieden in Zuid Afrika.  Je slaapt op het terrein van een rooibosboerderij, in een omgetoverd werknemershuisje.
 
De bouwsteen kan beide kanten op ingepast worden. Cederberg sluit goed aan op Route 62. Het Westkust Nationaal Park sluit goed aan op Stellenbosch of Kaapstad.
Hotel & Vervoer

Vervoer

Deze reis is een self-drive, wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Zuid-Afrika zijn zeer goed begaanbaar, er wordt links gereden. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën. Voor meer comfort, ruime bagage en motorcapaciteit raden we je aan minimaal een C-categorie te kiezen. Lees meer op de autohuur Zuid-Afrika pagina.
 

Accommodatie

Zuid-Afrika blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Accommodaties met het Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) keurmerk hebben een streepje voor. Ook zijn we op zoek naar de beste locaties, zodat je reistijd minimaal is.
 

Westcoast Nationaal Park

Je slaapt in een mooi zelfcatering huisje met aparte slaapkamers, een zitkamer, keuken en terras. De stijl van het huisje is ‘bush chic’, verzorgd en knus. Wij voelden ons er helemaal thuis. Het is een project dat met veel liefde gerund wordt door mensen die geselecteerd zijn uit de lokale bevolking en is een goed voorbeeld van zeer geslaagd duurzaam toerisme.
Er is een ‘boma’, waar je kunt barbecueën en er is een zwembad. Heb je geen zin om zelf te koken dan kun je naar het nabijgelegen Geelbek Restaurant, in een schitterende verbouwde Cape Dutch boerderij.
 

Cederberg

Je slaapt ‘bij de boer’ even buiten Clanwilliam, nabij de Agter Pakhuis pas. Voormalige arbeidershuisjes zijn omgebouwd tot gastenhuisjes met een slaap- en zitgedeelte. De sfeer is rustiek en je treft hier eerder oma’s eettafel dan een standaard IKEA tafeltje aan. Het keukentje is heel simpel, maar genoeg om een ontbijt of lunch klaar te maken. Voor het diner vonden wij het fantastisch om gebruik te maken van de barbecue voor je huisje. Er is een zwembad en je kunt een mooie wandeling naar de waterval maken (gratis als je hier verblijft).
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 oktober 2018.
Hoogseizoen (HS) is de periode van 16  t/m 31 januari;  29 maart-30 april en 1 juli t/m 14 december.
Laagseizoen (LS) is de periode van 1 februari - 28 maart en 1 mei t/m 30 juni.
Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. 
 
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen geldt dikwijls, dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. Hiervoor geldt voor één persoon het Single Supplement. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accommodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen, je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie huurauto Zuid-Afrika. Lees ook onze voorwaarden autohuur Zuid-Afrika. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers.
 
De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Zuid-Afrika reizen: Ongerepte Westkust en Cederberg
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
HS/LS 2018€ 382,- p.p.€ 232,- p.p.€ 282,- p.p.€ 232,- p.p.€ 262,- p.p.€ 232,- p.p.
Inclusief:
 • 4 overnachtingen in een zelfcatering huisjes (zonder ontbijt)

Exclusief:
 • Vluchten
 • Autohuur Zuid-Afrika
 • Overige maaltijden
 • Overige excursies
 • Overige entrees of conservation fee, donaties en fooien.

Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Westcoast Np - FynbosZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Westcoast Np - Langs de kustZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Westcoast Np - Relaxen aan het strandZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Westcoast Np - Spelen op het strandZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Westcoast Np - Wandelen door de uitgestrekte vlakteZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Westcoast Np - Fynbos landschapZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Westcoast Np - Oh oh slang op de wegZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cederberg - Logeren op de boerderijZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cederberg - Soft-trekking tussen het ruige rotslandschapZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cederberg Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cederberg - De watervalZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cederberg - Lekker afkoelen bij de watervalZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cederberg - Gekke rotsformatiesZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cederberg - Uitzicht

West Coast National Park


Reacties van reizigers (5)

"We hebben een heerlijke tijd gehad in Zuid-Afrika!"

Rondreis Zuid-Afrika: Ontdek de West-Kaap van Cederberg tot De Hoop (Kaapstad-Kaapstad)

Jacques Rovers - 11-02-2016
We hebben een heerlijke tijd gehad in Zuid-Afrika!  De accommodaties waren prima! Kaapstad, de Hoop Nature Reserve, inclusief een fijn restaurant met een mooie wijnkaart, heel chic overnacht in Sedgefield. Oudtshoorn was ook heel fijn met een goed resta...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Ongerepte Westkust en Cederberg
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Je vindt in Zuid-Afrika zoveel diverse landschappen en de mensen zijn ontzettend lief!"

Zuid-Afrika reizen: Kaapstad - Hermanus - De Hoop - Montagu - Cederberg - West Coast NP

Roëll de Ram - 08-12-2015
Onze Zuid-Afrika reis in een woord: Fantastisch! Wat is Zuid-Afrika een mooi land. Je vindt er zoveel diverse landschappen en de mensen zijn ontzettend lief. Eigenlijk zijn er te veel hoogtepunten om op te noemen, maar om een idee te geven: ...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Ongerepte Westkust en Cederberg
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We stonden oog in oog met olifanten en neushoorns!"

Zuid-Afrika reizen: Panoramaroute - Krugerpark - Swaziland - West Coast - Cederberg - Stellenbosch - Kaapstad

Marianne Hofmans - 30-11-2015
Amazing!! Veel rijden maar onvergetelijk. Het uitzicht op de 3 Rondavels (Panoramaroute) was prachtig. De ochtendwandeling in het Krugerpark was zeer bijzonder. Het begon al met de rangers, die heel kundig maar ook grap...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Ongerepte Westkust en Cederberg
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Veel dieren gezien van cheeta tot pinguin!"

Zuid-Afrika reizen: Kaapstad - Hermanus - De Hoop - Garden Route - Oudtshoorn - Montagu - Tulbagh - Cederberg - West Coast NP - Stellenbosch

Judith Nouwen - 16-11-2015
Goede organisatie van onze Zuid-Afrika reis We hebben het echt heel fijn gehad. Alles is goed gelopen. De reis was van A tot Z goed georganiseerd. Dat begon al op het vliegveld waar we onze informatie envelop kregen. En ook de ontvangst bij alle accommodaties verliep soepel. Ook von...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Ongerepte Westkust en Cederberg
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Van Johannesburg naar Kaapstad. Een prachtige reis met veel 'Going Local'."

Johannesburg -Golden Gate NP - Lesotho - Tsitsikamma - Addo NP - Knysna - Oudtshoorn - Montagu - Hermanus - Stellenbosch - West Coast NP - Cederbergen - Soweto

Frits Bouwens - 29-12-2014
Frits ik doe dit echt niet!' Met paniekogen kijkt mijn Nynke mij aan op het eerste platform van de Canopytour in Tsitsikamma. Haar hoogtevrees waar ze maanden aan gewerkt heeft, wordt haar even teveel. Even later hangt ze toch aan de kabel op dertig meter hoogte boven de grond en roe...
Verder lezen
Zuid-Afrika reizen: Ongerepte Westkust en Cederberg
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie