Zuid-Afrika reizen: Ontdek het hart van de authentieke Karoo!

Bouwstenen Zuid-Afrika vakantie - Karoo - Cradock - Mount Zebra Nationaal Park - Nieu-Bethesda - Graaff-Reinet - Vallei der Verlatenheid

In het Karoo Heartland lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Ga hier naar toe voor een authentieke Afrikaanse boerenbeleving. Slaap op een schapenfarm in Nieu Bethesda, en ga op zoek naar pre-dinosaurus fossielen van 250 miljoen jaar oud. Ontdek het schattige Karoo dorpje Graaff-Reinett, waar Nederlandse immigranten zich vestigden en iedereen Afrikaans spreekt. Wandel met uitzicht op de Vallei der Verlatenheid terwijl de zon de rotsen een gouden gloed geeft. In Mount Zebra Nationaal Park bij Cradock spot je niet alleen de zeldzame bergzebra’s, maar kun je ook op cheeta wandelsafari!

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Slapen op schapenfarm
  • Kunstenaarsdorp Nieu Bethesda
  • Uitzicht Vallei der Verlatenheid
  • Historische Karoo dorpjes Graaff-Reinet en Cradock
  • ​Spreek Afrikaans met de locals!
  • Zeldzame bergzebra Mount Zebra Nationaal Park
  • Optioneel: Cheeta tracking
   
Reisschema
Dag 1: Aankomst Cradock
Dag 2: Cradock - Nieu Bethesda
Dag 3: Nieu Bethesda
Dag 4: Nieu Bethesda - Graaff Reinet
Dag 5: Vertrek Graaff-Reinet
Dag tot dag

Dag 1: Harry Potter en Mount Zebra National Park

Harry Potter en Mount Zebra National Park
Het mooiste aan Cradock is misschien wel het straatje van je hotel. Het bijzondere hotel waar je verblijft, staat in een straatje vol kleine traditionele karoo huisjes. Deze huisjes samen vormen het hotel en je slaapt in één van deze huisjes! In het grote landhuis aan het begin van de straat is de receptie en het restaurant. Vraag de receptie om een plattegrond van het dorpje, zodat je zelf het dorp kunt ontdekken.
 
De bekendste bezienswaardigheid is het Olive Schreiner huis, de beroemde Zuid-Afrikaanse schrijfster van ‘The Story of an African Farm’. Het huis geeft een inkijkje in het leven deze intellectueel, vrijdenker, pacifist, antiracist en grondlegger van het feminisme. Een bijzondere vrouw! Ga lekker lunchen in de tuin van True Living. Een deur verder de winkel met prachtige kwaliteitsproducten van mohairwol en leer. Inkopen maar! Een andere leuke winkel is Thelma en Louise: bric-a-brac, gecombineerd met nieuwe handgemaakte cadeautjes. Gezellig snuffelen dus. Het klinkt wat luguber maar het kerkhof heeft ook een bijzonder verhaal. Het is even zoeken (tip: zoek tussen de Engelse graven uit 1910), maar hier is het graf van niemand minder dan Harry Potter! Even verderop vind je nog een opmerkelijk graf. Dr Reginald Koettlitz en zijn vrouw Marie Louis, beiden gestorven op 10 januari 1916, nog geen twee uur na elkaar. Behoorlijk romantisch vinden wij. Koettlitz was een ontdekkingsreiziger naar de Noord- en Zuidpool.
 
Je kunt er ook voor kiezen naar Mount Zebra Nationaal Park te gaan, waar verschillende activiteiten worden georganiseerd (van te voren boeken). Om dieren te zien ga je het beste op de koelere tijden van de dag, de ochtend of de namiddag. Wil je een cheeta tracking doen, dan sta je vroeg op, want deze vinden ‘s ochtends vroeg plaats.
Afstand: ±  200 km (ca 2,5 uur)
 

Dag 2: Track Cheeta (optioneel), rij de Owl Route en slaap op een schapenfarm

Track Cheeta (optioneel), rij de Owl Route en slaap op een schapenfarm
Mount Zebra Nationaal Park is opgericht om de met uitsterven bedreigde bergzebra’s te beschermen. Dat is goed gelukt, want in het park lopen er inmiddels 700 rond. Het is ook een uitstekend gebied voor de cheeta, die in uitgestrekte velden volop kan profiteren van zijn formidabele snelheid. Wij deden hier een Cheeta Tracking met een ranger. Voor onderzoeksdoeleinden dragen de cheeta’s een halsband en zo kunnen zij gelokaliseerd worden. De ranger probeert het radiosignaal op te vangen, maar dat klinkt gemakkelijker dan het is. Er is dan ook geen garantie dat je een cheeta spot, maar je kansen worden wel aanzienlijk vergroot. Vangt de ranger het radiosignaal op, dan ga je op wandelsafari. Wij hadden veel geluk en troffen een cheeta die lag uit te buiken van de kudu die hij had gevangen. We konden hierdoor de cheeta tot op 30 meter benaderen!
Na de cheeta tracking kun je zelf naar het hoger gelegen deel (koppie) rijden, waar grazende dieren als bergzebra en buffels zijn te vinden.
 
Tip: Boek een cheeta tracking ruim van te voren online bij het Mount Zebra Nationaal Park, want er is maar 1 jeep voor 8 personen per dag (om zeker te zijn van een plaatsje, hoe eerder hoe beter uiteraard). Vraag het hotel om een ontbijtpakket, want je moet je rond 7 uur in het Nationaal Park melden, een half uur rijden verderop.
 
Volg vanaf Mount Zebra Nationaal Park Route 61, rij op de N9 zo’n 600 meter richting Middelburg en dan rij je 20 km via een prachtige gravelweg de Owl Route naar Nieu-Bethesda. Je bent waarschijnlijk de enige toerist! Bij elke bocht werden we weer verrast door het landschap. Je rijdt langs velden met Karoo-schapen, her en der draait een roestige windmolen. Verbaas je over de uitgestrekte leegte van deze half-woestijn, terwijl je even later over een slingerweg tussen de heuvels door rijdt. Totdat je opeens in de vallei een groene oase ziet met een klein kerkje: Nieu-Bethesda! Ga hier lekker lunchen bij de kleine lokale bierbrouwerij met een heerlijk kaasplankje. Alles van lokale bodem!
 
Je slaapt op een schapenfarm, waar verschillende wandelingen zijn uitgezet. Lekker om de benen te strekken en niet alleen in de auto te zitten. Vraag de boerin of je lammetjes de fles mag geven. Ze zorgt ook regelmatig voor geredde gewonde dieren die ze met veel succes weer uitzet in het wild. Als je geluk hebt, verblijft er juist een bijzonder dier dat je normaal niet snel van dichtbij ziet. In het Karoo Heartland spreekt men liever Afrikaans dan Engels, bijzonder om de boer en boerin in het zangerige Afrikaans te horen vertellen over hun leven op de boerderij. Voor het diner kan de boer een rondleiding door het mini fossielen museum geven. Zeer interessant! In de Karoo worden ontzettend veel fossielen van 250 miljoen jaar geleden gevonden, dat is 50 miljoen jaar voor de dinosaurussen leefden. De boer wijst schedels en botten aan, gevangen in steen. Overigens zagen de dieren die toen leefden er zo ongeveer uit als dino-achtige beesten, maar dat is natuurlijk een no-no om te zeggen. Dino’s zijn volledig uitgestorven, maar uit deze groep zijn zoogdieren ontstaan en dus uiteindelijk ook de mens! Boeiend! (Excursies zijn optioneel en ter plaatse te boeken.)
 
Afstand: ± 115 km (ca 1,5 uur)
 
 

Dag 3: Ontdek kunstenaarsdorpje Nieu Bethesda

Ontdek kunstenaarsdorpje Nieu Bethesda
Ga vanaf de schapenboerderij met de gids mee naar de Bushmen (ook: San) -rotstekeningen. Je ziet direct de rode tekeningen. Met hulp van de gids ontwaar je al snel ook tekeningen in zwart en wit. Zodra je ogen weten wat ze zoeken moeten, ontdek je steeds meer!
 
Het piepkleine kunstenaarsdorp Nieu-Bethesda is misschien wel de grootste verrassing van de reis. Er is hier van alles te doen. Het Katching Fossielen Centrum is zeker een bezoekje waard. Je ziet hier op ware grootte modellen van hoe 250 miljoen jaar geleden de Therapsids -dieren uit het pre-dinosaurus tijdperk- eruit moeten hebben gezien. Het leukste vonden wij het interactieve deel, waarbij je met de gids in de rivierbedding speurt naar fossielen. Een steen zal hierna nooit meer hetzelfde zijn!
 
Koop een combinatiekaartje met de andere bezienswaardigheid: The Owl House van Miss Helen Martin. Zeer tegen haar zin in moest Miss Helen terugkeren naar haar ouderlijk dorp om voor haar zieke ouders te zorgen. Om haar deprimerende leven op te fleuren schilderde ze kleurige zonnen op haar ramen. De muren kregen alle kleuren van de regenboog en ze beplakte ze met hele fijne glassplinters. Bij kaarslicht schitterden de muren als diamanten. In haar tuin maakte ze beelden van uilen, pauwen en dames met hoepelrokken van glazen flessen. Je kijkt je ogen uit!
 
Meer kunstenaars vestigden zich in Nieu-Bethesda. Onze favoriet is atelier Ware on Earth, met prachtige vazen met Picasso-achtige gezichten. Ga lunchen bij het Art Center, een restaurant in een galerie. De lokale bevolking, afstammelingen van de San, maken hier de prachtigste kunstwerken. De litho’s zijn een origineel aandenken aan de reis. Vraag om een rondleiding langs de textieldoeken met San-legendes. Deze zijn zelfs geëxposeerd in het British Museum in Londen!
 
Tip: Graaff Reinet en Nieu Bethesda liggen dicht bij elkaar. Desgewenst (of indien volgeboekt) kun je vanavond ook slapen in Graaff Reinet.
 
 

Dag 4: Ontdek het ‘dorpie’ Graaff-Reinet en bewonder de Vallei der Verlatenheid

Ontdek het ‘dorpie’ Graaff-Reinet en bewonder de Vallei der Verlatenheid
Graaff-Reinet is een van oudste stadjes van Zuid-Afrika, perfect voor een historische stadswandeling. De receptie heeft een plattegrond van het ‘dorpie’ voor je, zoals de Afrikaners het zo mooi zeggen. Wissel de mooie oude huisjes, stadhuis en de prachtige kerk af met stops voor koffie met een taartje bij Polka. Vergeet niet te snuffelen in winkel Elsona met leuk handgemaakte keramiek servies of een lekkere lunch op de binnenplaats van de Meerkat Deli. Wat een lief dorpje is dit. We snappen helemaal dat Graaff-Reinet het juweel van de Karoo wordt genoemd!
 
Net buiten Graaff-Reinet ligt Camdeboo Nationaal Park. Veel dieren vind je hier niet, maar wel een bijzondere rotsformatie met de poëtische naam Vallei der Verlatenheid (Valley of Desolation). Het mooiste licht heb je in de ochtend of juist in de namiddag. Op de top kun je een wandeling van een uurtje maken. Wij gingen rond 5 uur, vlak voor zonsondergang de berg op. Het licht geeft de rotsen dan een oranje gloed. Een prachtig schouwspel met als toegift een mooie zonsondergang. Tip: Wil je het extra romantisch maken, breng dan een flesje wijn mee.
Afstand: ±  60 km (ca 1 uur)
 

Dag 5: Afscheid van Graaff-Reinet

Afscheid van Graaff-Reinet
Je neemt afscheid van Graaff-Reinet en het hart van de Karoo. Wat wordt je volgende bestemming? Je kunt naar de groene kust van Tsitsikamma, onderdeel van de Garden Route (zie Extensies). Je kunt de Garden Route ook oppakken vanaf Knysna (zie bouwsteen Hoogtepunten Garden Route). Je kunt ook kiezen voor de bouwsteen Olifantensafari bij Addo Elephant Park. Een andere spannend optie in de Oost-Kaap is de Ongerepte Baviaanskloof.
 
Afstand Graaff-Reinet - Tsitsikamma: ± 400 km (ca 4 uur)
Afstand Graaff-Reinet - Addo: ± 235 km (ca 2,5 uur)
Afstand Graaff-Reinet - Knysna: ± 320 km (ca 4,5 uur)
Afstand Graaff-Reinet - Baviaanskloof: ± 350 km (ca 4,5 uur)

Achtergrond

Karoo Heartland

Nieu-Bethesda is een verrassend kunstenaarsdorpje gelegen tussen schapenboerderijen. In het bizarre Owl House kijk je je ogen uit. In Nieu-Bethesda leer je van alles over fossielen uit het pre-dinosaurus tijdperk, zo’n 250 miljoen jaar geleden. Mount Zebra Nationaal Park, vlakbij Cradock gelegen, is gesticht om de bergzebra van uitsterven te redden. Met succes! Veel minder bekend is dat je hier een wandelsafari op zoek naar cheeta kunt maken. Graaff-Reinet is een juweeltje van een authentiek Karoo dorpje vol schattige huisjes en mooie kerkjes. Bij de Vallei der Verlatenheid vergaap je je aan bizarre rotsformaties.
 

Tsitsikamma (extensie)

Tsitsikamma is een plaats waar je actief bezig kan zijn. Van stoere activiteiten tot heerlijk wandelen in de natuur. Tsitsikamma is een bos aan zee. Wandelen, ziplinen door de bomen en bungeejumpen zijn de populairste activiteiten. Dorst gekregen van alle avonturen? Ga dan bier proeven in de Micro Brewery! Daarna kun je dineren in Marilyn's 60’s Diner, helemaal in de stijl van de jaren ‘60 met fotos van Marilyn Monroe en Elvis, een roze Cadillac en een jukebox.
 
Hotel & Vervoer

Vervoer

Deze reis is een self-drive, wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Zuid-Afrika zijn zeer goed begaanbaar, er wordt links gereden. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën. Voor meer comfort, motorcapaciteit en met name een hogere wegligging (ivm onverharde wegen) raden we je aan voor de Oost-Kaap een K-categorie te kiezen. Lees meer op de autohuur Zuid-Afrika pagina.
 

Accommodatie

Zuid-Afrika blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Accommodaties met het Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) keurmerk hebben een streepje voor. Ook zijn we op zoek naar de beste locaties, zodat je reistijd minimaal is.
 
Hotel Cradock
Dit hotel bestrijkt bijna een hele straat met huisjes uit 1840. Je slaapt in één van de 30 authentieke Karoo-huisjes die door de eigenaren van het hotel met veel liefde zijn opgeknapt. Het landhuis aan het begin van de straat is het hoofdgebouw met receptie, restaurant, bewaakte parkeerplaats en klein zwembad.
 
Hotel Nieu-Bethesda
Op deze bijzondere schapenboerderij kun je niet alleen lammetjes de fles geven en lekkere wandelingen maken. De boer verzamelt fossielen uit de pre-dinosaurus tijd en weet levendig over de 250 miljoen jaar oude schedels en botten te vertellen. Ook zijn er San rotstekeningen gevonden, de lokale gids kan deze laten zien. De boerin verzorgt regelmatig gewonde dieren, die ze daarna weer uitzet in de vrije natuur.  
 
Hotel Graaff-Reinet
Een leuke B&B met een zwembad in de tuin en een lekker ontbijtje. Je loopt van hieruit gemakkelijk het dorp in voor een stadswandeling. Men geeft je graag advies voor de leukste restaurantjes in hun dorp.
 
Hotel Tsitsikamma (extensie)
Er zijn hier meerdere goede mogelijkheden. Hou je van de natuur en kijk je graag naar zee? Dan is het leuk om in een selfcatering cottage van het Nationaal Park te verblijven. Je haalt je eigen boodschappen en maakt je eigen eten klaar. Geen tv, je kijkt hoe de golven woest op de kliffen breken en omhoog spatten. De andere optie is een leuke accommodatie in het dorp zelf, het ontbijt staat dan voor je klaar. Je kunt in het hotel of in het dorp uit eten gaan bij een restaurantje.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 oktober 2019. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. 
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen geldt dikwijls, dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. Hiervoor geldt voor één persoon het Single Supplement. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accommodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen, je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie huurauto Zuid-Afrika. Lees ook onze voorwaarden autohuur Zuid-Afrika. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers.
 
De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Zuid-Afrika reizen: Ontdek het hart van de authentieke Karoo!
Prijs beschikbaar op aanvraag
Inclusief:
 • 4 overnachtingen met ontbijt

Exclusief:
 • Internationale vluchten + binnenlandse vlucht
 • Huurauto Zuid-Afrika
 • Overige maaltijden, excursies, entrees / conservation fees, donaties en fooien

Extensies
Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Slaap in een authentieke Karoo huisjes in CradockZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lekker lunchen bij True Living in CradockZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kerkje van CradockZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Bezoek het huis van beroemde schrijfster Olive SchreinerZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Graf van Harry Potter ligt in CradockZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Oud kerkhof in CradockZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Mountain Zebra Nationaal Park ligt vlakbij CradockZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Mount Zebra Nationaal Park is opgericht om de bergzebra's te beschermenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cheeta tracking safari in Mount Zebra Nationaal ParkZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cheeta gespot in Mount Zebra NP!Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Te voet op zoek naar de cheeta!Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De cheeta is goed gecamoufleerd.Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Nieu-Bethesda is een groene vallei in droge Karoo woestijnZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Slapen op een schapenfarm in Nieu-BethesdaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lammetjes op de schapenfarmZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De lokale gids met hondje op Quad bikeZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Naar de bushman grot bij Nieu-BethesdaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Bushman grottekeningen (rock art)Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: The Owl House in Nieu-BethesdaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: The Owl House is vol met kunstwerkenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Volop ateliers zoals Ware on Earth in Nieu-BethesdaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Art Center in kunstenaarsdorp Nieu-BethesdaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Rij de Owl RouteZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Op de Owl Route ben je de enige in de verre omgeving!Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wandel door Cape Dutch dorpje Graaff-ReinettZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De kerk is de kers op de taart van Graaff-Reinet!Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Slaap in een guesthouse in authentieke Karoo stijlZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lekker om een zwembad te hebben in de woestijnachtige omgevingZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Uitzicht over Graaff-ReinetZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Prachtige rotsformatie van Vallei der VerlatenheidZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Vallei der Verlatenheid ligt op een steenworp van Graaff-ReinetZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Zonsondergang bij Valley of DesolationZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De hangbrug bij Tsitsikamma (onderdeel van Garden Route)Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wandel over de hangbrug Tsitsikamma NPZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Ga kijken naar de bungy jumpers bij de Bloukrans Brug in TsitsikammaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Bungy jumpen: doodeng maar ook een adrenaline kick!Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Zo ziet een vrije val eruit...Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: met je hoofd omlaag de afgrond in... Bungy Jump bij Tsitsikamma